Тема: парк Гео Милев

comment 0
visibility 1082
Зелена библиотека в парк "Гео Милев"

Уъркшоп за деца заедно със "Зелена библиотека" в парк "Гео Милев"

Последната за август т. г. "Зелена библиотека" е днес в парка "Гео Милев", район Слатина. Инициативата на Столичната библиотека привличаше всяка седмица стотици читатели в различни паркове и зелени пространства на София. В парка "Гео Милев" днес ще бъдат поетът Бойко Ламбовски, а Марин Бодаков и Юлия Роне ще четат от книгата ѝ "Джулието си търси работа", субсидирана от Програма "Култура" на Столична община. За малчуганите има организиран от Таня Гигова уъркшоп, съвместно с театрална школа ГлухАРТчета. "Зелена библиотека" започва в 10:00 ч. и продължава до 14:00 ч. Едновременно с това продължава и традиционното "Споделени книги" – "Вземи, прочети, върни". Привържениците на книгите ще могат да вземат интересна, нова или да оставят вече прочетена книга на специално поставените места в парка.

comment 0
visibility 1733
зелена библиотека

"Зелената библиотека" отваря врати в парк "Гео Милев"

Зелената библиотека" отваря врати за нови приятели и заклети почитатели в парка "Гео Милев" в последната събота на август- 31 от 10 до 14 часа. На гости на книгите на открито ще бъдат поетът Бойко Ламбовски, а Марин Бодаков и Юлия Роне ще четат от книгата ѝ „Джулието си търси работа", субсидирана от Програма „Култура" на Столична община, съобщават от Столична библиотека.Малчуганите може да участват в уъркшопа, организиран от Таня Гигова и театрална школа „ГлухАРТчета". Библиотеката на София очаква феновете да прочетат хубава книга сред природата. Който иска може да си вземе безплатна едногодишна читателска карта Продължава вече традиционната инициатива „Споделени книги" – „Вземи, прочети, върни". Посетителите ще могат да вземат интересна нова или да оставят вече прочетена книга на специално поставените места в парка.  

comment 0
visibility 1961
укрепване

Издадоха виза за укрепването на храм "Свети Мина" в парк "Гео Милев"

Има издадена виза за укрепване на храм "Свети Мина" в парк "Гео Милев". Това става с решение на главния архитект на София Здравко Здравков, съобщават от администрацията на "Слатина". Храмът е строен по време на османското владичество през 1872 г. и първоначално е бил посветен на „Света Троица“.Според предание до края на XIV в. на това място е имало манастир „Св.Троица“ разрушен от турците, чиито останки се виждали чак до края на XVII век. Църквата „Свети Великомъченик Мина“ е обслужвала хората от някогашното село Слатина. Северно от храма са били селските гробища, където са били погребани английските летци, загинали през 1943 г. – 1944 г. – при бомбардировките над София. През 1955 г. светата обител е обявена за паметник на културата, а през 1989 г. и като архитектурно – художествен паметник на културата.  

Реклама
comment 0
visibility 943
нова маса

Нова тенис маса поставиха в парка "Гео Милев"

Нова тенис маса е поставена на открито в парка "Гео Милев". Съоръжението е първото от нововъведенията, които ще бъдат поставени в следващите месеци в различни точки в района. Това съобщават от администрацията на "Слатина". Малко след като бе поставена, новата маса за тенис бе окупирана от млади и стари фенове на спорта на открито. Те си организираха турнир по тенис на маса, съпроводен с много положителни емоции и закачки.

comment 0
visibility 1207

Ул. "Лудвиг ван Бетховен" до парка Гео Милев - прахоляк, камъни и много деца

Без асфалт от дълго време е и още толкова вероятно ще бъде столичната улица "Лудвиг ван Бетховен" в район Слатина. Тя е успоредна на ул. Едисон и минава точно покрай парк "Гео Милев". По нея има над 5 блока, като някои от тях са с по 5 - 6 входа. През уикенда в парка е пълно с деца, тийнейджъри и родители. Движението по алеите е доста натоварено. От съседната улица "Бетховен" обаче се вдигат облаци пушилка. Защото тя няма настилка и по нея е само пясък и прахоляк. Малчуганите почти на всеки десет минути притичват по нея, за да отидат в отсрещните магазини. Особено неприятно е при преминаването на автомобил. Колкото и бавно да кара пак се вдига прахоляк. Сериозно изпитание се оказва, обаче за майките с колички, видя Столица.bg. Камъни, чакъл, прах и мръсотия са основните препятствия за бебешките колички. Улицата явно скоро няма да бъде ремонтирана, за да бъде наистина като за европейска столица в 21 век, разочаровани са жителите от кооперациите на ул. Лудвиг ван Бетховен". [caption id="attachment_33152" align="alignnone" width="690"] Снимки: Столица.bg[/caption] "Запознати сме с улицата. По нея има два частни имота, откъм страната на църквата Света Троица" и още не е решен проблемът със собствеността. Това обясниха пред Столица.bg от район Слатина, на чиято територия се намира улицата. За единия имот има решение на СОС да влезе в програмата на Столична община за изкупуване. За другия има проблеми, защото се оказва, че има много собственици, обясниха от районното кметство. Столична община пък имала приоритети и за отчуждаване, купуване и обещетяване на имоти се ползват големите инфраструктурни проекти като метрото. Така докато дойде време да се оправи улица "Лудвиг ван Бетховен", родените тази година малчугани може да се радват на асфалт за абитурентския си бал.

comment 0
visibility 779

“Зелената библиотека” ще бъде за първи път в парк “Гео Милев”

Утре от 10:00 до 14:00 часа “Зелената библиотека” на Столична библиотека ще бъде в парк “Гео Милев”. На събитието ще има доброволци от фондация “Децата на България”. Малчуганите ще могат да участват в забавен “Светофар: книги и четене”. Те също така ще могат да рисуват с художничката Елена Доксаки. Нейната сестра пък ще им чете свои стихове. Продължава и инициативата “Споделени книги" - "Вземи, прочети, върни". Посетителите ще имат възможност да почетат книги, да рисуват с децата си, а също и да вземат безплатен абонамент за една година от Столична библиотека.