Тема: паркиране

comment 0
visibility 3964
Джип паркира пред входа на 127 детска градина

Паркирал пред входа джип забави закуската на 300 деца в 127 градина (СНИМКИ)

Джип забави закуската на децата от столичната 127 детска градина "Слънце" на ул. "Деде Агач", район Триадица. Шофьорът на автомобила бе паркирал тази сутрин на забранено място, точно пред входа на детското заведение, без да се съобразява. Закъсняха със закуската, сигнализираха пред Столица.bg възмутени родители. Така 300 деца в градината трябваше да поизчакат за първото си хранене. Колата пречеше на буса, който доставя закуската. Сигналът бе подаден от Сдружение безопасни детски площадки. Възмутени родители сигнализираха Столичен инспекторат и полиция. Нарушителят ще бъде санкциониран. Въпреки антипаркинг колчетата, благодарение на които в района вече не паркират по тротоарите, шофьорът на джипа бе спрял, където му е удобно. След създалата се суматоха най-накрая шофорът се появил и закуската на децата е доставена с малко закъснение.

comment 0
visibility 727
кметицата

Фандъкова: Намаляването на трафика и паркирането са ни приоритет в следващите години

"Трябваше да въведем по-справедлив начин за заплащане на данъците - доколкото законът ни позволява". Това каза пред БНР Йорданка Фандъкова - кмет на София, във връзка с повишаването на данъците за автомобили в столицата.   "Предложих максималните нива на данъците за най-старите и най-мощните автомобили и минималните нива на данъците за по-екологичните автомобили - с евро 5 и 6, и по-малките, градските автомобили, които замърсяват по-малко въздуха в града", обясни още тя. По думите ѝ София е европейска столица и трябва да имаме и такава отговорност.     "Намаляването на трафика и организирането на места за паркиране за нас са приоритетна задача в следващите години", посочи Фандъкова. И поясни, че София е построена като град за по-малко автомобили и затова от столичната управа са заложили разширяване на зоните за платено паркиране, но то ще стане след сериозни обществени обсъждания и граждански инициативи."Разчитам на районните кметове. Инициативата засега е тяхна", уточни Фандъкова.   Пред медията Фандъкова увери, че средствата, които се събират от "синя" и "зелена" зона се влагат на първо място за подобряване на градския транспорт. На второ място те се използват за построяване на обществени буферни паркинги, разположени по линията на метрото.  

comment 0
visibility 1173
БМВ паркирало на тротоар

БМВ се паркира върху ремонтирания тротоар на бул. "Сливница" (СНИМКИ)

Нагъл шофьор си паркира автомобила върху ремонтиран тротоар, забеляза Столица.bg. БМВ джип бе спрял на бул. Сливница при ъгъла с ул. Осогово в посока центъра. По пресечката, която е зелена зона, имаше свободни места, но собственикът беше предпочел обновения тротоар. Освен това толкова безогледно бе качил колата си върху тротоара, че препречваше пътя на пешеходците. "Този го дразни, че новите плочки на тротоара не са разхлопани и сигурно иска да ги размести", коментира случаен минувач, възмутен от безогледното паркиране. Човекът веднага подаде сигнал до Столична община. "Не е виновна общината, не са виновни кметът на София и районният кмет, ние гражданите сме тези, които не пазим. Този кара БМВ, а няма левче за зелена зона ли? Не, не му пука, къде ще спре и че ще съсипе тротоара", коментира възрастен мъж, който пък звънна на тел. 112. На тротоара трябва да има антипаркинг колчета, но в момента ги няма, защото съвсем скоро е ремонтиран. От утре започва монтирането на ограничителите, за да не се паркират и други автомобили, обещаха от Центъра за градска мобилност.  

Реклама
comment 0
visibility 601
Синя зона

„Синя“ и „зелена“ зона в София не важат за празниците

Паркирането в раноните, отбелязани като "синя" и "зелена" зона в столицата в дните 24, 25 и 26 декември и 1 януари ще бъде безплатно, съобщава Нова ТВ. Гостите на София и столичани могат спокойно да паркират на тези места без да изпращат SMS-и.

comment 0
visibility 364
инвалиди

Хванаха 79 нарушители в Софийско, паркирали колите си на места за инвалиди

79 шофьори от София и региона са хванати, че паркират колите си в нарушение на места, които са предназначени за хората с трайни физически увреждания. Инспекцията се проведе в рамките на операция срещу неправомерното ползвате на паркоместата за лица с трудности в придвижването от здрави шофьори. Проверките бяха от 6 часа на 3 декември до 6 часа на 4 декември. Това съобщиха от ОДМВР-София.   В рамките на операцията бяха проверени паркинги, обществени сгради, търговски обекти, пазари и др. места, предназначени за паркиране и престой на лица с трайни увреждания.   От служителите на 12- те районни управления на ОДМВР- София са проверени общо 269 водачи, при което са установени 79 нарушения от тяхна страна. Допълнително са установени и 3 нарушения по отношение на застраховката „Гражданска отговорност“. Поради неплатени глоби са отнети 6 свидетелства за управление на МПС. На 35 водачи са връчени електронни фишове.      

comment 0
visibility 350
забранено паркирането

Снимките за телевизионна продукция променят паркирането в центъра

Заради снимки на телевизионна продукция в центъра на столицата, ще се наложат някои промени в режима на паркиране, съобщават от Столична община. От 12.00 до 19.30 часа на 05.12.2019 г. и от 08.30 до 19.30 часа на 06.12.2019 г. ще бъдат забранени престоя и паркирането на автомобили, с изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“ на ул. „Съборна“ между ул. „Цар Калоян“ и пл. „Света Неделя“.

comment 0
visibility 319
Паркирани коли мажду контейнерите в Триадица

В район "Триадица" паркират между контейнерите

Сериозен проблем се оказва паркирането в столичния район "Триадица". В публикувани в социалната мрежа снимки се вижда, че няма място за всички автомобили на живеещите в тази част на София. Шофьорите паркират автомобилите си между контейнерите. Това спиране пък сериозно затруднява фирмата-оператор за сметоизвозването. Така живеещите там да не се чудят, ако контейнерите им започнат да преливат от боклуци. Проблемът е изцяло в паркираните между контейнерите автомобили.

comment 0
visibility 1654
Обърнат Трабант

Нов етап в борбата за паркоместа в София

В централната част на София Трабант осъмна обърнат на една страна, съобщава БГНЕС. Оказва, че колата е пречела на друг собственик на автомобил да паркира и той е решил проблема радикално. Всичко това се развива в централните части на столицата – на ул. „Любен Каравелов” Коментарите в мрежата са предимно осъдителни. Хората не одобряват тази постъпка  и дори са се организирали, за да отидат на място и да оставят Трабанта на 4 гуми. От полицията вече били на място и помогнали на собственичката. Случаят се изяснява.

comment 0
visibility 899
Паркиране в Слатина

Колко трудно и опасно се паркира в Слатина (СНИМКИ)

Колко трудно е да се паркира в софийските квартали? Дали шофьорът толкова може  или няма осветление, не е без значение. От значение обче е резултатът, защото може да е с тежки последици. Снимка на паркиран "на кантар" автомобил бе публикувана в социалната мрежа. Колата, с кюстендилска регистрация, е почти пред пропадане в столичния "Слатина". Според поста мястото не било осветено и това е затруднило шофьора. "Не виня човека, ако ще да е бил на няколко водки. Неосветен, иначе чисто нов паркинг, пред блок с над 100 апартамента. В тъмното кой да види?", написа авторът на снимката. В крайна сметка опасността си остава и следващият шофьор може да не извади късмета на този.

comment 0
visibility 817
кашпи

Спряха паркирането на детски площадки в "Павлово" и "Мусагеница" (СНИМКИ)

Автомобили вече няма да паркират на две детски площадки в столицата. А причината за това са поставени кашпи от екипи на Столичен инспекторат. Площадките са в кварталите "Павлово" и "Мусагеница".   На улица  "Ген. Александър Суворов", бл. 21 в "Павлово" са сложени 6 кашпи. Хората от квартала харесаха идеята да се спре неправилното паркиране на местата за игра. И обещаха да се грижат за растенията, засадени в кашпите.    Достъпът на автомобили вече е ограничен с 5 кашпи и при бл. 87, вх. 1 в кв. "Мусагеница". Служители на БКС "Студентски" засадиха храсти в кашпите.   Това е поредната инициатива на Столичния инспекторат за "защита" на детски площадки и междублокови пространства. Неправилното паркиране на МПС в такива територии води до риск за децата, които играят пред блоковете.                 

comment 0
visibility 1950
Джип се паркира на ремонтираната ул. Малко Търново

Джип се качи върху ремонтираната ул. Малко Търново `(СНИМКИ)

Джип се качи върху ремонтираната отпреди месец централна столична ул. Малко Търново. За безумието съобщават наблюдателни граждани, които публикуваха снимката в социалната мрежа. Шофьорът не само се е паркирал върху обновената настилка, но е спрял перпендикулярно на движението по бул. Дондуков. Не става ясно дали нарушението е забелязано и дали има наложена санкция. "Когато искаш да си снимаш любимата уличка, но един дебил е паркирал постизбирателно отпред на тотално забранената зона", пише авторът на снимката. Най-вероятно собственикът на автомобила е искал да спести левче от зелена зона. Другата версия според коментарите е, че го мързи да ходи и е спрял точно до входа на магазина за алкохол и цигари. Освен всичко препречва и свободното преминава през улицата, както и по тротоара на Дондуков. Най-късата улица в София - "Малко Търново" бе изцяло обновена след обществено обсъждане. Стойността на ремонта е 130 000 лв. и е дарение за София от проектантско студио. След още няколко пракирани автомобили на това място със сигурност обновения паваж ще се пропадне и настилката ще бъде опасна за пешеходците, предупреждават граждани.

comment 0
visibility 1246
Наказание за шофьор

С клони, боклуци и гума затрупаха кола, паркирана на ул. Петър Протич (СНИМКИ)

Брутално затрупаха мерцедес с клони, боклуци и стара гума в София. Автомобилът е със старозагорска регистрация и това вероятно е причината да предупредят толкова агресивно собственика. Снимката на сребристия мерцедес бе публикувана в социалната мрежа в "Забелязано в София". Случката е на паркинг на ул. Петър Протич в кв. Полигона,  район Младост. Паркираната кола на никого не пречи, спряна е при другите автомобили на паркинг пред блок.  В София има всякакви отмъщение за паркомясто. В Студентски град заливат колите със жълта боя или ги пълнят с кал, камъни и трева. В Лозенец пък драскат с пирон или остър предмет, а в крайните квартали ги засипват с боклуци. Нито едно от изредените "наказания", включително и това в Полигона не е цивилизовано. Проблемът е, че много хора смятат за свое мястото на общинския терен, върху който се паркират автомобилите пред блоковете.

comment 0
visibility 832
Автомобил се паркира на велоалея

Кой се паркира на велоалеята и препречи трасето на колоездачите

Столичанин се паркира на велоялеята на булевард в София. Безцеремонно той спря автомобила си изцяло върху трасето за солоездачи и препречи пътя им. Снимката бе публикувана в социалната мрежа в "Забелязано в София". Тъмносиният Форд Мустанг бе забелязан от десетки шофьори. Очевидно, че не се съобразява с правилата на движение. 

comment 0
visibility 366
Знак забранено спирането и паркирането

Местните избори затварят улици около Арена Армеец

Движението около зала Арена Армеец ще бъде спряно заради местните избори на 27 октомври т. г. В най-голямата столична зала се намира Общинската избирателна комисия на София и там ще се предават бюлетини и документация. От Столична община съобщиха, че се създава организация на движение. Край зала Арена Армеец движението ще бъде спряно от 18.00 часа на 27 октомври до приключване на транспортирането и предаването на изборните материали. Там ще бъдат забранени престоят и паркирането на пътни превозни средства, както и по бул."Асен Йорданов", между Площад на авиацията и бул."Шипченски проход". От 20.00 часа на 27 октомври до приключване на транспортирането и предаването на изборните материали ще се ограничи движението по бул. "Асен Йорданов" между Площад на авиацията и бул. "Шипченски проход", предупреждават от Московска 33.

comment 0
visibility 550
Подмениха с нови антипаркинг колчетата по ул. Париж

Подмениха антипаркинг колчетата по ул. Париж (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нов тротоар с чисто нови антипаркинг колчетата вече има на столичната улица "Париж", видя Столица.bg. За около час работниците бяха подменили отсечка около 100 м. Обновяването е по искане на гражданите, научи Столица.bg. "Тротоарът е нов и затова се наложи да подменим и колчетата с нови. Старите бяха счупени и удряни от автомобили", коменитраха от Центъра за градска мобилност, чийто ангажимент е поставянето на антипаркинг колчета. Подмяната се прави в участъка от ул. Искър нагоре към бул. Дондуков. Работниците са от фирма Инмат София ЕООД. По ул. Париж и пресечните има зелена зона за паркиране, а от ЦГМ имат задължението да инвестират в ремонт на тротоари в платените зони за паркиране. С нов тротоар е и ул. 11-ти август и там също скоро ще започне подмяната с нови антиракинг колчета.

comment 0
visibility 696
Паркиране върху тротоар

Колчета не спряха велкотърновска кола да се качи на тротоара на "Дедеагач"

Вместо антипаркинг колчета от ЦГМ да вземат да монтират метални стълбове, които евентуално ще спрат безмозъчни шофьори да паркират по ремонтираните тротоари в София. Вчерашният случай в район Триадица е поредното доказателство за наглостта на шофьор от провинцията. Автомобил с великотърновска регистрация е паркиран точно върху новия тротоар на ул. Дедеагач 40 - 42. Дано от Столичен инспекторат навреме са забелязали нарушението и да го санкционират, надяват се коментатори в социалната мрежа.  Най-интересно е, че всички други автомобили са паркирани на определени места, само този тарикат е качил колата върху тротоара, след като е преминал през антипаркинг колчетата.  Съвсем наблизо има детска градина и една от причините да са наложени строгите мерки за паркиране е именно тротоарите да са свободни за пешеходци майки с колички и с малки деца. На този от Велико Търново обаче не му пука!

comment 0
visibility 372
Изграждан нова подпорна стена на ул. Странджа в район Сердика

Подпорна стена спасява от свлачище стълби на ул. Странджа

Започна изграждането на нова подпорна стена в столичния район Сердика. В опасност са стълби на ул. Странджа, научи Столица.bg. За да бъде предотвратено свлачище там, днес започнаха строителни дейности. Екипи на район Сердика ще продължат да работят 10 дни до пълното обезопасяване на стълбите. За да не се пречи на строителната техника, защото в момента там багери копаят, от Сердика са предупредили гражданите са разбиране и да не паркират автомобили по ул. Козлодуй, където сепресича със "Странджа". Помолихме собствениците на гаражи да не спират по "Козлодуй". Старата подпорна стена е опасна и затова правим нова, която ще спре от свличане на земна маса. До10 дни вероятно ще приключим работа", обясниха пред Столица.bg от район Сердика. До приключване на ремонтните дейности, гражданите не трябва да паркират автомобили в посочения участък по ул. Козлодуй 88.

comment 0
visibility 3536
Паркиране в София

Фандъкова: Започваме изграждане на общински паркинги в кварталите

„Паркирането в кварталите е една от важните задачи, за която съм готова с програма за изграждане на паркинги в кварталите. Това е начинът да осигурим повече ред, да освободим тротоарите и зелените площи от автомобили“, каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че вече се работи за уточняване на конкретните терени в районите. „Вече има и предложения за изграждане на паркинги и с публично-частно партньорство“, поясни тя. Тази година наземни паркинги до жилищните блокове са изградени в район „Подуяне“ – ул. „Бесарабия“, в „Люлин“, 9 микрорайон, във „Връбница“, в „Красна поляна“ 2 и 3 част, в кв. „Разсадника“, кв. „Гео Милев“ и др. „Другата важна задача в паркирането е изграждането на още буферни паркинги. Планираме изграждане на нови 18 буферни паркинга, които се намират на метростанции и на големи спирки на градския транспорт. Задачата ни е да дадем удобна и изгодна алтернатива на пътуването с лични автомобили“, обясни Фандъкова. Тя заяви, че системата „паркирай и пътувай“ ще бъде разширена – паркирането в буферните паркинги е безплатно при пътуване с градския транспорт с абонаментна карта. „В момента се изграждат 3 буферни паркинга към третата линия в район „Овча купел“ и довършваме паркинга на станцията до националния стадион „Васил Левски“. Освен тях планираме още 7 буферни паркинга за 2000 автомобила на метростанции“, каза Фандъкова. Те ще бъдат в район „Красно село“ до пазара, при стадион „Раковски“, на бул. „Вл. Вазов“, на ул. Ст. Доспевски и бул „Вл. Вазов”, на ул. „Гео Милев“ до пазара, на бул. „Цариградско шосе“ до Окръжна болница (последна станция на трета линия) и в район „Люлин“ при Околовръстния път“, каза Фандъкова. „Догодина имаме готовност за довършим три паркинга - на метростанция „Сливница“, при Централна авто и жп гара и в кв. „Надежда“ 1. Те осигуряват още 390 места“, каза Фандъкова.  4 паркинга ще бъдат изградени до съществуващи метростанции – „Г. М. Димитров“, „Люлин“, „Младост“ до станция №18 и под бул. „Джеймс Баучер“. Други 3 паркинга се планират заедно с новите разширения на метрото - при Симеоновския лифт, в Студентски град и при новата жп спирка „Горна Баня“ с връзка с метростанцията до Околовръстния път.

comment 0
visibility 454
нагли шофьори

Кашпи спасиха детска площадка в "Мусагеница" от нагли шофьори

9 кашпи бяха поставени до детската площадка между блокове 56 и 57 в "Мусагеница". По този начин екипите на Столичен инспекторат пресякоха възможността за неправилно паркиране на мястото за игра.  В кашпите ще бъдат засадени вечнозелени растения.    С днешна дата с подобни средства на територията на Столична община са ограничени за паркиране 105 детски площадки и зелени площи.  

comment 0
visibility 433
трафик

Разрешават паркирането около "Арена Армеец" заради концерта на "Кемикъл брадърс"

Концертът на електронното дуо "Кемикъл брадърс" ще промени утре трафика около зала "Арена Армеец", съобщават от Столична община.   Измененията ще са от 18 до 22 часа. Забранено ще бъде движението и разрешено паркирането на коли в крайна дясна лента на бул. „Асен Йорданов” между бул. „Шипченски проход” и „Площад на авиацията”, от страната на „Арена Армеец“. Това няма да засегне спирките на масовия градски транспорт.    

comment 0
visibility 3576
риба

Отмъщение за лошо паркиране в "Дървеница": Риба на предното стъкло и чистачка в шофьорскат...

Доста странно отмъщение е измислил столичанин за шофьор, паркирал колата си "Тойота" на половината улица. Сложена е риба в пликче на предното стъкло, бележка с текст "Паркирали сте на половината улица" и чистачка, забита в дръжката на шофьорската врата.Според граждани в социалната мрежа любопитният момент се е разиграл в квартал "Дървеница".  Коментарите в интернет са от откровено шеговити, до такива, които отново задълбават в стария проблем дали българинът знае как и къде да паркира. И дали оставя колата си като идиот в някоя друга държава.   Според едни зевзеци рибата си е направо знак от мафията. Това било визитка на "Отдел почистване" на "Коза Ностра". "Ще спиш с рибите на дъното на реката", гласяла подобна "честитка".  Други твърдяха,че постановката всъщност е доста гадна и силна магия. Трети пък се шегуваха,че "с тази скумрия подобно изпълнение е доста евтино. Следващият път направо със сьомга".    Имаше и такива, които казваха, че това не е отмъщение на един човек. А трима са минали и всеки е дал своята оценка за "перфектното паркиране" по средата на улицата.    Почти никой от коментиращите не можа да обясни защо е забитата в шофьорската врата чистачка.            

comment 0
visibility 223
София, улици, Рачо Димчев

Събитие на Европейската комисия затваря "Рачо Димчев"

Във връзка с провеждане на събитие от Представителството на Европейската комисия в Дома на Европа от 14:00 до 18:30 ч. на 7 октомври 2019 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства (с изключение на автомобилите на гостите на събитието) на ул. „Рачо Димчев“ – 20 (двадесет) паркоместа. От 16:30 до 18:30 ч. на 7 октовмври 2019 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Рачо Димчев”, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

comment 0
visibility 715
потрошени коли

Вандали потрошиха коли в квартал „Витоша“

Снимка на коли потрошени стъкла и спукани гуми се появи в социалната мрежа. Става ясно, че автомобилите са били паркирани на „Данаил Крапчев“ и „Иван Пейчев“. Едната кола е с регистрация от Велико Търново, а другата е с монтанска регистрация. В коментарите под поста се виждат предположения за вандалската проява. Споменава се, че в събота е мало коли със спукани гуми. Явно вандалите продължават да рушат. Други предполагат, че точно НЕсофийската регистрация е провокирала това действие. Други подозират, че на някого не му е харесало къде са паркирали колите. Каквато е да е причината, никой не може да руши частна собственост. Вандалите трябва да носят отговорност за действията си.