Тема: пътека

comment 0
visibility 1011
Пътека на здравето

От "Банкя" обясняват как се грижат за "Пътеката на здравето"

Мнозина жители и гости на Банкя се питат защо не се отстраняват падналите дървета около „Пътеката на здравето”. Своевременно се отстраняват тези, които са надвиснали над Алеята и създават предпоставки за инциденти. Екологичната политика на общината обаче е да се съхранява природата в нейния автентичен вид. Пътеката се вие през подстъпите на Люлин планина, а не през парк, белязан с култивиращата дейност на човека. Това обясняват в социалната мрежа от администрацията на района.    Стремежът е всичко да бъде в естественото му състояние. Така не се нарушава екологичното равновесие, което предполага и процеси на гниене. Падналите дървета са дом и хранителна среда на много видове организми, необходими за биоразнообразието на системата. А това е свързано и с уникалния въздух на Банкя.      

comment 0
visibility 1423
инцидент

Кола блъсна жена на пешеходна пътека в "Люлин"

Лека кола блъсна пешеходка в „Люлин“, съобщиха от СДВР, цитирани от DarikNews.bg.   Сигналът за инцидента е подаден в 08.50 часа тази сутрин. Жената е пресичала на обозначена пешеходна пътека на улица „Проф. Александър Станишев“, в близост до XII ДКЦ.    Пострадалата веднага е откарана в болница. Към момента няма официална информация за нейното състояние. Причините за инцидента се изясняват.  

comment 0
visibility 466
пътека на здравето

Детски песни огласиха "Пътеката на здравето" в Банкя (СНИМКИ)

Малчуганите от детска градина "Изворче" огласиха с песни "Пътеката на здравето" в Банкя. Те тръгнаха на "Поход с мама и татко", научиха интересни неща за дърветата, животните, птиците. Кметът на района Рангел Марков обясни на малките, че за да са здрави и силни, трябва да познават и да се разхождат по "Пътеката на здравето". Инициативата бе организирана от "София- Европейска столица на спорта". Сред събитията, подкрепени от фондацията, бяха спортен празник в центъра на Банкя през 2017 година, поход с учениците от 78 СУ "Христо Смирненски" до Дивотинския манастир "Света Троица" през 2018  година.

Реклама
comment 0
visibility 741

Загадка в Южния парк: Кой направи пътеката?

Нова пътека се появи в Южния парк преди седмица. Личи си, че не е майсторски направена, но пък е с много желание и добро намерение. Върху изсипана пръст са подредени плочки, по които да се минава. Посетителите в парка вече една седмица задават въпроса, кой направи пътеката? Всъщност въпросът, който ги тормози е плащано ли е за тази дейност или не? Засега отговор няма. Проверка на Столица.bg установи, че ако не са граждани доброволци, това би трябвало да е дело на "Зелена система" на Столична община или общинското предприятие "Паркове и градски градини", защото само те имат такива правомощия. Това не е правено от "Зелена система", заявиха от там. Според коментари в социалната мрежа пътеката е дело на живеещите около Южния парк. "Защото никой не се сеща, че в противен случай трябва да се минава през тревата. Тази пътека излиза на автомивката преди мола. Лошото ще е ако е правено за няколко хиляди от фирма", коментираха софиянци в социалната мрежа.  Според наблюдателни столичани това е самоинициатива на граждани. Плочките били втора употреба, дори са с различен размер. "Ако това е правено от фирма, доста пари са усвоени за допълнителни дейности като изкопи, насипи, градински бордюри и бетон, гласи друг коментар.