Тема: Пътна полиция

comment 0
visibility 567
"Пътна полиция": Ще има реверсивно движение на изхода от София посока Перни

"Пътна полиция": Ще има реверсивно движение на изхода от София посока Перник

В навечерието от серията почивни дни „Пътна полиция” даде информация, важна за всички, които ще тръгнат на път. За улеснение на водачите ще бъде създадено реверсивно движение в посока изход от София към Перник. Днес и утре ще бъдат отворени две ленти за излизане от София и една - в другата посока. В понеделник ще има две ленти за влизане и една за излизане от столицата, обясни главен инспектор Николай Крушарски,цитиран от Нова телевизия. Той предупреди, че на места по магистралите „Тракия” и „Хемус” трафикът ще се осъществява само в едната лента. На „Тракия” ограниченията ще бъдат в участъка между 11 и 21 км, а на „Хемус” – при село Потоп. Пътните полицаи ще следят за водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици, както и движещи се с превишена скорост.  

comment 0
visibility 1040
апел на Пътна полиция

"Пътна полиция": Шофьорите да карат с повишено внимание на Тодоровден

Водачите и на моторни превозни средства, и на пътни превозни средства с животинска тяга да са изключително внимателни през утрешния ден, когато на много места в страната ще се състоят традиционните кушии за Тодоровден, е апелът на „Пътна полиция“, ГДНП. За сравнение, на 16 март 2019 година, когато се е чествал Тодоровден, не е регистриран нито един инцидент с каруца или с ездитно животно.   На брифинг пред ГДНП инспектор Чавдар Кочев от отдел „Пътна полиция“ обърна специално внимание и на факта, че в неделя се отбелязва Международния ден на жената - 8 март и че традиционно ще има много празнуващи. По този повод е важно водачите да не забравят, че не бива да сядат зад волана след употреба на алкохол.   Инсп. Кочев посочи, че времето през почивните дни се очертава да е добро, което предполага много водачи на мотоциклети да поемат също на път. Те са уязвима група участници в движението по пътищата и е необходимо останалите да се отнасят с по-голямо внимание към тях, подчерта Кочев.   Той съобщи, че утре вечерта на територията на няколко области в страната ще се проведе специализирана полицейска операция с акцент безопасността на движението по пътищата. Ще се следи основно за спазване на скоростните режими от водачите, недопускане на управление на моторно превозно средство от неправоспособни или след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози. Екипите ще следят и за редовността на превозните средства и имат ли собствениците им задължителната застраховка „Гражданска отговорност“.  

comment 0
visibility 435
акция

"Пътна полиция" стартира акция за опазване живота на пешеходците

Полицията със акция за опазване на живота на пешеходците от утре. Тя е обявена за денонощна и ще продължи до 31 януари, съобщават от Нова телевизия. Пътните полицаи ще следят за това дали пешеходците пресичат правилно, както и дали шофьорите отнемат предимството им.   По статистика най-често инцидентите се случват между 17 и 19 часа вечерта. Именно затова и контролът тогава ще бъде най-засилен.   От „Пътна полиция” призовават шофьорите да не забравят, че пешеходците са уязвими, а тях пък съветват да бъдат внимателни, когато пресичат.

Реклама
comment 0
visibility 4896
ЦГМ

Изпращат на граждани фалшиви и-мейли от Пътна полиция- вътре телефона на ЦГМ

Разпространява се фалшив и-мейл от името на Пътна полиция на МВР и с телефонния номер на инфоцентъра на ЦГМ. Гражданите, които са го получили, е по-добре да не го отварят, съветват от Центъра за градска мобилност.   Адресът на подателя е opp@mvr.bg и има следното съдържание: "Здравейте! Приложено ви изпращаме призовка, относно явяване за извършване на предварителна проверка по преписка ТПЛСС-1-0814 /2019 във връзка с извършено нарушение по ЗДвП. Повече информация относно явяването и нужните документи ще откриете в призовката. Отдел Пътна полиция МВР. Тел. за контакти: +982 3050; +932 750 и 0700 13 233."   При отварянето на мейла стартира програма, която вероятно съдържа вирус. ЦГМ е информирало за проблема МВР.   ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция - в случая Министерството на вътрешните работи. Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата. МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте. От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението. Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.      

comment 0
visibility 2887
Пътна полиция в София

Загинал шофьор в София, сам катастрофирал с колата си

В София има загинал водач тази сутрин. Това съобщава Лючезар Близнаков от "Пътна полиция" в столицата. Шофьорът е катастрофирал сам с автомобила си. Служителят на "Пътна полиция" предупреди, че продължават инцидентите, които са в разултат на несъобразена скорост, пише Монитор. Тежък инцидент е станал в столичния квартал Надежда тази нощ. БМВ се е забило в стълб, а автомобилът е на купчина ламарина, научи Столица.bg. От КАТ призовават шофьорите да спазват правилата за движение, да са внимателни и да съобразяват скоростта и дистанцията. Очаква се днес движението да бъде много натоварено след новогодишните празници. Движението ще бъде контролирано от екипи на "Пътна полиция" и ще има засилено полицейско присъствие при входовете на София и магистралите. "Пътна полиция" ще следи за превишение на скоростта, употреба на алкохол и за неправилно изпреварване. От движение ще бъдат извеждани агресивните шофьори, които са нетърпеливи и предприемат изпреварване на дългите колони от автомобили, предупреди инспекторът. Големите камиони и ТИР-овете се движат днес нормално в цялата страна, предупреждават от КАТ. След обяд се очаква влошаване на метеорологични условия. При преценка на натоварването на движението камионите може да бъдат спрени от контролните органи.

comment 0
visibility 2794
Смяна на гумите

50 лв. глоба за зимни гуми, сервизите в столицата дават часове след седмица

Шофьорите, които не са сменили летните гуми със зимни да си приготвят по 50 лв. Толкова е глобата, а утре е последният срок по закон. Който чака в последния момент, ще плаща! Гумаджийниците в София работят на пълни обороти и не могат да смогнат. За смяна на гумите дават час чак за след седмица. Проверка на Столица.bg установи, че най-рано подмяната може да стане на 22 или 23 ноември т. г. Който има достатъчно време може да се нареди на опашка и да чака, да му дойде реда по късна доба. Оказа се, че в Елин Пелин и околните на столицата градчета и селца може веднага да си смените гумите. Там няма наплив като в големите центрове в София. "Идвате и веднага ви сменяме гумите", категорични са от сервиз в Елин Пелин. От началото на ноември от пътна полиция предупреждават, че смяната на гумите е задължителна и ще има санкции. Метеоролози пък повтаряха, че от 15 ноември времето застудява и започват дъждове и снегове. Пътна полиция започна акция "Зима" и на няколко пъти припомниха за смяната на гумите. Законът за движение по пътищата е категоричен, че автомобилите трябва да имат гуми за зимни условия или с  дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm. Изискването е валидно за периода от 15 ноември т. г. до 1 март 2020 г. Нарушилите това изискване се санкционират с глоба от 50 лева. Представената вчера акция "Зима" е разделена на три етапа. В момента се следи за нарушители сред пешеходците. Последният етап започва на 20 ноември и е насочен към шофьорите. ще се проверяват гуми, светлини, чистачки и оборудване.

comment 0
visibility 3598
Катастрофи по пътя Панчарево - Самоков

Карайте внимателно по Панчарево - Самоков, има много катастрофи (ВИДЕО)

Шофьорите да бъдат внимателни по пътя София - Самоков. Особено бдителни трябва да са в участъка от Панчарево, защото има много катастрофи в тази част на пътя. За това предупреждават шофьори в социалната мрежа. На няколко места по трасето Панчарево - Самоков има поставени триъгълници за предупреждение на движещите се, тъй като има самокатастрофили коли. Пътят е осеян със самокатастрофирали. Преди отбивката за Горни и Долни окол има по-сериозно ПТП, предупреждава шофьор в социалната мрежа. В моментга движението се регулира от полицаи, но и в двете посоки са се образували задръствания. Пътят е мокър и трябва да се спазват ограниченията за скрост, както и дистанцията. Настилката е хлъзгава, алармират шофьори, които вече са минали оттам.

comment 0
visibility 497
Тринога камера на Околовръстното при Арена в посока Ринг мол

Полицаи дебнат в Бояна, тринога камера има на Околовръстното

Полицаи от Пътна полиция са се позиционирали преди Фантастико на Бояна в София, съобщават наблюдателни шофьори в социалната мрежа. Тринога камера пък е поставена около "Арена" на Околовръстното в посока Ринт мол, предупреждават. От 28 триноги в България три са в столицата. Технологията позволява едновременно да бъдат заснети до 6 автомобила. Санкциите за превишена скорост започват от 50 лв. за 10 км над позволената. Служителите на столичната Пътна полиция следят за нарушители за превишена скорост. От утре започва акция "Зима" и активно ще се правят проверки за губи, чистачки и светлини.

comment 0
visibility 2464
пътна полиция започва проверки

Пътна полиция започва проверки и в София за гуми и фарове

Столичната Пътна полиция от утре стартира проверки на автомобилите дали за готови за зимата. Проверките ще бъдат както в столицата, така и по пътищата на цялата страна. Акция "Зима" ще проверява гумите и грайфера, фаровете дали са в изправност, както и чистачките. Масовите проверки започват от 1 ноември и ще продължат целия месец. В София ще има засилен контрол на пешеходци и велосипедисти. Ще има санкции за пешеходци, които пресичат на непозволени места, а не на обозначените, съобщава Нова телевизия.  

comment 0
visibility 1766
тротинетка

Пътни полицаи глобиха мъж, карал електрическа тротинетка

КАТ започна да глобява и водачите на електрическите тротинетки. Случаят, за който разказва bTV, e от 4 септември. Същият ден, в който "Пътна полиция" официално каза,  че подобни превозни средства нямат право да се движат по пътищата, които са за обществено ползване.   Инцидентът става по бул. "Драган Цанков". А глобеният се казва Пол Найденов. Той обясни пред камерите, че е карал плътно в дясно, съвсем бавно. Тротинетката му в икономичен режим, в която той я ползва, не може да развие повече от 15 километра. Актът му е издаден в района на кръговото на телевизионната кула.     В него е записано, че е нарушен текст от Закона за движение по пътищата, където се казва, че по трасетата, отворени за обществено ползване, се допускат само МПС-та и ремаркета, които са регистрирани и имат табели с регистрационни номера.  Найденов обяснява,че се опитал да регистрира двуколесното в КАТ, но му отказали.    На този етап правила има само за скутерите, които се предлагат в София от частна фирма. Те са описани в документ и подписани от компанията. Вътре се ограничава скоростта на тротинетките до 25 км/ч. В паркове, градини и пешеходни зони тя пада до 5 км/ч. Само пълнолетни трябва да ги управляват. Не е разрешено карането им по тротоари.           

comment 0
visibility 5311
Комисар Любомир Костадинов

Комисар Любомир Костадинов пред Столица.bg: КАТ София ще работи на две смени до 20.30 час...

Комисар Любомир Костадинов доскоро беше зам.-началник на отдел "Пътна полиция" пред СДВР. От 12 август т. г. има заповед и той е началник, и. д. на отдел "Пътна полиция". Роден е в София и е завършил висшето си образование в Академия на МВР, специалност "ООР и контрол на пътното движение". От 1986 г. е на работа в системата на МВР. Преминал е през цялата йерархия на системата. Бил е командир на взвод "Специализиран транспорт НОБОС", полицейски инспектор в КАТ - София началник смяна 05-та група, началник група 02-ра към 02-ри сектор КРОМ при отдел "Пътна полиция", а след това и началник на сектора. По-малко от месец преди началото на учебната година комисар Костадинов предупрежава за опасните участъци по улици и булеварди в столицата. Пред Столица.bg началникът на "Пътна полиция" сподели и за промяната и удължаването на работното време на КАТ София, за да се улеснят гражданите. - Комисар Костадинов, защо толкова често има срив в системата на "Пътна полиция" София и се налага хората да чакат с часове?- За този проблем трябва да се обърнете към дирекция "Информационни системи" в МВР. Но ще ви кажа при нас, практически какво се случва. Ние използваме Системата за българските документи за самоличност (БДС), с която работят всички служби в нашата система. Без нея няма как да работим, за да издаваме свидетелства са управление. Явно системата много се натоварва и се получават някъде сривове, технически грешки и това влияе върху самата функция. Вероятно има претоварване от многото потребители и сривовете се получават. Това мога да ви кажа като нетехническо лице и необслужващо тази система. Като потребители ние това забелязваме. Колегите от "Информационни системи" казват, че работят за отстраняването на проблемите. Те поддържат системата на МВР, те са отговорни и най-добре могат да кажат, тези сривове на какво се дължат. - Гражданите се оплакват, че служителите на гишетата много често имат почивки?- Всичко е съгласно Кодекса на труда. Аз не искам да се оправдаваме, явно че някъде има проблем с обслужването. Но на ден ние нормално обслужваме между 1500 и 2500 човека при този секретен състав, който имаме. Служителките са претоварени изключително много. А ние очакваме един изключително голям бум на смяна на книжките, защото през 2020 г. изтича 10-годишният срок на издадените през 2010 г. на всички свидетелства за управление. Това ние го усещаме още отсега. Голяма е натовареността ни, но каквото зависи от нас го правим. Всички гишета са отворени, имаме хора в отпуска, както и в болнични, и въпреки всичко правим необходимото, за да обслужим всички граждани. - Как ще стане, казахте, че се нуждаето от още служители?- Вече сме направили предложение в МВР и искаме да ни отпуснат малко повече служители, да бъдат назначени на работа. Така ще можем да минем на двусменен режим на работа. - От колко служители имате нужда?- Около десетина души, ако дойдат при всички положения ще преминем на двусменен режим на работа. - Ще се удължи ли работното време?- Да, ще работим до към 20.30 часа. Това е предложението ни, което е одобрено и сега работим по изчистването на техническите подробностите технически, за да може и хората, които ще бъдат назначени да знаят какво предстои, защото те ще работят тук на трудови договори по КТ. А това е малко по-различно отколокото другите държавни служители. Вижте, всичко, което правим е да бъде по-добре за гражданите и да ги улесним. - Столична община закупи газанализатори, с които работи КАТ и трябва да се санкционират и спират от движение автомобилите, които замърсяват въздуха в София. Колко санкционирани има?- Да, ползват се на техническите пунктове и понякога ги изнасяме навън, по улиците, когато имаме СПО - Специализирана оплицейска операция. От началото на годината до този момент има 117 автомобила, които са блокирани и не са допуснати да се регистрират. Реално те са спрени от движение до изчистване на проблемите, констатирани от газанализатора. Около 1000 - 1200 автомобила са проверени., но ние не проверяваме абсолютно всички на техническите пунктове, защото чисто новите коли отговарят на стандарт Евро 6 за екологичност. - Колко са санкционираните шофоьори за нарушения в столицата  от началото на тази година?- 72 845 нарушители има от началото на 2019 г.в София. Горе, долу се разпределят така: около 14 479 са актовете, съставени за нарушение на Закона за движение по пътищата и около 58 366 са фишовете. Това е една сравнително добра административно-наказателна дейност, защото тук не включваме нарушенията за скорост и алкохол, те са отделно. Това са нарушенията само за отнемане на предимство на пешеходци, неправилно движение, паркиране, говорене по телефон, колани, каска, детско столче и др. В общи линии това са приоритетите, по които най-вече се работи. Има и други - светлини и неправилно движение. За съжаление хващаме изключително много шофьори, които не си плащат глобите и съответно ги принуждаваме да си ги платят. На ден в София се спират около 30 - 40 души и им взимаме книжките за неплатени глоби. - А за алкохол и скорост какво показват цифрите?- Наказанията за алкохол са 734. При около 300 от случаите е установено, че са с над 1,2 промила и носят наказателната отговорност. За неправоспособност имаме около 900 водачи, които никога не са изкарвали свидетелство за управление, изтекли книжки или са лишени и продължават да шофират. - Колко е най-голямато количество алкохол, с което служителите на "Пътна полиция" са заловили шофьор?- Преди две седмици (около 1, 2 август т. г.) хванахме с 3,8 промила, мисля, че беше на жена. Доста интересен случай. Но то и 2,8 промила също е много голямо количество. В тази статистика обаче не сме отделяли наркотиците, защото наказанието е едно и също. - С какви наркотици сте хващали хора зад волана?- С абсолютно всички - кокаин, амфетамини, с всякакви. Това не са наши приоритети за вида на дрогата, защото ние ги хващаме, установяваме нарушението и ги предаваме. - Комисар Костадинов, 90% от нарушенията и катастрофите са заради несъобразена скорост, какво показва статистиката на нарушителите?- Ще ви я разделя така: около 500 акта имаме, които са за превишение над 50 км и имаме лишаване от правоспособност за управление. Това е само превишение на скорост от стационарни камери, фиксирани. Имаме още 37 585 електронни фиша от мобилните камери. И това е само за София град. Знаете ли какво показва това? Около 38 - 40 човека на ден превишават скоростта в рамките на тези 6 месеца. - Къде в София е най-тежък трафикът?- Трафикът започна да се измества в зависимост от ремонтите където са. Но в момента знаете, че работи Център за трафика в София (дирекция "Анализ и управление на трафика" към Столична община). По трасетата, по които имаше пътни полицаи вече ги няма. Регулирането става автоматично от този център. Имам забележки, но това си е чисто служебно. - Кажете поне една от забележките?- Трафикът1 които е Люлин - Младост, по "Тодор Александров", Цариградско шосе и "Цар Освободител" е изключително натоварен, както входа, така и изхода. Сутрин автомобилите стигат от хотел "Плиска" до "Мария Луиза". Какво да ви кажа, там проблемът е или в самите водачи, тъй като при излизането вече във височината на "Цариградско шосе" към "Младост" светлината им пречи или и ние не можем да си обясним защо. Но трафикът е огромен. - Какво трябва да се направи?- Инфраструктурата според мен не отговаря на натовареността от автомобили. Ние на ден в София регистрираме между 700 и 900 автомобила. Нали си представяте тези автомибил като влизат в София къде отиват - по улиците и булевардите. Тези ремонти, които прави общината са ок, но ние нямаме пътна инфраструктура, която да ги поеме тези автомобли. И няма начин, да няма задръстване. - Кои участъци в София са опасни и предразполагат към шофиране с високи скорости и концентрация на ПТП-та?- Концентрацията на ПТП-та е сложна процедура. Но рисокви са всички новопуснати отсечки. Всички водачи, по наши сведения, където се пусне нова, хубаво направена отсечка или улица, или е ремонтирана, веднага насочваме екипи натам, защото правят гонки. Веднага получаваме сигнали, което никак не е добре. Една гонка става за секунди. Ние докато се насочим, те го направят и избягат от там, което е много, много рисково. - Продължават ли гонките в София?- Да, продължават. Появяват се на Околовръстното - Южната дъга, на "Владимир Вазов", до Балмакса, "Люлин" и кръговото, което направиха около "Младост". В Бояна също правят гонки, но там ги тушираме, защото имаме постоянни постове. Другото, което ми прави впечатление. Изключително много младежи, с нови свидетелства за управление, влизат в кръговите и дрифтът с висока скорост. Това води до ПТП-та. Има много такива младежи, включително и в "Надежда" на кръвотото, което е до метрото. Там има концентрация на ПТП-та по тази причина - самокатастрофират и то е ясно защо. Но всички нови участъци ни правят впечатление, че се използват за превишаване на скоростта. - Намаляват или се увеличават ПТП-тата?- Имаме намаляване на катастрофите и то чувствително. Мога да ви кажа, че тежките катастрофи са с около 100 по-малко в сравнение с шестмесечието за 2018 г., а леките са около 900 по-малко. Същевременно обаче имаме леко увеличение на тежките ПТП-та с ранени. Според нас причината за това са агресивността, пренатовареността, тапите, които стават в София, некоректността на водачите и агресията водат до катастрофи, при които има пострадал човек. Да не пропускаме обаче и пешеходците. Колкото вина имат шофьорите, толкова е и на пешеходците. Мога да го кажа категорично, въпреки че човекът е на пешеходна пътека и има предимство, той трябва да се съобрази, както казва Законът. Нали разбирате, че автомобилът е техника и има технологичен път. Повтарям водачите са длъжни да се съобразяват с тези неща, но нека и пешеходците да имат едно наум, че не са застраховани и може да се случи инцидент. - Събраните пари от глобите от "Пътна полиция" къде отиват, защото имаше идея част от тях да отиват в общината?- Парите от санкции отиват в Републиканския бюджет. Имахме предложение и искахме тези произшествия, които ние покриваме и работим със застрахователите по документацията, някакъв процент поне да влиза при нас. Не знам дали ще стане. - Столична община закупи и постави 40 камери, за да се следят нарушителите в буслентите в София. Повече или по-малко шофьори карат в тези ленти, откакто се наблюдават?- Миналата седмица имахме Национално съвещание и извадих една статистика за общото наказание за буслентите, като мислех, че ще говорим по този въпрос, но просто не ни остана време. До юли т. г., преди да се пуснат камерите на общината по буслентите, имаме съставени 2566 фиша, което никак не е малко. Още се уточнява кой, как ще санкционира и за наказателната отговорност на нарушителите от тези камери. Но ние получаваме информацията и от общината, и на месец има около 200 - 300 нарушители от записите, които виждаме. - Има ли вече санкционирани, откакто Столична община сложи камерите за нарушителите в буслентите?-Да, има, има, но е малко по-тежка процедурата, защото си има нормативни документи, които трябва да регламентират, кой трябва да обслужва тези камери, кой да наказва. Вече работят общинските камери, повечко Столична община наказва, но и ние имаме право и пускаме наши документи на нарушителите. До десетина дни ще се урегулират нещата и ще започне регулярно да се санкционира. - А къде ги гледат тези камери в "Анализ и управление на трафика" или при вас в КАТ?- Сигурно и там гледат, но ние записите ги гледаме при нас, търсим водачите, викаме и ги санкционираме. Реално погледнато все още не ни е вменено това като функция. - Къде трябва да има камери в София, а няма?- Хубаво е навсякъде да има камери. Това оказва влияние и дисциплинира, но когато има адекватно наказание. За какви камери говорим - за скорост или за следене на нарушители по пътища? Ако е за скорост, те са достатъчно. Имаме мобилни, които ги местим навсякъде. По скоро трябва да има такива за наблюдение на нарушители, за да гледаме джигитите. Според мен на Околовръстното трябва да се сложат по цялото продължение, също и на Скоростната тангента, Южна дъга, Северна, навсякъде, "Цариградско", "Брюксел", това новото в Овча купел - "Монтевидео", Люлин. Вижте, този тип булеварди в кварталите трябва да се обхванат с камери, защото там се получават тези проблемни ситуации на каране с превишена скорост, агресия, дрифтене и т. н. А когато знаят, че все пак някои ги вижда и ще им се търси отговорност се съобразяват. Много е важно и при нарушението да имаме бързо наказание веднага, което дисциплинира. Иначе си губи ефекта. И не трябва да има вратички! (смее се). - Има ли мода в регистрационните номера и кои цифри най-често си поръчват?- За мода не знам, но хората си избират. Законът го позволява и всичко, което е с осем знака може да бъде на регистрационната табела на автомобила. Имам един познат, който сега помоли астроложка и тя му каза, че номерът трябва да завършва на 8. Това, което гледам и слушам най-често е комбинация между 1, 2, 8, и 9, някакви сметки си правят. Има някои фаталисти, а други да покажат, че могат да вземат чист номер и го взимат. Законът позволява имена в рамките на тези 8 знака. Аз няма да коментирам какви са тези хора. Позволява го законът, плаща си и получава! - Кое най-много ви е впечатливо като ексцентричност в регистрационния номер?- В момента в София, мисля, че и в Благоевград се движи един автомобил, няма да казвам марката, който е с хиксове (смее се). - Какво искате да кажете на всички участници в движението в София - шофьори, деца, пешеходци, велосипедисти, мотористи и водачи на двуколесни за началото на учебната година?- Живот и здраве на учениците, да пазим децата и не само, да спазваме Закона за движение по пътищата. Но най вече да не бъдем агресивни. Всеки бърза за някъде, всеки стига някъде, но молбата ми е, дали 10 минути по-рано или по-късно, мисля, че не е фатално, но може да бъде фатално за човешкия живот. Спазвайте разпоредбите на Пътна полиция. Имайте предвид, че хората, които са навън, служителите на КАТ не ви мислят лошото. Те са там, за да насочват, помагат и каквото могат да допринесат за пътната безопасност. Но без самосъзнание и без култура на поведение в движението няма да стане. - Има ли инциденти, да са нападани, бити или обиждани пътни полицаи?- За съжаление има! Обиждат ги, налитат им на бой, оплаквания, че са им взели пари. Имаме много случаи, в които полицаи са набеждавани и то без всякакви основания. Знаете, че сме оборудвани с камери и микрофони и почти всичко се вижда. Има я агресията и тя трябва да се премахне, защото днес те обиждат, утре пак и накрая става инцидент. А този човек, служител на "Пътна полиция", има семейство. Пишат във фейсбук глупости, измислици, които не отговарят на истината. Обиждат полицаите и полицайките. Ние се стремим да вкарваме някакъв имидж на тази полиция с красиви, интелигентни и млади хора, а не както бяха преди - дебели. Има служители, които приемат нещата по-лично и им се убива желанието за работа. Но нямаме мерки, всеки във фейсубк си пише каквото си иска. - Има случаи, когато са помогнали, благодарят ли им?- Да, имаме много такива случаи. Младите, които влизат на работа при нас са интелигентни, но като им напишат две, три глупости или пък за някоя хубава дама напишат щуротии и е доста неприятно. Те също са хора и имат достойнство!

comment 0
visibility 551
НДК Тунела

Тринога камера дебне за нарушители в тунела на НДК

Тринога камера следи за нарушители на ограничението за скорост в тунела на НДК. В близост до нея има и екип на Пътна полиция , съобщи гражданин в социалната мрежа. В тази отсечка шофьорите редовно влизат с превишена скорост, не спазвайки правилата за движение. Тринога е поставена и на бул. „Президент Линкълн“ в Овча Купел и на бул. България и ул. Нишава. От КАТ препоръчват на шофьорите де се движат внимателно и с допустимата скорост, за да няма инциденти.

comment 0
visibility 482
Акция "Ваканция" на Пътна полиция започва

Пътна полиция започва акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"

Пътна полиция започва акция "Ваканция" в София и страната. По-малките учениците вече са в почивка, а след броени дни и по-големите. Това е причината да се започне с масовите проверки и иницативи, насочени за опазването здравето и живота на децата и участниците в движението. Акцията е под мотото "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!", съобщават от МВР. Проверките ще са за колани, изрядност на автомобилите, документи за правоспособност. Ще се следи и за нарушители сред пешеходците, както и колоездачи и мотористи. От Пътна полиция са направили дълъг списък с препоръки към всички участници в движението, който може да се види на официалния сайт на МВР. Едно от най-важните е шофьорите да се съобразяват с пътните и атмосферни условия на пътя. За първите 5 месеца от 2019 г. при тежки катастрофи са загинали 7 деца, а ранените са 369, сочи статистиката. Жертвите в автомобили на свои роднини или познати са 3 деца и 183 ранени. Като пешеходци загиналите деца са 3, а ранените 131, предупреждават от МВР.

comment 0
visibility 2178
Пешеходна пътека

Увеличават се инцидентите на пешеходни пътеки в София

Сериозно се е увеличил броят на инцидентите на пешеходни пътеки в София. От КАТ обаче отчитат лек спад на пострадалите от началото на годината. Всеки ден обаче в столицата бива помитан поне един пешеходец, съобщава bTV. "На ден имаме поне по един инцидент, който става на пешеходна пътека. Поне 10-15 души пресичат Околовръстното и "Цариградско шосе". Имаме много такива наказани", обясни Любомир Костадинов от столичната Пътна полиция. За петте месеца от началото на година са глобени 1600 пешеходци. Сериозна пречина за подобни инциденти се оказва и лошата инфраструктура, споделят експерти. Пътна полиция напомня, че отговорноста е на шофьорите, и че те са длъжи да пазят пешеходците.

comment 0
visibility 425
Пътна полиция

Полицията ще подпомага и контролира движението на входовете и изходите на София

Допълнителни екипи на КАТ ще подпомагат движението на входовете и на изходите на столицата днес, утре и в неделя. Днес и утре ще бъде забранено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Ще бъдат пуснати по две ленти в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще има две ленти за Бургас или Варна и една за София, съобщават от МВР.В участъците с ремонт на „Хемус“, в района на 19-ти км /виадукт „Потоп“/, при 36-ти и 37-ми км /виадукт „Коренишки дол“/ и при 51-ви километър, от 10 ч. днес - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Варна и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има две ленти за София и една Варна. За да се улесни пътуването на гражданите през тунел „Витиня“ днес пътуващите между 14 ч. и 20 ч. няма да преминават през тунела, а ще бъдат пренасочвани по път I-1 и след прохода Витиня ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“. Целта е повишаване безопасността на движение в тунела. На магистрала „Тракия“ продължават ремонтите при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър. В участъците с ремонт от 10 ч. в четвъртък - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Бургас и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, в същите отсечки ще има по две ленти за София и една Бургас. Ще има алтернативни маршрути на „Тракия“ в посока Бургас Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле. От ОДМВР-София вече е създадена организация и мерки относно контрола, подпомагането и регулирането на движението във връзка с очаквания интензивен трафик преди, по време и след края на поредицата почивни дни. Всички служители, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението и по следене на рисковите водачи. От там обръщат внимание на водачите, че санкцията за каране в аварийната лента е 1000 лева при първо нарушение и 3 месеца лишаване от документи на управление на МПС.

comment 0
visibility 1227
Тестват камерите на буслентите

Монтират и тестват 40 камери за контрол на буслентите в столицата

Четиридесетте камери, които ще следят за движението на автомобили в буслентите по столични улици и булеварди вече се монтират и тестват.Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов в социалната мрежа. По обособените трасета са поставени новите камери за контрол на движението на градския транспорт. Те са закупени от Столична община. Засилва се конторолът в буслентите и от края на май ще се санкционират нарушителите. Видеонаблъдение ще има и по трамвайните трасета и с глоба ще се "уредят" шофьори, който карат по релсите. Всички нарушители ще бъдат снимани, а "честитката" ще си я получат от КАТ София. Четиридесетте камери се монтират по  „Цариградско шосе“, „Сливница“, „Ген. Д. Николаев“, „България“, „Александър Малинов“, „Христо и Евлоги Георгиеви“, „Константин Величков“, „Арсеналски“, ул. „Граф Игнатиев“ и други пътни артерии, по които има обособени трасета за градския транспорт. На всяка контролирана отсечка ще има по няколко камери, предупреждава Барбалов. Бус лентите в София са отделени от другите платна с жълта лента и имат надписи BUS. А целта е превозните средства от градския транспорт да се движат по график и да не попадат в задръствания.

comment 0
visibility 1864
Тринога камера и полицаи

Тринога камера дебне нарушители на бул. ''България''

Тринога камера следи за нарушители на ограничението за скорост на бул. България в посока Бояна. На място има и екип на Пътна полиция, съобщи гражданин в социалната мрежа. В тази отсечка шофьорите редовно карат с превишена скорост, не спазвайки правилата за движение. От КАТ препоръчват на шофьорите де се движат внимателно и с допустимата скорост, за да няма инциденти.

comment 0
visibility 361
КАТ с проверки

КАТ започва проверки на товарни автомобили и автобуси в столицата

От днес до края на тази седмица на територията на столицата ще има масови проверки на товарни автомобили и автобуси. Полицаите ще следят относно спазването на времето за почивка, скоростта на движение, употребата на алкохол и наркотици, а същи дали товарите са обезопасени. Такава акция се провежда в Европа четири пъти в годината. За тази година това е втора. При първата акция бяха констатирани 10 случая на употреба на алкохол и пет случая на употреба на наркотични вещества от водачи на товарни автомобили. Установени са били общо за цялата страна 760 случая превишават максимално допустимата скорост. В акцията ще участват и екипи на Криминална и Икономическа полиция.

comment 0
visibility 555
Пътна полиция

КАТ започва проверки в столицата за колани

Започва специализирана полицейска акция за използването на колани и детски столчета от водачите на мпс. Специално внимание ще бъде обърнато именно на превозването на децата. Освен за безопасността от полицията ще следят и за правилното поставяне на регистрационните табели от мотоциклетистите. Според наредбата изискването е табелите да се слагат само отзад. Ще бъдат следени и номерата на автомобилите, поради зачестилите случай на преправяне на табелите на автомобили от провинцията с тиксо. Последният случай е от миналата седмица когато шофьор от Варна добави ''С'' към номерата си за да станат софийски. Подобни операции на за безопасност бяха проведени и през последните два месеца от 11 до 17 март и от 17 до 24 април.

comment 0
visibility 1248
Полиция

Катастрофа блокира ''Хемус''

Тежка катастрофа е станала на магистрала ''Хемус'' при 13 км посока Варна. Заради инцидента движението в района е ограничено и се осъществя само в активната лента, съобщават от АПИ. На място веднага са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. Все още не ясно каква точно е катастрофа. Към момента няма информация за пострадали. Движението в района се регулира от пътна полиция. От там молят шофьорите да карат със съобразена скорост спазвайки ограниченията.

comment 0
visibility 807
Ученици от 74 СУ

Обучават децата от "Връбница" как да пресичат правилно (СНИМКИ)

Лъчезар Близнаков от отдел „Пътна полиция“ , проведе лекция в 74 СУ "Гоце Делчев" в район "Връбница". Близнаков си поговори с учениците от 1 и 2 клас и им даде ценни съвети как да се пазят когато пресичат и какви са правилата за движение. Децата изслушаха съветите на полицая и му зададоха много въпроси, съобщиха от администрацията на района. Визитата на лице от Столичната дирекция на полицията в училището е инициатива на отдел „Пътна полиция“.

comment 0
visibility 415
Пътна полиция

Екипи на "Пътна полиция" подпомагат и контролират трафика на изходите на София

Екипи на "Пътна полиция" подпомагат и контролират трафика на изходите на столицата. Днес се очаква той да е засилен, тъй като е последният работен ден преди празниците. Те молят всички шофьори да шофират концентрирано и без опасни маневри. За да е безпроблемно движението днес до 20 часа се забранява движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и основни пътни участъци. В момента движението по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и главните пътища на територията столицата се осъществява нормално. От 11:30 часа има леко повишение на автомобилите излизащи от града. По всички трасета са разположени полицейски екипи, те ще следят за безопасността на движението и недопускане на колони от автомобили в участъците където има ремонтни дейности. Заради ремонтните дейности по магистралите „Тракия“ и „Хемус“, водачите могат да използват и алтернативни маршрути - в посока Бургас Подбалканския път I-6, а в посока Монтана и Видин - прохода „Петрохан“ и Искърското дефиле. От ОДМВР- София обръщат внимание на всички водачи, че санкцията за движение в аварийна лента при първо нарушение е 1000 лева и лишаване за 3 месеца от правоуправление.

comment 0
visibility 414
Пътна полиция

Пътна полиция засилва мерките за сигурност за празниците

Екипи на „Пътна полиция“ са готови да подпомогнат, регулират и контролират трафика във връзка с предстоящите Великденските празници. Заради очаквания интензивен трафик в почивните дни е изготвен план и специална организация за безопасност на движението по основите артерии в София. Пътните полицай ще следят за движение в аварийните ленти и спиране в тях по автомагистралите, също така и за спазване на скоростта. Те ще следят и ще подпомагат трафика на всички изходи на столицата. Затруднения ще има и на магистралите„Тракия“ и „Хемус“ където се извършват следните ремонти дейности: АМ „Тракия“ От км 11+530 до км 16+560 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно – възстановителни дейности на виадукти при км 13+140 и км 15+940. През празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва: - В деня преди празничния или почивен ден се обособяват две ленти в посока Бургас и една в посока София. - За последния почивен или празничен ден се обособяват две ленти в посока София и една в посока Бургас. От км 18+530 до км 23+330 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно – възстановителни дейности на виадукт при км 20+840. През празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва:- В деня преди празничния или почивен ден се обособяват две ленти в посока Бургас и една в посока София. - За последния почивен или празничен ден се обособяват две ленти в посока София и една в посока Бургас. От полицията препоръчват на шофьорите през пиковите часове, при възможност, да използват обходен маршрут: п.в "Нови хан"- главен път 1-8- п.в. "Вакарел" и обратно. - От 45+900 до км 53+000 и в двете посоки се осъществява с повишено внимание поради констатирани неравности по пътната настилка. Скоростта на движение се ограничава до 90 км/ч. АМ „Хемус“ Движението при Потоп от км 18+230 до км 20+620 е двупосочно в платното посока София поради ремонтни дейности на виадукт при км 19+270. През празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва:- В деня преди празничния или почивен ден се обособяват две ленти в посока Варна и една в посока София; - За последния почивен или празничен ден се обособяват две ленти в посока София и една в посока Варна. При благоприятни атмосферни условия ограничението се въвежда в участъка от км 14+210 до км 22+620 поради извършване на ремонтни дейности до 15.12.2019 г. Движението на МПС над 12 тона е ограничено в участъка от км 30+260 до км 35+450 /от п.в. „Витинска река“ до служебна пътна връзка/ само в посока София поради ремонтно-възстановителни дейности по виадукт при км 33+600 и тунел „Витиня“. Движението се осъществява по обходен маршрут през път I-1 Ботевград – София. Автомобилите до 12 тона в двете посоки и трафикът на товарните превозни средства над 12 тона в посока Варна от км 31+996 до км 33+780 се осъществява двупосочно в платнотов посока Варна, като са обособени по една лента в посока София и в посока Варна поради ремонтно-възстановителни дейности на виaдукт при км 33+600 и тунел „Витиня“ /лявата тръба в посока София/ до 28.05.2019 г.; - Движението от км 33+960 до км 40+310 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукти при км 36+450 /Коренишки дол/ и при км 37+920 до 28.05.2019 г.;- Движението от км 48+800 до км 53+690 се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонтни дейности по виадукт при км 51+360. От Пътна полиция съобщават, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача. Ще бъде прилагана нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона!