Тема: пазари

comment 0
visibility 907
Пазарите и цветните борси отворени и на 16 април, затворени ще са само от 1

Пазарите и цветните борси затворени само от 17-ти до 19-ти април включително

Кооперативните пазари и цветните борси ще бъдат затворени единствено в периода от 17-ти до 19-ти април, включително. В този период търговските обекти за хранителни стоки в обособени помещения и аптеките на територията на тези пазари могат да работят при строго спазване на противоепидемичните мерки, съобщават от Здравното министерство.    Заради създадената добра организация и стриктното прилагане на противоепидемичните мерки на  пазарите и цветните борси от 13.04.2020 г. до днес, за което показателни са извършените проверки, министърът на здравеопазването издаде нова заповед, с която разрешава функционирането им и на 16-ти април.    

comment 0
visibility 1903
Столична РЗИ направи 5 акта на пазар Красно село

Столична РЗИ направи 5 акта на софийски пазари

Пет акта на нарушители са направени на софийските пазари. Търговци не са спазили заповедта на здравния министър за затваряне на пазарите. Те са отворили обектите си и от РЗИ-София са ги санкционирали. Това съобщи шефът на столичната Здравна инспекция д-р Данчо Пенчев. Санитарен инспектор №1 в София заедно със столичния кмет Йорданка Фанъдкова, вътрешният министър Младен Маринов направиха поредната проверка днес на пазар "Красно село". Те бяха придружени от директора на общинското "Пазари Юг" Николай Попов. "Благодаря, че денонощно от администрацията са на терен. Целта е да може да работят пазарите заради търговци и клиенти. Аз лично видях, че има КПП-та, еднопосочно движение на потока от хора, вход изход, дезинфектант на всяка сергия", каза столичният кмет. "Днес има добра организация, но с това е ангажиран повече ресурс - полицейски, охранителна фирма и на пазара, администрация и др. Очакваме всеки ден струпване на хора, защото времето се оправя. Хората по пазарите сами да се пазят, като видят, че някой приближава към тях да го предупредят да се отдалечи. Това е лична защита", препоръча Младен Маринов. Пазар Красно село днес работеше и се пропускаха по малко хора, за да няма струпване.

comment 0
visibility 3822
Полицейски екипи пред Женски пазар

Кооперативните и цветни пазари в София са затворени

Пазарите, кооперативни и цветни, в столицата и страната са затворени със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. От 13 април, понеделник, до 15 април ще се даде възможност на търговците да продадат стоките си. Пазарите ще бъдат затворени отново на 16 април. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова съобщи в профила с в социалната мрежа, че търговците на общинските пазари няма да плащат наем за времето, в което не работят, а 3 месеца след като се възстанови дейността им, ще плащат половината от наема. Това е предложение в подкрепа на търговците, което ще бъде внесено за обсъждане в общинския съвет на 16 април. Заради големия брой посетители на пазарите и невъзможността да се осигури нужното разстояние и ред дори и с обособените пропускателни пунктове, се е наложило налагането на горепосочените мерки. Въпреки издадената заповед, на Женски пазар тази сутрин имаше търговци и клиенти. Екипи на общинска полиция и СДВР не допуснаха търговците до масите им със стоки. През целия ден екипи на полицията ще правят проверки на столичните пазари дали се спазва заповедта.

Реклама
comment 0
visibility 6012
Издигат огради на Женския пазар, администрацията ще монтират до късно тази

Издигат огради на Женския пазар, администрацията ще монтират до късно тази вечер

Огради ще се издигнат на пазарите, които се стопанисват от Пазари Възраждане, научи Столица.bg. Целта е да се разделят потоците от хора. По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова издаде заповед за взимане на допълнителни противоепидемични мерки за COVID-19 и да има еднопосочно движение по столичните тържища. Нито един от служителите на администрацията на общинското дружество няма да си тръгне преди да се монтиран средсвата за физическо разделяне на потоците от хора. Още на 16 март т. г., първия работен ден след обявяването на извънредно положение в страната, на Женския пазар и "Димитър Петков" бяха приложени всички мерки. Бе издадена заповед за ползването на лични предпазни средства. До преди няколко дни на пазарите в София имаше малко хора, със затоплянето обаче потокът се увеличи значително и от 2 - 3 буквално хората се юрнаха по пазарите в София. Заради струпването на хора се налага предпазните марки да се надградят, категорични са от ръководството на Пазари Възраждане. Днес директорът на общинското дружество е издал още 2 заповеди. Едната задължава служителите да упражняват строг контрол за спазване на мерките. Втората задължава търговците да работят с маски и ръкавици, и да спазват дистанцията от 2 м с клиентите, както и задължително да дезинфекцират обектите си. Ако не спазват изискванията ще се прекратяват договорите им за ползване на търговска площ на пазарите, стопанисвани от общинското дружество. Чешмичките на територията на Женския пазар ще бъдат снабдени с течен сапун и се превръщат в пунк за дезинфекция. Целта на всички допълнителни мерки е да не се разпространява инфекцията от коронавриус и да не бъдат затворени тържищата. Пазарите ще бъдат с пропусквателен режим и ще има КПП на входа и на изхода, а движението еднопосочно. Нощната охрана ще работи през деня и ще следи хората да спазват мерките. На двата пазара се монтират мощни тонколони и на всяка минута ще звучи запис от СДВР, с които хората ще се предупреждават за спазване на мерките. На павилиони и сергии са разлепени писмени инструкции за гражданите.

comment 0
visibility 1010
Задължителни еднопосочно движение, вход и изход на софийските пазарите

Задължителни еднопосочно движение, вход и изход на софийските пазарите

На софийските пазари задължително трябва да има еднопосочно движение на хората и отделни вход и изход, за да няма смесване на потоците. Изискването е задължителна мярка срещу разпространението на инфекцията от СOVID-19, съобщиха от Столична община. Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на изпълнителните директори на общинските търговски дружества, управляващи пазарите да създадат организация, с която да се гарантира спазване на всички мерки срещу разпространението на COVID 19.  На кооперативните и фермерски пазари не се допуска продажбата на живи животни. Ръководствата на петте общински дружества, които стопанисват пазарите трябва да въведат контролиран достъп с цел да не се допуска присъствието на голям брои хора. Трябва и да се създаде организация за задължително еднопосочно движение - отделен вход и изход на пазара, за да не се смесват потоците от хора. Стриктно ще се следи и за спазването на дистанция от 2 метра между търговци и клиентите, както и използването на лични предпазни средства. Пазарите трябва да се почистват и дезинфектират регулярно. Служители на Столичната РЗИ и МВР ще следят за спазването на мерките и ще упражняват контрол. Ръководствата на пазарите имат задачата и да информират продавачите и потребители, включително и чрез информационни табели, за необходимостта от предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им и спазването на мерките. Изпълнителните директори на общинските търговски дружества, управляващи пазари,имат задачата и да извършат анализ и оценка на наличните пазарни площадки, разположение, капацитет, налични заграждения или възможност за изграждането им и при възможност да създадат организация за функционирането на кооперативни и фермерски пазари.

comment 0
visibility 888
От Националния оперативен щаб проверяват кооперативните пазари за мерките с

От Националния оперативен щаб проверяват пазарите за мерките срещу заразата

Проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев- представители на Националния оперативен щаб, ще посетят кооперативни пазари в страната. Целта на инспекцията е на място да се види организацията по прилагането на издадената вчера от министъра на здравеопазването заповед за противоепидемичните мерки на териториите на тържищата. Това съобщиха от Здравното министерство. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев ще посети Враца и Монтана. Той ще провери изпълнението на мерките на кооперативния пазар във Враца в 12 часа днес, а в Монтана – около 14 часа. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще инспектира кооперативния пазар в гр. Стара Загора след 15 часа днес. Утре доц. Кунчев ще бъде в Пловдив.

comment 0
visibility 1250
Общински съветник предлага пазарите в София да се обединят в едно общинско

Общински съветник предлага пазарите в София да се обединят в едно общинско дружество

Независимият общински съветник Борис Бонев предлага петте общински дружества, които стопанисват пазарите в София да се обединят в едно дружество "Софийски пазари", за да се намалят разходите. Той вече е внесъл доклад в Столичния общински съвет, съобщи самият той. Причината за трасформацията е тежката икономическа криза заради епидемията от коронавирус. Целта е Столичната община да управлява ефективно парите на софиянци. В момента столичните пазари са в пет дружества и се управляват от 5 управителя, 5 съвета на директорите и т. н. Обединявайки столичните пазари в едно общинско дружество, ще се намалят административните разходи. Навсякъде в България пазарите се управлявали от едно дружество, а подобна практика имало и в други европейски и балкански столици като Белград, Загреб и Скопие, аргументира се единственият независим общински съветник в СОС. След сливането, спестеният финансов ресурс може да бъде инвестиран в капиталови вложения за обновяване на пазарите и прилежащата им градска среда. Борис Бонев се надява, докладът да бъде разгледан скоро и очаква да бъде подкрепен от кмета Йорданка Фандъкова и общинските съветници от управляващата партия.

comment 0
visibility 1253
дезинфекция на пазарите

Дезинфекцираха пазарите „Ситняково”, „Слатина”, „Римска стена” (СНИМКИ)

Заради необходимостта от мерки за недопускане и ограничаване на разпространението на коронавирус 2019-nCov (COVID-2019)  на територията на Столична община, „Пазари Изток“ ЕАД проведе дезинфекция на пазарните площи и работните повърхности на своите пазари, в това число:   „Ситняково”, „Слатина”, „Римска стена”, „Търговски комплекс – подход към ТУ, „Студентски град пред бл. 58”, Пазар „Сребърна”, Пазар „Павлово”, Пазар „Драгалевци”, Пазар „Симеоново”, Пазар „Бъкстон”, Пазар „Париж” - специализиран за художествени произведения и антиквариат и градинка „Гена Димитрова” за антикварни стоки.   Ръководството на „Пазари Изток“ е издало предписание за поддръжка и дезинфекция на всички обекти, намиращи се на територията на пазарните площадки.    

comment 0
visibility 1184
Контрера предложи забрана за протести и затваряне на пазари

Контрера предложи забрана за протести и затваряне на пазари

Да се забранят протестите, като една от опасностите от масови събирания срещу коронавируса и да се затворят пазарите в София. Това поиска общинският съветник Карлос Контрера, който е и председател на Постоянната комисия по транспорт и туризъм в СОС. Той предложи всички масови мероприятия и протести да се дискутират дали да бъдат забранени, като вариант за мярка срещу епидемиологичната обстановка в столицата. "Ситуацията е динамична и повод за това предложение бе вчерашният протест. Под недопустима форма по улиците на София минаха 30 - 40 катафалки. В този момент това не е най-удачно за тази гражда инициатива. От друга страна след като масовите мероприятия на закрито се ограничават, трябва да мислим за много хора, които се събират отвън, защото опасността не е по-малко. Знаете, че основният съвет е да се избягва събирането на много хора в пространствата. Това е предложение, което можем да обсъдим", каза Карлос Контрера пред журналисти. Той обясни, че със същия аргумент предлага и да се затворят временно пазарните площадки.  "Всеки ден редица държави предприемат най-различни мерки някои, от които са най-сурови. Колегите общински съветници да не всяват паника, включително и с говорене на политически глупости. Мисля, че е редно обективно да информираме обществото какви са предприетите мерки. Явно е, че в следващите месеци ще ни се наложи да търпим не малко ограничения", коментира лидерът на "Патриоти за София".

comment 0
visibility 1121
под наем

Дават под наем 7 магазина от пазара на ул."Щросмайер" (СНИМКИ)

На 2 ноември тръгва конкурсът за отдаване под наем на 7 магазина от пазара на ул."Щросмайер". Реконструкцията на обекта е вече завършена, остава да се махнат строителните огради и да се изчисти. При обновяването има 5 чисто нови павилиона и един реновиран, казаха от "Пазари Запад" ЕАД.      Реконструкцията  на пазара на  "Щросмайер" бе направена с 217 000 лв собствени приходи от "Пазари Запад" ЕАД. След проведена обществена поръчка,  дружеството сключи договор за изпълнение с „Коломан Инвест“ ООД. Ценовото предложение за изпълнение на поръчката бе 215 687.01 лв.    Ремонтът включваше изграждане на нови електро и ВиК инсталации, доставка и монтаж на пет нови търговски обекта и облагородяване на околното пространство бе изпълнена във фиксирания в договора срок от 85 календарни дни.    

comment 0
visibility 2235
Женски пазар

Бандити избират жертви на столичните пазари

Параноята, че някой непрекъснто ви следи не е здравословна, но превенцията трябва да е водеща. Оказва се, че редица бандити си избират жертвите, следейки клиентския поток по столичните пазари. Веднъж избрали си удобна жертва, те я следват на излизане от територията на пазара и едва тогава атакуват, сигурни, че няма да има свидетели на грабежа. Хитреците следят на пазара кой какво има в портмонето, какво пазарува, къде прибира парите. Често те се спират на опашка след набелязания човек и лесно могат дори да преброят съдържанието на портфейла му. Магазините не са много удобни, тъй като много хора плащата с картите си. Важна причина да използват периметър извън пазарите е наличието на камери за наблюдение. Предпочитани пазари са „Красно село“, „Красна поляна“ и „Женски пазар“. Бандитите използват малките улички, за да ограбят жертвите си, дърпайки чантата или верижката от врата на някоя дама. Най-често нападат жени. Според информация от МВР, профилът на бандитите на пазрите е около 20-25 годишен младеж. Макар в последно време чанти и телефони да крадат и 12 годишни деца, 20-25 годишните аутсайдери са класика. Често това са наркозависими хора, които търсят начин бързо да изкарат пари за поредната доза.

comment 0
visibility 2375
животински пазари

Продължават проверките по животинските пазари в София

Проверки по столичните животински пазари ще има и днес. Екипите, които ще следят за нередности, са от Столичен инспекторат, Общинска полиция и Агенцията по Безопасност на храните. Причината е установената в България "африканска чума" по свинете. Основно ще се следи дали има продажба на животни и животински продукти, за които обаче има наложена забрана от Българската Агенция по Безопастност на храните. При предишните проверки инспекторите са направили 9 акта за административно нарушение на търговци без необходимите разрешителни документи.  

comment 0
visibility 657
Свинско месо

Столични инспектори проверяват месните пазари в София

И през този уикенд ще има засилени проверки по софийските пазари. Представители на Столичен инспекторат ще следят за нарушители, както и дали се изпълнява забраната на БАБХ за спиране на търговията с месо. Причината е установената в България "африканска чума" по свинете. Инспекторите продължават със специализираните проверки около пазарите, където се животни търгуват животински пордукти. Най-известният такъв в столицата е в кв. Подуяне.  Ще се порверяват документи и най-вече разрешителни за търговска дейност. При предишните проверка са открити 7 нарушители, извършвали нерегламентирана дейност. Съставени са им актове за установяване на административно нарушение.

comment 0
visibility 619
изненадващи проверки

Заради чумата по свинете: Неочаквани проверки по пазарите в София

Пазарите в София днес бяха подложени на изненадващи проверки от два екипа- на Българската агенция по безопасност на храните и на Столичен инспекторат. Причината- увеличаващите се огнища на африканска чума по свинете в страната, разказва bTV. Инспекцията започна от птичия пазар на "Подуяне". Гледаше се неразрешена продажба на продукти от животински произход. За да си спестят  проверка някои търговци изоставяха стоката си. Други обаче нямаше как да се измъкнат от актовете. Вътре в пазара бе глобен един търговец, извън пределите на мястото санкции получиха още 7 човека. Проверяващите напомниха, че има издадена заповед да се спре продажбата на животни и животински продукти. Но повечето граждани още не са запознати с новите правила. Заради това актовете ще се връчват след седмица.    

comment 0
visibility 1674
Череши на Женския пазар

Кило череши в Дружба 12 лв., на Женския пазар е 3 лв. (СНИМКИ)

Пазарът в Дружба отново държи рекорд, не по качествена стока, а по надути цени. Тази сутрин сергиите отвориха с цена 10 - 12 лв. за килограм череши. Едри и лъскави са и цената е лев за 100 гр., видя Столица.bg. Който се хване на въдицата, да му е сладко!, пошегува се възрастен мъж. Касовите бележки за търговците на пазара в Дружба са някак си забранени. Всички минават за производители. На една от сергиите 100 гр. череши струваха 1.20 лв., което означава 12 лв. за килограм. В цяла София няма такива цени, коментираха ранни минувачи. Откъде ги карат тези череши?, питаше друг. Нито един от десетината клиенти на пазара не си купи от плода. Трети пък направи сметка, че с такси да отиде до Женския пазар, ще му е по евтино. На Женския пазар килограмът на черешите е 3 лв. Цената е по 1.50 лв. за 500 гр. Ягодите са по 2,50 за половин килограм. 3 броя марули излизат 2 лв., докато по другите пазари цената е все още - 1.20 лв. на бройка. Пловдивските домати там са по 2.80 лв, но има и по 1.60 лв Дори на пазар Слатина, който минава за един от скъпите в столицата цените са доста по поносими от Дружба. Черешите са по 4.50 лв., а 4.90 са ягодите. За килограм домати се плаща 2.50 лв., пресните картофи по 1.80 лв., а марулите са от 0.80 до 1 лв.  

comment 0
visibility 1169
отдаване под наем на пазар "Ситняково"

Пазари Изток отдават павилиони и магазини с конкурс

От "Пазари Изток" е пуснат конкурс за отдаване под наем на търговска площ.  До 20 март могат да се подават документи за кандидатите да наемат павилиони и сергии на пазарите на дружеството. Пазари Изток имат площадки при Техническия университет, пазар Ситняково и Римската стена. В момента под наем ще се отдават павилиони и магазини на топ локации на "Ситняково". Те са подходящи за химическо чистене, за млечни продукти, занаятчийски ателиета и др. Конкурсът е на 21 март т. г. Цените за търговската площ не са на квадратен метър. Те варират от 200 до над 1000 лв. за павилион или сергия в зависимост от мястото, обясниха пред Столица.bg от Пазари Изток. Както е известно дружеството е едно от организаторите на най-големите фермерски пазари в столицата.

comment 0
visibility 817
Мартеници

Мартеници превзеха "Дондуков", търговците плащат по 9 лв. на ден (СНИМКИ)

В бяло и червено вече са оцветени голяма част от улици, тротоари и пазари в столицата. От два дни навсякъде са изнесени щендери, стойки и масички отрупани с мартеници, видя Столица.bg. Стартира продажбата на усуканите бяло-червени кончета. С търговци е пълно и в центъра на София.  По булевард "Дондуков" търговци на мартеници са се подредили буквално през 50 м и от двете страни. Проверка на Столица.bg показа, че те самите са производители и сред предлаганите артикули няма китайско производство. Разрешителните да продаваме тук, на тротоара се издават от районната община, обясниха те. Тези по "Дондуков" са платили в район "Оборище". За центъра излиза 9 лв. на ден и търговецът ползва 2 кв. м. Асортиментът е от класически мартеници, само от конци, през пластмасови картинки, метални символи и се стигне до гривни, гердани и пръстени оцветени с цветове на баба Марта. Цените са прилични и започват от 0.80 лв. и стигат до 3 лв. за комплект, метални гривна и пръстен. За децата се предлагат почти всички анимационни и филмови герои, задължително сред които е Спайдермен и Батман. Впечатление правят и профилираните мартеници за различни професии, като за медиците са със слушалка, за учителите с книга и т. н. Има дори и за машинисти - локомотив, шегуват се търговците.   

comment 0
visibility 468

Обявен е конкурс за отдаване на сергийни маси от „Пазари Запад“

„Пазари Запад“ отдава сергийни маси под наем. За целта е обявен конкурс. Масите са предназначени за пазарите в „Красна поляна“ и „Люлин IV м.р.“, информира Топновини. Всеки желаещ да участва в конкурса, може да си купи документи от офисите на дружеството от 19 април до 9 май.