Тема: печки

comment 0
visibility 1979
Московска 33

До 31 март е крайният срок за заявление за подмяна с екопечка

До 31 март т. г. е крайният срок за кандидатстване на домакинства за подмяна на печките на дърва и въглища с екопечки, които да не замърсяват въздуха в София. Продължава кампанията за подаване на заявления, съобщиха от Столина община. Отоплителните уреди безплатно се подмят по програма IFE+. Столичната община защити два европейски проекта – по програма LIFE+ и по Оперативна програма „Околна среда“ общо за 57 млн. лв. и през следващите 3 години безплатно ще се подменят старите отоплителни уреди. По тези два проекта се очаква  20 000 домакинства на територията на Столична община, които се отопляват с твърдо битово гориво да получат безплатно уреди на пелети, газ или алтернативни.  До 31 март жителите на кварталите „Абдовица“, „Димитър Миленков“, „Филиповци“, „Требич“ и селата Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене и Кривина могат да подават заявления за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди. Столичани ще се топлят с подменени екопечки по Life през есента Документи се приемат в районните кметства, където има общински служители. Именно те дават консултация за условията и помагат на желаещите при попълване и подаване на заявленията. Това е първи етап от изпълнението на проект по програма LIFE+, обясниха от Московска 33 . По него ще бъдат подменени старите печки на дърва и въглища на 4925 домакинства, като за 2020 г. се очаква 140 домакинства да имат нови екологични уреди на газ и пелети.  От средата на април ще стартира и кампанията за подаване на заявления от всички други  квартали на Столична община по големия проект, които е финансиран от Оперативна програма "Околна среда". Неговият обхват е за подмяната на отоплителните уреди с екологични на още 15 000 домакинства. За да няма объркване, каквото се оплучи през есента с първите заявления, които показваха дали домакинствата биха си сменили отоплителните уреди, ще бъдат проведени и разяснителни кампании във всички 24 столични района. На тях ще се обясни при какви условия гражданите могат да заменят печките си и каква алтернативна форма на отопление могат да получат. Всички домакинства подали през 2019 г. предварителните заявления са, че искат да се включат в безплатната подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди. Те ще бъдат и първите, потърсени от районните кметства и посетени от експерти, за да попълнят нужните документи за кандидатстването. За да се включат в кампанията за подмяна на старите отоплителни уреди, собствениците трябва да подадат формуляр за кандидатстване в района,  в който живеят. Подмяната на уредите ще се  извършва поетапно и  ще приключи до три години. Подменените старите печки безвъзмездно ще се предават на общината за рециклиране, а средствата ще се използват за реализацията на екологични проекти свързани с чистотата на въздуха.

comment 0
visibility 809
Столична община поставя пречистващи филтри

Столична община подменя отоплението на 20 000 домакинства

Столичният общински съвет прие доклада на кмета Йорданка Фандъкова за програма, с която ще се поставят пречистващи филтри на комините на сгради, отоплявани с твърдо битово гориво. Това е поредната стъпка в битката със замърсяването на въздуха в София. Програмата е 3-годишна и ще се финансира от бюджета на Столична община, обясни кметът Йорданка Фандъкова. Както вчера писа Столица.bg до 2023 година ще са поставят над 2000 пречистващи филтри. С пилотна програма в район "Красна поляна" ефективността бе доказана, а пречистването от вредни емисии е до 80%. Първите 150 екологични филтри ще се поставят до края на годината в районите "Красна поляна" и "Слатина", а това ще струва на общината около 500 000 лв., уточни Фандъкова. В програмата се включват домакинства, които не са попаднали в проекта за подмяна на отоплителната система. Той е финасиран с евросредства 20 000 семейства в София ще получат екологични отоплителни инсталации, които ще заменят печките на дърва и въглища. "Продължаваме активно да работим за здравето на хората и за качеството на въздуха в столицата. Усилията ни дават резултати и за първото шестмесечие на 2019 г. дните с мръсен въздух са с 36% по-малко от същия период през 2018 г. През юни т. г. е имало само един ден с мръсен въздух, отчетено само на една станция", заяви столичният кмет. Неоспорим факт е, че основен замърсител на въздуха в София е твърдото битово гориво. "По наше предложение НС направи промени в закона за качеството на въздуха и се направи наредба за регламентиране на стандартите за качеството на въглищата и дървата за съдържание на сяра и пепел. Този документ е публикуван и предстои обществено обсъждане", каза Фандъкова. Другата мярка, която днес бе одобрена от СОС е въвеждането на зелен билет от 1 лв. за градския транспорт още след първия ден на установяване на замърсяване на въздуха. Досега това ставаше след втория ден, което обезсмисляне прилагането на краткосрочната мярка. При прогноза за замърсяване на въздуха в София на следващия ден веднага гражданите ще пътуват със зелен билет.

comment 0
visibility 3350
Стоп кадър

20 000 столични семейства безплатно сменят начина на отопление

Съвсем малко време остава до приключване на програмата на Столична община "Борим се с мръсния въздух". Тя дава шанса на 20 000 семейства в София да заменят напълно безплатно старите си отоплителни уреди с печки на пелети, споделя Нова ТВ. Едно от първите столични семейства, живеещи в район Нови Искър, са сем. Войкови. До момента те са се отоплявали с печка на дърва и въглища. Старите им печки ще се заменят от пелетни печки, което няма да намали качеството на отопление, но ще съдейства за подобряване на качеството на въздуха в столицата. Програмата за подмяна на старите печки в  столицата е с 3 годишна продължителност, информира Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда към СОС, пред Нова ТВ. Желаещите да се включат в тази програма, могат да го направят с подаване на заявление по местоживеене в районната администрация, поясни г-жа Радева. След това ще се направи оглед и пристъпване към безплатната подмяна на отоплителните уреди.

Реклама
comment 0
visibility 1028
Фандъкова и Нено Димов подписаха договор

Столичният кмет подписа договор за подмяна на печките

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и министърът на МОСВ Нено Димов подписаха договор по проект, който ще се изпълнява от Столична община за подобряване на качеството на въздуха в София. Това е втори проект по ОП "Околна среда" за този програмен период, до 2020 г. Проектът е насочен към основния източник на замърсяване на въздуха - битовото отопление в столицата. С мерките, които се предприемат се цели опазване на околната среда и здравето на гражданите като се намали замърсяването на въздух. При реализирането на проекта се очаква да се намали съдържанието на вредните емисии, както и на ФПЧ в цялата Столична община.  Дейностите по проекта са свързани с подмяната на отоплителните устройства на домакинствата, печки и други уреди на твърди горива. Вместо тях да се ползват екологични алтернативни форми за отопление. Инвестицията е 44,3 млн. лв. и е осигурена изцяло от "Околна среда". Срокът на проекта е 54 месеца.

comment 0
visibility 844
Пушек от печка

Йоана Христова: 700 домакинства са подали заявления за смяна на старите печки

Само за няколко дни близо 700 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на старите печки за отопление. Това каза Йоана Христова зам.-кметът по екология на София в интервю за 24 часа. Получихме първите заявления за включване в кампанията още при старта, като само за няколко дни те вече са над 700. Те могат да се попълват и при кметските наместници и кметове по райони. Има огромен интерес към инициативата, като имаме и много обаждания с въпроси, споделя Христова. Самата подменя на старите печки ще започне след като приключи срока за подаване на заявления, а именно 13 юни и след като всички бъдат обработени . Всеки граждани има възможност с какво отопление биха искали да ползват вместо старата печка - с топлофикация, газификация, климатик или печка на пелети. Очакванията са ,че за 3 години ще бъде подменено отоплението на 20 хиляди домакинства в столицата. Новите уреди ще заработят през 2020-та година. Ако хората искат да направят подмяната сами цената ще е много по-голяма. Например за домакинство, което отоплява 90 кв. м, подмяната с климатик би струвала около 1500 лв., а с котле близо 3000 лв. С участието в програмата цените ще бъдат много по-ниски цени от пазарните, защото количеството ще е по-голямо. Освен с подмяната на печките, от столична община ще се борят с замърсяването и чрез поставянето на филтри, които да бъдат монтирани в ромските квартали. Йоана Христова разясни, че вече са монтирани първите 10 филтъра, които са дарение. Очаква се 25 филтъра да бъдат поставени в район “Красна поляна”, които са финансирани по проект AIRTHINGS на Програма “Балкани - Средиземно море”. До края на годината се планира и поставянето на новите 22 сензора за следене на качеството на въздуха. Също така ще пъдат поставени и две нови постоянни измервателни станции, като ще бъде обявена и процедурата за доставка на мобилната станция. През изминалата година броя на превишенията на фините прахови частици, намалява както намалява и средногодишната концентрация. За първите два месеца на тази година се отчитат 15% по-малко превишения на нивата на фините прахови частици, отчетени от станциите, в сравнение със същия период на 2018 г. За цялата минала година данните показват 17% по-малко превишения на годишна база спрямо 2017 г. Което означава, че всички мерки, които изпълняваме, дават резултат и водят до намаляване на нивата на фините прахови частици във въздуха, съобщава още зам.-кметът по екология на София. Столицата ще изхарчи за първи път тази година над 200 млн. лв. за чистота. Ще бъде увеличено миенето на улиците и механизираното чистене. Увеличени са средствата за извозване и изхвърляне на едрогабаритните отпадъци с 1,5 млн.лв. Общината ще направи и инвестиция в строителството на две нови клетки на депото в Яна. Ще бъдат отделени 2,3 млн.лв за поддръжката на междублоковите пространства. Искаме да обърнем внимание на кварталите за поддръжката на чистота там инвестираме близо 8,6 млн.лв, споделя Йоана Христова. Тази година общината стартира и специален проект за разделно събиране на отпадъци от домакинствата в “Надежда”. Проекта е за срок от една година и в него ще се включат 300 семейства. Бяха поставени и нови контейнери за стари дрехи. Само за месец са събрани над 20 т текстилни отпадъци. Към момента те са 20, но до края на годината ще станат поне 50. Още една фирма е заявила интерес за разполагане и обслужване на специализираните контейнери, което означава,че ще видим такива контейнери на още места в столицата, допълва още тя.

comment 0
visibility 389
Езерото в Дружба  1

Новините в София: Най-важното за деня, 12 март 2019 г.

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 12 март 2019 г. Технически проблем аварийно приземи турски самолет в СофияТехнически проблем е наложил аварийно кацане на самолет на летище София, съобщи Нова телевизи. Той е на турските авиолинии и е пътувал от Брюксел за Истанбул. Кацането е било наложително и самолетът е насочен към столичното летище.Откриха изчезналото 13-годишно момчеПолицаи от СДВР откриха изчезналия Асен Пендурков, съобщиха от МВР. Момчето бе обявено за издирване, след като е излязъл от вкъщи на 5 март т. г.. До днес следобяд той е бил в неизвестност.Започна изграждането на канализация в "Горубляне" (СНИМКИ)В кв. Горубляне, район Младост започва изграждане на канализация и подмяна на водопровода. Днес в столичния квартал бе открита на строителна площадка на обектАрестуваха Семерджиев в Барселона по искане на СРПНа 8 март т. г. СРП е започнала досъдебно производство срещу Георги Семерджиев за лично укривателство, защото на 7 март в дома му в Испания бяха задържани издирваните повече от 5 месеца сем. Арабаджиеви, каза Арнаудова. В София започва безплатна подмяна на печки за отопление с екологичниБезплатна подмяна на печки за отопление започва в София. Столичната община има осигурени 6,85 млн. лв., за да подмени отоплителните системи на около 5000 домакинства в столицата с екологично чисти. За 3 години искаме това да се случи в 20 000 домакинства в столицата. Столичният кмет възложи нов проект за ограничители на "Графа" (СНИМКИ)Ограничителите, приличащи на перки на акули по ремонтираната столична улица "Граф Игнатиев" ще бъдат сменени. Това стана ясно днес, след като кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила на главния архитект Здравко Здравков да се направи нов проект за предпазни съоръжения. В последния месец зачестиха случаите на пострадали хора при спъване и падане.60 нови автобуса за градския транспорт тръгват към гараж ДружбаС още 60 чисто нови автобуса ще се обнови автопаркът на градския транспорт в София, научи Столица.bg. До края на тази седмица всички трябва да излязат от магазина на MAN в Божурище. Има график, по които автобусите на групи ще се придвижат до гараж Дружба, където ще останат до разпределянето им по линии.Подхвърлена раница затвори метростанция ВитошаИзоставен багаж затвори метростанция „Витоша“. Районът бе отцепен от полицията.

comment 0
visibility 1257
Столична община

Представят кампания за безплатна подмяна на стари печки за отопление

С участието на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова ще бъде представена новата кампания за подмяна на старите печки за отопление на домакинствата. Тя ще състои в изпълнение на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Европейската комисия. Кампанията се реализира между общините София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора. Целта на проекта е значително подобряване на качеството на въздуха в градовете, чрез внедряване на нов механизъм за преход към алтернативни форми на отопление. Общата стойност на инициативата е 16 600 000 евро, като безвъзмездното финансиране по Програма Лайф+ на ЕК е 10 000 000 евро. Инциативата за чист въздух идва в отговор на сериозно замърсяване на столицата през последните месеци от отоплението с битово гориво.

comment 0
visibility 891

Столичният кмет: Лятото не е имало и един ден с превишение на фини прахови частици във въ...

В София не е имало нито един ден с превишени норми на фини прахови частици във въздуха в периода от април т. г. до октомври. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова днес пред журналисти. Превишение се забелязват със започването на отоплителния сезон. Това още веднъж потвърждава, че битовото отопление е основният проблем за замърсяването на въздуха в столицата, посочи столичният кмет. Тя каза, че е разговаряла с министъра на социалната политика Бисер Петков и са едно мнение, че трябва да се продължи да се работи за социалните помощи за отопление. На домакинствата да се предложат варианти за алтернативно отопление или алтернативни горива. Без тези усилия, без специални програми, без специален стимул за домакинствата да променят отоплението си, няма как да очакваме в следващите години чувствително да подобрим състоянието на въздуха“, допълни кметът на столицата. Както вече е известно по предложение и на Столична община със закон ще се регламентират и изисквания за твърдите горива за отопление, така че при горене да не се отделят вредни емисии.

comment 0
visibility 818

Колко опасно за въздуха е горенето на гуми в София?

Зимният сезон наближава, а с него и печките започват да бълват пушеци и коктейли от токсични газове. Не е без значение какво ще се гори в тях. В социалната мрежа вече са пуснати предупредителни постове, с които да се предотврати горенето на боклуци, дрехи и най вече гуми.  В последните години се доказа, че замърсяването на въздуха в София се дължи най-вече на отоплението на твърдо гориво и автомобилния трафик. Столична община има Стратегия за качеството на въздуха в София и във връзка с това са предприети мерки. Оказва се, че едно от най-опасните неща за горене са гумите. Защото 7 л петрол се съдържат във всяка гума и още химикали, които са вредни за здравето - хлор, стирол, бутадиен. Освен това в една гума има 20 вида тежки метали - олово, хром, кадмий, живак и др. А какви са щетите от изгарянето? Растенията в радиус до 200 м от мястото на изгарянето се замърсяват. В почвата остават отрови и те действат до 200 дни след изгарянето. До сериозни здравословни проблеми довеждат и храните, в които са попаднали токсини от изгарянето на гуми.  Нервната система на човека е особено чувствителна на олово  и я разрушава. Попадането на олово в организма може да увреди децата като предизвиква трудности в ученето, отравя костния мозък и забавяне на растежа при децата. Вродени дефекти причинява цинкът, а хромът и арсенът са канцерогенни.  Всички тези тежки метали, попадайки в организма на човек могат да предизвикат спонтанни аборти, малформации, вродени дефекти, мутации други увреждания. Стотици столичани умират всяка година от болести причинени от мръсния въздух.      

comment 0
visibility 822

Подменят печки на дърва и въглища с европейски пари

Около 55 000 домакинства в София се отопляват с твърди горива. Отделят се фини прахови частици, които са основен причинел на замърсяването на въздуха в столицата. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова на представянето на изготвения от Световната банка проект на Национална програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Вчера проектът бе обсъден публично, а до месец трябва да се приеме от Народното събрание. Какви мерки се предвиждат за подобряване на качеството на въздуха и какви ще са законодателните промени бяха дискутирани вчера. Една от мерките ще е забраняване на продажба и ползване на печки с твърдо гориво. Отопляващите се с твърдо гориво в столицата не са само в крайните квартали, а и в центъра и то домакинства с доходи над средните, посочи кметът Фандъкова. Тя обясни, че подмяната на печки с дърва и въглища ще бъдат подменени с европейски средства. Новите уреди за отопление ще бъдат с над 40% по-ефективни. Според експерти твърде бързо европейската директива да отоплителните уреди с мощност под 50 киловата да трябва да се транспонира в закон. Директивата е приета през 2009 г. и е задължителна за всички държави от 2022 г. Печките произведени по евростандарата също може да горят дърва и въглища, но с 40% по-ефективно, което ще понижи отделяните емисии и прахови частици. Йорданка Фандъкова каза, че с подарените на КАТ - София газанализатори от движение са спрени 36 автомобила в столицата от проверени 1850. Допълнителна мярка за София ще бъде спиране на автомобилите в центъра при завишени норми. Предвижда се и въвеждането на билет от левче за градския транспорт в дните на замърсен въздух. Столична община има приета Стратегия за подобряване на качеството на въздуха. По нея са предприети мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха, но все още има доста мерки, които могат да бъдат приети от СОС. Както е известно ЕВропейската комисия наложи санкция на България за мръсен въздух.