Тема: Перник

comment 0
visibility 991
"Пътна полиция": Ще има реверсивно движение на изхода от София посока Перни

"Пътна полиция": Ще има реверсивно движение на изхода от София посока Перник

В навечерието от серията почивни дни „Пътна полиция” даде информация, важна за всички, които ще тръгнат на път. За улеснение на водачите ще бъде създадено реверсивно движение в посока изход от София към Перник. Днес и утре ще бъдат отворени две ленти за излизане от София и една - в другата посока. В понеделник ще има две ленти за влизане и една за излизане от столицата, обясни главен инспектор Николай Крушарски,цитиран от Нова телевизия. Той предупреди, че на места по магистралите „Тракия” и „Хемус” трафикът ще се осъществява само в едната лента. На „Тракия” ограниченията ще бъдат в участъка между 11 и 21 км, а на „Хемус” – при село Потоп. Пътните полицаи ще следят за водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици, както и движещи се с превишена скорост.  

comment 0
visibility 3103
Почти готово е изграждането на пътната връзка София- Перник

Движението по пътната връзка София- Перник ще бъде пуснато около 24 май (СНИМКИ)

Към финал върви изграждането на връзката София - Перник на пътен възел „Марина бара“, част от път I-6 София - Радомир. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на АПИ,провери заключителния етап от строителните работи. По договор отсечката трябва да е готова до 26 май, но строителят работи изключително мобилизирано, за да може движението по новата връзка да бъде пуснато по-рано от предвиденото за почивните дни около 24 май. В момента се полага последният асфалтов пласт, а от средата на седмицата е планирано и поставянето на маркировката.   С изградената сега пътна връзка се осигурява влизане на пътуващите от София към Перник през пътния възел „Марина бара“, който през 1993-1994 г. е построен единствено с възможност за излизане от гр. Перник в посока столицата. С построяването се осигурява бърза и безопасна връзка до западните квартали на областния град, а перничани вече ще имат общо три възможности за вход-изход към София - през досегашните в началото на кв. „Изток“ и при кв. „Хумни дол“, а вече и през п. в. „Марина бара“.   Проектът е изпълнен от АПИ със средства от републиканския бюджет въз основа на споразумение между агенцията и община Перник, подписано на 6 август 2019 г. Стойността на строително-монтажните работи е 947 482,82 лв. с ДДС. Изпълнител е „Калистратов груп“ ООД. Строителният надзор е на „Консулт Инженеринг“ ЕООД. Техният договор е за 22 560 лв. с ДДС.   Пътна връзка е с дължина 211,4 м. За повишаване безопасността на движение отсечката е с предпазни огради с пана срещу заслепяване на шофьорите, стоманени парапети, маркировка със светлоотразителни перли за по-добра видимост през нощта и знаци.    

comment 0
visibility 2103
Ограничиха движението по пътя София- Перник заради опасност от наводняване

Ограничиха движението по пътя София-Перник заради опасност от наводняване

Временно движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София - Перник в участъка от п.в. "Марина Бара" до п.в. "Църква" се ограничава поради опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през Перник. Движението се регулира от "Пътна полиция". Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".   Причина за мерките на АПИ е скъсана дига  на шламохранилището на ТЕЦ "Република" в Перник, съобщи Нова телевизия. Пред медията  кметът на града Станислав Владимиров потвърди за инцидента. Районът е отцепен, а хората са предупредени. Засега няма пострадали къщи. На място е пристигнала много техника. Създадена е организация за запълване на засегнатия участък, уточняват от  БНР.     

Реклама
comment 0
visibility 427
Нено Димов излиза под домашен арест

Нено Димов излиза под домашен арест

След 3 месеца в ареста бившият екоминистър Нено Димов е пуснат под домашен арест. Решението е на Специализираният наказателен съд,  азаседанието се е провело по skype. Мотивът за промяната на мярката за неотклонение в по-лека е, че не е налице реална опасност от укриване. На Димов бе повдигнато обвинение за водната криза в Перник и бе арестуван на 8 януари т. г. От тогава той е в ареста. За да излезе от ареста бившият екоминистър ще изчака решението и на втората инстанция, уточнява 24 часа. Представени са нови доказателства по делото, а съдът е преценил като пряко несъотносими към обвинението, но пък са необходими за разкриването на обективната истина и повдигнатите обвинения за други участници по случая, обвиняеми по делото. Според съда е налице много ниска степен на реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението.

comment 0
visibility 598
МС даде съласие "Софийска вода" да водоснабдява Перник

МС даде съгласие "Софийска вода" да водоснабдява Перник

Министерски съвет даде съгласие "Софийска вода" да предоставя водни количества нза водоснабдяването на Перник и околни селища. Днес се проведе извънредно заседание на кабинета чрез видеоконферентна връзка. С това решение "Водоснабдяване и канализация" в миньорския град ще получава вода в следващите 6 месеца. Както е известно заради пресъхването на язовир Студена бе решено да се хване вода от язовир Белмекен. За достигането на водата се използват водните трасета на "Софийска вода". До Перник водата ще достига чрез новоизградения водопровод от Мало Бучино до миньорския град. Направени са всички тестове от Софийска вода и те показах, че натоварването е възможно и няма да бъдат ощетени столичани. На извънредното заседание на МС бе решено и че се спира износа на запаси от предпазни медицински средства  заради епидемията от COVID-19 у нас..

comment 0
visibility 965
Водопровод към Перник

Заради водопровода ограничават движението по София - Перник

Движението в участъка между селата Мало Бучино и Големо Бучино от третокласния път III-1801 София - Перник ще бъде ограничен до 3 март т. г. Причината е изграждането на водопровода от Мало Бучино на Перник. Препоръчва се шофьорите да използват като алтернатива обходния маршрут по автомагистрала "Струма". Въведеното ограничение на движението от центъра на село Големо Бучино до отбивката за регионалното депо за битови отпадъци в Перник отпада, съобщи БНР. Слде двуседмична, непрекъсната работа вече е изграден водопроводът от село Големо Бучино до пернишкия квартал "Мошино". Както е известно за решаване на водната криза в Перник се хвана вода от язовир Белмекен.  Тя ще иманава по трасето на Софийска вода до Мало Бучино и по новия водопровод към миньорския град. Тръбите вече са положени и има насип. Очакват топло време, за да се възстанови и асфалтовата настилка. Движението вече е отворено, но до 3 март т. г. ще е затворен участъкът от пътя между селата Мало Бучино и Големо Бучино, защото там започва усилена работа. След валежите в последните дни водният обем на язовир "Студена" се е увеличил и е 3 млн. 687 хил. куб. м.

comment 0
visibility 640
Обходен маршрут за Перник

Променят движението заради строежа на водопровода към Перник

Ограничава се движението по 1,2-километров участък от третокласния път III-1801 Големо Бучино – Перник до средата на февруари заради строителни дейности по водопровода към Перник, съобщава Вести. Движението в участъка от разклона за с. Люлин до отбивката за регионалното депо за битови отпадъци се спира по информация от Агенция „Пътна инфраструктура”. Установява се алтернативен маршрут, а именно: АМ „Струма“ – общински път до с. Люлин – път III-802 Дивотино – Перник Припомняме, че на 28 януари СОС прие спасителния вариант, предложен от държавата, за решение на водната криза в Перник. Перник ще получава вода от язовир „Балмекен“ през „Нови искър“, за което е необходимо изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал “Мошино”.

comment 0
visibility 1645
СОС вода Перник

С 56 "за" от 57 гласували СОС прие да пусне вода към Перник

Столичният общински съвет единодушно прие по тръбите на Софийска вода да подадт количества към Перник, за да се реши водната криза. От общо 57 гласували общински съветници, 56 гласуваха "за" и имаше само един "въздържал се" по доклада за водната криза в миньорския град. "Искам да ви благодаря от името на перничани, че взехте това жизненоважно решение. Радвам се, че днес разумът и солидарността бяха водещи и съм щастлив  че политически сили с различни възгледи могат да бъдато бединени, когато става думаза толкова голяма кауза. Благодаря ви от името на перничани!", каза кметът Станислав Владимиров пред общинските съветници на СОС. Близо 3 часа продължиха дебатите в СОС.

comment 0
visibility 551
Йорданка Фандъкова пред СОС за водата в Перник

Кметът на София: Никой няма да си позволи компромис със здравето и сигурността на хората

Никой няма да си позволи компромис със здравето и сигурността на хората. Безотговорно е да се говори, че ще снабдяваме София с радиоактивна вода. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред общинските съветници на иззвънредната сесия на СОС за решаването на водната криза в Перник. Два часа и половина продължават дебатите по доклада, според който трябва да се разреши транзитирането на вода по мрежата на Софийска вода към Перник. Столичният кмет категорично заяви, че отговорността се носи от нея, защото тя ще подпише споразумението за преминаването на вода към Перник. "Всички, които ме познават знаят, че шегите и закачките не са ми по вкуса. Чуха се много днес по един важен въпрос, а също и спекулации и лъжи, които въвеждат гражданите на София в заблуждение", каза столичният кмет. Защитих обекти, които да бъдат финансирани от държавата, за да имаме дългосрочно решение за града  за всеки един от трите поректа. Първото условие беше още тази година да започне ремонта на язовирната стена на яз Искър и средствата са заложени в държавния бюджет и Министерството икономика да започне процедурите и в настоящата година да започне ремонта. По реверсивната връзка, която свързва двата водопровода е проект, по който работим от две години и е заложен в плановете и програмите. Единственото, което искам е държавата да помогне за финансирането му. И трето е за язовир Огняново за допълнителен източник за града. Многократно заявих, че съм възложила да започнат проучвания. И това не означава, че утре ще започне строителстовто, решението ще бъде взето на база проучванията и никой няма да си позволи компромис със здравето и сигурността на хората. Безотговорно е да се говори че ще снабдяваме софия с радиоактивна вода", каза Йорданка Фандъкова пред общинските съветници. Аз стоя с лицето и с името си не само пред вас, а пред гражданите на София, и нося отговорността си 24 часа, денонощно за всичко, което се случва на територията на Столична община. Никой не потърси отговорност или решение за водната криза в Перник от общинските съветници на Перник. Кметът застава с лицето си и поема отговорност за нещо, което трябва да реши. Стоим пред вас два кмета от различни политически сили. От пърия ден застанах ясно зад решението на правителството и поисках тримата министри да дойдат на СОС и се обърнах към вас с молба да изпълните ангажимента, който имате. Благодарна съм на колегите, които работиха и събота и неделя, да спестим време, защото за хората в Перник е важно", допълни Фандъкова.

comment 0
visibility 603
Кметът на Перник Станислав Владимиров

Кметът на Перник: Има гаранции, че ВиК Перник ще си плаща на Софийска вода за транзита

Има гаранции от държавата, че ВиК Перник ще си плаща на Софийска вода за транзитирането на водни количества към града. Мисля, че това е най-малкото притеснение, което трябва да имаме в тази ситуация. Това заяви кметът на Перник Станислав Владимиров пред журналисти. Тази сутрин той присъства на извънредното заседание на СОС, на което трябва да се приеме доклада, с който ще се разреши транзитирането на вода към Перник през мрежата на Софийска вода."Това решение днес трябва да бъде гласувано в посока да бъде транзитирана вода към Перник. Завявал съм многократно при вас нямам претенциите, както вътре имаше дебат, кой е автор това предложение, но аз винаги съм го защитавал за спасението на моя град в тази критична ситуация. Благодаря на разума, който надделява в тази ситуация и готовността на всички политически сили да се обединят около това да се помогне на Перник", каза кметът на Перник. Той припомни, че водопреносната мрежа на Перник не е в добро състояние и крие риск от зарази. "Не само, че крие този риск, но ние  имахме два инцидента в Перник преди 20 дни. В два квартала в Перник се смесиха мръсни с чисти води и затова ние поискахме финансова помощ от страна на държавата. Знаете, че има постановление на МС. Колкото и да ни се иска бързо да се случат нещата в тази мрежа, има процедури, които трябва да извървим, въпреки бедственото положение", каза кметът. Щом  се получи одобрението на СОС веднага започва проектиране и подмяна на водопреносната мрежа на град Перник, възможо най-бързо, защото този риск съществува - смесването на мръсни с чисти води. "Не трябва да има притеснения в посока на финансовото състояние на ВиК Перник и дали ще може плаща на Софийска вода за транзитирането на вода. Това е държавно дружество към МРРБ, така че държавата има готовност да съдейства във всички посоки. И тук в тази посока има механизъм да се гарантира това, че ВиК Перник ще си плаща водата на другото търговско дружество, което ще я доставя. Пред мен е заявявана готовността на държавата да помага във всички посоки. Защо не и в тази? Когато сме обсъжали и на заседание на МС има готовност за излизането от тази криза, включително плащането е поставяно като въпрос, дали едното търговско дружество ще може да си плаща цената на другото търговско дружество, което ще доставя водата. И тази гаранция беше дадена", каза кметът Станислав Владимиров.

comment 0
visibility 656
Весела Стефанова мениджър на Лабораторния комплекс на Софийска вода в Бистр

Софийска вода: Питейната вода в София е с отлични качества и отговаря на изискванията (СН...

Искахме да сме напълно сигурни, че няма риск за клиентите на Софийска вода в столицата и затова направихме симулация на системата пи Мало Бучино. Там обикновенно водата тече със 100 л/сек. и започнахме да натоварваме като достигнахме 300 л/сек. и достигнахме до 420 л/сек. Задържахме това количество за 3 часа и изпитанието беше успешно. Всички съоръжения работиха нормално. Това обясни зам.-изпълнителният директор на Софийска вода Станислав Станев. Изпълнителният директор на концесионера Васил Тренев пък бе категоричен, че е възможно преминаването на допълни количества вода през Мало Бучинокъм Перник без да се застрашава водподаването за столичани. Днес в 10 ч. на извънредно заседание общинските съветници на СОС трябвада гласуват доклада с предложението на Министерски съвет за спасителния план заводната криза в Перник. Вчера три комисии дадоха зелена светлина на доклада. Аварии и течове? Общо с 18 екипа разполага Софийска вода при аварии. 6 са собствени и 12 на партньори - подизпълнители на концесионера. Системата има 3 канала за получаване на сигнали за нередности. Единият е директно в Контролния център, другият е информационния център от телефон и от автоматизираната система. Налягането на водата е напълно автоматизирано и може дистанционно да се управлява. "Имаме скала на оценка за авариите и първо се реагира на тази с най-голяма важност, обясни Тренев. До 2 часа аварията трябва да се идентифицира и започва работа по отстраняването, допълни той. За авариите, директорът на Софийска вода обясни, че такива и в момента може да има. Относно проблем с Рилския водопров, по който ще минава хващането на вода за Перник - от яз. Белмекен, без вода ще останат и някой от южните квартали по Витошката яко - Симеоново, Драгалевци, Бояна, които се водоснабдяват от Рилския водопровод. "Аварии се случват там 2 - 3 пъти в годината, но е нормално по 70-километровото трасе", каза Тренев. Как се контролира качеството на питейната вода? Водата се изследва в акредитиран лабораторен комплекс на Контролния център на Софийска вода в Бистрица. Ежедневно проби се взимат от 72 точки в София и се анализират и следят и от РЗИ-София. В други 10 точки водата се следи в реално време за мътност. Освен високотехнологичната апаратура, с която се правят анализите на качество и състав на водата в Контролния център има аквариум. Всяка сутрин на плуващите в него сиви акули се налива питейна вода от входа на пречиствателната станция. Това е най-сигурният биоиндикатор за качеството на суровата вода от яз. Искър, коментираха от Софийска вода. Анализи на питейната вода? През 2019 г. Софийска вода е взела около 8500 проби за мониторинг и контрол на питейната вода в София. Направени са около 150 000 анализа по микробиологични физикохимични и радиологични показатели. Изследваме водата по целия й път, от водоизточниците - язовир Искър и Бели Искър, 17 реки и подземни водоизточници, обясни Весела Стефанова старши мениджър на Лабораторния изпитвателен комплекс на Софийска вода в Бистрица. Мониторингът на питейната вода на тези проби - физикохимични анализи се правят по предварителни изготвена програма от Басейнова дирекция и също се отчитат пред нея. След водоизточниците водата постъпва в към пречиствателните станции - 4. На двете най-големи - Бистрица и Панчарево, се мониторират всеки ден и всяка сутрин взимаме проби на вход станция, и два пъти на ден взимаме проби от изход станция, когато водата е филтрирана и обеззаразена. Този контрол е непрекъснат. Наблюдаваме показателите в пречиствателните станциите с онлайн прибори по 24 часа в денонощието, обясни Стефанова. За какви опасни вещества се следи водата? Показателите са за метали неметали, органични замърсители, пестици, въглеводороди, някои йонни форми, хлориди, сулфати, цианиди, флориди, нитрати, нитрити и др., а също и за цвят вкус, мирис на питейната вода. Микробиологичните показатели са за колифорни бактерии, ешерихия коли, а за салмонела се изследва на повърхностните водоизточници и радоилогичните показатели също. Надежност на резултатите и акредитация? Лабораторията на Софийска вода е акредитирана от преди 10 години, една акредитация означава компетентност на служителите и достатъчно ресусрс за анализи и докладване на валидни е достоверни резултати, убедена е Весела Стоянова. "Всяка година ни проверява службата по акредитация. Фактът, че я подъдржаме 10 години означава, че ние компетентно си вършим работата и докладваме валидни и достоверни резултати. Именно затова спокойно мога да заявя, че питейната вода в София е с отлични качества, годна за пиене и отговаря на нормативните изисквания. Имаме добри специалисти и високотехнологичната апаратура, с която работим се хващат и най-ниските нима на замърсители", заяви минеджърът на Лабораторния комплекс в Бистрица. Изпълнителният директор на Софийска вода Васил Тренев за публикуването на резултатите По отношение на контрола на качеството на водата ние публикуваме абсолютно всички резултати от 24-часовия контрол на нашия сайт и всеки гражданин може да проверява резултатите от различните точки. За информацията ще я акумулираме и ще я подаваме веднъж седмично на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС. Онлайн тази информация също я имаме, но не можем да я предоставим на гражданите, тъй като това е стратегически обект, част от националната сигурност и затова ще я предоставяме на ощинските съветници във връзка с решението на СОС, коментира изпълнителният директор Васил Тренев. "Ние не сме префектни, аварии има и се случват постоянно. Средно на ден за миналата година имаме по 38 аварии. Няма по-голяма водопроводна мрежа - около 4000 км е в София. Това е два пъти да отидете до Виена и да се върнете. Вважното за нас е авариите да се идентифицират в съответните срокове и да бъдат отстранени също в срок. Това е постоянна работа на Софийска вода. Аз не смятам, че това е нещо изключение", обеща Тренев.

comment 0
visibility 563
Милка Христова

Зам.-председателят на СОС Милка Христова: Подкрепяме доклада за водата в Перник

Групата на БСП в Столичния общински съвет ще подкрепи Доклада за предприемане на действия за осигуряване на допълнително водоснабдяване на град Перник чрез водоснабдителната система на Столична община. Общинските съветници на социалистите обаче, си запазват правото да търсят политическа отговорност по всички въпроси, на които управляващите не са дали задоволителни или никакви отговори. Това заяви заместник-председателят на СОС Милка Христова след днешното съвместно заседание на три от комисиите - по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, финанси и бюждет и икономика и собственост. Съществува много сериозно разминаване между това, което тримата министри искат от СОС в писмото си и онова, което двамата вносители предлагат на общинските съветници за гласуване, каза зам.-председателят на СОС от БСП Милка Христова. Докладът се внасял не от кмета Йорданка Фандъкова, а от двама общински съветници, което притеснявало социалистите в СОС. "Двамата общински съветници, да, те са председатели на две комисии, но дори това не е отразено в доклада. А кметът никъде не фигурира", коментира Христова. По време на съвместното заседание на трите комисии тя отбеляза много пропуски и забележки в предложения за гласуване на извънредната сесия на СОС във вторник от 10,00 часа доклад. "Съществува много сериозно разминаване между това, което тримата министри искат от СОС в писмото си и онова, което двамата вносители предлагат на общинските съветници за гласуване чрез доклада. В протокол №3 от 23 януари 2020 г. по точка 28 е взето решение министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда да отправят искане до СОС да разгледа възможността за възмездно (б. р. срещу заплащане) преминаване на водни количества в размер на 300 литра в секунда през водоснабдителната мрежа на София, които са необходими за справяне с кризата в Перник. Същото се иска и в писмо от 24 януари. Във внесения доклад от двамата общински съветници се твърди, че предлаганите решения, които СОС трябва да приеме утре, са на базата на тези две писма. Но! В точка 1 от проекта за решение ни се предлага да се гласува възмездно отпускане на водни количества от водоснабдителната система на София към тази на Перник. Това на практика означава, че става дума за сключване на договор между "Софийска вода" и ВиК-Перник, по силата на който "Софийска вода" ще продаде на ВиК-Перник определено количество вода, чиято цена ще бъде определена от КЕВР. На всеки грамотен гражданин веднага му става ясно, че онова, което иска Министерски съвет е осигуряване на преминаване - това представлява вид сервитутно право - а в предлагания за гласуване от СОС доклад става дума за търговска сделка. А от това следват много въпроси. Те са свързани с начина на формиране на цената на водата, на разходите, включени в тази цена и кой ще я плаща. Защото от една страна в решението се казва, че държавата ще поеме всички разходи не само по изграждането на помпената станция и трасето, но и по осигуряването на водоподаването. В решението обаче, което ни предлагат - което по същество представлява да одобрим сключването на търговски договор между двете водоснабдителни дружества - изобщо не става ясно какво ще е участието на държавата в оперативните разходи, свързани с водоподаването", коментира Христова. Тя добави също, че в момента ВиК-Перник не е в добро финансово състояние и дори е във фалит. "Подаването на вода от страна на "Софийска вода" вероятно няма да може да бъде платено. Оттук изниква въпроса кой ще поеме тези неразплатени разходи и на практика - щети за "Софийска вода", коментира още Милка Христова. Според нея съществува твърде голяма вероятност всичките оперативни разходи по поддръжката на Рилския водопровод, по евентуалните повреди, както и тези, свързани с водоподаването да се поемат от гражданите на София. Или поне към този момент не съществува гаранция, че това няма да се случи, прогнозира Христова.  

comment 0
visibility 332
СОС гласуване за водата в Перник

Инженерна инфраструктура, икономика и финанси приеха доклада за Перник

Докладът на кметът на София Йорданка Фандъкова за тразитиране на вода към Перник по мрежата на Софийска вода получи зелена светлина в три от ресорните комисии на Столичния общински съвет. Предложението на Министерски съвет към Столична община ще бъде внесено на извънредната сесия на СОС утре. Днес  на заседание на комисията по инженерна ифраструктура и енергийно планиране докладът бе обсъден, дискутиран и приет. Одобрение той получи и в комисиите по икономика и финанси. Втора седмица в София се обсъжда дали увеличените количества на водоподаване към Мало Бучино няма да застрашат водата на столичани. След експертизи, проучвания и тестове се оказва, че водата за столичани е гарантирана.  Преди 10 дни Министерски съвет реши да се хване вода от язовир Белмекен, за да се реши проблемът с водната криза на Перник. Към Столична община бе направено предложение да минават по-големи количества вода по мрежата на Софийска вода до Мало Бучино, а от там държавата ще изгради водопровод до Перник. Този спасителен вариант за Перник може да се реализира и да реши водната криза, ако утре общинските съветници на СОС го приемат. Всички гаранции, които искаха общинските съветници и кметът на София са дадени, а държавата ще ремонтира стената на яз. Бели Искър.      

comment 0
visibility 872
Софийска вода Контролен център в Бистрица

Изпитание с натоварване до 420 л/сек. показва, че Рилският водопровод е в добро състояние ...

Рилският водопровод е в добро състояние и може да поеме натоварването на допълнителни количества с вода, които да се подават към Перник. Това заяви днес заместник-изпълнителният директор на Софийска вода Станислав Станев пред журналисти. Днес на посещение в стратегическия обект - Контролени център на Софийска вода в Бистрица бе кметът на София Йорданка Фандъкова и общински съветници. Всички те искаха да се убедят във функционирането на водоподаването и контрола на Софийска вода в столицата и какви са гаранциите при преминаване на допълнителни количества вода към Перник. Най-сигурният начин е проверката. И точно това са направили от Софийска вода преди да изготвят окончателните анализи на състоянието на Рилския водопров, които ще бъдат дадени и на общинските съветници. Въпросът на всички е дали ще издържи водопровода да се подават 300 л/сек. към резервоара в Мало Бучино и оттам към Перник? В четвъртък от Софийска вода са направили изпитание и са натоварили състемата не с 300, а с 420 л/сек. и е поддържана 3 часа в тези количества. "Тестът беше успешен и няма да има проблем тези водни количества да минават през нашите водопроводи към Перник", казаха от Софийска вода. Концесионерът следи денонощно нивата на язовирите и водите от Бели Искър и Искър. Количествата, които тръгват към тръбопроводите са 279 л по единия и 289 от другия, която постъпват в Рилския водопровод. "Бели Искър е на 70 км от София, като трасе през Самоков, и първата точка е Плана, където водата се дезинфекцира. В Бояна в резервоара постъпва вода по тръба f900 и с налягане 13 атмосфери. Има кранове, които се управляват дистанционно оттук, от Контролния център, и се насочва водата към Бояна и Мало Бучино, зависи от потреблението и нуждите. В момента в това направление се подава количество от 187 л/сек.", обясниха от Софийска вода.

comment 0
visibility 2649
Стоп кадър

Прошко Прошков: Решението за Перник е добро и възможно за осъществяване

Коментар за решението на водната криза в Перник направиха Борис Бонев и Прошко Прошков, председател на Комисията по инженерна инфраструктура в СОС в студиото на Нова ТВ. Според тях, столицата не може да даде цялостно решени на водната криза в Перник. Този план ще гарантира  нужните за грана количества вода. Кризата ще се задълбочи, ако не бъде изградена връзката. Кризата определено ще се задълбочи. Няма да е приемливо от морална гледна точка да се откаже помощта за Перник, още повече, че това няма да има отрицателно въздействие върху водния баланс на столицата. Независимият общинският съветник Борис Бонев споделя, че хората са притеснени, тъй като всички говорещи дават гаранции, а как ще гарантират, че няма да се появи проблем за София.  Прошко Прошков каза, че ще е спекулация да се посочи каква е вероятността София да изпадне в положението на Перник. И сега при авария на Рилския водопровод има затруднения във водоподаването за столицата. Бонев допълни, че Перник е без вода днес, въпреки че преди години язовир „Студена“ преливаше, благодарение на лошо управление. Не трябва това да се допуска и в София.

comment 0
visibility 480
вода

Протест на перничани заради водната криза спира колите по "Батенберг"

Протестно шествие в София заради водната криза организират перничани днес-25 януари. Участниците ще се съберат на площад  "Княз Александър Първи Батенберг" в 11.30 ч. и с хлопатари и звънци ще се отправят към пл. „Независимост”, съобщават от БНР. Шествието е под надслов "Сурва от Перник", а организатор е Инициативен комитет "Спаси Перник".   Денят на протеста не е избран случайно. На 25 януари трябваше да започнат състезателните дефилета на отмененото заради водната криза и бедственото положение тазгодишно издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който е най-мащабното събитие в Перник и региона.    

comment 0
visibility 519
Лидерът на Демократична България в СОС - Методи Лалов, за водната криза в П

Общинският съветник Калоян Паргов: Готови сме да заседаваме в събота и неделя за кризата в...

Общинският съветник Калоян Паргов, който е председател на групата на БСП в СОС заяви, че колегите му са готови да заседават в събота и неделя за водната криза в Перник. "Ако кметът на София е готова с доклада на база предложението на Министерски съвет, ние можем да заседаваме и в неделя, това не е проблем за нас. Така или иначе, от БСП, пък и всички колеги, ще подкрепим всяко разумно решение и в знак на солидарност ще помогнем на перничани. Стига това да не вреди на софиянци", заяви пред журналисти лидерът на столичните социалисти. "Да, можем да свикаме извънредно заседание на СОС, за да вземем решение за водната криза в Перник, но има и технологично време. Според правилника заседание се свиква най-рано три работни дни преди това", уточни председателят на Комисията по икономика и собственост в СОС Николай Стойнев. Той припомни, че в понеделник в Комисията са обсъдили всички детайли доста подробно и очакват на Министерски съвет да бъде отправено такова предложение. Стойнев бе категоричен, че ще общинските съветници са поставили условие, като това на кмета на София Йорданка Фандъкова, да бъде гарантирана водата за софиянци. Председателят "Демократична България" Методи Лалов заяви, че трябва в СОС да се вземе информирано решение. "Не може да ни се дадат анализите и експертизата 15 минути преди заседанието. Искаме ги два, три дни предварително, да се запознаем и с аргументите", каза Лалов. "Настояваме за информирано решение и да получим документи с ангажименти и гаранции. В понеделник сутринта внесохме искане министрите да дойдат, но и да представят  аргументи, документи и ексепртизи, да защитят тезите си. Нямаме едно листче, което да сме видели, някакво число да е написано и подписано от отговорните лица. Не можем да си  доверим на приказки, без ясна експертиза и ангажименти. Разбираме, че се изискват денонощни оперативни действия. Ние сме в очакване да получим документите всеки момент. Когато отговорните хора не си вършат работата след това отговорността ще бъде прехвърлена върху нас", заяви Методи Лалов. По-рано днес кабинетът даде зелена светлина на спасителния план за преодоляване на водната криза в Перник. Проектът предвижда да се изгради 13-километрово трасе от Мало Бучино, а иначе да се хване вода от язовир Белмекен, през Рила и тръбите на Софийска вода към Перник.    

comment 0
visibility 497
Карлос Контрера

Карлос Контрера след СОС: София няма проблем с водата. Не си играйте със страховете на хор...

София няма проблеми с водата и не си играйте със страховете на хората. Това заяви председателят на групата "Патриоти за София" в Столичен общински съвет Карлос Контрера. Той предупреди колегите си на днешната сесия.  Общинският съветник коментира темата за кризата в Перник и възможността столицата да помогне за решаване на проблема с водоснабдяването на миньорския град. "Темата е с национално измерение, с много въпроси, неизвестни и с доста липсващи отговори. Липсата на стратегическа политика в този сектор през изминалите 30 години вече си личи. Говоря за ситуацията в национален мащаб. Тъй като по стечението на обстоятелствата и София е част от разговора, съм длъжен да обърна внимание на няколко факта. По отношение на София трябва ясно да се каже, че проблем с водоснабдяването няма. Налице са достатъчно водни количества, потреблението на София е обезпечено. Водопреносната ни мрежа е в добро състояние. В този смисъл всякакви спекулации с водата на софиянци са игра със страховете на хората. И е добре особено политическите партии да не се поддават на това изкушение – да си играят със страха на хората", коментира Контрера. Той смята, че столичният ВиК оператор „Софийска вода“ въпреки всичките разправии, които СОС има с него за инвестиционната програма, работи добре. В никакъв случай няма основания или податки за някаква криза. Водата на София е гарантирана! Ако се четат внимателно докладите на КЕВР, бизнес плановете на „Софийска вода“, сами ще се убедите. Факт е, че „Веолия“ от няколко години работи добре със Столична община и с диалог решихме доста от противоречията си. Това трябва да се признае, посочи общинският съветник. По въпроса дали София би могла да помогне на Перник Карлос Контрера заявява, че е ясно, че хората в Перник бедстват.  "След като чрез нашата водопреносна система можем да помогнем, аз смятам, че трябва да го направим с ясните гаранции, че ние трансферираме водни количества, които не са предназначени за потребление в София. Между другото, водната система на София не за пръв път ще трансферира водни количества към съседни общини. Погледнато стратегически София би следвало да помогне на Перник първо, защото това са десетки хиляди наши сънародници, които са в бедствено положение. Второ – от санитарно-хигиенна гледна точка, от гледна точка на общественото здраве това е една цъкаща бомба. Колкото по-бързо се намери решение, толкова повече минимизираме риска, да кажем от здравни проблеми. Тези неща следва да се отчитат", обясни общинският съветник. Наясно съм, че каквито и аргументи да се кажат, има среди и групички, които ще ползват темата за конюнктурни цели. И въпреки това, все пак призовавам за повече разум и за по-малко политиканстване, казва в заключение Контрера.

comment 0
visibility 2719
кабинет

Кабинетът одобри доставката на вода за Перник през мрежата на София

Кабинетът даде зелена светлина за доставка на вода за Перник през водопреносната мрежа на София. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов след правителственото заседание,цитиран от "Монитор". Предложението е миньорският град да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“, която да премине през водопроводите на София, като допълнително се изгради 13,5 км тръба от Мало Бучино до Перник.   Това обаче може да се случи след решение на Столичния общински съвет (СОС). Караниколов заяви, че веднага ще поискат от СОС да даде съгласие през мрежата на София да се пренасочи вода към Перник.   От становище от ВиК-София става ясно, че през водопровода на София може да се предават 400 литра в секунда, а искането на държавата е за 300 литра в секунда. “Целта е да възстановим силите на язовир “Студена”, заяви министърът на икономиката.   Министър на регионалното развитие Петя Аврамова пък съобщи, че Камарата на строителите в България са провели среща с премиера Бойко Борисов, на която са заявили готовност да помогнат за изграждането на помпената станция и водопровод.   Все още обаче няма решение колко точно ще струва. По думите на Караниколов спешния проект ще излезе до 25 млн.лв.      

comment 0
visibility 439
Фандъкова коментира водоподаването към Перник

Столичният кмет иска гаранции за стената на "Бели Искър" и за аварии

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала 100-процентови гаранции, че столичани няма да бъдат ощетени при водоподаване към Перник през тръбите на Софийска вода. Пред експертите тя е поставила два важни въпроса. Първият е за стената на яз. Бели Искър и вторият е за авариите. Това обясни днес за пореден път столичният кмет пред журналисти. Очаква се утре на заседание на Министерски съвет окончателно да бъде взето решението за изграждането на водопровод и ползването на трасето на Софийска вода, за да се реши водната криза в Перник. След това Йорданка Фандъкова като кмет има право на извъндереден доклад и може да го вкара за решение от СОС на сесията в четвъртък. "Решението ще бъде взето от СОС след като получим искането и решението на Министерски съвет.  Знаете, че съм поискала всички експерти и цялата експертиза, и Софийска вода да заявят своята готовност. Да гарантират, че по никакъв начин няма да е за сметка на водоподаването на София. Както и вчера казах, трябва 100% гаранция за столицата, иначе мисля, че е съвсем нормално да помогнем на съседна община, защото никоя не е застрахована. Трябва да си помагаме, но разбира се, това да не става за сметка на софиянци", каза столичният кмет пред журналисти. Тя каза, че е поставила няколко важни въпроса. Първият е за стената на язовир Бели Искър. "Знаете, че за тази година правителството е предвидило средствата за ремонта. Очаквам час по-скоро да се разгледат проектите и да се одобрят,. Без да се източва водата от Бели Искър да се направи този очакван ремонт. Но това, което искам да се гарантира е, че обемът, който е предписан във връзка със състоянието на стената по никакъв начин няма да бъде надвишаван. Нещо повече, искам да бъде по-малък обем във всеки един момент, независимо от нуждата на водоподаване. Увериха ме, че това е напълно възможно. Другият въпрос е за Рилския водопровод, дали са възможни аварии? Нека да кажем, че такива са възможни и без да има криза, дори сега и без да осигуряваме допълнително вода за Перник. Информацията ми от Софийска вода е, че две, три аварии годишно се случват, но те се отстраняват бързо. Имам уверенията, че целият капацитет е напълно в състояние да поеме такава помощ", обясни столичният кмет. Фандъкова отново повтори, че гаранцията е всъщност възможността Столична община да поиска спиране на водоподаването за Перник, ако се появи какъвто и да е риск за столицата. "Водата се наблюдава в реално време, цялата система за водоподаване, защото контролът в реално време всъщност е гаранцията и механизмът, по които ние можем бързо да реагираме при нужда", допълни Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 2936
вода

От "Софийска вода": Няма да има риск за водата на столицата заради кризата в Перник

Няма риск от нарушаване на водоснабдяването в София, ако вода се пренасочва от язовир "Бели Искър" към Перник, обясни Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода", цитиран от bTV.   „Нивото на автоматизация в дружеството следва добрите световни практики. Ние наблюдаваме през цялото време в онлайн режим какви са наляганията и потоците. Гарантирам, че няма да има нарушаване на водоснабдяването на столичани“, заяви Тренев пред камерите.   Той обясни, че стената на язовир „Бели Искър“ е в частично работоспособно състояние, което означава, че тя може да работи при определени обеми от водни количества. Язовирът може да бъде пълен около 80%, което са около 13 милиона кубика. Васил Тренев направи уточнението, че водните количества са динамична величина и ежедневно се променят. По данни от вчера в язовир „Бели Искър“ има 9 милиона кубика вода.   „Около 75% от водните количества, които постъпват в София, идват от язовир „Искър“, а около 25% - от „Бели Искър“. При средна консумация от около 12 милиона кубика на месец в столицата означава, че от „Бели Искър“ получаваме между 2,8 и 3 милиона кубика“, поясни Тренев. Той не отрече, че съществува риск за язовирната стена на "Бели Искър" при природни явления, които не зависят от хората.   "Конкретно не мога да отговоря на въпроса защо не е извършен ремонт до момента. Основният проблем в миналото беше собствеността. Текущото предписание за ремонт на стената е от 2016 г. Предвидените мерки са свързани с два идейни проекта, като единият е на „Софийска вода“, каза още изпълнителният директор на дружеството.  

comment 0
visibility 2113
Вода за Перник от София

Новият екоминистър: Перник става квартал на столицата за водоснабдяването

Няма да има проблем за столичани с водата, а Перник става квартал на София във водоснабдяването. Това каза новият екоминистър Емил димитров-Ревизоро в "Лице в Лице" по bTV. Той коментира проекта за докарването на вода до Перник от яз. белмекен през тръбите на Софийска вода. "С помпа вода ще може да се подава и от Перник към София. И аз съм притеснен, защото моите роднини живеят в Перник", емоционално обясни Димитров. Той успокои софиянци като заяви, че и 3 години да не падне нито една капка в язовир "Искър" за столицата има достатъчно вода. "Потреблението от водопровода, с което се захранват южните квартали в София е никакво и водата там върви бавно. Ако има повече вода, поне ще изчистим тръбите. Има си хидроинженери, които са запознати с течението и потоците. Така ще ускорим потоците в София и всички ще са доволни от тази работа", обясни министърът на МОСВ. "Държавата пое ангажимент да отремонтира язовир Бели Искър. Непрекъснато в него ще се влива вода, непрекъснато ще се излива. Ако ние нищо не направим, какво ще помогне това на стената? Хем ще го ползваме една година, както се ползват десетки години, после ще го отремонтираме. Какъв е проблемът с тази байпас връзка, както казвате? Всъщност това ще бъде на другия край на София по пътя, който отива до Перник. Няма да е през Плана планина, през планини и т.н. Водата, която в момента влиза в София, успоредно с нея ще влезе и водата, която ние подаваме от водосбора на Белмекен. Най-близката точка, която е Мало Бучино до Перник, успоредно по пътя ще се изгради водопровода 12-13 км, който ще свърже водопровода на Перник с водопровода на София. Ще има камера, ще има кран, който ще затваря и отваря възможността с помпи за Перник. Какъв е проблемът?", обясни министърът на екологията.

comment 0
visibility 607
АПП достави вода в Перник

"Аварийна помощ и превенция" достави вода в дом за възрастни в Перник (СНИМКИ)

Екип на дирекция "Аварйна помощ и превенция" (АПП) на Столична община достави близо 2 т. вода в Перник. Тя бе предназначена за социални институции. На минералната вода от Централна баня се зарадваха обитателите на дома за възрастни хора над 50 години. А половин час по-късно вода бе доставена и на Центъра за образователна подкрепа в кв. Църква в Перник. Служителите на АПП наляха 200 туби, всяка по 10 литра от минералната вода при Централна баня и след това закарани в Перник. Съдействие на хората от аварийното звето са оказали и перничани. Те са казали къде има нужда от вода и да се достави. Перничани също помогнаха за наливането на вода и бяха с маски, като протест срещу водния режим, който провали назгодишното издание на традиционния празник на кукрите в Перник.