Тема: платено паркиране

comment 0
visibility 1137
Безплатно пракиране в синя и зелена зона в столицата до 12 април

Безплатно паркиране в синя и зелена зона в столицата до 12 април

Безплатното паркиране в столицата се удължава до 12 април т. г., съобщиха от Центъра за градска мобилност. Ползването на синя и зелена зона няма да се таксува, а срокът се продължава до обявеното засега извънредно положение. "Гражданите, които имат належаща нужда да ползват паркоместата в синя и зелена зони няма да заплащат за престоя си до тази дата. Мярката е част от общите мерки за овладяване на разпространението на коронавируса, взети от Общинския щаб.Служебният абонамент също не е действащ", съобщиха от ЦГМ. От транспортното дружество призовават гражданите, които нямат важна работа в центъра да не идват с автомобилите си и да изберат да останат у дома. Затварянето на зоната има за цел да помогне за процеса на социалната дистанция. Живеещите в зоната за платено паркиране, които имат винетни стикери, срокът им да бъде удължен с 1 месец, съобщават от ЦГМ.

comment 0
visibility 618
Зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев

Зам.-кметът по транспорт чака доклад от ЦГМ за пълността на зоните за паркиране

Зам.-кметът по транспорт на Столична община Кристиан Кръстев е възложил на ЦГМ да направят доклад за пълността на зоните за платено паркиране. Това заяви той пред Нова телевизия. "Повишаванета на цените и разширяване на зоните за платено паркиране е от компететността на СОС. Аз като експерт мога да си дам мнението. Възложил съм на ЦГМ да направят доклад за пълността на зоните", каза Кристиан Кръстев пред Нова телевизия. След анализ ще се реши с колко се увеличава платеното паркиране в София Той сподели, че в последно време при всички срещи граждани искат повишение на зоната за почасово паркиране, а не за цената на винетката. Увеличение на почасовото платено паркиране в София ще има, но все още няма конкретни предложения за новите цени. Подготвя се разширение на зелената зона, като следващата зона ще е кв. Иван Вазов, район Триадица, където е по желание на гражданите. Зелена зона в кв. "Иван Вазов" възможна още през април "Когато зоната е пълна на 100%, повишаването на цената е с цел да се качат хората в градския транспорт, за да се намали трафика,  мръсния въздух и вредните частици", коментира зам.-кметът по транспорт.  

comment 0
visibility 448
Платено паркиране в район Оборище

В "Оборище" вдигат обществен паркинг

Обществен паркинг ще се строи в столичния район "Оборище". Една част ще е под земята, а другата наземна. До 10 дни кметът Николай Александров ще внесе предложение в Столичната община за построяването на многоетажен паркинг, признава той в интервю пред БГНЕС. Паркингът ще бъде платен. Мястото, на което ще се изгради е терен зад театър "София", около пазара за животни, за който се обсъжда дали да се премахне или премести на друго място, тъй като жителите не го искат. В момента изграждането на паркинга е на ниво проектиране. Живеещи в района искали да има 24-часова платена зона за паркиране, включително в събота и неделя, защото смятат, че така ще се реши проблемът с паркоместата, споделя кметът Николай Александров. В момента местните страдат от липсата на места за паркиране след 19:30 ч. А причината е, че посетители на търговски центрове и заведения паркират в района и след този час. Местните жители са платили годишен стикер, но не им е осигурено място, за да си го ползват, аргументира се Александров. Той разказва, че има участъци, където са продадени определен брой стикери, а теоретично няма толкова места за паркиране. Другото желание на живеещите в района било част от зелената зона да стане синя, защото паркирането няма да е до 4 часа, а до 2, а пък работи и в събота. От районната администрация искат да чуят желанието и предложенията на гражданите и да ги предадат към компетентните институции и така да се защити интереса на живеещите в "Оборище", коментира кметът Александров. Той е категоричен, че платеното паркиране въвежда ред и дисциплина и трябва да се подхожда разумно, а не нехайно. Не става ясно обаче как и кой ще контролира 24-часовото платено паркиране?  

Реклама
comment 0
visibility 3917
Зелена зона в Изгрев

Живеещите в "Изгрев" не искат зелена зона за паркиране

Живеещите в столичния район "Изгрев" не искат да се въвежда платено паркиране. Това стана ясно от проведеното обсъждане на предложение на районната община за въвеждането на зелена зона. На 9 февруари над 300 граждани са присъствали на събирането. Повече от половината от тях категорично са били против въвеждането на платеното паркиране, а останалито около 30 - 40% са имали условия, научи Столица.bg. "Изгрев", който е един от най-луксозните райони на София цари безпорядък и хаос в паркирането. Особено трудно е да се намери място в кв. Изток и Дианабад. В района има доста активно строителство и само тази година ще бъдат завършени няколко големи обекта. Така паркирането в тази част на София ще става все по невъзможно, особено за живеещите, коментират привърженици на реда и платеното паркиране. Против платеното паркиране бяха и в кв. Иван Вазов през есента на 2018 г. когато зелената зона на София се разшири и обхвана горната част на Лозенец, Възраждане, Красно село и Оборище. Само 6 месеца след въвеждането на платеното паркиране, живеещи в "Иван Вазов" сами поискаха от район "Триадица" дъ се въведе и в квартала. Хората имаха сериозни проблеми с автомобилите си, особено през уикенда, когато съседния Южен парк се препълваше от посетители. И след първия отказа в район Триадица вече мина общественото допитване за зелена зона в кв. Иван Вазов и вече се очаква докладът да влезе за решение в СОС. Вероятно и на живеещите в "Изгрев" им трябва още време да се изнервят и изтормозят с паркирането, за да разберат, че въвеждането на зелената зона ще осигури ред и комфорт, най-веже да тях самите. В момента проучване за въвеждане на зелена зона се провежда във всички квартали на район "Слатина" и е вероятно след въвеждането там, едва тогава ще озрее необходимостта за зелена зона и в "Изгрев". 

comment 0
visibility 1560
Предложение за платено паркиране в БАнкя

В Банкя представиха проект за платено паркиране в центъра

В Банкя се състоя представяне на идея за платено паркиране в курортното градче пред местните жители. Снощи в Туристическия информационен център кметът Рангел Марков и общински служители разясниха подробности около идеята за платен паркинг в централната градска част.  Инж. Кирил Акълиев направи презентация на проекта. Марков изложи предложението и даде думата на присъстващите за мнения, съображения и идеи, които да послужат за основа за обединяване на жителите на Банкя при вземане на едно или друго решение. Кметът на Банкя: Искам да чуя гражданите за платено паркиране Идеята е платеното паркиране да е с гратисен период от 30 минути. Това е с цел местните, които пазаруват в центъра или имат ангаживенти да не заплащат в първите минути. Курортът стана доста населен рез почивните дни и вече има сериозен проблем с паркирането. А потокът от туристи ще се увеличи доста и с отварянето на минералната баня в парка. На 26 февруари от 18:00 часа в Туристическия информационен център в Банкя ще има обществено обсъждане на всички предложения за платено паркиране. Дотогава местните могат да подават своите мнения, предложения и идеи в деловодството на район „Банкя” или на имейла bankya@bankya.bg.  

comment 0
visibility 2398
Обсъждане за платено паркиране в Банкя

Кметът на Банкя: Искам да чуя гражданите за платено паркиране

Ще има ли в Банкя платено паркиране? Това ще трябва да решат живеещите в курортното градче. Те ще са тези, които ще дават идеи, предложения и решения за съществуващия вече проблем с паркирането в града. Днес, 11 февруари т. г. ще има събиране с местните и пред тях ще се представи проект за въвеждане на платено паркиране в центъра на курорта. В събота и неделя, празнични и почивни дни в Банкя идват много хора и тогава става проблем с паркирането. Трябва да го решим, но първо искам да чуя гражданите. Не искам да налагам нищо, трябва с хората да направим обсъждане, защото при нас има специфика. Банкя е курорт, но има и хора, които си живеят тук", коментира пред Столица.bg кметът на района Рангел Марков. След 6 месеца врати ще отвори и реставрираната и изцяло обновена минерална баня, която също е в центъра, в парка, на града. С функционирането на обекта се очаква още по-голям поток от курортисти.  Вече има готов проект за организацията на движението в центъра на Банкя  при платено паркиране. А предложения и становища могат да се внасят в деловодството на районното кметство, както и на електронната поща. Представянето на проекта за платено паркиране е днес, а на 26 февруари от 18 часа ще бъде общественото обсъждане в Информационния център. В края на месеца ще се разгледат всички предложения от гражданите, които ще бъдат направени днес или до 26-и. Идеята е да се въведе платено паркиране в центъра на Банкя. то обаче няма да бъде както е синята или зелена зона в столицата, а съобразено със спецификата на града и местните хора. Единият вариант е да има 30 минути безплатни, което ще даде възможност на местните, които  пазаруват да не плащат.  "Още не знаем при какви условия ще бъде това платено паркиране и затова очакваме местните хора да предложат варианти", категоричен е кметът на Банкя Рангел Марков.

comment 0
visibility 4349
Платено паркиране в Триадица и Слатина

Около 5000 места ще има зелената зона в "Слатина"

Зелената зона в София се разширява и ще обхване квартал "Иван Вазов" в район Триадица и всички квартали на район Слатина. Платеното паркиране там реално може да се въведе най-рано през лятото, научи Столица.bg. Около 5000 места в зелена зона ще бъдат само в Слатина. Там обаче е минало общественото обсъждане само за квартал Яворов още през 2018 г., в частта, която попадат на територията на Слатина. За всички други квартали до дни ще се пуска допитване и обществено обсъждане. В допитванията до гражданите трябва да се уточни и какви ограничители да се поставят на тротоарите - антипаркинг колчета или друго. Също така да се направи проект къде и как ще бъдат обособени местата. Според районната кметство зоната ще обхване цялата Слатина до границата с Дружба, район Искър. Най-сериозен е проблемът в момента в паркиране в кварталите "Гео Милев" и "Редута". С приемането на зелена зона пък Центърът за градска мобилност има ангажимента да ремонтира тротоарите, разбити от качването на коли върху тях и поставяне на ограничителните знаци. За плануваните около 5000 платени паркоместа в Слатина ще са необходими около 3 месеца на ЦГМ. Трябва да минат обществените обсъждания и докладите да се внесат в СОС, за да се направи промяна в Наредбата за организация на движението в Столична община, коментираха от ЦГМ пред Столица.bg. На 13 януари т. г. пък е последното обществено обсъждане за влизането на кв. "Иван Вазов", район Триадица в зелената зона. Гражданите могат да си кажат мнението и да дадат предложение от 18 часа в читалище "Петър берон". Обсъждане имаше и през декември. В кметството в "Триадица" има много сигнали и писма от етажна собственост, които подкрепят и искат да се въведе платено паркиране в "Иван Вазов". За този квартал имаше предложение за зелена зона още през 2018 г., когато зоната бе разширена и в горната част на район "Лозенец" и "Възраждане". тогава обаже гражданите отказаха. Само два месеца по-късно вече имаше предложение и за "Иван Вазов". Заради близостта с Южния парк паркирането там е сериозен проблем, а живеещите не могат да си намерят място за автомобилите. С въвеждането на зелена зона в "Иван Вазов" ще има ред и ще се улесни паркирането за живеещите.

comment 0
visibility 903
Платено паркиране - синя и зелена зона в София

Без платено паркиране на 26 декември и 1 януари в София

Свободно и безплатно може да се паркира в София и утре. След 24 и 25 декември и на 26 зелена и синя зона в столицата не се плащат, съобщиха от Столична община. Безплатно ще е паркирането и на 1 януари 2020 г. Зоните ще работят от 27 декември включително до 31 декември. В първия ден на новата 2020 г щебъде изместена автобусна спирка по линия №107 с код 0893 "кв.Павлово" на ул."Ал.Пушкин". До 30 юни тя ще бъде преместена с 25 метра в посока бул."Цар Борис III".

comment 0
visibility 1812
Паркоместа по бул. Патриарх Евтимий

Паркоместа като за ТИР маркираха на "Патриарх Евтимий"

Парко места като за ТИР се появиха на столичния булевард "Патриарх Евтимий" в центъра. Новата маркировка стана повод за подигравки, ирония и десетки коментари в социалната мрежа. Маркираните паркоместа са двойно по-големи от другите в платената зона. На тях може да се спрат поне два автомобила. Новата маркировка по "Патриарха" е в участъка от бул. "Витоша" към Петте кюшета, където доскоро бе затворено заради строежа на станция от Третата линия на метрото.  Това е по искане на Пътна полиция, обясниха от Столична община. Причината била, че там трябва да има велоялея, между тротоара и паркоместата (снимка 2). Все още обаче не е ясно кога ще е готово трасето за колоездачи и тротинетки. А удължената маркирровка на паркоместата не позволявала шофьорите при излизане даа навлизат в крайна лява лента и да пречат на движението по булеварда. "Повярвайте , като човек, който живее там и паркира и аз мислех като вас вчера. След разговор с хора, които знаят повече от мен ми просветна че така е много по-добре. Най-малкото като излизаш имаш място да се изнесеш и да получиш видимост, без да те ударят", коментира в социалната мрежа живеещ в района на ремонтирания участък. Друг столичанин пък шеговито коментира, че гигантските паркоместа били "за автобусите по митингите и концертите на политиците".

comment 0
visibility 832
паркиране

Паркиране без "синя" и "зелена" зона на 6 и 7 септември в София

Ако сте останали в столицата за празничните дни около Съединението на България, ще можете да оставите автомобила си без да се съобразяване със зоните за платено паркиране "синя" и "зелена". Това важи за днешния и утрешния ден.  От Центъра за градска мобилност обаче напомнят на водачите да спазват правилата при паркиране и спиране в града и по време на празничните дни. Ще има дежурни екипи, които ще следят да няма коли в зелените площи или на места, където се пречи на движението на пешеходци или на останалите участници в движението. По отношение на зоните за платено партиране: Столица.bg припомня, че ако нямате талон или абонаментна карта за паркиране в тези зони, трябва да пуснете SMS за Синя зона на тел. 1302, а за Зелена зона – на тел. 1303. В противен случай колата ви може да бъде вдигната от паяк или да ѝ бъде сложена скоба.

comment 0
visibility 1093
Антипаркинг колчета в София

На ул. Малкара самоволно си забиха колчета на тротоара

Заграждане и ограждане на  територия, тротоари и парко места в столицата започват да стават дразнещи. Още по-брутално е, когато това се прави самоволно, а не от представители и със знанието на местната власт. Особено фрапиращи са случаите с паркоместа пред сради с офиси, магазини, фризьорски салони и др. Някой решава и си поставя колче? Целта не е да има прегради и отцепване на място, а да се спазват правилата. Затова такива мерки се предприемат от общината, защото има много нарушители. Именно затова в платени зони за паркиране от ЦГМ поставят колчета, за да се предотврати качването по тротоарите, предназначени за пешеходците. Спестовниците без да се замислят биха си оставили автомобила дори върху ремонтиран тротоар, за да не платят лев или два за зона, коментират граждани. Неправителствена организация сигнализира, че на ул. "Малкара", район "Оборище", около болница ИСУЛ има поставени колчета, които са безсмислени. Едното колче е прикрепено към знака, указващ началото на "Зелена зона", а другото е на педя разстояние от стълба на лампа. Проверка на Столица.bg установи, че двете антипаркинг колчета наистина са безсмислени и са монтирани от частни лица. Едното е поставено при влизане към паркинга на сградата, за да не се удари автомобил в знака, обясни мъж от съседната сграда.  Поставените колчета на ул. "Малкара" не са  на Центъра за градска мобилност и не са монтирани от тях. Тези са в черно и бяло и отгоре са с пластмасова капачка. На общинското дружество пък са в бяло и сиво и отгоре са с метална капачка. От ЦГМ дори премахват антипаркинг колчета, когато се установи, че са самоволно забити, обясни пред Столица.bg служител в зелена зона около ИСУЛ. Когато граждани искат да се монтират антипаркинг колчета има процедура и при необходимост се поставят такива. На ден получаваме по 20 сигнала за унищожени антипаркинг колчета - прекършени от вандали, счупени при ПТП, а трети направо са отскубнати и липсват", разказаха служители от зоните за платено паркиране.

comment 0
visibility 2136
ЦГМ маха посредника при СМС паркиране

ЦГМ премахва посредника при паркирането с SMS-и в “синя” и “зелена” зони

Центърът за градска мобилност придобива системата за обработване на SMS-и от паркирането в синя и зелена зони в София и вече няма да работи с посредник, съобщиха от общинското дружество. Това ще позволи на дружеството да намали и финансовите си разходи и ще спести най-малко 130 хил. лв. на година. До момента тази дейност минаваше през фирма-посредник между дружеството и мобилните оператори, но договорът с нея, сключен през 2015 г., изтича през септември 2019 г.  ЦГМ обяви процедура за възлагане на обществена поръчка на договаряне по реда на ЗОП с мобилните оператори и доставчици в България за предоставянето на услугата паркиране в синя и зелена зони чрез SMS-и за следващите 5 години.  Общата прогнозна стойност на поръчката, за всички потенциални по закон изпълнители, е 7,9 млн. лева за целия петгодишен период. Стойността е определена в съответствие на приходите от SMS-и от зоните за платено паркиране в София. Прогнозната сума представлява до 12 % от общите приходи от услугата. Доставчиците, с които се очаква да бъдат сключени договори по обявената поръчка, ще я получат за организиране и гарантиране непрекъснатост на услугата за паркиране чрез SMS-и. За сравнение до 2015 г. процентът, който е взиман от фирмата -посредник, е бил 15%, а за последните 4 години е 13%.  За самите клиенти на зоните за почасово платено паркиране няма да има промяна в тарифите. До края на годината ЦГМ ще пусне и т.нар. дигитален талон за паркиране през мобилни приложения. Дружеството планира да има такова приложение, както и дава правото на всеки търговец да разработи свое и да го предложи срещу 10 % търговска отстъпка. И към момента тя е 10% за търговците, които продават хартиени талони за паркиране. Дигиталният талон ще позволи на водачите на автомобили да имат по-голям избор при заплащане на престоя при паркиране в зоните, а не само чрез хартия, на паркомат или с SMS-и. Приходите от зоните за почасово платено паркиране се инвестират обратно в системата. 50 % от парите се влагат за възстановяване на тротоари, изграждането на паркинги. В момента се довършва ремонта на метростанция "Васил Левски", който е със 197 места. Предстоят обновявания на паркингите на Централна гара и бул. Сливница и поддържането на самата зона за почасово платено паркиране. В нея  има близо 30 000 места. Останалите средства от приходите отиват за покриване на транспортната задача на градския транспорт.

comment 0
visibility 1563
Дигитален талон за платено паркиране

Плащаме с дигитален талон за синя и зелена зона в София

Дигитален талон за заплащане на платено паркиране е новият продукт, който ще предложи Центърът за градска мобилност на столичани и гости на София. Това предвижда проект, който трябва да бъде гласуван сесия на Столичния общински съвет, вероятно в четвъртък. Дигиталният талон ще може да се използва през разработени, в бъдеще, мобилни приложения, които различни компании ще предложат на пазара. По този начин ще се даде още една възможност на хората без притеснение да избират как да заплатят паркирането си в синята или зелената зони на града, обясниха пред Столица.bg от Центъра за градска мобилност. Новата виртуална услуга ще е за улеснение на хората, които не са абонати на нито един от мобилните оператори у нас. Това са българи, пристигащи от чужбина, чужденци и такива, които нямат хартиен талон. Дигиталният талон може да се ползва от всички в ситуации, в които има проблем с услугата, доставяна през мобилните оператори. Статистиката показва, че 80 % от хората, които паркират в зоните използват СМС-и за заплащане. С новият виртуален талон цената си остава, както при хартиения и не се променя.

comment 0
visibility 456
Паяци в София

В отпускарския сезон намаляват паяците, приоритетно вдигат по сигнал

По-малко паяци ще сноват из София в горещините, защото и служителите на ЦГМ излизат в отпуска. Екипите ще са намалени, но безкомпромисни. За съжаление обаче нарушителите едвали ще са по-малко, коментираха от Центъра за градска мобилност пред Столица.bg. Досега София се обслуждаше от 15 паяка ежедневно. В отпускарския сезон те ще стигат до 10 - 12. Особено активни ще са в централната градска част. Към нарушителите ще са безмилостни, особено, ако паркиран автомобил пречи на движението или на градския транспорт. От ЦГМ са привикали на помощ и служители на общинска полиция, така че контролът ще е железен, въпреки намаления брой на екипите. "Забелязваме, че гражданите вече са непримирими към неправилно паркиралите автомобили и веднага подават сигнали. А точно такива нарушители, по сигнал се вдигат пироритетно", предупредиха от ЦГМ. Засилен ще е контролът и в зоните за платено паркиране.

comment 0
visibility 1370
Секс обява

Отмъщение: Телефон за френски ласки и джакузи се оказа на строителна фирма

Платени релаксиращи и секс услуги вече се предлагат и в платената за паркиране зона на София. Дама пусна снимка на оферта в социалната мрежа. Тя намерила любопитната бележка на предното стъкло на автомобила си, който паркирала в платена зона. "Правя релакс масаж на млади и успели мъже (вкл. френски ласки). Разполагам с терен и джакузи? Краси", гласи предложението. Не е сигурно от какъв пол е масажиста, но е без значение. Важното е, че екстрите са доста скъпи - за успели мъже. Проверка на Столица.bg откри, че единият от посочените телефони е на строителна фирма. "Краси не е на работа. Той е охранител като мен", отсече гласът от другата страна на стационарния телефон. Фирмата нямала нито терен, нито джакузи. "Нищо не предлагаме", сигурен бе човек. На другият телефон - мобилен, пък се обади млада жена, майка на 3 деца. Тя остана като вцепенена, когато чу за предлаганите джакузи и секс услуги.  Това е отмъщение и е доста долнопробно, коментират в социалната мрежа. 

comment 0
visibility 1811
Паякът вдига коли в  жилищните квартали

Внимавайте с паркирането, паяците вдигат и в жилищните квартали

Строг  контрол се упражнява за пракирали върху тротоари автомобили, а също и на непозволени места в жилищните квартали в София. Тази сутрин урожаят на паяка беше в Дружба 1. Леки коли, които са спрели на забранени места и пречат на пешеходците и движението се вдигат от ЦГМ. Това се служва вече във всички жилищни квартали, без значение дали в района има или не зона за платено паркиране. Не можем да смогнем на сигналите на гражаданите за автомобили, които пречат в жилищните квартали, съобщиха пред Столица.bg от Центъра за градска мобилност. Гражданите показват голяма нетърпимост към нарушителите, констатираха служители на общинското дружество. "Събираме сигналите по квартали и изпращаме паяк, правим акция за разчистване. Нямаме график, а се съобразяваме със сигналите", обявиха от ЦГМ.  Повечето паяци приоритетно са в центъра на София, защото там се упражняма железен контрол на платеното паркиране и неправилно спрелите пречат най-много на движението и гражданите. Цялата платена зона е разделена на 5 подзони и паяците редовно разчистват от нарушители. Най-много клиенти на паяка в жилищните квартали обикновенно има около хипермаркети и пазари. Вдигат се и автомобили, които са върху тротоар и ограничават достъпа до входовете, но това по-рядко се случвало. Обикновенно във всеки жилищен квартал има две, три големи и възлови улици и именно там има най-много нарушителите. Проверка на Столица.bg установи, че движението в Дружба1 е ужасно и затруднено от спрели автомобили по ул. Тирана, която тръгва от езерото и стига до бул. Христофор Колумб. Около Фантастико се паркира, кой където намери, въпреки съществуващия паркинг. Другата лудница, която паякът разчиства е по бул. Кръстю Пастухов, където се намира и метростанцията. Пред жилищните блокове със седмици се оставяли автомобили на хора, които не живеят в квартала. За да не плащат паркинг на летището, те си оставят колите пред блоковете, отиват с метрото на летището и след завръщане си се качват в колата, оплакаха се живеещи в блоковете по бул. Кръстю Пастухов.  

comment 0
visibility 546
ЦГМ ремонтира тротоари

Още 6 столични улици са с ремонтирани тротоари от ЦГМ

Шест столични улици са с обновени тротоари. Ремонтът е направен от Центъра за градска мобилност със средства на общинското дружество, научи Столица.bg. Това са пари от платеното паркиране - синя и зелена зона, паяк и скоби. При разширяването на зоните, през ноември 2018 г., в три района на София - Възраждане, Лозенец - горна част и Красно село от Центъра обещаха да ремонтират разбитите от паркирани автомобили върху тротоари. Обновени са участъците на шест улици, като вече имат нова настилка и антипаркинг колчета. Това са: - Ул. "Братя Миладинови" от бул. "Т. Александров" до бул."Ал. Стамболийски"- двустранно- Ул. "Братя Миладинови" от бул."Ал. Стамболийски" до ул."Позитано" - източен тротоар- Ул. "Странджа" от бул. "Т. Александров" до бул."Ал. Стамболийски" - източен тротоар- Ул. "Княз Борис 1" от бул. "Ал. Стамболийски" до бул. "Т. Александров"-западен тротоар- Ул. "Шандор Петьофи" от бул. "Ген. Тотлебен" до ул. "Лайош Кошут"-югозападен тротоар- Ул. "Лайош Кошут" от бул. "Пенчо Славейков" до ул. "Шандор Петьофи"-северен тротоар В момента продължават ремонтите в участъците по още 5 улици в София, които ще са с нови настилки. Това са: - Ул. "Цар Самуил" от бул. "П. Евтимий" до ул. "Денкоглу" - източен тротоар- Ул. "Черковна" от ул. "Султан тепе" до бул."Мадрид"- западен тротоар- Ул. "Ген. Й. Гурко" от бул. "Васил Левски" до бул. "Евл. и Хр. Георгиеви"-южен тротоар- Ул. "Клокотница" от ул."Софр. Врачански" до ул."Странджа"- северен тротоар- Ул. "Странджа" от бул."Кн.М.Луиза" до ул."Струга" - източен тротоар В края на 2018 година от ЦГМ поеха ангажимент да отделят 2 млн. лв. за ремонт на разбити тротоари със средства от приходи на дружеството.

comment 0
visibility 874
Платено паркиране, паяк

ЦГМ със светкавична реакция за колелото на петицата

Центърът за градска мобилност взе бързи и адекватни мерки за премахването на паркирал автомобил на маркирано място, който пречеше за преминаването на трамвай 5, на гърба на Съдебната палата в София. Както Столица.bg съобщи днес по-рано, синьо ауди бе в нарушение. Бързата проверка на ЦГМ, който отговаря за платеното паркиране в София показала, че собственикът на автомобила си е платил с есемес, но е спрял на непозволено място. От системата е взет телефона му и след обаждане, той веднага е преместил колата си. Преценихме, че ако изпратим паяк ще се затрудни още повече движението, затова предприехме най-адекватното решение да звъннем на шофьора, казаха пред Столица.bg от ЦГМ. Веднага след като аудито се е преместило, на същото място е спряла друга кола. Собственикът обаче нямал късмета на предшественика и автомобилът е вдигнат от паяк. От ЦГМ призоваха шофьорите да спазват правилата за платеното паркиране и да не оставят автомобилите си на маркирани места, защото се пречи на движението. Дори и да си платят за паркирането, те ще бъдат вдигнати от паяк, тъй като са в нарушение.  

comment 0
visibility 2255
Паяк

Собственоръчното махане на скоба ви изпраща в РПУ-то (ВИДЕО)

Здравеняк с един удар премахва поставената му скоба на колата. Видеото е споделено в социалната мрежа и събира овациите на столичани. Това била ползата от фитнеса, хвали се Херкулесът. Доколко се е спасил от ЦГМ и глобата от над 30 лв. не е ясно, защото може и да е постановка. В други случай шофьори използват режещи машини и също премахват скобите, поставени от ЦГМ за нарушение. Това обаче се оказва, че изобщо не е успокояващо. Глабоволията са още по-големи, отколкото, ако нарушителите си платят глобата. Имаме такива случаи, когато сами премахват скобите. Веднага подаваме сигнал до Районното полицейско управление и случаят се регистрира. После полицията издирва нарушителят, обясниха пред Столица.bg от ЦГМ, който отговоря за платеното паркиране в столицата. Цената на една такава скоба е около 150 лв., така че нарушителят ще трябва да плати и тази щета. Увеличава се и броят на паяците през почивните дни, научи Столица.bg. Досега през уикендите работиха най-много по два и автомобили се вдигаха само по сигнали. От следващата седмица броят им се увеличава и през почивните дни, казаха от ЦГМ. Миналата седмица паяците бяха в пълен състав по софийските улици заради визитата на папата. По принци те са повече само при мероприятия, но съвсем скоро присъствието им ще се усети сериозно от нарушителите и през почивните.

comment 0
visibility 679
Карта за паркиране по време на визитата на папата

Къде ще паркират, живеещите в затворените за папата зони

Затворените улици, площади и зони във връзка с визитата на папа Франциск в София ще създаде неудобство и за живеещите в центъра на София. От ЦГМ предупредиха, че живеещите в затворени зони, ще могат да паркират в съседни. От 4-та и 5-та подзони на „синя“ зона всички, които имат винетни стикери, могат да паркират в съседните за времето от 2 до 7 май т. г. Повечето улици през този период ще са затворени заради мерки за сигурност. Живущите в 4-та подзона ще могат да оставят автомобилите си в първа и във втора подзона на „синя“ зона, както и в 11-та „зелена“ подзона. Собствениците на овтомобили, които имат винетни стикери за 5-та, могат да ползват местата в „зелените“ 12-та, 13-та, 15-та и 16-та подзони. Промяната на начина на паркиране ще важи до 07.05.2019 г. включително.    

comment 0
visibility 2314
Зелена зона

Жители на „Иван Вазов” искат въвеждане на „зелена зона”

Живеещите в кв. „Иван Вазов” искат да бъде въведена „зелена зона” в квартала. Местата за паркиране ще бъдат между бул. „България“ на север, ул. „Бяла черква“ на юг до Южния парк, „Петко Каравелов“ и покрай Перловската река към бул. „Петко Ю. Тодоров“ от както и към стадион „Раковски“. Това съобщи пред БГНЕС районият кмет на „Триадица“ инж. Николай Терзиев. Районната администрация работи по стартирането на  „зелена зона’’ от 3 години. Предишните години обаче жителите в района не искали да има  „зона” и тогава кметът им обещал, че докато те не поискат, такава зона за паркиране в района няма да се въвежда. След като бе въведена разширението на платената зона в кв. „Лозенец“през 2018 г., голям брой домсъвети поискали въвеждане на платените парко места в района. Основата причина за това са множеството автомобили идващи от „Лозенец“, които оставяли квартала без свободни места за паркиране. До края на месец март ще бъде вкаран доклад в Столичния общински съвет за включване на Иван Вазов в зелената зона на София . Освен това ще бъде поискано тя да се разшири и събота и неделя, когато множество жители от други райони идват в Южния парк“, съобщи още Николай Терзиев..Според кмет на „Триадица“ трябва да стане платено и паркирането и пред блоковете, тъй като така ще има регламентирано спиране и хората ще има къде да оставят колите си. Той се надява разширяването на платената зона и в „Иван Вазов” да стане факт това лято.

comment 0
visibility 839
Платено паркиране

Апаратите за таксуване в синя зона се връзват с НАП през март

Апаратите за самотаксуване при платено паркиране в София, в момента не подават информация към НАП. Все още нямат фискална връзка с приходната агенция, когато се заплаща синя зона. Едва през март Центърът за градска мобилност ще свърже с НАП устройствата за плащане в синя и зелена зона, съобщиха пред Столицаbg от Центъра за градска мобилност. В момента такива апарати са поставени на площад "Александър Невски" където е синя зона. И въпреки машините, там винаги има представители на ЦГМ, които продават талони, а пък гражданите предпочитат да плащат с есемес.  Имат ли апаратите фискална връзка с НАП? Този въпрос зададе към ЦГМ общинският съветник и зам.-председател на комисията по транспорт и туризъм в СОС Калоян Паргов заради промените в Наредба Н-18, съобщава Банкер. Според промените направени през септември 2018 г. всяка касова бележка трябва да се изпраща директно в НАП.   

comment 0
visibility 1353
Платено паркиране

Срив в системата на телеком сложи скоби на десетки в София

Заради проблеми в мрежата на един от омбилните оператори - А1 днес са заскобени десетки автомобили. Оказало се, че шофьорите са пуснали есемес за платено паркиране - синя и зелена зона, но не са получили потвърждение. Забавянето е било в мобилния оператор, а в системата на Центъра за градсдка мобилност не са получени есемесите или със закъснение. Проблемът е бил от 11 до 13 ч., обясниха пред Столица.bg от ЦГМ. Само за днес има над 50 подобни случая на заскобени автомобили и след това освободени. "Веднага реагирахме и всеки, който бе показал, че е изпратил есемес, автомобилът му бе освободен. А служителите на ЦГМ с телефоните си снимаха и изпращаха до центъра показаното съобщение за плащане в зона", обясниха от ЦГМ. Ако някой е платил поставянето на скоба, но има изпратен есемес може да подаде заявление в ЦГМ и след като покаже съобщението ще му се върнат парите, казаха от Центъра за градска мобилност. Според Медиапул сривът на мрежата на А1 засегна и мобилния интернет, доставян от телекома.