Тема: Пловдив

comment 0
visibility 2754
нов влакове

Директен влак взима разстоянието София-Пловдив за два часа

От София до Пловдив ще се пътува само за два часа с директен влак. Новият трен тръгва през септември и ще спира само на гара Пазарджик. Пътуването се намалява с 20 минути и ще бъде конкуренция на карането по магистралата и на автобусите между двата града, съобщава "Монитор". Железниците планират да купят 10 нови локомотива за скорост от 160 км/ч, с които да бъдат обслужвани около 30 влака на ден по дългите дестинации. Доставката трябва да стане до края на следващата година на стойност около 25 млн. евро. Тече и техническо изследване на параметрите за закупуване на шинобуси/автобуси, които се движат по релсите/. Идеята е с 10 нови шинобуса, които са около 60-90 местни за скорост от 120 км/ч, да се обслужват около 40 влака дневно, основно в регион Пловдив на разстояние до 50 км. Стойността им е за около 15 млн. евро. Такива произвеждат полската PESA и чешката Skoda.  

comment 0
visibility 877
Агресивни роми във влака

Агресивните роми от влака София-Пловдив влязоха в съда

Агресивните роми, които бяха снимани преди дни да се разпяват и да налитат на кондуктор във влака София - Варна, днес се изправиха пред съда. Първоначално те бяха арестувани за 24 часа в Стамболийски. Срещу тях са издадени актове за дребно хулиганство. Скандала стана на 9 юни, между мъж и жена от ромски произход и служители на БДЖ заради липсата на билети. Вместо да си платят те започнали да обиждат и да нападат кондукторите. Шокираните пътници се обаждат на телефон 112. Полицаите веднага са задържали мъжа и жената. Днес излезе решението на съда, според което заради заканите и криминалното им минало няма как да им се наложи наказание за хулиганство. Вместо това делото е върнато на прокуратурата, за да се третира като нарушение по Наказателния кодекс. За подобно провинение закона предвижда до 2 години затвор или пробация.

comment 0
visibility 2050
нови релси

Пътуваме от София до Пловдив с влак за час и десет минути

Пътуването с влак от София до Пловдив ще бъде един час и десет минути. Това ще стане възможно след като завърши полагането на нов релсов път в отсечката София-Елин Пелин, която е част от по-голямото трасе София-Пловдив. Да провери как въртят ремонтните работи днес на обекта дойде и премиерът Бойко Борисов. Завършването на участъка ще даде възможност пътуването на живеещите в крайградските зони към София и обратно да бъде поето от железопътен транспорт, комбиниран с градски, основно метрото. Това се превръща в доста удобна алтернатива за над 3000 човека, които са от Елин Пелин, Казичене, Искър. В момента те всеки ден пътуват с колите си към София. При направата на проекта ще бъдат реновирани 6 моста, ще се махнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 нови надлеза и подлеза. На 6 гари ще бъдат модернизирани пероните, за да може хората с намалена подвижност да имат достъп до влаковете, съобщават от правителствената пресслужба. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е за 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране.  

Реклама
comment 0
visibility 321
Полиция

Софийски полицаи арестували кмета на "Северен" в Пловдив

Софийски полицаи са арестували снощи кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев. Той е бил следен от месеци за корупционни практики, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти. Самото разследване стартира след доклад на главния прокурор, изпратен до специализираната прокуратура. Самият арест на Ралев и служители от администрация е извършен по обясними причини именно от столични полицаи. До края на днешният ден ще стане ясно какви ще са обвиненията на прокуратурата.

comment 0
visibility 1053
Мол Сердика

Paradise Center и Serdika Center са донесли 29 млн. евро приходи на NEPI

Търговските центрове Рaradise Center и Serdika Center са донесли на собственика си - южноафриканския публичен фонд NEPI Rockcastle, приходи от наеми на стойност 29 млн. евро за изминалата година. Цялостната печалба преди облагането с данъци е на стойност от 45,2 млн. евро. Става ясно от публикуваният отчета на компанията за миналата година, съобщава Инвестор. Двата търговски обекта са оценяват на 430 млн. евро, като оценката на Paradise е 263,6 млн. евро, а на Serdika – 166,5 млн. евро. Наемателите в тях са успели да повишат оборотите си с 4,6%, показва още отчета. Наемат на квадратен метър в Serdika Center е по-висок от този в Paradise – 21 евро спрямо 19,1 евро, като и двата мола са заети на 97,7% за Paradise и 99,3% за Serdika. Приходите от търговските площи в България достигнаха 7,25%, а от офис часттите към Serdika Center е 8%. През 2020 г. от NEPI ще отворят новият мол „Променада“ в Пловдив, който ще бъде с отдаваема площ от 59 500 кв. м. Стойността на притежаваните от NEPI имоти достигна 5,9 млрд. евро, като има нарастване с 20% спрямо края на 2017 г. През изминалата година търговските обекти са били посетени от общо 307 млн. души, а свободните площи в тях към декември 2018 г. са били едва 2,8%. Към днешна дата България заема четвърто място в портфолиото от имоти на NEPI в Централна и Източна Европа с дял от 9%, колкото има и Словакия. На първо място обаче е Румъния с дял от 36%, следвана от Полша с 24% и Унгария с 10%. Южноафриканският фонд е придобил имоти за 594 млн. евро и е инвестирал 260 млн. евро в земя и разширения или преустройство през 2018-а година. Общата отдаваема площ на обектите й е нараснала с 278 хил. кв. м. Компанията навлезе и на нов пазар в Литва с придобиването на търговския център Ozas във Вилнюс. Така присъствието й в региона се е разшири до девет страни.

comment 0
visibility 712
На 16 март в театър "Азарян" гостува "Наемателят"

"Наемателят" гостува в София в театър "Азарян" (СНИМКИ и ВИДЕО)

Единствено на 16-ти март от 20:00 ч. в театър „Азарян“ софиянци и гости на столицата ще могат да гледат най-новото представление „Наемателят“ (М. Зупанчич) на режисьора Александра Петрова, позната ни от спектаклите „Хамелин“ (Награда за режисьорски дебют Икар 2017), „Вихрушка“ (Сатиричен театър „Алеко Константинов“) и „Хензел и Гретел“ (Младежки театър „Николай Бинев“). „Наемателят“ е номиниран за годишните награди на Българския съюз на артистите ИКАР в категория "Авторска музика". Композитор е младият и небезизвестен Милен Апостолов, диригент, автор на десетки произведения за съвременна и класическа музика за кино, телевизия, театър, танци и др. Селектираният в класацията за влиятелни млади личности в сферата на културата и изкуството на Forbes България „30 под 30“, споделя за написването на музиката към спектакъла, че „...беше вълнуващ процес - пътешествие из човешката психика. Предизвикателстовото беше голямо, но ми позволи да открия нови кътчета в композиционния си език.“ Спектакълът „Наемателят“ е вълнуваща история за трудно уловимата граница между реда и тиранията, любовта и репресията, между „нормалното“ и екстремното. В сюжета се разказва за апартамент, нает от трима приятели, които търсят още един съквартирант за свободната стая.

comment 0
visibility 392

До 9 октомври стартира отново линията София-Пловдив

Очаква се до 9 октомври, вторник, да бъде възобновено движението на автобуси по директната линия София – Пловдив. Припомняме, че Столична община избра фирма, която да поеме линията. Имало е 3 кандидати. Две от фирмите са се отказали и е останала тази, информира 24 часа. Собственикът на спечелилата фирма, Миролюб Столарски, подчертава, че автобусите им са нови и добре оборудвани. Отстъпки ще има за всички клиенти, за които се заделят субсидии от държавата.

comment 0
visibility 854

Ремонт на "Тракия" причини километрична опашка

Задръстване с километрична опашка се е оформила по магистрала Тракия от София към Пловдив, около 20 км, видя Столица.bg. Виадуктът преди Вакарел е в ремонт и е затворено цялото платно в посока Пловдив. Рехабилитацията, която не е обявена в сайта на АПИ е с дължина около километър. На мястото има машини и се полага нова настилка. Автомобилите се движат само в една лента, а след това преминават в насрещното по обозначената лента. От АПИ отказаха да отговорят до кога продължава ремонтът. Най-вероятно ще приключи до края на седмицата. Снимки: Столица.bg

comment 0
visibility 594

Столична библиотека е номинирана за наградата „Хр. Г. Данов 2018”

Столична библиотека е номинирана за националната награда „Христо Г. Данов” в категорията „Библиотеки и библиотечно дело”. „Христо Г. Данов” е награда за принос в българската книжовна култура и е била учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”.   От библиотеката изказват благодарност за номинацията на дирекция „Култура” на Столична община. Служителите благодарят  и на всички останали, които са предложили тяхната кандидатура, и на всички, които са я подкрепиха.   На 15 юни, петък, в къща музей „Христо Г. Данов” в Пловдив ще се състои церемонията по връчване на наградата.