Тема: плуване

comment 0
visibility 530
Международен турнир по плуване "Битката на гладиаторите"

Плувци стартират в "Битката на гладиаторите" в Спортната палата

С международния турнир по плуване "Битката на гладиаторите" се открива календара на сините спортове у нас. Третото издание на състезанието е в събота и неделя, 8 - 9 феввруари т. г. на басейна на Спортната палата, съобщи bgswim.com. Организатор на международния турнир е Клуб по плувни спортове "Олимпия". В състезанието могат да стартират плувци в пет възрасти, а най-малките са набор 2011. Най-големите са мъже и жени. Най-добрият състезател в горните три възрастови групи ще се определи от сбора на точките от три индивидуални дисциплини по таблици на ФИНА. За победителят е предвидена парична премия и предметна награда и купа. Да участват н "Битката на гладиаторите" имат само картотекирани състезатели от клубове с лиценз от БФПС. Всеки плувец може да стартира максимум в пет индивидуални дисциплини. Първит старт е в събота, в 16.30 часа.

comment 0
visibility 456
Кончина на Владимир Янков

Почина треньорът по плуване на Славия Владимир Янков

Внезапно ни напусна треньорът по плуване Владимир Янков. Той успя да съхрани плуването в Славия в най-трудните години и с името му се свързват едни от най-големите успехи на белия клуб в синия спорт. Янков бе старши-треньор и президент от 1999 до 2010 г., благодарение на него за отбора титли, медали и международен престиж донесоха много от големите фигури родния син спорт, привлечени в спортната рота, спортното училище или като състезатели. Под ръководство на Владимир Янков през 1994 г. Славия записа исторически триумф като стана отборен първенец на столичния басейн "Диана". "В най-трудните години за българското плуване и клуба Владимир Янков успя да съхрани ПК Славия. Направи го във финансова и водна криза, без собствени клубни басейни, но с много любов към спорта, запазвайки както собствените таланти, така и привличайки много от големите имена", споделя един от възпитаниците му Николай Чальов, който беше и президент на ПК Славия, пред BGswim.com. Поклонението ще бъде в събота, 1 февруари, на Централните софийски гробища. Опелото ще е в 14:00 часа в ритуалната зала.

comment 0
visibility 403
Турнирът по плуване "Замората" в басейн "Спартак" в София

Над 400 плувци от 4 държави стартират на "Замората" в София

Над 400 плувци от 4 държави ще стартират в турнира "Замората" в София, съобщи bgswim.com. По традиция 21-ото издание на международния турнир ще е на столичния басейн "Спартак" на 2 и 3 ноември т. г., събота и неделя. Организатор и домакин е плувен клуб "Левски". Състезанието за деца и подрастващи е в памет на големия треньор Стефан Попов - Замората. Това е най-дълго провеждания турнир у нас от промяната през 1989 г. Плувци от 32 клуба, от Гърция, Сърбия и Република Северна Македония ще премерят сили на столичния басейн. Състезанието е за четири възрасти, а най-малките са родени през 2009 г. Най-големите са набор 2003 и за тях ще е последно участие на "Замората". Право на участие имат само картотекирани състезатели от лицензирани клубове към Българската федерация по плувни спортове (БФФПС!, с чието съдействие се осъществява турнирът. Техническата конференция ще бъде на 1 ноември (петък) от 18:00 часа на басейн "Спартак".

Реклама
comment 0
visibility 1543
Таня Богомилова и зам.-министъра на спорта Стоян Андонов

Легендата Таня Богомилова получи звание "Изявена личност на район "Искър" (СНИМКИ)

Легендата в родното плуване Таня Богомилова-Дангалакова получи почетното звание "Изявена личност на район "Искър"". На церемонията вчера присъства зам.-министърът на спорта Стоян Андонов, преподавател по плуване в НСА. Носителката на единствения златен олимпийски медал от Сеул 88 бе уважена и от други спортни легенди - Ваня Гешева и Здравка Йорданова. Изключително емоционалното тържество просълзи Таня и тя благодари на всички присъстващи за признанието и уважението. Богомилова, която живее в Дружба 2 получи поздравления и от кмета на район Искър Ивайло Цеков, който й връчи почетния знак в присъствието на плувците от клуб "Олимпия", семейство, приятели и примата на родната естрада Йорданка Христова. "Нашият клуб се радва, че тя и нейният треньор и съпруг Георги Дангалаков са твърдо зад децата и треньорите на клуба. Болката е временна. Може да трае минута или час, ден или дори година, но накрая ще отмине и нещо друго ще заеме мястото й. Ако се откажеш обаче, тя продължава вечно", написаха плувците от "Олимпия" на страницата си в социалната мрежа.    

comment 0
visibility 936
ремонтирани басейни в училищата в Люлин

От 7 басейна в Люлин три са обновени, а четвъртият се ремонтира

Три плувни басейна са обновени, работят и стотици деца в Люлин тренират и се учат да плуват, установи проверка на Столица.bg. Обновените спортни съоръжения са в три училище - 56 СУ "Проф. Константин Иречек", 97 СУ "Братя Миладинови" и 33 ОУ "Санкт Петербург". Четвъртият - в 90 СУ "Хосе де Сан Мартин" е в ремонт и най-вероятно ще заработи до началото на втория срок на учебната 2019/2020 г. Преди 4 години състоянието на плувната база в училищата в Люлин бе в плачевно състояние. От общо 7 басейна 4 бяха затворени, а другите 3 с предписание за затваряне, спомня си кметът Милко Младенов. С много усилия и осигурено финансиране от Столична община и по проекти, басейните бяха възстановени и обновени. Сега на тях учениците могат да тренират напълно безплатно, като някои се ползват и от УСШ на Столична община. В 97-о и 33-то училище басейните се стопанисват от директорите. Продължава обновяването на басейна в 90-о училище "Хосе де Сан Мартин". Обектът е отдаден на частник за 10 години, тъй като инвестицията е доста голямо. Целият ремонт ще излезе между 400 000 и 500 000 лв., обясниха пред Столица.bg от район Люлин. Инвестицията е изцяло частна, но след възстановяването базата ще се ползва безплатно от училището, както и учениците.  

comment 0
visibility 658
Таня, признание, плуване

Олимпийска шампионка с поредно признание

Таня Богомила - Дангалакова, олимпийска шампионка по плуването е тазгодишният носител на приза "Изявена личност на район Искър". Церемонията ще се състои на 16 октомври т.г. от 18,00 ч. в ОКИ-Дом на културата „Искър“. Входът е свободен. Определянето на „Изявена личност на годината“ датира от 2015 г. като израз на уважение към хора, живеещи в района, които са допринесли за неговото развитие или това на града и страната ни. Проявата е част от Календара на културните събития на Столична община. Таня Богомилова продължава да бъде близо до любимия си спорт. Тя е член на ИБ на Българския олимпийски комитет. На 30 юни навърши 55 години, а нейни идоли и досега са изключителните плувци Марк Шпиц и Корнелия Ендер.

comment 0
visibility 6685
Плуване в УСШ София

Софийските ученици могат безплатно да тренират 9 спорта в УСШ

Учебната година започна и родителите вече обмислят къде да спортуват наследниците им. На 1 октомври т. г. стартира годината и за Ученическата спортна школа на Столична община. УСШ-то е част от Центъра за подкрепа за личностно развитие и дава възможност на децата да се занимават безплатно в сферата на спорта и културата. Девет вида спорт - плуване, бадминтон, баскетбол, волейбол, спортна гимнастика, лека атлетика, тенис на маса, хандбал и художествена гимнастика, могат да практикуват учениците в различни столични училища при квалифицирани треньори. Заниманията са в различни столични училища.  Плуването е в 6 училища в различни райони на София. В "Младост" обаче занимания на УСШ има в 3 училища. Леката атлетика пък е в 88-о и 151-во училище и на стадион "Васил Левски". Волейбол има в 43-то и 135-о училище, както и в зала "Триадица". Подробна информация за всеки спорт родителите могат да видят в официалната страница на УСШ-София. В момента треньорите си правят групите  и заниманията най-вероятно ще започнат от 15 октомври, съобщиха пред Столица.bg от УСШ. Родителите не дължат никакви месечни и годишни такси. Издръжката на спортните обекти се поема изцяло от Столична община, а заплатите на треньорите, които са обидно ниски се осигуряват от МОН. 

comment 0
visibility 1462
Мъж се къпе в шадраван

Прегрял мъж се хвърли за плува във фонтана на НДК (ВИДЕО)

Шкембелия се метна във ледената вода на фонтана на НДК. Насред София се съблече гол и със скок се отзова във водното съоръжение. Видеото бе публикувано в социалната мрежа и събра десетки иронични коментари за мераклията за слава. Прегрелият мъж очевидно е голям любител и ентусиат във водата. Мята ръце и крака, пръска минаващите хора, гъзурчи се и събира погледите на хората като луд на покрива на небостъргач. Според коментарите, мъжът се е хванал на бас и затова е скочил във водата. Градусите днес не са толкова високи, че да се влиза във фонтана, възмущават се граждани. Други пък смятат, че човекът има отклонения и просто е прегрял емоционално и мисловно. Фонтаните не са за къпане, въпреки че често пъти малки деца си топят краката или ръцете. Преди 15 години млад мъж загина в шадравана на площад "Славейков". 

comment 0
visibility 498
Плувен турнир Златоперки

Легенда в плуването ще открие турнира „Златоперки” в София

Легендата в плуването Петър Стойчев ще открие големия турнир по плуване „Златоперки” в столицата. Той ще се проведе тази събота и неделя на басейн „Спартак”. Събитието се организира по случай Деня на детето. В него участие ще вземат над 600 деца от цялата страна. Те ще бъдат разпределени по възрасти - родени 2007-08 , 2009-10, 2011-12 година. В 50-метровия басейн ще участват деца от 46 клуба. Всеки участник ще получи специален медал за участие. В събота децата ще бъдат изненадани от Стефан Илчев, победител в музикално телевизионно шоу. Турнирът ще започне на 1 юни в 9 часа, като самото откриване с официалните гости е от 16 часа. Състезанията ще продължат и на 2 юни от 9 до 12 часа.

comment 0
visibility 4197
Басейн

Затвориха 20 басейна в София заради превишени дезинфектанти

20 басейна на територията на столицата са затворени от Регионалната здравна инспекция за година и половина. От тях 19 са били закрити и един е бил открит, съобщават от РЗИ. В публичният регистър тази година са вписани общо 178 басейна намиращи се в София. Те вече са обект на проверка от здравната инспекция. Затворените басейни временно тази година са два, а причината за това са санитарни нарушения. В тях са открити повишени норми на дезинфектанти във водата. По същата причина през 2018 са затворени 18, като веднага след като хигиената е възстановена те са отворени отново. По-големите стойности на дезинфектанти не могат да причинят сериозни здравословни проблеми на човек но могат да доведат до зачервяване на кожата и очите. 130 са закритите басейни в София и могат да се ползват целогодишно, 48 пък са откритите и те работят само лятото. Само пет месеца от началото на годината инспекторите от РЗИ са извършили над 210 проверки, като са издадени девет предписания за подобряване на цялостната хигиена на съоръженията. Отделно са съставени и пет акта за различни административни нарушения. През месец юни се очаква да бъдат пуснати откритите басейни за летния сезон. От здравната инспекция призоваха столичани да подават сигнали при забелязани нарушения в някои от басейните по телефона или на сайта на инспекцията.

comment 0
visibility 1773
Ремонт на басейна на 90 СОУ "Хосе де Сан Мартин"

Около 300 000 лв. ще струва ремонтът на басейна в 90 СОУ

Избран е изпълнител на ремонта на 25-метровия закрит плувен басейн на столичното 90 СОУ "Хосе де Сан Мартин" в Люлин, научи Столица.bg.  Това ще е четвъртият басейн в района, които ще заработи и деца и ученици ще имат възможност да спортуват.  Обновени и функциониращи са басейните в 33-то училище, 97-о и 56-о. Сега е ред и на 90-о, а там изпълнител на ремонта ще е фирма "Прогрес прес" ЕООД, съобщиха от районното кметство. В момента се работи по проекта и най-вероятно ще е готов до края на май.  След като бъде завършен, ще се остойности и тогава ще стане ясно колко пари трябва да се инвестират. Според първоначалните огледи, за да започне да функционира спортното съоръжение ще са необходими около 300 000 лв. Единственото, което не се нуждае от ремонт на басейна е покривът. Той е обновен при санирането на сградата на училището с европейски средства. За да заработи басейнът трябва да се укрепи коритото, да се премахнат старите фаянсови плочки по стените, да се подменят инсталациите, както и настилките в басейна, съблекалните и баните. Амбициите на районният кмет Милко Младенов са на 15 септември т. г. басейнът да работи и учениците да могат да плуват в него.  

comment 0
visibility 561
турнира „Цветница“

Повече от 250 плувци на турнира „Цветница“ за Купа Спидо 2019

Повече от 250 състезатели в плуването участват в турнира „Цветница“, организиран със съдействието на София – европейска столица на спорта. Плувци от 20 клуба се включват в турнира по плуване „Цветница“ за Купа Спидо 2019, започнал вчера в София. Турнирът се организира за шести пореден път в Спортната палата. Състезанията протичат в три възрастови групи от 8 до 14 години деца и юноши. За щафетните плувания участие взима по един сборен отбор от клуб, без да се взима предвид възрастта на състезателите. Турнирът се следи с голям интерес. Места край басейна няма. Има много правостоящи, който наблюдават с интерес състезанието. Турнирът ще приключи днес в обедните часове.