Тема: празненство

comment 0
visibility 1549
Успели българи дават личен пример

"Успели българи..." гостуваха на "Триадица" за Димитровден (СНИМКИ/ВИДЕО)

С водосвет, курбан и празничен концерт отбелязаха празника - Димитровден на район "Триадица" в София. Гости на празника бяха и известните лица от "Успели българи дават личен пример" и заедно с учениците от столичното 140 СУ "Иван Богоров" честваха празника с концерт. Той се състоя пред храм "Св. Вмчк. Георги Победоносец" за Димитровден - първият празник от зимния фолклорен календар на българите. На Димитровден е прието на трапезата да има празничен курбан за здраве и ястията да са от птици, зеленчуци, царевица и пита. Спазвайки традициите празничната програма започна с традиционна Света литургия, благодарствен молебен и празничен курбан за здраве и берекет. Водещ на събитието бе Беатрис Манзурова от IX а клас на 140 СУ "Иван Богоров". В концерта участие взеха и лица на кампанията "Успели българи дават личен пример" - Цвети Радойчева, рапъра Din- yo, Лора Ходжева и Дамян Попов. Родните традиции повеляват на Димитровден музиката да свири през целия ден, всички да празнуват и да се вият хора, защото започват годежите и сватбите. Тийнейджърите от "Танцьор", с хореограф Северина Кирова извиха сглядни хора - Женско шопско и Йове. Вокална група "Сребърни звездички" с ръководител Гален Гатев завършиха концерта с две песни навързани в китка - "Малка мома цвете брала" и "Пустоно лудо и младо". Диляна Данева, която подготви сценария бе включила информационна беседа за свети Димитър, за да се предадат и съхранят българските традиции и обичаи. Всички гости отправиха пожелания за здраве и берекет към празнуващите - именици, архитекти, проектанти, строителни инженери, всички ангажирани в сферата на строителството. Диана Николова-Миланова  

comment 0
visibility 1022
Дечица

Банкя кани всички деца на голям купон за Деня на детето

Район ''Банкя'" всички деца и родители на големия забавления на 1-ви юни Деня на детето. От администрацията са подготвили специална програма за малките. В нея са включени пътуване с ретрожелезницата „Баба Меца“, музика, анимации, игри, концерт, работилници и др. Специални гости на събитието ще бъдат и пожарникарите, като децата ще могат да се качат на пожарната кола. В празника ще участвът и кметът на Банкя Рангел Марков, както и актьор и депутат Евгени Будинов. Ето и събитията по часове:10:00 ч. Тръгва Ретрожелезница „Баба Меца“ от Централна гара (София) към Банкя; 10:30 ч. Специално посрещане на железницата на гара „Банкя“10:00 ч. Фонова музика за деца в Парк „Ротонда“11:00 – 12:00 Започва анимация за деца със специални потребности в пространството на парк „Кестените“11:00 – 12:30 Стартират анимации, игри и фейспейнтинг в района на парк „Ротонда“ 12:30 – 14:00 Започва концерта ''Детсво мое - Шепа Светлина'' първа с участието на солистите на музикална къща ''А Камертон'' София с песни на Хайгашот Агасян 11:00 – 18:00 – Стартира ''Дъга от усмивки в Банкя" - включва Лята работилница с с НЧ „Отец Паисий“ – Банкя в парк „Ротонда“, както и кът за най-малките с образователен детски център ''Балбук''. 17:00 - На децата гостуват Пожарникари и пожарна кола на ул. „Княз Борис I“17:00 - Започва концерта ''Детство мое - Шепа Светлина'' част 2 отново в парк „Ротонда“- Учаастват ДВГ ''Даймънт'' - Емилиян Бърдарски- Пианистите от кабинета по пиано на Марио Спасов(НЧ„Отец Паисий“ - Банкя)- Желязков Денс Груп След 18:00 ч. Кметът на район Банкя, Рангел Марков и Евегени Будинов ще прочетат по една любима своя детска приказка като част от мероприятието ''И възрастните четат приказки''. Водеща на събитията ще бъде Александра Александрова.

comment 0
visibility 418

Тържествен концерт по случай рождението на Апостола

Днес се навършват 180 години от рождението на Васил Левски и в негова чест от 20.00 ч. в парка на Военна академия ще се организира Тържествен концерт. Във връзка с лошите метеорологични условия концертът ще се проведе в Софийската опера, входът е свободен. В програмата са предвидени произведения на Павел Чесноков и Панчо Владигеров, „Жертва Вечерняя” и импровизации. Ще се насладите на „Васил Левски”, оратория-реквием от Боян Икономов, а текстът ще бъде на Димитър Точев. От Софийската опера ще участват техния оркестър, хор и балет. Ще се насладите на оперните изпълнители: сопрана Габриела  Георгиева и мецосопрана Цвета Сарамбелиева и баритона Веселин Михайлов, четецът Николай Петрови, а диригентът ще бъде Борис Спасов. Боян Икономов е роден през 1900 г. в Никопол. Още от най-ранно детство се увлича от музика, но въпреки това, след преместването си в София започва работа в Балканската банка и в последствие се записва в Свободния университет. Въпреки това през всички тези години се занимава и изучава музика. И така през 1926 г. заминава за Париж, където учи музика и твори. През 1937 г. се завръща в България, където започва работа в Радио София и после е и музикален ръководител на Българската кинематография. Паралелно с това развива твори и композира във всички музикални жанрове. Българската народна музика има голямо значение за творчеството му, той вплита елементи от нея в творчеството си.