Тема: празници

comment 0
visibility 3229
каране

По празниците: Столичен шофьор карал със 172 км/час

Шофьор в София е юркал колата си със 172 километра в час. Ограничението е 50 километра, а водачът го е надвишил със 122 километра в час. Това съобщи пред журналисти Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Гранична полиция", отчитайки нарушенията по пътя в празничните дни.А периодът на проверката е бил от 20 декември до 1 януари, съобщава "Фокус".    Глобата, която столичният "герой" ще получи, е 1400 лв., 3 месеца лишаване от право да се управлява МПС и отнемане на 12 контролни точки, обясни Ботева. Тя подчерта, че подобен случай е регистриран и на територията на ОДМВР – Русе, където  превишението е с 97 км/час над ограничението в градски условия.   От установените 477 случая на пияни водачи, цели 216 са случаите, при които шофьорите са управлявали колите с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, за което се носи наказателна отговорност. Има и 107 случая на управление на МПС след употреба на наркотици, за което наказанието също може да е ефективна присъда.   Най-голям е броят на загиналите по празниците на територията на СДВР – 3-ма човека. Ранените са 29.   

comment 0
visibility 379
Пирогов

2500 пациенти са били в „Пирогов“ през Коледните празници

През изминалите Коледни празници 2500 пациенти са били обслужени в „Пирогов“, съобщава Дир.бг. От болничното заведение казват, че не е имало забавяне в спешната помощ за пациентите, въпреки големия брой нуждаещи се. В „Пирогов“ за лечение са останали 60 деца и 310 възрастни. На 50 възрастни и 20 деца са приложени оперативни интервенции. От лечебното заведение споделят, че не е имали много случаи с преяждане и препиване. Един инциден е имало с пиратки. Лекарите се надяват да е така спокойно и за Нова година. Проф. Балтов, директор на „Пирогов“, споделя, че все още се изяснява причината за пожара във Второ вътрешно отделение, възникнал миналия месец. Ремонтът на отделението е приключил и то функционира с пълния си капацитет, само една стая все още не се изолзва.

comment 0
visibility 7839
Ледена пързалка "Юнак" в София

Пързалката "Юнак" работи без почивен ден, безплатно е за деца до 13 години

Без почивка ще работи ледената пързалка на стадион "Юнак" в София, съобщиха от Столична община. Столичани и гости могат да я посетят и да се забавляват в празничните дни. Откитото преди седмица емблематично спортно съоръжение е между нНационалния стадион "Васил Левски" и метростанцията. Пързалката бе открита от олимпийската медалистка в шорттрек Евгения Раданов и кмета на София Йорданка Фандъкова. Известна на старите столичани като пързалката "Дружба" не работеше повече от 30 години. Сега тя е ремонтирана и възстановена след десетки опити да бъде взет апетитния имот. Столична община инвестира в обновяването и дори площта й е увеличена на 1200 км. м. Забелязва се и повишен интерес на столичани към кънките. Ледената пързалка ще работи всеки ден до края на зимния сезон от 10 до 21:30 ч. Единствено на 1 януари 2020 г. ще бъде затворена. Безплатен е входът за деца до 13 години от понеделник до петък от 10 до 11:30 и от 16 до 17:30 часа. За пързалката са закупени 300 чифта нови кънки, които се дават под наем. За начинаещите са осигурени квалифицирани нструктори и помощни средства.

Реклама
comment 0
visibility 306
катастрофи празници

Полицията със строги мерки срещу катастрофите за идващите празници

Във връзка с очаквания интензивен трафик преди и след поредицата почивни дни е изготвен план и създадена организация за осигуряване безопасността на движението по основните пътни артерии на територията на ОДМВР- София.Ще има засилен контрол над водачите на МПС, неспазващи Закона за движение по пътищата и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи.Няма да се толерира и движение на МПС в лентата за аварийно спиране на автомагистралите.   По автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ и главните пътища на обслужваната територия ще бъдат разположени максимален брой полицейски екипи, в това число и служители на дирекция „Жандармерия“, които да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението. Служебните автомобили ще се движат в аварийната лента с включена светлина сигнализация.   Наред с това нарядите ще следят и контролират и забраната за движение на МПС над 12 тона на 23 декември, за времето от 14 до 21 часа и на 26 декември, за времето от 12 до 20 часа, съгласно заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“, като обезпечават безопасността на движението чрез регулиране и подпомагане на автомобилния трафик.   В пътните участъци със стеснения поради ремонтни дейности също ще има полицейски екипи, които ще обезпечават пропускателната възможност.   Сформирани са мобилни групи с необозначени автомобили по всички основни направления, които ще документират пътната обстановка и извършените нарушения от водачите.   С превантивна цел ще се извършват и обходи на трасетата в района на прилежащите търговски обекти и бензиностанции.    

comment 0
visibility 700
празници и график

Ето графикът на "Топлофикация София" по Коледа и Нова година

"Топлофикация София" ЕАД информира гражданите как ще работят нейните служители през идващите празници покрай Коледа и Нова година.    Създадена е организация за дежурство на екипи с оглед поддържане на нормално топлоподаване и отстраняване на аварии по топлопреносната мрежа.  По време на всички почивни и празнични дни  ще се осъществява 24-часово дежурство с аварийни екипи. Телефоните за връзка с тях са:  951 51 96 и  951 52 58.    Допълнително на 25 декември 2019г. от 09.00 до 15.00 часа в топлорайоните ще бъдат на разположение дежурни технически екипи.  По същото време в Кол центъра на дружеството също  ще има дежурни оператори. За връзка с тях клиентите могат да звънят на телефон 0 700 11 111.  

comment 0
visibility 950
пързалка

Без почивен ден по празниците на ледена пързалка "Юнак" в София (СНИМКИ)

За предстоящите празници ледената пързалка "Юнак" ще работи без почивен ден със специално коледно настроение и дневни DJ партита. Атракцията е отворена всеки ден от 10.00 до 21.30 часа и ще бъде отворена до края на зимния сезон. Тя е безплатна за деца до 3 години. Входът е свободен и за деца до 13 годишна възраст от понеделник до петък в часовете от 10.00 до 11.30 и от 16.00 до 17.30. Така ще бъде и по време на зимната ваканция. През настоящия сезон площта на пързалката в центъра на София е увеличена двойно до внушителните 1200 кв. м, което създава много по-голям комфорт за спортуващите.    Закупени са 300 броя нови кънки, а за начинаещите са осигурени инструктори и помощни пособия.  Ледената пързалка „Юнак“ се намира до метростанция стадион „Васил Левски“. Тя е наследник на легендарната пързалка „Дружба“, която не беше отваряла врати от близо 30 години.     

comment 0
visibility 2784
Коледна украса в Казичене

Палят Коледната елха в село Казичене (СНИМКИ)

Коледната елха ще блесне тази вечер в Казичене. За 17.15 ч е обявена празничното събиране на мегдана пред кметството, научи Столица.bg.  Елхата е висока 12,5 м и вече е окичена със стотици светлини. На официалното запалване ще пристигнат малчугани от детската градина и училището, както и живеещите в Казичене. За най-малките ще има още едно Коледно дърво, на което те ще закачат своя играчка. "По него няма да има ток и децата да се радват като си слагат играчките", уточни пред Столица.bg кметът на Казичене Григор Григоров.След запалването на празничното дърво ще има и заря, допълни той. Местните от години не помят в селото да е имало толкова хубава украса за Коледа. Тази година кметът организира местни доброволци, които да помогнат. "Голямо Браво на всички, които се включиха в направата на украсата. Голямо благодаря на Диян за осигурените вишки, също така и на Емо за поставените камери, както и на Бисер за професионалната работа. На 25-и виното е от мен!", обеща в социалната мрежа Григор Григоров. Два дни - събота и неделя, местните работиха, за да направят украсата в селото. Празнично ще светне и сградата на районното кметство. Собственик на фирма за вишки, които не е местен, но живее в Казичене е осигурил 3 камиона с вишки за събота и неделя. Така спестил и около 2000 лв. на кметството за направата на светлините.

comment 0
visibility 454
Празници на Искърското дефиле

Своге, Нови Искър и Мездра се събраха за “Празници на Искърското дефиле“ (СНИМКИ)

С обиколки из туристическите забележителности в “Искърското дефиле“ стартира тазгодишното издание “Празници на Искърското дефиле“. Домакин на тридневните забавления бе община Мездра. Екипите от различните райони бяха тематично обособени от литератори, художници и етнографи, а също и представители на местните администрации, съобщават от община Своге. На събитието бе проведен разговор, засягащ проблемите за приемствеността между поколенията, за привличането на младите хора към изкуството, за приобщаването им към традициите. Представителите на гостуващите общини от Своге и Нови Искър споделиха техните добри практики и насоки как да се приложи положителен опит. В първия ден на празниците, представители на клубове от Искрец, Своге и Мездра зарадваха гостите с поезия. Вторият пък бе посветен изцяло на туризма. Гостите има възможност да посетят една от най-уникалните туристически дестинации на община Мездра и Искърското дефиле. И за да бъде още по уникално, вечерта завърши с концерт на „Симфониета“ – Враца. Най-интересен бе третият и последен, в който се проведоха „Фермерски игри“ на открито. В тях участваха отбори от по шест човека от всяка администрация. Те включваха дисциплини като шиене на копчета, връзване на вратовръзка, варене на кафе в джезве, пренасяне на колежка, опаковане на подарък. Денят приключи с уникалните „Искърски напеви“ и надиграване по двойки в „Ръченица на поляната“. Зам-кметът на община Своге инж. Валентин Михайлов подари специални плакети на домакините и на Веселка Петкова зам.-кмет на район Нови Искър.

comment 0
visibility 382
Пътна полиция

Полицията ще подпомага и контролира движението на входовете и изходите на София

Допълнителни екипи на КАТ ще подпомагат движението на входовете и на изходите на столицата днес, утре и в неделя. Днес и утре ще бъде забранено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Ще бъдат пуснати по две ленти в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ ще има две ленти за Бургас или Варна и една за София, съобщават от МВР.В участъците с ремонт на „Хемус“, в района на 19-ти км /виадукт „Потоп“/, при 36-ти и 37-ми км /виадукт „Коренишки дол“/ и при 51-ви километър, от 10 ч. днес - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Варна и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, когато много хора ще пътуват към столицата, в същите участъци ще има две ленти за София и една Варна. За да се улесни пътуването на гражданите през тунел „Витиня“ днес пътуващите между 14 ч. и 20 ч. няма да преминават през тунела, а ще бъдат пренасочвани по път I-1 и след прохода Витиня ще продължават пътуването си по АМ „Хемус“. Целта е повишаване безопасността на движение в тунела. На магистрала „Тракия“ продължават ремонтите при 13-ти, 15-ти и 20-ти километър. В участъците с ремонт от 10 ч. в четвъртък - 23 май, до 10 ч. в събота - 25 май, ще има две ленти за Бургас и една за София. От 10 ч. в събота - 25 май, до 10 ч. в понеделник - 27 май, в същите отсечки ще има по две ленти за София и една Бургас. Ще има алтернативни маршрути на „Тракия“ в посока Бургас Подбалканският път I-6, а на АМ „Хемус“ в посока Монтана и Видин - проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле. От ОДМВР-София вече е създадена организация и мерки относно контрола, подпомагането и регулирането на движението във връзка с очаквания интензивен трафик преди, по време и след края на поредицата почивни дни. Всички служители, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението и по следене на рисковите водачи. От там обръщат внимание на водачите, че санкцията за каране в аварийната лента е 1000 лева при първо нарушение и 3 месеца лишаване от документи на управление на МПС.

comment 0
visibility 388
Пирогов

1800 души са посетили "Пирогов" по празниците

В празничните дни около Великден в "Пирогов" са потърсили помощ близо 1800 души. От тях за лечение са останали 260 пациента. Без осигуровки са настанени 15, съобщават от лечебното заведение. Освен жители на столицата, помощ са потърсили и 80 души от различни краища на стараната. През детското отделение да преминали 520 деца, от тях 50 са останали за лечение. В реанимацията за живота си се борят 60 пациенти. Само за изминалите 3 дни през са преминали 75 души, от които са оставени 11 пациенти с инсулт. През кабинета по кардиология и вътрешни болести са преминали 233, а са оставени за лечение 52 пациенти. В празничните дни няма постъпили деца или младежи с алкохолно отравяне.

comment 0
visibility 394
Пътна полиция

Екипи на "Пътна полиция" подпомагат и контролират трафика на изходите на София

Екипи на "Пътна полиция" подпомагат и контролират трафика на изходите на столицата. Днес се очаква той да е засилен, тъй като е последният работен ден преди празниците. Те молят всички шофьори да шофират концентрирано и без опасни маневри. За да е безпроблемно движението днес до 20 часа се забранява движението на камиони над 12 тона по автомагистралите и основни пътни участъци. В момента движението по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и главните пътища на територията столицата се осъществява нормално. От 11:30 часа има леко повишение на автомобилите излизащи от града. По всички трасета са разположени полицейски екипи, те ще следят за безопасността на движението и недопускане на колони от автомобили в участъците където има ремонтни дейности. Заради ремонтните дейности по магистралите „Тракия“ и „Хемус“, водачите могат да използват и алтернативни маршрути - в посока Бургас Подбалканския път I-6, а в посока Монтана и Видин - прохода „Петрохан“ и Искърското дефиле. От ОДМВР- София обръщат внимание на всички водачи, че санкцията за движение в аварийна лента при първо нарушение е 1000 лева и лишаване за 3 месеца от правоуправление.

comment 0
visibility 1901
Синя Зона

Синята зона в София няма да работи на празниците

Зоните за платено паркиране, „сина“ и „зелена“ в столицата няма да функционират на от 26 до 29 април както и на 1 и 6 май, информират от ЦГМ. В празничните дни всички гости на столицата и столичани ще могат да паркират напълно безплатно и ще могат да се включат безпроблемно в празничните събития. Днес и утре, обаче, платените зони за почасово паркиране в София ще функционират нормално - от 8.30 ч. до 18 ч. Припомняме, че ако нямате талон или абонаментна карта за паркиране в тези зони, трябва да пуснете SMS за Синя зона на тел. 1302, а за Зелена зона – на тел. 1303. В противен случай колата ви може да бъде вдигната от паяк или да й бъде сложена скоба.

comment 0
visibility 393
Пътна полиция

Пътна полиция засилва мерките за сигурност за празниците

Екипи на „Пътна полиция“ са готови да подпомогнат, регулират и контролират трафика във връзка с предстоящите Великденските празници. Заради очаквания интензивен трафик в почивните дни е изготвен план и специална организация за безопасност на движението по основите артерии в София. Пътните полицай ще следят за движение в аварийните ленти и спиране в тях по автомагистралите, също така и за спазване на скоростта. Те ще следят и ще подпомагат трафика на всички изходи на столицата. Затруднения ще има и на магистралите„Тракия“ и „Хемус“ където се извършват следните ремонти дейности: АМ „Тракия“ От км 11+530 до км 16+560 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно – възстановителни дейности на виадукти при км 13+140 и км 15+940. През празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва: - В деня преди празничния или почивен ден се обособяват две ленти в посока Бургас и една в посока София. - За последния почивен или празничен ден се обособяват две ленти в посока София и една в посока Бургас. От км 18+530 до км 23+330 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно – възстановителни дейности на виадукт при км 20+840. През празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва:- В деня преди празничния или почивен ден се обособяват две ленти в посока Бургас и една в посока София. - За последния почивен или празничен ден се обособяват две ленти в посока София и една в посока Бургас. От полицията препоръчват на шофьорите през пиковите часове, при възможност, да използват обходен маршрут: п.в "Нови хан"- главен път 1-8- п.в. "Вакарел" и обратно. - От 45+900 до км 53+000 и в двете посоки се осъществява с повишено внимание поради констатирани неравности по пътната настилка. Скоростта на движение се ограничава до 90 км/ч. АМ „Хемус“ Движението при Потоп от км 18+230 до км 20+620 е двупосочно в платното посока София поради ремонтни дейности на виадукт при км 19+270. През празничните и почивни дни се въвежда реверсивно движение както следва:- В деня преди празничния или почивен ден се обособяват две ленти в посока Варна и една в посока София; - За последния почивен или празничен ден се обособяват две ленти в посока София и една в посока Варна. При благоприятни атмосферни условия ограничението се въвежда в участъка от км 14+210 до км 22+620 поради извършване на ремонтни дейности до 15.12.2019 г. Движението на МПС над 12 тона е ограничено в участъка от км 30+260 до км 35+450 /от п.в. „Витинска река“ до служебна пътна връзка/ само в посока София поради ремонтно-възстановителни дейности по виадукт при км 33+600 и тунел „Витиня“. Движението се осъществява по обходен маршрут през път I-1 Ботевград – София. Автомобилите до 12 тона в двете посоки и трафикът на товарните превозни средства над 12 тона в посока Варна от км 31+996 до км 33+780 се осъществява двупосочно в платнотов посока Варна, като са обособени по една лента в посока София и в посока Варна поради ремонтно-възстановителни дейности на виaдукт при км 33+600 и тунел „Витиня“ /лявата тръба в посока София/ до 28.05.2019 г.; - Движението от км 33+960 до км 40+310 се осъществява двупосочно в платното посока София поради ремонтно-възстановителни дейности на виадукти при км 36+450 /Коренишки дол/ и при км 37+920 до 28.05.2019 г.;- Движението от км 48+800 до км 53+690 се осъществява двупосочно в платното за София поради ремонтни дейности по виадукт при км 51+360. От Пътна полиция съобщават, че санкцията за движение в аварийната лента при първо нарушение е в размер на 1000 лева и 3 месеца лишаване от правоуправление спрямо водача. Ще бъде прилагана нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона!

comment 0
visibility 525
Кулинарна изложба

Най-добрите кулинари се събраха за „Пъстра пролетна трапеза 2019” (СНИМКИ)

За настъпването на пролетта и предстоящия Великден в село Кубратово се събраха най-добрите кулинари за изложбата „Пъстра пролетна трапеза 2019”. За целта всички маси се отрупаха с разнообразни кулинарни изкушения, съобщават от район Нови Искър. Целта на събитието бе, да провокира мисленето на хората, и да разберат, че именно кулинарията събужда творчеството. Бе представено и състезание в което участниците показаха най-добро от себе си. И за да бъде всичко оценено на ниво се включи журито в състав Кристина Стоименова, Генади Николов и Антоанета Трайкова. Показаните ястия бяха съчетание от модерното и здравословно хранене и традиционните рецепти. Гостите имаха възможност да участват и в специална кулинарна викторина, а наградите бяха тематични великденски магнити и сапунчета, изработени от ДК „Куманиче” с. Кубратово. Бяха връчени и големите на награди за най-красивите и вкусния ястия. Журито разбира се не забрави и най-възрастните участници, които получиха специални награди.

comment 0
visibility 765
Организация на движението в центъра на София

Затварят движението по "Левски", "Раковски" и "Ал. Невски" за 3-ти март

Временно ограничение на движението ще има по улици в центъра на София заради тържествата по случаи 3-ти март, предупреждават от Столична община. Създава се организация на движението и забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки. Забранява се престоят и паркирането от 8.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2019 г. за ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”, ул. „11-ти август” между бул. „Княз Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”, по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”; От 14.00 часа до 20.00 часа на 03.03.2019 г. се забранява спирането и паркирането по бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”; по ул. „Аксаков” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; по ул. „Цар Шишман” между ул. „Славянска” и пл. „Народно събрание”; по ул. „6-ти септември” между ул. „Славянска” и бул. „Цар Освободител”; по ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”. От 11.30 до 12.30 часа на 03.03.2019 г. по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”. От 14.00 часа на 02.03.2019 г. до 21.00 часа на 03.03.2019 г. на северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август” и да се закрият базарите за художествени произведения. От 07.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2019 г. на паркинга на пл. „Николай Гяуров”. От 07.00 часа до 21.00 часа на 03.03.2019 г. на паркингите на пл. „Народно събрание”; на паркингите на пл. „Св. Александър Невски” и на ул. „Оборище” между ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Васил Левски”. От 20.00 часа до приключване на мероприятието на 03.03.2019 г. ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител” между ул. „15-ти ноември” и ул. „Г.С.Раковски”, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР.

comment 0
visibility 3055
Автобуси в градския транспорт

Празнично разписание на градския транспорт в София

  Ново: Разписание на градския транспорт в София Центърът за градска мобилност пусна празнични разписания на градския транспорт в София. За нормалния превоз на гражданите по време на Коледните и Новогодишни празници и заповед СОА18-РД95-806/19.12.2018 г. на Столична община обществения транспорт ще работи както следва: СТОЛИЧЕН ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ – ЕАД: на 22.12.2018 г. - по предпразнични разписания на 23, 24, 25, 26, 29 и 30.12.2018 г. и 01.01.2019 г. - по празнични разписания. на 27, 28 и 31.12.2018 г. - по делнични разписания. на 31.12.2018 г. срещу 01.01.2019 г. ще се организира нощно движение както следва:Трамваен транспорт: - трамвайна линия № 5 – 2 коли на интервал 31 минути;- трамвайна линия № 7 – 2 коли на интервал 37 минути;- трамвайна линия № 8 – 2 коли на интервал 41 минути;- трамвайна линия № 12 – 2 коли на интервал 46 минути; - трамвайна линия № 18 - 2 коли на интервал 29 минути;- трамвайна линия № 20 – 2 коли на интервал 49 минути;- трамвайна линия № 22 – 2 коли на интервал 50 минути;Тролейбусен транспорт: - тролейбусна линия № 1 – 2 коли на интервал 50 минути;- тролейбусна линия № 2 – 2 коли на интервал 46 минути;- тролейбусна линия № 4 – 2 коли на интервал 48/49 минути;- тролейбусна линия № 9 – 2 коли на интервал 34 минути; СТОЛИЧЕН АВТОТРАНСПОРТ – ЕАД: на 22.12.2018 г. - по предпразнични разписания на 23, 24, 25, 26, 29 и 30.12.2018 г. и на 01.01.2019 г. - по празнични разписания  на 27, 28 и 31..12.2018 г. - по делнични разписания.  на 31.12.2018 г. срещу 01.01.2019 г. да се организира нощно движение както следва:- автобусна линия № 83 – 3 коли на интервал 45 минути;- автобусна линия № 102 – 2 коли на интервал 65 минути.- автобусна линия № 85 – 1 кола на интервал 80 минути;- автобусна линия № 285 – 1 кола на интервал 80 минути;- автобусна линия № 310 – 2 коли на интервал 35 минути.- автобусна линия № 213 – 2 коли на интервал 50 минути НА 01.01.2019 Г. (НОЩТА НА 31.12.2018 Г- СРЕЩУ 01.01.2019 Г.) нощните автобусни линии № N1, N2, N3 и N4 ще работят по променени маршрути както следва:  N1 (в посока ж.к. Младост 4): от бул. “Тодор Александров” (площад “Независимост”) по бул. “Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. “Васил Левски” и по бул. “Цар Освободител” по маршрута двупосочноЗа линията се закриват спирки:- двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I”;- с код 6457 “Ул. Париж”;- с код 6456 “Ул. 6-ти септември” N2 (в посока Студентски град): от бул. “Тодор Александров” (площад “Независимост”), по бул. “Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. “Васил Левски” и по маршрута двупосочно.За линията се закриват спирки:- двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I”;- с код 6457 “Ул. Париж”;- с код 6456 “Ул. 6-ти септември”.  N3 (в посока автостанция Изток): от бул. “Тодор Александров” (площад “Независимост”) по бул. “Княз Александър Дондуков” и след кръстовището с бул. “Васил Левски” направо по маршрута до автостанция Изток двупосочно.За линията се закриват спирки:- двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I”;- с код 6457 “Ул. Париж”;- с код 6456 “Ул. 6-ти септември”- двупосочна с кодове 6439 и 6440 “Площад Св. Александър Невски”;- с код 1241 “Площад Паметник Левски”;- с код 2012 “Ул. Кракра”. N4 (в посока ж.к. Дружба 2): от бул. “Тодор Александров” (площад “Независимост”) по бул. “Княз Александър Дондуков”, надясно по бул. “Васил Левски” и наляво по бул. “Янко Сакъзов” по маршрута двупосочноЛинията да работи по разписание с код 11-0-0-0-4-12-18 Е ЧНГЗа линията се закриват спирки:- двупосочна за прекачване с кодове 6435, 6436, 6455 и 6468 «Площад Княз Александър I”;- с код 6457 “Ул. Париж”;- с код 6456 “Ул. 6-ти септември”- двупосочна с кодове 6439 и 6440 “Площад Св. Александър Невски”.Линиите ще спират на съществуващите трамвайни и автобусни спирки в променените участъци на маршуртите и на временна двупосочна спирка за прекачване с кодове 6495, 6496, 6497, 6498 «Площад Независимост» на бул. “Княз Александър Дондуков” при ул. “Сердика”. Спирката ще бъде сигнализирана ЧАСТНИ ОПЕРАТОРИ (линии по Наредба № 2 на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията): на 22, 23, 24, 25, 26, 29 и 30.12.2018 г. и на 01.01.2019 г. - по разписания за предпразник и празник на 27, 28 и 31.12.2018 г. - по делнични разписания «МЕТРОПОЛИТЕН» АД: на 22, 23, 24, 25, 26, 29 и 30.12.2017 г. и на 01.01.2019 г. - по разписания за предпразник и празник на 27, 28 и 31.12.2018 г. - по делнични разписания на 31.12.2018 г. срещу 01.01.2019 г. се организира нощно движение на метровлаковете както следва:- маршрут МС «Младост 1» - МС «Витоша» - на интервал 20 минути;- маршрут МС «Младост 1» - МС «Бизнес парк София» - на интервал 40 минути;- маршрут МС «Младост 1» - МС «Летище София» - на интервал 40 минути.

comment 0
visibility 502

Синя и зелена зона няма да функционират по време на празниците

Зоните за паркиране – синя и зелена – няма да функционират през трите празнични дни в края на септември. Зоните за платено паркиране няма да важат в дните, в които ще честваме 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Това са 22, 23 и 24 септември, информира СофияУтре.

comment 0
visibility 1314

Празниците на Банкя започнаха с Национален фермерски пазар

С Национален фермерски пазар започнаха Празниците на минералната вода, здравето и дълголетието Горешляци 2018 в Банкя.Производители на еко храни изложиха своята продукция на Пешеходната зона. Зеленчуци, мед, вино, мляко, млечни и месни произведения се бореха за вниманието на преминаващите през зоната. Тя бе обогатена и с изделия на сръчни занаятчийски ръце, които придаваха колорит на пазара.Специално за повода бяха поканени танцьорите от Танцов клуб „Пендари”, които направиха фолклора неотменна част от тази чиста продукция, която по традиция отколе е произвеждал българина. След това неуморимата водеща Димитрина Василева покани на сцената официалните лица. Кметът Рангел Марков връчи грамота за участието на ръководителката на Клуб „Пендари” Величка Живкова, един зрял и авторитетен в своята област творец от Банкя. Рангел Марков изказа своите топли благодарности на координаторите на кооперация „Хранкооп” за Банкя Милена Станчева и Борислав Кедев, с чиято активна дейност пазарът пише своята история в Банкя. Той им връчи поздравителен адрес в който се казва:„Уважаеми партньори от кооперация „Хранкооп”,Приемете моите поздравления по повод над едногодишната ни успешна съвместна работа по един проект, който цели издигане качеството на живот не само на жителите на град Банкя. Фермерският пазар, който повече от година доставя качествена храна на банчани и гостите на курорта, успешно се развива и оценките за него са високи. Вие допринасяте отговорното отношение към храната да се превръща в отговорно отношение към живота като цяло, който ни е дарен да го изживяваме пълноценно.Желая ви здраве и много успехи в задаването на по-добри стандарти в качеството на живот на жителите на Банкя и България.”Вр.и.д. заместник-кмет по културата Александра Александрова прикани гостите на курорта да се включат в празничните събития, които повече от седмица ще придават цвят и багра на културния живот в нашия град.

comment 0
visibility 423

150 000 столичани тръгват на път още днес

Още днес се очаква приблизително 300 000 човека да потеглят на път за предстоящите великденски празници. От тях 150 000 са столичани. От КАТ съобщават, че по всички възлови пътища на страната ще има патрули, споделят от СофияУтре. В две ленти ще се извършва движението в прохода Владая по посока Перник. В интервала 14.00 – 16.00 ч. по магистралните и главните пътища ще бъде ограничено движението на камиони. От КАТ предупреждават, че по празниците ще има непрекъснати проверки за алкохол и наркотици. Най-много полиция ще бъде съсредоточена на изходите на големите градове.

comment 0
visibility 827

Празнично: Безплатна синя и зелена зона от днес в столицата

В дните около празници платените зони за паркиране в София няма да работят и паркирането ще бъде безплатно. Решението на Центъра за градска мобилност влиза в сила от днес до 27-ми декември включително. Синята и зелената зона ще бъдат безплатни и на 30-31 декември, както и на 1-ви януари.