Тема: прием

comment 0
visibility 963
9102 са приети в детски градини и ясли в София, проблемът остава за най-мал

9102 са приети в детски градини и ясли в София, проблемът остава за най-малките

9102 деца в София са приети в ясли и детски градини на първо класиране. Второто класиране е до 30 май т. г. и малчуганите кандидатстват за 3048. Извън детските заведения в столицата остават 4863 деца към момента. Приетите на първото класиране малчугани, ако не бъдат записани до 29 май т. г. всяка следващо влиза. Приети са всички 5 и 6-годишни, потвърди зам.-кметът по образование и култура в Столична община д-р Тодор Чобанов. Той обясни, че всеки родител, който не запише детето си, освобождава място място за второ, трето и четвърто класиране. И както миналата година недостигът на места е отново в яслите. Около 5000 от най-малките деца, които не са приети. "Малко по-неприятна е ситуацията в първа градинска група. Там заради редукцията в броя на местата в групите и намаляването на броя на децата с хронични заболявания, имаме недостиг на около 1000 места реално", обясни д-р Чобанов.

comment 0
visibility 488
PCR тест, платен от граждани, не е условие за прием в болница

PCR тест, платен от граждани, не е условие за прием в болница

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. Това съобщават от Здравното министерство.   Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна.   Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване.   От здравното ведомство припомнят още,че с влезлите в сила от 24.04.2020 г. изменения в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване „Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19“.   Обръща се внимание, че към момента в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали от граждани, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като условие за диагностика и/или лечение.   Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.              

comment 0
visibility 827
Приемът на пациенти възстановен в столичната Пета градска

Приемът на пациенти възстановен в столичната Пета градска

Възстановен е приемът на пациенти в столичната Пета градска болница. През днешния ден са постъпили за лечение 10 пациенти в отделение УНГ, Хирургия, Гастроентерология , Кардиология и Очно отделение . Това съобщиха от Столична община. Болницата временно беше затворена поради случаи на заразени пациенти и медицински персонал с COVID- 19. На всички работещи в здравното заведение -лекари и сестри около 400 души бяха направени PCR –тестове, които са отрицателни.

Реклама
comment 0
visibility 2877
Софийски университет

Софийският университет решава дали да отложи приема

Софийският университет отложи предварителната кандидатстудентска сесия, която трябваше да е през март месец, коментират от учебното заведение. Ако матурите се проведат на 30 май и 1 юни, през двата месеца след това ще е възможно да се състоят и двете сесии, а класирането да е през месец август, смята ректорът проф. Анастас Герджиков. Ще се съкрати едната сесия, ако матурите бъдат отложени още във времето. Провеждането на една изпитна сесия няма да е толкова голямо затруднение, коментира ректорът. Софийският университет е подготвен за дистанционното обучение, тъй като от МОН е осъществен такъв проект. Преподавателите също се справят добре с апаратурата. При някои от специалностите ще се наложи да се наваксат присъствени занятия след прекратяване на извънредното положение. При добро стечение на обстоятелствата, до юли ще може да се приключи семестъра и да се проведе сесията.

comment 0
visibility 4668
Обявяват свободните места за прием в първи клас в София за догодина

Обявяват свободните места за прием в първи клас в София за догодина

  Днес се очаква всички училища на територията на София да обявят свободните си места за прием в първи клас за следващата учебна година. А на интернет страниците си учебните заведения ще публикуват и начина, по който ще се кандидатства - с електронна система на училището или чрез имейл, съобщават от БНР.   От 21 април до 21 май родителите трябва да подадат заявленията в съответните училища като могат да направят това и по електронен път. Заявлението, попълнено и изпратено на електронната поща на учебното заведение или друга електронна система, ще бъде въведено във входящия дневник на училището.   Родителят на имейл ще получи входящ номер на документа, обясни пред медията директорът на Дирекция "Образование" в Столична община Мария Минчева:„За тази година ще действат правилата и редът, по които са се приемали децата миналата година, т.е. няма промени в приема в първи клас“.   Водещ принцип при приема продължава да бъде уседналостта. Остават в сила прилежащите райони на училищата, които дават най-много точки при кандидатстване: „В тези райони са добавени единствено нововъведени административни адреси и са премахнати закрити такива“, добави Минчева.   Първото класиране ще се извърши на 1 юни в 17 часа.  

comment 0
visibility 958
Софиямед

„Софиямед“ и „Токуда“ започват да приемат и лекуват пациенти

Двете софийски болници „Софиямед“ и „Токуда“ възобновяват приема и лечението на пациенти, стана ясно от изказването на председателят на Националния оперативен щаб ген. майор Венцислав Мутафчийски. В „Софиямед“ под карантина продължава да бъде Клиниката по "Вътрешни болести и хепатогастроентерология", но съвсем скоро тя също ще започне да функционира нормално.

comment 0
visibility 644
кризисен център за бездомни - София

Кризисният център за бездомни в София спира приема заради Covid-19

Кризисният център за бездомни в София няма да осъществява нов прием на хора заради коронавируса. Това заяви директорът на Кризисния център за настаняване на бездомни лица Пепи Джуренов, цитиран от “Фокус”.   "В момента в Кризисния център има 75 човека, които са настанени още в петък", каза Джуренов. Той обясни, че няма да бъдат настанявани повече лица в центъра заради карантината, която бе въведена в петък във връзка с коронавируса на територията на страната.   "Има промени в центъра. Който е влязъл, не може да излезе, а ако излезе, после не може да се върне", обясни той. Джуренов заяви, че въпреки новите мерки за безопасност нощта в Кризисния център е преминала спокойно.  

comment 0
visibility 794
прием на документи

Започва прием на предложения за Лятната програма на Столична община

  От 2 март ще се приемат документи за участие в Лятната програма на Столична община на събития, които се провеждат от началото на месец юни до края на септември на открито и със свободен достъп.   Общият бюджет на програмата е 70 000 лв., а събитията се одобряват от експертна комисия. Няма жанрови ограничения, но разбира се има изисквания към организаторите, които могат да кандидатстват само с едно събитие, включващо от една до пет прояви. Събитието трябва да е свързано с отбелязването на значими национални и международни годишнини, да предвижда дейности за привличане на детска и младежка аудитория или възрастни хора, както и за развитие на публиките и да прави връзка между културата и образованието.   Местата за провеждане на събития са Лятната сцена при НДК, Лятната естрада в Борисовата градина, пред театър “София” в парк “Заимов”, до езерото в Южен парк (вход от ул. „Нишава”), площад “Бански", Северен парк, градина “Свети Седмочисленици”, площад “Света Неделя” и площад “Славейков”.   Документи се подават от 2 март до 30 април на хартиен носител в деловодството на дирекция “Култура”.  

comment 0
visibility 348
детска болница

Интензивното на Детската болница в София отново ще приема пациенти

В рамките на днешния ден се очаква да заработи интензивното отделение на Детската болница в София. От 27 ноември миналата година педиатрията спря да приема деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация, заради недостиг на лекари. Кадровата криза се изостри след смъртния случай с 3-годишното дете. Малките пациенти бяха пренасочвани към "Пирогов", "Александровска" и Националната кардиологична болница, разказват от Bulgaria ON AIR.   Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че се водят преговори с двама анестезиолози за интензивния сектор в Педиатричната болница  "Проф. Иван Митев" и той може да заработи на 20 януари. "Отделението ще започне да работи от 3 февруари, тогава имаме осигурени анестезиолози. Клиниката работи и в момента, има новоназначени колеги", обясни пред камерите началникът на педиатрията Димитър Русинов.   "Убеден съм, че клиниката ни ще възкръсне като феникс от пепелта. Ще заработим на пълни обороти от 3 февруари. Благодаря на нашите дарители, които успяха да организират прекрасен ремонт", коментира началникът на Клининиката по пулмология Даниел Илиев.   Според него на този етап ситуацията не е взривоопасна и в момента в болницата се чувстват по-стабилни финансово. Той благодари на Министерството на здравеопазването, което подало ръка и успяло да реши част от проблемите с възнагражденията в болницата.                            

comment 0
visibility 372
педиатрията възстановява приема на спешни случаи

Интензивното на Педиатрията ще приема от 20 януари, дотогава "Пирогов" поема децата

Педиатрията в София отново ще приема спешни случаи от 20 януари 2020 г. Тогава врати ще отвори интензивното отделение на детската болница "Проф. Иван Митев". Дотогава спешният прием се поема от "Пирогов". При необходимост от интензивно лечение малчугани ще бъдат приемани и в Националната кардиологична болница и Александровска болница. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев при изслушването в Народно събрание за спешния прием в болницата. Ананиев обясни, че в момента се парви ремонт в интензивното отделение в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". "Смятаме, че до 20 януари ще приключи и интензивният сектор ще започне да работи с капацитета, който е одобрена неговата дейност", уточни Ананиев. След смъртта на 3-годишният Александър приемът в болницата беше преустановен. От там напуснаха и анестезиолози. В момента се търсят варианти за осигуряване на 24-часово присъствие на поне двама анестезиолози за интензивно лечение в детската болница, каза здравният министър.   От 17 декември 2019 г. е направена промяна на начина на регистрацияна пациентите. "Предстои проучване на техническите и финансовите възможности за въвеждане на автоматизирана билетна система", посочи Ананиев. Справка посочва, че към 30 септември 2019 г. средната брутна работна заплата на персонала в болница "Проф. Иван Митев" е 1225 лв., увеличение с 23,24%, а при медицинските специалисти е 7,68%. В клиниките и отделенията има 26 незаети бройки. Сред тях един лекар, 24 медицински сестри и един технолог, съобщи здравният министър.

comment 0
visibility 2035
болници

Спешният прием на деца в София се поема от три болници

Спешният прием на малки пациенти в София от днес се поема от три нови болници, след като Педиатрията оповести, че спира да приема неотложни случаи заради липса на кадри. Местата са УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска". Това съобщават от Министерството на здравеопазването,цитирани от БНТ.   Ето и част от официалното съобщение на здравното ведомство:    Във връзка с полученото вчера (26.11.2019 г.) в Министерство на здравеопазването писмо от директора на Столичната регионална здравна инспекция, с което д-р Данчо Пенчев уведомява министерството, че поради кадрови проблеми СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев" преустановява приема на деца, нуждаещи се от интензивно лечение и дихателна реанимация, МЗ информира:   Считано от днес, 27 ноември, спешният прием на деца, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осъществява от лечебните заведения УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов", Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска".   Директорите на трите болници са декларирали готовност лечебните заведения да поемат детската спешност на територията на София.   Информиран е и Центърът за спешна медицинска помощ – София, като транспортът на деца ще се осъществява до лечебните заведения със структури по педиатрия и с необходимото ниво на компетентност, което да гарантира оказването на качествена и навременна медицинска помощ на пациентите.  

comment 0
visibility 3398
допълнителен прием

Допълнителен прием в Софийския университет- над 1200 места незаети

Допълнителен прием обяви Софийският университет. След трите етапа на класиране незаетите места са над 1200. 800 са бройките, финансирани от държавата, а 480 са тези, за които студентите си плащат. Документите за допълнителния прием могат да се подават от 9 до 13 септември. Класирането излиза на 17 септември. От 18 до 20 септември е записването. Новоприетите студенти са 4600, а документи са били подали над 7100 човека, информират от висшето училище. Няма места в 21 специалности, субсидирани от държавата като Психология, Английска филология, Китаистика, Японистика, Право, Компютърни науки, Туризъм, Журналистика.  

comment 0
visibility 2781
ТУ-София

Продължава приема на студенти в Техническия университет-София

Продължава приемът на документи в софийския Технически университет, информират от учебното заведение. Това се прави, за да бъдат попълнен ограничен брой места след първо и второ класиране за степен „Бакалавър“. Желаещите трябва да представят оригинал и копие на дипломата си от средно образование. Тези, на които предстои дипломиране през август или септември, трябва да представят служебна бележка от училището, в което се дипломират.

comment 0
visibility 1061
35 детска градина в София

Няма да разглеждат заявления за забавачка на внуците на директори

Спира се разглеждането на подадените заявления за прием в детските градини на територията на Столична община на внуци на учители, директори или служители в учебните заведения, гласи съобщение в сайта на Столична община. Припомняме, че Кметът на Столична община назначи специална група, която да се заеме с разглеждането на заявленията и решението за прием на тези деца в детски градини и групи за предучилищна възраст. Заповедта за назначаването на работната група е № СОА18-РД91-294/21.08.2018 г.

comment 0
visibility 4766
класиране

СМГ с най-висок бал за прием след седми клас

Математическата гимназия в София е с най-висок бал за прием след седми клас. Това съобщиха пред журналисти от Министерството на образованието. По-рано днес бяха публикувани и резутатите след първото класиране за гимназиите в града, съобщи bTV. Второто място е за 91 НЕГ „Константин Гълъбов”, после е 73 СУ „Владислав Граматик”, ТУЕС на ТУ-София, Испанската гимназия, Първа английска гимназия, Втора английска гимназия и Френската гимназия. Има кандидат- гимназист с уникален бал- 500 точки. Той е приет в Първа английска гимназия. Тази година за първи път кандидатстването бе изцяло през интернет. Децата можеха да избират между 2500 профилирани и професионални паралелки.    

comment 0
visibility 3500
54 СУ

30 училища в София може да намалят паралелките за първокласници

30 училища на територията на столицата вероятно ще намалят броя на планираните паралелки за първокласници. Причината за това е, че в тях са останали над 22 свободни места, необходими за формирането на един клас, съобщава вестник Сега. Финалните данни за това колко паралелки ще бъдат закрити ще станат ясни малко преди 15 септември. В момента най-много свободни места има в 16-о средно училище е "Райко Жинзифов" в кв. "Надежда" общо 46. С по близо 40 свободни места са 78-о средно училище "Христо Смирненски" в Банкя и в 69-о средно училище "Д. Маринов" в Искър. Свободни места има и в 140-о училище "Иван Богоров" във "Връбница" 33 места, 27-о средно училище "Г. Караславов" в "Люлин" 37 места, 144-то "Народни будители" в "Младост" с 39 и др. Интересното е, че в момента свободни места има и в централни столични училища. Към днешна дата общо 41 учебни заведения са реализирали докрай приема си, а в 121 все още чакат нови първолаци. Приемът за 2019-2020 г. за София е 12 хиляди деца в първи клас. Към 20 юни обаче са записани само 9684, съобщи шефът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева. Една от причините за останалите места е по-големият план-прием изготвен от училищата. Другата причина е, че родителите кандидатстват в няколко училища, а на края децата се записват само в едно.

comment 0
visibility 738
Детска градина

Над 500 сигнала е обработило НПО при кандидатсване в детски градини, ясли и 1 клас

Над 500 сигнала на родители за нередности, проблеми и нарушение на нормативни документи при кандидатстването за детски градини, ясли и първи клас са получили в Национален инициативен комитет за качествено и иновативно образование. Всички сигнали са обработени и реално са решени проблемите на хората, съобщиха пред Столица.bg Васил Николов от неправителствената организация. Една част от директорите не са чели наредбите, другата не ги разбират, а третите се правят, че не разбират, коментираха от Инициативния комитет. Вчера в Столична община на заседание се събра работната група за промените в детските градини и яслите. Отчетени са пропуските и най-вече бъговете в автоматизираната система, чрез която става кандадтстването, приема и класирането на децата. Оказва се, че тя е стара и постоянно се допълват към нея оптиции, но те давали много грешки. Район Лозенец спешно се нуждае от детски градини, сочат данните от анализа за прием. Това е единственият район, в който има неприети деца с 13 т. Разговаряхме с кмета Любомир Дреков за терени за нови детски градини и готови проекти за такива, каза пред Столица.bg Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествено и иновативно образование. От организацията искат да се вдигнат на 2 т. за самотен родител, тъй като са увеличени за работещи родители. На работна група вчера е отчетено, че в системата трябва да се премахне полето за месторабота на родителите. На събирането са присъствали зам.-кметът по обарозавнието доц. д-р Тодор Чобанов, председателят на комисията по образование и култура Малина ЕДрева, директорът на "Образование" в Столична община Чария Минчева, експерти директори и представители на граждански организации.

comment 0
visibility 2115
първолаци

Последен ден за подаване на заявления за прием на първолаци в София

Днес е последният ден, в който родителите могат да подадат заявления за прием на децата им в първи клас на територията на София. Най-важният фактор и тази година ще бъде колко близо до училището живее детето и спазване принципа на т.нар. уседналост, съобщи dariknews.bg. Кандидат-първокласниците са разделени в четири групи. В първата освен децата, които живеят в района на училището, вече попадат и тези, чиито по-големи братя или сестри до 12 години, учат в същото училище, независимо от адреса по местоживеене. Втората група е за момчета и момичета, които живеят от една до три години около училището, в третата са тези, които са в този район под една година. В четвъртата са деца, които са от други райони. Списъците с приетите първокласници ще станат ясни на 3 юни от 17 часа.    

comment 0
visibility 1085
Ученици

Първокласници с по-големи братя и сестри влизат с предимство

Според новите правил в групата за прием в първи клас освен децата, които живеят в района на училището в продължение на три или повече години, вече ще могат да попадат и децата, чиито брат или сестра до навършени 12 години учат в същото училище , без значени къде живеят. Децата трябва да са навършили 12 години, в годината на прием в първи клас на техните братя и сестри. Без значение ще кога са навършени тези 12 години дали през януари или декември. Важна е годината на постъпване в първи клас на по-малките , обясни Ели Тричкова от Министерството на образованието и науката за Дарик. Целта на тази промяна е всеки един родител да бъде улеснен като води децата си в едно и също училище. Тази промяна има за цел да се спре порочната практика за влизане в училище по втория начин. Според Тричкова има точна причина да бъде избрана именно 12-годишна възраст, това е възрастта до която родителите са длъжни да не оставят децата си без надзор, ако това е опасно за техния живот и развитие. Така след новите правила кандидат-първокласникът, който има брат или сестра навършили 12 годишна възраст учещи в същото училище, вече няма да попада в първа група на приема, но пък това ще му носи допълнителни точки в класирането.

comment 0
visibility 670
Ученици

МОН спира приема на ученици извън класирането

Министерството на образованието взима мерки за нерегламентираните приеми на деца в училищата. МОН спира влизането на деца в учебните заведения извън класирането. Това се случва, след като родители на деца от столичната математическа гимназия съобщиха, че там се действа извън правилата, предава Нова тв. Ще се сформира комисия, която да определя дали ученик може да бъде преместен в друго училище. Министърът на образованието ще взима последната дума за решенията на комисията. Не става ясно, тя кога ще започне да функционира. Нейният състав ще бъде от 3-ма експерти от МОН, 3-ма юристи и един от закрила на детето.

comment 0
visibility 626
ученици

Пак променят правилата за прием в първи клас в София

За следващата учебна година в столицата ще продължи да важи условието за 3-годишната уседналост на бъдещите първолаци, информира БТВ. Тази година с предимство ще се ползват и първолаците, които имат по-големи братя или сестри в училището, в което кандидатстват, без значение каква е адресната регистрация. В ефира на медията родители споделиха разочарованието си от възрастовото ограничение, което се предлага от СО. Според него, първолакът ще има предимство, ако по-големия му брат или сестра е до 12-годишна възраст. В случай, че са по-големи, първолаците ще могат да са с предимство единствено, ако местата в училището са по-малко от кандидатите. Това предложение е направено в съответствие с наредба на Министерството на образованието, която подлежи на обществено обсъждане.

comment 0
visibility 461

Протестиращите постигнаха договореност със СО

6200 деца чакат за място в яслите, а над 2000 деца за детска градина в столицата. Тези факти бяха изнесени на днешния протест на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система пред сградата на Столична община на „Московска“ 33. [caption id="attachment_27938" align="alignnone" width="960"] Снимки: Столица.bg[/caption] Стана ясно, че има създадена вече работна група към СО, която работи от 5 септември, каза председателя на Инициативния комитет В. Николов. Той обясни, че местната власт е признала за проблема с недостига на места в детските ясли и градини и действително има нужда от строежа на нови забавачки. [caption id="attachment_27937" align="alignnone" width="960"] Снимки: Столица.bg[/caption] На днешното недоволство пред Столична община присъства и общински съветник Венци Мицов от „Глас Народен“, който е член на образователната комисия в СОС, видя Столица.bg. „Удовлетворени сме от разговорите, но единственото недоволство е заради отказа за кадрови промени. Ние искахме смяната на директора на Дирекция „Образование“ Мария Минчева и на Ирена Николова – главен експерт в Дирекцията“, защото при подадените сигнали, наистина бяха установени нарушения. Протоколите са достъпни, но има само препоръки и няма наказания“ каза В. Николов. [caption id="attachment_27936" align="alignnone" width="960"] Снимки: Столица.bg[/caption] Според него от 15 септември пак ще има неправомерно приети деца. Инициативния комитет настоя за въвеждане на електронна система за прием и на децата в първи клас.

comment 0
visibility 668

Протест пред Столична община срещу порочните практики за прием в детските градини

В 10.30 ч. на 10 септември пред сградата на Столична община, която се намира на ул.“Московска“33, се организира протест от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Протестът е насочен срещу порочните практики за прием на деца в столичните детски градини. Комитетът вече няколко пъти предостави доказателства за това, че в столични детски градини се приемат деца със заболявания, които не са хронични, според здравното министерство, информира Актуално. Протестиращите ще настояват за уволнението на директора Дирекция “Образование" в СО Мария Минчева и на Ирена Николова, главен експерт в дирекцията. Комитетът има и други искания, които са пряко свързани с недостига на места в забавачките: Незабавно създаване на работна група, която да обсъди възможностите за построяване на нови детски градини и училища, както и създаване на физкултурни салони в училищата, където няма такива. Средствата за тези мерки да бъдат заложени в бюджета още за следващата година. Работната група да изготви програма, в която се поставят ясни срокове за реализиране на поставените цели. Настояваме Столична община да предоставя ваучери, с които да бъде обезщетено всяко останало извън класиранията дете. Пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини и създаване на електронна система за кандидатстването в първи клас. 4. Осигуряване на средства за назначаване на допълнителен помощник-възпитател за всяка група, която надхвърля числеността на децата, заложена в наредбата.