Тема: проект

comment 0
visibility 225
Гимназист в БАН

Единадесетокласник от частното училище „Ерих Кестнер“ е сред най-добрите млади учени у нас

Единадесетокласникът от ЧНГ „Ерих Кестнер“ Кристиян Русев премина успешно първия кръг на Ученическата научна сесия, организирана от Учeническия институт на БАН, съобщиха от частното софийско училище. Проектът, с който Кристиян се явява на форума, е на тема "Генетично разнообразие и еволюция на Орфеевото цвете". Той работи по него под ръководството на своя преподавател по биология и здравно образование д-р Галя Петрова. След като получи своята рецензия, Кристиян бе поканен да представи проекта си на финала на конкурса, който ще се състои на 28 и 29 ноември в централната сграда на БАН. По регламент, участниците могат да избират за своите проекти естествените, хуманитарните и обществените науки и техните приложения, както и изкуствознанието и изобразителните изкуства. Те могат да се включат в конкурса с теоретични разработки или художествени произведения, придружени с пояснителен текст. Проектите се рецензират и оценяват от специалисти в съответната област, а авторите на най-успешните разработки получават и покана да ги представят на Ученическата научна сесия на УчИ-БАН, сред които е и Кристиян. Учениците, чиито разработки са отличени от журитата, получават достъп до библиотечните и научно-изследователски ресурси, с които разполага Българската академия на науките, както и научно ръководство за насърчаване, развитие и израстване в избрана от ученика научна област или област на изкуството. Участвалите досега в сесиите на УчИ-БАН ученици имат успехи като редовни участници в научни конференции в страната и чужбина, имат и публикации в сборници и списания. Възпитаници на УчИ-БАН представят страната ни с успех в престижни международни състезания и изложения, подчертават от Академията. Тазгодишното издание на Ученическата научна сесия е посветено на 150-годишнината от основаването на Българското книжовно дружество, чийто приемник днес е БАН. Ръководството на гимназията пожелава успех на Кристиян и вярва, че ще направи блестящо представяне сред най-добрите млади учени!

comment 0
visibility 722
Комини

Столична община подменя безплатно печки на дърва и въглища на 140 домакинства

Още един проект на Столичната община цели намаляването на ФПЧ, за да се подобри качеството на въздуха в София. Пилотният проект ще обхване 140 домакинства. Техните печки на дърва или въглища ще бъдат подменени безплатно от Московска 33. Те ще получат пелетни камини или газови, които са екологични и не бълват ФПЧ и вредни емисии във въздуха. Проектът е финансиран с европейски средства и освен в София, отопление ще се подменя и във Велико Търново, Русе, Стара Загора, Бургас и Монтана. Пилотната фаза стартира следващата година, което означава, че реално подмяната на печки ще стане през 2020 г. Тази обаче трябва да се подават заявления. Желаещите трябва да отговорят на няколко условия. "Целта е фините прахови частици да намалеят с два тона годишно", каза днес на пресконференция зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова. Разбира се, че има и критерии, които ще определят подходящите домакинство за подмяна на отоплението им. Задължително условие е в момента домакинството да се отоплява на дърва или възглища. Също така кандидатите трябва да са собственици или съсобственици на имотите, които са с жилищно предназначение, Също така да са заявили желание и да са платили към момента на кандидатстването местни данъци и такси върху недвижимия имот. Кварталите или населените места трябва да са в близост до пътни артерии с натоварен трафик, обясни Йоана Христова. Както Столица.bg писа, по друга програма Live+ Столична община може да подмени печките на 20 000 домакинства. до момента обаче има подадени само 3000 зявления.

comment 0
visibility 468
проекти

За реконструкцията на пл. "Света Неделя" са подали проекти 7 архитектурни бюра

За участие в международния конкурс на Столична община за възстановяване и обновяване на площадното пространство на пл. „Св. Неделя" проекти са подали седем водещи архитектурни бюра. Това съобщиха от Столична община.   Това са: консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; "Конкурент-90" ЕООД; Студио Вилмот; Студио Фуксас; Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението: Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.   На 28 и 29 ноември международното жури ще оцени и класира идейните проекти. В журито участват главните архитекти на Москва и Варшава, архитекти от Ротердам, Атина, Тирана, както и представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Регионален исторически музей София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, НАГ и СОС.   Международният конкурс за реконструкция на пл. „Св. Неделя“ заедно с експониране на разкритото археологическо наследство беше обявен през февруари тази година. На първия етап на конкурса участваха 14 екипи, като до втори кръг – изготвяне на идеен проект – достигнаха 7, сред които утвърдени архитектурни студиа от Италия, Франция, Русия и България.   На автора на класирания на първо място проект Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на пл. „Св. Неделя“.    

Реклама
comment 0
visibility 239
Пространство за изживяване в НВИМ

Пространство за изживяване в НВИМ припомня Втората световна война

Уникално пространство за изживяване ще бъде открито в Националния военноисторически музей в четвъртък, 14 ноември, в 11.00 ч., съобщават от музея. Денят не е случайно избран. На тази дата е осъществена първата масирана бомбардировка в столицата пред Втората световна война. Пространството ще използва сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати, с които ще накара посетителите да се докоснат до това време. Ще могат да се видят спокойните софийски улици от това време. Ще може да се усети ужаса от нападението. Ще прозвучат разкази на очевидци. Двигателят от самолет Месершмит 109 Г6, намерен в землището на село Марица през 2018 г., ще се покаже за пръв път пред публика. Проектът се нарича „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ и е финансирано от програма „Култура“ на Столична община.

comment 0
visibility 457
Национална детска болница

Продължава спорът за строежа на детската болница

Архитекти и инженери са на мнение, че Националната детска болница ще е незаконна, съобщава БТВ. Върховният съд е сезиран за случая, а за понеделник е насрочено дело.   Архитектите твърдят, че за строежа трябва да се промени градоустройството, а това ще отнеме години. Сградата на това място, според градоустройствените плановете е на 5 етажа. Общината твърди, че няма нужда от промени в устройствения план. Спорен е и въпроса за това сградата да е сеизмично устойчива. За да отговаря на това изикване, тя трябва да е максимум на 8 етажа, а болницата се предвижда да е с 4 повече.  

comment 0
visibility 679
Александър Невски

Проектът за ремонт на площад "Александър Невски"- върнат на поправителен от арх. Здравков

Изготвеният проект за реконструкция на  площад "Александър Невски" и на останалите обекти от Зона 4 е върнат на поправителен от главния архитект на София- Здравко Здравков. Това се разбира от  обществената поръчка на Столична община, цитирана от "Монитор".   Пространството около храма подлежи на основен ремонт. Спечелилите архитектурния конкурс са студио А.Д.А, които проектираха и ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.   Архитект Здравков описва подробно в обществената поръчка какво трябва да се промени в проекта. Има изискване за въвеждане на етапност при изпълнението на обекта, а не цялостно блокиране на пространството. На площад „Александър Невски“ трябва да бъдат поставени и самопочистващи се тоалетни. Подмяна на уличното осветление и подземни контейнери за отпадъци също трябва да влязат в преработения проект за обновяването на зоната. Относно настилката в изискванията на главния архитект се посочва, че трябва „да се прецизират детайлите на всички тротоарни настилки по отношение дебелината на основните пластове, правилно обозначаване на материалите в пътните конструкции, както и стандартите, на които трябва да отговарят“        

comment 0
visibility 489
Сензорна станция за качеството на въздуха в Дружба 1

22 сензорни станции следят въздуха в София по 9 показателя `(СНИМКИ)

Монтирани са вече 22 сензорни станции, които ще следят качеството на въздуха по 9 показателя в различни райони на Столична община. Новата технология е разработена от "Телелинк", в момента се провеждат тестовете и се трупат данни. В края на декември, началото на 2020 година ще бъде пусната платформата. На нея в реално време могат да се следят данните за качеството на въздуха, както и къде има замърсяване и кои от нормите са превишени. Днес категорично нямаше замърсяване на въздуха в София показват 22-те станции в София. Както Столица.bg писа преди няколко месеца първата сензорна станция бе поставена през лятото в парк "Хиподрума". Днес пък беше показан въздуха в София и в "Дружба1", район Искър. Сензорите следят за ФПЧ 2,5 мгр на куб. м и 10 мгр. на куб. м, а също и на серед диоксид, язотен диоксид, озон, въглероден окис, температура, влажност и атмосферно налягане. Проектът  е партньорски проект и финансиран със евросредства. Бюджетът на програмата "Балкани - Средиземно море" е 1,417 млн. евро и участват 5 града - София, Солун, Никозия, Тирана и Скопие. За сензорните станции за въздуха в българската столица сумата е около 480 000 евро. Досега системите, които измерват качеството на въздуха в София са референтни, а тази е индикативна. Сайтът, в който ще се следят данните за въздуха в София ще бъде пуснат след 27 декември т. г. когато и приключва договорът. Започва и разработването на мобилно приложение от кипърските партньори, което ще известява по телефона за превишенията на нормите на въздуха.  Дероктърат на "Климат, енергия и въздух" на Столична община Теодора Полимерова обясни, че 16 станции са поставени в Никозия, Кипър и 16 в Охрид, Република Северна Македония. Всички сензорни станции в София имат соларно захранване, което издържа до 7 - 8 дни, но е договорено и да се захранват от уличното осветление. Данните за въздуха се предават от сензорите по мобилната мрежа на телекомите 22-те точки в софия, където са поставени станциите са определени през 2018 г. след създаден цифров модел на географското положение, застрояване, демография и градски транспорт, както и разнообразната инфраструктура.  С реализирането на проекта вече е разработен и индекс за качеството на въздуха, на базата на световния опит и изискванията на ЕК. Има и скала, по която ще се отчита замърсяването. "Ако на определено място има превишение на нормите не означава, че и замърсителят е там. Въздухът не е постоянна величина. В последните дни превишението се дължеше на горски пожари в съседни на България страни", обясни Теодора Полимерова. Тя бе категорична, че при прогнозно замърсяване веднага се предприемат мерки, като механично миене и метене, ако позволяват метеорологичните условия, както и проверки от Столичен инспекторат и РДНСК. "При над 200 мгр на куб. м. на две станции за един ден веднага ще се въвеждат безплатни буферни паркинги, обикновенно това са тези на метрото, затваряне на улици, зелен билет и др. мерки. "Технологията на отчитане на системите е различна. При поставените 22 станции датчиците отчитат фоново. Много е важно къде са поставени", коментира представител на "Телелинк".

comment 0
visibility 2367
Национална библиотека "Кирил и Методий" проект з "Медиация срещу агресията

В София обучават тийнейджъри по проект "Медиация срещу агресията в училище"

Проект срещу агресията в софийските училища стартира утре, 29 октомври, вторник в 10.30 ч. в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Там ще се даде официалният старт на проекта "Медиация срещу агресията в училище". "Инициативата е продължаваща  и целта е да запознаем учениците с принципите на медиацията  и да могат самида решават споровете си. Те ще бъдат обучени от медиатори-практици, които решават сериозни сонфликти в съда", коментира пред Столица.bg Надя Банчева, председател на Център за спогодби и медиация при Софийски районен и Софийски градски съд. Проектът предвиждаза обучи деца от V и XII клас в столичните училища. Центърът за спогодби и медиация при Софийския районен и Софийския градски съд работят в партньорство с националната библиотека, за да популяризират медиацията като начин за разрешаване на спорове. Проектът дава медиатори да обучат тийнейджърите и заедно да допринесат за допълнителното ограмотяване сред учениците при преодоляването на агресията в училищата. След откриването утре ще се проведе и първото обучение на ученици на територията на Националната библиотека.

comment 0
visibility 441
Йорданка Фандъкова проекта за изграждане на нов парк в район „Оборище“ към

Фандъкова: Готов е проектът за храм-паметник за загиналите войни в Първата световна война

Готови сме с проекта за изграждане на нов парк в район „Оборище“ към ул. „Черковна“ заедно с храм-паметник за загиналите български войни в Първата световна война. Подготовката на терена ще започнем още тази година, а догодина стартираме изграждането. Това съобщи настоящият и кандидат за кмет на София Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа. "Преди година българския патриарх Неофит благослови делото и именуването на храма – „Св. Георги“. След като отворихме за граждани парка на Военна академия, сега сме готови да го разширим", каза тя при днешната си среща с военни. Йорданка Фандъкова допълва, че вече е обявен и конкурса за изграждане на Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове.

comment 0
visibility 492
Ремонт на театър София

През 2020 г. ремонтират най-големия общински театър - "София"

Столична община ще ремонтира най-големият общински театър - Театър София. На Московска 33 вече попълват апликационната форма и до седмица проектът ще бъде изпратен в МРРБ за финансиране по европрограма. Предвижда се реконструкция на сградата на театър София да е с 400 места и многофункционална и автоматизирана сцена както е по световните стандарти в театрите. "Очакваме през есента да се подпише договорът за финансиране на ремонта. Театърът е на половин век и основен ремонт не е правен", заяви зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов. Той съобщи, че Столична община предвижда и ремонт културният дом - ОКИ "Средец". Там имало над 400  места и висок таван, което позволявало да се направят мащабни продукции с по-големи декори. Културният дом "Средец обаче бил в съсобственост затова предстоят още разговори, тъй като и другият собственик трябва да участва в инвестицията. Засега преговорите вървели добре и Чобанов се надява, че скоро ще се стигне до спорзумения между собствениците за реконструкцията на културното средище. Той не пожела да уточни кой е другият собственик на ОКИ "Средец". "По-важното е кой и кога го е продал, и кой е допуснал това", ядосва се столичният кмет Йорданка Фандъкова. В района на парка "Заимов" се обособява най-голямата театрална зона в столицата. Не случайно и спирката на метрото се казва "Театрална". Съвсем близо до театър София е и  "Миналата години ремонтирахме културния дом "Искър" и "Красно село". През 2020 г. ще обновим Общинските културни институти (ОКИ) "Средец" и "Надежда. Две читалища са ремонтирани тази година и продължаваме да възстановяване и надграждаме културни пространства в София", категоричен бе столичният кмет.  

comment 0
visibility 2496
Нови автобуси

Столична община купува 52 нови електробуса с проект по ОПОС

Подадена е апликационната форма по проект за покупката на 52 нови електробуса, съобщават от Столична община. Закупуването на електробусите е по програма „Околна среда“. Новите превозни средства ще се използват за транспорт на пътници от столичните квартали до метростанции. Вече са разработени маршрутите за столичните квартали „Горна Баня“, „Овча купел“, „Люлин“ и „Витоша ВЕЦ Симеоново“. Остава да бъдат обсъдени . Два вида ще бъдат електробусите на база дължината. 30 ще са дълги 5.5 – 7.5 метра, а 22 ще са 7.6 – 9.6 метра. С 3 проекта кандидатства Столична община за финансиране по ОПОС - за трамваи, електробуси и тролеи. 20 електробуса от по 12 метра се движат в София от миналата година.

comment 0
visibility 649
Разкопаният Западен парк

До 10 дни ще е готов новият проект за Западен парк

Извиних се на хората от квартала. Зная, че им причинихме голямо неудобство с реконструкцията на Западен парк, защото имаше проблеми с проекта, каза кметът  на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. При инспекцията на новото спортно игрище в район Илинден тя коментира строителната сага на Западен парк. Завършването закъсня с почти година. "Беше констатиран голям колектор, който не беше включен в проекта. Забавиха се проектантите и прекратих договора с тях и със строителя. Възложих на главния архитект на София Здравко Здравков и екипа му да координират действията. В момента се прави препроектиране, което скоро ще е готово. До 10 дни да се възстановяват дейностите в Западен парк. Хората виждат че правим всичко възможно и често нещата зависят проектанти и надзорници. На арх. Здравков съм възложила да инициираме и промени в закона, които да дадат повече отговорности на проектантите. Това е много важно звено, заради, което страдат всички хора и се ядосваме ежедневно", каза Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 798
Ремонт и модернизация на 140 СУ "Иван Богоров"

Започва ремонтът на 140 училище "Иван Богоров" в "Обеля"

Столичното 140 СУ "Иван Богоров" в кв. Обеля, район Връбница е поредното училище, в което започва голям ремонт и модернизация. Откриването на строителния обект ще бъде в петък, 16 август от 11 ч. в училището. Обновяването е за 2,8 млн. лв. по договор на Столична община по ОП "Региони в растеж". "Иван Богоров" е включен в проекта, по който се модернизират 26 столични училища и детски градини. На сградата на училището ще се извърши основен ремонт, реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Ще се модернизира визията на фасадите на училищната сграда чрез полагане на топлоизолация и нови цветови решения. Използването на съвременни материали ще позволи да се запази архитектурния облик на сградата и да се постигне по-модерно архитектурно-художествено оформление, предвижда проектът. Изцяло ще се подменят остарелите инсталации в сградата и ще се направи пожароизвестителна и оповестителна инсталации, както и система за видеонаблюдение. Модернизацията предвижда да се изградят съоръжения за осигуряване на достъпна среда – асансьори, нови подемници и рампи за хора с увреждания. На всички етажи ще бъдат преустроени санитарните възли и ще се обособи нов санитарен възел за хора в неравностойно положение. Помещенията в сградата ще се ремонтират основно - в класните стаи, кабинети, администрация, библиотечен център, лекарски кабинет, складови и други помещения ще се поставят нови хомогенни ПВЦ настилки. В нов и модерен физкултурен салон ще се провеждат чаосвете по физическо. За там е предвидено да се постави нова хетерогенна ПВЦ настилка; в санитарните възли, помещения за инвентар, хранилища, съблекални, кухненски блок и др. помещения ще се постави теракота. Както и ще се изгради нов хидрофобен растерен окачен таван. Всички външни и вътрешни стълбища ще бъдат реновирани и ще се подменят парапетите. Предвижда се цялостно облагородяване на зелените площи, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност – топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др. Целта на проекта е учители и ученици в София да имат модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура и адекватна среда за качествено образование.

comment 0
visibility 300
Събиране на средства за люлка за деца с увреждания

Фотопроектът "Различните" събира средства за люлка за деца с увреждания

Стартиралият в София частен фотопроект "Различните деца на България" на фотографа Анна Йончева се разрастна и обхвана и други градове в страната. Мащабът му така се увеличи, че се роди и нова инициатива "Да играем заедно". При старта на проекта през пролетта около Ани, в столичните паркове, се събраха десетки деца с увреждания, които имаха шанса да играят и да се завабляват безкрайно със свои връстници. Още тогава те танцуваха и получиха огромната любов на всички и най-вече на връстниците си. Целта на "Да играем заедно" е да се купи специализирана люлка за деца в инвалидни колички, от едната страна седят две деца, които люлеят другото с увреждане. Специализираното съоръжение ще бъде монтирано в парка "Света Троица" в район Илинден в София, откъде започна проектът на Анна Йончева. Люлката ще бъде произведена от фирма Екотрайк в Пловдив. До момента такава не е произвеждана в България. За съоръжението са необходими 3640 лв. с ДДС. Инициаторът Анна Йончева вече е организирала събирането на средства чрез платформата helpkarma.com  и са преведени първите 15 евро от необходимите 1860 евро. "Когато се събере нужната сума тя ще бъде преведена директно на фирмата производител през платформата. Аз няма да имам достъп до средствата", обясни Ани в социалната мрежа. В понеделник, 12 август т. г. Йончева има среща с кмета на община Илинден Иван Божилов, за да получи разрешение съоръжението - люлка за инвалидна количка, да се постави на площадката в парк "Света Троица". Всеки дарител на специализиранта люлка получава сертификат, който може да послужи за облекчение на данъците. "Силно се надявам това да бъде едно добро начало и такива съоръжения да бъдат поставени и на други площадки, в други градове. Не забравяйте,че децата играят най-добре, когато са заедно", написа в социалната мрежа Анна Йончева.

comment 0
visibility 457
Започва модернизацията на ОДЗ "Веса Паспалеева" в район Надежда

С над 800 000 лв. модернизират ОДГ "Веса Паспалеева" в "Надежда"

Още една общинска детска градина в столичния район Надежда ще бъде модернизирана и ремонтирана. След три дни, на 9 август т. г. започват строително-монтажните дейности по обновяването на ОДЗ №90 "Веса Паспалеева" – сграда 1, ул. „Иван Момчилов“ №44 в район Надежда. Детското заведение е включено в големия проект, който реализира Столична община "Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община", финансиран от ОП Региони в растеж 2014-2020 г. За модернизацията на "Веса Паспалеева" са предвидени 873 757,69 лв. без ДДС. През следващите 5 месеца ще се извърши основен ремонт, реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Архитектурният облик на сградата ще се запази, като на фасадата ще бъде положена цветна силикатна мазилка, а покривното покритие ще бъде подменено с нова двупластова хидроизолация. Сградата ще бъде конструктивно укрепена, с цел завишаване на сеизмичната й сигурност. Ще се положат нови финишни покрития по стени и тавани, както и нова настилка по подовете в детските групи, санитарните възли и офисите. Предстои да бъдат сменени: компрометираните вътрешни водопровод и канал; санитарните прибори и арматура; тръбната мрежа на отоплителната инсталация; ще се монтират нови алуминиеви отоплителни тела; ще се изгради нова пожароизвестителна инсталация; ще се изгради нова площадкова канализационна мрежа. Предвидено е внедряване на мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградата, чрез полагане на външна топлоизолация по фасадните стени, вътрешна върху сутеренните стени и таванската плоча, чрез подмяна на останалата стара дограма, както и осигуряване на достъпна среда чрез монтиране на рампа и изграждане на външен асансьор. Проектът включва ново паркоустрояване на дворното пространство като се подменят алейните настилки, изграждане на 4 нови детски площадки, с нови съоръжения за игра, озеленяване, парково обзавеждане и осветление, както и изграждане на нова ограда. Целта на модернизацията е повишаване качеството на образователния процес и работна среда на децата и педагогическия персонал, чрез осигуряване на модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура.

comment 0
visibility 589
проект

Проект "Белонога " остави Банкя без дъх

Един нестандартен музикално-артистичен проект остави гостите и жителите на Банкя без дъх. "Белонога" е рожба на Гергана Димитрова – певица в "Мистерията на българските гласове" и "Ева квартет". Това е етно джаз смесица на българския фолклор с архаичните музикални култури на аборигените и пигмеите. Публиката посрещна повече от добре предизвикателството на Гергана и се потопи в парчетата „През очите на слънцето” и „През очите на земята”.Участието на Белоногата в Банкя стана благодарение на ОКИ Дом на културата „Средец” с директор Лили Тошева.

comment 0
visibility 631
ларго

Министерството на културата ще съди строителите на "Ларгото", ако не отстранят повредите

Съдебен иск ще подаде Министерството на културата срещу строителите на "Ларгото", ако не поискат да отстранят забелязаните повреди в рамките на гаранцията от пет години. От институцията многократно са молили изпълнителя на обекта да оправи проблемите, но до този момент това не е станало. Освен това на проектанта е възложено да направи и допълнителен анализ на ситуацията. Това съобщи министър Боил Банов след среща между представители на Министерството на културата и на Столична община. На срещата присъстваха заместник - кметът по образование на София доц. д-р Тодор Чобанов, главният архитект на Столична община Здравко Здравков, заместник-директорът на Регионален исторически музей – София инж. Борис Чилев и проектантът по проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” арх. Христо Генчев. Всички страни се съгласиха, че ако строителят приеме да отстрани констатираните проблеми, това ще става под ръководството на проектанта. Той ще трябва да присъства лично и да контролира работите през цялото време.

comment 0
visibility 1117
Наводненото Самковоско шосе

ИК Панчарево и Кокаляне се разбраха с общината за Самоковско шосе

Самоковско шосе ще бъде изцяло ремонтирано, но следващата година. Това стана ясно на срещата днес на Московска 33, на която присъстваха представители на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне, АПИ, зам.-кметът Дончо Барбалов и от ЦГМ. В петък възловият път се превърна в река от поройния дъжд, който се изля над столицата. Автомобилите не можеха да се движат от придошлата вода. Дъждът беше много силен. Другият проблем в такива случаи е, че от улиците по високите части водата сваля наноси от пясък и камъни и се запушват шахтите, коментираха местни жители. От 2015 година има изготвен проект за рехабилитация на Самоковско шосе, но и до ден днешен не е реализиран. На срещата днес присъстващите се разбраха, че ще се възложи преработка на проекта. Барбалов обяснил, че ще бъде включен в бюджета за 2020 г., за да се осигури финансиране. Изцяло трябва да се преработи отсечката от обръщалато до Кокалянско ханче. През септември ще има още една среща, на която ще присъства и предсатвители на Софийска вода. С тях трябва да се уточнят подробности около изграждането на колектор. Всички институции и местните жители са на едно мнение, че рехабилитацията на Самоковско трябва да е координирана и да се направи пътят както трябва. От АПИ са категорични, че през зимата там ремонт не бива да прави. 

comment 0
visibility 696
Първа копка Алдомировци

Първа копка на площада в село Алдомировци (ВИДЕО)

Първа копка бе направена на новия площад "Княз Александър Батенберг I" в село Алдомировци – Община Сливница. Тя бе направена от кмета на селото – Тодор Петков в присъствието на кмета на Община Сливница – Васко Стоилков. Пространството ще бъде изцяло реконструирано в следващите няколко месеца. Проекта е на стойност 249 224,22 лева с ДДС и се изпълнява от софийска фирма.

comment 0
visibility 771
проект патронажна грижа

Проект "Патронажна грижа" ще помага на 360 нуждаещи се от София

Нов проект ще помогне на възрастни и самотни хора от София и на тези, които не могат да имат активен живот заради увреждания. Става дума за "Патронажна грижа". Той ще обхване 360 лица над 65 години, които имат граничения или не могат да се обслужват сами. Включени са и пълнолетни с увреждания и техните семейства, които имат нужда от помощ в домашна среда. Обявяването на проекта стана днес. На него присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник- министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и заместник-кметът по социални дейности на Столична община Албена Атанасова. Стойността на "Патронажна грижа" е 830 хиляди лева. Проектът се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". 100 процента от средствата са безвъзмездна финансова помощ. Услугата ще се реализира пилотно за 12 месеца, каза кметът Фандъкова. А как ще действа новият проект? Като интегрирана услуга със здравен и социален компонент. Тя ще се предоставя почасово, до 2 часа на ден, чрез мобилен тип работа (екипът отива при нуждаещия се, а не обратното). Ще се акцентира върху медицинско обслужване, допълнено от социален елемент, при отчитане на индивидуалните нужди на хората. Кметът Фандъкова каза след анонсиране на събитието,че през последните години в София са открити общо 90 социални услуги. За възрастни и пълнолетни с увреждания услугите са общо 35. Обхванати са общо 2000 човека.  

comment 0
visibility 709
стари сгради

Проект помага за възстановяване паметниците на културата

Пилотен проект ще помага за възстановяване на старите сгради в София, които са със статут на паметници на културата. Това се разбра след вчерашната среща на главния архитект Здравко Здравков с хора, които живеят в подобни сгради. Мероприятието се проведе на територията на район "Средец". На него присъства и главният архитект на общината Кристиан Яричков. Програмата ще помогне на собственици, домоуправители и живеещи в подобни сгради да ги поддържат по-лесно. На хората ще бъдат разяснени начините за реставриране и консервиране на недвижимите културни ценности. Очаква се проектът да стартира до края на тази година.    

comment 0
visibility 892
ПУП на Борисовата градина

Над 1040 мнения в Изгрев, Лозенец и Средец за ПУП-а на Борисовата

Над 1000 мнения и становища за ПУП-а на Борисовата градина са изпратили столичани до трите районни администрации - Изгрев, Лозенец и Средец, в чиято територия попада паркът, научи Столица.bg. Срокът за подаване на възражения и мнения беше 19 юни т. г. Столичани обаче са изпращали и след тази дата. Проектът за ПУП на Борисовата градина с автор арх. Атанас Ковачев, бе представен на 5 юни т. г. Общественото обсъждане е насрочено за 26 юни т. г. в сряда. Тогава отново ще се коментират и дискутират подробности, ограничения и строителство на емблематичния за София парк. Най-много мнения - 388 са подадени в район Изгрев в срок и след 19 юни още 16, съобщиха от местната администрация. 360 са пък в район Лозенец. Там различните становища са не повече от 10. Има около 50 еднакви и те са все да се построи, разшири и обнови стадион на Българска армия. Останалите около 300 мнения са копи-пейст на становище на представител на фондация за спасяване на Борисовата градина.  Подателите дори не са си направили труда да си сменят името.  Над 300 писма са обработили в централния столичен район Средец. Много от становищата са изпращани и с копие до НАГ на Столична община. И там в момента се обработват, но все още няма точна бройка. 

comment 0
visibility 341
Уилфрид Алмендра

Уилфрид Алмендра с проект за скулптура в градската среда

Първият творец, поканен да участва в инициативата за скулптура в градска среда Sariev+Markov Sculpture Project, е Уилфрид Алмендра. Той работи в Марсилия и с френско-португалски произход. Началото на инициативата бе през март, а целта е да се канят художници от различни страни, които да създават творбите си и да ги презентират в България. Така ще се наблегне върху ролята на изкуството като възпитателно средство. В ролята си на партньор в инициативата галерия „Васка Емануилова” помогна в организацията на студентски уъркшоп с  Уилфрид Алмендра. Творецът изразява в произведенията си икономически и класови отношения, културни особености на архитектурата. Творбата „VLZ310 Later”, напомнящо модел косачка, ще бъде изложена и открита през месец септември в открита градска среда в столицата. Тя олицетворява мечта за градина и дом като щастие на жителите на предградията. Представянето на творчеството на Уилфрид Алмендра в галерия „Васка Емануилова” ще е от днес, 13 юни, до 21 юни. Изложени са рисунки и скици на твореца, както и кадри от мартенския уъркшоп. Столична община финансира този проект по програма „Култура“. Пребиваването на Уилфрид Алмендра в страната е по покана на галерия Sariev Contemporary.