Тема: проект

comment 0
visibility 1555
Влак

Над 126 млн.лв за жп линията София-Волуяк дава правителството

За изпълнение на проект "Развитие на железопътен възел София, участък София-Волуяк" правителството се ангажира с осигуряването на още финансови средства в размер на 126 612 169 лева, съобщава Дарик. Проектът има европейско съфинансиране по линия на Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт". Модернизирането на линията от София до Волуяк ще свърже метрото с новата гара в Обеля. Така гражданите от района ще могат спокойно да използват услугите на метрото. Ще се постигне и намаляване на трафика в столицата и продължителността на пътуване на пътническите и товарните влакове към турската граница. Полза от осъществяването на този проект ще имат повече от 1 млн. граждани.

comment 0
visibility 1988
опасно кръстовище

Опасно столично кръстовище с голям брой катастрофи

Като лош пример в уроците по шофиране може да се дава кръстовището на булевардите „Св. Климент Охридски“ и „Андрей Ляпчев“, съобщава БТВ. Зрителски сигнали показват, че за да премине автомобил през кръстовището, трябва да се предприемат опасни маневри. Най-сложно е с левия завой. Шофьорите са принудени да минават върху забранената маркировка, за да не пречат на колите зад тях. Някои по-напористи, влизат в колоната странично и така си проправят път. Има и такива водачи, които остават между потоците с коли. Пешеходците пък преминават върху маркировката. Проблемът не е маркировката, а това, че не се спазва. След пускането на южната дъга на Околовръстното нещата стават още по-сложни. Според специалистите, решението е изграждането на кръгово кръстовище. Такова ще бъде направено. Заради отчуждителни процедури се е забавила реализацията на проекта. Предстои да се избере изпълнител. През 2021 г. предстои да започне изграждането на кръстовището.

comment 0
visibility 281
НБ "Св. св. Кирил и Методий" с първата дигитална колекция от нотни издания

НБ "Св. св. Кирил и Методий" с първата дигитална колекция от нотни издания

Първата дигитална колекция от нотни издания в България ще има в Националната бибилотека "Св. св. Кирил и Методий", похвалиха се от там. Новата придобивка, която позволява да се съхранят оригиналите, е резултат от реализацията на проекта „Интерактивно представяне на българското музикално наследство. Създаване на дигитална колекция „Български музикални и нотни издания 1878 – 1944“. Визуализацията на експонатите от колекцията става възможна благодарение на специализирания скенер с подходящ софтуер, осигурен по проекта. Дигиталната колекция – „Български музикални и нотни издания 1878 – 1944 г.“ отразява развитието на музикалното образование в периода след Освобождението и съдържа уникални и ценни учебници по музика, нотни азбуки, песнопойки и др. Събирането на музикалния фонд в дигитален вариант позволява още усъвършенстване на достъпа на потребителите до архивния фонд на музикалната колекция; създаване на възможности за използването му за научни и изследователски цели под формата на дигитални копия без опасност за оригиналите, както и популяризиране на музикалните колекции сред младото поколение. Процесът на дигитализация на нотни издания започна в средата на 2019 г.  

Реклама
comment 0
visibility 1155
Район Средец

Райони„Средец” и „Триадица” стартират съвместен социален проект

Столичните райони „Средец“ и „Триадица“ стават партньори в проект „Патронажна грижа“, става ясно от публикация в социалната мрежа. От социалната услуга „Патронажна грижа“ могат да се възползват: Хора с увреждания (с изключение на тези, които имат назначени лични асистенти и тези дейности са заложени в задълженията на личните асистенти). Възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност от самообслужване; Граждани, за които има социална необходимост (вкл. лица поставени под карантина във връзка с Сovid19). Самотни родители с деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами.   Със средства на потребителите социалните асистенти, назначени по Проекта, ще купуват и доставят на адрес: храна, хранителни продукти, лекарства, дезинфектанти, продукти от първа необходимост, ще заплащат битови сметки на заявителите и при нужда ще осъществяват неотложни административни услуги. Доставката на стоки и извършването на горепосочените услуги са безплатни. Проектните дейности ще приключат на 31.12.2020 г.

comment 0
visibility 1233
15 000 домакинства ще подменят безплатно отоплението си до декември 2023 г.

15 000 домакинства ще подменят безплатно отоплението си до декември 2023 г.

Проектът на Столична община за безплатната подмяна на печки за отопление вече се реализира и е разделен в два етапа. Физическото изпълнение на дейностите е до 31 декември 2023 г. Срокът на първия етап е не по- късно от 31 май 2021 г. От днес пък по столичните райони има екипи, които консултират желаещите да подменят отоплението и да подадат документи. За безплатна подмяна на печка в София се подават заявления до 20 августСъщинските инвестиционни мерки за подмяна на отоплителните устройства ще се изпълняват през втория етап. Тогава ще се извърши демонтаж на старите отоплителни устройства, доставка и монтаж на нови екологични алтернативи. Това съобщиха на среща на заместник кмета по екология Десислава Билева с експерти. От 20 000 само 6000 домакинства искат безплатна смяна на печките в СофияПроектът предоставя възможност на около 15 000 домакинства в София да сменят старите си отоплителни устройства на твърдо гориво. Кадидатите могат да подават документи до 20 август т. г. в районните кметства. През септември ще излезе списък на одобрените. Безплатната подмяна е по проект № BG16M1ОP002-5.003-0001 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Р България. Столична община стартира подмяната на стари печки с екоЦелта на всички предвидени мерки в проекта е да се постигне подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община, чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление.  

comment 0
visibility 2139
За безплатна подмяна на печка се подават заявления до 20 август

За безплатна подмяна на печка в София се подават заявления до 20 август

От 20 май т. г. започна подаването на заявления от желаещите в София да подменят безплатно печка. Проектът е на Столична община и е под надслов #Мисли чисто. Заявленията ще се подават в общинските райони до 20 август, предвижда поректът. Кампанията малко позакъсня заради епидемията от коронвирус, но в момента навсякъде в 24-те общински района на Столична община се приемат документи. Столична община стартира подмяната на стари печки с екоВажно е да се знае, че заявленията, които столичани подадоха за безплатната подмяна на отоплението през лятото на 2019 г. не са валидни. Те бяха част от проучване по проекта за нагласите на гражданите да преминат към екологично отопление. Именно затова хората, които искат да подменят печката си безплатно трябва да го заявят писмено до 20 август т. г. Проектът "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи" е финансиран от ОП "Околна среда" 2014 - 2020 г. и съфинансиран от ЕС чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България. От 20 000 само 6000 домакинства искат безплатна смяна на печките в СофияОт 16 юни т. г., вторник, зпочват консултациите за граждани във всички райони на Столична община. Екипи на проекта ще обясняват и информират гражданите за подробности около проекта, съобщиха от Столична община. Предвижда се списъците с одобрените кандидати да бъде изнесен на 10 септември т. г. След това според процедурата се подписват договори. Специалисти ще направят огледи на одобрените домакинства, за да преценят дали желаната отоплителна система е подходяща за помещението или сградата.  Столичани ще се топлят с подменени екопечки по Life през есента Целта е до началото на отоплителния сезон през тази година да бъдат подменени старите печки на твърдо гориво с екологични отоплителни системи.  В проекта са предвидени три пакета документи. Първият е за кандидатстване на физически лица. Вторият е за колективно каниддатстване на физически лица и третият е за юридически лица. Всичко подробности около кандидатстването са посочени на сайта на Столична община. За информация гражданите могат да задават въпросите си на  02/94 22 444   от 8:30 до 21:00 ч. без почивен ден.  

comment 0
visibility 1698
Проектът за нов зелен коридор в "Надежда" представен чрез изложба

Проектът за нов зелен коридор в "Надежда" представен чрез изложба

Изложба на открито и дискусия ще представят проекта за изграждане на зелен коридор в столичния "Надежда"  на 13 юни от 10 до 13 часа. Мястото е пред Общински културен институт - "Надежда" на бул. "Ломско шосе" №2, организатори са екипът на ОП “Софпроект”. Идеята за създаването на здравословния коридор се прави в рамките на европейския проект “URBiNAT”, финансиран по програма “Хоризонт 2020” на ЕС до 2023 година. Ако времето е дъждовно събитието ще се отложи за 20 юни на същото място и по същото време.    Бъдещият зелен коридор ще свърже парк „Надежда“ със Северния парк чрез благоустрояване и природни решения за по-приятна среда за всички възрасти през кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2 и 4 и „Триъгълника“. Избрани са подходящи общински имоти, в които с активното участие на местните жители ще се очертаят маршрути за алеите и ще се подберат природни и вдъхновени от природата елементи, които да оформят зеления коридор. Срокът за изпълнение е до 2023 година.   По време на събитието ще бъдат представени напредъкът по проекта и резултатите от допитванията до жителите на район "Надежда". Гражданите ще имат възможност да зададат въпросите си и да участват в работни групи на открито, които ще обсъждат детайли по реализацията на идеята за създаване на зелен коридор. Участниците ще могат да отправят предложенията си за оформяне на пространството на коридора в близост до дома им.   

comment 0
visibility 1105
В "Пирогов" дадоха старта на 6-месечен проект за борба с домашното насилие

Официално: В "Пирогов" тръгна 6-месечен проект за борба с домашното насилие

6 - месечен проект за борба с домашното  насилие започва официално от днес в "Пирогов". Инициативата включва приемна за жертви на домашно насилие и Гореща телефонна линия. Рамо на идеята дават фонд "Обединени срещу COVID-19", фондация "Tide" и Министерство на правосъдието. Реализацията е дело на Асоциация "Деметра", в партньорство с ГДНП и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД, на територията на университетската спешна болница "Пирогов".    Денонощна телефонна линия за психологически консултации откри "Пирогов"   Обучение в "Пирогов" за разпознаване жертви на домашно насилиеИма идея да се предоставят апартаменти или помещения, където пострадалите да бъдат настанени, докато се изясни причината за проявата на агресия и се издаде например ограничителна заповед, поясни изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Балтов.    Дияна Видева от Асоциация "Деметра" подчерта необходимостта от създаване на условия за изолация на пострадалите за няколко дни и призова за съдействие институциите. Освен телефонната линия, която функционира все по-добре, стана ясно, че ще има и сайт и специален чат, където хората да могат да задават въпроси, а специалисти като полицаи и психолози да им отговарят.   Националният консултант по въпроса за домашното насилие в МВР инс. Пенка Стоянова съобщи, че има нарастване на случаите на жертви на домашно насилие в условията на коронавируса. По данни на ГДНП жертвите, които са загубили живота си вече са 9, а сигналите за агресия в семейна среда са достигнали 3500. Ограничителните заповеди само в Софийски градски съд са 600.      

comment 0
visibility 1078
Ремонт и външна топлоизолация за читалище "Стефан Караджа 1990" в "Подуяне"

Ремонт и външна топлоизолация за читалище "Стефан Караджа 1990" в "Подуяне"

  Спечелен е проект за реновиране на Народно читалище „Стефан Караджа 1990“ в „Подуяне“. С това се похвалиха от администрацията на района в социалната мрежа. Проектът е продължение на работата на района за обновяване сградите на читалищата.    Реновирането по програма „Красива България“ на Министерство на труда и социалната политика включва поставянето на външна топлоизолация, съпътстващ ремонт и облагородяване на околните пространства. Стойността е 114 000 лв., като 50% от сумата е съфинансиране от Столична община. На Народно читалище „Стефан Караджа 1990“ вече беше сменена дограмата и ремонтиран покрива.   На територията на "Подуяне" в момента върви ремонт на западния тротоар на ул. „Баба Вида“ в участъка от ул. „Спас Гинев“ до ул. „Дончо Ватах“, както и на тротоара на ул. „Лясковец“ да бл. 29 в жк „Хаджи Димитър“, където ще бъде направен и паркинг.    

comment 0
visibility 876
Препроектирането на пл. "Александър Невски" приключи, ще има онлайн обсъжда

Препроектирането на пл. "Александър Невски" приключи, ще има онлайн обсъждане

Препроектирането на пространството около храм паметника "Св. Александър Невски" приключи и на 3 юни т. г. от 16 часа ще има онлайн обсъждане. Това съобщават от Направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. До 1 юни могат са се подават предложения и становища на имейла на НАГ - delovodstvo@sofia-agk.com. Площад "Св. Александър Невски" е част от централната Зона 4. Първоначалният проект за възстановяване на Зона 4 от централна градска част не бе одобрен и затова се наложи препроектиране по настояване на Столична община.  Проектът за ремонт на площад "Александър Невски"- върнат на поправителен от арх. ЗдравковСпоред изменениета паважната настилка се запазва, но няма да има високи мачти с осветителни тела. "Завърши изменението на работния инвестиционен проект за Изграждане, възстановяване и обновяване на прилежащите публични пространства от Централната градска част на гр. София, Зона 4", съобщиха от НАГ. Препроектират реконструкцията на "Александър Невски" и Зона 4Препроектирането бе възложено от Столична община на архитектурно студио АДА, което спечели конкурса през 2013 г. и държи авторските прана. В Зона 4 попада територията между ул. „Георги С. Раковски“, ул. „Московска“, пл. „Васил Левски“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, ул. „6-ти септември“ и мисленото продължение на ул. „Аксаков“ от ул. „6-ти септември“ до ул. „Георги С. Раковски“. Ремонтираната градинка срещу СУ "Климент Охридски" и до Народно събрание също е част от Зона 4.  С новия проект се запазват съществуващите алеи, както и скулптурите на проф. Любомир Далчев и паметника на Българския опълченец. Пейките ще бъдат премахнати от тревата и ще бъдат по алеите. Ще бъде подменена парковата мебел, както и ще се поставят нови кошчета за отпадъци. В цялото пространство ще се запази в максимална степен характерът и местоположението на градското обзавеждане, но се предвиждат нови елементи с класически дизайн, характерен за градската среда в централната част на София. Другото изискване е за ново улично осветление, което да е съобразено с  Министерство на културата на пл. "Св. Александър Невски", ул. "Оборище" в участъка от ул. "Г. С. Раковски" до площада и на пл. "Народното събрание". Осветителните тела трябва да съхраняват стилистика и историческия харастер на зоната около пл. "Св. Александър Невски". В заданието има изискване за нови технически и технологични решения за предвидените строително-ремонтни работи в площите около сградите на Централния военен клуб и Централната армейска библиотека. В пространството ще се оформи пешеходна зона, като ще се ремонтират тротарите и отводнителната система. Обновяването ще се извършва на етапи. На 19 май т. г. на сайта на НАГ бе публикуван новият проект.  Подробности ТУК!

comment 0
visibility 1550
Виенски спирки по "Патриарха",  повече места за пракиране край НДК и промян

Виенски спирки по "Патриарха", повече места за паркиране край НДК и промяна на движението...

Промяна в движението, нова визия и трансформация на няколко централни софийски улици предвижда проект на Столична община. Спирките на градския транспорт ще бъдат във Виенски стил, променя се движението по "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", а по бул. "Витоша" ще има повече паркоместа. Новият проект днес бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова. На събитието присъстваха зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев, главният архитект Здравко Здравков и общински съветници. За реализацията на проекта са нужни малко повече от половин милион лева, но предварителните разчети показвали, че ще се спестят около 170 000 лв. заради двупосочното движение на тролейбус номер 7. Предстои проектът да бъде съгласуван и качен на сайта на Столичната община за обсъждане. По проекта за реорганизация на движението по част от основните централни булеварди на София са работили и от Спаси София. "Основната промяна засяга бул. „Патриарх Евтимий“, където ще бъдат обособени велоалеи и нова буслента. Той ще се превърне в първия европейски булевард, в който градското пространство е разпределено справедливо за всички участници в движението", каза независимият общински съветник Борис Бонев.  Повече места за паркиране ще има по бул. Витоша край НДК. Велоялеята ще се премести от тротоара на пътното платно, а колите ще паркират перпендикулярно на движението и така ще се осигурят повече места за живеещите в района. Трансформацията обхваща участъка от "Попа" до Петте кьошета, както и пресечната ул. "Фритьоф Нансен". Новите две еднопосочни велоалеи по "Патриарха" се свързват със същестувавщите 6 - по "Витоша", "България", през "Скобелев" с бул. "Цар борис III" и бул. "Плага", в мрежа. Предвижда се по "Фритьоф Нансен" движението да стане двупосочно от тролей 7 да има директна връзка с НДК. Значително ще бъде намалено времето за придвижване на тролеите от СУ "Св. Климент Охридски" до Петте кьошета и така ще се насърчат повече хора да ползват градския транспорт, каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че целта е да се насърчи велосипедният транспорт.

comment 0
visibility 7603
Скъсяват тунела на реконструкция на Цар Борис III с Околовръстното

Скъсяват тунела на проекта за реконструкция на Цар Борис III с Околовръстното

Тунелът, който се превижда в проекта за реконструкция на кръстовището на Цар борис III и Оковръстното ще е бъде по къс. Вместо от кръстовището на Околовръстното с ул. "Ралевица", съоръжението ще започва от след кръстовището с "Братя Бъкстон". Това стана ясно днес при обсъждането на проекта за приемане на Устройствен план в Постоянната комисия по транспорт и туризъм на СОС. Заседанието се проведе онлайн и бе излъчено на живо в страницата на СОС във фейсбук. При технологията, с която ще се извършва строителството на естакада за транзитнопреминаващи по Околовръстното към Перник и тунела, участъкът няма да се затваря изцяло за движение. Също така намаляват експлоатанционните разходи за директните връзки за и от кв. Княжево. Първоначално е било предвидено едно от трасетата да преминава под магистрален водопровод и под Боянска река. От строителстовто на метрото вече има опит и това създава доста рискове, затова този вариант е променен. Тези водопроводи остават под трасето на тунела. Третото нещо е, че се намалява експлоатационната дължина на тунела и съответно съоръженията за вентилация и безопасност, като брои и разходи. Проектът за реконструкция е на АПИ и до започването на строителството процедурата е доста дълга. Трябва да се мине през обсъждане и приемане на план от МРРБ. Срокът за предложения, възражения и становища вече изтече и сега трите столична района Витоша, Овча купел и Люлин трябва да изпратя всички предложения и възражения в НАГ за обобщение и от там в АПИ. Обектът е от национално значение и затова трябва да мине на одобрение и през Национален експертен съвет. При приемане на предложения ще има и преработка на плана. И всичко това ще отнеме най-малко година. Едва след това се осигурява финансиране и се пуска поръчка за избор на изпълнител. Устройствения план за разширението на Околовръстното към магистрала Тракия бе приет в края на 2015 г., а реално строителната дейност започна през есента на 2019 г., припомнят паметливи столичани. Така че реконструкцията и разширението с естакада и тунел на едно от най-натоварените кръстовища в Сфия - бул. Цар Борис III и Околовръстното няма да започне много скоро.

comment 0
visibility 977
200 нуждаещи в Красно село получават топъл обяд

200 нуждаещи в Красно село получават топъл обяд (СНИМКИ)

Нуждаещи се хора - възрастни, неподвижни и със специални потребности, ще получават топъл обяд в продължение на месец. От вчера в район Красно село стартира проектът "Топъл обяд". Топла храна ще се доставя на 200 души, живеещи в района, които са от най-уязвимата част от населението. Те се получават супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Десет сътрудници и специално назначен екип готвачи, както и много служители от администрацията се включиха в изпълнението на дейностите. Пример даде и лично кметът на района Росина Станиславова. Вчера бяха направени първите доставки на хора в нужда. Сред доброволците бе и актьорът Фахрадин Фахрадинов.    

comment 0
visibility 901
Представят проектът за трансформация на улица "Съборна"

Представят проектът за трансформация на улица "Съборна"

Проектът за трансформация на ул. "Съборна", между бул."Витоша" и Градската градина, с цел разширяване на пешеходните зони в центъра, ще бъде представен утре от 11.00 часа. Това съобщиха от Столична община.    В представянето на проекта ще участват главният архитект на София Здравко Здравков, заместник-кметът по транспорт Кристиян Кръстев, общинските съветници Борис Бонев и Зафир Зарков и кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков.  

comment 0
visibility 1105
Брифинг за новия правилник на СОС

Новият правилник на СОС: Ще има питания и към районните кметове

Кметът на София Йорданка Фандъкова вече няма е единствената, към която ще се правят питания от общински съветници на сесиите на Столичния общински съвет. Въпроси ще има и към районните кметове, защото те също са избрани от столичани. Това предвижда новият Правилник за организацията и работата на СОС. Проектът е готов и ще бъде качен на сайта на местния парламент в София за едномесечни консултации и предложения. Това съобщиха на брифинг днес председателят на СОС Елен Герджиков и председателят на работната група Силвия Христова. Веднага след местните избори новият състав от общински съветници поиска да се направят промени в Правилника на СОС. Първоначално крайният срок за проекта бе края на декември 2020 г. Това обаче не се случи и 2 месеца по-късно проектът е готов. Срокът на работната група бе удължаван два пъти заради членове, които се забавиха драстично с внасянето на предложения. След 16 заседания на работната група и двумесечно закъснение най-после проектът за нов правилник се качва на сайта на СОС. Следва документът да се разгледа и обсъди във всички комисии на СОС и тогава да бъде внесен на сесия за гласуване. Според проекта и независим общински съветник вече може да стане зам.-председател на местния парламент, ако за него гласуват повече от половината общински съветници - 31 гласа. В момента без групи са Волен Сидеров и независимият Борис Бонев. "С новия правилник се надявам да отговорим на обществения интерес като основната ни цел е да осигурим пълна прозрачност и достъп на гражданите  за участие и предложения", каза Елен Герджиков. "Оказа се, че да даваш заявка и да вършиш работа е различно", допълни той, визирайки съветници от опозицията, които най-много бързаха за нов правилник, а заради тях се удържава срока за предложения в работната група. "Направихме пълен преглед на правилника  и се синхронизира с действащото законодателство", каза председателят на работната група Силвия Христова. Според проекта онлайн в реално време ще излъчват не само сесиите, но и работата на Постоянните комисии с поименно гласуване и протоколи от заседанията. Също така на сайта на СОС ще се качват докладите с електронен подпис на вносителите, а след това и решенията на СОС с поименно гласуване. За целта обаче документите трябва да бъдат в електронен вариант или машинно четими.  Срокът това да се случи е до 2 февруари 2022 г. До тогава всички документи трябва да са видими на сайта на СОС. В момента достъп ще има само до доклади, който са в посочения формат. Според проекта за нов правилник питанията ще бъдат преди точките от дневния ред на СОС. Това обаче не е логично, защото най-важни са проблемите, които касаят всички граждани, коментира Елен герджиков. Логиката на дневния ред в момента е първо наредби, доклади на кмет и зам.-кметове, общински съветници, главен архитект и районни кметове.  

comment 0
visibility 3354
Започва ремонт по Искърско шосе в участъка от "Туше Делииванов" до "Илия Бе

Ремонт по Искърско променя автобусни спирки на 604, 88, 10 и 14 в Дружба 1 (СНИМКИ)

Промяна на движението на автобусите от градския транспорт ще има в столичния Дружба 1. Ще се преместят спирки на линии 88, 604, 10 и 14. Това ясно ясно днес и причината е започващият от утре, четвъртък, 5 март т. г. ремонт по Искърско шосе. Създадена е временна организация, тъй като се затваря целия участък за кратък период от време, за да може бързо да се работи, обясни кметът на район Искър Ивайло Цеков пред журналисти. "Надяваме се хората да ни разберат. Затова е даден само 35-дневен срок за ремонта и се налага този участък да се пропуска за този период на ремонта. Нови автобусни спирки ще бъдат разкрити на ул. "Тирана" по "Димитър Списаревски" за линиите 88, 604, 10 и 14. "Със сигурност ще има неудобства за гражданите, но пък ще имаме нормален, ремонтиран и с тротоари път, нова велоялея и осветление", допълни Цеков. От четвъртък, 5 март т. г. се открива за ремонт поредната отсечка от проекта на ул. "Асен Йорданов" - Искърско шосе. Участъкът трябва да е приключен и готов до 8 април. Дължината на отсечката е около 800 м и свързва два вече изградени участъка. Ще се подменя асфалтовата настилка на пътното платно и ще се разширяват тротоарите. От ивица от 50 см по проект пешеходната част ще стане широка 5 метра и ще има двупосочна велоалея. Тротоарите ще бъдат с асфалтова настилка. Също така ще се рехабилитира осветителнитата система, което означава и подмяна на съществуващите осветителни тела с енергоспестяващи. "Допълнително ще се въдеде временна орагнизация на движение на градския транспорт и за индустриалните предприятия и бизнес в тази част, за да се създаде нормален график на работа. Целта е неудобството за бизнеса и живеещите в района да е минимално. Проектът е амбициозен и е стойността 10 млн. лв. До момента са изпълнени строителни дейности за 3,2 млн. лв. Искаме до края на годината да приключим с участъка, като стойността е 6,8 млн. лв. Включените обекти в тазгодишната програма са участъка от Искърско шосе, по ул. "Асен Йорданов", както и отсечка по ул. Шипченски проход, където имаме намерение да подменим релсовия път и контактната мрежа на трамваите", каза зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Цветан Божинов. "Движението ще бъде спряно със заповед за временна организация на движението, но уговорката ни с бизнеса, заинтересованите фирми и строителя е да не се нарушава нормалната дейност на предприятията. Те ще се се пропускат по уговорка със строителите. Ние вече сме провели предварителни срещи с двете страни", уточни инж. Божинов. По участъка от Искърско шосе от ул. "Туше Дели Иванов" до "Илия Бешков", по който започва ремонт от 5 март т. г., четвъртък, от подземната инфраструкутра ще се подмени само кабелната мрежа на осветителната система, всичко друго било подменено, обясниха от общината. Изпълнители на проекта са ТЗЗД, Щрабак и Трансгел.  Велоялеята е продължение на новата, която бе изградена в предишния етап на проекта "Асен Йорданов" - Искърско шосе. На практика и в момента е свързана. Сега от нея можем да се прехвърлим по улицата покрай езерото после по ул. Обиколна. Надявам се още тази година да успеем да продължим и велоалеята по ул. Обиколна и да стигне до Дружба 2 - 5 част, до обръщалото на автобуса, обясни кметът на "Искър" Ивайло Цеков.

comment 0
visibility 921
Езерото с лииите в Борисовата градина

Проект за 8,8 млн. лв. с еврофинансиране ще обнови историческата част на Борисовата градин...

Ремонт и възстановяване на историческата част на Борисовата градина бе точката, която за втори път бе отложена на заседание на Постоянната комисия по екология на Столичния общински съвет. Присъстващи граждани, както и общински съветници гласуваха и отложиха за следващото заседание да се гледа този доклад. Целта е да има повече информация и подробности около идейния проект. Столична община е кандидатствала за европейско финансиране през декември 2019 г., за да не се изпуснат сроковете. Идейният проект бе подробно представен днес на комисия, която трябваше да излезе със становище, за да се вкара докладът за гласуване на сесия на СОС. Точката от дневния ред на екокомисията бе за кандидатстване на Столична община с проектно предложение „Ремонт и обновяване на Борисова градина – историческа част“, гр. София по Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.001-39 „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“, по Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“ на ОП „Региони в растеж“.  От Московска 33 са проявили далновидност, за да не се изпуснат сроковете за кандидатставне и да се осигури европейско финансиране проектът е внесен през декември 2019 г. Затова малко като "качулка след дъжд" сега се иска одобрението на СОС за кандидатстване. А решението на СОС е необходимо и за подписването на договора с Управляващия орган. Вероятно следващото разглеждане в комисия на идейния проект за ремонт и възстановяване на историческата част на Борисовата градина ще има становище. Кандидатстването за финансиране обаче не се хареса на някои общински съветници. Те бяха категорични, че не са добре запознати с проекта и затова заедно с присъстващи граждани и представител на "Да спасим Борисовата градина" бе отложена точката за следващо заседание, за да се запознаят гражданите по-подробно с детайлитге. Проектът, който бе представен от автора ландшафтен архитект Росен Гурков, проектант и на Розариума в Борисовата градина, предвижда да се възстанови тази част на Борисовата в най-близък до автентичния й вид.  8-метрова водна струя ще има в очарователното Езеро с лилиите. Ще се възстанови разрушения санитарен възел като остъкляване, мазилка, фасада и др. в основния вид, тъй като постройката е паметник на културата. Възстановени ще бъдат и 5 чешми, като две от тях са специфични. Едната е с мечката. По време на ремонта лилиите от езерото ще бъдат преместени в друг водоем, така че да се съхранят и да не се налага купуване на нови. Възстановяване според идейния проект ще има и на скулптури в историческата част на Борисовата градина. Едната е на Орфей до Лятната естрада, а другата е на жена, която се намира между Цариградско шосе и детската площадка. Табелите в парка ще бъдат съобразени да са еднакви с поставените вече в Розариума, както и при зацветяването ще се запазят цветните характарестики и елементите да са в синхрон. Ремонтът предвижда също и поставяне на ново осветление и възстановяване на старо в тази част на най-големия парк в София, а също и подмяна на подземната инфраструктура. И всичко заедно с елзахранването и ВиК снабдяването за поливните системи ще мине по съществуващите вече трасета, които ще бъдат с нова асфалтова настилка. Целта е да не се засягат ценни дървесни видове при строителните дейности. Ще се изгради и ново видеонаблюдение и подмяна на съществуващите камери, които са в зоната между Националния стадион Васил Левски и езерото Ариана. Те били поставени там преди 10 години и вече са морално остарели. Проектът предвижда да се поставят още 130 нови с оглед сигурността на гражданите в тази част на Борисовата градина. При ремонта основен момент е и алпинеума, където ще се възстанови хидроизолацията на водната каскада. Ще има нова помпена станция и каскадата ще бъде с обортна вода. Допълнително ще се засади още алпийска растителност и ще се постави ново осветление, така че тази зона да възвърне стария си блясък и привлекателност. В цялата историческа част на Борисовата градина над 300 декара е резерват на Градинското парково изкуство. Именно затова целта на дейностите по ремонтно-възстантовителните работи е да се съхрани автентичността на парка. Общо над 28 000 кв. м настилка ще се ремонтира. Ще се поставят 120 нови осветителни стълба и ще е обнови парковата мебел, уточни зам.-кметът по екология на Столична община Йоана Христова, която е вносител на доклада. Изпълнението на проекта е разделено на 7 етапа. Реализирането му ще става с инженеринг - проектиране и изпълнение от една фирма, за да се уточнят предварително подробности и детайли по самия проект и да няма разминавания между проектант и изпълнител, както по "Графа". Ремонтът и възстановяването на историческата част на Борисовата градина ще струва 8,8 млн. лв., от които 75% са европейски средства, а 2,9 млн. лв. ще са собствени средства, обясни Христова. С този идеен проект вече е кандидатствано по ОП "Региони в растеж" и се очаква договорът да бъде сключен през есента, а до есента на 2023 година историческата част на Борисовата градина трябва да е изцяло възстановена. Според някои общински съветници, членове на екокомисията ремонтът на тази част на Борисовата градина не бил най-належащия в София. Други пък изразиха мнение, че не трябва нищо да се прави докато не влезе в сила ПУП. Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че има над 300 възражения по миналия вече обществено обсъждане проект за ПУП на Борисовата градина. На заседание на Експертния съвет към НАГ ще се направят препоръки към автора на ПУП-а арх. Ковачев за преработване и пак има обществени консултации. "Не вярвам до края на 2020 г. ПУП на Борисовата градина да влезе в сила, защото и да мине през СОС, ще бъде обжалван", изрази мнението си арх. Здравков. До 4 - 5 години едва ли ПУП-а ще влезе в сила, а това означава ли, че трябва да живеем в разруха ли? Там се се налага текущ ремонт, коментира и арх. Ивайло Петков, член на екокомисията на СОС.  На гласуване бяха предложени и още две предложения, които да влязат в проекта за ремонт и възстановяване на историческата част на Борисовата градина. Едното бе да се възстановят двете симетрични алеи, които водят към Братската могила, а другото да се ремонтира Братската могила. 

comment 0
visibility 4204
Арх. Масимилиано Фуксас в Столична община

Арх. Масимилиано Фуксас: Армани облича жените, а София е госпожа, която ще облека аз

От два дни в София е арх. Масимилиано Фуксас, чието бюро спечели международния архитектурен конкурс за проектиране на реконструкцията на площад "Света Неделя" в София. Днес той и главният архитект на столицата Здравко Здравков се срещнаха с кмета на София Йорданка Фадъкова на Московска 33. Бяха обсъдени всички детайли, включително и с какви материали да се работи. Италианският архитект коментира предстоящата трансформация на пространството. Дърветата на площад "Света Неделя" Вярвам, че хората, които ме познават знаят, че това, което предлагам на всички градове, в които работя, включително и на моя роден Рим, е че трябва да се садят, садят, садят дървета. Чух нещо да питате за фотоволтаиците. Като си помислите само, този площад е един съвременен модел за нещо, което може да се направи в цяла Европа. Защото на много места в Европа имат проблеми, подобни на вашите. Само че, вие имате като допълнение и много археология отдолу и това е един бездценен дар от миналото и трябва да го възприемем като дар.  Какво е фотоволтаика в концепцията за трансформация на площада Това не е центъра на проекта, но това е просто знак. Тези дни в нашето студио взехме решение да нямаме повече автомобили - дизелови и бензинови. Ние решихме, че ще имаме само електрически и най-много хибридни. Всички трябва да положим усилия за чиста енергия и новостите да ни помогнат да видим, как можем да съжителстваме с нещо, което аз наричам цветя. Структурата ще бъде фотоволтаична. През деня ще акумулират сетлина, енергия и след това ние да можем да я използваме. Първо, за да осветим площада и после, за да може да си заредим телефона, защото това е също важно. Но нека да гледаме на това като градско обзавеждане, както си обзавеждаме къщите. Ако вкъщи имаме нужда от 2 кресла ще ти си купим две. Фотоволтоиците не е нещо фиксирано, това е само въпрос на решение. Минало, настояще и бъдеще Нека да кажем да уважим миналото и ви го казвам като римлянин. В Рим, като град, в който има археология, повярвайте има помалко, трябва да помислим за настоящето, защото слава Богу сме все още живи. Нека да мислим за тези, които ще дойдат след нас. Както каза кметът, този проект е направен с тази мисъл. И другото нещо, което бих добавил. Проектът ще бъде направен на няколко етапа. Плодащ "Света Неделя" е свято място Площад "Света Неделя" - това е място, което ни привлича, свято място, място само за пешеходци. Ние гарантираме вход към хотела и всичко, което искат от нас го гарантираме за църквата и патриаршията. Няма да засегнем и движението  на трамвая. Бихме искали спирките и както бях вдъхновен от главния архитект на София Здравко Здравков и журито, да бъдат близко до метростанцията. Тези два дни в София с моите сътрудници бяха посветени да слушаме. Джорджо Армани облича жените, а София е госпожа, която ще облека аз Сега ще ви кажа нещо забавно за моя приятел Джорджо Армани. Той твърди, че облича женните и прави дрехи. София е една госпожа и аз ще се опитам да й направя дреха, но ще се опитам да разбера преди това какво иска София, какво обича за да бъде най-елегантната. Важно е обаче и материалите, с които ще се работи. Материалът трябва да е само един. За съжаление там (б. р. около хотела и около ЦУМ) виждам пълна колекция от всякакъв вид настилки. На площад "Света Неделя" няма да е така, не трябва да е така. Това е нещо, което беше поискано от мен от кмета и нещо, с което съм абсолютно съгласен. София е вечна и изключителен град Уникалното нещо е, че да може да видите събрано на едно място толкова древна история. Ако погледнем с продължителността на човешкия живот, София е вечна, защото когато виждам една малка църква "Света София", направена по времето на империатор Юстиниян, по времето, в което е строена и "Света София" в Константинопол, и виждам толкова много следи от стари базилики, силно ме впечатляват. Нещо друго, което много силно ме впечатли е в културата на стария римски град. От Римско време Ние имаме в традиционната римска крепост декуманус (б. р. в римското градоустройство, декуманусът е бил път с ориентация изток – запад в римски град) и е бил много по-дълъг от кардо (б. р. кардо в Римската империя е улица, ориентирана от север на юг.), докато в София вие имате стария път кардо, които е по-дълъг от декуманус. И другото нещо, което ме впечатли и аз попитах къде е формуът на града, защото в римската традиция там, където се пресичали кардо и декуманус е бил форумът на града, докато тук няма такъв. Години наред го търсите този форум и всъщност се оказа, че никога не го е имало. Поне не са го открили вашите историци, така ми казаха. Витоша - най-старата стена на крепостта София Така че за мен София е един изключителен град. Още веднъж казвам изключителен град, защото на вашата стара крепост едната й стара стена, е една изключителна планина - Витоша. И да погленеш така планината, покрита със сняг застанал на едно ниско място тук в центъра на София е внушително и уникално.    

comment 0
visibility 3103
Света Неделя

Църквата против проекта за реконструкцията на площад "Света Неделя"

Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за новата визия на площад "Света Неделя", на който се намира и едноименната църква. "Не е въпрос на харесване, тук говорим за дисциплина. Нашият храм идва от началото на 4 век. Това е едно свято място, това е Божий дом, дом за молитва на всички вярващи. Този проект прекъсва църковния живот в нашия храм. За придвижването на хората е необходим транспорт", посочи пред Bulgaria ON AIR отец Кирил Попов от храма. Според него това не е площад пред някой мол, а в проекта имало много дефекти и недообмислени неща.    "Това е безотговорност. Г-н Фуксас кога е дошъл да се срещне с църковното ръководство на Софийската света митрополия, с ръководството на нашия храм. Допуснал е множество грешки. По закон, ако е отговорен архитект, ще знае, че всяка обществена сграда е необходимо да има непрекъснат достъп до автомобили", подчерта отец Попов."Самата естакада е наполовина, липсва дори оградата. Той сигурно е велик архитект, но темата е дали тук е мястото на тези футуристични изпълнения на този площад, който има друг дух", каза още отец Кирил Попов.   Председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева, обясни пред камерите, че продължават дискусиите по идейния проект на студио "Фуксас". "Този конкурс е придружен с много препоръки. Те ще бъдат предоставени на представителите на студио "Фуксас", ще бъдат поканени и представителите на митрополията. В никакъв случай не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма. Въпросът е какво става с колите, които паркират", обясни тя.   Едрева увери, че няма да има бутане на стени и премахване на естакадата. В диалог ще намерим ясните решения и това пространство ще се превърне в много живо. Нека да минем към професионален диалог, призова тя.  

comment 0
visibility 364
въздух

Представят 5-годишен проект за по-чист въздух в София

В Столичната община ще бъде представен проект за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2021 – 2026 г.   Бенефициент по проекта е Общината. Общата му стойност e 412 583,87 лв. Той ще се реализира с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на Европейския съюз и национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България и съфинансиране от бюджета на Столичната община. Срокът за изпълнение е 23 месеца, информират от БНР.   Основната цел на финансирането е да се разработи нова програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за намаляване нивата на замърсителите и за достигане на утвърдените норми за качеството на атмосферния въздух.  

comment 0
visibility 553
екология

София може да се включи в международен проект за екологични градски решения

София е получила покана да подготви концепция на проектно предложение и да кандидатства за безвъзмездно финансиране по програма „Хоризонт 2020“, съобщиха от Столична община, цитирани от БНР.   Периодът на изпълнение на проекта е 48 месеца, а участието ще е в партньорство с няколко големи европейски града - Ница (Франция), Вроцлав (Полша) и Корк (Ирландия).   Проектът предвижда изпълнение на демонстрационни проекти с природо-базирани решения, като озеленяване на междублокови пространства, покривно озеленяване, естествено засенчване и др. Такива дейности са залегнали в плана за адаптация към климатичните промени на Столичната община 2019-2025.   Концептуалната идея е да се предоставят научни доказателства за прилагането на природо-базирани решения за справяне с предизвикателствата, свързани с качеството на въздуха и въглеродните емисии в градовете.   В проекта ще участват и изследователски институти и университети, допълват от "Московска" 33.  

comment 0
visibility 367
нов проект

"София Тех Парк" представя проект за привличане на иновативни идеи

“София Тех Парк“ АД ще представи изпълнението на заложените дейности по проект „Научно-технологичен парк – Фаза 2“, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г.  Главната цел на проекта е да привлече и насърчи иновативни идеи и проекти за продукти и услуги, като така да способства за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и за разкриване на нови работни места. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31 декември 2019 г. Общата стойност на финансирането е в размер на 12 317 649.61 лева. Оповестяването на направените до момента неща по проекта ще бъде утре от 11.00 часа, в София Тех Парк (бул. „Цариградско шосе“ № 111, гр. София) в сграда Лаборатории, зала 125 (партер).   По време на публичното събитие присъстващите ще бъдат запознати с постигнатото по изпълнение на Фаза 2 на проекта. Ще бъдат представени възможностите, които предоставят отделните звена в Лабораториите на парка и закупеното по проекта ново високотехнологично и съвременно научно оборудване, което ще доведе до повишаване на обхвата на дейност на научните звена, както и за увеличаване на потенциала и капацитета за научна и развойна дейност в тях.   Екипът на „София Тех Парк“ АД ще представи и концепция за развитието на проекта за научно-технологичен парк в неговата Фаза 3 и резултатите от проведените обществени обсъждания на заложените в нея дейности с представители на иновативната екосистема в България.     

comment 0
visibility 457
Гимназист в БАН

Единадесетокласник от частното училище „Ерих Кестнер“ е сред най-добрите млади учени у нас

Единадесетокласникът от ЧНГ „Ерих Кестнер“ Кристиян Русев премина успешно първия кръг на Ученическата научна сесия, организирана от Учeническия институт на БАН, съобщиха от частното софийско училище. Проектът, с който Кристиян се явява на форума, е на тема "Генетично разнообразие и еволюция на Орфеевото цвете". Той работи по него под ръководството на своя преподавател по биология и здравно образование д-р Галя Петрова. След като получи своята рецензия, Кристиян бе поканен да представи проекта си на финала на конкурса, който ще се състои на 28 и 29 ноември в централната сграда на БАН. По регламент, участниците могат да избират за своите проекти естествените, хуманитарните и обществените науки и техните приложения, както и изкуствознанието и изобразителните изкуства. Те могат да се включат в конкурса с теоретични разработки или художествени произведения, придружени с пояснителен текст. Проектите се рецензират и оценяват от специалисти в съответната област, а авторите на най-успешните разработки получават и покана да ги представят на Ученическата научна сесия на УчИ-БАН, сред които е и Кристиян. Учениците, чиито разработки са отличени от журитата, получават достъп до библиотечните и научно-изследователски ресурси, с които разполага Българската академия на науките, както и научно ръководство за насърчаване, развитие и израстване в избрана от ученика научна област или област на изкуството. Участвалите досега в сесиите на УчИ-БАН ученици имат успехи като редовни участници в научни конференции в страната и чужбина, имат и публикации в сборници и списания. Възпитаници на УчИ-БАН представят страната ни с успех в престижни международни състезания и изложения, подчертават от Академията. Тазгодишното издание на Ученическата научна сесия е посветено на 150-годишнината от основаването на Българското книжовно дружество, чийто приемник днес е БАН. Ръководството на гимназията пожелава успех на Кристиян и вярва, че ще направи блестящо представяне сред най-добрите млади учени!