Тема: проектиране

comment 0
visibility 2426
Проектиране на реконструкцията на ул. могилата, кв. витоша, район Лозенец

Разширяват с метър ул. Могилата, завършва проектирането

Столичната улица "Могилата" в кв. Витоша", район Лозенец ще бъде разширена с около метър. Така ще се облекчи трафикът по наторавеното трасе в кв. Витоша. "Приключваме най-трудната част - проектирането и сме в срок. То вече е към края", потвърдиха пред Столица.bg от район Лозенец. Според проекта освен разширение там ще се изгради ново осветление и система за отводняване. Улицата бе ремонтирана в началото на годината, но в другия ѝ край. Тогава и там бе подменено осветлението и вече няма локви и събиране на вода. Сега е вторият етап на обновяването на "Могилата" откъм "Чавдар Мутафов". Ще има нормален тротоар и бордюри, обясниха от районното кметство. Отсечката, която предстои да се обнови е около 50 м, но със сигурност след това по "Могилата" движението ще бъде облекчено.  

comment 0
visibility 2401
Главният архитект на София Здравко Здравков

Проектантите през ежегодна квалификация, иска главният архитект на София

През ежегодна следдипломна квалификация да преминават проектантите предлага главният архитект на София арх. Здравко Здравков в интервю за 24 часа. Той коментира, че в момента след завършване на университета архитект или инженер е достатъчно да работи 2 години в архитектурно бюро и получа правото да проектира всичко - от ръкохватка на брава до централен градски площад. Това обаче трябва да се промени и за младите специалисти да има ежегодни квалификационни курсове. Главният архитект на София стана свидетел на доста проектански гафове в последните години. Най-фрапиращият беше на архитектурно студио АДА. Арх. Иво Панталеев проектира и поставиха водна стена на ремонтирания площад Гарибалди, че събра иронията на цялата социална мрежа. Творбата му бе оприличена на гроб и кучешка тоалетна. Йорданка Фандъкова поиска да бъде премахната и да се постави пред УАСГ, а младите архитекти да знаят, че когато се проектира публично пространство се носи отговорност. Преработка претърпя и проектът на Панталеев за реконструкцията на Зона 4 около "Св. Александър Невски". Арх. Здравков смята, че браншовата организация - Камара на архитектите в България,  трябва да работят за правоспособността на специалистите в различните сектори на градоустройството, инвестиционното проектиране и интериорния дизайн". Не е полезно всеки да бъде специалист по всичко, коментира главният архитект на София. В законодателството пък трябва да има промени и да се преосмисли отговорността и ролята на независим строителен надзор. "Не е адекватно възложителят, който е получил европейско финансиране, да носи отговоронст за грешките на участниците по веригата, а в немалко случаи и да търси наравно с проектантите решения на най-елементарни технически детайли", коментира Здравков. Според него не би трябвало градът да се разпилява по периферията, защото това води до нови икономически, социални и екологични проблеми. Правилното планиране на града е като се създадат модерни и мултифункционални зони с нови квартали. Те трябва да съмчетават трите функции - обитаване, работа и забавления. "Тази задача е сред приоритетите в работата ми, защото създаването на мултифункционални зони и правилната политика на мобилност са основата за преминаване към пешеходно придвижване", допълва Здравков.    

comment 0
visibility 2309
Дефекти на ремонта на Ларгото

Слагат кашпи на Ларгото, за да опазят плочките и куполите

Кашпи с цветя ще бъдат поставени на Ларгото в центъра на София, с които да предпазят стъклените куполи и настилката. Това съобщи проектантът арх. Христо Генчев пред bTV. Плочките на ремонтираната пешеходна зона са счупени, а и на обекта вече има много дефекти. Вече трети месец инженери, проектанти, строители Министерство на културата и Столична община умуват какви мерки да се предпиремат, за да се опази Ларгото. Цялостната реконструкция бе извършена от Министерство на културата, а през пролетта обектът бе прехвърлен на Столична община. Дефектите обаче се оказаха много и най-чувствителна се оказа настилката от плочки. "Трябва да се препроектира и когато има нарушен елемент от ПТП да бъде отстранен. Има разрушени колчета в долната част и ако зачестят катастрофите трябва да се замислим за по-стабилно решение. Сега ще поставим кашпи и ще ограничим движението около куполите", каза проектантът. Според него причините за дефектите са различни. "Ларгото е обект на 50 години, се строи в продължение на 50 години и се трупат СМР върху СМР. И не всички са проектирани от нас.В долната част има нарочно разрушени елементи в резултат на вандализъм и ПТП-та. Има и други причини, строителят има дефекти, а и трябва да се поддържа обекта", препоръчва арх. Генчев. Инж. Борис Чилев от Столична община потвърди, че плочките са изпочупени и от скейтбордисти, а също има и счупени стъкла на куполите. Той уточни, че има забранителни табели, които не се спазват от гражданите и затова по продължението на куполите ще се сложат кашпи, за да възпрепятстват достъпа отгоре.

Реклама
comment 0
visibility 902
Чобанов

Тодор Чобанов: Пластмасовите скари са основната грешка при проектирането на "Ларгото"

Мобилните пластмасови скари на "Ларгото" не са подходящи за място, където минават много хора. И това е основната грешка на експертите, които са проектирали "Лагрото". Това каза пред БНТ заместник - кметът по образование доц. д-р Тодор Чобанов. Той допълни, че от общината няколко пъти са отказвали да приемат обекта и са били много критични. Според Чобанов тези мобилни скари са много удобни, ако са на покрива- има проблем, вдигат се - ремонтираш - връщат се. Те не са за място, където минават много хора и, стъпвайки върху скарите, ги разместват. Въпросната проектантска грешка е забелязана още миналата есен. Изпратено е искане до Министерството на културата - да се възползват максимално от 10-годишната гаранция.И веднага да се намери друго решение, което няма да предизвиква такъв проблем. Чобанов каза и кой е според него най-добрият и отговорен сценарий в случая с "Ларгото": Министерството на културата да разпореди на проектантския екип да даде друго решение и изпълнителят да го реализира. Гаранцията на обекта е до края на 2020 г. за някои части, а за други - до 2021 г.

comment 0
visibility 1436
Западен парк

Ремонтът на Западен парк забуксува заради некадърни проектанти (СНИМКИ)

Ремонтите и обновяването на Западен парк най-вероятно ще се забавят и може да приключат едва към края на 2019 година. Преди два месеца там на посещение бе зам.-кметът по екология на София Йоанна Христова и тогава изпълнителят заяви, че през септември един от най-големите паркове в столицата ще е готов през септември т. г. Оказа се обаче, че това няма как да се случи до септември. "Там имам проблеми с проектирането. Месеци наред се търсеше решение. Първоначално проектът за електрическата инсталация трябваше да мине през 500 дървета. Ние не се съгласихме и искахме промяна. До момента ВиК системата и електрическата инсталанция са изпълнени, но изникнаха проблеми на входа на парка, откъм "Сливница", защото там има голям колектор на ВиК. Проектантите нямаха капацитет и прекратихме работата с тях", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в Люлин. Сега препроектирането е възложено на столичната "Архитектура и градоустройство и проектът е спрян с акт 10, уточни столичният кмет. Фандъкова е възложила да се обезопасят местата, където има изкопи, за да се гарантира сигурността на гражданите. Тя каза, че до края на 2019 г. трябва да приключи реконструкцията на Западен парк. До преди 10 години София нямаше подземен кадастър и се разчиташе само експлоатационните дружества за подземната инфраструктура, припомни кметът на София. До началото на май т. г. реконструкцията бе изпълнена само на 20%. Първоначално срокът за приключване бе юни т. г., но след проблемите с подземната инфраструктура бе удължен с 3 месеца - до септември.  Западен парк е разположен на 530 декара с 11 подобекта по проект. Предвижда се да има кътове със заведения, розариум, сух фонтан, цветна изложба, детска площадка, зона за пикник, площадка за кучета и зелено училище със амфитеатрална сцена. Двете основни алеи ще са с настилка от гранитни плочи. Стойността на проекта е 8,8 млн. лв., а предвиденият срок беше 365 дни.

comment 0
visibility 521
Йорданка Фандъкова в Професионалната гимназия по хранително-вкусови техноло

Фандъкова: Продължаваме активния диалог с архитектите

Кметът на София Йорданка Фандъкова е присъствала на срещата с представители на Камарата на архитектите в България и е коментирано участието на архитектите в процеса на проектиране, одобряване и утвърждаване. Това призна столичният кмет пред журналисти.  Конкретните случай на обществени поръчки, засягащи Столична община ще бъдат проверени, когато има предложения за подобряване на организацията на работа. Предстои ни активен диалог с гилдията на архитектите, коментира Фандъкова. Според Камарата на архитектите в България в монго от обществените поръчки на Столична община имало много малки срокове, които са неадекватни за проектиране.   „Както Камарата, така и Съюзът на архитектите са участвали и са били членове на журито, което одобри проектите, както за втора зона на ул. „Граф Игнатиев“, така и за четвърта зона. Сега, обаче, когато трябва да обясняваме проекта, някак си въпросите са само към мен, а не към проектантите, които са участвали в одобряването на тези проекти“, заяви Фандъкова. Те потвърди, че е винаги е готова да се съобрази с професионалните препоръки и че отговорността от реализирането на проекта се носи от изпълнителя.