Тема: програма Зелена София

comment 0
visibility 1567
Облагородиха зелено пространство в кв. Сухата река

Още една градинка светна в район Подуене по "Зелена София" (СНИМКИ)

Още една градинка ще привлича деца и възрастни в столичния район Подуене. Пространството е чисто, приветливо и с нова паркова мебел. Живеещите в бл. 94 на жк "Сухата река" облагородиха пространството пред блока си по програмата на Столична община "Зелена София". Жителите благодарят на местната общинска администрация за подкрепата и се похвалиха с успешното реализиране на проекта. В Подуене са одобрени и осъществени 6 от общо 7 проекта, с които е кандидатствал района през 2019 г. За 7 години, от 2012 г. досега са реализирани общо 27 проекта. По програмата на Столична община "Зелена София" могат да кандидатстват етажни собствености, сдружения на собственици и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по ЗЮЛНЦ или Закона за народните читалища. На одобрените се дава паркова мебел и посадъчен материал за облагородяване на междублокови пространства и градинки. Целта на програмата е да обедини  усилията на община и граждани, за да се обновят и подъдржат обществени зелени площи и междублокови пространства. В началото на април ще се отвори процедура за кандидатстване по "Зелена София" за 2020 г. 

comment 0
visibility 1016
Проект на Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне

Сдружение чака 9 месеца пейки и кошчета по програма "Зелена София"

Голямото чакане е упражнението, което девети месец правят от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Девети месец организацията чака да получи пейки и кошчета за боклук по програма "Зелена София". Те изпълняват два проекта по програмата на Столична община за облагородяване на зелени площи и междублокови пространства.  Единият е в Коколяне, парк "Орниче", а вторият е място до Бистришката река в Панчарево. За нередностите от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне разказаха пред Столица.bg. Кой контролира изпълнението на проектите и как се харчат обществените пари?, питат членове на организацията. Възмущението им е за безконтролното изливане на средства, без да е ясно кой и как изпълнява проекта си. Идва време за отваряне на програмата за 2019 г., а все още не са доставените по договор материали от Столична община за проектите от Зелена София 2018, възмущават се от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне. Проектите си те подават през юли 2018 г., а през август са одобрени. Първите материали започват да пристигат едва през ноември 2018 г. Една фирма доставя семената за тревата, втора една част от растенията, трета другата част, четвърта дръвчетата, пета плочите, шеста кашпите. От сдружението дават доброволен труд, каквото е изискването по програмата на Столична община. Пейките и кошчетата обаче още се чакат. На запитване от общината им отговорят, че е сменена фирмата за тези материали и ще ги доставят през май, разказа пред Столица.bg Галина Бел. Друг е въпросът, че само една част от растенията, засадени през ноември са оцеляли. От сдружението влагат и лични средства за багер и да се докара пръст на терените. Въпреки несгодите те са амбицирани да си завършат проекта и Панчарево и Кокаляне да имат красиви градинки. Възмущение има и от отношението на общината. Никой не е ходил да провери как се реализира проектът, а става въпрос за обществени средства. "Искаха ни само две снимки. Ами ние можеше да си облагородим дворовете", недоволстват от сдружението. За двата проекта те трябва да получат 16 пейки и 10 кошчета за боклук, но дано ги дочакат!

comment 0
visibility 1594

Стартира процедурата за кандидатстване по Програма "Зелена София" за 2018 г.

От вчера стартира процедурата за кандидатстване по Програма "Зелена София" за 2018 г. Програмата има за цел обновяването на зелени пространства в нашия град с активното участие на гражданите и тяхната енергия и желание сами да "сътворят" зелената среда до домовете. Програмата създава възможности за обновяването, озеленяването и изграждане на прилежащите към блоковете зелените площи, подмяната или ремонта на елементите на парковото обзавеждане, създаването на зони за отдих в междублокови пространства и локални градинки. Проектите могат да се изпълняват само върху терени - общинска собственост. На представителите на одобрените проекти Столична община предоставя безвъзмездно дървесна и храстова растителност, цветя и тревна смеска, паркова мебел и материали за ремонт - талпи, боя, пясък и др, и инструменти - мотики, лопати и др. Бенефициенти по Програмата могат да бъдат етажни собствености, регистрирани в районните администрации и НПО, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Закона за читалищата. От 2011 г. до момента на територията на Столична община по Програма "Зелена София" гражданите и общината съвместно обновиха над 700 междублокови пространства, които се превърнаха в прекрасни места за отдих пред домовете, създадени и поддържани с много любов. Крайният срок за подаване на проектните предложения в районните администрации в района, в който ще се изпълнява проектът, е до 17,00 ч на 18 юни 2018 г. С Програма "Зелена София" можете с подкрепата на Столична община да сътворите зелената красота пред дома. Кандидатствайте! С всички документи за кандидатстване по Програмата може да се запознаете ТУК