Тема: производители

comment 0
visibility 3679
Фермерски пазар

Фермерският пазар в София ще отвори до седмица

Фондация „Биоселена“ преговаря със Столична община за отваряне на фермерския пазар в столицата, съобщи ръководителя на фондацията Стоилко Апостолов пред БНР. Апостолов каза, че директните продажби на фермерския пазар са предимство в условията на социална изолация заради коронавируса. На практика стоките се пипат единствено от производителя. Посредници и складове липсват. Този вид разпространение на храна е най-безопасния. Според Стоилко Апостолов, по въпроса за фермерските пазари България черпи опита на Франция, която след забраната за дейността на пазарите, фермерските пазари отново се отварят, за да има пряка връзка производител-клиент. 15 мерки са набелязани, за да се гарантира социалната дистанция на фермерския пазар. Шатрите ще са подредени в една редица, за да се гарантира повече свободно място за хората. Ленти ще ограничават достъпа на клиентите и ще предотвратяват струпване. Дегустации няма да се провеждат, няма да се продават и насипни продукти и непакетирано сирене. Всичко, което ще се предлага на щандовете, трябва да е предварително пакетиране. След разговори с фермерите става ясно, че само половината ще дойдат на фермерския пазар. Много фермери вече имат опит да предлагат продукцията си в интернет, което е някакво, макар и не много добро, решение в сегашните условия.

comment 0
visibility 735
Производителите: Има достатъчно суровини за направата на дезинфектанти и сп

Производителите: В столицата има достатъчно суровини за направата на дезинфектанти и спирт

Ръководството на Агенция „Митници“ проведе разговори с производители на етилов алкохол (спирт) и дезинфектанти от столицата и останалите градове, за да се установят разполагаемите запаси от суровини и състоянието на производствените мощности.    По време на разговорите икономическите оператори увериха, че разполагат с достатъчно суровини за производство при пълен капацитет.   Анализът на Агенция „Митници“ показва, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол е над 300 000 лира средно дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане на акциз към момента се съхраняват над 4 000 000 литра етилов алкохол (етилов спирт), които може да се вложи в производството на медицински спирт и дезинфектанти.   Данните се потвърждават и от разпространените публични позиции на някои компании, в които те подчертават, че могат да отговарят на повишеното търсене на спирт и дезинфектанти.  

comment 0
visibility 950
Фермерски фестивал на 22 май т. г.

Крекери от лимец, банан и цвекло ще се правят на Фермерския фестивал пред Земеделието

На разнообразни фермерски и занаятчийски храни ще могат да се насладят столичани по време на Фермерския фестивал на 22 май т. г. Аткрактивното събитие е от 10 до 18 часа на бул. Христо Ботев, пред Министерство на земеделието, съобщават организаторите. Фестивалът е под мотото „От нашата ферма – с любов за вас!“. Феновете на здравословната храна ще могат да видят наживо как се правят крекери от лимец, сусам, банан, цветкло. И всичко това без глутен, консерванти и изкуствени подсладители, обещават организаторите "Произведено във фермата". Храната на фестивала е подходяща и за малчугани, така се организаторите апелират посетителите да вземат и наследниците. На Фермерския фестивал участват производители от страната и на щандовете си те ще предложат краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя. Традиционно ще има и творци, които представят ръчно изработени сувенири и бижута. Производителите, участници във фестивала са регистрирани в Министерството на земеделието, храните и горите или по Закона за храните. Продукцията на много от тях е в райони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина и са подкрепени от Българо-швейцарска програма за сътрудничество.

Реклама
comment 0
visibility 941

Изложението „Златен лъв“ представя повече от 100 български производители

Тринадесетото търговско изложение „Златен лъв“ стартира на 24 ноември, събота, в зала Универсиада в София. То ще приема посетители до 8 декември, информират организаторите. Изложението представя  продукцията на повече от 100 български производители от цялата страна. На щандовете се предлагат всякакви стоки от леката промишленост. Гостите на изложението могат да намерят всички от текстил до храни и козметика. Разбира се, всеки търговец се стреми да презентира новите си стоки като плодови вина, произведени по автентична рецепта, месни продукти с гарантиран произход, както и българска натурална козметика. Цените на стоките, предлагани на изложението са значително по-ниски от тези в магазините. Тази година всеки патък, събота и неделя ще се провежда и аграпазар, на който ще има продукти директно от пекарни, мандри и винарни.

comment 0
visibility 918

Шест паралелни изложения и фермерски пазар в Интер Експо Център (СНИМКИ)

Столичният Интер Експо Център се превръща в средище на новостите в хранително вкусовата промишленост и хорека сектора от днес до 10 ноември. В 9.30 ч. тази сутрин влязоха първите посетители да се запознаят с новостите в отрасъла. Официалното откриване е планирано за 14.00 ч., когато Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, ще приветства участниците. МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД&ДРИНК и СИХРЕ 2018 ще представят водещите тенденции в браншовете и ще осъществят ценни контакти. За пръв път тук паралелно с изложенията ще се състои и Фермерски пазар, информират организаторите. [caption id="attachment_38345" align="alignnone" width="700"] Снимка: Фейсбук[/caption] Фермерският пазар ще протече в два дни, 7 и 8 ноември. В него ще вземат участие 30 земеделски производители. Той ще е разположен пред палата No. 5, непосредствено до входа на метростанцията. Ще е отворен за посещение от 10 до 18 ч. На пазара ще се предлага продукцията на производители на плодове и зеленчуци, занаятчийски млечни и месни продукти, хляб и печива с квас, мед и пчелни продукти и много други. 3 ферми ще представят млечния сектор. Ще се предлагат продукти от козе, краве и овче мляко. Невероятно разнообразие от печива и хляб ще могат да се видят и купят. Ще бъдат обособени и 3 ателиета със сурови сладкиши, кремове, бонбони. [caption id="attachment_38347" align="alignnone" width="700"] Снимка: Фейсбук[/caption] Земеделските продукти ще се предлагат освен в пресен вид, и в във вид на консерви. Ще има 3 мобилни кухни, които готвят с качествени национални продукти. На пазара ще може да се види и качествена натурална козметика и занаятчийски  изделия от естествени материали. Организатор на Фермерския пазар е Хранкооп – София.  

comment 0
visibility 601

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ става на една година

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ днес става на 1 година. Рожденният ден ще бъде отбелязан с дегустации и кулинарни демонстрации през целия ден пред Министерството на земеделието. Фермерският пазар се прави всяка сряда от 10.30 до 18.30 ч. . Столичани вече знаят, че тук могат да намерят български биохрани направо от производителите. Тук продуктите са проверени и се отличават с високо качество и добра цена. В своя публикация Дончо Барбало казава: „Ползвам случая да честитя рождения ден на фестивала. Надявам се, че доволните клиенти и производители ще стават все повече и инициативи като тази ще са ежедневие, и не само в София. Когато усилията на различни организации, държавни и общински власти се обединят, резултатите са много добри.“ Фермерският пазар беше организиран по инициатива на фондация „Биоселена“ и със съдействието на Столична община и нейната "Програма Европа – 2018“, район Красно село и Министерството на земеделието. Голям принос за съществуването на пазара има и Българо-швейцарската програма за сътрудничество, която оказа подкрепа на много семейни ферми и малки занаятчии, за да започнат преработка във фермата и да продават пряко продукцията си на специализираните фермерски пазари.