Тема: против

comment 0
visibility 1512
против

Демократична България и Бонев гласуват против Бюджет 2020 на Столична община

Въпреки, че споровете за Бюджет 2020 на Столична община продължават четвърти час, вече е ясно коя политическа сила как ще гласува. Против бюджета се обяви лидерът на Демократична България в СОС Методи Лалов. Ние ще гласуваме против, заяви той пред журналисти. Малко преди това той излезе от залата и грубо се развика срещу кмета Йорданка Фандъкова, докато тя отговаряше на журналистически въпроси.   Въпреки доброто ми възпитание говорите навън напоително лъжи вместо да сте вътре. Това е бюджетна процедура, развика се Лалов.  Той се възмутил от това, че Фандъкова е  извън залата. „Когато вътре тече дебат за бюджета, чуват се аргументи и предложения, това нейно поведение да е извън залата означава предизвестен край“, оправда се Лалов.   „Фандъкова говори за децентрализация, което е един  от приоритетните предложения на Демократична България. Нашите кметове са дали десетки проекти и предложения, които не бяха одобрени. В районите се правят метро, пътища, да, това са проекти, но ние говорим за  проекти които касаят местната  общност.  С 400 0000 лв. на район средно е смешна сума, един скъп автомобил от тези, които сега запорират,  струва толкова. Къде виждате промяна в политиката на общината по отношение на  транспорта, графици? Къде виждате промяна по отношение не дигитализацията?", аргументира се Методи Лалов за гласуването против бюджета.   Против ще е и единственият независим общински съветник в СОС Борис Бонев. Според него данни на ЦГМ показвали, че пътниците в Столичния градски транспорт са намалели. Малко след това стана ясно, че това са данни от 2014 г. „София няма транспортен модел на града. Не се знае откъде идват пътниците, къде отиват и какви са дестинациите. Бърз и редовен трябва да е градския транспорт, но това няма как да се случи, ако висят в задръствания. Удобен и бърз градски транспорт  е единствения начин на алтернатива за автомобилите“, коментира Борис Бонев.   Александра Никова   

comment 0
visibility 2989
Света Неделя

Църквата против проекта за реконструкцията на площад "Света Неделя"

Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за новата визия на площад "Света Неделя", на който се намира и едноименната църква. "Не е въпрос на харесване, тук говорим за дисциплина. Нашият храм идва от началото на 4 век. Това е едно свято място, това е Божий дом, дом за молитва на всички вярващи. Този проект прекъсва църковния живот в нашия храм. За придвижването на хората е необходим транспорт", посочи пред Bulgaria ON AIR отец Кирил Попов от храма. Според него това не е площад пред някой мол, а в проекта имало много дефекти и недообмислени неща.    "Това е безотговорност. Г-н Фуксас кога е дошъл да се срещне с църковното ръководство на Софийската света митрополия, с ръководството на нашия храм. Допуснал е множество грешки. По закон, ако е отговорен архитект, ще знае, че всяка обществена сграда е необходимо да има непрекъснат достъп до автомобили", подчерта отец Попов."Самата естакада е наполовина, липсва дори оградата. Той сигурно е велик архитект, но темата е дали тук е мястото на тези футуристични изпълнения на този площад, който има друг дух", каза още отец Кирил Попов.   Председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева, обясни пред камерите, че продължават дискусиите по идейния проект на студио "Фуксас". "Този конкурс е придружен с много препоръки. Те ще бъдат предоставени на представителите на студио "Фуксас", ще бъдат поканени и представителите на митрополията. В никакъв случай не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма. Въпросът е какво става с колите, които паркират", обясни тя.   Едрева увери, че няма да има бутане на стени и премахване на естакадата. В диалог ще намерим ясните решения и това пространство ще се превърне в много живо. Нека да минем към професионален диалог, призова тя.  

comment 0
visibility 531
танци

Ученици от "Връбница" пяха и танцуваха срещу дрогата (СНИМКИ)

Младите хора от район "Връбница" участваха в концерт, посветен на борбата с дрогата и с престъпността сред подрастващите. На сцената излязоха деца от всички класове и състави на читалищата в района. Концертът всъщност идва като резултат от работата на Комисията за борба с противообществените прояви при малолетните и непълнолетните в района. Бяха организирани 130 презентации във всеки клас на теми: „Заедно срещу наркотиците“, „Детска престъпност“ и „ Безопасно движение на пътя“. Децата доказаха на всички, че животът е безценен и е много по-красив, когато човек пее, танцува, рисува. А не си губи времето с дрога.