Тема: район

comment 0
visibility 332
изоставен багаж

Заради изоставен багаж: Отцепиха района около джамията "Баня баши"

Униформени са отцепили района около джамията "Баня баши" в столицата, съобщиха от МВР, цитирани от Нова телевизия. Причината за затегнатия режим на пропуск- сигнал за изоставен багаж, получен около 14 часа.    В момента тече проверка. Градината около джамията е заградена с полицейска лента.    Очаквайте подробности       

comment 0
visibility 1128
Изпочупена детска площадка в жк Стрелбище

Само 3 месеца оцеля нова детска площадка в "Гоце Делчев" (СНИМКИ)

Вандали продължават да вилнеят из София и унищожават детски площадки, пейки, чешми и публична собственост. След прекършените дървета по "Патриарха", счупената чешма в кв. Горна баня на прицел е била и детска площадка в район Триадица. Само 3 месеца е оцеляла нова детска площадка в в Гоце Делчев. Съоръжението е с изпочупени пързалка, ограда идруги детски люлки. За опасната вече детска площадка е сигнализирала майка пред Сдружение Безопасни детски площадки. Зоната да игри и забавления на малчуганите се намира между ул. Бадемова гора и ул. Боянски водопад,  междублоковото пространство зад блокове 67,68 и 69. В момента на детската площадка няма нито едно здраво съоръжение.  Възмутеният родител е подал сигнал до Столична община. Сега мястото е изключително опасно да се ползва от децата и трябва да бъде затворено. От районната администрация не са предприети необходимите мерки. От сдружението също ще подадат сигнал и очакват отговор, защо все още не са предприети мерки. Опазването на ремонтирани от Столична община обекти, площадки, съоръжения, паркове и градини е сериозен проблем. Със сигурност обаче има гражданска нетърпимост към вандали и хулигани.

comment 0
visibility 817
снаряд

Районът на автогара "Юг" отцепен заради снаряд

Районът около автогара "Юг" е отцепен заради намерен стар снаряд. Работник го забелязал след 10 часа днес в тревата на улица "Самоков", съобщава bTV. На място са екипи на пожарната, полицията и Спешна помощ. Чакат се да пристигнат специалисти от поделението на Сухопътни войски в Горна Баня. По първоначални данни снарядът е 70 милиметра. Служители от автогарата са изведени навън, има трудности за пътуващите.  

Реклама
comment 0
visibility 1290
Столична община

Район "Изгрев" успокоява гражданите

Администрацията на "Изгрев" публикува в социалната мрежа обръщение към хората от района. Така се цели гражданите да бъдат успокоени заради зачестилите информации за превръщането на терени за зелени площи в блокове или бизнес центрове. Ето и тексът на съобщението: "Уважаеми съкварталци,Във връзка със зачестилото напоследък недобросъвестно разпространение на невярна и манипулативна информация за презастрояване и застрояване на терени, предназначени за зелени площи, моля да имате предвид следното:Столична община – район „Изгрев“ категорично заявява, че не позволява и няма да позволи застрояването на терени, които не са предназначени за строителство, както и на терени – общинска собственост. Въпреки това, ако до Вас достигне подобна информация, която желаете да проверите, както и в случай, че се интересувате от статута на даден имот, сме на разположение да Ви предоставим актуална и точна информация за интересуващите Ви обекти.Можете да се свържете с нас на телефони:02 / 970 10 32 – Кабинет на Кмета;02 / 970 10 19 – Главен архитект;02 / 970 10 36 – Началник отдел „Устройство на територията, кадастър и регулация“Столична община – район „Изгрев“    

comment 0
visibility 830
Среща със студенти за стаж

В "Нови Искър" дават възможност за стаж на студентите от ВСУ

Представиха възможностите за летен практически стаж в администрацията "Нови Искър" пред студенти от ВСУ "Любен Каравелов". Събитието бе част от подписаният Меморандум за сътрудничество между общината и университета.  За целта бе подготвена и специална обучителна програма в два модула "Архитектура" и "Инженерни специалности", специално разработени от инженереният отдел на общината, по които ще се обучават студентите. С предимство ще бъдат студентите живеещи в района. Специалната презентация бе направена от т арх. Станислав Михайлов, гл. арх. на района и зам.-кмета ни по строителството Людмил Игнатов, на събитието присъстваще и районният кмет Даниела Райчева. Те отговориха и на всички въпроси на студентите. Подобна програма бе направена и с другият софийски университет НБУ.  

comment 0
visibility 537
среща за града

Жители от "Надежда" дискутират с архитекти подобряването на средата (СНИМКИ)

Граждани от столичните квартали "Толстой", "Свобода", "Триъгълника", "Надежда 2", "Надежда 4" участваха в среща с екипи на европейския проект "URBiNAT"- Столична община и на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Заедно с тях в срещата се включи и главният архитект на София Здравко Здравков. Проектът е финансиран от Програма "Хоризонт 2020" на Европейския съюз. Идеята му е обновяването на кварталите чрез активното участие на местните общности. Според архитект Здравков "URBiNAT" е поредната стъпка в програмата на Общината за превръщане на София в "град за хората". Проектът е обвързан с подобряване на достъпността в северната част на града и на връзките с крайградските райони. Всички участници в своеобразната "работилница за идеи" се обединиха около едно: положителна оценка за транспортната свързаност на квартала с града, многото зеленина между блоковете и в Северния парк и за направеното за най-малките жителите на района-училища, детски градини, детски площадки и спортни игрища.

comment 0
visibility 437
конференция за аутизъм

Проведе се първата научна конференция за аутизма

През изминалата седмица се проведе първата а научна конференция за аутизма, организирана от сдружение „Аутизъм днес“ и Бостънски университет под патронажа на посланика на Дания в България. В нея взеха участие и експерти от отдел „Образование, социални дейности, здравеопазване, култура и спорт“ към СО район „Младост“. На нея бяха представени най-новите методи терапия на хора с аутизъм.От районна администрация на „Младост“ взеха дейно участие и в актуализацията на тратегията за социалните услуги на oбласт София 2016 – 2020 г., а също и в стратегията за за личностно развитие на децата и учениците в oбласт София. Областната стратегия се развива в няколко направления : - Направление 1: Превенция и подкрепа за децата в риск и техните семейства;- Направление 2: Социално включване за хората с увреждания;- Направление 3: Достоен живот за старите хора; Тя е изработена в изпълнение на чл. 196 от Закона за предучилищното и училищното образование, въз основа на анализ на потребностите от подкрепа в Столична община. Основната и цел е да осигури приобщаващо, равноправно и качествено образование на децата в област София град и развитие на техните индивидуални потребности. Всяко едно участие на експертите от „Младост“ е сигурна гаранция за актуални, своевременни и адекватни решения касаещи децата в района.

comment 0
visibility 576

Стефан Марков: Имам високи очаквания към Румен Русев

Стефан Марков, общински съветник, сподели, че са заложили на по-компетенетен заместник на Десислава Иванчева и сега очакванията към арх. Румен Русев са доста високи.Пред Нова ТВ Марков спомена, че до момента никоя от политиеските сили, подкрепили Иванчева при избора и за кмет на „Младост“, не е поела отговорност за хаоса в района, който е налице след некомпетентното правление до момента, информира stefanmarkov.bg.Сега всички очакват временно изпълняващия длъжността кмет на район „Младост“ да допринесе за нормализиране на обстановката в кметството.Според Марков, арх. Русев трябва да се заеме с решението на шроблемите в района още от първия си работен ден. Общинският съветник не пропусна да отбележи и странното нежелание на Клисуров да бъде временно изпълняващ длъжността кмет на райина, след като до момента не се е притеснявал да бъде зам.-кмет.„Казусът става все по-сложен и в случай че Румен Русев не успее да се справи със служебните си задължения и да нормализира обстановката в района, ще изпаднем в правен вакуум.“, каза Марков и допълни, че в момента никой не се интересува от партии, а да се работи нормално в кметството.

comment 0
visibility 985

Отцепиха обширен район край столичната гара „Пионер“

Обширен район край гара „Пионер“ е бил отцепен преди минути заради изтичане на газ. Причината за тази опасна ситуация е катастрофа. Любител на високите скорости е самокатастрофирал и е блъснал кран за газ. На място вече са пристигнали екипи на пожарната, полицията и спешната помощ. Водачът на автомобила не е пострадал тежко. Откаран е в лечебно заведение. Служителите на газовата компания работят по спиране на теча и предотвратяване на по-тежки последствия.