Тема: район Банкя

comment 0
visibility 332
Разширение на детска градина

С водосвет откриха разширението на "Изворче" в Банкя

С водосвет и литургия бе открито разширението на детска градина "Изворче" в банкя вчера. В новата сграда прие деца за две групи, малчугани на 53 семейства от курортното градче. Разширението е в Синия корпус на 78 СУ „Христо Смирненски”. На събитието присъства цялото ръководство на район Банкя начело с кмета на раона Рангел Марков и заместниците му Пламен Симеонов и други общински служители ,както и представители на изпълнителя - "Вълкострой". "Воля и инат, когато се появили трудностите, са били основните движещи сили, за да се постигне целта", призна кметът Рангел Марков. Той благодари на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която от една дума разбрала важността и необходимостта от този проект. Деца от градината пяха и рецитираха на откриването. Дария, Крис и Мариян изпълниха „Легенда за Банкя”.  

comment 0
visibility 986
поставяне на снегозащитни мрежи по пътя към село Клисура, район Банкя

Монтират мрежа срещу навявания от сняг по пътя към село Клисура

Специални мрежи ще предпазват от снежни навявания и заледяване общинския път към село Клисура в район Банкя, научи Столица.bg. От Столичен инспекторат са създали организация и подготовката на трасето започна от днес. От утре път стартира поставянето на мрежата, която трябва да спира снега да се трупа по пътното платно. Около 2 км от пътя в посока кв. Вердикал, район Банкя ще пазят от заледяване на пътя и ще осигурят нормално движение на автомобиите във високия район на Столична община. Дейността по монтирането на мрежата е съвместно с общинската фирма "Чистота - Искър" ЕАД, която отговаря за зимното поддържане на района. Такава мрежа е поставя за трета поредна година на общински път в София. През 2017 и 2018 година такава е имало на пътя в кв. Кумарица - с. Доброславци в район "Нови Искър. Там също се образуват снегонавявания, окето затруднява транспортът. За тази година също би могло пак да се постави там, но това ще решат експертите. За да има ефект и да се обезопаси пътното платно мрежата се поставя на определено отстояние от пътя, коментираха пред Столица.bg от Столичен инспекторат. Те споделиха, че такава защитна мрежа има в Германия по пътя към световноизвестния зимен курорт Гармиш Партенкирхен. Защитното съоръжение ще намали и броя на обработките и почистването на пътя, надяват се от почистващата фирма.  

comment 0
visibility 896
Минералната баня в Банкя

Ще има обществено обсъждане за управлението и стопанисването на минералната баня в Банкя

Ремонтът и възстановяването на минералната баня в Банкя ще приключи през пролетта на 2020 г. в определение срок. Очаква се обектът да е напълно готов през май, научи Столица.bg. Строителните дейности вървят по график и без закъснение. Сега на дневен ред обаче идва начинът на управление и стопанисване на банята. Трябва да се намери оптималния вариант за стопанисване и управление. Много е важно да го изберем заедно с хората. Приключилите избори ни показаха това, че трябва съвместно да взимаме решения", коментира пред Столица.bg избраният още на първи тур кмет на Банкя Рангел Марков. Заедно с жителите на Банкя ще се направи обществено обсъждане, което ще бъде до края на годината. Те трябва също да си кажат мнението и да се обсъдят вариантите за парвилната форма на управление на емблематичния обект в курортното градче. Единият от вариантите е за концесия. Трябва да сме готови и когато обектът отвори врати веднага да заработи, категоричен е че Марков, че няма време за губене. До момента вече има запитване от оператори от чужбина и България, които порявават голям интерес към минералната баня. В границите на имота е предвидено да има и 25-метров закрит плувен басейн. За него е необходима инвестиция, така че кандидатите за управление и стопанисване на обекта трябва да са наясно с това условие. Целта е басейнът да се ползва от любители на плуването. Общо с изграждането на басейна и закупуването на специализирана апаратура за балнеолечебни процедури е необходима инвестиция около 1 млн. лв. Възстановяването на емблематичната над 100-годишна минерална баня в Банкя стана с публично-частно партньорство, след като повече от 10 години не работеше и беше забравена. В адаптацията и ремонта на обекта са инвестирани около 7 млн. лв. Ремонтът започна през ноември 2018 г. , а срокът за изпълнение бе 500 дни.

Реклама
comment 0
visibility 593
Банкя топъл обяд

Осигуряват топъл обяд на 44 души в Банкя

Социално слаби жители на Банкя ще получават топъл обяд, съобщават от район Банкя. Всички те трябва да отговарят на определени условия, тъй като осигуряването на храната е по проект. От днес 44 души, които живеят по-оскъдно, ще получават безплатно топъл обяд. Двадесет и един от тях са по проект „Осигуряване на топъл обяд - 2016-2020", а двадесет и трима ще бъдат подпомагани от Ротари клуб Банкя. Проект „Осигуряване на топъл обяд – 2016-2020” е по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане с финансовата подкрепа на ФЕПНЛ и подкрепата на ЕС по договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. При своите съграждани да ги приветстват за празника на народните будители и да ги поздравят за старта на кампанията, бяха зам.-кметът на Банкя Пламен Симеонов и Лидия Станоева - координатор по проекта. Александър Янакиев от Ротари клуб също уважи събитието и изрази съпричастността си към хората, които ще се ползват от благородния жест на ротарианското общество в Банкя.

comment 0
visibility 1156
Нов път свързва Бели бруг с центъра на Банкя и детска градина

Асфалтираха 340 м в Банкя, улесниха достъпа до детска градина

Жителите на кв. "Бели брег" в Банкя вече имат алтернативен път. Новото трасе е доста по пряко до центъра на града, съобщават в социалната мрежа от районното кметство. Пътят минава през ул. "Слънчев бряг" и продължението ѝ по ул. "Радово". Пътят служи и за връзка с кв. "Свети Стефан". Гражданите получиха помощ от район Банкя и пътят бе насипан със скална маса и фрезован асфалт в разстояние на 340 метра по двете улици. С новата пътна връзка значително се съкращава маршрута и се улеснява достъпа на жителите на квартал "Бели брег" до детската градина, училищата и центъра на града. Междувременно коритото на река Вердикалска, което преминава в този участък е почистено. Реката вече може поеме евентуалното повишаване нивото на водата, за което мееролозите предупхреждават, че ще има обилни валежи.

comment 0
visibility 1407
Хвърляха яйца по ремонтираната минерална баня в Банкя

Злосторници омазаха с яйца ремонтираната баня в Банкя (СНИМКИ)

Ремонтираната минарална баня в Банкя осъмна цялата омазана в яйца, научи Столица.bg. Злосторници тази нощ са замеряли измазаната фасада и сега отново трябва да се прави ремонт. "Подадохме сигнал в полицията. Около минералната баня в парка има доста камери и вече гледат записите. Надяваме се, че вандалите ще бъдат заловени", коментира пред Столица.bg кметът на Банкя Рангел Марков. Според него това е провокация към всичко красиво и хубаво, което се построи в последните години в града. "Няма да ни изплашат, нито пък ще се спрем да работим и да превръщаме града в прекрасно място за живеене и в един реномиран курорт с минерална вода и уникална природа", категоричен е Марков. Едната част от фасадата вече ремонтирана, измазана и обновена. Хулиганите точно на това място са хвърляли яйца. Още сутринта работниците са започнали да чистят петната, след което са нанесли бяла боя, като основа. След това ще се измаже в цвета на фасадата. Живеещи в Банкя смятат, че това е умишлено действие и има поръчител. Хората обаче са единодушни, че извършителите на деянието трябва да бъдат наказани. Цялостната реконструкция и модернизация на минералната баня, която е паметник на културата започна през ноември миналата година. Обновяването е на стойност около 7 млн. лв. В банята вече са реставрирани преградите с дърворезба на кабинките, големият басейн и коритата, подовата настилка и куполите на огромния салон на централния вход. Запазва се също така и дърворезбата около вратите и двете тераси в салона. Подменени са изцяло инсталациите в сградата. В едното крило ще има модерно кафе.  Проектът за адаптация на сградата предвижда там са има лечебни и възстановителни процедури, като част от цялото балнеолечение. Също така ще се изгради и закрит 25-метров плуване басейн. Цялият обект ще е с модерна отоплителна система от отпадните минерални води. Изцяло обновена е и покривната конструкцията, откъдето влизаше вода и сградата бе пред рухване. "Има сили, които са недоволни от бъдещия възход на Банкя и Банята се превръща в точката на напрежение между градивните и деструктивни сили. Каквито и провокации да има, ние няма да се смутим и с нови сили ще продължаваме така дългоочаквания ремонт", написаха от район Банкя в социалната мрежа. Цялостната реконструкция трябва да приключи през пролетта на 2020 г.  От район Банкя вече работят по мениджърския екип, който ще управлява уникалния обект. Банята в Банкя е на повече от 100 години. Тя е отворена през далечна 1911 г. Тя е едно от архитектурните забележителности на Балканите. Сградата е дело на арх. Хохедер. Банята е била посещавана от местните хора, но и от представители на царската фамилия. От 2001 г. минералната баня в Банкя не работеше, а през 2017 г. Столична община и район Банкя намериха точния модел, за да се възстанови обектът и отново да заработи. 

comment 0
visibility 469
Ахриканска чума по свинете в с. Петърч, район Банкя

Кметството в Банкя предупреди за доброволно умъртвяване на свине

Кметството в Банкя призова собствениците на свине в с. Петърч и в границите на общинския район доброволно да умъртвят свинете си заради вируса на африканска чума. Местната власт се позовава на Заповед №ОА-209/30.07.2019г. на Областен управител на Софийска област.  В землището на с. Петърч има свинеферма, която трябва да изпълни нареждането. Животни, които могат да бъдат засегнати от африканската чума има и на територията на район Банкя - в 20 километровата охранителна зона към свинекомплекса. "Призоваваме стопаните на прасета, отглеждани в задния двор до 2 август т. г. да предприемат доброволни действия по отстраняването на животните", написаха от кметството на страницата си в социалната мрежа. С писмо Министърът на земеделието и храните призовава добитото месо да се обработи топлинно на 70 градуса за 30 минути. Специалистите предупреждават, че свинското месо не трябва да се изушава, осолява, охлажда и замръзява, защото вирусът на африканска чума е особено устойчив при този вид обработка на месота. Предупреждават се собствениците, които не са умъртвили животните до 2 август т. г., че  ще се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган – Областна дирекция по безопасност на храните, както изисква чл.139а от Закона за ветеринарно медицинската дейност.  

comment 0
visibility 1710
Откриха параклис Св. Пантелеймон в село Иваняне

С литургия откриха храм "Св. Пантелеймон" в Ston Center Group в Иваняне (СНИМКИ)

Православен храм "Св. Пантелеймон" бе открит в деня на празника на Светеца. Параклисът се издига в двора на фабриката за технически камък Ston Center Group в село Иваняне, район Банкя, видя Столица.bg.  Литургията бе водена от Белоградчишкия епикоп Поликарп. Десетки жители на Иваняне и Банкя присъстваха на празника. Параклисът е изцяло от камък и е изработен в Гърция. До планинското селце е пристигнал със специален транспорт.  Най-щастлив от благото дело с откриването на православния храм бе собственикът на фабриката Георги Христов, което е уверен в духовната закрила. Свети Пантелеймон е живял през III век и IV век. Той е роден като езичник и носел името Пантолеон, което на гръцки означавало "лъв във всичко". Учил се на медицина и станал придворен лекар. По-късно приема християнството и името Пантелеймон, означаващо всемилостив.  Св. Пантелеймон се смята за закрилник на лекари и акушерки. Част от мощите му са в руския манастир "Свети Пантелеймон" в Света гора. Светецът се почита от Православната и Римокатолическата църква.

comment 0
visibility 721
Парен локомотив

В Банкя объркаха влака, БДЖ пуска музеен експонат

От кметството в Банкя объркаха влака, който ще пътува пуснат за 1 юни за Деня на детето. От БДЖ потвърдиха пред Столица.bg, че утре композицията няма да се тегли от локомотива Баба Меца, а от друг стар, парен локомотив от серия 01.23, който е музеен експонат. Събитието ще се осъществява със съдействието на Регионално управление по образованието-Враца и доброволческата организация „Да дарим усмивка”. Във влака ще пътуват деца в неравностойно положение заедно с придружители от Дневен център за деца и младежи с увреждания „Сава Филаретов” и Комплекс за социални услуги за деца с увреждания, град Роман. Машината ще посрещне децата на Централна гара София точно в 9:30 ч., след което в 9:45 ще потегли към Банкя. Там пристига около 10:15 на гара Банкя. Докато влакът е там на малчуганите ще бъде изнесена специална програма със забавления и игри с аниматори. Влакът ще потегли обратно към София в 12 часа и ще пристигне в столицата в 12:30 ч. Празникът ще завърши с обяд, подаръци и изненади по време на пътуването за София. Парният локомотив с които дърпа влака е от серия 01.23 и е произведен в специализираната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г. Машината е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 г. локомотив 01.23 (последната машина от локомотивите от серия 01) е определен за музеен експонат и влиза в музейната колекция „Железопътно наследство". По случай 100-годишнината на БДЖ и депо София през 1988 г., 01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20-и септември 1989 г. локомотивът е обслужвал  „Ориент експрес" при преминаването му през България.

comment 0
visibility 560
Празник на село Иваняне

Село Иваняне отпразнува своя празник (СНИМКИ)

Единственото село в България с Паметник на буквите в центъра отпразнува своя празник 24 май. Гостите и жителите на китното селце бяха поздравени от кмета на селото Мария Павлова, кмета на Банкя Рангел Марков и общински съветници. За настроението на площада пък се погрижиха от фоклорен клуб „Пъстра китка”. Празника бе изпълнен с много музика, хора и настроение. Хората от това село определено могат да се горят с него. В него бяха инвестирани средства за детски площадки, стрийт фитнес, озеленяване, инфраструктура и ново кмество.

comment 0
visibility 802
Засаждане на дървете в село Иваняне

Село Иваняне стана по-зелено за своя празник (СНИМКИ)

Село Иваняне стана по-зелено и по красиво след засаждането на 10 броя розовоцъфтящи кестени по линия на компенсаторното залесяване. Те бяха засадени навръх празника на селото 24 май. Дърветата ще правят сянка близо до детската площадка, стрийт фитнеса и новостроящото се кметство на селото. В акцията се включиха кметът Рангел Марков, общинският съветник Анна Стойкова, главният архитект Милена Будинова, Веселинка Петрова от отдел ИИБЕ. Тя е продължение на нициативата, довела и до засаждането неотдавна на 31 дървета на улица „Цар Освободител” от жителите на новоизграден блок. В засаждането на фиданките се включиха и деца, за които примерът на големите по отношение на екологията е от особено значение. Кметът Марков апелира грижата за дърветета да не се ограничава само до засаждането им, а и да се поливат в жегите. Розовоцъфтящите кестени са изключително красиви и устойчиви на вредители и ще създадат една красива среда на хората от селото, което се гордее със своя уникален Паметник на буквите.

comment 0
visibility 438
Купа "НСА-Сивен" - 2019

Състезание по ориентиране ще се проведе в Банкя

През уикенда на 20 и 21 април в гр. Банкя ще се проведе пролетното състезания по ориентиране за купа НСА-Сивен. Организатор е софийски клуб „НСА-Сивен“, с подкрепата на Столична Община – район Банкя и под патронажа на Ректора на Национална Спортна Академия „Васил Левски“ – проф. Пенчо Гешев. В надпреварата ще участват над 265 състезатели от 33 клуба по ориентиране от цялата страна, на възраст от 10 до 75 г. Тя ще бъде открита в събота следобед в гората на запада от гр. Банкя (м. Балабаница) точно в 14.30 ч. За неделният ден е предвидена спринтовата дистанция, която ще започне сутринта от 9.30 ч. от центъра на града. Специално за състезанието са изработени и две нови карти , като организаторите ще предложат на всички участници онлайн резултати чрез GPS проследяване.

comment 0
visibility 597
Концерт в Банкя

В Банкя издигат храм с песни (СНИМКИ)

Снощи се благотворителния концерт „Духът на Европа в Банкя” за събиране на средства за довършване на „Свети Лазар” в квартал Михайлово. Кметът Рангел Марков акцентира върху паралела за християнската духовност между въздигането на горялата катедрала Нотр Дам и доизграждането на храма „Свети Лазар”. В залата имаше множество гости като заместник-кметът Пламен Симеонов, иконом Василий Топузлиев, Нина Иванова от църковното настоятелство, депутатът Красимир Велчев. Събитието бе озарено от сребърната икона на Свети Лазар, изработена и дарена от местния творец Стоян Мирчев. В него участваха дует „Зорница”, трио „Вива”, Валерия Войкова, Емилиян Бърдарски и изявени звездни величини като Русана, Васил Петров и дует Ритон. Живеещите в Банкя, дует Ритон направиха изключителен жест, като помолиха всички свой фенове да не купуват цветя за престоящият им концерт в НДК, а да дарят парите за за довършване на параклиса „Свети Лазар”. Така каузата ще стане национална. Това бе вторият концерт, при първия през 2017 година, бяха събрани близо 4800 лв., с които бе закупена дограма за храма. Към момента са дарени общо 100 000 лв. От районната администрация пожелаха на гражданите като чуят един ден камбаната на храма да запее , да си спомнят, че той е изграден с песни.  

comment 0
visibility 413
Учениците от ПГТ „Алеко Константинов”

Час посветен на Конституцията се проведе в ПГТ „Алеко Константинов”

Специален час посветен на 140-та годишнина от приемането на Търновската Конституция се проведе днес в училище ПГТ „Алеко Константинов” в Банкя. Той бе воден от учителката по история Ваня Харизанова в него участва сборна група от ученици от 8 и 12 клас. Те научиха нови неща за българската държавност. Тя разказа на децата за изработването на Конституцията, за основата на която са използвани принципи, изповядвани от Васил Левски от неговата „Нареда” от 1871 година, Декларацията за Независимостта на САЩ от 4 юли 1776 г, постановки от конституциите на Белгия, Румъния и Сърбия.За да е още по-силно въздействието, урока бе подкрепен от специален музикален фон. Събитието имаше и визуализация от специални табла направени от учениците от 8 клас. Те изразиха свои мнения за Конституцията, правата и свободите на българина. Получените знания са свързани с основните човешки права и свободи на учениците от ПГТ „Алеко Константинов” , а също и тяхното бъдеще като активни участници в живота на Банкя и България.

comment 0
visibility 1235
Възстановяване на банята в Банкя

Кметът на Банкя: Минералната баня ще се превърне в икономически двигател за развитие на ра...

Минералната баня в Банкя ще се превърне в икономически двигател за развитие на района. Това заяви районният кмет Рангел Марков пред Канал 3. Той добави, че Голямата балнеолечебница трябва да бъде един работещ и функциониращ обект. „Изключително сме удовлетворени от факта, че започна реставрацията на минералната балнеолечебница в Банкя. Мястото е създадено да бъде балнеолечебница, а идеята е да се запази автентичния му вид. Това е най-ценното в тази сграда, тъй като в нея има много история. Сградата е на повече от 110 години. Ние максимално искаме да запазим, тази история и оригинален вид, тъй като тя е изключително ценна за Банкя. На практика градът се е формирал такъв, какъвто е сега, благодарение на тази сграда. Балнеологията в България стартира от тук. Това е първата съвременна балнеолечебница в страната ни“, коментира Рангел Марков. Основната функция на обекта е лечението с минерална вода. Капацитетът на банята е 180 човека. Максимално ефективно и енергоемко ще използва минералната вода за отопление. Ще се предлагат различни процедури. А в банята, както преди ще ма лекарски кабинет. Лечебницата ще разполага със солна стая, релакс зона, различни по предназначение басейни, отделени семейни кътове, фитнес зала. Ще бъде дадено предложение да бъде изграден и закрит 25-метров басейн. Предвижда се постоянно действаща изложба на автора на банята, която да връща посетителите към нейната история. „Благодарен съм на всички, които съдействаха за реставрирането на сградата Това е обект, който ще донесе големи ползи на икономиката в района. Реставрацията не значи нищо, ако центъра не започна да функционира веднага, това за нас е приоритет. Важно е да заложим благоприятните за общината и за хората условия, както и да намерим опитен оператор, който да започне веднага да експлоатира обекта“, добави градоначалникът на Банкя Рангел Марков.      

comment 0
visibility 1126
Село Иваняне

Село Иваняне ще има ново кметство (СНИМКИ)

Нова сграда за кметство ще има в село Иваняне до 24 май т. г. Тогава е празника на село и се планира сградата в центъра да бъде открита. Това се разбра вчера при представянето на инвестиционното намерение на район „Банкя”. В Иваняне бяха районният кмет Рангел Марков, главният архитект в района, общинският съветник Анна Стойкова, кметът на село Иваняне Мария Павлова и жители на селото. Сградата ще е от 94 кв. м с фронт офис за прием на документи, помещение за архив, канцелария за кмета и заседателна зала, която ще се ползва от жителите на Иваняне, обясни арх. Милена Будинова. Пространството около кметството ще бъде облагородено и озеленено. В момента кметството се помещава в частна къща, за което се плаща наем от общината. Осигурено е финансирането - 100 000 лв. за новата сграда на кметството. От район Банкя са избрали то да е в центъра на селото, тъй като мястото е комуникативно и достъпно. Някой от жителите попитаха, защо не се ремонтира старата сграда. Тя е голяма и е сторена за училище, а ремонтът й ще излезе доста по-скъпо от изграждането на ново кметство, обяснява кметът Рангел Марков. Според него селото се развива и скоро ще има нужда от ново училище и детска градина. Кметът на Банкя призна, че вече има намерение в селото да се направи и Център за работа с деца. той щял да бъде чрез публично-частно партньорство и на върху общински терен. Центърът ще разполага с по-голяма зала, която ще може да се ползва от обществеността в селото по празнични и други поводи и която в по-голяма пълнота ще задоволява нуждите на жителите му. Дискусията около изграждането на новата сграда за кметство се порведе около красива детска площадка в центъра на Иваняне. Жителите се възползваха от присъствието на кмета Рангел Марков и зададоха десетки въпроси свързани с бита им в селото. Всички обаче смятат, че с вложените инвестиции в последните години Иваняне вече има съвременен облик и са доволни, че ще продължи обновяването.  

comment 0
visibility 883
Велоаялея

Пускат на обществено обсъждане велоялеята Банкя - Люлин

Около 7 - 8 км ще е най-новата велоалея от Банкя, която ще стига до Люлин. Проектът вече е готов проектът за регулационен план, съобщи радио София. Преди реализирането на проекта обаче той ще мине на обществено обсъждане с граждани и неправителствени организации. Идеята за свързването на Банкя със София е още от 2012 г. След Люлин трасето за колоездачи ще продължава и към центъра. Инициатор на велоалеята е администрацията на район Банкя. Трасето ще е предимно в извънградска и зелена зона, но пък ще улесни трафика. Вече имало готово трасе и не се изисквали много големи инвестиции, смята кметът на Банкя Рангел Марков. В столицата се предвижда и друга велоалея - към Студентски град, която да минава през Дървеница. Засега обаче не е ясно кога ще започне реализацията.  

comment 0
visibility 1583
Проверка на ремонта на банята в Банкя

Запазва се над 100-годишна дървена дограма в банята в Банкя (СНИМКИ)

Реконструкцията на минералната баня в Банкя върви с бързи темпове. Вече се забелязва обновяването при реставрацията видя Столица.bg. Да се уверят в напредъка, днес на посещение в обекта бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов, общинският съветник Анна Стойкова, районният кмет Рангел Марков и заместникът му Пламен Симеонов. В сградата вече е опъната новата елинсталация. В салона на големия басейн продължава възстановяването на купола. По стените вече се забелязват възстановените някогашните орнамементи. Направени са и подстъпите от входния салон към другите зали. Въпреки ниските температури работниците на Консорциум 2020 не спират и продължават да извършват строителни дейности. Проектът Консервация, реставрация и социализация на централната минерална баня "Банкя" стартира на 2 ноември 2018 г., когато бе открита строителната площадка. Срокът за изпълнение е 500 дни. Към емблематичния за Банкя обект вече има интерес от Турция, Франция и Италия. Оператори проявяват любопитство за управлението на банята. Работи се и в тази насока, защото за нас е важно не само да готова банята и да врътнем ключа, а да се управлява ефективно и да се ползва от хората, каза кметът Йорданка Фандъкова. С темповете, с които се движи реконструкцията сградата е сигурно, че скоро ще е готова. А моделът на публично частното-партньорство, който бе приложен за спасяването й, е доказателство, че е работещ, коментират местните жители. Хората в Банкя са доволни, че след 30 години отново ще могат да ползват минералната вода, заради която градът се превръща в известен балнеологичен център. Сградата на минералната баня бе спасена с отдаването на право на строеж за 35 години на общински терен на Алианц България. Получените пари, около 8 млн. лв. отиват за реконструкцията и възстановяването на банята, уточни районният кмет Рангел Марков. Новият хотел ще бъде изграден в близост до банята, там където в момента са руините от някогашния летен театър. Ще има топла връзка, най-вероятно под земята с банята. След 35 години хотелът също остава собственост на общината. В сградата на банята ще има уникално кафе, предвижда още проектът. То ще е вдясно като се влезе през централния вход. В него се запазват дървените сепарета и дърворезбата. Това дърво е над 100 години и е оргинално от отварянето на банята през 1910 г. Някой се е опитвал да го запали, но не гори, обясни зам.-кметът на Банкя Пламен Симеонов. Всички дървени елементи и орнаменти, които са разделяли кабинките също ще се запазят. Реставрира се и символът, емблемата на банята - мида, която е поставена освен над централния вход, но и над всяка врата на някогашните лекарски кабинети и над малките корита в салона на големия басейн. Уникална архитектура и сграда, но защо се е стигнало до тук, да рухне и сега да е в това състояние, чудеха са двама полицаи от Банкя, които за първи пъл влизаха в сградата. Дебитът на минералната вода там е 24 л/сек., а 4 л/сек, са достатъчни за двата басейна. Отоплението на обекта също ще е с минерална вода чрез съвременен енергиен център. Капацитетът на банята ще е 180 души, обясни кметът Рангел Марков. Извън сградата ще се построи 25-метров басейн, който също ще бъде с минерална вода.

comment 0
visibility 1174
Банята в Банкя

Фандъкова проверява ремонта на минералната баня в Банкя

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери реконструкцията на сградата на минералната баня в Банкя, утре. В момента там се изпълнява пълно възстановяване, консервация и адаптация на сградата на емблематичната минералната баня, която е в централния парк "Кестените". Столична община отдаде терен с право на строеж за малко над 9 млн. лв., а с 6 млн. лв. се финансира реконструцията на сградата. Преди това имаше няколко нуеспешни опита банята да бъде отдадена на концесия. През април 2017 г. Столичният общински съвет одобри публично-частното партньорство. Теренът в близост с право на строеж го взе Алианц. Все още се работи по проекта, според който там ще има голям хотел с топла връзка до банята. Строителната площадка на банята в Банкя бе открита в началото на ноември 2018 г. 520 дни е срокът на ремонта и се очаква да приключи през  2020 г. когато емблематичната за Банкя минерална баня трябва да отвори врати. Това показват сроковете на проекта, който е за реставриране и възстановяване на обекта.

comment 0
visibility 862
Ул. Булаир в район Банкя

В Банкя честват битката при Булаир

Жителите в Банкя ще почетат годишнината от битката при Булаир. Честването е особено за хората, които живеят на ул. Булаир, защото вече е традиция. Отбелязването на празника е в събота, 9 февруари т. г. И тази година хубава традиция ще бъде спазена. Жителите на улица „Булаир” ще се съберат в събота в 15 часа в Туристическия информационен център. Там ще отдадат почит на героите от битката на българските войни при местността Булаир. Битката между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-ти турски корпус е на 8 февруари, 26 януари стар стил, през 1913 г. Боят се води в района на Булаир и старата крепост Цимпе, и завършва с победа за България. В негова чест е създаден маршът „Булаир“.

comment 0
visibility 634
Район "Банкя" - Коледни празници

Коледни празници в Банкя с благотворителна инициатива

За четвърта поредна година район „Банкя“ и „Ротари Клуб Банкя“ съвместно организират Коледните празници в града с благотворителна цел. Една от инициативите на „Ротари Клуб Банкя“ е свързана с проекта „Топъл обяд“. На ул. "Майор Коста Паница" в района ще има дървени къщички взаимствани от европейските коледни базари. Къщичките са дарени от клуба. Те ще бъдат отворени за посетители на 15, 16, 21-26 декември тази година. В тях ще има най-различни изненади, изкушаващи кулинарни предложения - пълнени прасенца, домашни коледни сладки, печена тиква, греяно вино и други. Богата културна програма ще зарадва присъстващите. Сред изпълнителите ще бъдат носителите на Латински грами от ноември 2018 трио „ЕСТРУНА“, българската рок група "Атлас", обичаят коледуване, богата фолклорна програма с участието на певицата Ана-Мария, ТК "Пъстра китка" и ТК "Пендари". Специален гост на четвъртите Коледни празници в район "Банкя" отново ще бъде шеф Ангел Ангелов със своя Юнашки тиган. Срещата със 17-годишния писател Иво Христов на 18 декември от 17 ч. е една от специалните инициативи на организаторите.

comment 0
visibility 1802

Рангел Марков пред Столица.bg: Докато аз съм кмет, в Банкя няма да има светофар

Приоритет ни е да възвърнем славата на курорта и да развиваме туризма, заяви кметът на район Банкя Банкя да възвърне старата си слава на известен курорт не само в България, но и на Балканите и Европа. Това е основната цел, която кметът на Банкя преследва вече трети мандат. И бавно, но последователно, стъпка, по стъпка той се приближава до целта, а пътят към нея минава през десетки срещи с гражданите, внасяне на доклади в СОС, отлична комуникация със Столична община и най-вече подкрепата на местните жители. Банкя наистина е променена след почти 20 години бездействие. Когато за първи път избират Марков за кмет, той е едва на 29 години. Днес Банкя е обновена и се инвестира дългосрочно и целенасочено, за да се възползват местни жители и гости максимално от Божиите дадености - въздуха и минералната вода. Столица.bg гостува на кмета на район Банкя - Рангел Марков в кабинета му. - Господин Марков, най-после ще реализирате една ваша мечта, да възстановите известната минерална баня в Банкя? - На 1 ноември т. г. официално стартира ремонтът на банята в Банкя с откриването на строителната площадка. Това е знаков обект за града, по който работим от 2009 г. Специализираната болница е прехвърлена официално с решение на МС. Това е емблемата на града. - Защо е толкова важно за вас. Можеше да съборите сградата и да се направи модерна и лъскава сграда? - Това е недопустимо и непростимо. Искаме Банкя да възвърне имиджа си и да се развива като курорт. Селището е създадено заради наличието на минералната вода и чистия въздух. Тук винаги се е развивала Балнеологията. В Банкя има специфични въздушни течения, от които 7 пъти на ден се сменя въздуха. Приоритет на района е развитието на туризма и балнеологията за утвърждаването на Банкя като курорт. - Мислили ли сте за управлението на банята след ремонта, все пак ще имате един обект, за който трябва стабилно управление, за да печели? - Ходихме във Виена и Будапеща. В унгарската столица работят 13 обществени бани и всички туристи ги посещават. Банята "Гелерт" е почти на 100 години, с хотелска база и прилича на тази в Банкя. Още от сега работим по въпроса за мениджмънта и когато приключим с ремонта няма да губим време да търсим екип. На мнение сме, че ще е най-добре да се даде на оператор, който има опит в управлението на такива обекти с минерална вода. А пък и вече има интерес към банята от Турция и Италия, включително и от Френската асоциация на ресторантьори и хотелиери. - Центърът е обновен и променен, има нова визия, каква ви беше идеята? - Да възвърнем духа на града, спокойствието и уюта. Направихме пешеходната зона с нова организация на движението и пространство за социални контакти и култура. Инвестирани са 1,5 млн. лв. Центърът наистина стана красив с ротонда, амфитеатър и часовникова кула. Автор на центъра е арх. Ивайло Владимиров. Той е от Банкя и е преподавател в УАСГ. Много искахме да изберем местен архитект. Той оправда доверието ни, защото във всичко, което направи вложи душа. Фенерите, които светят вечер например са в стил романтичен Париж. Изработени са по поръчка специално за Банкя. - Доволен ли сте ви е и жителите от реализацията на проекта? - От 2007 г. мислим по този начин и се съобразяваме с историята на Банкя, а също и с поводите, по които е създаден града. Надявам се, че и хората забелязват промяната и им харесва. Не само обновихме центъра, заедно с големия проект за Водния цикъл подменихме и подземната инфраструктура. - Какво предстои? - Да изберем изпълнител за изграждане на вътрешно кварталната ВиК мрежа и канализация. До сега са готови 42 км от главния колектор. Трябва да изградим още 45 км. Работим по проекта и се надяваме успешно да го защитим, и да подпишем договор за финансиране по ОП "Околна среда". - Идват местни избори? - Да, вече се усеща. Но ние трябва да си гледаме нашата работа и да не забравяме за приоритетите. - Ами, ако не сте вие кмет, имате ли притеснения за реализацията на проектите? - За следващия мандат, независимо кой ще е кмет, трябва да се приоритизират нещата, които да се свършат в града. И най-важният е ремонтът на банята. Започнахме на 1 ноември т. г. и трябва да приключи за 500 дни. Проектът за вътрешно кварталната ВиК мрежа се надяваме да стартира до 6 месеца, ако нямаме обжалвания на процедурата за избор на изпълнител. Можем да започнем още в началото на 2019 г. защото проектът е готов. Това трябва да се свърши! - Банкя има природните дадености и за развитие на спорт, какво е положението със спортните бази тук? - Банкя имаше стадион, който умишлено бе оставен на разрухата във времето. През 2000 г., по необясними причини, там влязоха багери и всичко приключи. Имаме амбицията да направим нов и модерен стадион. Водим разговори с БФС. Искаме базата да има хотелска част и помощни игрища. По-голямата част от терена е общински, но все още има реституирана земя. Отчуждихме я и осигурихме терена. Когато базата е готова ще се ползва от ДЮШ на местен клуб и БФС. Основното игрище ще е 22 декара, а едното тренировъчно ще е с изкуствена трева. Трябва обаче да изградим и съпътстващата инфраструктура - съблекални, фитнес и административна сграда. От разговорите с БФС ще се уточни дали финансирането ще е цялостно или частично. - Банкя е известна и с пътеката на здравето? - Да тя е напълно в унисон с курортния дух на града. Пътеката има специфика от чисто медицинска гледна точка. Това е кардио пътека с определен наклон и метраж. Има указателни табели, на която всеки може да визи какво разстояние е изминал. - Банкя беше известен с много санаториуми? - В момента работят 5, има общо 1200 легла. - Кой е най-натоварения сезон? - Лятото. Градът е с 12 000 жители официално, а лятото стават над 25 000. - Банкя е район на Столична община, с какво е по различна от другите квартали? - Единствено може би има малка прилика с Панчарево заради минералната вода. Различното е, че при нас липсва динамиката на другите квартали. Времето сякаш е спряло. Това спокойствие създава уют и сигурност. Хората има къде да се разхождат и релаксират, вижте, парка, пешеходната зона. - До сградата на общината има къща, която вероятно е паметник на културата, но може да рухне всеки момент? - По голямата част от старите сгради - паметници на културата са частна собственост. Повечето са в много лошо състояние. Само 3 - 4 сгради са възстановени с частни проекти. Всичко опира до собственика. Тази къща, която сте видели е общинска. През 2019 г. ще санираме сградата на общината и тогава ще започне и ремонта на къщата в съседство. Преди това трябва да съгласуваме всичко с Института за паметници на културата. - Какви ви бяха приоритетите досега в обновяването на града? - Детската градина, яслите и училището. От тях започнахме решаването на проблемите. В детската градина направихме разширение и имаме 4 нови групи. Но проблем си остават местата в първа група, защото бабите гледат децата и не ходят на ясли. И в един момент тръгват на градина. 78-о  училище "Христо Смирненски", което е най-голямото на Балканите като материална база и има спортен комплекс и басейн бе санирано. След ремонта намалихме енергийните разходи с 30%. Има предучилищна група и в училището. Там сме осигурили целодневно занимание, осигурено е и всичко необходимо. Дори там е по-добре за децата, защото като тръгнат в първи клас вече са свикнали със сградата. - Как се справяте с паркирането в Банкя? - Имаме очертани 250 места и така, както имаме желание да привличаме повече хора тук, така се появява проблемът с автомобилите през уикенда. Но пък и много хора идват с градския транспорт. Автобусите 47, 48 и 49 се движат през 15 минути, а и те ходят и до селата Вердикал, Градоман и Клисура. - Движението става натоварено особено в центъра, светофари? - Аз, докато съм кмет светофар в града няма да има. Ние се борим да сме курортен град, а един светофар, чисто психологически те връща там откъдето идваш. А ние искаме като курорт да предложим спокойствие и разтоварване. За това сме направили на две места кръгово движение, за да няма светофари. - Очевидно градът е обновен, имате ясна визия и знаете какво искате да постигнете. Какво наследство получихте? - През 2007 г. когато станах кмет всичко беше много занемарено. 20 години нищо не беше пипано. Сега имаме 13 камери за видео наблюдение, всичко се поддържа и се надяваме, че жителите и гостите ще пазят направеното в града.

comment 0
visibility 784

Осмокласничка от Банкя е сред призьорите в конкурса "Птиците в изкуството”

Осмокласничка от Банкя спечели награда в конкурса за рисунки на Регионалният исторически музей – София. Темата за детска рисунка бе "Птиците в изкуството”. Събитието бе част от изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“, която е част от временната експозиция на музея. Третото място бе за Александра Владимирова от Банкя, която учи в НПГИ "Свети Лука", похвалиха се от районното кметство. Участниците бяха разделени в три възрастови групи: до 10 години, от 10 до 15 години и над 15 години. Тийнейджърката се е учила да рисува и се е вдъхновявала в Банкя в 78-мо СУ "Христо Смирненски". От IV - VII е учила в ЧСУ "Дружба". Посещавал е курсове в галерия „Тандра” и в училище „Дъга”. Председател на авторитетното журито бе Георги Пчеларов, илюстратор на научни издания. Може би близостта и познанията за природата на Банкя е дала шанс на младата талантлива художничка да представи достойно себе си и Банкя, както се вижда от снимките на фотографа Вячеслав Попов.