Тема: район Изгрев

comment 0
visibility 3336
Зелена зона в Изгрев

Живеещите в "Изгрев" не искат зелена зона за паркиране

Живеещите в столичния район "Изгрев" не искат да се въвежда платено паркиране. Това стана ясно от проведеното обсъждане на предложение на районната община за въвеждането на зелена зона. На 9 февруари над 300 граждани са присъствали на събирането. Повече от половината от тях категорично са били против въвеждането на платеното паркиране, а останалито около 30 - 40% са имали условия, научи Столица.bg. "Изгрев", който е един от най-луксозните райони на София цари безпорядък и хаос в паркирането. Особено трудно е да се намери място в кв. Изток и Дианабад. В района има доста активно строителство и само тази година ще бъдат завършени няколко големи обекта. Така паркирането в тази част на София ще става все по невъзможно, особено за живеещите, коментират привърженици на реда и платеното паркиране. Против платеното паркиране бяха и в кв. Иван Вазов през есента на 2018 г. когато зелената зона на София се разшири и обхвана горната част на Лозенец, Възраждане, Красно село и Оборище. Само 6 месеца след въвеждането на платеното паркиране, живеещи в "Иван Вазов" сами поискаха от район "Триадица" дъ се въведе и в квартала. Хората имаха сериозни проблеми с автомобилите си, особено през уикенда, когато съседния Южен парк се препълваше от посетители. И след първия отказа в район Триадица вече мина общественото допитване за зелена зона в кв. Иван Вазов и вече се очаква докладът да влезе за решение в СОС. Вероятно и на живеещите в "Изгрев" им трябва още време да се изнервят и изтормозят с паркирането, за да разберат, че въвеждането на зелената зона ще осигури ред и комфорт, най-веже да тях самите. В момента проучване за въвеждане на зелена зона се провежда във всички квартали на район "Слатина" и е вероятно след въвеждането там, едва тогава ще озрее необходимостта за зелена зона и в "Изгрев". 

comment 0
visibility 3144
Прободен мъж в столичния квартал Изток

Прободен мъж в кв. Изток в София е с опасност за живота

50-годишен мъж е в тежко състояние и с опасност за живота, след като снощи е бил прободен няколко пъти в столичния квартал Изток. След подадения сигнал на мястото веднага пристига линейка и полиция. Пострадалният е откаран в болница "Света Анна". Настанен е Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение с множество прободни рани и все още е в много тежко състояние, съобщава Фокус. От прободните рани е загубил е над 1 литър кръв. Мъжът има пневмотроакс и множество контузни рани, включително на главата. Още снощи екип, ръководен от д-р Ивайло Григоров от Клиниката по хирургия е оперирал пострадалия. Допълнително усложнение за лекарите е, че пациентът е рядка кръвна група - В отрицателна. Мъжът е бил нападнат снощи от двама души пред входа на блок в квартал Изгрев. Там имал офис на втория етаж. Очевидци на инциднета казаха, че нападателите веднага са избягали.

comment 0
visibility 488
Изчистиха пясъчника в 23 детска градина Здраве в район Изгрев

Изчистиха мухлясъл пясък в 23 ДГ "Здраве" в "Изгрев"

Малчуганите в 23 детска градина "Здраве" в столичния район "Изгрев" вече имат почистен пясъчник и място за игра. Преди седмица снимка в социалната мрежа показа, че направения с родителска помощ пясъчник е с мухлясъл пясък, след като повече от година е стоял под винилова покривка. От Столична община веднага бяха предпирети мерки и пясъкът е изчистен. Доволни от бързата реакция са родители на децата в градината. В момента тям няма пясък, но скоро отново трапът ще бъде засипан с чист пясък, защото е любимо място за игра на децата. След забележка от наша страна, във връзка със сигнала от групата, ръководството на 23 ДГ изчисти пясъчника и обеща , че ще го стопанисва отговорно, написа в социалната мрежа и зам.-кметът по образование в Столична община доц. д-р Тодор Чобанов.

Реклама
comment 0
visibility 351
Народна топка

Училищата от район "Изгрев" на турнир по народна топка

По повод Деня на София - 17 септември, всички училища на територията на район "Изгрев" ще се срещнат, за да премерят сили кой е по-добър в играта народна топка. Отборите ще бъдат съставени само от ученици от учебните заведения на територията на район "Изгрев". Читалищата „Добри Чинтулов - 1935“ и „Николай Хайтов - 1936“ също ще се включат като партньори в инициативата, като ще се представят с културна програма. Празникът ще се проведе в градинката при КАТ-София, на 17 септември, от 10.00 часа. Проектът се осъществява със съдействието на „Федерация народна топка България“.

comment 0
visibility 666
Ремонтираха баскетболен кош в кв. Изток

За 100 лв. доброволци възстановиха детска площадка в кв. Изток (СНИМКИ)

Доброволци за пореден път преобразиха и обновиха детска площадка в София. Само за 100 лв. и 5 - 6 човекочаса труд благодетелите възстановили счупен баскетболен кош. Стъпка по стъпка и резултатът е обновена тринадесетата поред детска площадка. Благодарение на труда на членовете на "Бъди общественополезен" децата ще се разват и ще играят на чисто ново табло за баскетбол на "Слънчевата площадка" в жк Изток, зад блока на ул. Академик Методи Попов №4.  "Научихме много нови неща във връзка с този баскетболен кош: от прости детайли като цветовете на NBA за мрежичката или точните разстояния в метри на белите разчертания под таблото, та до големи постижения като да се научим да заваряваме. Все пак сред нашите доброволци няма майстори по професия, но имаме желание и намираме начини", написаха в профила на "Бъди общественополезен".  Покрай ремонитрането на баскетболното табло майсторите признават, че са придобили и нови технически познания за плексигласа, възможностите за неговото рязане и оформяне. Те експериментирали с иновативна разработка на български учени – биополимер. Материалът е бил положен като завършващ слой, защото запазва по-дълго и по-устойчиво боя или спрей. "Използвахме го за нашето лого и благодарение на нашия експеримент тази иновативна разработка намери успешно приложение на ново място - на детските площадки", разказват благодетелите. "Учим се от практика и от грешките си, не се страхуваме да опитаме, не се притесняваме да се допитаме за съвет, не се отказваме, ако не се получи от първия път. Просто търсим по-добро решение и начин как нещата да се случват", написаха те в социалната мрежа.

comment 0
visibility 1219
Детска количка не може да мине по ремонтиран тротоар в Дианабад

Ремонтиран тротоар в "Изгрев" е непроходим за колички и хора с увреждания (СНИМКИ)

Тесни тротоари и стълбове за осветление тормозят пешеходци и майки с колички по софийските улици. Особено фрапиращ е случаят в столичния квартал Дианабад. Снимка на бебешка количка пред електрически стълб предизвика коментари на възмущение и подигравки с инженерната мисъл на някои "специалисти".  Ремонтираният тротоар на ул. Свети Пимен Зографски в район Изгрев е труднодостъпен за майки с колички и хора с увреждания. Настилката е асфалтова, поставени са нови бордюри, но проблемите си остават. Оказва се, че тясната ивица се препречва от стълбове. За да премине майка с количка трябва да слезе на пътното платно при движещите се автомобили. А какво ще направи човек с инвалидна количка или с увредено зрение?, питат граждани в социалната мрежа. Столична община има приета Стратегия за достъпност, а изпълнява ли се тя по ремонтираните улици и тротоари на софийските улици?

comment 0
visibility 2838
Водосвет на основния камък на храм Св. Пимен Зографски в район Изгрев

Поставиха основния камък за издигането на храм "Св. Пимен Зографски" `(СНИМКИ и ВИДЕО)

Водосвет за нов храм и полагането и освещаване на основния камък на църквата Св. Пимен Зогравски се се извърши днес от Видинския митрополит Поаликарп в район Изгрев. Молитвеният дом ще се издигне в градинката до КАТ. Официалната церемония събра много столичани наред с официални гости. На освещаването бе столичният кмет Йорданка Фандъкова, районния кмет Цветомир Жеков, депутати, общински съветници, благодетели и живеещите наоколо столичани. "Господи Боже наш, който си благословил и върху този камък да създадеш църква, сам Ти дари многото Твои небесни блага на тези, които Ти принасят тези Твои дарове от всичко, което е Твое, за въздигането на изграждащия се за Твоя слава храм, укрепи строителите, като ги запазиш невредими, запази основите му нерушими и непоклатими и ни покажи Твой дом, та в него с всехвални песни и славословия да възпяваме Тебе, истинския наш Бог", се помолиха духовниците при първата копка и полагането на основиня камък. Там където е поставен ще бъде олтара на църквата "Св. Пимен Зографски", разясниха духовниците. Деца от 34 детска градина "Брезичка" пяха и танцуваха под ритъма на народна музика. Там където е поставен основния камък ще бъде олтара на храма, обясниха духовниците. Присъстващите хора са доволни, че най-после и в техиня район ще има православна църква. През есента на 2018 г. СОС реши безвъзмездно да дари терен в парка за издигането на молитвен дом. Проектът на архитектурната част е дарение на църковното настоятелство и вече има събрани средства от дарение за градежа на църквата "Св. Пимен Зографски". "Беше много важно да намерим място и да осигурим строителството на храм в Изгрев, който беше последния столичен район без църква, каза пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова. Тя благодари на СОС за предоставянето безвъзмездно терена за строителство на храм и най-вече на жителите, защото те са хората, които изявяват желанието да има църква в тази прекрасна градинка. "Наред с игрите тук децата ще получават своето духовно възпитание. Защото вярата ни учи да сме съпричастни и да правим добри дела", каза тя. Столичният кмет съобщи, че предстои изграждането на още един храм в район "Надежда". "Там са почти готови и през есента очаквам и там да се направи първа копка. Радвам се и на църковното настоятелство, лично на отец Антоний, който е упорит и до край ще изведе проекта, както и на настоятелството за избора на патрон - "Св. Пимен Зографски", един от столичните светци, изградил и изписал няколко храма в София. Около 30 църкви сме подпомогнали финансово, за да бъдат реставрирани и възстановени. Тази година СОС подкрепи още 4 църкви. Заедно с тези храмове вече на финала е строителството на Арменската църква. Даване на подкрепа на различни вероизповедания също е важно, защото София е град на толерантност, църквата и вярата ни учат на това", каза столичният кмет.    

comment 0
visibility 1086
Разрешително за строеж на храм в Изгрев

Издадено е разрешение за строеж на църква "Св. Пимен Зографски" в Изгрев

Църковното настоятелство на православен храм "Св. Пимен Зографски" получи разрешение за строеж на църквата в район Изгрев. Новината бе съобщена в социалната мрежа. Документът бе връчен вчера в кабинета на районния кмет инж. Цветомир Жеков, в присъствието на арх. Добромир Горанов и протоиерей Антоний Милушев. Това е завършекът на поредния етап от градежа на храма, който е разположен в китен парк до КАТ София. "Приятели, приключихме един важен етап от делото за строеж на храм. За Славата Божия и с Негово благоволение.", съобщиха на профила си Църковно настоятелство  "Св. Пимен Зографски". Преди месец те получиха като дарение и проект за архитектурната част на църквата от  арх. Станимир Димитров. Благодарности изказват и към Негово светейшество софийски митрополит и патриарх български Неофит, за благословията на начинанието. Инициативата получи и подкрепата на СОС, който одобри теренът за строеж, както и експертната помощ на "Устройство на територията" в район Изгрев. Допълненията към проекта - инженерните части също са дарение от екипа на фирма "Стивън Джордж", с ръководител арх. Тихомир Казаков. Църковното настоятелство е благодарно на всички дарители, защото с техните средства са платени дължимите такси. Настоятелството е уверено, че с общи усилия ще успеят да съградят желания храм в кратък период от време.

comment 0
visibility 1129
Народна топка

В “Изгрев” стартира проекта „140 години незабравима столица с народна топка“ (СНИМКИ)

В столичният район “Изгрев” стартира спортният проект „140 години незабравима столица с незабравимата от цяла вечност народна топка“. Той е продължение на стартиралата през 2018-та година инициатива „Незабравимите игри от детството“ и има за цел да възроди популярната игра народна топка в училищата в района. За да бъде успешно реализиран проекта бе осъществено партньорство с Федерация народна топка в България. От 2 май до 30 юни представителите на Федерацията обучават учениците в района. Първите две училища в които премина обучението бяха 11 ОУ ”Св. Пимен Зографски” и ПГФК „Княгиня Евдокия“. Учениците ще имат възможност да покажат наученото като се включат в празника по случай Деня на София „140 години незабравима столица с незабравимата от цяла вечност народна топка“, който ще бъде проведен на 17.09.2019 г. на откритото пространство в градинката на КАТ. Инициативата се реализира от кмета инж. Цветомир Жеков и се финансира по Програмата за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община.  

comment 0
visibility 1090
Картини

Откриха конкурса за детска рисунка „Рисувам в Изгрев 2019“ (СНИМКИ)

Днес бе открит първият районен конкурс за детска рисунка „Рисувам в Изгрев 2019“. Той е инициран от район „Изгрев“ – инж. Цветомир Жеков и предшества Традиционната годишна изложба на художници, живеещи и творящи в района. В него участват над 160 деца на възраст от 7 до 18 години, живеещи и/или учещи на територията на „Изгрев“. Отличените с нграда три рисунки ще бъдат част от експозицията на XXIV Традиционна годишна изложба от 14 май до 12 юни 2019 г., редом до творбите на художниците от района. Изложбата се намира в Интерпред – СТЦ София АД – галерийно пространство „Арт Плейс Интерпред“, с адрес бул. „Драган Цанков“ № 36. Тя може да бъде посетена в периода 4-7 май всеки ден от 8 до 20 часа, входа е свободен. В перода 9-12 май уникалните творби ще бъдат поместени в сградата на районната администрация на адрес: ул. „Атанас Далчев“ № 12.

comment 0
visibility 365
Фестивал на толерантността

170 деца от София показаха талантите си във "Фестивалът на толерантността"(СНИМКИ)

Близо 170 деца от 7 софийски училища показаха уникалните си таланти във "Фестивалът на толерантността", който се проведе в Дом на културата в район "Искър". Малчуганите от 6 до 18 години пяха, рецитираха, танцуваха, свириха на инструменти и оставиха публиката без дъх в името на толерантността един към друг, на уважението и разбирането различията на другия до теб, съобщиха от администрацията на района. Събитието се организира от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Искър" с председател кмета на община Ивайло Цветков. Гости на колоритния фестивал бяха общинските съветници Лорита Радева и Нина Чанева, и.д. кметът на район „Младост“ арх. Румен Русев, зам.-кметът на район "Подуене" Ани Бързанова, представители на районните администрации и на Местните комисиия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към столичните райони "Изгрев", "Искър", "Младост", "Подуяне" и "Слатина", много родители и учители. На финала участниците получиха грамоти от кмета на район "Искър". Призовете раздадоха общинският съветник от района Лорита Радева и колегата й Нина Чанева. Малките таланти от "Искър" получиха от кмета ваучер за пазаруване от книжарници.

comment 0
visibility 736
Проект за църквата в район "Изгрев"

Проектът за църквата в "Изгрев" е дарение от арх. Димитров

Готов е проектът за изграждането на църквата "Св. Пимен Зографски" в столичният арйон Изгрев. В края на миналата седмица арх. Станимир Димитров връчи проекта като безвъзмездно дарение на представителя на настоятелството прот. Антоний Милушев. Проектантът го е изработил и го дарява на настоятелството. На събитието присъства и кметът на "Изгрев" инж. Цветомир Жеков и инж. Борислав Пелов. Благодарим на дарителите, написаха в социалната мрежа от настоятелството. Проектът за новостроящия се храм е част "Архитектура", фаза "ТП". Настоятелството връчи Удостоверние на арх. Димитров за дарението. През есента на 2017 г. СОС реши в парка до КАТ София да се изгради православен храм. В края на 2018 г. мястото бе осветено на празника на светията. Това ще е първият храм в столицата на името на Пимен Зографски.

comment 0
visibility 484
Фестивал на толерантността

За четвърта година организират „Фестивал на толерантността“ в район "Искър"

За четвърта поредна година от Местната комисия за противообществените прояви към „Искър“, начело с кмета Ивайло Цеков, организират „Фестивал на толерантността“. Събитието е едно от най-мащабните организирано от районна администрация в Столична община и ще се състои на 17 април от 18 часа в ОКИ – Дом на културата "Искър". Фестивала е една инициатива, която има за цел да насърчи творческите прояви на учениците в района. Той е създаден в името на уважението, толеранса, разбирането и приемането на всички с техните особености, характери, цвят на кожата и религия. В инициативата тази година ще видим 170 ученика от 6 до 18 г., те ще покажат таланта си с песни и танци. Участниците са от 7 училища в районите „Искър“, „Слатина“, „Младост“, „Изгрев“ и „Подуяне. Ще се включат и 38 деца от местните 150-о ОУ „Цар Симеон Първи“ и 108-мо СУ „Никола Беловеждов“. Специален гост на събитието ще бъде народната певица Валентина Шерденкова. Кметът на района Ивайло Цеков, благодари за усилената работа и всеотдайност на администрациите на районите „Слатина“, „Младост“, „Изгрев“ и „Подуяне“, а също и на ръководствата на всички училища, които ще участват в това мащабно събитие.

comment 0
visibility 667
ремонт на алея

Ремонтираха алея в жк Изток, възстановиха осветлението

Приключи ремонтът на пешеходната алея и на спирката МГТ в район Изгрев, похвалиха се от районното кметство. Водоотвеждането е оправено и там вече няма да се събират огромни локви при дъжд. В близост до спирката е и кръстовището на ул. М. Юрий Гагарин”. Мястото се явяваше като пешеходен вход за жилищния квартал Изток. Оказа се, че участъците от пътя са били в лошо окнструктивно състояние и е имало обратен наклон, заради което се е събирало вода. При обновяването е поставено и алейно осветление, възстановена е конструктивната цялост на главната алея. Подменени са градинските бордюри и участъкът е изцяло асфалтиран. финансирането на ремонта е осигурено по Програмата на Столична община за ремонт на инженерната инфраструктура.

comment 0
visibility 530
Деца от 23 детска градина в район Изгрев

Деца майсториха хартиени цветя в "Изгрев" (СНИМКИ)

Деца от всички групи на 23-а детска градина "Здраве" в столичния район "Изгрев" посрещнаха пролетта, с направени от тях хартиени цветя и картички. Инициативата се нарича "С усмивка и цвете в ръка да кажем "Здравей" на пролетта". Тя бе организирана от служители на общинската администрация в района. Екипи на отдел "Образование" помогнаха на малчуганите за направата на пролетните картички и хартиените цветя. Кметът на "Изгрев" инж. Цветомир Жеков и неговият заместник Веселин Петков не спестиха комплиментите си за направеното от децата. Всичко, което децата сътвориха, остана като подарък за родителите им. Инициативата имаше за цел да възпита у подрастващите чувство на естетика и формиране на позитивно отношение към природата.

comment 0
visibility 812
Ученици от 119 СОУ

Ученици от 119 СОУ се състезаваха за успешен маркетинг (СНИМКИ)

Ученици от 7 и 8 клас на столичното 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов" се включиха в състезание за разработване на успешни маркетингови подходи за реклама на истински продукти. Става дума за инициативата "The Code". А бизнес ментори на децата са екип от маркетинговата агенция Dentsu Aegis Network Bulgaria. Директорът на училището -  Диян Стаматов поздрави младите хора за включването им в състезанието и наблегна на уменията, които ще развият те чрез участието си в надпреварата. Знания, които са важни днес, но ще стават все по-важни и ценни в бъдеще,допълни директорът. Йордан Стоянов от екипа на "Джуниър Ачийвмънт България" запозна учениците с някои от инициативите на организацията, в които могат да се включат през годината.

comment 0
visibility 1077
Карта на променените линии на градския транспорт

Автобус 67 е с променен маршрут за 12 дни

На спирката на градския транспорт на Автостанция "Изток" вече има нов пункт за продажба на карти и билети (превозни документи) за градски транспорт, съобщиха от разкри ЦГМ. Павилионът ще  работи от 7.15 ч. до 18.45 ч., и в почивните дни. В новия пункт могат да се зареждат карти. Имаше нужда и ЦГМ удовлетвори желанието, и отвори този обект за удобство на жителите от столичните квартали „Изток“ и „Изгрев“. Заради ремонтни дейности на топлопровод се налагат промени по някои линии в градския транспорт в София, предупредиха от ЦГМ. За 12 дни се променя маршрута на автобусите по лини 67. От 04:30 часа на 19.03.2019 г. до 24:00 часа на 31.03.2019 г. в посока бул. „Джеймс Баучър“ ще се движи, както следва: от ул. „Стоян Михайловски“ продължава по източното пътно платно на пл. „Велчова завера“, обратен завой на кръстовище бул. „Джеймс Баучър“ – ул. „Свети Наум“, по западното пътно платно на пл. „Велчова завера“, ул. „Стоян Михайловски“ и по маршрута си до кв. „Симеоново“. Автобусните спирки с код 1568 „Семинарията” за автобусна линия № 67 и с код 1569 „Семинарията“ за автобусни линии №№ 94, 102 и N2 се закриват. Разкрива се временна автобусна спирка с код 6501 „Семинарията“ на пл. „Велчова завера“ за автобусни линии №№ 67, 94, 102 и N2 на 60 метра след кръстовище бул. „Джеймс Баучър“ – ул. „Свети Наум“.

comment 0
visibility 735
Проект в детска градина Брезичка

Родители четат приказки на 3-годишни в ДГ "Брезичка"

Тригодишни малчугани с удоволствие ходят на детска градина. Това е благодарение на проект „Утринна приказка“, който се реализира в група „Котета“ в столичната 34 ДГ „Брезичка“ в рпайон Изгрев. Всяка сутрин родители се редуват и им четат и драматизират с помощта на престилки с различни герои или куклен театър любими детски произведения, пише в. "Монитор". Сред любимите приказки на малчуганите са „Червената шапчица“, „Трите прасенца“, „Косе Босе“ и други. Проектът започна в началото на учебната 2018/2019 и в него участват 15 детски градини от 5 региона в България - София, Плевен, Сливен, Пазарджик и Велико Търново. За регион София всички детски градини са в столицата. Идеята е била родителите да са съпричастни към учебния процес  и да има добро сътрудничество с градината, защото децата в тази възраст са чувствителни към раздялата, споделят от 34 ДГ Брезичка. Така родителите се чувстват като част от педагогическия процес, а ежедневното четене на приказки развива въображението, паметта, мисленето на децата, коменитрат педагози.  

comment 0
visibility 938
119 СОУ "Проф. Михаил Арнаудов"

Здравословно хранене под родителски контрол ще има в 119 училище

Здравословното хранене в училището е мисия възможна. Това написа на профила си във фейсбук директорът на 119 училище "Проф. Михаил Арнаудов" в столичния район "Изгрев". Той вече има идея и ясна представа, как това може да се реализира. Децата да се хранят здравословно и то с родителски контрол, предлага директорът. Според него е необходимо всеки ученик да има карта, а родителите да заявяват храната за обедното столово хранене, като избират желаното меню по интернет. Те ще могат да зареждат по интернет суми в картите на децата си и за покупки от бюфета на училището. Стаматов, който беше зам.-министър на МОН предлага учениците да ползват картите си в стола за обяд и да купуват с тях от бюфета на училището желаното, но родителите ще могат да посочват позволените, за детето си закуски. Така всеки родител ще знае с какво се храни детето му в училище. "Родителите ще контролират храненето по най-съвременен начин. Колко е простичко. Възможно е! Ще бъде скоро факт в 119 СУ. Благодарение на добрата комуникация между училището, фирмата за столово хранене “ Joe cetaring”и фирмата поддържаща електронната платформа - “Орак”, написа в профила си Стаматов.

comment 0
visibility 541
Педагози от  Латвия, Гърция и Финландия гостуваха в район Изгрев по програм

Педагози от Латвия, Гърция и Финландия гостуваха в "Изгрев" по Еразъм+

Педагози от Латвия, Гърция и Финландия гостуваха днес на администрацията на кметството в район „Изгрев“. чуждите специалисти са в София по покана на директора на ДГ № 29 „Слънце“ Елвира Омайникова. Всички те са партньори по  проект Еразъм +. В "Изгрев"  гостите ги посрещна зам.-кметът Веселин Петков и началникът на отдел „Образование“ Весела Политова. На срещата се дискутираха добрите практики и насърчаването и развитието на умения в ранна детска възраст по проекта на  Еразъм+, който е на тема „From North to South for Better Understanding Europe“. Партньорите, които реализират проекта прилагат образователна програма за ритъм и музика за деца. Между страните участници се споделят и различни методи, с които се съчетават движение, музика, изкуство и език. Програмата позволява синтезирането и представянето на прости и сложни ритмични мотиви. В нея се използват ударни музикални инструменти и перкусии. "Изследването показва, че ритъмът и музиката са важни за ученето и формирането на балансирана личност на децата. Това им помага да подобрят училищното си представяне. Детската ангажираност с музика увеличава техните способности, отговаря на техните нужди и като цяло е от полза на личния живот на индивида“, споделя директорът на ДГ № 29 „Слънце“ г-жа Елвира Омайникова.

comment 0
visibility 604
Празник за 1 март в администрацията на район Изгрев

По случай 1 март деца посетиха районната администрация в „Изгрев“ (СНИМКИ)

За празника на Баба Марта, по покана на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, деца от 34 ДГ “Брезичка“посетиха районната администрация.  Специални гости бяха и дамите от спортен клуб „Изток“, които имаха възможност да се насладят на специална програма с много музика организирана от малките таланти.  Децата от 34 ДГ „Брезичка“ показаха артистични заложби като изненадаха всички с изпълнение на кукерският танц за „Доброто и злото“. Гостите и служителите на администрацията имаха възможност да видят и традиционна българска ръченица, като всички получиха ръчно изработени мартеници от децата. Кмета Жеков получи като подарък карта на Република България изработена от малчуганите, заедно с нея той получи и българския флаг по случай наближаването на Националния празник - 3 март.  В двора на районната администрация, децата закичиха дръвче с изработени от тях мартеници, след което поведоха традиционно българско хоро. В него участваха и млади и стари. инж. Цветомир Жеков, поздрави малките изпълнители и раздаде на всички символични подаръци, както и книжки с лично послание от него. За финал на тържеството децата изпълниха песента „Де е България“. 

comment 0
visibility 579
Поставяне на храна за птици

Ученици поставиха хранилки и къщички за птици в "Изгрев" (СНИМКИ)

Децата от 3 „а“ клас на 11 ОУ „ Св. Пимен Зографски“, с класен ръководител г-жа Галина Тодорова, закачиха хранилки и къщички за диви птици и в двора на своето училище, заедно със участието на служители от районната администрация. Децата обещаха да полагат грижи за пернатите си приятели и редовно зареждат хранилките, като семената ще бъдат осигурявани от СО – район „Изгрев“.Целта на инициативата е подхранване и подслоняване на някои от дивите пойни птици през зимата и възпитаване на любов, грижа и хуманно отношение към пернатите у децата. Идеята е това да се превърне в традиция за район "Изгрев".

comment 0
visibility 949
Рекламни листовки на нерегламентирани места

Глоба за фирма за бързи кредити, ако не си изчисти листовките

Фирма за бързи кредити в София е заплашена от глоба, ако не почисти местата, където са разлепени рекламни листовка за дейността й. Служители на столичен инспекторат установиха нарушението при рутинна проверка, вчера. Фирмата е лепила материали на нерегламентирани места в столицата. Рекламни стикери са поставени на електрически стълбове и табла, светофарни уредби и фасади на сгради по бул. „Симеоновско шосе“ в район Витоша и по ул. „П. Зографски“ и „Н. Габровски“ в район Изгрев. Инспекторите са съставили констативен протокол с предписан срок за почистване на листовките. При неспазване на дадения срок фирмата трябва да плати глоба. Глоба ще плати и нарушител, който изсипал строителни отпадъци неправомерно строителни отапдъци в район Връбница. Инспекторите са установили собственика на бус, който вместо да ги извози до депо ги е изсипал пред бл. 112 на ул. "Ришки проход". Гражданите вече имат нетърпимост към нарушителите и са подали сигнал до Столичен инспекторат. На шофьора е направен акт за административно нарушение.