Тема: Район Надежда

comment 0
visibility 2741
Фейсбук група спаси рибите в езерото в Северния парк в "Надежда"

Фейсбук група спаси рибите в езерото в Северния парк в "Надежда" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Рибите в езерото в Северния парк вече са спасени и преместени в подходящ водоем. Сигналът за измрели риби бе подаден от фейсбук групата "Безумията в София" до район Надежда, на чията територия се намира Северният парк. От местното кметство веднага са се задействали и вчера над 50 от оцелелите риби бяха преместени от езерото в Северен парк в общински водоем в близост до с. Волуяк и с. Мрамор, съобщиха от "Надежда" в социалната мрежа. Кметът на "Надежда" инж. димитър Димов изказва благодарност за експертното съдействие и съвети на рибарски клуб FISH MASTER и Фен клуб „Болонеза“. Именно те са извадили и транспортирали рибите във водоема в с. Волуяк.  Водните обитатели са от видовете шаран, каракуда и костур и вече ще пребивават при подходящи условия - в сладководни води. Контролът над дейността по евакурирането, транспорта и повторното зарибяване в новия водоем извършиха представители на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) . Езерото в Северен парк е зарибено нерегламентирано и не е предвидено за отглеждане на рибни култури и любителски риболов, обяснява кметът на район "Надежда".Той обяви, че в бъдеще ще се разчита на гражданите да проявят самосъзнание и да преустановят зарибяването на езерото в Северен парк, за да се продължи с правилната подрръжка и подобряване на парковата среда.

comment 0
visibility 1251
VIII ДКЦ в София отвори врати след случай на коронавирус

VIII ДКЦ в София отвори врати след случай на коронавирус

Осма поликлиника в София от днес отвори врати и вече работи с пациенти. Общинското лечебно заведение в район Надежда беше затворено, след като там имаше лекарка с положителен резултата за коронавирус и поликлиниката беше затворена за 3 дни. Всички лекари и сестри бяха тествани и резултатите им са отрицателни за инфекцията. Лекарката се лекува и спазва всички противеопедемиологични мерки, казаха нейни колеги пред bTV. Заразен с COVID-19 лекар в 8 ДКЦ, поликлиниката е под карантина От ДКЦ-то обясниха, че в сградата има отделно помещение за детска консултация, с с отделен вход. Както е известно имунизациите за децата са възсатновени, както и женските консултации. "Когато отново бъде направен график ще се възсатоновят профилактичинте прегледи и ваксините", каза д-р Мариана Беремлийска.

comment 0
visibility 636
"Вълшебен свят" в Надежда навърши 47 години

"Вълшебен свят" в Надежда навърши 47 години

Столична детска градина навърши 47 години от създаването си. Вчера 6-а детска градина "Вълшебен свят" имаше рожден ден. От кметството в Надежда поздравиха дероктора Гергана Василева за празника. "Пожелаваме още много щастливи мигове в нея за децата на район "Надежда"", написаха от района в социалната мрежа. От администрацията обещават да продължат с подкрепата и се ангажират с подобряване условията за малчуганите.

Реклама
comment 0
visibility 1261
Започва ремонт на 102 училище "Панайот Волов" в Надежда

Ремонтират 102 ОУ „Панайот Волов“ за 1,09 млн. лв. по "Региони в растеж"

Столичното 102 училище "Панайот Волов" в район Надежда ще бъде ицзяло ремонтирано, модернизарано и обновено. Строителните дейности стартират на 10 март т. г., съобщиха от кметството в "Надежда".  Заради престоящия ремонт районният кмет инж.Димитър Димов присъства на родителска среща в училището, на която разясни подробности около проект „Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020. Стойността на ремонта е около 1,9 млн. лв. Срокът за изпълнение на обекта е 185 календарни дни и вече е създадена необходимата организация за поетапно протичане на ремонтните дейности, така че да не се нарушава учебния процес. В началото ще се работи по дейностите за ремонт на физкултурния салон, който е в отделна сграда. Първоначално ще се започне работа и по външната фасада на училището. Предвижда се основният и тежък обем от строително-монтажни дейности да протече през неучебните дни за учениците - ваканции и почивни дни. Според проекта изцяло ще се ремонтира и обнови сградата на училището. Ще се направи топлоизолация на стените и хидроизолация на покривните пространства. пребоядисани ще бъдат стените в класните стаи, както и ще се подменят компрометирани настилки във всички помещения, с изключение на мозайката в коридорите. Тя ще бъде обработена и полирана. След ремонта в училището ще има нова система за видеонаблюдение, пожароизвестителна и СОТ. Смяна с PVC дограмата и нова настилка във физкултурния салон. Предвижда се преустройство във функционално отношение на санитарните помещения на всички етажи. На сградата ще се изгради нова външна метална стълба за евакуация. Покритата Галерия, свързваща училищната сграда с физкултурния салон се остъклява с нова ПВЦ дограма и се превръща в топла връзка. За децата в неравностойно положение ще има пампа. Проектът предвижда да се обнови изцяло и дворното пространство на училището, като се обогати  и постави нова растителност и подсяване на тревните площи. Ще се обособят нови кътове за отдих, с пейки, кошчета, както и запазване на дървесната растителност, както и нова асфалтова настилка в двора. Предвижда се ремонт на фундаментите на оградата, поставяне на липсващи прозирни пана, и пребоядисване на металната прозирна част на съществуващите пана. В рамките на проект „Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община“, финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 изцяло бяха обновени и някъде продължават ремонтите на 11 сгради на детски градини и училища в район "Надежда".

comment 0
visibility 383
Първа копка на църквата Св. Серафим Софийски Чудотворец в Надежда 3

Започва градежът на църква "Св. Серафим Софийски" в Надежда 3

Започва градежът на още една църква в столичния район Надежда. На 26 февруари на празника на Свети Серафм Чудотворец бе положен основния камък на новия храм. Той ще носи името на Свети Серафим Софийски Чудотворец и е първият в България. Църквата, на която бе направена първа копка ще се издигне на ул. Бели Дунав в кв. Надежда 3. В Надежда 3 издигат църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец"Теренът е общински и с решение на СОС от юли 2019 г.бе прието Учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж на църквата. Православният храм ще бъде разположен на имот от 2194 кв. м. От тях на 260 кв. м ще бъде църквата, а РЗП-то ще е 380 кв. м. Към храма ще се построят и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени на 180 кв. м. Осветиха мястото на бъдещия храм в район „Изгрев“В многохилядния район Надежда в момента има само една църква - "Свети Дух". Финансирането за новия православен храм е изцяло от дарения. Преди година, пак с дарения на общински терен започна изграждането на "Св. Пимен Зографски" в парка до КАТ в район Изгрев.      

comment 0
visibility 937
Децата от 38 детска градина направиха мартеници

Малчуганите от 38 ДГ "Дора Габе" са готови да посрещнат баба Марта

Малчуганите от 38 детска градина "Дора Габе" в район Надежда вече са готови да посрещнат баба Марта. Палавниците с помоща на учителките изработиха красиви фигурки от червено-белите конци. Вече са украсени и занималните, където децата ще пеят и танцуват ден след 1 март.  Тази вечер е последното обществено обсъждане за въвеждане на еднопосочно движение по ул.“Лиса гора“. Инициативата за въвеждане на еднопосочно движение в ж.к. "Надежда 2" е на представители на Обществения съвет в 38 ДГ "Дора Габе". Преди 2 седмици пред местните жители бяха представени два варианта. Единият заходът по ул. „Лиса гора“ се осъществява зад бл. 244, а при втория се осъществява покрай бл. 239.

comment 0
visibility 1371
Паркинг в район Надежда

Нов паркинг за автомобили изграждат в район „Надежда“(СНИМКИ)

В Район „Надежда“ се обособява нов паркинг за автомобили от западната страна на ул. "Ген. Жостов", в участъка между ул. "Йордан Хаджиконстантинов - Джинот" и ул. "Гуслари", споделят от администрацията на района в социалната мрежа. С изграждането на този паркинг в този участък, се осъществява важна част от Подробния устройствен план (ПУП) на ж.к. „Толстой". Предвижда се изграждане на паркинг за автомобили, като досега тротоара от западната страна на ул. "Ген. Жостов" е бил място за незаконно паркиране на коли. Точно затова, настилката е силно повредена и тротоарът не може да се ползва. Съгласно проекта, ще се поставят паркинг-елементи, като ще бъдат запазени дърветата. Предвиден е и ремонт на тротоарната настилка, която е част от вертикалната планировка на бл. 34 в ж.к. "Лев Толстой". Екипът на район “Надежда“ се стреми да осигури повече паркинги в кварталите. През тази година е изграден и паркинг за около 50 автомобила пред пощенски клон 1220 в жк „Надежда“ 2. Решението за изграждането на паркинг за автомобили е прието от Столичен общински съвет.

comment 0
visibility 1004
Район Надежда

В "Надежда" организират обсъждане за еднопосочно движение

Еднопосочно движение ще бъде въведено по улиците в столичния Надежда 1. Промяната обаче първо трябва да мине през обществено обсъжсдане. То е организирано от районното кметство на 4 февруари 2020 г., от 18:00,ч., в Актовата зала на 101 СУ "Бачо Киро" на ул. „Илинденско въстание“ № 36. Тогава ще бъде представено схемата за „Въвеждане на еднопосочно движение в ж.к. „Надежда 1“. Новата огранизация на движението ще бъде по улиците, заключени в участъка между ул. „Хан Кубрат“, ул. „Христо Силянов“ и ул. „Възрожденска“. Писмени становища по предложението могат да се подават до 13 февруари 2020 г. по реда на чл. 23 от Наредба за реда и начина за провеждане на обществени обсъждания в областта на пространственото развитие и устройството на територията на Столична община в Деловодството на район Надежда. Също така питания и мнения могат да се изпращат и на имейла на района. От кметството предупреждават, че становища, постъпили след посочения срок, няма да бъдат разглеждани. Допълнителна информация по представената схема за „Въвеждане на еднопосочно движение в ж.к. „Надежда 1“ по времето за изготвяне на становищата ще представя инж. Спас Спасов - главен инженер на район Надежда в сградата на районната администрация на ул. „Кирил Дрангов“ № 55, ет. 3, стая 302. Заключителната дискусия ще се проведе на 19 февруари 2020 г. от 17:00 ч . в заседателната зала на сградата на районната администрация на ул. „Кирил Дрангов“ № 55, ет. 3, стая 308.  

comment 0
visibility 30497
Главният архитект на София Здравко Здравков за минералната вода в район Над

55-градусова минерална вода бликна до 15-о училище в "Надежда"

Минерална вода бликна от сондажа до 15 училище "Адам Мицкевич" в "Надежда". Тя е с температура около 55 градуса и е с дебит 4 - 5 литра в секунда. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков пред Столица.bg. Както е известно част от район Надежда ще бъде превърнат в зелен коридор на София по големия проект на ЕС - УРБИНАТ, финансиран по програма "Хоризонт" 2020. В момента проби от минералната вода се дават последователно в ларобатория, за да се установят радиологията, качествата и съдържанието на водата. Намеренията на Столична община са да се изгради басейн, който да бъде с минерална вода. "Находището е в един стар сондаж, който е направен в далечните години, още преди създаването на район Надежда. Историята е интересена, защото е правен навремето да се търсят въглища в Софийското плато. Но вместо въглища природата ни е дала минерална вода. Сондажът е предоставен през 2011 година, заедно с още 7 други, общо 8 от МОСВ на Столична община. Една част от тях бяха в недобро състояние какъвто бе и въпросният сондаж в Надежда. За сондажа в Баталова воденица направихме почистване и на 80 м имаше едно парче, което беше задръстило сондажа. В Надежда също стартирахме работа по почистването, защото сондажът беше задръстен с глини между 500 и 620 метър. Там се свърши доста сериозна работа, защото има тръби, които са в деликатна ситуация, хората работиха  хирургически. Започнахме проучване на качество и радиологията на водата. Засега не можем да кажем какъв е крайния резултат, тъй като се правят лабораторни проби. Трябва и да се уверим в нейното съдържание дали може да се ползва", обясни арх. Здравков. Той уточни, че зад терена на 15 училище се намират два терена, които са общинска собственост. "В проекта, който разработваме по УРБИНАТ, "Зелен коридор" имаме желание да се разработи терен за басейн с минерална вода. Разчитам водата да е с добри качества, като тази от съседните три сондажа в кв. "Свобода" до стадион "Локомотив" - с чудесни експлоатационни качества. Надявам се задачата, която имаме за минералните басейни да се осъществи и да ги включваме в експлоатация", коментира главният архитект на София. И в момента продължава ппроучването за радиология и качествата на минералната вода. Очаква се категоричен резултата да има в края на февруари т. г. "Ще вземем няколко последователни проби, защото тя се изчиства. По УРБИНАТ е предвидена такава връзка и включване на минералната вода с басейн. Идеята ни е да направим още едно съоръжение за децата", надява се арх. Здравков.

comment 0
visibility 5870
Кв. Требич, фестивал фолклорен

Конкурс за вино и баница на Фестивала в Требич

Фестивал на зимните традиции и обичаи ще се проведе на 26 януари в софийското село Требич, район Надежда. Там в неделя ще има и конкурс за домашни продукти - червено вино, баница и пита, съобщават организаторите. Събирането започва в 11 часа и ще продължи до 15 часа. За доброто настроение на местните жители, гости и приятели на Требич ще пее народната певица Светла Дукатева, ще танцуват момчетата и момичетата от "Клуб българско хоро" към читалище "Просвета 1919" и от Школа по народни танци "Шопска академия" към читалище "Отец Паисий 1930". Водещ на празненството ще бъде Анета Вълканова. Това е първият Фестивал на зимните традиции и обичаи, с който се обръща внимание на българските зимни празници с музика, танци и пресъздаване на обичаи. Местният фолклорен купон започва в 15 часа в неделя на ул. "Спортист", до читалището в Требич.

comment 0
visibility 3584
Владимир Карамазов

Владо Карамазов се върна в 54 СУ "Св.Иван Рилски" (ВИДЕО)

Един от най-известните, популярни родни актьори Владо Карамазов се върна към ученическата скамейка и спомените си. Любимецът на хиляди посети столичното 54 СУ "Св.Иван Рилски" в район "Надежда" и седна на чина си. Влизайки в училището звездата на българския театър и кино се върна към спомените си от първи клас. "Дълги години не бях стъпвал в моето училище, в което изкарах осем години. Много е странно и някак хубаво. Телепортиране в миналото. Сега училището е чисто ново и разполага с огромен набор от удобства. Трябва нашите училища да са такива, че учениците да се чувстват добре", казва във видео Карамазов. В квартала, в който живея, също се прави грандиозен ремонт на училището. Тези ремонти мога смело да кажа, че са нещо наистина градивно и хубаво, което се случва у нас, коментира актьорът. "Учил в това училище и се радвам, защото всеки път когата стъпвам тук се връщам към спомените си. Тук съм учил от I до VII клас. Най-яркия спомен е когато бях на 7 години и бях първи клас. Много плаках в двора, някак си беше много странно, че всеки ден трябваше да идвам училище. Не спрях да рева целия ден и после ме подиграваха, и ми викаха ревльото, и т. н. Но после се чувствах много добре в училището през останалите 7 години. Спомня си часовете по физическо и преподавателя Александров, защото събуди в нас стремеж всеки да се доказва и да бъде най-добър в игрите и спротовете в часовете по волейбол, народна топка и др. Всеки пък се опитвах да му докажа че аз съм най-добрия. Сега като се разходих видях, че всичко е реновирано и ново и има много добра база", казва Владо Карамазов. Той се надявам, че учениците от 54-то  училище да имат стремежи и мечти и съзнание да ги преследват и постигнат, защото тогава животът им ще е смислен. "Често виждам и се изненадвам, че в кв. "Надежда" има нови неща, градинки и зелени площи, и много ме радват, защото всички части на "Надежда" стават по хубави и по-красиви и градът се променя към по-хубаво", коментира Карамазов. Браво на общините, кметовете и всички участници в реализирането на тези проекти, поздравява ги актьорът.

comment 0
visibility 808
Благотворителен базар за училище "Едуард Сеген"

Благотворителен базар събра над 12 000 лв. за ЦСОП "Едуард Сеген" (ВИДЕО)

Благотворителен базар събра много нови приятели и 12 164,17 лв., които са предназначени за подкрепа на децата от Центъра за специална образователна подкрепа "Едуард Сеген" в район "Надежда". Организатори на събитието бяха травъл компанията "Лагардер" и кметството на район "Надежда". Със сабраните пари ще се закупят уреди за раздвижване на децата от "Едуард Сеген", за които упражненията са част от терапията им. На Благотворителният базар имаше ръчно изработени украси, сувенири, дрехи и др. "След месеци на плетене, изрязване, лепене и рисуване, масите ни бяха истинска Коледна феерия от ръчно изработени украси. Не е трудно. Можем го.", написаха в социалната мрежа от район "Надежда". Децата от "Едуард Сеген" имат нужда от физкултурен салон, но на този етап и специализирани уреди ще им бъдат от полза. За подкрепа на каузата се включиха и детски градини от и служители от район "Надежда", 101 СУ "Бачо Киро", както и на родителите на децата със специални нужди от Центъра.  

comment 0
visibility 298
Локомотив София

Локомотив (София) играе 6 домакински мача без публика

Локомотив София ще играе шест домакински мача без публика. Това реши Дисциплинарната комисия на БФС. "Железничарите" си изпросиха наказанието след бруталните сцени в края на мач от 17-ия кръг на Втора лига срещу Хебър (3:3) в столичния квартал "Надежда". Изравнителния гол на гостите стана повод финове на Локо София да нахлуят в ложата и да излеят агресията си върху президента и придружаващите го лица на Хебър. Пострадалите бяха той, съпругата и брат му. Определеното наказание от лишаване от публика в 6 домакински мача означава, че до април "железничарите" ще играят пред празни трибуни в "Надежда". Клубът трябва да плати и глоба от 2500 лв. за побой и 4 срещи без публика. За саморазправа на ръководители от клуба домакин със служебни лица на клуба на гостите Локо София се лишава от публика за още 2 домакински срещи и глоба от 1250 лева.

comment 0
visibility 1258
27 детска градина в район Надежда

Медицинска сестра признава за агресията си към дете в столична ясла

"Затвори си тъпата уста бе, Мръсницо! Животно мръсно!, са само част бруталните обиди с крясъци и агресия на медицинска сестра към дете в яслена група. Очевидното насилие е упражнено върху момиченце в 27 детска градина в район Надежда, съобщи bTV. Записът е направен миналата седмица, след като родителите забелязват стресираното си дете и необисмото му тревожно състояние. Те започват да търсят причината и поставят записващо усторйство в играчката на детето. "Детето се стряскаше през нощта, плачеше и видимо беше стресирано и разстроено, коментира пред bTV майката Илиана Джонева. Сега предстой среща с психолог. А родителите се опитват малката да е спокойна, усмихната и не се повишава тон. "Опитваме се и искаме бързо да забрави случката. Не го пожелавам на никой родител, да знае, че детето му е бито", каза майката. Пред нея въпросната медицинска сестра отрича да е тормозила децата. Пред директорката обаче е признала за случилото се. "В писменото обяснение тя признава, че е изморена и изнервена и затова постъпила по този начин. Докладната ще бъде изпратена до районната администрация в Надежда и тя повече няма да влезе в яслена група. Разговарях с родителите и също желая видеонаблюдение в яслените групи. Трябва да има декларация от всички родители, за да се поставят камери. Разбира се, че имам отговорност за случилото се. Днес отивам в Столична община, да занеса своя доклад и те ще вземат решение. След разговора там, ако трябва мога да си подам оставката. Просто искам да са спокони родителите и децата", каза Галина Христова директор на детската градина. Тя обясни, че тази медицинска сестра е обща от няколко дни и се занимавала с административна работа и добре я вършела. "Очевидно, че не може да работи с деца", категорична бе Христова и се извини на майката. За да се постави видеонаблюдение в яслите в София на ниво Столична община трябва пълно - 100% съгласие на родителите. Пуска се до Московска 33 и те отпускат средства за камери. На национално ниво с МОН, постигнахме едно нищо. Трябвало да върнем доверието към учителите, а синдикатите са категорично против, коментира Антонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествена и оновативна образователна система.

comment 0
visibility 1749
Успели българи дават личен пример в 153 спортно училище "Иван Рилски"

"Успели българи дават личен пример" откриха учебната година в спортното в "Надежда"

Успели българи дават личен пример откриха четвъртия сезон на кампанията и учебната 2019/2020 г. в 153 спортно училище "Неофит Рилски" в район Надежда. По традиция церемонията започна с издигането на знамето на България и химна на страната. След тържествения водосвет за здраве и успехи ученици, учители, треньори и родители бяха приветствани от официалните гости. Песни, стихове и поздрави огласиха училищния двор. Организаторът на кампания Успели българи дават личен пример Диана Миланова и хитовата изпълнителка Цвети Радойчева пожелаха здраве, успехи, безчет медали, купи и отличия на учениците. Певицата, която това лято спечели голямата награда на BG Music Festival с най-новата си авторска песен "Изчезни", поздрави учениците с хитовите си парчета. Официални гости на събитието бяха инж. Димитър Димов - кмет на район Надежда и Анита Игнатова началник образование в местното кметство. Спортното 153-то училище „Неофит Рилски“ изгради успешен модел, който съчетава управленски опит, спортен дух, дисциплина и нови проекти. Над 350 ученика в 8 вида спорт възродиха името и спортната слава на училището през последните години. Директорът Кирилка Диковска поздрави учениците и им пожела успех през новата учебна година. След удрянето на първия за учебната година звънец всички ученици, водени от петокласниците, влязоха в класните стаи. В многогодишната история 153-то училище се е превърнало в трамплин на цяла плеяда спортисти и личности, които са прославили България по целия свят, на европейски и световни първенства, и олимпийски игри. Гордост на училището са известните на всички Антоанета Стефанова – световен шампион по шахмат, Стефан Георгиев – световен шампион по вдигане на тежести, Яким Ранков – европейски и световен шампион по самбо, Станимир Василев – медалист от Световна купа по самбо, Сесил Каратанчева – тенис на корт и други. Приоритетно в гимназията се утвърждават освен спортните и технологични профили - "Туризъм", "Предприемачество и бизнес". През годините са се обучавали поколения изтъкнати спортисти, преводачи, учители, артисти, юристи, икономисти, банкери. Успехите в учебно-възпитателната и спортно-тренировъчна дейност се дължат на изключителния и талантлив екип от добре подготвени учители и треньори през всичките години от съществуването на училището. Сега в "Иван Рилски" се развиват 8 вида спорт: баскетбол, бокс, волейбол, джудо, лека атлетика, тенис на маса, футбол, художествена гимнастика.

comment 0
visibility 2188
Северен парк

Цветни фонтани в парка не могат да засенчат разбитата "Бели Дунав" (СНИМКИ)

Красиви нощни снимки от Северен парк, шадравани, алеи и цветя показва в социалната мрежа кметът на район Надежда инж. Димитър Димов. Зеленото пространство е изцяло преобразено с ремонтирани алеи, ново осветление, цветя и озеленяване. Особено впечатляващи са фонтаните в различни цветове в езерото в парка. Снимки на вечерния разкош обаче не впечатлиха гражданите. В социалната мрежа хората харесват фотосите с оцветените водни струи, но не спират да питат, кога ще се ремонтира разбитата улица "Бели Дунав". В квартала съм от 1990 г. и никога не е правен цялостен ремонт - кръпка до кръпка и дупка до дупка, пише гражданка. Жената призовава инж. Димов да  се разходи по маршрута  от страната на Надежда 4 в участъка от метростанцията до бензиностанцията. Други местни жители се оплакват, че по тротоара трудно може да се премине от изхода на метрото до трамвайната спирка. Мястото за пешеходците било отрупано с хладилници, маси за закуска и паркирани коли за зареждане на магазините.

comment 0
visibility 1223
Пръскат срещу кърлежи в Северен парк

Извънредно пръскат за кърлежи в Северен парк

Извънредна обработка се направи на Северен парк за кърлежи. Пръскането е по искане на местната районна администрация. Предвидено е дезакаризацията да се направи на 8 август 2019 г. в четвъртък в ранните сутрешни часове. Според прогнозата за времето няма да има валежи и обработката ще извърши. Дейността се контролира дирекция "Зелена система" и Столичната РЗИ. В Северен парк веча два пъти зелените площи са обработвани срещу кърлежи. Поради голямата посещаемост на граждани се налага още едно пръскане срещу кърлежи.

comment 0
visibility 672
Започва модернизацията на ОДЗ "Веса Паспалеева" в район Надежда

С над 800 000 лв. модернизират ОДГ "Веса Паспалеева" в "Надежда"

Още една общинска детска градина в столичния район Надежда ще бъде модернизирана и ремонтирана. След три дни, на 9 август т. г. започват строително-монтажните дейности по обновяването на ОДЗ №90 "Веса Паспалеева" – сграда 1, ул. „Иван Момчилов“ №44 в район Надежда. Детското заведение е включено в големия проект, който реализира Столична община "Изграждане, основен ремонт/ реконструкция на 26 училища и детски градини на територията на Столична община", финансиран от ОП Региони в растеж 2014-2020 г. За модернизацията на "Веса Паспалеева" са предвидени 873 757,69 лв. без ДДС. През следващите 5 месеца ще се извърши основен ремонт, реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Архитектурният облик на сградата ще се запази, като на фасадата ще бъде положена цветна силикатна мазилка, а покривното покритие ще бъде подменено с нова двупластова хидроизолация. Сградата ще бъде конструктивно укрепена, с цел завишаване на сеизмичната й сигурност. Ще се положат нови финишни покрития по стени и тавани, както и нова настилка по подовете в детските групи, санитарните възли и офисите. Предстои да бъдат сменени: компрометираните вътрешни водопровод и канал; санитарните прибори и арматура; тръбната мрежа на отоплителната инсталация; ще се монтират нови алуминиеви отоплителни тела; ще се изгради нова пожароизвестителна инсталация; ще се изгради нова площадкова канализационна мрежа. Предвидено е внедряване на мерки за повишаване на енергийната ефективност на сградата, чрез полагане на външна топлоизолация по фасадните стени, вътрешна върху сутеренните стени и таванската плоча, чрез подмяна на останалата стара дограма, както и осигуряване на достъпна среда чрез монтиране на рампа и изграждане на външен асансьор. Проектът включва ново паркоустрояване на дворното пространство като се подменят алейните настилки, изграждане на 4 нови детски площадки, с нови съоръжения за игра, озеленяване, парково обзавеждане и осветление, както и изграждане на нова ограда. Целта на модернизацията е повишаване качеството на образователния процес и работна среда на децата и педагогическия персонал, чрез осигуряване на модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура.

comment 0
visibility 574
технологии за деца със СОП

Два софийски центъра за деца със СОП ще получат финансиране по национална програма

Два центъра за специална образователна подкрепа в София ще бъдат финансирани по национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", научи Столица.bg от МОН. Те са в софийските квартали "Надежда" и Княжево. В тях се обучават общо 166 деца от София, които имат Специални образователни потребности. 65 са в Княжево, а останалите в "Надежда". Проектите са одобрени за финансиране. Около 3000 деца в цялата страна, които получават подкрепа в центровете вече ще могат да се обучават чрез нови софтуерни продукти и модерни технологии, закупени по национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда". За първа година в програмата беше включен модул за модернизиране на базата на специализираната образователна среда. финансиране ще получат 38 центъра. 31 от тях са държавни, а 7 общински. За модернизацията ще се разпределят 1,6 млн. лв. Парите ще се използват за купуването на технологии за контрол на компютър с поглед. В столичният "Надежда". Пилотен проект стартира в две общински детски градини в района още през есента на 2018 г. Технологиите позволяват на малчугани с тежки физически увреждания, които не могат да използват ръцете си, да боравят с компютър. Предвижда се използването на софтуер, с който децата да общуват чрез синтезирана реч, да изразяват мисли и желания, да се учат, да използват интернет, да разговарят в социалните мрежи и чрез електронна поща, да пишат или рисуват. Някои от центровете ще закупят 3D принтери, които са подходящи за създаване на предмети или макети с образователна цел от децата със сензорни увреждания. Някои от проектите, получили финансиране предвиждат и закупуването на бели магнитни дъски за децата с детска церебрална парализа. Към дъските има и комплекти от магнитни букви и цифри, както и други подходящи образователни игри. По модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците“ на националната програма ще бъдат финансирани и 87 училища за оборудване на кабинети за занимания по интереси. Те ще получат 800 000 лв., като ще бъдат купени книги, игри и материали за разгръщане на потенциалните творчески заложби на учениците в областта на науките, изкуствата и спорта. Класните стаи ще могат да се ползват и за други дейности за учениците от начален и прогимназиален етап, като например тържества или срещи.

comment 0
visibility 2185
Задание за изработване на проект за ПУП на Северен парк

Запазват целостта на Северен парк, обезщетяват собственици на частни имоти

Кметът на район Надежда инж. Димитър Димов продължава усилено да работи по запазване целостта на Северен парк. Още преди година той започна разговори със собственици на терени, на които преди много години е било предвидено да има поликлиника и болница. Димов отново направи регулярна среща с частниците, на която присъстваха и представители на Инициативен комитет за запазване на Северен парк. Беше обяснено, че районното кметство, заедно със Столична община търсят категорично решение за запазване целостта на Северен парк.  Вече е готово заданието на проект за Подробен устройствен план на Северен. Целта на разговорите е да бъдат удовлетворени страните, както и запазването на парка заради големия обществен интерес. Притежателите на терени в границите на парка вече са получили пазарни оценки от сертифициран оценител. Определена е пазарната стойност на частната им собственост. "Те са съобразени с параметрите на застрояване на Общия устройствен план и Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти на Столична община. На база на тези нормативни документи са определени площите за предоставяне на равностойни общински имоти в съответната зона", съобщава кметът на Надежда инж. димов в социалната мрежа. Лично главният архитект на гр. София, арх. Здравко Здравков е поел ангажимент да бъде реализиран балансиран проект за Подборен устройствен план на Северен парк. Пред Столична община стои задачата да се запазят дървесната растителност и зелената система в града.

comment 0
visibility 1350
Църква в Надежда 3

В Надежда 3 издигат църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец"

Нова църква ще се издигне в столичния квартал Надежда 3, район Надежда. Това става ясно от подготвения доклад на районния кмет инж. Димитър Димов, който трябва да бъде гласуван в четвъртък на сесия на СОС. Вчера предложението мина на Комисия по образование и култура.  Общинските съветници трябва да гласуват Учредяване безвъзмездно и безсрочно право на строеж на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец". Православният храм ще се издигне на общински терен от 2194 кв. м. От тях на 260 кв. м ще бъде църквата, а РЗП-то ще е 380 кв. м, научи Столица.bg. Към храма ще се посторят и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени на 180 кв. м. В момента в Надежда има само една църква - Свети Дух в Надежда 2. А в район Надежда са общо 3, с двете в с. Требич - "Свети Никола" и в Илиенци - манастир "Св. Пророк Илия". Засега не е ясно осигурено ли е финансирането.

comment 0
visibility 791
Така е изглеждала детската площадка преди 4 години

От "Надежда" три пъти ремонтират детската площадка на ул. Бели Дунав

Детската площадка на ул. Бели Дунав в район Надежда е ремонтирана два, три пъти през тази година и предстои обновяването ѝ. Тя е от сравнително новите места за забавление и игри на малчуганите и е под постоянен контрол на районната администрация, обясниха пред Столица.bg от кметството. Граждани сигнализираха, че детската площадка трябва да се ремонтира, защото имало счупени люлки. От началото на годината там са подменяни съоръжениия за децата, като едното е комбинирано. Поставени са и нови пружини на детски люлки. Ремонтирани са плочки и стълби. От общината занят, че е беседката е счупена и съвсем скоро и тя ще бъде обновена. Детската площадка редовно се почиства и ни е известно какво е нейното състояние, заявиха от администрацията. Колкото и да се грижат за мястото, явно има недоброжелатели по късните часове на деня и редовно нещо е счупено, коментираха пък родители на малчугани. Площадката е построена през 2015 г. и само за 4 години по нея редовно има изкъртени съоръжения и разбита настилка, допълват граждани.

comment 0
visibility 6082
Северен парк

Традиционният празник на район "Надежда" ще се проведе в Северния парк

На 17 юни район "Надежда" чества своя празник в Деня на Свети Дух. От 18:30 часа в обновения Северен парк ще започне честването. Организаторите съобщават, че ще има много настроение и музика. Участие ще вземат вокално-театрална формация „Врабчетата“, фолклорен клуб „Веселите шопи“ към Народно читалище „Свобода - 1955” с ръководител Ивайло Николов, клуб по спортни и латино танци „Гардения“, както и състави от Културен център „Люлин“.  Водещ ще бъде Драгомир Драганов. В края на вечерта ще бъде представено светлинното-лазерно шоу „Люстам“. Празникът е част от Календара на културните събития на София за 2019 г.