Тема: район Слатина

comment 0
visibility 2104
Продължава стикирането в Слатина, още 14 коли за набелязани в жк "Смирненск

Продължава стикирането в Слатина, още 14 коли за набелязани в жк "Смирненски"

Продължава акцията по премахването на стари автомобили, излезли от употреба в район Слатина. Всички автомобили ще бъдат премахнати от зелени площи и заемащи паркоместа по улиците. В жк "Христо Смирненски" днес бяха стикирани още 14 трошки, за които започва да тече тримесечен срок. В този период собствениците могат доброволно да ги премахнат. В противен случай, ще бъдат репатрирани от фирма, с която Столична община има договор. От началото на годината досега в района са стикирани 101 броя излезли от употреба МПС-та. те са били закотвени на общински терени, съобщиха от Столичен инспекторат. При извършените днес проверките в район Слатина отново са глобени нарушители. Това са търговци, който продават цветя и зеленчуци в зоната около хотел Плиска. Инспекторите са съставили са 4 акта на търговците без разрешителни докумети.

comment 0
visibility 1734
Разчистиха от трошки 3 улици в Слатина

Разчистиха от трошки 3 улици в Слатина (СНИМКИ)

От стари автомобили бяха освободени три улици в район Слатина, съобщиха от Столичен инспекторат. С паяк бяха вдигнати трошки по бул. "Шипченски проход", ул. "Кутловица" и "Н. Коперник". Фирма, с която Столична община има договор създаде организация и закотвените и излезли от движение коли бяха принудително отстранени. От всички стикерирани за отстраняване четири бяха преместени от собствениците  доброволно и са на терени частна собственост, а не общински. Стикерирани са още три автомобила, които също ще бъдат вдигнати след изтичане на срока по процедурата за принудително премахване. Всички репатрирани автомобили са излезли от употреба и са заемали парко място или са били в тревни площи.  

comment 0
visibility 3084
Зелена зона

Разширяват Зелената зона към „Слатина“

Зелената зона от столичния център се разширява към район „Слатина“, съобщава БНР. Разширението започва от кв. „Яворов“. Там през 2018 ч. се проведе обществено обсъждане. За момента, без платено паркиране остават зоните “Христо Смирненски” и “Христо Ботев - Летище”. На обсъждане подлежи зоната “Редута - Гео Милев”. Там има най-голям недостиг на паркоместа в столицата. От допитването до жителите до въвеждането на Зелена зона може да минат две години, както стана с „Яворов“. За въвеждането на платено паркиране в зоната “Реудта - Гео Милев” жителите на кв. “Слатина“ са разединени. Една част от тях са на мнение, че така ще се осигурят повече паркоместа и регулирано паркиране, други смятат, че платената зона няма да промени положението. Кметът мисли, че децентрализация на районното управление и прозрачна отчетност на парите, събрани от такси за паркиране, са решението на проблема. На 18 юни в зала Универсиада ще се състои общественото обсъждане.  

Реклама
comment 0
visibility 1234
Разчистват Слатина от таралясници, стикерани са 13

Разчистват Слатина от таралясници, стикирани са 13 (СНИМКИ)

Разчистването на стари автомобили започна от вчера и в район Слатина. Таралясници бяха стикирани по улиците "Едисон", "Каймакчалан", "Братован", ж.к. "Христо Смирненски" бл. 68 и 70 и "Голаш". Комисия от експерти провери дали излезлите от употреба превозните средства отговарят на критериите, за да се постави стикер. Видимо те не бяха в движение и са изоставени върху общински площи. На стикера е описано, че собственикът трябва да премахне автомобила си до 3 месеца. След това районният кмет издава заповед и автомобила се вдига от фирма, с която Столична община има договор за извозване. От началото на годината в район Слатина са стикирани 64 броя леки коли, излезли от употреба. Дейноста бе спряна заради извънредното положение, наложено от епидемията от коронавирус. Въпреки това 20 коли са преместени принудително, а 9 броя доброволно. За останалите коли тече процедурата. Комисията продължава обхождането на района и да стикира автомобили, които не са в движение. Досега са установени близо 16 000 автомобила, откакто през 2008 г. стартира процедурата по премахване на излезли от употреба моторни превозни средства. Оттогава доброволно са преместени около 10 000, а принудително 2000 от фирмата, с която Столичната община има подписан договор.

comment 0
visibility 1035
Отварят детската кухня в столичния "Слатина"

Отварят детската кухня в столичния "Слатина"

Детската кухня в столичния район "Слатина" също отваря в сряда, 20 май т. г., съобщиха от Столична община. Заведението, което осигурява храна за най-малките столичани - до 3 годинки, възобновява работа кухнята в детска градина №65 в район "Слатина". С отварянето пунктовете в София стават 76. "Преди да бъде възобновена работата, помещенията, в които се приготвя храната за децата, бяха дезинфекцирани и подготвени според изискванията на Столичната регионална здравна инспекция и Българската агенция по безопасност на храните", обяви зам.-кметът по здравеопазване на Столична община Дончо Барбалов. В понеделник врати отвориха 75 детски кухни в София. Спокойно и без проблеми започна работата на Комплексите за детско хранене и районни кухни в София след двумесечна карантина. През отворените 75 пункта за предоставяне на храна за деца до 3-годишна възраст преминаха голяма част от всички 5000 абонати на тази услуга на Столична община. Само в един от комплексите, например, от очакваните 700 клиенти, 500 майки са взели обедното меню за бебетата си и са заявили ползване на услугата и през следващите дни. По принцип този комплекс обслужва 800 деца. Здравословното състояние на служителите на детските заведения ще се контролира ежедневно и ще минават на изследване за COVID-19.

comment 0
visibility 1116
спирка х=л Плиска

Санкционираха търговци на открито в район Слатина

Съставени са четири акта на лица, които са извършвали търговска дейност на открито без нужните разрешителни документи. Това съобщават от Столичен инспекторат. Нарушителите са установени в района около спирка бивш хотел „Плиска“ и улиците "Коперник" и „Благородна". Търговците не са се възползвали от възможността за продават стоките си на  кооперативните пазари, където се спазват всички противоепидемични мерки, а са заели неправомерно обществени площи с риск за здравето на клиентите.

comment 0
visibility 1540
Публикуваха нова схема на движение в парк "Гео Милев"

Публикуваха нова схема на движение в парк "Гео Милев"

Нова схема на движение направи лично кмета на район Слатина Георги Илиев. Тя бе публикувана в социалната мрежа, за да се запознаят гражданите. Посоките на движение, вход и изход са съгласувани с представители на различни групи от граждани, а също и с дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община. От тази сутрин гражданите, които се рахождат в парк "Гео Милев" трябва да спазват еднопосочното движение и схемата. След коментари на живеещи в район Слатина, кметът допълнително уточнява, че дебелите стрелки показват вход и изход на парка. "Гео Милев" бе отворен заедно с другите столични паркове. Зоната за разходки бе разширена в Борисовата градина. В момента Южния парк е празен и се очаква след 18.30 часа да има хора, научи Столица.bg. Изискването е хората да се движат еднопосочно, да не се събират на групи и задължително да са с маски. Контролът за парковете се извършва от директора на АПП Красимир Димитров и служители на аварийното звено.

comment 0
visibility 2262
Крави пасат пред хипермаркет в столичния "Слатина"

Крави пасат пред хипермаркет в столичния "Слатина"

Зелена ивица с трева пред хиремаркет Кауфланд, район "Слатина" се превърна в пасище. Този път не коне, а пет крави хрупаха сочна трева. Снимката на млекодайните животни бе публикувана в социалната мрежа. При епидемията от коронавирус, която е обхванала страната на институциите вероятно им е последна грижа кое животно къде пасе. За столицата обаче това е необичайно. Вчера собственикът на кравите ги пуснал на паша и те свободно си пасяха на окосената и зацветена зелена ивица. От БАБХ почиват в неделя, така че и кравите и на жълтите павета да излязат, в градинката до парламента, все е тая. "София ни е Ирландия", гласи коментар под поста на автора на снимката Владимир Томов. Със сигурност обаче липсваше краварката в левия ъгъл, също като институциите.

comment 0
visibility 11666
Изоставиха 9-годишен булдог пред приюта в Слатина

Изоставиха 9-годишен булдог пред приюта в Слатина

Стопани на Английски булдог безотговорно зарязаха кучето си пред вратата на приюта на ОП "Екоравновесие" в столичния кв. Слатина. То е на 9 години и е зарязано заедно с леглото и с одеялото си. За случая съобщават от Приют за кучета в с. Горни Богров. От екоорганизацията предупреждават, че се забелязва тревожна тенденция на паническо изоставане на кучета от средна, едра порода и непородисти. За опасността сигнализират и граждани на Столична община. Стопаните на булдога не са си направили труда да проверят дори дали има място в приюта, не са оставили паспорт на животното и не се знае какво е здравословното му състояние и името. Служителите, разбира се, са прибрали кучето, което е с дерматологичен проблем. Животниката е тъгувала по стопаните си и няколко дни е отказвала да яде, въпреки грижите на персонала и лакомствата. Вече се е  привързало към служител, който го нарича с името Шиши и е възвърнало тонуса си, спокойно се разхожда из приюта и дори обича да  поспива в кабинета на управителя д-р Даниела Добрева. Тенденция на изоставени домашни любимци не се наблюдава само тук в България но и в други страни засегнати от новия Коронавирус. От "Екоравновесие" призовават собственици на кучета да не се разделят с тях и да бъдат отговорни, както към хората, така и към четириногите. "Защото утре, когато пандемията отшуми, всички ние ще се сблъскаме с до болка познатия ни проблем, а именно нараснала популация от нови бездомни кучета, които на свой ред ще се адаптират към живота на улицата където рисковете за тях не са никак малко. И отново някой друг ще ни бъде виновен и отговорен за това, нали?", предупреждават от "Екоравновесие".  

comment 0
visibility 1693
Военни тренираха за отваряне на полева болница край Арена Армеец

Военни тренираха за отваряне на полева болница край Арена Армеец

Тренировка за военно-полева болница бе направена днес в София. Тази сутрин военни са се упражнявали около най-голямата спортна зала "Арена Армеец" в район Слатина, съобщи news.bg. Учението се е водило от Националния оперативен щаб и се координира с МВР, Здравното министерство, държавния резерв и Министерство на отбраната. Както стана ясно премиерът Бойко Борисов препоръча възрастните хора да излизат сутрин да пазаруват и да няма струпване. Той вече е разпоредил полицаи да обикалят по паркове  иградини, да предупреждават и да прибират хората. Предложението му е магазините са работят от 5 до 8 сутрин само за възрастни хора. Премиерът поиска от вицепремиера по сигурността, на областно ниво да се проверяват автомобилите и да се знае, кой отива на работа, до аптека, до магазин.

comment 0
visibility 2986
Зелена зона в Слатина

Пускат мобилни приложения за граждани в осем района на Столична община

Столичният район Слатина вече има мобилно приложение за гражданите за предложения и сигнали. С новата технология се похвали днес кметът Георги Илиев на събирането с колегите му и съпартийци за 100 дни от кметуването. Такива приложения ще има за всички осем района на Столична община, където управляват кметове на Демократична България. Приложението е разработено от доброволци на "Да, България", казаха от централата на партията. Първо обаче е пуснато за Слатина, тъй като там вече се прави допитване до гражданите във всички квартали на района, дали искат да се въведе платено паркиране - зелена зона. В момента в Слатина най-сериозните проблеми са с разбити улици и тротари и хаос в паркирането. Предвижда се в района да има 5000 места в зелена зона. След проучването за нагласите и желанието на гражданите ще има и обществено обсъждане на идеята за въвеждане на зона ще е на 3 и 4 март. Триадица, където кмет е Димитър Божилов, също от Демократична България, е готов докладът за разширението на зелената зона в кв. Иван Вазов. Ето по кои улици в Слатина се предлага за станат зона: "Редута" и "Гео Милев" - бул. "Ситняково", бул. "Шипченски проход", ул. "Акад. Людмил Стоянов", бул. "Цариградско шосе", бул. "Асен Йорданов", "ул. Иван Димитров – Куклата", част от ул. "Слатинска", ул. "Марко Бочар" и ул. "Боян Магесник". "Христо Смирненски" - ул. "Иван Димитров – Куклата", ул. "Марко Бочар", ул. "Боян Магесник", жп линии, булевардните "Брюксел", "Асен Йорданов", "Шипченски проход". "Христо Ботев" - бул. "Брюксел", улиците "Продан Таракчиев", "Летоструй", "Стоян Попов".  

comment 0
visibility 3142
Електронен бюлетин на район Слатина

Кметството в Слатина пуска електронен бюлетин за случващото се в района

Кметството в Слатина пуска електронен бюлетин за събитията и промените в услугите на територията на района. Разпространението на съобщенията стартира от 2 февруари т. г., посочват на официалната страница на районното кметство в социалната мрежа. "В него ще информираме за събитията, организирани от нас, за текущи дейности на различни отдели и за промени в предлаганите услуги, пише в съобщението. Желаещите да получават навременна информация могат да се абонират като изпратят имейла си на Фейсбукстраницата на район Слатина. Междувременно пък кметът на района Георги Илиев има приемен ден всеки петък от 9 до 12 часа. Записването става в деловодството на общината.

comment 0
visibility 4640
Платено паркиране в Триадица и Слатина

Около 5000 места ще има зелената зона в "Слатина"

Зелената зона в София се разширява и ще обхване квартал "Иван Вазов" в район Триадица и всички квартали на район Слатина. Платеното паркиране там реално може да се въведе най-рано през лятото, научи Столица.bg. Около 5000 места в зелена зона ще бъдат само в Слатина. Там обаче е минало общественото обсъждане само за квартал Яворов още през 2018 г., в частта, която попадат на територията на Слатина. За всички други квартали до дни ще се пуска допитване и обществено обсъждане. В допитванията до гражданите трябва да се уточни и какви ограничители да се поставят на тротоарите - антипаркинг колчета или друго. Също така да се направи проект къде и как ще бъдат обособени местата. Според районната кметство зоната ще обхване цялата Слатина до границата с Дружба, район Искър. Най-сериозен е проблемът в момента в паркиране в кварталите "Гео Милев" и "Редута". С приемането на зелена зона пък Центърът за градска мобилност има ангажимента да ремонтира тротоарите, разбити от качването на коли върху тях и поставяне на ограничителните знаци. За плануваните около 5000 платени паркоместа в Слатина ще са необходими около 3 месеца на ЦГМ. Трябва да минат обществените обсъждания и докладите да се внесат в СОС, за да се направи промяна в Наредбата за организация на движението в Столична община, коментираха от ЦГМ пред Столица.bg. На 13 януари т. г. пък е последното обществено обсъждане за влизането на кв. "Иван Вазов", район Триадица в зелената зона. Гражданите могат да си кажат мнението и да дадат предложение от 18 часа в читалище "Петър берон". Обсъждане имаше и през декември. В кметството в "Триадица" има много сигнали и писма от етажна собственост, които подкрепят и искат да се въведе платено паркиране в "Иван Вазов". За този квартал имаше предложение за зелена зона още през 2018 г., когато зоната бе разширена и в горната част на район "Лозенец" и "Възраждане". тогава обаже гражданите отказаха. Само два месеца по-късно вече имаше предложение и за "Иван Вазов". Заради близостта с Южния парк паркирането там е сериозен проблем, а живеещите не могат да си намерят място за автомобилите. С въвеждането на зелена зона в "Иван Вазов" ще има ред и ще се улесни паркирането за живеещите.

comment 0
visibility 1187
Предколедна раздумка с кмета в парк гео Милев в Слатина

Предколедна раздумка с кмета на район "Слатина"

Коледно настроение, топли приказки и сгряващи напитки ще има в район "Слатина". "Предколедна раздумка с кмета" на района се организира утре, събота, 14 декември 2019 г, в парка "Гео Милев". За малчуганите изненадите са много, включително и посещение на дядо Коледа между 16 и 17 часа. "Заповядайте малко преди Коледа да изпием по чаша чай или греяно вино, да хапнем коледни сладки и да си поговорим и да обсъдим живота в района", кани кметът на "Слатина" Георги Илиев живеещите в района в социалната мрежа. Празненството започва в 15 часа и ще продължи до 20 часа. В парка ще бъдат разположени Коледни шатри на общината, където може да се купуват лакомства и изненади.  Снимки, емоции и скромни подаръци ще има за децата при посещението на дядо Коледа с уговорката, че на самата Коледа подаръците ще са по-големи. "За да се случат чудесата, понякога имат нужда от малко помощ от всички нас", написа в социалната мрежа кметът на Слатина. В парк "Гео Милев" в събота ще бъдат поставени и специални кутии, в които ще се събират средства за общата кауза – "Да възродим читалище "Отец Паисий 1936". Събраните пари ще бъдат дарени за ремонт на сградата на читалището.        

comment 0
visibility 475
Паднало дърво на улица до хотел Плиска

Проверяват готовността за реакция на доброволческото звено на Столична община

Столичен инспекторат и екип на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) предприеха светкавични мерки и обезопасиха тротоар на улица около хотел Плиска в район Слатина. Там беше паднало дърво и затрудняваше преминаването на пешеходците. Благодаря на Столичния инспекторат за сигнала и на звеното в общината, което беше решило проблема преди да стигна пеш от общината до Плиска, написа кметът на "Слатина" Георги Илиев в социалната мрежа. Доброволческите формирования към АПП пък утре ще демонстрират готовността си за реакция през зимата. На базата им в район Панчарево на ул. Сини вир 2 ще се направи проверка за действията в тежки метеорологични условия. На 5 декември се чества международния ден на доброволчеството. Столична община има създадено доброволно формирование от 2011 година и в него участват 68 души. На проверката ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова, а се очаква и директорът на ГД ПБЗН Николай Николов.

comment 0
visibility 2675
Ремонт на ул. Слатинска река

Спряха ремонта на ул. Слатинска река заради безопасността на гражданите (СНИМКИ)

Започнатият ремонт на ул. Слатинска река в район Слатина е спрян заради безопасността на гражданите. В момента движението е отворено, за да може да се преминава спокойно, съобщиха пред Столица.bg живеещи в района. Първоначално е предвидено строителните дейности на жп моста да продължат до май 2020 г. Оказало се обаче, че ремонтът няма да приключи преди година. Крайният участък от улицата е връзката между "Слатина" и кв. "Христо Ботев". Това е единствената връзка. Докато вървял ремонтът хората преминавали по опасното жп трасе и можело да стане трагедия. Било изключително опасно, тъй като това е действащ път на влаковете. "Трябва да получа адекватно е безопасно за гражданите решение на ремонта на жпмоста по ул. Слатинска река. Най-важното е сигурността на гражданите. Искането за спирането на ремонта е разгледано от създадената за проекта комисия в Столична община и в нея има представители на "Транспортна инфрастрктура на Московска 33, на рйон слатина на НКЖИ, ГБС и на всички заинтересовани страни", коментира пред Столица.bg кметът на район Слатина Георги Илиев. От ремонтирания участък вече са премахнати ограничителните знаци. движението е отворено. Засега не е ясно кога ще бъдат възстановени ремонтните дейности. Проектът е за изграждане на нов железопътен мост за скоростното трасе на влака София - Елин Пелин. През лятото движението на Сточна гара също бе затворено заради ремонта на моста при Хладилния завод, който също е част от жппътя на скоростната отсечка. В Слатина обаче трябва да се изгражда цялостно нов мост и заради ремонтът бе затворен за движение участък по ул. Слатинска река - прохода под моста, до ул. Владимир Минков - Лотко.

comment 0
visibility 1028
Паркиране в Слатина

Колко трудно и опасно се паркира в Слатина (СНИМКИ)

Колко трудно е да се паркира в софийските квартали? Дали шофьорът толкова може  или няма осветление, не е без значение. От значение обче е резултатът, защото може да е с тежки последици. Снимка на паркиран "на кантар" автомобил бе публикувана в социалната мрежа. Колата, с кюстендилска регистрация, е почти пред пропадане в столичния "Слатина". Според поста мястото не било осветено и това е затруднило шофьора. "Не виня човека, ако ще да е бил на няколко водки. Неосветен, иначе чисто нов паркинг, пред блок с над 100 апартамента. В тъмното кой да види?", написа авторът на снимката. В крайна сметка опасността си остава и следващият шофьор може да не извади късмета на този.

comment 0
visibility 1676
Паркирани коли в Редута пречат на движението

Паркирани коли принуждават за нарушения по "Калиманци" в "Редута" (СНИМКИ)

Паркирани коли в кв. "Редута", район Слатина създават перманентно неудобство на движението. Фрапиращ е случаят със спрени автомобили на две от възловите кръстовища в квартала. Едното е Т-образното на ул. "Калиманци" с ул. "Георги Обретенов", а второто е на "Калиманци", която минава покрай парка "Гео Милев" и основната улица "Атанас Узунов", по която се движи и градски транспорт. За проблемите и недомислиците в района сигнализира живеещият в квартала Владимир Левчев. Повече от 2 месеца той пуска сигнали до Центъра за градска мобилност и Пътна полиция-София за неуредиците, но промяна на ситуацията няма. Според Левчев, който изпрати сериозен арсенал от снимков материал за паркирани автомобили по "Калиманци" колите са неправилно спрели на  Т-образното кръстовище между ул. "Георги Обретенов"и ул. "Калиманци", както и това с ул. "Атанас Узунов", казва Владимир Левчев. В този участък автомобили са паркиран и в лентата за движение на двупосочен път. Това допълнително пречело на движещите се автомобили в посока от ул. "Георги Обретенов" по ул. "Калиманци" към ул. "Атанас Узунов". Спрелите коли принуждавали тези участници в движението да извършват нарушение и да се движат в лентата за насрещно движение. Често се случвало и да не могат да се разминат и единият автомобил се качвал на тротоара. Заради миенето на улици и заснемането видеоклипове от ЦГМ имали право да вдигат колите с паяк, а при явно нарушение на правилника за движение това няма как да се случи, тъй като липсвали знак В27 и табела Т7, коментира пред Столица.bg Левчев.

comment 0
visibility 1123
Зелена библиотека в парк "Гео Милев"

Уъркшоп за деца заедно със "Зелена библиотека" в парк "Гео Милев"

Последната за август т. г. "Зелена библиотека" е днес в парка "Гео Милев", район Слатина. Инициативата на Столичната библиотека привличаше всяка седмица стотици читатели в различни паркове и зелени пространства на София. В парка "Гео Милев" днес ще бъдат поетът Бойко Ламбовски, а Марин Бодаков и Юлия Роне ще четат от книгата ѝ "Джулието си търси работа", субсидирана от Програма "Култура" на Столична община. За малчуганите има организиран от Таня Гигова уъркшоп, съвместно с театрална школа ГлухАРТчета. "Зелена библиотека" започва в 10:00 ч. и продължава до 14:00 ч. Едновременно с това продължава и традиционното "Споделени книги" – "Вземи, прочети, върни". Привържениците на книгите ще могат да вземат интересна, нова или да оставят вече прочетена книга на специално поставените места в парка.

comment 0
visibility 1281
Район Слатина почете столетник

От "Слатина" почетоха столетника Вълчо Угърчински

От район Слатина уважиха и почетоха Вълчо Угърчински, който в понеделник навърши 100 години. В добро здраве и с усмивка юбилярът посрещна гости от местната администрация. "Трябва да ценим и почитаме възрастните, защото те са живата история, която ни прави народ. Честит 100 годишен юбилей на столетника Вълчо Угърчински!", написаха на страницата си във фейсбук от район Слатина. Кметството пожелава крепко здраве и още много нови истории, които да разказва със същия трепет и енергия. Представителите на администрацията, дошли да уважат столетника си направиха снимки за спомен. Вълчо е отбелязал вековния си юбилей в тесен семеен кръг сред деца и внуци.

comment 0
visibility 377
Терасата на Пламен Георгиев

Пламен Георгиев се връща като редови в Спецпрокуратурата

Доскорошният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев отново става прокурор. Това реши днес на извънредно заседание Висшият съдебен съвет. С 8 гласа "за" Георгиев е пак на старото си работно място. Този път обаче той няма да е зам.-председател на Спецпрокуратурата, а редови магистрат. Миналата седмица Георгиев подаде оставка и тя бе гласувана в народното събрание. Причината бе проверка на имуществото му от НАП, в която не бяха открити нарушения.  Докато беше председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев порлучи обвинения, че е злоупотребил със служебното си положение, като си е надсторил незаконно терасата на кооперацията, в която живее в кв. Слатина. Скандалът се разрази по време на "Апартаментгейт". Неговата тераса взе главата на арх. Влади Калинов, шеф на "Общински строителен контрол" в НАГ на Столична община. Проверката на район Слатина продължава, за да се установи дали има нарушение или не.  

comment 0
visibility 523
Вход на жилищен блок в Слатина

Изрисуваха Ботев, Левски и Шипка на вход в "Слатина"

Обитателите на блок в столичния квартал Слатина изразяват патриотичните си чувства, а обновения вход стана за пример. На входната врата са изрисувани Христо Ботев и Васил Левски. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и събра десетки одобрителни коментари. Стените отстрани пък са в цветовете на българското знаме. Не липсват и негативни мнения като това, че от така изрисувана вратата излиза, че тук са живяли Ботев и Левски. Това било вход на блок, а не музей.  "Интересно ми е защо когато даден портрет се появи на стена на блок или на някоя ограда предизвиква умиление, а тук злоба", пита жена. Независимо от разразилия се спор в социалната мрежа входът е чист и впечатляващ. Единственото адекватно притеснение е на живеещите, как ще опазят ремонтирания си вход.

comment 0
visibility 994
Кръстовището на ул. Владово и ул. Гео Милев, район Слатина

Липса на осветление и тротоари тормозят столичани във Витоша и Слатина

Липсата на осветление и разбити тротоари или паркирани върху тях автомобили тормозят столичани в два софийски района. Сигналите на гражданите са подадени в платформата helpbook.info. Сериозен е проблемът в район Слатина. Преминаването през кръстовището на ул. Владово и ул. Гео Милев е предизвикателство за пешеходците. Буквално положението на гражданите е като руска рулетка. Те трябва да минават по пътното платно, защото няма тротоар.  До момента не са взети мерки и за паркираните върху тротоара лека коли, сигнализират живеещи в района. За да се спасят от колите, на тротоара край 74-то помощно училище са поставени метални перила, на това е само в продължение на около 20 м от светофара. В другата част има паркирани автомобили, дори до самия светофар, което ограничава видимостта. За пешеходците, възрастните хора и майки с колички остава единствената възможност да минават по пътното платно, а движението е натоварено. Когато стане инцидент, тогава ли ще се вземат мерки, питат гражданите. Без осветление и тротоари са и ул. Войводина могила и ул. Дамяница в столичния квартал Карпузица, район Витоша. Вечер е тъмно, а липсата на тротоари допълнително създава трудности и опасност за живеещите в квартала. Гражданите сигнализират, че по улиците липсва и асфалта и трябва ремонт. Допълнителна "екстра" били и бездомните кучета, които застрашават хората, минаващи сутрин рано и вечер късно по двете софийски училици.