Тема: район Студентски

comment 0
visibility 811
Нова детска площадка в м. Витоша ВЕЦ Симеоново

Във Витоша ВЕЦ Симеоново изникна приказна детска площадка (СНИМКИ)

Шарена, красива, функционална и приказна детска площадка вече има в м. Витоша ВЕЦ Симеоново, район Студентски в София. Новоизградената детска площадка е на ул. "проф. Христо Вакарелски". Малки и по-големи деца ще се радват и забавляват на новите къщички, люлки, беседки и др. съоръжения за игра. Там има и специална люлка за деца със специални потребности. Те също има къде да се люлеят и да играят заедно със своите връстници. Настилката е противоударна и площадката отговаря на всички изисквания за безопасност. Красивото съоръжение е предназначено за малчугани от 0 до 3 години.  

comment 0
visibility 692
StudyHub за подготовка на студентите за изпити

В StudyHub студентите могат денонощно да се подготвят (СНИМКИ)

Студентите в район Студентски имат своето пространство, където денонощно могат да учат и да се подготвят за изпитите. Това е StudyHub, което работи без почивен ден. Пространството е модерно обзаведено и създава приятна атмосфера за младите хора, за да могат да се подготвят за изпити и лекции. Изграждането на StudyHub на ул. Акад. Жак Натан 10 е финансирано по програма Социални иновации на Столична община и множество социално отговорни компании Днес заместник кметът на район "Студентски" Велина Белева обсъди с един от създателите на проекта Мартина Георгиева необходимостта и възможностите за бъдеща съвместна работа.    

comment 0
visibility 746
Осветиха новата детска градина 12 "Лилия" в арйон Студентски

Още 70 деца тръгнаха на градина след откриването на 3 нови групи в "Лилия" (СНИМКИ)

На 3 нови групи в детска градина "Лилия" вече се радват родителите в район Студентски. Новата сграда на общинското детско заведение бе осветено вчера с водосвет и тържество. Малчуганите пяха и се забавляваха за радост на гостите, които им се отблагодариха с бурни аплодисменти. От вчера детска градина "Лилия" има общо 13 групи. От трите нови едната е яслена. Така според всички изисквания в двора на общинската градина има 13 детски площадки, за всяка група по една.  Малчуганите се радват и на физкултурен салон, какъвто доскоро нямаше, както и на открито пространство за тържества, спортна площадка. Общо "Лилия" прие 70 нови деца в трите групи.Децата бяха пирети чрез електронната система на Столична община. За учителите пък вече имат учителска стая. На освещаванета свещички за здраве на всички деца запалиха кметът на район Студентски Димитър Дилчев, заместникът му Велина Белева и директорът на градината. Гости на тържеството бяха и представители на Столична община.

Реклама
comment 0
visibility 402
Мария Габриел на форума „Технологии, иновации, образование: перспективи пре

"Технологии, иновации, образование" събра политици, студенти и ректори в Минно-геоложкия у...

Аула "Максима" на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" в София бе препълнена от студенти, политици, ректори и експерти. Всички те бяха обединени от форум за бъдещето на младите хора у нас. Пред препълнената зала еврокомисарят на България Мария Габриел представи своята визия, задачи и приоритети на тема "Технологии, иновации, образование: перспективи пред младите хора". Модератор на събитието бе зам.-кметът на район Студентски Велина Белева, която бе и основен "виновник" за организирането на престижния форум. Обсъдиха се и важни въпроси, свързани с перспективите пред младото поколение и мястото на България в образователните, научни и културни програми на ЕС. Сред официалните гости беше настоящият и кандидат кмет на София Йорданка Фандъкова, просветния министър Красимир Вълчев, зам.-министърът на младежта и спорта Николай Павлов и др. политици и държавници, както и ректори на столични ВУЗ-ове и експерти в областта на образованието  и технологиите, зам.-председателат на КРИБ проф. д-р т.н. Николай Вълканов, ректорите и членове на академичните съвети на всички столични, висши учебни заведения.    

comment 0
visibility 2490
Премахване на цигански колиби в Малинова долина, район Студентски

Район "Студентски" премахна 34 ромски колиби в Малинова долина (СНИМКИ)

Цигански колиби бяха премахнати вчера в Малинова долина при редовна акция на район Студентски. Незаконните бараки са съборени и теренът е почистен. На мястото е имало само няколко от обитателите, а другите са били изчезнали. Те са знаели, че "домовете им" ще бъдат съборени, тъй като са били предупредени от местното кметство. В акцията са участвали представители на Столичен инспекторат, Специализираните полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред към СДВР, полицаи от 7 РПУ, Общинска полиция, мобилен екип от отдел „Закрила на детето“ към дирекция „Социално подпомагане“ – район „Оборище“. Заедно с тях е имало и екип на ОП ,,Екоравновесие“ за залавяне на безстопанствени кучета. Съборени са 34 незаконни колиби, които били направени от боклуци - кашони, дъски, наилони и други подръчни материали. Съставени са 3 акта за административно нарушение (АУАН) по Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване чистотата на територията на Столична община, съобщават на сайта си от район Студентски. При проверка на служители предишния ден на мястото е имало доста роми и деца, които твърдяли, че работят, а малките ходели на училище. Това е наложило вчера при акцията да участват и от Закрила на детето и социални, но там не е имало нито едно дете. Всички обитатели на създадената ромска махала нямат регистрация в София. Те били предимно от Луковит, Монтана, та даже и от Севлиево, обясниха пред Столица.bg от район Студентски. След събарянето на бараките от терена в Малинова долина са извозени 3 тона боклуци. От район Студентски са категорични, че ще продължат с редовните проверки и акции по разчистването на незаконно построени бараки и обитаване на терени в Малинова долина.

comment 0
visibility 917
Откриха басейна на 55 СУ Петко Каравелов

С щафета откриха ремонтирания басейн на 55 СУ "Петко Каравелов" (СНИМКИ)

След 9 месеца от завършването на ремонта кметът на район Студентски Димитър Дилчев откри обновеният 25-метров басейн в 55 училище "Петко Каравелов". Заедно с директорът Таня Иванчева двамата прерязаха лентата на новото спортно съоръжение. Ремонтът на басейна приключи още през декември, но не можеше да бъде отворен, тъй като имашепроблеми след ремонта. Финансирането на ремонта е от Столична община - 230 000 лв. Басейнът е подменена облицовка, нови съблекални и инсталации. "Сигурен съм, че с този басейн часовете по физическо ще станат още по-приятни за учениците", каза Дилчев. Плувците на спортното училище „Ген. Владимир Стойчев“ демонстрираха пред малките ученици четирите стила, плувни упражнения и щафета. А желаещите след това получиха взеха първия си урок във водата. Стопанисването на басейна занапред е изцяло работа и грижа на училището. Планираме догодина за започнем строителството и на спортна зала в двора на "Петко Каравелов". С 1400-те си ученици то е едно от най-големите и ще е за пример и със спортната си база, коментира районният кмет. Директорът обясни, че има много ученици, чийто часове и занимания ще запълнят изцяло графика на басейна.

comment 0
visibility 391
Откриване на академичната учебна година в НСА

Грациите Мадлен Радуканова и Боряна Калейн са първокурснички в НСА (СНИМКИ)

Известни родни спортисти и медалисти ще са първокурсници в Национална спортна академия "Васил Левски". Сред тях редовно студенти ще са гимнастичките Мадлен Радуканова, Боряна Калейн, каратистът Борислав Байчев, борецът Захари Зашев, мотоциклетистът Теодор Кабакчиев и др.  С тържествено събрание в Аула Максима академичната общност на НСА откри учебната 2019/2020 година. "Всички наши специалности, в които подготвяме кадри, са специалности, изискващи дълбоко вътрешно убеждение във всеки един от нас, че сме годни да реализираме тази дейност, защото работим с хора, с деца. Трябва да сте вътрешно убедени, за да бъдете учители по физическо възпитание, треньори, за да запалите любовта към спорта в децата. Нещо повече – да превъзпитаме, ако трябва и техните родители", каза в приветствието си ректорът проф. Пенчо Гешев. По традиция той връчи студентските книжки на първокурсниците от трите факултета, класирали се с най-висок успех на кандидатстудентските изпити, както и на звезди на българския спорт, избрали НСА.Поздравителни адреси към академичната общност изпратиха Милена Дамянова – председател на парламентарната комисия по образованието и науката, Славчо Атанасов – председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, Кръсимир Вълчев – министър на образованието и науката, Стефка Костадинова – председател на БОК и др. "Спортната база на НСА е от изключителна важност за изграждането на кадри. От седмица студентите на НСА се радват и на новата база в центъра на София, ще открием след малко и нова тенис база. НСА стана едно райско място, в което спортисти и млади семейства обичат да прекарват времето си. Спечелихте много битки, отвоювахте много територии, но това не е края", каза районният кмет на "Студентски" Димитър Дилчев. С него на откриването бе и зам.-кметът на "Студентски" Велина Белева-Влахова. Непосредствено след церемонията проф. Гешев, кметът Дилчев и доц. Цветанка Захариева – ръководител на сектор "Тенис", прерязаха лентата на новата тенис база в центъра на кампуса на НСА. Тя е изградена от фирма „Динамик ресурс“ само за три месеца изцяло с финансиране на НСА. Базата разполага с 4 корта с изкуствена настилка, осветление и трибуни за зрители. До месеци се очаква два от кортовете да бъдат покрити с конструкция тип балон, за да се ползват целогодишно.

comment 0
visibility 852
Кметът на район Студентски Димитър Дилчев

Липсата на кадастрална карта бави строежа на училище в Студентски град

Следващата година се предвижда изграждането на училище в Студентски град. Благодарение на министъра на образованието Красимир Вълчев вече има два терена. Това заяви кметът на район Студентски Димитър Дилчев в интервю пред телевизия Bulgaria ON AIR. Засега обаче имало процедурни проблеми, не толкова с терените, колкото заради липсата на  кадастрална карта. "Студентски град е единствения квартал в София, в който няма кадастрална карта и никой не може да свърши нищо когато касае терените", обясни Дилчев. За кандидатурата са кмет той обясни, че още е рано, защото е концентриран към ремонтите и разширенията на детски градини.  В момента в Студентски продължава обновяването и разширението на детски градини. "Ще се откриват нови крила с 3 групи и физкултурен салон. Искаме да ги свършим в срок, за да посрещнем новата учебна година. Преди 12 години в Студентски град започна процес, който до известна степен успя да спре планираното още през 2000 година. Към края сме на този процес, но остава още малко, за да видим реалната картина, кой какво стопанисва и какво притежава.Предвиждаше се засторяване на целия двор на НСА, на Минногеоложки университет и на Техническия университет. На УНСС също беше предвидено застрояването на двора", каза Дилчев. През септември т. г. ще е готов техническия проект на първия кампус в Студентски град. "Има 3 варианта за стопанисване на всеки капус, в зависимост от характеристиките им ще се избере варианта на управление. Важно е да започнем изграждането на първия. За 12-те кампуса срокът ще с определи след първия. Работим в места където инсфраструктурата е от преди 50 години. Вече е избран проекта за кампуса, който ще отдели общежитията 1, 2, 3 и 4 и ще бъде с ограничение за достъпа. Засега там се предвижда да има 160 паркоместа", коментира районният кмет. Обособяването на студентски лагер ще е до сградата на общината. Два блока са на Техническия университет и един на Минногеоложкия университет . Предвижда се в Студентски град да има дванадесет такива кампула. Според кмета това е модел, с който да се успокои транспортно района. Търговските площите около общежитията и парка ще дадат сигурност на младите хора и условия да живеят в действително добре структурирана, поддържана и чиста градска среда.

comment 0
visibility 2863
Обраха дома на Моника Валериева

Крадци са взели 92 000 евро и златни бижута от дома на Валериева

Златни бижута и 92 000 евро са взели крадци от дома на плеймейтката Моника Валериева, потвърждава тя пред Нова телевизия. Жилището й бе обрано в сряда след обяд. Тази сутрин стана ясно, че домът в Студентски град е станал мишена на апаши. Валериева не е била в жилището си по време на обира. Имало видеонаблюдение, но в този момент камерите не работели. Няма следи от взлом на входната врата. Крадците са се справили професионално със заключващия механизъм, предполага жертвата. Според една от версиите жилището на Валериева е наблюдавано дълго време и крадците са имали информация, кога дамата няма да си е вкъщи.

comment 0
visibility 808
Трева в колата в Студентски град

Фолксваген осъмна разбит и пълен с трева в Студентски град

В Студентски град лек кола осъмна пълна с трева на предните седалки. За безумието собственикът на возилото се оплака и публикува снимката в социалната мрежа. Ако някой нещо е видял да се обади, написа младежът в мрежата. Не получи никаква подробна информация, но за сметка на това безброй докадки за случилото се и шеги на негов гръб. "Прилича ми на кокошарник", забавляваха се с гледката в мрежата. Явно това е нова мода в отмъщенията в Студентски град. Фолксвагенът е с разбита врата на шофьора, натъпкан с прясно откъсната трева и отгоре хвърлена ръкавица. Кой, както иска да го тълкува - отмъщение, предупреждение за паркиране в зелени площи, любовна драма и какво ли не. Щетите обаче са факт, а за намеците може само да се гадае. Със сигурност обаче случаят е доста нецивилизован и брутален. През зимата беше модерно да се хвърля жълта боя върху автомобилите, ако са паркирали на чуждо място. Преди два - три месеца пък кметът Димитър Дилчев предприе сериозни мерки срещу паркирането на автомобили по зелените площи в район Студентски. Той постави огромни камъни, които играеха ролята на антипаркинг колчета. Така се опита да спре на някои места паркирането по тревата и разнасянето на кал по улиците в Студентски град.

comment 0
visibility 757
Празник

ДГ „Чебурашка“ бе домакин на празника „Не подминаваме, а опознаваме и обичаме“ (СНИМКИ)

За поредна година детска градина №10 „Чебурашка“ в район ''Студентски'' бе инициатор и домакин на празника „Не подминаваме, а опознаваме и обичаме“. Целта е да се провокира чувството на толерантност и приемане на децата с проблеми в развитието, и страхът и предразсъдъците да отстъпят място на желанието за опознаване. Малките домакини изненадаха своите приятели от Центъра за деца с проблеми в развитието със богата програма на песни и танци. Те за пореден път доказаха , че могат да бъдат приятели и заедно да се радват на детството. Събитието бе част от дългогодишната работа на екипа на районната администрация.  

comment 0
visibility 539
Деца на посещение в РИМ

Дечица от ДГ 78 ''Детски свят'' и ДГ 72 посетиха РИМ София

Възпитаниците на детските гради от район “Студентски” посетиха Регионален музей за история на София. Те се запознаха с историята на града и видях уникални експонати характерни за различните епохи. Децата задаваха въпроси на експертите на музея и останаха много доволни от това което видяха. Също така споделиха, че искат отново да отидат там. В края на посещението те получиха специални подаръци осигурени от кмета на район “Студентски” Димитър Дилчев.

comment 0
visibility 946
Кампус в студентски град

10 000 лв. е наградата за идеен проект за кампус в Студентски град

Първият затворен кампус в Студентски град в София е на път да се реализира. От Столична община е пуснат конкурс за идеен проект за затворен комплекс. В обособения кампус ще влизат 1, 2,3 и 4 блок на ул. Проф. Боян Каменов в район Студентски. Победителят, чийто порект ще се реализира ще получи 10 000 лв. За автора на второ място -  5000 лв., а за трето - 2500 лв. Проектът предвижда в обособената част да се изгради алейна мрежа, велоалея, а също и да има достъп с автомобил, но с маркировка и знаци. Ще има пропусквателен режим с бариера и видеонаблюдение. Идеята е да стане като затворено миниградче с ниско строителство на сгради за магазини, заведения и  многофункционални помещения за услуги. Много е вероятно да се направи и подземен паркинг, който ще реши категорично проблемът с паркирането около четирите студентсдки блока. До момента районният кмет Димитър Дилчев не успява да се справи с автомобилите в Студентски. Преди седмици постави огромни камъни на зелена площ, за да спре автомобилите. Студентите обаче продължиха да паркират, където си искат. Според кмета на Студентски с този проект ще започне постепенно решаването на проблеми в района. Всичко е съгласувано с ВУЗ-а, чиято събственост са общежитията, както и с МОН. Според информация на Столица.bg финансирането на проекта ще е от образователното министерство. Министър Красимир вълчев подробно е запознат с идята и е дал съгласие да се започне процедурата за реализирането на кампус в Студентски град. Повече от 15 години се очаква в Студентски град да се обособят затворени комплекси - общежития, което да гарантира сигурността на студентите.    

comment 0
visibility 1137
Безразборно паркиране в Студентски град

И камъните не помагат на Дилчев за паркирането в зелени площи (СНИМКИ)

В район Студентски трудно ще се справят с безразборното паркиране. В градчето на кандидат висшистите цари безредие и хаос. С проблема се е заел сериозно районният кмет Димитър Дилчев. Засега обаче опитите му да превъзпита студентите и да ги дисциплинира са безуспешни. В Студентски град продължава да се паркира върху зелени площи и нищо не може да ги спре. Преди месец кметът Дилчев, незнайно от коя кариера взети, постави огромни камъни около бл. 50. Целта му беше да се преустанови спирането на автомобили върху отредената за градинка площ. Освен спасяването на зелената площ, той искаше да предотврати и разнасянето на кал от автомобилите по улиците в Студентски град. Засега студентите печелят битката срещу кмета и продължават да правят каквото и когато си поискат. Дали пък една "зелена" зона и санкции няма да дисциплинира кандидат висшистите. А не е ли това повод за визита на представители на Столичен инспекторат? В студентски град много кръстовища са ужасно натоварени, а общината бездейства и не поставя светофарни уредби. Давам само за пример кръстовището при "Joy station$ и кръстовището на "Иван Странски" пред Зимния дворец и студентска аптека, сигнализираха пред Столица.bg живеещи в Студентски град.

comment 0
visibility 482
Представяне на проект „Европа в София/София в Европа“

Евродепутат и кмет се включиха в дискусията на стартиращия „Европа в София/София в Европа“

Евродепутатът Андрей Ковачев и кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев се включиха в представянето и дискусията на стартиращия „Европа в София/София в Европа“ по Програма „Европа“ 2019 на Столична община. Проектът официално бе представен на 29 март т. г. В административната сграда на район „Студентски“ се събраха представители на партньорите, целевите групи и официални гости. Събитието бе открито от Христо Ковачев, председател на Фондация РЕГИОН.БГ, която изпълнява проекта. Мария Йорданова, ръководител на екипа, разказа за предвидените дейности и резултати като постави дискусионните теми. Партньори в реализирането на проекта, който е за 10 000 лв. са район „Слатина“, район „Студентски“ и 157 ГИЧЕ „С. Вайехо“. Целта на „Европа в София/София в Европа“ е с иновативни дигитални инициативи да се участва в изследователския процес за активизиране на синергията между представители на местната власт, гражданското общество, стартъп екосистемата. Вече заработи и предстои да се утвърждава онлайн платформа YOUrope във видеопортала YouSofia, главният инструмент за ефективно взаимодействие между целевите групи. Започва изработване на предавания и видеопродукти за онлайн платформата. Обявен е конкурс за видео „Европа в София/София в Европа“, като негови инициатори са ученици от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“. В YOUrope се представят проекти от Програма „Европа“ 2019 в хода на тяхното изпълнение за обмяна на добри практики. Мария Йорданова акцентира на темата за човешките измерения на европейската интеграция. „Често, когато става въпрос за ролята на Европа в нашия живот, първите асоциации са с европейски фондове и инфраструктурни проекти. Целта ни е да допринесем за преодоляването на това клиширано разбиране за европейската ни принадлежност и да дискутираме темата за положителните промени в живота и мисленето ни през последните 12 години, откакто сме членове на европейското семейство“. Пръв в дискусията се включи евродепутатът Андрей Ковачев. „Съединението прави силата важи и за Европейския съюз, особено днес. Ако не сме обединени, няма да сме силни, ако не сме силни няма да можем да се справяме със сериозните предизвикателства", каза евродепутатът. Едно от тях борбата с фалшивите новини и дезинформацията, които изместват фокуса от положителните тенденции и постиженията ни с подкрепата на европейската солидарност. Безспорна истина е, че европрограмите дават големи възможности да достигнем по-развитите европейски страни. Сред тях една от най-успешните е програмата „Еразъм“, по която хиляди млади хора обменят опит по вълнуващите ги теми. За следващия програмен период в Европейския парламент сме предложили тройно увеличение на нейния бюджет, коментира Ковачев. Андрей Ковачев представи и друга младежка инициатива – „Училища – посланици на Европейския парламент“, която през последните години предизвиква голям интерес и у нас. Той влезе в диалог с представителите на 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо“ и те разказаха за техните европоекти и предстоящи инициативи. Преподавателят Мартин Хаджидимитров говори за силния интерес на ученици и учители към проекта „Европа в София/София в Европа“. Дария Ковачева, председател на ученическия съвет, представи гимназията си и участието им в конкурса за видео в платформата YOUrope. Оригинално мнение изрази десетокласничката Ана-Мария Тулилова – ще уча и ще работя в България, след като съм опознала Европа; дигиталните технологии, колкото и да са модерни и полезни, крият опасности от дехуманизация, затова държа на човешките ценности и истинската култура… В дискусията се включиха и домакините на събитието Димитър Дилчев, кмет на Район Студентски и Велина Белева, заместник-кмет. „Вече дотолкова свикнахме с хубавото, което постигнахме благодарение на евроинтеграцията, че го смятаме за даденост и понякога не го ценим, каза кметът. Много хубаво е, че младите са проевропейски настроени, което се вижда и от днешната среща, и имат критично отношение към проблемите ни", каза районният кмет. Земестникът му Велина Белева изрази подкрепата си за изпълнението на проекта и предложи в YOUrope младите хора активно да изразяват своите послания и да водят диалог за това как по-добре да живеем в София като граждани на Европа.

comment 0
visibility 677
Кметът на Студентски Димитър Дилчев

Студенти обсъдиха с кмета развитието на Студентски град (СНИМКИ)

Каква трансформация е необходима на Студентски град  за развитието му, дискутира кметът на район Студентски Димитър Дилчев със студенти. Той присъства на среща с кандидат висшистите в УНСС вчера. Дилчев бе там по покана на ръководителя на катедра  “Национална и регионална сигурност “ проф. Димитър Димитров. Засегнаха се много теми свързани със Студентски град и ролята на младите хора в развитието и преобразяването на квартала. На срещата присъства и председателят на студентския съвет към висшето учебно заведение Ангел Стойков. Той също заяви подкрепа и готовност за тясно сътрудничество. Всички бяха единодушни, че ще има постоянен диалог с местната администрация при решаването на конкретни въпроси, засягащи младежите.    

comment 0
visibility 562
Среща с комисар Мария Габриел

Мария Габриел пред студенти: “Цифровизацията не е в бъдещето, тя е тук в настоящето ни” (С...

Цифровизацията е тук в настоящето ни, това каза комисар Мария Габриел на срещата - дискусия организирана от екипа на район” Студентски” по инициатива на кмета Димитър Дилчев. Еврокомисарят посочи, че едва 44 % от европейските граждани имат основни цифрови умения и след 2020г. 90 % от работните места предстои да се изискват. Габриел разказа на студентите за проекта „Цифрова възможност“, чрез който се предвиждат платени от Европейската комисия стажове за до 6 хил. студента до края на 2020г. Тя отбеляза, че в Европа има сериозен недостиг наIT специалисти, като към момента се търсят над 350 хил. Вече има и предложение за старт на нова програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 млрд. за пет области – изкуствен интелект, кибер сигурност, супер компютри, цифрови умения, дигитални иновационни хъбове. Според комисаря киберсигурността е приоритет за ЕК и тя и нейният екип са направили първото законодателно предложение през септември миналата година в областта за киберсигурността, което ще влезе в сила през месец май 2019г. Вече има четири проекта с българско участие във връзка със създаване на европейски кибер център в Брюксел. На събитието бе разискана и темата с фалшивите новини. Мария Габриел отбеляза, че има създаден Кодекс за борба с дезинформацията, като подчерта и необходимостта от медийна грамотност. Днес младите хора на възраст от 15 до 24 години все още не могат да отличат фалшивата от истинската новина, като в тази посока през следващите дни се организира европейска седмица на медийната грамотност. Една от големите инициативи е намаляването на цените на роуминга между Западните Балкани и ЕС.” На срещата присъстваха председателят на ДА “Електронно управление” Атанас Темелков, заместник кмета на София, Дончо Барбалов, общински съветници, председателят на Съвета на ректорите и ректор на МГУ проф.Тотев, както и всички ректори на всички висши учебни заведения в района, директори на училища, студенти и младежи.

comment 0
visibility 531
Празнуване на Трифон зарезан

С тематична празнична програма отбелязаха Св. Трифон Зарезан в район Студентски

С празнична програма започнаха празнества послучай Св. Трифон Зарезан в район Студентски. В дом Дълголетие на кв.Дървеница възрастни хора разказваха легенди за празника и изнесоха специална програма за всички присъстващи на събитието. Кметът на район Студентски Димитър Дилчев поздрави всички с пожелания за здраве, късмет и берекет.  

comment 0
visibility 1066

Кметът на Студентски организира дискусия за борба с езика на омразата

"Борбата с езика на омразата – залог за сигурно и стабилно общество“ е инициатива на кмета на район Студентски Димитър Дилчев.  Това ще е темата на кръгла маса в "Студентски град" съвместно с катедра „Национална и регионална сигурност“ към УНСС. Дискусията е на 27 ноември 2018 г. от 13.30 ч. в голямата конферентна зала на УНСС. Там ще присъства и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник министрите на МВР, правосъдието, спорта и образованието. Лектор на кръглата маса ще е депутатът и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, бивш вътрешен министър. Освен него във форума официални лектори ще са и Георг Георгиев, заместник-министър на МВнР и национален координатор за борба с антисемитизма и д-р Александър Оскар, председател на Организация на евреите в България ШАЛОМ. Езикът на омразата вълнува младите хора и студентите и участие в дискусията ще вземат и представители на НПСС и различни неправителствени организации.

comment 0
visibility 867

Нов асансьор ще улесни плащането на данъци и такси в район Студентски

Нов, външен асансьор ще обслужва гражданите в кметството на район Студентски, научи Столица.bg. Продължават строително-ремонтните дейности по новата придобивка на административната сграда. Очаква се те да приключат през декември. След това обаче има технологично време, през което трябва да се направят тестове на съоръжението и приемане на документацията за експлоатация, преди да бъде пуснато за ползване. Така след нова година гражданите ще могат да ползват асансьора. "Местни данъци и такси се намира на третия етаж и за възрастни хора беше трудно. Сега ще улесним всички с асансьора, но най-вече възрастни, майки с малки деца, хора със специални потребности и т. н.", доволен е зам.-кметът на район Студентски Велина Влахова. Според нея досега хората са се затруднявали да си плащат данъците. Изграждането на асансьор се е забавило, тъй като е чакано финансиране. То е осигурено от Столична община в размер на 160 000 лв. с ДДС.

comment 0
visibility 740

20 години жители на бл. 103 в "Младост" нямат тротоар, оцеляват между колите

Жителите на блок 103 в "Младост" недоволстват за това, че пред блока им има улица, но без тротоари. Всеки ден те залагат живота си на опасност, когато излизат от домовете си.  Те се движат по улицата пред блока и се разминават с минаващите автомобили. Повече от 20 години по тротоарите има паркирани коли. От едната страна има паркинг, а от другата, където би трябвало да се движат отново спрели автомобили. Преизвикателството пред тях е да оцелеят между движещи се и спрели. Най-трудно е придвижването за възрастни хора и майки с колички. "Искаме да има тротоар поне от едната страна на улицата. От съседния блок има хора, които пострадаха, коментираха недоволните от блок 103 пред телевизия "България от еър".   През 2012 г. те пускат жалба до общината и искат премахване на паркинга, но от там не получават отговор. "До момента има отрежадне за паркинг на регулационния план и не може да се премахне паркинга, но ще изградим тротоар за пешеходците", обещават от район "Студентски". В момента шофьорите трябва да се изчакват, за да се разминат, а между тях като в "Сървайвър" са пешеходците, на които понякога се налага да се крият между спрели автомобили, за да не ги блъснат движещите се. Проблемът е от преди 20 години, когато тогавашният кмет позволява там да има паркинг в нарушение на ЗУТ. Според закона, чл. 80, ал.3 се казва, че не се допускат улици без тротоари в населени места с над 30 000 човека.

comment 0
visibility 494
70 нови места в разширената детска градина в Студентски

С 14 нови групи се увеличиха местата за детска градина в "Студентски"

С 14 нови групи в детските градини са се увеличили местата за малчуганите в столичния район "Студентски" през последнте години, сочи проверка на Столица.bg. В понеделник бяха осветени новооткритите три групи в новата пристройка на детска градина "Лилия". Едната група е яслена, а малчуганите вече имат и физкултурен салон. Градина прие още 70 деца след отварянето на новата сграда. Освен това заведение беше изградена и нова детска градина - 72-ра "Приказка без край" с 9 групи. Раширена с нова сграда е и 79 ДГ "Слънчице" с 2 нови групи.  В кварталите на район "Студентски" бяха построени 17 и реновирани над 10 детски площадки. Също така бяха ремонтирани 4 спортни игрища, 5 стрийт фитнес и модернизиран и обновен 25-метровия закрит басейн в 55 СУ "Петко Каравелов". Приложени са мерки по енергийна ефективност в малката сграда на 55 СУ "Петко Каравелов", 78 ДГ "Детски свят", 10 ДГ "Чебурашка" и 12ДГ "Лилия", които намаляват значително режийните разходи, категорични са от районното кметство. Цялостен ремонт е извършен и на дворни площадки и нови съоръжения в 3 детски градини - 79-а, 12-а и 78-а. За последните години живеещите в район "Студентски" получиха и нови услуги, като една от тях е разкритият филиал на Столична библиотека в Студентски град, а също така беше укрепена и основно ремонтирана сградата на читалище "Елин Пелин" в кв. Мусагеница. Беше разкрита и детска млечна кухня с капацитет за 250 деца. Продължава и 10-годишната традиционна за безплатна, двуседмична, лятна ваканция с над 200 деца за отличници и много други.

comment 0
visibility 631

"Без винетка с тротинетка" в район "Студентски" (СНИМКИ)

На 16.05.2018г. се проведе първото от трите предвидени състезания по проекта на район „Студентски“ – „Без винетка с тротинетка“. На площадката по безопасност на движението в ДГ № 79 „Слънчице“, се срещнаха отборите на ДГ № 79 и ДГ № 16. Те премериха сили в състезание с тротинетки, като по този начин показаха и знанията си за безопасно движение по пътищата. След оспорвана надпревара на първо място се класира представителя на ДГ № 16 „Приказен свят“, а на второ и трето място децата от ДГ № 79. Победителите получиха награди, а всички останали образователни книжки. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Общинска програма за опазване живота и здравето на децата като участници в пътното движение 2011 – 2020 година. Снимки: район "Студентски"