Тема: район Подуяне

comment 0
visibility 1377
Ремонт на ул. Витиня, район Подуяне

Ремонтират ул. Витиня, става двупосочна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изцяло ремонтирана и обновена е столичната улица "Витиня" в район Подуяне, видя Столица.bg. Днес на проверка там бе столичният кмет Йорданка Фандъкова със зам.-кмета Дончо Барбалов и районния кмет Ева Митова.  Улицата е асфалтирана с два пласта, изградени са тротоари и ново осветление. Оправена е и отводнителната система. След приключване на ремонта улицата, която е ключова за района става двупосочна. Тя се разделя от река Слатинска. Досега движение имаше само от едната страна на реката, защото другата бе в дупки. В момента на проверката работници полагаха горния слой асфалт и се виждаше, че шахтите за отводняване са изчистени, съобразени с наклона и ще имат нови капаци. Цялата улица е дълга 1,150 метра, а 250 метра от отсечката е изцяло готова. "Влязохме в кварталите и тази улица, която е ключова и една от големите в квартала се ремонтира. Вече е поставен асфалтът  и до края на деня ще приключат арботниците. От утре ще бъде пуснато движението. Преди това тук имаше дупки и нямаше тротоари. Сега ще има и тротоари. Наредих да се постави ограда край рекаха за безопасността на пешеходци и автомобили", коментира кметът Йорданка Фандъкова. Кметът на район Подуене пък е доволна, защото пускането на двупосочно движение по ул. Витиня ще разтовари големия трафик. До дни трябва да се приключи и с монтажа на оградата. С нов паркинг се сдобиха и живеещите в бл. 20 и бл. 21б в кв. Сухата река, район Подуяне. Междублоковото пространство, което не е зелена площ отдавна се ползва за паркиране на автомобили. Сега вече то е асфалтирано и удобно. Там вече могат да паркират 50 коли и е подменена изцяло канализацията на терена. Повечето ремонти на столични улици ще приключат до 16 септември, когато се открива новата учебна година. Работата ще приключи и по подстъпа на бул. България, който участък от бул. Черни врък до кръстовището с "Ив. Евст. Гешов" бе изцяло обновено през юли и август. "Имам много работа и в София проблеми има 24 часа. Градът не излиза в отпуска. Като започна кампания разбира се, че ще изляза в отпуска, категорична бе Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 535
Промяна на движението

Подмяна на спирателни кранове затваря движението по ул. Гинци

Подмяна на спирателни кранове налага промени в движението по ул. Гинци в кв. Стефан Караджа, район Подуяне. Ремонтът ще е в участъка от ул. "Ангел войвода" до ул. "Лясковец".  Забранява се влизането на автомобили от 24 юли 2019 г. до 26 юли 2019 г. по "Гинци" в посочения участък. Това налага и изменения в маршрутите на някои линии от градския транспорт. От 00.30 часа на 24 юли 2019 г. до 24.00 часа на 26 юли 2019 г. се променя трасето на автобусни линии №№ 85 и 285 в посока към ж.к. "Хаджи Димитър", както следва: по маршрутите си до кръстовище ул. „Васил Кънчев" – ул. Теофил Ганев", по ул. „Васил Кънчев", по ул. „Резбарска", по ул. „549", по бул. „Владимир Вазов", по ул. „Васил Кънчев", по ул. „Ангел войвода" и по маршрутите си. Автобусите с №№ 85 и 285 обслужват всички съществуващи спирки в променения участък на маршрутите. Разкриват се временни спирки: - на ул. „Резбарска" в района на обръщателно колело за автобусни линии №№ 85 и 285 в ж.к. „Хаджи Димитър"; - на ул. „549" преди ул. „Лясковец" в посока бул. „Владимир Вазов"; - на ул. „Васил Кънчев" преди ул. „Брезник" в посока център. Закриват се спирки с код: - с код 2204 „Ул. Теофил Ганев"; - с код 0691 „Ж.к. Хаджи Димитър"; - с код 2789 „Ж.к. Хаджи Димитър"; - с код 1910 „Ул. Гинци"; - с код 2147 „Ул. Проф. Ив. Шишманов".

comment 0
visibility 2532
Стълб посред улицата в кв. Хаджи Димитър

Стълб насред улицата застрашава движението в кв. Хаджи Димитър

Стълб на улично осветление се оказа в средата на уличното платно в столичния квартал Хаджи Димитър, район Подуяне. "От толкова дъжд по улиците започнаха да никнат стълбове", шегуват се в коментарите си в социалната мрежа. Снимката беше публикувана днес, но за съжаление едва ли някой от институциите ще се впечатли, за да се премести стълбът. А той е почти в средата и точно на завой. Електричедкото съоръжение се намира на улицата между блокове 139 и 140. Със сигурност създава опасност за движението на автомобили. Още по-страшно е вечер, когато трудно се забелязва. Лошото е, че хората са свикнали с него.  И както често се случва у нас за този проблем ще започне да се разсъждава, едва след като стане инцидент. По улицата и тротоарите не е правено скоро ремонт, а се налага. Това обнадеждава живеещите в района, че евентуално при ремонт стълбът може да бъде преместен и уличното платно освободено от препятствието. Засега шофьорите ще разчитата на къмет и опит!

Реклама
comment 0
visibility 2678
Нова детска площадка на ул. Черковна, район Подуяне

Малчугани се кефят на обновената площадка на ул. Черковна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Детски смях и викове огласиха обновената детска площадка на ул. Черковна в район Подуене. В градинката до църквата и читалището малчугани се гонеха, люлееха се и се наслаждаваха с викове на новите съоръжения. Ремонтът на детската площадка е приключил скоро и отговаря на всички изисквания за безопасност на децата. Обновяването е със средства от Столична община за 200 000 лв. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова посети площадката и се увери колко много деца я посещават. Тя разговаря с малките и с родители им, които обясниха, че много доволни от новата площадка и са изненадани от колко много деца се посещава.  Настилката на мястото за забавление е противоударна и повече от половината съоръжения са за деца с увреждания. За тях има спеициална люлка с мрежа, морски шах и други съоържения. В градинката има ново осветление, пейки, настилка, кошчета за боклук и е красиво озеленяване. От всички сатри съоръжения е останало само едно, но то е реставрирано и е безопасно за малчуганите.  Продължаваме да обновяваме детски площадки в кварталите. За тази година са предвидени средства за 120 във всички райони на София. Такива вече има и в Манастирски ливади Изток и в Дружба, и в други жилищни квартали. Районните кметове разработват проектите и осигуряваме средствата, каза пред журналисти Йорданка Фандъкова и похвали районният кмет на Подуяне Ева Митова. Йорданка Фандъкова припомни, че заслугата за съоръжения за деца с увреждания е на най-младия общински съветник Йоана Драгнева, която скоро ще става майка. Тя влезе в Общинския съвет с кауза и продължава работи за нея, допълни столичният кмет. Изискването на наредбата за детските площадки е 50% от съоръженията да са за деца с увреждания. А тук те са повече и малчуганите могат да ги ползват без чужда помощ и така не се чувстват изолирани, коментира Драгнева. На модерната и красива площадка сред децата бяха още общинските съветници Мита Стоянова, Силвия Христова, Михаил Владов и директорът на "Зелин системи" Димитър Данчев.

comment 0
visibility 4241
Камили в кв. Левски, район Подуяне

Камили пасат в неокосена градинка в кв. Левски

Камили събират овациите на жителите в столичния квартал "Левски", район Подуяне. Преживните спокойно си пасат в зелена площ, а снимката им бе публикувана в социалната мрежа. "Кв. "Левски" ми е Сахара", написа шегаджия. Пустинните животни редовно посещавали тревните площи между блоковете. Те били собственост на гостуващия цирк "Колизеум" и се казвали Емир и Султан, уточняват жители на квартала. С това уточнението се опровергават съмненията за колаж на камилите в София. В коментарите шегаджии пишат, че камилите са дошли да гласуват, а други са категорични, че в неокосеното място само тези животни могат да се разхождат.

comment 0
visibility 1392
Косене на трева

Започна косенето на тревни площи в район "Подуяне"

Косенето на тревите по поляните пред жилищните сгради в район "Подуяне" вече е в ход. Тази мярка е и първата стъпка към справянето с кърлежи и всякакви други насекоми, които тормозят както кучетата, така и хората. След като тревата бъде окосена, се очаква да започне и пръскането на зелените площи с препарати.