Тема: реанимация

comment 0
visibility 7106
болница "Света Анна"

Лекар от интензивното на "Св. Анна": Месец не съм си виждал детето, мъчно ми е

Една от болниците, които приемат и лекуват най-тежките случаи на заразени с COVID-19 в страната е „Света Анна“, припомнят от bTV. Медиците в Реанимацията на „Света Анна“ са оборудвани с шлемове, очила, маски и защитни костюми. За да сложат всички предпазни средства са им необходими поне 15 минути. Свалянето им е два пъти по-бавно. Това се прави на всяко влизане и излизане в отделението. Д-р Димитър Николаков, завеждащ Клиника по анестезиология и интензивно лечение в болницата, споделя, че не трябва безконтролно да се влиза и излиза в Реанимацията, за да не останат в един момент без защитни екипи. Лекарите наричат Интензивното отделение „Зоната“. Трудно е да се работи вътре, тъй като защитния екип намалява видимостта. Често маската и шапката се запотяват, а това прави настройването на апаратурата истинско предизвикателство. За да се предотврати смесване на потоците, влизането и излизането са от различни места. Д-р Николаков споделя, че досега не са се сблъсквали с подобно заболяване. Излекуваните четирима пациенти в болницата не  са били на апаратна вентилация. Не липсват моменти, в които лекарите в отделението се чувстват безсилни. Това, което правят сега, е нещо нетипично. Увреждането на белия дроб сега е съвсем различно от обикновения грип. Д-р Александър Стоевски казва, че не е виждал 3-годишната си дъщеричка вече месец и много му липсва. Той допълва, че не се страхува за себе си, а за близките си. Оптимист е и смята, че всички заедно ще се справим, само трябва да сме дисциплинирани. Места има в клиниката, но никой не иска те да се запълнят и да се включат всички апарати.  

comment 0
visibility 2038
Две деца на 14 години са в реанимацията на болница "Св. Анна", след като сн

От болница "Св. Анна": Две са децата в реанимацията, блъснати от коли

Две са блъснатите деца от автомобили и настанени в реанимацията на болница "Света Анна". Едното, което бе блъснато от кола Националната служба за охрана снощи на бул. "Драган Цанков" в София е 14-годишно момче. Това съобщи преди минути Славчо Близнаков, директор на Окръжна болница "Света Анна". Децата са с тежки черепно-мозъчни травми. По-тежко е състоянието на момченцето. Освен травмата на главата - с мозъчен оток, то е с коремна и гръдна травма и счупена ръка. "В момента е стабилизирано, контактно и на самостоятелно дишане. По-сериозна е челестно-лицевата травма с избите зъби и счупен нос. Може да се наложи операция днес. Продължаваме да наблюдаваме състоянието, тъй като може да се получат усложнения при децата, но се надяваме, че няма да се случи. В контакт сме с проф. д-р Габровски, неврохирург и проф. д-р Балтов, ортопед от "Пирогов", където са лидери в детските травми", казаха от болница "Света Анна". Може да се наложи операция на ръката, но днес продължават прегледи и ще бъде свикан консилиум. Момиченцето, което е блъснато на ул. "Асен Йорданов" в Дружба 1 също е в реанимация с травма на главата. Снощи около 20 ч. 14-годишното момче бе пометено на бул. "Драган Цанков", докато пресичало на пешеходна пътека, от автомобил на НСО.

comment 0
visibility 11907
Почина Стоянка Мутафова

Почина Стоянка Мутафова

На 97 години почина легендарната актриса Стоянка Мутафова. Тя си е отишла от този свят рано тази сутрин. "В 6,15 ч. загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!", написа във фейсбук нейният близък приятел Евгени Боянов. Мутафова бе оперирана по спешност от жлъчка в болница Лозенец преди месец. След това състоянието й се вложи и бе преместена в реанимацията на Военно медицинска академия. Преди седмица тя дойде в съзнание и разпознаваше дъщеря си.  

Реклама
comment 0
visibility 1282
Мутафова е в реанимацията на ВМА

Преместиха Мутафова от болница "Лозенец" в реанимацията на ВМА

Легендарната българска актриса Стоянка Мутафова и преместена в реанимацията на Военно медицинска академия. В болницата правят всичко възможно, за лечението на Мутафова. Тя бе настанена в болница "Лозенец", където преди около 10 дни е имала възпаления на жлъчката и бе оперирана по спешност. След интервенцията получи сепсис и няколко дни поддържаше висока температура с продължително лечение.

comment 0
visibility 713
Пирогов

Тежко остава състоянието на ранения ватман

Ватманът, които бе ранен в неделя, 18 август, при прикачване на трамвайна мотриса все още е в тежко състояние, съобщават от Пирогов. Припомняме, че в неделния ден авария на мотриса по трамвайна линия 5 наложила прикачване на два трамвая. Както медията ни вече писа, ватманът е тежко ранен от метална щанга при прикачването и спешно откаран в Пирогов. Пострадалият се намира в реанимация.

comment 0
visibility 521

Софийската света митрополия направи дарение на детската реанимация на „Пирогов“

Софийската света митрополия дари на детската реанимация на „Пирогов“ апарат, с който се отчита състоянието на системата на кръвосъсирване.За събитието дойде лично патриарх Неофит. Този апарат ще предотврати излишните кръвопреливания и неизбежния стрес за децата. С него лесно може да се следи ефекта от протичащото лечение, информира БТВ. Цената на апарата е 45 600 лева. Всяка църква в София е отделила каквато сума й е по силите, споделя отец Ангел. Апаратът е изключително медернизиран, няма начин да се допусне някаква грешка, както беше досега. От Клиниката по детска анестезиология и реанимация са изключително доволни от придобивката.