Тема: реконструкция

comment 0
visibility 336
Оцениха Армията на над 32 млн. лв., очаква се стойността на отбора и емблем

Оцениха Армията на над 32 млн. лв., очаква се стойността на отбора и емблемата

Футболният ЦСКА трябва да бъде оценен, за да се знае с каква апортна вноска ще влезе клуба в смесеното с Министерство на младежта и спорта дружество "Спортни имоти Българска армия" АД. В оценката се включва стойността на футболистите, емблемата на клуба, която бе придобита на търг. Това обяснява единият от собствениците на армейския клуб Юлиян Инджов пред Gong.bg. След оценката ще стане ясно как ще процедират "червените" след като стана вече е ясно, че стадион "Българска армия" и прилежащите площи са оценени общо на 32 274 900. Както е известно през септември 2019 г. от ЦСКА получиха зелена светлина от главния архитект на София Здравко Здравков и бе издадена виза за реконструкцията на стадиона в Борисовата градина. Аз и Гриша Ганчев не може да определяме колко пари ще дадем. Говорим за ЦСКА, а не за частно дружество. Трябва да се оцени клуба и в зависимост от това тези пари да бъдат апортирани към смесеното търговско дружество "Спортни имоти Българска армия" АД", заяви Инджов пред Gong.bg.

comment 0
visibility 2995
Света Неделя

Църквата против проекта за реконструкцията на площад "Света Неделя"

Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за новата визия на площад "Света Неделя", на който се намира и едноименната църква. "Не е въпрос на харесване, тук говорим за дисциплина. Нашият храм идва от началото на 4 век. Това е едно свято място, това е Божий дом, дом за молитва на всички вярващи. Този проект прекъсва църковния живот в нашия храм. За придвижването на хората е необходим транспорт", посочи пред Bulgaria ON AIR отец Кирил Попов от храма. Според него това не е площад пред някой мол, а в проекта имало много дефекти и недообмислени неща.    "Това е безотговорност. Г-н Фуксас кога е дошъл да се срещне с църковното ръководство на Софийската света митрополия, с ръководството на нашия храм. Допуснал е множество грешки. По закон, ако е отговорен архитект, ще знае, че всяка обществена сграда е необходимо да има непрекъснат достъп до автомобили", подчерта отец Попов."Самата естакада е наполовина, липсва дори оградата. Той сигурно е велик архитект, но темата е дали тук е мястото на тези футуристични изпълнения на този площад, който има друг дух", каза още отец Кирил Попов.   Председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева, обясни пред камерите, че продължават дискусиите по идейния проект на студио "Фуксас". "Този конкурс е придружен с много препоръки. Те ще бъдат предоставени на представителите на студио "Фуксас", ще бъдат поканени и представителите на митрополията. В никакъв случай не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма. Въпросът е какво става с колите, които паркират", обясни тя.   Едрева увери, че няма да има бутане на стени и премахване на естакадата. В диалог ще намерим ясните решения и това пространство ще се превърне в много живо. Нека да минем към професионален диалог, призова тя.  

comment 0
visibility 961
Реконструкция по Искърско шосе

Възстановяват строителството по неремонтираната отсечка по "Искърско шосе" при затопляне

Ниските температури и студеното време станаха причина за спиране на реконструкцията на "Искърско шосе" в Дружба 1, район "Искър". Проектът на Столична община за рехабилитация започна през юни 2019 г. и обхваща и ул. "Асен Йорданов" от пресечката с "Кап. Димитър Списаревски" до "Христофор Колумб". В момента движението по обновения участък е пуснато по "Асен Йорданов" до "Христофор Колумб" и по "Искърско шосе" до пресечката с ул. "Туше Делииванов", както и между  ул. "Илия Бешков" и ул. "Димитър Пешев". Крайната точка за ремонта по "Искърско" е до ул. "Димитър Пешев", видя Столица.bg. В момента неремонтирана е отсечката между "Илия Бешков" и ул. "Туше Делииванов". Ремонтните дейности по последния участък на трасето ще бъдат възобновени при по-добри метеорологични условия, казаха от Столична община.  При първоначално планиране ремонтните дейности трябваше да приключат в края на есента м.г., но при изкопни работи за подмяна на подземната инфраструктура се установи, че части от уличната канализацията по трасето на булеварда са в лошо състояние и се нуждаят от подмяна. Техният ремонт не беше предвиден в предварителните разчети и графика за изпълнение на рехабилитацията. На места по трасето са поставяни и по два или по един пласт асфалт, тъй като има участък, в който изпълнителят "Щрабак" откри паваж под асфалтовата пътната настилка, от 70-те години. Подземните изненади затрудниха изпълнителите, тъй като не бяха предвидени в графика за изпълнение на реконструкцията, коментираха строители. За подмяната на канализацията в последния участък по "Искърско шосе", която се намира по осевата линия на булеварда, се налага цялостно затваряне на пътното платно и промяна в маршрутите на автобусните линии от градския транспорт, преминаващи по него. Продължаването на работата и изпълнението й в частите, в които е спряна ще стартира при затопляне и подходящи метеорологични условия на тази година. В ремонтираните вече участъци са обновени тротоарите, осветлението, разчертана е двупосочна велоалея и са поставени тактилни ивици за хора с увредено зрение.

Реклама
comment 0
visibility 3674
Реконструкция на пл. "Света Неделя"

След трансформацията на "Св. Неделя" трамваят запазва трасето (ВИДЕО)

Трамваят ще минава по старото си трасе отляво на църквата "Света Неделя" в посока Лъвов мост и след реконструкцията на площад "Света Неделя". Това показва кратката видеопрезентация на италианското архитектурно студио Фуксас, което спечели международния конкурс в края на миналата седмица и получи правото да проектира. Според идейния проект цялото пространство на един от емблематичните площади в столицата ще стане пешеходна зона, като продължение на централния бул. Витоша. Изборът на италианците за реконструкцията предизвика спорове, но със сигурност площад "Света Неделя" ще придобие модерна европейска визия със запазване и на историческия характер. След реконструкцията на пл. "Св. Неделя", което ще обхване зоната от бул. Витоша до "Тодор Александров" следващата зона на пешеходното пространство може да бъде продължено по бул. Мария Луиза" към Лъвов мост и Централна гара.

comment 0
visibility 1133
Йорданка Фандъкова на проверка на обект в зона 2

Преработват проектите на пл. "Ал. Невски" и Западен парк

Реконструкцията на плодащ "Александър Невски" ще започне през пролетта. Няма да допусна компромис с качеството, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю пред БНТ, тази сутрин. "Препроектирането се изпълнява в момента, но през зимата няма как да започнат строителните работи. Няма да допусна да се правят компромиси с качеството на пл. "Александър Невски". При всички случаи реконструкция, в която настоях да се запази историческия вид на пространството, да се запазят паветата, да се предвидят подходящи осветителни тела, които не са високите мачти, предвидени предварително в проекта, тези промени вече са факт и са направени. Другите изменения се правят, а те са по отношение на отводняването. Ще се работи напролет и през лятото, когато времето позволява", коментира Йорданка Фандъкова.  Тя обясни, че няма да се затваря изцяло движението по време на реконструкцията. Строителните дейности ще се извършват поетапно. "Поучихме се от грешките, в желанието ни много бързо направим всичко. По-добре е да се работи поетапно. В същото време започнахме да подготвяме исканията за промените, както бях обещала, за носенето на професионална отговорност на проектанти, надзорници и изпълнители". Проектант на пл. "Александър Невски" и на ул. "Граф Игнатиев" е арх. Иво Панталеев от АДА. Той стана известен с водната стена на пл. "Гарибалди", която беше наречена от гражданите "кучешка тоалетна", "надгробна площа" и след седмица бе премахната по настояване на кмета Йорданка Фандъкова и граждани. Столичният кмет каза, че препроектиране се прави и на Западен парк, чийто ремонт е на път да се превърне в исторически след почти година и половина забавяне. "Там също се наложи преработване на проекта. Хората трябва да знаят, че наистина се налагат сериозни законодателни промени, защото ние месеци наред преговаряхме с проектанта за преработка на проекта, който имаше сериозни пропуски. И едва към лятото трябваше да се съгласи, защото той носи авторските права. Ако ние прекратим договора, авторските права остават при него и ние не можем да променим проекта. Това е един омагьосан кръг, от който хората не се интересуват и не би трябвало, защото за тях са важни резултатите. Но точно това беше поводът ние да подготвим искането за тези промени. Затова аз лично ще настоявам за тях и да се случат в много кратки срокове, за да може да отпушим този процес и той да върви по-добре като организация и качество. А и всеки - проектанти, надзорници и изпълнители, да знае, че когато работят с публични средства в града, те трябва да носят не само финансовата отговорност, която носят и аз налагам много сериозни санкции, но и професионалната си отговорност, и да отговарят с името си затова", каза Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 2686
Започна изграждането на нов Комплекс за ранно детско развитие

Стартира изграждането на Комплекс за ранно детско развитие за 1,2 млн. лв. в Зона Б5 (СНИМ...

Фондация "За Нашите Деца" започна основен ремонт на сградата на бившия дом за медико – социални грижи "Света София". Общинският имот на ул. Гюешево в зона Б5 ще се превърне в съвременен Комплекс за ранно детско развитие. На проверка днес там беше зам.-кметът на София Дончо Барбалов и експерти от Московска 33. Целият проект беше подробно обяснен от изпълнителите  "Мират груп". След реконструкцията, която вече започна тойще събере на едно място Център за обществена подкрепа "Света София" , Център по приемна грижа и нов иновативен терапевтичен Център за обществена подкрепа "Щастливо детство". Центърът ще реализира програми за семейно консултиране и терапия, ранна детска интервенция, педагогическа подкрепа за образователна интеграция в училище на деца със специфични потребности и деца под закрила. Това разказа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация "За Нашите Деца". С решение на Столичния общински съвет сградата бе предоставена на фондацията за срок от 10 г. за развитие на социални услуги и дейности за деца. Инвестицията в ремонта възлиза на 1,2 млн. лв., а средствата са набрани от дарители. Безвъзмездно са предоставени проектите за реконструкцията –от „Иво Петров архитекти“ и за интериорния дизайн – от „I do advertising“. Строителният надзор се осъществява от фирма "С – консулт" също безвъзмездно. Строително-ремонтните дейности се изпълняват от "Мират груп". Дневният център за деца с увреждания на възраст до 7 години ще предлага оценка на развитието на малчуганите чрез скринингови инструменти, почасова грижа за деца със специфични потребности, социализиращи дейности за малките, обучения за родители, асистирана грижа за деца в домашна среда. Капацитетът на този център ще бъде 20 места. По проект е предвидено в него да има зали за занимания, игри и обучения на родители и деца, както и помещения за храна и почивка на тези възпитаници, които имат нужда от целодневна грижа. В Комплекса ще бъдат предоставяни игрова, спортна и арт терапии, услуги от медицински специалисти, както и рехабилитация за бебета и деца със специфични потребности и забавяне в развитието. Създаването на Комплекса за ранно детско развитие е продължение на проекта „Пътят към семейството“, който бе реализиран от фондацията в партньорство със Столична община и министерство на здравеопазването през 2016 г. Неговата цел беше окончателно прекратяване на институционалното отглеждане на деца в Дома за медико-социални грижи "Света София". "Когато преди 3 години изведохме и последното дете от тази сграда, ние си пожелахме да й дадем нов живот, като я превърнем в Комплекс за ранно детско развитие. Въпреки всички трудности, се надяваме, че Комплексът ще може да посрещне 1 юни 2020 г. в обновена сграда и с функциониращи нови услуги", допълни Шалапатова. Откакто работи Центърът за приемна грижа - т. нар. Детска къща, нито едно дете не е било настанено в социално заведение - всички бебета в риск са оставали при своите родители или са настанени в приемни семейства.

comment 0
visibility 16213
Отварят кръстовището на бул. „Цар Борис ІІІ“ и ул. „Житница“

Отварят кръстовището на "Цар Борис ІІІ“ и "Житница" в столицата (СНИМКИ)

Приключи реконструкцията на кръстовището бул. "Цар Борис ІІІ", ул. "Житница"  и бул. "Гоце Делчев" в столичния Красно село. От понеделник, 28 октомври 2019 г. се възстановяват маршрутите на автобусни линии № 73, 83 и 102 по ул. "Житница" и бул. "Гоце Делчев", каквито бяха до 22 март 2016 г. преди започването на реконструкцията, съобщиха от Столична община. Възстановяват се и прилежащите спирки в района на кръстовището, които обслужват автобусни линии № 63 и 260 и трамвайни линии № 4 и 5. Заради изграждането на кръстовището на две нива, се въвеждат промени в посоката на движение на улици в карето между бул. "Цар Борис ІІІ" – бул. "Гоце Делчев" - ул. "Дойран" и ул. "Пирински проход": - Движението по ул. "Княгиня Клементина" в отсечката от ул. "Дебър" до бул. "Гоце Делчев" става еднопосочно в посока към бул. "Г. Делчев", където ще има разрешен десен завой. - Обръща се движението по ул. "Хубча" в посока от бул. "Гоце Делчев" към ул. "Дечко Йорданов". Разрешава се ляв завой от бул. "Гоце Делчев" по ул. "Хубча" (виж картата - снимка 4). - Обръща се еднопосочното движение и по улиците "Дебър" и "Дечко Йорданов" /виж картата/. По ул. "Дебър" ще може да се влиза от ул. "Дойран", а по ул. "Дечко Йорданов" - от бул. "Цар Борис III" (виж картата - снимка 4). Възстановените маршрути на автобусни линии 73, 83 и 102 са както следва: Автобусна линия № 73 (в посока ж.к. Гоце Делчев): от ж.к. Овча купел 2 по действащия маршрут до кръстовище ул. „Любляна“/бул. „Овча купел“, наляво по бул. „Овча купел“ до ул. „Житница“, надясно по ул. „Житница“, направо по бул. „Гоце Делчев“ (в участъка на кръстовище ул. „Житница“/бул. „Цар Борис III“/бул. „Гоце Делчев“ автобусите се движат в локалните платна) и след кръстовището с ул. „Ген. Стефан Тошев“ по действащия маршрут до ж.к. Гоце Делчев д в у п о с о ч н о. Автобусна линия № 83 (в посока Хюндай България): от Зоопарка по действащия маршрут до кръстовище бул. „Гоце Делчев“/бул. „България“, направо по бул. „Гоце Делчев“ (в участъка на кръстовище ул. „Житница“/бул. „Цар Борис III“/бул. „Гоце Делчев“ автобусите се движат в локалните платна), ул. „Житница“, надясно по бул. „Овча купел“, бул. „Никола Мушанов“, бул. „Възкресение“, след спирка с код 0293 „Бул. Вардар“ автобусите се движат в споделеното трасе и спират допълнително на спирки с код 2098 „Ул. Освобождение“ и с код 0306 „Бул. „Възкресение“ за трамвайни линии № 11 и 22 и автобусна линия № 11 и след спирка „Парк Св. Св. Петър и Павел“ по действащия маршрут до Хюндай България д в у п о с о ч н о. В посока Зоопарка след спирка с код 1248 „Парк Св. Св. Петър и Павел“ автобусите продължават да се движат в споделеното трасе, спират на спирки с код 0305 „Бул. Възкресение“ и с код 2099 „Ул. Освобождение“ за трамвайни линии № 11 и 22 и автобусна линия № 11 и напускат трасето след спирка „Ул. Освобождение“ по действащия маршрут на автобусна линия № 11; Автобусна линия № 102 (в посока Студентски град): от ж.к. Овча купел 2 по действащия маршрут до кръстовище ул. „Житница“, бул. „Овча купел“, направо по ул. „Житница“ (в участъка на кръстовище ул. „Житница“/бул. „Цар Борис III“/бул. „Гоце Делчев“ автобусите се движат в локалните платна), по бул. „Гоце Делчев“ до бул. „България“, наляво по бул. „България“ до бул. „Акад. И. Е. Гешов“ и надясно по бул. „Акад. И. Е. Гешов“ по действащия маршрут до Студентски град д в у п о с о ч н о. Възстановяват се спирки: - двупосочна с кодове 0564 и 0569 „Балканкар АД“ на ул. „Житница“ за автобусни линии № 73, 83 и 102 в новоизградените джобове; - двупосочна с кодове 0079 и 0080 „АП Земляне“ на ул. „Житница“ за автобусни линии № 73, 83 и 102 в новоизградените джобове; - с код 0637 „Ж.к. Красно село“ за автобусни линии № 73, 83 и 102 на бул. „Гоце Делчев“ на 30.00 метра след бул. „Цар Борис III“ в новоизградения джоб в посока бул. „България“; - с код 0641 „Ж.к. Красно село“ за автобусни линии № 73, 83 и 102 в посока бул. „Овча купел”. Спирката е на ул. „Житница“ след бул. „Цар Борис III“ в новоизградения джоб. - двупосочна с кодове 0636 и 0638 „Ж.к. Красно село“ на бул. „Цар Борис III“ за автобусни линии № 63 и 260; - двупосочна с кодове 0639 и 0640 „Ж.к. Красно село“ на бул. „Цар Борис III“ за трамвайни линии № 4 и 5. На всички спирки са монтирани спиркоуказатели.

comment 5
visibility 1178
Започна реконструкцията на 36 детска градина Пеперуда в столичния Дружба 1

"Падна" и последната ентернитова градина в София (ВИДЕО/СНИМКИ)

И последната ентернитова детска градина в София вече е разрушена, видя Столица.bg. Багери и работници вече са премахнали опасните ентернитови прегради и стени и продължава разчистването на отпадъците в 36 детска градина "Пеперуда" в столичния Дружба 1. В квартала имаше две такива детски заведения, като 96 градина "Росна китка" беше изцяло реконстурирана и разширена с две групи - яслена и детска, както и модерен физкултурен салон. На 16 септември градината бе открита и там вече е пълно с малчугани. Родителите в квартала са доволни, че обновяването на градините е станало последователно, а не едноврменно, тъй като в противен случай децата нямаше къде да ходят на градина. И двете градини са сред най-големите в Дружба. От строената през 70-те години 36 градина "Пеперуда" в момента са останали само колоните от конструкцията. Първо ще се направи конструктивно укрепване и след това започва новото изграждане. Все още продължава разрушителната дейност и разчистването на отпадъци. Срокът за завършване на детското заведение е 300 календарни дни. Финансирането, на стойност 2,1 млн. лв. е осигурено от бюджета на Столична община, научи Столица.bg. Преди повече от година районният кмет Ивайло Цеков и общинският съветник Лорита Радева, която също живее в Дружба, настояваха за обновяването на двете градини. Внесеният от тях доклад бе одобрен на СОС и финансирането на реконструкцията и модернизирането на соц. сградата бе осигурено. Проектът за модернизация и реконструкция в 36 детска градина "Пеперуда" предвижда подмяна на дограмата и подовите настилки, както и цялостна смяна на ВиК, електрическите и ОВИ инсталации. Сградата ще бъде санирани, за да бъде енергийно ефективна. Дворът на градината също ще бъде изцяло променен и ще се изградят нови детски площадки за всички възрасти и съответстващи на условията за безопасност при игра на открито. Осветлението в сградата изцяло ще е модерно със светодиодни осветителни тела, а целта е да се намали ел. потреблението и да има по-голям зрителен комфорт за децата в помещенията.  

comment 0
visibility 748
ПУП на Столичен зоопарк

Готов е проектът на ПУП на зоопарка в София (СНИМКИ)

Подробният устройствен план (ПУП) на столичния зоопарк вече е готов. Предстой финално обществено обсъждане на проекта, научи Столица.bg. След като бъдат направени корекции, ако има предложения и забележки, Планът ще се приеме от СОС. Изработването на ПУП ще даде въззожност за цялостна реконструкция на софийския зоопарк, а и да се кандидаства с проект за финансиране. В момента се извършват ремонти на отделни сектори и то със собствени средства или с пари от бюджета на Столична община. Реновирани бяха клетките на големите котки. Ремонт бе започнат и на сектора "Примати". Засега обаче маймуните нямат нови клетки, тъй като реконструкцията беше спряна през май. През уикенда бяха поставени над 20 чисто нови хранилки от доброволци на TELUS. ОБновени бяха пейки, беседки, огради и бе почистено около зоната на слона.  Амбицията на ръководството е софийската зоологическа градина да стане сред най-добрите в Европа. Преди 10 дни там са се излюпили черни лебеди. Бебетата вече са добре и плуват в езерото. 

comment 0
visibility 1552
Реконструкцията на Каменоделска

Ремонтът на "Каменоделска" приключва в края на септември

На финалната права, може да се каже, че е реконструкцията на столичната улица "Каменоделска" в район "Сердика". Планувано е ремонтът да приключи до края на септември т. г., а строителните дейности са по график, научи Столица.bg. Изцяло е обновено пътното платно с нова настилка, маркировка, отводнителна система и шахти. Тротоарите, над 8000 кв. м, също са обновени и са с нови бордюри. Поставено е ново осветление и цялата визия на столичната улица е променена. Едновременно бе подменен релсовия път, а в момента продължава поставянето и на нова контактна мрежа на трамваите 3, 4 и 18. Релсовият път там беше от 1986 г. Ще има и нови спирки, които са част от проекта за реконструкцията.  Движението там не е спирано, но бе затруднено заради строителните дейности. То ще бъде изцяло възстановено в края на септември. Реконструкцията започна през март т. г. и се финансира с евросредства - 8,2 млн. лв.

comment 0
visibility 986
Фандъкова на проверка на реконструкцията на "Искърско шосе" и "Асен Йордано

С двупосочна велоалея след ремонта на "Асен Йорданов" и "Искърско" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Двупосочна велоалея ще има по ул. "Асен Йорданов" и бул. Искърско шосе" след реконструкцията на едни от най-натоварените трасета в столичния Дружба 1. Това съобщиха пред Столица.bg от Инвеститорския контрол. Тротоарът е разширен и има място за велотрасе и за пешеходци. Трасето за колоездачи е наложило настилката да бъде асфалт по цялото продължение на двете възлови улици в Дружба 1, район Искър. Днес на проверка на обекта бе столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя искаше да се увери в изпълнението на строителните дейности, както и графиците и сроковете за приключване. ПРЕЗ НОЕМВРИ ПУСКАТ ДВИЖЕНИЕТО "Реконструкцията, която започна през юни т. г. ще завърши в края на октомври и началото на ноември т. г. движението ще бъде пуснато", каза кметът на София. Тя обясни, че при започването на ремонта е имало изненади и се е наложило Софийска вода да работи по канализация. Работниците обаче са успели да наваксат изоставането във времето и строителните дейности вече са в график. "Благодарна съм на хората за търпението, но когато виждат, че се работи и се обновява са доволни. Затруднено е движениото, но се стремим да не го затваряме изцяло", коментира Фандъкова. Заедно с нея на проверката бяха зам.-кметът Дончо Барбалов, общинските съветници д-р Веселин Милев, Лорита Радева и Михаил Владов, районният кмет Ивайло Цеков и представители на изпълнителя. Тротоарите по двете улици са разширени и асфалтирани. Изградени са бордюри и ще има ново осветление. Работата на експлотоационните дружества продължава, и се координира от столичната дирекция "Транспортна инфраструктура" и инвеститорския контрол - ЕТ "Консулт". Реконструкцията е за около 9 млн. лв., включва и ремонт на участък от трамвайното трасе и се изпълнява от фирма "Щрабак". Изцяло обновени ще са ул. "Асен Йорданов" от ул. "Проф. Цветан Лазаров" до бул. "Христофор Колумб" и бул. "Искърско шосе" от "Колумб" до ул. "Димитър Пешев". ЗАПОЧНАЛО Е ПРОЕКТИРАНЕ НА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА УЛ. "ДИМИТЪР ПЕШЕВ" "Вече започна проектирането на реконструкцията и по ул. "Димитър Пешев", която е една от възловите в Дружба. Ремонтът ще бъде следващата година и там ще се продължи сега изградената велоалея", уточни столичният кмет. Едновременно с ремонта на пътя работа продължават и експлоатационните дружества по подземната инфраструктура. От Софийска вода са подменили водопровод по "Искърско шосе" при ул. "Д. Пешев" и "Бешков", потвърдиха от инвеститорския контрол пред Столица.bg. Дължината на обновената отсечка по "Асен Йорданов" е 1660 м, а по "Искърско" е 1960 м или общо на 3,5 км от основен път в Дружба 1 ще бъде реконструиран. ИЗНЕНАДА: ПОД АСФАЛТА НА "ИСКЪРСКО" Е ОТКРИТ ПАВАЖ Целият порект е разделен на зони и подетапи при изпълнението, наложено от различната конструкция на пътя. Първо ще е готов "Асен Йорданов". Изпълнителят се е натъкнал и на изненади по "Искърско", където под асфалта има паваж. "За този участък ще се поставят три слоя асфалт. Това е направено преди повече от 30 години. А на другите места ще има два пласта асфалт", казаха от Инвеститорския контрол. Проектът за реконструкцията предвижда и подмяна на трамвайното трасе в участъка от "Асен Йорданов" до ул. "Куклата". Проектирането е започнало, но ремонтът ще е през 2020 г.

comment 0
visibility 965
Ремонтираната и разширена 96 детска градина отваря врати на 16 септември т.

Ремонтирана и разширена с 2 групи 96 ДГ отваря врати в Дружба 1 (СНИМКИ)

С две групи повече започва новата учебна година 96 детска градина "Росна китка" в столичния Дружба 1. Повече от година детското заведение беше в ремонт. Бяха премахнати опасните ентернитови стени и настилки. Сградата бе реконструирана изцяло. На 16 септември т. г. градината ще приеме повече малчугани, тъй като има две нови групи - детска и яслена. Освен това базата е разширена и е с чисто нов физкултурен салон, какъвто до момента нямаше, съобщават от кметството "Искър". Новите места обаче бяха пуснати в автомотизираната система на Столична община още през май т. г. и те вече са заети. В момента продължават довършителни работи в детската градина. Извършва се обзавеждане, подреждане и подготовка за настаняване на децата и се изготвяне на съответната документация за въвеждане на детската градина в експлоатация. В двора продължава работата по озеленяването и обособяването на площадки за различните възрастови групи. Реконструкцията започна през 2018 г. и сградата беше конструктивно обновено и укрепена. Подменени са дограмата и подовите настилки, ВиК, електрическите инсталации и отоплително - вентилационната инсталация. Сградата е санирана, а с енергийното обновяване ще се намали енергопотреблението и реализиране на икономия на разходите. В двора на детската градина има 12 нови детски площадки със съоръжения за игра на децата, съобразени с разпоредбите на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. В двора има и нова растителност, съобщиха от район "Искър".

comment 0
visibility 525
Идеен проект за нов стадион

ЦСКА ще има нов стадион в Борисовата градина

Футболният ЦСКА ще има нов стадион на мястото на сегашната "Българска армия" в Борисовата градина. Това съобщават от клуба на официалния сайт. Днес е имало среща между  главния архитект на София Здравко Здравков и собствениците на клуба Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и изпълнителния директор Пламен Марков. ЦСКА срещна разбиране от Столична община за изграждането на нов стадион на Българска армия. От Московска 33 щели да окажат пълно съдействие с всички възможни законови средства за реализацията на инвестиционното намерение. Така стадион Българска армия ще се превърне в модерно съвременно спортно съоържение, отговарящо на изискванията на УЕФА от най-висока категория. Ръководството на клуба са получили уверение от арх. Здравков, че до 15 - 20 септември ще получат виза за проектиране на цялостна реконструкция на "Българска армия". "След като получим виза за проектиране тогава ще се правят и количествено-стойностни сметки, после започват съгласувателните процедури и т. н.", коментираха от клуба пред Столица.bg. На сайта на клуба бяха представени три идеини проекта на нов стадион. Единият от тях беше с подземен паркинг за 3000 автомобила и е на стойност около 80 млн. лв. Преди дни и кметът на София Йорданка Фатдъкова заяви, че няма никакви пречки за реконструкция, но в сегашнвите граници на спортното съоръжение. Така излишни се оказаха споровете преди два месеца да има или да няма нов стадион в Борисовата градина. През юни се обсъждаше ПУП на Борисовата градина и според него на "Българска армия" можеше само да се покрият трибуните и да се премахне пистата, за да се увеличи броят на местата. Реално обаче "Българска армия" е доста амортизирана и не може да бъде спасена с козметични ремонти. Преди дни пък става ясно, че със спортния министър Красен Кралев се обсъжда варианта да се създаде ново съвместно дружество, в което ММС да апортира "Българска армия" и базата на Панчарево, а футболният ЦСКА да влезе с парична вноска. Така ще се гарантира изграждането на новия стадион, мениджмънта и експлоатацията, както и развитието на клуба. В момента ЦСКА ползват базата, чийто принципал е ММС, под наем.

comment 0
visibility 1490
Реконструкция на Кукления театър

Кукленият театър става супер як след ремонт за 500 000 лв. (СНИМКИ)

Новият сезон ще е в супер модерен, чисто нов и супер як салон на общинския Куклен театър в парка Заимов, видя Столица.bg. Децата и родителите им ще влязат за първите постановки пред ноември т. г. Цялата сграда е изцяло ремонтирана, включително и тротоара отпред. Особено впечатляваща е промяната в салона, където доскоро имаше ужасни условия за малките фенове на кукленото изкуство. От нагъчканите над 180 стола сега има 130 места с модерни, сиви, тапицирани сгъваеми седалки и достатъчно пространство. Освен това вече има места и за инвалидни колички. Стените са със специално покритие на дупки, което е подходящо за вентилацията, а също и за акустиката в салона. По време на реконструкцията, стартирала на 4 април т. г., е поставено и красиво осветление в салона и коридорите, нови инсталации, подови настилки, обновени сцена и помещения за артистите, допълнителни гримьорни и са изградени тоалетни и платформи за хора с увреждания. "Няма нищо по-приятно от инвестиции в културния храм на децата. Извършена е цялостна реконструкция на салона. Децата на София заслужават най-добрата среда. Искаха ни допълнително финансиране за изграждане на платформа за декорите и отпуснахме допълнително средства. Цялата реконструкция е за около 500 000 лв.", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя провери как вървят строителните дейности и дали са в график. Салонът мирише за ново, а майсторите усилено работеха по довършителните дейности. На 5 ноември т. г. започват репетициите на коледния спектакъл "Най-хубавия подарък", чиято премиера ще е на 14 декември т. г. Още от ноември всяка и събота и неделя в Кукления театър ще има представления, зарече се директорът Иван Райков. Реконструкцията, на която изпълнител е "Фа Билдинг", а строителен надзор е "Софинвест", трябва да приключи в края на октомври с акт 16. От ноември Кукленият театър започва на пълни обороти с репетициите. "Вече имаме чудесно реновирано място според всички съвремени изисквания. По-добри са и условията за работа и на артистите. Преди се срамувахме и ограничавахме представленията. Сега вече планираме да направим и ицелогодишна театрална школа за децата, както и уъркшопи за артистите, тъй като тук имаме работилници за кукли и декори", каза пред журналисти директорът на Кукления театър Иван Райков. От 1959 г. откакато сградата се ползва от кукления театър не е правен основен ремонт. Минавали са само с козметични и иаварийни ремонти, уточни Райков.

comment 0
visibility 837
Разкопаният Западен парк

До 10 дни ще е готов новият проект за Западен парк

Извиних се на хората от квартала. Зная, че им причинихме голямо неудобство с реконструкцията на Западен парк, защото имаше проблеми с проекта, каза кметът  на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. При инспекцията на новото спортно игрище в район Илинден тя коментира строителната сага на Западен парк. Завършването закъсня с почти година. "Беше констатиран голям колектор, който не беше включен в проекта. Забавиха се проектантите и прекратих договора с тях и със строителя. Възложих на главния архитект на София Здравко Здравков и екипа му да координират действията. В момента се прави препроектиране, което скоро ще е готово. До 10 дни да се възстановяват дейностите в Западен парк. Хората виждат че правим всичко възможно и често нещата зависят проектанти и надзорници. На арх. Здравков съм възложила да инициираме и промени в закона, които да дадат повече отговорности на проектантите. Това е много важно звено, заради, което страдат всички хора и се ядосваме ежедневно", каза Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 1185
Ремонт и модернизация на 140 СУ "Иван Богоров"

Започва ремонтът на 140 училище "Иван Богоров" в "Обеля"

Столичното 140 СУ "Иван Богоров" в кв. Обеля, район Връбница е поредното училище, в което започва голям ремонт и модернизация. Откриването на строителния обект ще бъде в петък, 16 август от 11 ч. в училището. Обновяването е за 2,8 млн. лв. по договор на Столична община по ОП "Региони в растеж". "Иван Богоров" е включен в проекта, по който се модернизират 26 столични училища и детски градини. На сградата на училището ще се извърши основен ремонт, реконструкция и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Ще се модернизира визията на фасадите на училищната сграда чрез полагане на топлоизолация и нови цветови решения. Използването на съвременни материали ще позволи да се запази архитектурния облик на сградата и да се постигне по-модерно архитектурно-художествено оформление, предвижда проектът. Изцяло ще се подменят остарелите инсталации в сградата и ще се направи пожароизвестителна и оповестителна инсталации, както и система за видеонаблюдение. Модернизацията предвижда да се изградят съоръжения за осигуряване на достъпна среда – асансьори, нови подемници и рампи за хора с увреждания. На всички етажи ще бъдат преустроени санитарните възли и ще се обособи нов санитарен възел за хора в неравностойно положение. Помещенията в сградата ще се ремонтират основно - в класните стаи, кабинети, администрация, библиотечен център, лекарски кабинет, складови и други помещения ще се поставят нови хомогенни ПВЦ настилки. В нов и модерен физкултурен салон ще се провеждат чаосвете по физическо. За там е предвидено да се постави нова хетерогенна ПВЦ настилка; в санитарните възли, помещения за инвентар, хранилища, съблекални, кухненски блок и др. помещения ще се постави теракота. Както и ще се изгради нов хидрофобен растерен окачен таван. Всички външни и вътрешни стълбища ще бъдат реновирани и ще се подменят парапетите. Предвижда се цялостно облагородяване на зелените площи, както и внедряването на мерки за енергийна ефективност – топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др. Целта на проекта е учители и ученици в София да имат модерна, здравословна и функционална образователна инфраструктура и адекватна среда за качествено образование.

comment 0
visibility 901
Реконструкция на парк в Бояна

Правят детска площадка и фитнес при ремонта на парк в кв. Бояна

Реконструкцията на парка под новата детска градина в кв. Бояна стартира в началото на следващата седмица, похвалиха се от район Витоша. Според проекта там ще имаизцяло нова детска площадка, фитнес на открито. Обновени ще бъдат и алеите. Все още не са приключили строителните дейности по изграждането на нови детска и спортна площадка на ул. Майстор Павел от Кримин в кв.Манастирски ливади Запад. През изминалата седмица бяха одобрени два проекта по програма "Зелена София" за кв. Манастирски ливади Запад. Продължава работата по изграждането на футболно игрище и зона за отдих в кв.Драгалевци на ул. "Ябълкова градина", съобщават от районното кметство.

comment 0
visibility 1217
Строителни дейности по ул. Граф Игнатиев

Строителният надзор на "Графа": Подписахме акт 10 и никой не е работил в студа

Строителните дейности по ул. "Граф Игнатиев" бяха спрени в края на декември 2018 г. заради ниските температури. Малко преди това бе пуснат в експлоатация обновеният релсов път и трамваите. Това обясни пред Столица.bg инж. Тодор Тодоров, който е от строителния надзор - "ДЗЗД Проджект наздор София - Център", на реконструкцията на централната столична улица и около нея. Той е категоричен, че внесените в прокуратурата сигнали от неправителствена организация за реконструкцията на "Графа" са стандартни обвинения. НПО-то, сезирало магистратите за дните, през които строителят не е работел и са признати с протокол от наздора, не са 86, а са два пъти по-малко. Също така при спирането на работата с акт 10 изпълнителят продължил да работи, за да навакса в скровете, а това било незаконно строителство. Така Столична община е спестила санкция от 240 000 лв. на ден за закъснение, а общо глобата надхвърляла 4 млн. лв.  При температури под 5 градуса не се работи и най-вече не се поставят настилки, лепена, каквато е там. Затова на "Графа преустановихме работата с акт 10 заради ниските температури. Документът е подписан тристранно - от изпълнителя, от строителния надзор и от възложителя - Столична община, обясни инж. Тодоров. Изпълнителят на ремонта Джи Пи Груп искаше да му бъдат признати над 100 дни за лоши метеорологични условия. От надзора обаче, след искана справка от НИМХ, бяха одобрени само 86. Строителната фирма Джи Пи Груп  бе глобено първо 109 000 лв., а след това с още 279 000 лв. за качеството на ремонта. Санкциия от около 100 000 лв. възложителят наложи и на строителния надзор, както и около 35 000 лв. на архитектурното бюро АДА.

comment 0
visibility 1444
Западен парк

Ремонтът на Западен парк забуксува заради некадърни проектанти (СНИМКИ)

Ремонтите и обновяването на Западен парк най-вероятно ще се забавят и може да приключат едва към края на 2019 година. Преди два месеца там на посещение бе зам.-кметът по екология на София Йоанна Христова и тогава изпълнителят заяви, че през септември един от най-големите паркове в столицата ще е готов през септември т. г. Оказа се обаче, че това няма как да се случи до септември. "Там имам проблеми с проектирането. Месеци наред се търсеше решение. Първоначално проектът за електрическата инсталация трябваше да мине през 500 дървета. Ние не се съгласихме и искахме промяна. До момента ВиК системата и електрическата инсталанция са изпълнени, но изникнаха проблеми на входа на парка, откъм "Сливница", защото там има голям колектор на ВиК. Проектантите нямаха капацитет и прекратихме работата с тях", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в Люлин. Сега препроектирането е възложено на столичната "Архитектура и градоустройство и проектът е спрян с акт 10, уточни столичният кмет. Фандъкова е възложила да се обезопасят местата, където има изкопи, за да се гарантира сигурността на гражданите. Тя каза, че до края на 2019 г. трябва да приключи реконструкцията на Западен парк. До преди 10 години София нямаше подземен кадастър и се разчиташе само експлоатационните дружества за подземната инфраструктура, припомни кметът на София. До началото на май т. г. реконструкцията бе изпълнена само на 20%. Първоначално срокът за приключване бе юни т. г., но след проблемите с подземната инфраструктура бе удължен с 3 месеца - до септември.  Западен парк е разположен на 530 декара с 11 подобекта по проект. Предвижда се да има кътове със заведения, розариум, сух фонтан, цветна изложба, детска площадка, зона за пикник, площадка за кучета и зелено училище със амфитеатрална сцена. Двете основни алеи ще са с настилка от гранитни плочи. Стойността на проекта е 8,8 млн. лв., а предвиденият срок беше 365 дни.

comment 0
visibility 1065
ул. Каменоделска

19 млн. лв. ще струват ремонтите в София това лято

19,2 млн. лв. ще струват ремонтите на ключови булеварди в столицата. След като движението в града се разреди заради отпуските, от общината започнаха и мащабните ремонти и реконструкции. 6,8 млн. лв. струва ремонта на ул. “Каменоделска” , като той ще приключи до края на месец септември. Той включва обновяване на релсовия път от кръстовището преди ж.п. моста “Изида” до трамвайно ухо Орландовци. Поставят нови релси, шумо и виброизолационни гумени тела, настилка, тротоари и др. Само преди дни на 22 юни започна и реконструкцията на бул. “А. Йорданов” от бул. “Проф. Цв. Лазаров” до бул. “Хр. Колумб” и на ул. “Искърско шосе” от бул. “Колумб” до ул. “Дим. Пешев”. Тя е на стойност 4,1 млн. лв. и трябва да приключи за 124 дни. До края на месец август трябва да бъде обновен и моста над Околовръстния път при с. Кривина за 306 хил.лв. Там движението ще бъде спирано временно. През юли пък ще приключи и работата по моста на ул. “Черковна” над бул. “Ген. Д. Николаев”, съобщават от Столична община. Започна и ремонта на бул. “България” от бул. “Черни връх” до бул. “Гешов” на стойност 2,7 млн. лв. В този участък се подменя асфалта и се поставя специална мрежа за устойчивост на булеварда. Работата там трябва да приключи до средата на септември. Скоро ще стартира и работата по ул “Монтевидео”, и ще бъде завършена заедно с новата метростанция там. До края на септември трябва да приключи и реконструкцията на бул. “Линкълн” от ул. “К. Трънка” до ул. “Зеленика”. Общата стойност на ремонта е 4,8 млн. лв. В момента се подменя настилката, мрежи на Топлофикация и подземна инфраструктура. За времето от 1 до 15 август пък ще бъде затворена връзката с Околовръстното шосе. 56 дни ще продължи и стартиралият ремонт на тунела между бул. “Ал. Малинов” и Околовръстния път на стойност 485 хил. лв.

comment 0
visibility 1837
Йорданка Фандъкова провери реконструкцията на ул. Каменоделска

Няма да затварят ул. Каменоделска, ремонтът е в срок (СНИМКИ)

Движението по столичната улица Каменодлеска, район Сердика няма да бъде изцяло затворена, съобщиха от Столична община. В момента автомобилите там се движат само в посока от Първа българска армия към центъра. По предварителна информация улицата трябваше да бъде затворена от 17 юни т. г. за месец заради изграждането на колектор на Топлофикация. От общинското дружество са обяснили, че ще подменят само хидроизолацията и това доста скъсява срокът на ремонта на съоръжението. Заради голямата натовареност по улицата движението остава, въпреки че е доста затруднено и заради ремонта на моста на Изида, където от НКЖИ обновяват релсовия път. "Това е голям обект, защото се прави цялостна реконструкция с ново трамвайно трасе, нова контактна мрежа. Имаше допълнителни проблеми, които изпълнителят е решил в движение. Кметът на район Сердика е тук всеки ден и се следи изпълнението на ремонта", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя беше на обекта, заедно със зам.-кметът Дончо Барбалов, кметът на Сердика инж. Тодор Кръстев, строителният надзор, експерти и провериха качеството и сроковете на изпълнение. До момента е положен основният асфалт на платното откъм Централни гробища, към края на реконструкцията ще има още един, последен пласт. Изцяло обновени са тротоарите с нови настилки, бордюри, шахти и е поставено ново осветление. "Знаете, че където има подземна инфраструктура излизат проблеми, защото не всичко е отразено на кадастъра, но тук са се справили", коментира Дончо Барбалов. Очаквам за 15 септември ремонтът да е приключил и обектът да е готов, каза столичният кмет и благодари на всички граждани за търпението. Оградата по улицата в посока ОРландовци е в аварийно състояние и пред срутване, видя Столица.bg. Тя обаче ще бъде ремонтирана, благодарение на районния кмет инж. Тодор Кръстев. Обновяването на ул. Каменоделска продължава в срок. реконструкцията е за 8,2 млн. лв. по Оперативна програма "Региони в растеж". Скоро започва и още един ремонт в район Сердика на съседната на ул. Каменоделска - ул. Първа българска армия. Приключи процедурата по избор на изпълнител и ако няма обжалвания до месец ще започне цялостното обновяване на улицата, обясниха от Столична община.

comment 0
visibility 514
Електропровод

4,5 млн. лв. инвестира ЧЕЗ в реконструкцията на подстанция "Фестивална"

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ извършва най-мащабната реконструкция на подстанция „Фестивална“. Проектът е на стойност 4,5 млн.лв и трябва да приключи през месец ноември тази година. Подстанцията осигурява електрозахранването на 40 хил. потребители в кварталите Младост 1 и 2, Дружба 1 и 2, Гара Искър, Горубляне, Полигона, както и потребителите в района на 7-ми километър.  От ЧЕЗ пуснаха официално съобщение като отговор на десетките недоволни клиенти в Дружба 2. Хората се възмущават, тъй като всяка вечер в няколко блока в квартала редовно гасне токът. Проблеми имало и с малки хранителни магазини, където стоката е в хладилници. В рамките на няколко месеца ще се реконструират разпределителни уредби средно напрежение, ще се извършва  демонтаж на съществуващи, доставка и монтаж на нови съоръжения и оборудване, категорични са от ЧЕЗ. Това е един от най-сложите проекти изпълняван от дружеството. С цел да се осигури безопасна работа на служителите работещи по проекта, се извършват оперативни превключвания,за извеждане на съоръженията от работа и осигуряване на алтернативно електрозахранване. От компанията са предприели всички възможни мерки за да се гарантира сигурността на услугата на потребителите по-време на ремонта. Заради претоварване на алтернативното захранване се стигна до аварийни прекъсвания на тока в кв. "Дружба" през изминалата седмица. От компанията се извиняват на гражданите за причиненото неудобство и полага усилия да сведе прекъсванията на електрозахранването до възможния минимум. След изпълнението на проекта компанията многократно ще подобри качеството и сигурността на електрозахранването в голяма част от столицата и ще осигури възможност за присъединяване на нови клиенти в изброените квартали.

comment 0
visibility 2730
ул. Житница

Започва реконструкцията на ул. Житница и кръстовището с "Цар Борис III"

Ремонти на пътни артерии около метро станции започват на три места в София от вторник, 11 юни т. г. Изграждането на третат линия на метрото променя и инфраструктурата и това е причината за предстоящите обновявания на улици и булеварди, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. В началото на следващата седмица стартира реконструкцията на ул. Житница. Тя няма да бъде изцяло затворена за движение. Строителните дейности ще са на етапи и автомобилите ще се движат в посочените ленти. Първо се затваря южното платно от Овча купел към Красно село. На втория етап пък ще бъде затворен участъка от ул. Коломан до Овча купел. Ремонтни дейности ще има и на кръстовището на бул. Цар Борис III с ул. Житница. Трябва да се довърши ул. "Централна", както и "Монтевидео", уточни столичният кмет. Отговорността и организацията на движението е на Метрополитен.За втория етап на третата метролниия, който трябва да е готов през пролетата на 2020 г., подземната железница ще тръгне от Овча купел. За удобство на гражданите там ще се изградят два буферни паркинга, потвърди кметът Фандъкова. Първият е между Овча купел и Горна баня за 200 амтомобила, а другият ще е на ул. "Централна", наземен за още толкова места. Докато вървят ремонтите по тези улици движението ще е затруднено и затова от Столична община препоръчват от вторник да се избягват маршрутите през "Житница" и кръстовището с "Цар Борис III".