Тема: рециклиране

comment 0
visibility 2273
Стоп кадър

Статуя на Суетата в центъра на столицата(СНИМКИ)

По подобие на американската Статуя на свободата в центъра на София, в район "Възраждане", се появи Статуя на суетата, сочи Нова ТВ. Софийската статуя е с шарена дреха, изработена от битови отпадъци, с рекламна брошура на Черния петък в едната ръка, а в другата си прави селфи със смартфон. Неин автор е скулпторът Любомир Мишонов. Той не иска да продава своето произведение. Мишонов твърди, че това е истинското отражение на консуматорската същност на съвременното общество.   Суетата на днешните хора води към свръхконсумация. Свръхконсумацията пък провокира свръхотделяне на отпадъци. Статуята е изработена от отпадъците, които е събрало семейството на скулптора за 2 месеца, приблизително 15 чувала. Днес хората прекарват в интернет пространството много повече време отколкото в реалността, казва Мишонов. Точно разкъсаната връзка на човека с реалността символизират оковите на статуята. Семейството на твореца вече две години изхвърля разделно отпадъците си, рециклират и дори съседите му казват, че си е направил свое сметище. Близо до дома на Любомир Мишонов се намира и фондация "Тротоара". Там децата имат възможността да творят. Те, заедно със свои ментори, правят ремонт на работилница за рециклиране на електроника и пластмаса.  

comment 0
visibility 374

41.5 литра опасни отпадъци са предадени за 2 часа в София

На един от мобилните пунктове за опасни отпадъци, разкрит във връзка с участието на Столична община в Европейската седмица за намаляване на отпадъците, са предадени 41.5 литра боклуци. Това се случи в петък. Те ще бъдат рециклирани, за да се избегне замърсяването на околната среда. Другият пункт разкрит от общината е за електронно оборудване. Събитията от Европейската седмица за намаляване на отпадъците ще завършат с представяне на модна колекция. В духа на събитието, тя е изработена от рециклиран стар текстил.  Той беше събран по време на организирана инициатива на Столична община, която се състоя през септември. Ревюто е днес от 19 часа, в зала 6А на НДК и е част от модните ревюта в Sofia Green Fashion Days.

comment 0
visibility 575

До края на месеца се подават документи за рециклиране на опаковките

Вече има официално обявен конкурс за организации по оползотворяване на отпадъците от опаковки. Те ще обслужват 22 от районите в Столична община за 5 години. Важен критерий, който е заложен е увеличението на броя и разположението на съдовете за разделно събиране на отпадъци от опаковки, информират от Столична община. Задължително е кандидатите да са Организации по оползотворяване на отпадъци от опаковки с разрешение по чл.81 по ЗУО. Допълнителен критерий, който е заложен, да разполагат с площадки и подходящи съоръжения за предварително третиране и  сепариране на събраните разделно отпадъци. От кандидатите се изисква да предложат надлежен План за организиране на системите за разделно събиране на отпадъци, който ще бъде оценен и трябва да съдържа местонахождение, брой и вид на съдовете в схемата, която се предлага. Столична община ще подпише с кандидати, които отговарят на условията и имат най-добра обща оценка по обявените критерии. Според закона, до 1 януари 2018 г. общините трябва да рециклират поне 40% от общото тегло на отпадъците. Столична община рециклира 51% през 2016, информира Йоана Христова, зам.-кметът на СО по екология. Срокът за прием на документите е 30 ноември до 17.00 ч. Допълнителна информация може да се получи на сайта на общината.

Реклама
comment 0
visibility 475

65 000 тона стари дрехи и обувки замърсяват въздуха всяка година

В България всяка година се изхвърлят 170 000 тона текстилни отпадъци. Според данни 55 000 тона от тях се депонират, други 50 000 се рециклират, но 65 000 тона текстил всяка година се изпаряват във въздуха. В бедните квартали старите дрехи и обувки се използват за отопление. Изгарянето на тези материали води до отделянето на множество канцерогенни вещества. Цялостното рециклиране на тези отпадъци в момента не може да се случи, защото липсват мощности, където те да се преработват отново, а  гражданите от своя страна не ги предават за вторични суровини. Едно от решенията на този проблем е въвеждането на екотакси при вноса и производството на текстилни дрехи и обувки. Със събраната сума би могла да се изгради система за събиране и рециклиране на отпадъци от текстил. По този начин ще има облекчения и за индустрията, защото ще намали разходите си, ако използва рециклирани материали за производство. Решението зависи от парламента. В комисията по Околна среда в Народното събрание предстои да бъдат внесени поправки в Закона за управление на отпадъците, чрез който се въвежда възможност за прилагане на отговорност на производителите на текстил и обувки през цялото време на жизнения цикъл на техните продукти. Тази практика е утвърдена в страните от Европейския съюз.    

comment 0
visibility 521

Последен шанс за предаване на „Капачки за бъдеще“

Днес, 29 септември, е последният ден, в който можете да предадете събраните от вас пластмасови капачки в специализираните пунктове. Става дума за капачките, които помагат за набавяне на необходимите кувьози за новородени в общинските болници. Пластмасовите капачки се предават за рециклиране, а с парите, които се дават за предадените количества, се купува нужната медицинска техника, споделят от Дневник. В София пункта за предаване на капачките е пред Националния стадион. Можете да оставите там вашите събрани капачки във времето от 8.30 до 13.30 ч.

comment 0
visibility 819

Закотвени БМВ, Ауди и Фолксваген отиват за рециклиране

Кметът на район "Витоша" инж. Тодор Петков издаде заповед за вдигането на автомобили, които отдавна са паркирани и не поместени от общинска собственост, научи Столица.bg. Заповедите са на основание на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане опазване на чистотата на територията на Столична община. Те са за за Фолксваген Голф, Ауди и БМВ, които ще бъдат преместени директно за рециклиране. Собственикът на първата кола, паркирана на ъгъла на ул. "Акад. Стефан Бобчев" и ул. "Проф. Боян Пенев" в София, е от гр. Стамболийски. За да се издаде такава заповед означава, че собствениците са били предупредени преди месеца. Според общинската наредба такива автомобили първо се стикерират, после се установява от КАТ чия собственост са и едва тогава идва ред на заповедта на кмета. Всъщност, ако собствениците са видели заповедите на страницата на район "Витоша" имат 14-дневен срок за обжалване. Ако пропуснат и тази възможност автомобилите отиват на вторични суровини. Другата кола, която трябва да бъде вдигната е черно Ауди и е на човек с адрес в "Обеля". От дълго време тя е закотвена на ъгъла на ул. "Ген. Стефан Тошев" и ул. "Българска легия" в София. Третата е виненочервено БМВ, паркирано на общинска собственост на ул. "Ген. Суворов" срещу № 101 в София. За съжаление не е установен собственика. И трите автомобила ще бъдат вдигнати от "Българска рециклираща компания" АД, която има договор със Столична община.

comment 0
visibility 386

60% от столичните рециклирани отпадъци се предават от клошари

Според анализ на Институт „Отворено общество” около 60% от рециклираните отпадъци в столицата са предадени от клошари. Приблизително 4 – 5 хиляди човека събират и предават боклуци от столичните контейнери. На година тези събирачи на метал, стъкло или хартия печелят 16 млн.лв. Месечният доход на един бездомник рядко надвишава 260 лв., информира sofia.utre.bg. Анализът потвърждава, че 80% от клошарите работят по повече от 7 часа на ден. Факт е, обаче, че много от работещите фирми и предприятия събират отпадъците разделно. Наред с битовите отпадъци, предприятията генерират и промишлени отпдъци. 88% от фирмите рециклират, за да изградят добър имидж.

comment 0
visibility 391

200 кг. ненужни електроуреди събра Столична община

В събота по време на инициативата „Часът на Земята“ бяха събрани 200 кг напълно непотребни електроуреди, информира sofia.utre.bg. Както вече беше обявено, в събота на пл. „Батенберг“ заедно с подредения Фермерски пазар, бе направен и импровизиран мобилен приемателен пункт, в който столичани можеха да предадат ненужните си електроуреди. Приемателният пункт функционираше в продължение на 6 часа, а резултатът бяха 200 кг стари електроуреди и електронно оборудване. По предварителен план, всички електроуреди ще будат предадени за рециклиране на Екобултех АД. Столична община има сключен договор с тази фирма. Желанието на общината е това да се превърне в ежедневие.