Тема: родители

comment 0
visibility 3519
освободени от присъствие

МОН: Децата са освободени от присъствие в училище по преценка на родителите

Учениците са освободени от присъствие в училище на местата, където няма обявена грипна ваканция, съобщават от образователното министерство. Дали децата да отидат до класните стаи е решение по преценка на родителите.   Това се налага поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението.   

comment 0
visibility 1461
Среща на главния прокурор

Главният прокурор се срещна с родителите на момчето, съблечено в автобус 404

  Главният прокурор Иван Гешев се срещна с родителите и момчето, станало обект на криминално престъпление в столичния градски транспорт на 21.02.2020 г. По покана на Иван Гешев в срещата участва и вътрешният министър Младен Маринов. Това съобщиха от прокуратурата.    Главният прокурор и министърът на вътрешните работи запознаха семейството с предприетите от органите на прокуратурата и МВР действия по установяване на извършителите на престъпното деяние.   Установено е, че извършителите са непълнолетни лица. Предвид високата обществена опасност на деянието, Софийска районна прокуратура е постановила задържане на четиримата обвиняеми за срок до 72 часа.След изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане спрямо извършителите на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.      

comment 0
visibility 2002
НДК

Работилници и консултации на Форум за родители в НДК

Първи семеен форум за родители ще бъде организиран в НДК на 22 февруари. Форумът предлага консултации за бъдещи и настоящи родителите по въпроси, свързани с бременността и здравето, възпитанието и образованието на децата, както и кариерното развитие на родителите, посочват организаторите, цитирани от БНР.   Всички посетители ще имат достъп до практически работилници и консултации. Предвидени са и забавления за на най-малките посетители - работилнички, кът за четене, научно шоу, предизвикателство за търсене на съкровища с награди, както и безплатни професионални детегледачки, уточняват организаторите от Академия за родители.    

Реклама
comment 0
visibility 899
пиратки

3-годишно от Ихтиман пострада- родителите му палили пиротехника

Дете на 3 години от Ихтиман е с ушна травма, защото родителите му и техни близки са палили пиротехника в двора на къща. При гръмването малкото е било ранено. Ухото е със сериозна травма. Детето е прието в Клиниката по изгаряния на "Пирогов". Това съобщи пред журналисти д-р Сергей Илиев, дежурен през новогодишната нощ в Института за спешна медицинска помощ. Общо пострадалите от пиротехнически изделия в новогодишната нощ са 7.     "Общо преминалите са 730 души, а от тях децата са 240. На 31 декември през нощта и на 1 януари сутринта са преминали пациенти след употреба на алкохол, битови инциденти, след катастрофи и използване на пиротехнически изделия", каза още д-р Илиев. И допълни, че след алкохолно натравяне през "Пирогов" са преминали 5 момчета и 3 момичета - непълнолетни. Между 1,5-2 промила е била алкохолната им проба. 80 пациенти са приети с мозъчно-черпни травми. 11 души са оперирани – повечето от тях след преяждане", коментира дежурният от "Пирогов".   "250 болни са преминали през травматологичен кабинет. 150 души са преминали през детското отделение. Вечерта на 31 декември е оперирано 11-годишно дете с изключително рядко онкологично заболяване. Детето е прието в много тежко състояние, а болестта се установява след множество изследвания", завърши равносметката за празниците д-р Сергей Илиев.         

comment 0
visibility 2040
полиция

Родители биха директорка на детска градина заради неплатени такси

Майка и баща от село Джурово- Правец, са нападнали директорката на детската градина в селото. Инцидентът е станал вчера при скандал заради неплатени такси на детето им, съобщават от МВР.   На място незабавно са изпратени служители на районното управление в Правец, които установили и задържали извършителите - мъж на 35 и жена на 31 години. По случая е образувано досъдебно производство.    

comment 0
visibility 699
затвор

До три години затвор за родителите, изоставили бебето си в "Люлин"

До три години затвор грозят  родителите, които изоставиха 6-месечното си бебе в "Люлин". На този етап майката и сестрата на бащата са изявили желание да поемат пеленачето. След като минат 24 часа от задържането на родителите, магистратите ще решат дали те да останат в ареста, съобщава БНТ.   Бебето бе открито късно снощи на стълбищна площадка в столче за кола. До него е намерена бележка "Дайте го на социалните! Успех!". Момченцето е настанено в дом за медико-социални грижи.   Таткото е на 28 години, майката на 24. Нямат доходи, макар, че бащата има 4 фирми на свое име.  Двамата са с психични заболявания. Обитават един дом заедно с майката, бабата и сестрата на бащата на бебето.        

comment 0
visibility 1946
Детска площадка при бл. 80 в "Христо Смирненски" в Слатина

От изхвърлените гуми до райско кътче за деца и родители в "Слатина" (СНИМКИ)

Има едно място в София, което е пример и точния модел на публично-частно партньорство, как само с ентусиазъм и благословията на на районната община можеш да превърнеш кварталните две педи площ, пред блока, в райско кътче за децата. Още по впечатляващо е, че изградената преди година детска площадка при бл. 80 в кв. "Христо Смирненски" в "Слатина" не само не е разбита, мръсна и забравена, а е надградена и днес вече има завършен приказен вид. Разбира се всичко започва с ентусиазма на едно младо семейство - Златка и Николай Даковски и техните две изхвърлени гуми за лек автомобил и подкрепата на районната община. Днес на детската площадка има място и за родителите - Гръцки кът. "Идеята бе за морска тематика, тъй като най-много се събираме през лятото. Украсихме си кътчето, поставихме маса и пейки, боядисахме в синьо и бяло е ето ни в "гръцко"", разказа пред Столица.bg главната "виновничка" Златка. Днес вече синът им Алекс е 3,6 годинки и заедно с другите деца от блока и квартала продължават да се радват на една шарена, интересна и приказна детска площадка. Дама, лабиринт от гуми, къщичка, люлка, въртележка и много зеленина запълват пространството пред блока. Това, което правят Златка и съпругът и Николай обаче не остава незабелязано. Към тях се присъединяват още няколко млади семейства от съседните блокове, чийто деца обожават компанията на връстниците си и забалвенията на "хендмейд" площадката. Поставихме и един прожектор, за да осветява мястото и да могат да играят до по-късно. Събират се много деца и е доста весело. Ние родителите пък сядаме в "Гръцкия кът". За една година нямаме нито едно счупено съоръжение или люлка. А идват и по-големи - тийнейджъри. Нямаме камери и видеонаблюдение, но не се замърсява много и ние поддържаме чисто", разказа Златка Даковска.  За изграждането на детската площадка пред бл. 80 живеещите получиха разбира се подкрепата и на районното кметство. От администрацията още миналата година помогнаха за боядисването на шарената дървена оградка, а тази година децата получиха нови люлка-везна и къщичща. А деца и родители са благодарни за помощта на районната администрация на "Слатина", защото мястото е препълнено от щастливи деца!

comment 0
visibility 321
Главна прокуратура

Сотир Цацаров иска спиране на освобождаването на Полфрийман

Главният прокурор на България Сотир Цацаров се надява на спиране на освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман. Той внесе искане до Върховният касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин, съобщиха от Главна прокуратура. Цацаров днес е получил молба от Аксения и Христо Монови – родители на убития Андрей Монов, за внасяне на искане до Върховния касационен съд за възобновяване на производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на сина им. Изложени са съображения за наличие на правна възможност съдебният акт на Апелативен съд София да бъде проверен по реда на възобновяването, независимо от това, че е озаглавен „определение“, а не „решение“, както и този акт е постановен от незаконен състав. Приложено е копие от преводно нареждане от 12.06.2012г. за заплатена държавна такса от „Български хелзинкски комитет“/ БХК/ за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман. След като се запозна с постъпилата молба и определение № 429 от 19.09.2019 г. по внч дело № 921/2019 г. на Апелативен съд гр. София, днес Цацаров внесе във Върховния касационен съд искане. Главният прокурор поиска Върховният касационен съд да спре изпълнението на съдебния акт.

comment 0
visibility 3768
133 СУ "Ал. Пушкин"

Хаос за медицинските документи на столичните ученици

Дни преди началото на учебната година родителите, чиито деца тръгват на училище от 16 септември, са в неведение какви точно медицински документи трябва да представят в учебното заведение, съобщава Нова ТВ. Те чакат на опашки пред кабинетите на личните лекари за исканите справки. В повечето учебни заведения и детски градини настояват да бъде представен документ, съдържащ информация не само какви ваксини са поставени, но и какви са дозите и серийните им номера. От здравното министерство поясниха, че е достатъчно да се опише вида и времето на поставяне на ваксините. Тази информация е задължителна само, а ко детето сменя училището, детската градина или започва да посещава детска ясла. Ако просто преминава от един клас в друг в едно и също училище или е в същата детска градина и ясла, не трябва да предоставя имунизационен календар, тъй като е даден с документите при постъпването в учебното заведение.

comment 0
visibility 425
липса на автобуси

Липсата на автобуси в Костинброд изкара родители на протест

Родители от Костинброд излязоха на протест срещу липсата на автобуси в града. Хората роптаят срещу новия трафик на рейсовете, който е повече от редуциран. Проблемът започнал още преди седмица с обновяване на разписанието, обясниха пред камерите на Bulgaria ON AIR. Майките и бащите питат как след старта на учебната година 100 деца ще се натъпкат в 2 автобуса заедно с работещите. Има проблеми и с втората училищна смяна. Ще трябва и на студа през зимата да се чака рейса около час, казаха хората от града. Според тях преди ден дори е имало случай на автобус, който не е минал по разписание и не е имало друг резервен. На една то пътничките е бил издаден билет с фиктивен час.Хората искат да се върне старото разписание. Не е изключено да се стигне до блокада на пътя, ако исканията им не се изпълнят.    

comment 0
visibility 792
детска градина

Родители от "Манастирски ливади" на бунт заради липса на градини и ясли

Родители от "Манастирски ливади" са готови да излязат на бунт, заради липсата на детска градина в квартала. Хората са принудени да дават хиляди левове, за да могат отрочетата им да ходят в частни ясли и градини. 789 са чакащите деца в целия район "Триадица", а свободните места са само 96. Обещания от общината има още от 2016 година, че през тази година ще бъде направена детска градина. По неясни причини търгът е спрян, макар да имаше и избор на изпълнител, обяснява Ивайло Станчев пред камерата на Bulgaria ON AIR. Според човека най-рано другата есен може да почне строителство и детската градина да се прави до 2022 година. Проблемът с местата ще става и по-голям, защото продължават да се правят нови блокове в квартала. Най-близките варианти за децата са градините в "Гоце Делчев" и "Стрелбище". Места в частните градини има, месечните такси там са от 500 до 1000 лева, казва една от майките в района.    

comment 0
visibility 1122
Ремонт на 156 училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци

Учители и родители преобразиха 156 училище в Кремиковци (СНИМКИ)

Нов облик ще има 156 Основно училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци. Учебната година там ще започне в обновени класни стаи с прекрасни рисунки и ремонтирани коридори. Заслугата е изцяло на родители и учители, които имат и подкрепата на проекта "Обичам моето училище". "Дано всички училища в района да добият този вид, за да могат децата да посещават учебните занятия с още по-голям интерес и желание!", написаха в социалната мрежа участници в преобразяването на кварталното училище. Много скоро, учениците ще бъдат изненадани от красивите си класни стаи с вълшебни герои и приказно настроение. Учители и родители продължават ремонтните дейности по боядисването. Много скоро ще се видят крайните резултати от красивите им фоайета, коридори и столова, написаха в социалната мрежа. Вече е започнало поставянето на тапетите на първия етаж в 156 ОУ "Васил Левски", кв. Кремиковци в гр. София. В групата "Забелязано в Кремиковци" се изказват благодарности към всички, които от сърце са вложили доброволен труд за обновяването на училище "Васил Левски".

comment 0
visibility 2213
детска площадка

Родители смятат столичните детски площадки за опасни

Тъй като лятото е сезонът, в който най-много се използват детските площадки, родители от столицата споделят за редица нередности по тях, съобщава БТВ. Проблеми като липсваща естествена сянка, мръсни пясъчници, остарели съоръжения притесняват родителите.  Една майка споделя, че в техния квартал с години не са подменяни настилката и съоръженията за игра. Законът изисква два пъти в сезона да се прави дезинфекция и прекопаване на пясъка по детските площадки. Площадките трябва да бъдат достъпни и за хора с увреждания. Настилката на площадките трябва да има ударопоглъщащи свойства. Според родителите, тези изисквания не се спазват. Дори експерти твърдят, че новите площадки, които се пускат в експлоатация, са изградени от некачествени материали и не могат да бъдат ремонтирани след две годишно използване, а направо трябва да се заменят с нови. По мнението на специалисти, в столицата поне 1/5 от площадките не отговарят на тези изисквания. Факт е, че от „Пирогов“ отбелязват увеличение на травмите при децата през лятото, като за двата летни месеца до спешното са стигнали 400 деца.

comment 0
visibility 781
шахмат

Шахмат на открито за деца и родители (СНИМКИ)

Деца и родители застанаха днес рамо до рамо и премериха сили в игра на шах. Но фигурите и дъските бяха огромни и то на открито. Партията бе изнесена пред блоковете в квартал "Модерно предградие". Събитието се организира от администрацията на "Връбница" по повод днешния 20 юли- Международен ден на шахмата. Гигантските фигури очароваха по-малките. Те настояваха преди да научат тънкостите на тактическата игра, да си направят по една снимка с великанските  пешки, офицери и коне. По-големите пък показаха на по-малките и правилата на още една игра. Тази на "Не се сърди човече". Огромни платна със зарове и фигурки имаше на метри от черно-белите полета.    

comment 0
visibility 476
"Детска Игриада" 2019

Над 500 деца участваха в "Детска Игриада" 2019

Повече от 500 деца взеха участие в спортния празник "Детска Игриада" 2019 в парк „Заимов“. Този детски празник се посреща с изключително радушно от деца и родители за пети пореден път, споделят от Bgonair. В забавното събитие, с организатор Investor Media Group, участваха деца от 5 до 13 годишна възраст. Тя се надпреварваха в пет различни спортни дисциплини. Заедно с родителите си те участваха в състезание с велосипеди, бягане на 50 метра, щафета бягане и игри, както и бадмингтон. Въпреки че не всички получиха награди, забавлението беше гарантирано, споделят участниците. Награди бяха дадени както на децата, така и на родителите.

comment 0
visibility 2229
протест

Без затворени улици заради протеста на родители в София ( СНИМКИ/ВИДЕО)

Нито една улица  не бе затворена в София днес заради протеста на родителите  на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Те се събраха пред Министерски съвет. И след това се преместиха в палатков лагер пред Народното събрание. Проявата не попречи на трафика в града. Нямаше задръствания. Около протестиращите имаше само засилено полицейско присъствие. Родителите искат изравняване на социалните помощи за децата, гледани в приемни семейства и сираците, отглеждани от роднини.  

comment 0
visibility 353
бебешка музикална работилничка

Бебешка музикална работилничка учи на доброта деца и родители

Деца от 6 месеца до три години и техните родители ще се научат да общуват по-един по-добър начин едни с други. Това ще стане в бебешката музикална работилничка на улица "Уилям Гладстон" 32 в столицата. Денят е 22 май, началото е в 10 часа. Заниманията продължават не повече от час. В тях родителите ще се научат как да бъдат по-полезни на наследниците си,  а пък малките ще се забавляват искрено и ще формират един качествен музикален вкус. Събуват се всички- и малките, и големите. Родителите трябва да носят любима напитка на своето детенце. Тя ще влезе в употреба за "музикалния почивник" по средата на заниманието. Събитието се прави от ПРОЩЪПУЛНИК- Първа бебешка музикална работилничка и FOX Book Café .

comment 0
visibility 437
Герман

Родители оставят колите си на платното, за да заведат децата на училище

Родители от село Герман ежедневно запушват трафика по пътя Герман-София. Хората оставят колите си на платното, докато завеждат наследниците си в детската градина или на училище. Просто няма обособени паркоместа за автомобилите им и те се оправят както намерят за добре, разказва Нова телевизия. В ранните часове на деня на мястото се образуват километрични тапи. И скандалите с останалите шофьори са ежедневие. А майките и татковците искат тревните площи пред 84 основно училище да станат паркинг, за да се спре с изнервянето на останалите шофьори. Училището и градината са в центъра на Герман.  Кметицата на селото Маргарита Станкова казва, че за възрастните най-важното в случая е безопасността на малките. И тя ще направи всичко възможно драмите с организацията на движението пред училището да бъдат решени.  

comment 0
visibility 1058
детска градина

Родители купуват смартфони за забавачките на децата си в София

Майки и татковци от София купуват смартфони, които стоят в групите на децата им в детските градини. Апаратите са за връзка с учителите и за получаване на различни информации за децата. Родителите се ангажирали да плащат и месечната сметка на т.нар. "служебен телефон" на групите, съобщава "Монитор". В някои градини учителките по групите отказвали да дават личните си телефони за връзка с родителите на децата.  В една детска градина в началото на учебната година родителите събрали 1800 лева за консумативи. В края на октомври обаче извикали всички отново да дават пари, защото събраните били изхарчени. Но няма купена нито една играчка. Възрастните поискали обяснение къде са отишли парите. Разбрало се, че само за една от групите са купени по 24 комплекта моливи и флумастери за всяко дете. След бунта на майките и татковците комплектите били пръснати и по другите групи.  

comment 0
visibility 978
училище за родители

В 59 ОУ отвори врати "Училище за родители" (СНИМКИ)

Майки и татковци от район "Сердика" участваха в "Училище за родители" в 59 ОУ "Васил Левски". Събитието се организира от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в района.Възрастните бяха запознати с най-сериозните заплахи за децата им в интернет. Коментираха се и най-честите посегателства спрямо малките в мрежата: изнудване, виртуално блудство, кибертормоз, разпространение на материали със сексуална експлоатация на деца. Акцентът бе как родителят да вземе контрола в свои ръце ако детето му е с проблемно поведение, агресия и тормоз, като резулатат от публикации в социалните мрежи. След това възрастните бяха запознати и с психоактивните вещества, наргилета, алкохол и тютюнопушене. Как да разпознаят ако децата им започнат да употребяват наркотици, какви въпроси да си задават, да следят за промяна в поведението на подрастващите.

comment 0
visibility 1067
Кадър: Охранителна камера на 51 СУ

Родители и ръководството на 51 СУ излязоха на протест

Родители, учители и ръководството на 51 СУ „Елисавета Багряна” излязоха на протест тази сутрин. А причината е , че миналата седмица училището осъмна като в сцена от криминален филм. Тогава баща на първокласник разлепи из целия двор, заплашителни бележки и плакати с послания срещу ръководството. Освен това той запали и свещи пред входа на учебното заведение, а действията му бяха запечатани от камерите, съобщава Нова телевизия. Той твърди, че неговото дете е жертва на тормоз и лошо отношение от страна на учителите. Действията му обаче не спират до тук, той изпраща още писма с нови обвинения, които се заканва да разлепи навсякъде. ''До днес сме получили над 20 писма от въпросният баща'' разказа директорът на училището Асен Александров. Той сподели още, че бащата и преди е разлепвал своите искания и е свикнал именно така да получава това което иска. „Не му харесват правилата в първи клас – разлепи целия квартал и приеха детето му. Не беше доволен от правилата за прием в детска градина – разлепи цялата детска градина и приеха детето му”, коментира още Александров. Този път искането на бащата е да бъде уволнена учителка, която е направила забележка на детето му. Родителят твърди, че дори е упражняван психически тормоз върху детето му. Според ръководството обаче, такъв тормоз е упражняват от детето му върху другите ученици. Учителите заявиха, че се притесняват за себе си и за колегите си. Според тях е нечовешко да се отправят подобни заплахи. Още през изминалата седмицата от ръководството са подали сигнал до полицията, която вече работи по случая.

comment 0
visibility 627
протест на родители

Протест срещу зам.-директора на 78-о училище събира родители в Банкя

Заместник-директорът на 78-о СОУ "Христо Смирненски" в Банкя Атанас Паскалев давал частни уроци на децата от школото в учебно време. Правил това чрез регистрирано на негово име сдружение. Това разгневни родителите на малчуганите и утре те излизат на протест пред сградата на училището, съобщи БНР. Преди време 78-о стана известно с изтекъл в медиите запис,на който директорът Весела Неделчева дава указания на учителите на педагогически съвет да не обръщат внимание на родителите и техните проблеми. Директорът Неделчева смята,че информацията за Паскалев и частните  уроци не била вярна. Сдружението било с нестопанска цел и с нищо не е свързано с училището. А Паскалев е негов временен управител и то без да му се плаща за това.

comment 0
visibility 781
Проект в детска градина Брезичка

Родители четат приказки на 3-годишни в ДГ "Брезичка"

Тригодишни малчугани с удоволствие ходят на детска градина. Това е благодарение на проект „Утринна приказка“, който се реализира в група „Котета“ в столичната 34 ДГ „Брезичка“ в рпайон Изгрев. Всяка сутрин родители се редуват и им четат и драматизират с помощта на престилки с различни герои или куклен театър любими детски произведения, пише в. "Монитор". Сред любимите приказки на малчуганите са „Червената шапчица“, „Трите прасенца“, „Косе Босе“ и други. Проектът започна в началото на учебната 2018/2019 и в него участват 15 детски градини от 5 региона в България - София, Плевен, Сливен, Пазарджик и Велико Търново. За регион София всички детски градини са в столицата. Идеята е била родителите да са съпричастни към учебния процес  и да има добро сътрудничество с градината, защото децата в тази възраст са чувствителни към раздялата, споделят от 34 ДГ Брезичка. Така родителите се чувстват като част от педагогическия процес, а ежедневното четене на приказки развива въображението, паметта, мисленето на децата, коменитрат педагози.