Тема: роми

comment 0
visibility 1277
ЧЕЗ, полиция и община проверяват за кражба на ток в Сердика

ЧЕЗ, полиция и община проверяват за кражба на ток в Сердика (СНИМКИ)

Екипи на районната община, представители на ЧЕЗ и полиция тръгнаха на проверка за кражба на ток в столичния "Сердика". "Уважаеми съграждани, във връзка с множеството постъпили сигнали за незаконно ползване на електрическа енергия, Ви уведомяваме, че днес се извърши съвместна проверка", предупредиха в социалната  мрежа от район Сердика. В момента е прекъснато електроподаването на улиците "Христо Станишев", 258 и "Градините", на която живеят много ромски семейства.

comment 0
visibility 2248
Пожар гори край езерото в с. Негован

Пожар гори край езерото в с. Негован (ВИДЕО)

Голям пожар се разрази около езерото в софийското село Негован, район Нови Искър. Видео с пламъците и гъст черен дим бе публикувано в социалната мрежа. "Малолетни роми запалиха пожар на брега на езерото в с.Негован, който расте с бясна скорост!", написаха в социалната мрежа местни жители. Около езерото има площи със сухи треви и храсти и засега пламъците бушуват.

comment 0
visibility 8532
Роми пребиха собственик на автосервиз в Захарна фабрика (ВИДЕО)

Роми пребиха собственик на автосервиз в Захарна фабрика (ВИДЕО)

Група роми пребиха собственик на автосервиз в столичния квартал  Захарна фабрика" вчера. За инцидента разказаха пред Столица.bg живеещи в квартала.  Мъжът вижда ром, който ходи без маска и му прави забележка. Бабаитът се обръща и след борени минуте се връща с цяла орда цигани. Всички се нахвърлят върху майстора и започват да го бият. На помощ се притекъл само един минаващ човек, които станал неволен свидетел на боя. Инцидентът е записан на камерите на автосервиза и се вижда как побеснели роми се нахвърлят върху него. За късмет човекът няма тежки наранявания. Целият екшън се разиграва на ул. „Билянини извори” срещу кметството на "Илинден". За броени минути на мястото пристигат полицейски екипи и след адекватаната им намеса положението е овладяно и е под контрол. Със случая е запознат и кмета на "Илинден" Иван Божилов и заедно с полицията са предприети действия срещу биячите. Битият мъж е отказал да подаде жалба в III РПУ.

Реклама
comment 0
visibility 451
Стоп кадър

Нападателите на призовкаря са с обвинения

Група роми са нападателите на призовкаря от Софийския районен съд, съобщава Bgonair. Нападението е станало в „Ботунец“ преди две седмици. Борислав Цоков отишъл в Ботунец след 19 ч., за да връчи покана от съда за доброволно изплащане на сума. До дома на длъжника го завела една жена, но го посрещнала група роми. Те започнали да го ритат и удрят в продължение на 5 минути. След като приключили, върнали намачканите документи на призовкаря. По-строги наказания за подобни случаи искат от ръководството на съда. Нападателите били задържани за 24 часа. Вече са с повдигнати обвинения.

comment 0
visibility 1803
Горене на кабели на открито

Хванаха роми да горят кабели до Виетнамските общежития

Роми са горили кабели на открито при бл. 8 на "Виетнамските общежития" в Красна поляна. Те са спипани от служители на Столичен инспекторат, които са извършвали текущ контрол района. При обхода инспекторите са забелязали задушливата миризма и дим и веднага са се насочили към мястото. Нарушителите са хванати на мястото. Веднага е извикан патрул на III РПУ на СДВР. Единият от ромите е започнал да гаси огъня. На нарушителите е направен е съставен акт по чл. 71 т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Глобите за горене на отпадъци на открито започват от 100 лв. и стигат до 700 лв. за физически лица.

comment 0
visibility 1296
Камари от дрехи в Обеля

Роми пак ревизират контейнери за дрехи в Обеля

Поредният ромски тур из контейнерите за дрехи е явно в Обеля. Живеещи в квартала сигнализираха за поредната камара със стари дрехи извадени от контейнер за текстил. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и показва, мръсотията, която са направили ромите след ревизия на съдържанието. Столична община поставя в кварталите контейнери за текстилни отпадъци, които се извозват по предназначение. Целта е първо да не се замърсява околната среда и второ ромите да не горят отпадъци. Очевидно обаче каквото и да се предприеме ромите си имат цел и тя е контейнери. След като ревизират съдържанието и си подберат каквото им трябва, околното пространство е скамари с парцали, които се разнасят от кучета и вятъра.

comment 0
visibility 2447
цигани

Роми нападнаха и разпиляха контейнери на БЧК в "Дружба"

  Група роми нападнаха контейнерите за стари дрехи на БЧК до "Кауфланд" в "Дружба" и разпиляха част от съдържанието. За това свидетелстват снимки на живеещи в района в социалната мрежа.    Хората обясняват в интернет, че нарушителите първо грабят с торбите оставените артикули. После на около 20-30 метра почват да пробват това, което са взели. Каквото не им харесва направо е оставяно на земята.   Подобни прояви се наблюдават в повечето райони на столицата, където има контейнери за стари дрехи и обувки.      

comment 0
visibility 465
Търговия с бъбреци

Донорите на бъбреци са роми от София и Монтана

От София и Монтана са ромите, които са ставали донори на бъбреци за трансплантации в Турция. Преди дни Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха престъпна група за търговия с човешки органи. Донорите са получавали между 5000 и 7000 евро за дарен бъбрек. Изследванията за съвместимост се правели в конкретна лаборатория у нас и едва след това се създавало организация за пътуване към Турция. Членовете на престната група били безработни, но водели луксозен начин на живот, показва разследването. Членовете на групата са с българско гражданство, а четвъртият е и с турско. Те имали и криминални регистрации за различни престъпления.Засега не са установени всички трансплантирани с осигурени органи от български донори. Чакащите за бъбрек са плащали до 50 000 евро на групата, която е набирала донорите. Главните организатори са арестувани на границата с Турция. Членовете - трима мъже и жена, работели от февруари т. г. Трансплантациите се извършвали в Турция "законно", като на донорите се издавал и фалшив паспорт, с който да се докаже, че е роднина на рецепиента.  

comment 0
visibility 7282
Ромска схемаза изнудване на шофьори

Роми в рекетьорска схема за ПТП в Овча купел (СНИМКИ)

Трима роми са основни действащи лица и предизвикват ПТП в столичния Овча купел. За рекетьорската схема сигнализират граждани в социалната мрежа. "Бъдете внимателни! В квартала се появиха гастролиращи рекетьорчета", предупреждава бдителен столичанин. "Героите" са забелязани през уикенда и в делничен ден. Те са се настанили на ъгъла до бл. 601 на кръстовището на ул. "Ахелой" и ул. 657 в Овча купел.  Схемата, която разиграват е елементарна, но невнимателен шофьор спокойно може да се върже и да им даде пари. На кръстовището, в нарушение, спира стар Мерцедес или БМВ и до него има съгледвач. Щом види, че по ул. "Ахелой" се задава автомобил, влиза в колата си и така сигнализира на другите двама. Друг ром пък с кола се движи по ул. 657 и тръгва да завива по ул. "Ахелой", така че още повече да се затрудни минаването на нищо неподозиращия шофьор. И понеже има неправилно спряла кола, разминаването е трудно. В този момент пред нищо неподозиращия шофьор се хвърля третия ром с колело. Той се мята на земята и започва да вие, разказва за схемата наблюдателен жител в Овча купел. Преди години роми се криеха по големи столични паркинги и се хвърляха под автомобилите, особено ако шофьорът е жена и кара назад. А след това искаха пари, за да не викат полиция.

comment 0
visibility 3658
Съборени незаконни къщи в Красна поляна

Разчистиха Главева махала в Красна поляна от незаконни ромски постройки (СНИМКИ)

Общо 19 незаконни ромски постройки и бараки бяха съборени по ул. "Суходолска 22" и ул. "Братска Дружба 8" - Главева махала в район Красна поляна. Вчера бяха премахнати, а днес продължава разчиставнето на терена. Премахването е регулярно и се прави  2 - 3 пъти в годината. Преди две седмици незаконни постройки бяха премахнати на ул. Суходол в район "Илинден". В района на Красна поляна ромите наброяват 35 000, а в "Илинден" те са около 3000 - 4000. На съборените вече къщи и бараки в Главева махала е имало регистрирани по около 410 души на един адрес. Тази зона е съвсем близо до Западен парк и след всяко премахване ромите отново издигали постройка.  Имаше опасност да навлязат в територията на самия Западен парк. Продължава разчистването на съборените постройки, както и на нергелементирано сметище. Много ни помогнаха пасторите в Факултета, тъй като те работят с хората и убедиха някои от тях сами да си премахнат постройките, коментира пред Столица.bg кметът на Красна поляна Иван Чакъров. Акцията бе планирана от кметството в Красна поляна, спазени са всички процедури включително и предупреждение на хората. Участвали са и екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция" на Столична община, 03 РУ–СДВР, Софийска вода, ЧЕЗ-Електроразпределение и ОП "Екоравновесие".Продължават действиято по разчистване и рекултивиране на засегнатия терен. "Вчера премахнахме и временни елстълбове и спиране на течове, тъй като имаше незакнон присъединяване към вода и ток. Живеещите там нямат регистрация в Красна поляна. В района имахме най-голямото ромско гето, заселено през 1995 и 1996 г. Сега вече сме на трето място", коментира Иван Чакъров.

comment 0
visibility 2708
Събаряне на незаконни постройки в Захарна фабрика

Продължава събарянето на незаконни къщи в "Захарна фабрика"

Продължава събарянето на незаконни постройки в Захарна фабрика, район Илинден в столицата. И днес багерите ще премахват сгради в гетото. Няма напрежение и има засилено полицейско присъствие. Кметът на район Илинден Иван Божилов заяви, че хората са предупредени още през 2017 г. какво ще се случи. Общо незаконните посторйки били 143 и се премахват поетапно още преди две години. Ромите, които отговарят на условията ще бъдат настанени в общинско заведение за 3 месеца. В гетото живеели над 400 души и нито един няма адресна регистрация. Събарянето ще продължи цялата седмица.

comment 0
visibility 3884
Линейка

Масов бой в "Орландовци", дете е в болница

Дете на около 7 години е пострадало при масов бой между няколко ромски семейства в столичния квартал "Орландовци" тази нощ. Кървавото меле е станало на ул. "Дан Колов", съобщават очевидци. В разгара на боя, между възрастните с подръчни средства, на мястото се е озовало дете което е пострадало. Веднага са извикани екипи на полицията, жандармерията и линейка. Детето е откарано в болница. Към момента не е ясно какво е състоянието му. Няма информация за арестувани. Причините за боя се изясняват.  

comment 0
visibility 906
Агресивни роми във влака

Агресивните роми от влака София-Пловдив влязоха в съда

Агресивните роми, които бяха снимани преди дни да се разпяват и да налитат на кондуктор във влака София - Варна, днес се изправиха пред съда. Първоначално те бяха арестувани за 24 часа в Стамболийски. Срещу тях са издадени актове за дребно хулиганство. Скандала стана на 9 юни, между мъж и жена от ромски произход и служители на БДЖ заради липсата на билети. Вместо да си платят те започнали да обиждат и да нападат кондукторите. Шокираните пътници се обаждат на телефон 112. Полицаите веднага са задържали мъжа и жената. Днес излезе решението на съда, според което заради заканите и криминалното им минало няма как да им се наложи наказание за хулиганство. Вместо това делото е върнато на прокуратурата, за да се третира като нарушение по Наказателния кодекс. За подобно провинение закона предвижда до 2 години затвор или пробация.

comment 0
visibility 731
Роми пазаруват от контейнер за дрехи

Роми си ''напазаруваха'' от контейнер за дрехи в Подуяне (ВИДЕО)

Група роми си ''напазаруваха'' от препълнен контейнер за дрехи на столичната ул. Тодорини кукли 55 в квартал Подуяне. За наглото посегателство над общинска собственост разказа столичанин в социалната мрежа. На публикувано видео се вижда как ромите си избират дрехи и обувки, извадени от контейнера. В специалните съдове всеки може да остави стари дрехи и обувки. Контейнерите за тестилни отпадъци се обслужват и подъдржат от фирми, който ги извозват за преработка. Днес следобяд инспектори са направили проверка и не са установени проблеми. Минути след това ромите са атакували събраните дрехи и обувки. Те първо изваждат, а след това си избират и остават пространстовот около съдовете мръсно. След сигнал на Столица.bg от Столичен инспекторат предприеха незабавни действия и изпратиха екип, за да предотвратят разграбването на дрехи и обувки от контейнера. Мястото бе почистено от фирмата и са предприети мерки.    

comment 0
visibility 1224
Без билети

Роми без билети заплашиха с бой кондуктор във влака София-Пловдив (ВИДЕО)

Скандал между мъж и жена от ромски произход и контрольори е станал във влака София-Пловдив. Неприятният инцидент е заснет и пуснат в социалната мрежа от граждани. На кадрите се вижда много агресивни мъж и жена нападащи и обиждащи служителите на БДЖ. Скандала започва след като контрольора им прави забележка, че за пореден път се возят без билет.От думите на служителя на БДЖ, става ясно, че те се редовни пътни и редовно „забравят“ да си купят билети. В отговор ромите започват да обиждат и да сипят заплахи. Агресивният мъж дори вади пари и започва да ги размахва в лицето на кондуктора. Друга кондукторка опитва да успокои ситуацията издавайки билети на двамата гратисчии. Нападнатият предупреждава, че ще извика полиция и положението ще стане по-лошо. Той крещи „Ей, внимавай с кой си имаш работа! Боклук!“, вика заплашително той. Двойката е свалена от влака. Става ясно, че са пътували за село Хаджиево. Билета до там е едва 2 лева.

comment 0
visibility 6650
Автобус 111

Арестуваха четирима роми за масовия бой в автобус 111

Четирима мъже от ромски произход са задържани за бой в градския транспорт. Инцидентът стана на 8 юни сутринта в кв. „Суходол“ на бул. „Околовръстен път“, на спирка МГТ „Суходол“. В автобуса са извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Групата мъже са пребили възрастен мъж защото им е направил забележка. Шофьорът веднага спира автобуса, но мелето продължава и навън. Освен пострадалите пътници има материални щети по автобуса. Те са се заканили и на шофьора на превозното средство с думите: „Ти ще отнесеш всичко! Ще ви избием всичките!“. Жертви на боя са двама души на 30 години и един на 21. Веднага са извикани екипи на Спешна помощ и полиция. На място 15 минути след сигнала пристигат две линейки. Двама от пострадалите са с наранявания по главата. Единият отказва лечения, другият е с травма на главата и е откаран в Пирогов.  В хода на разследването е установено, че извършители са четирима мъже на 27 ,30 и 21 години. Те вече са с повдигнато обвинение за престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК, съобщават от прокуратурата. Заради високата обществена опасност и възможност да повторя деянието и четирима са задържани за 72 часа до привеждането им в СРС за разглеждане на искане за „Задържане под стража“.

comment 0
visibility 2310
Бой в автобус 111

Пияни роми се биха в автобус 111, трима са пострадали

Пияни роми се качват в автобус по линията 111 в София и заформят поредния скандал, преминал в бой с пострадали. Само за 24 часа това е вторят инцидент с пострадали в автобус в столицата. Късно снощи в автобус жена падна и е със счупени шийни прешлени в резултат на рязко спиране на автобус. Петима души са се сбили тази сутрин в автобус 111. На спирката на "Суходол" се качи група пияни роми", разказва шофьорът пред телевизия "Европа". Екшънът е станал около 8 часа сутринта. При качването на ромите възрастен мъж им прави забележка. Те го объркват с друг и започват да го бият. Шофьорът веднага спира автобуса, но мелето продължава и навън. Освен пострадалите пътници има материални щети по автобуса. Жертви на боя са двама души на 30 години и един на 21. Веднага са извикани екипи на Спешна помощ и полиция. На място 15 минути след сигнала пристигат две линейки. Двама от пострадалите са с наранявания по главата. Единият отказва лечения, другият е с травма на главатаи е откаран в Пирогов. Полицията и лекарите от Спешна помощ са категорични, че биячите са употребили алкохол.  

comment 0
visibility 1401
Контейнер за дрехи

Масово разбиват контейнерите за дрехи на БЧК в София

Вандали масово разбиват контейнерите за дарения на дрехи на БЧК поставени в столицата. Освен, че се рушат съдовете от тях биват откраднати дрехите. Така оставените дарения не стигат до нуждаещите се, съобщава bTV. В повечето случай крадците от ромски произход взимат по-качествените облекла и обувки, а останалите изхвърлят на вън. Подобни грабежи обикновено стават през пролетта и лятото. В столицата редовно се констатират разбити и обрани контейнери след влизане в тях. Част от дарените дрехи отиват директно в кризисните центрове на Българския червен кръст. А останалите се изнасят, като за всеки килограм 10 стотинки постъпват в хуманитарната организация. Набраните средства биват реализирани в различни каузи. От началото на тази година във фирмата, стопанисваща контейнерите, има постъпили 10 сигнала за счупени съдове и кражби.

comment 0
visibility 1037
Линейка

Бой край стадион „Васил Левски“ прати мъж в болница

Бой между двама души от ромски произход е станал преди минути в района на стадион „Васил Левски“ край сектор Г. Напрежението е ескалирало след жесток спор между двамата, съобщават очевидци. Веднага на място са изпратени екипи на полицията и линейка. Единият е получил нараняване на главата и веднага е откаран в болница, а другият е задържан, съобщиха от СДВР пред Столица.bg. От полицията изясняват причината за сбиването.  Най-тежко е пострадал 30-годишен ром, който е намушкан с нож. Екшънът е станал между работници, които почистват стадиона за мача между "Септември" и "Дунав" тази вечер. Боят е бил масов и е завършил с много арести.

comment 0
visibility 1888
Махат незаконни ромски постройки

Премахнаха 20 незаконни постройки във „Филиповци“ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Продължава масово събаряне на незаконни къщи и постройки в район „Люлин“. Днес бяха съборени 20 незаконни ромски постройки в самия квартал „Филиповци“. Всички сгради са с влезли в сила заповеди, издадени от Директора на общински строителен контрол. За да не се стигне до ексцесии на място бяха изпратени екипи на жандармерията който да пазят машините. На място бе и кметът на район ''Люлин'' Милко Младенов. Това е поредното събаряне на незаконни постройки в района. Преди близо месец бяха съборени незаконни ромски постройки в местността „Смърдана“ и "фургоните" на изхода на София и голяма част от незаконните постройки по бул. „Сливница“ и вътрешността на комплекса. Събарянето на постройки ще продължи и в други части на район „Люлин“.  

comment 0
visibility 419
Съдебна зала

Задържаните за фиктивни бракове остават в ареста

Специализираният съд остави в ареста задържаните трима български граждани и индиец. Те живеят в столичния квартал „Факултета”. Като според разследващите, докато са действали, са засечени 10 фиктивни брака. Групата е подвеждала жени, че ще започнат работа, след което се оказва, че ще трябва сключат брак с индийски и пакистански граждани. Като гаранция да не се откажат са им били отнемани личните карти, съобщи прокурор Калин Близнаков. Булките са били от ромски произход и са набирани от българите, а чужденците – от индиеца. Целта на мъжете е била да се сдобият с легално право да пребивават в страни от Европейския съюз. За браковете са били плащани по около 1500 евро. Разследването по случая продължава.

comment 0
visibility 865
Пожар в кв. Христо Ботев

Роми подпалиха боклуци в кв. ''Христо Ботев''

Роми подпалиха боклуци и гуми в кв. Христо Ботев. Очевидци съобщиха за горяща купчина боклуци и гуми и черен пушек в района на квартала. Към момента към огъня няма изпратена пожарната. Няма и никой около него което е предпоставака за разрастване. Според живеещи в квартала това е редовна практика на ромите. Те горят какво им падне и след което се разгаря и всичко наоколо. Гражданите се оплакват от тези палежи и изказват своето възмущение и недоволство в социалната мрежа. Голяма част от тях искат от общината да започнат да налагат глоби за нерегламентираното палене.

comment 0
visibility 2077
Роми измъкват изхвърлени дрехи в контейнер

Роми изпразват контейнери за текстил (ВИДЕО)

Урожаят за ромите започна със затоплянето на времето. Из цяла София като хлебарки, на групички изникват роми, които бързо и необезпокоявани се ровят из столичните отпадъци. От дни на прицел са контейнерите за текстилни отпадъци. Специалзираните съдове са поставени по график на 20 места, в различни райони на София. Отворите на съдовете са умишлено направени високо. Това обаче изобщо не пречи на мургавите. Група циганки с малко цигане са атакували един от контейнерите в Слатина. Видеото бе пуснато в социалната мрежа. От записа се вижда, как "най-смелата" се е качила на чувал с парцали и чевръсто рови в контейнера. Тя е добре запозната с механизма на затваряне и успява да го задържи, така че за изкара всички текстилни отпадъци. Другата до нея бързо сортира и прибира в в чували. Взимат си каквото им харесва и след тях остава кочина. Сигналът е подаден до Столичния инспекторат и веднага е изпратен екип на мястото. Установено е, че циганките са счупили механизма за затваряне на контейнера. Фирмите оператори са предупредени стриктно да следят за напълването на контейнерите и веднага да извозват, за да не стават обект на ромски набези. Досега не сме имали такъв случай, това е първият. Предприели сме мерки, коментираха от Столичен инспекторат.