Тема: роми

comment 0
visibility 352
Стоп кадър

Нападателите на призовкаря са с обвинения

Група роми са нападателите на призовкаря от Софийския районен съд, съобщава Bgonair. Нападението е станало в „Ботунец“ преди две седмици. Борислав Цоков отишъл в Ботунец след 19 ч., за да връчи покана от съда за доброволно изплащане на сума. До дома на длъжника го завела една жена, но го посрещнала група роми. Те започнали да го ритат и удрят в продължение на 5 минути. След като приключили, върнали намачканите документи на призовкаря. По-строги наказания за подобни случаи искат от ръководството на съда. Нападателите били задържани за 24 часа. Вече са с повдигнати обвинения.

comment 0
visibility 865
Горене на кабели на открито

Хванаха роми да горят кабели до Виетнамските общежития

Роми са горили кабели на открито при бл. 8 на "Виетнамските общежития" в Красна поляна. Те са спипани от служители на Столичен инспекторат, които са извършвали текущ контрол района. При обхода инспекторите са забелязали задушливата миризма и дим и веднага са се насочили към мястото. Нарушителите са хванати на мястото. Веднага е извикан патрул на III РПУ на СДВР. Единият от ромите е започнал да гаси огъня. На нарушителите е направен е съставен акт по чл. 71 т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Глобите за горене на отпадъци на открито започват от 100 лв. и стигат до 700 лв. за физически лица.

comment 0
visibility 497
Камари от дрехи в Обеля

Роми пак ревизират контейнери за дрехи в Обеля

Поредният ромски тур из контейнерите за дрехи е явно в Обеля. Живеещи в квартала сигнализираха за поредната камара със стари дрехи извадени от контейнер за текстил. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и показва, мръсотията, която са направили ромите след ревизия на съдържанието. Столична община поставя в кварталите контейнери за текстилни отпадъци, които се извозват по предназначение. Целта е първо да не се замърсява околната среда и второ ромите да не горят отпадъци. Очевидно обаче каквото и да се предприеме ромите си имат цел и тя е контейнери. След като ревизират съдържанието и си подберат каквото им трябва, околното пространство е скамари с парцали, които се разнасят от кучета и вятъра.

Реклама
comment 0
visibility 1693
цигани

Роми нападнаха и разпиляха контейнери на БЧК в "Дружба"

  Група роми нападнаха контейнерите за стари дрехи на БЧК до "Кауфланд" в "Дружба" и разпиляха част от съдържанието. За това свидетелстват снимки на живеещи в района в социалната мрежа.    Хората обясняват в интернет, че нарушителите първо грабят с торбите оставените артикули. После на около 20-30 метра почват да пробват това, което са взели. Каквото не им харесва направо е оставяно на земята.   Подобни прояви се наблюдават в повечето райони на столицата, където има контейнери за стари дрехи и обувки.      

comment 0
visibility 410
Търговия с бъбреци

Донорите на бъбреци са роми от София и Монтана

От София и Монтана са ромите, които са ставали донори на бъбреци за трансплантации в Турция. Преди дни Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха престъпна група за търговия с човешки органи. Донорите са получавали между 5000 и 7000 евро за дарен бъбрек. Изследванията за съвместимост се правели в конкретна лаборатория у нас и едва след това се създавало организация за пътуване към Турция. Членовете на престната група били безработни, но водели луксозен начин на живот, показва разследването. Членовете на групата са с българско гражданство, а четвъртият е и с турско. Те имали и криминални регистрации за различни престъпления.Засега не са установени всички трансплантирани с осигурени органи от български донори. Чакащите за бъбрек са плащали до 50 000 евро на групата, която е набирала донорите. Главните организатори са арестувани на границата с Турция. Членовете - трима мъже и жена, работели от февруари т. г. Трансплантациите се извършвали в Турция "законно", като на донорите се издавал и фалшив паспорт, с който да се докаже, че е роднина на рецепиента.  

comment 0
visibility 6801
Ромска схемаза изнудване на шофьори

Роми в рекетьорска схема за ПТП в Овча купел (СНИМКИ)

Трима роми са основни действащи лица и предизвикват ПТП в столичния Овча купел. За рекетьорската схема сигнализират граждани в социалната мрежа. "Бъдете внимателни! В квартала се появиха гастролиращи рекетьорчета", предупреждава бдителен столичанин. "Героите" са забелязани през уикенда и в делничен ден. Те са се настанили на ъгъла до бл. 601 на кръстовището на ул. "Ахелой" и ул. 657 в Овча купел.  Схемата, която разиграват е елементарна, но невнимателен шофьор спокойно може да се върже и да им даде пари. На кръстовището, в нарушение, спира стар Мерцедес или БМВ и до него има съгледвач. Щом види, че по ул. "Ахелой" се задава автомобил, влиза в колата си и така сигнализира на другите двама. Друг ром пък с кола се движи по ул. 657 и тръгва да завива по ул. "Ахелой", така че още повече да се затрудни минаването на нищо неподозиращия шофьор. И понеже има неправилно спряла кола, разминаването е трудно. В този момент пред нищо неподозиращия шофьор се хвърля третия ром с колело. Той се мята на земята и започва да вие, разказва за схемата наблюдателен жител в Овча купел. Преди години роми се криеха по големи столични паркинги и се хвърляха под автомобилите, особено ако шофьорът е жена и кара назад. А след това искаха пари, за да не викат полиция.

comment 0
visibility 2764
Съборени незаконни къщи в Красна поляна

Разчистиха Главева махала в Красна поляна от незаконни ромски постройки (СНИМКИ)

Общо 19 незаконни ромски постройки и бараки бяха съборени по ул. "Суходолска 22" и ул. "Братска Дружба 8" - Главева махала в район Красна поляна. Вчера бяха премахнати, а днес продължава разчиставнето на терена. Премахването е регулярно и се прави  2 - 3 пъти в годината. Преди две седмици незаконни постройки бяха премахнати на ул. Суходол в район "Илинден". В района на Красна поляна ромите наброяват 35 000, а в "Илинден" те са около 3000 - 4000. На съборените вече къщи и бараки в Главева махала е имало регистрирани по около 410 души на един адрес. Тази зона е съвсем близо до Западен парк и след всяко премахване ромите отново издигали постройка.  Имаше опасност да навлязат в територията на самия Западен парк. Продължава разчистването на съборените постройки, както и на нергелементирано сметище. Много ни помогнаха пасторите в Факултета, тъй като те работят с хората и убедиха някои от тях сами да си премахнат постройките, коментира пред Столица.bg кметът на Красна поляна Иван Чакъров. Акцията бе планирана от кметството в Красна поляна, спазени са всички процедури включително и предупреждение на хората. Участвали са и екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция" на Столична община, 03 РУ–СДВР, Софийска вода, ЧЕЗ-Електроразпределение и ОП "Екоравновесие".Продължават действиято по разчистване и рекултивиране на засегнатия терен. "Вчера премахнахме и временни елстълбове и спиране на течове, тъй като имаше незакнон присъединяване към вода и ток. Живеещите там нямат регистрация в Красна поляна. В района имахме най-голямото ромско гето, заселено през 1995 и 1996 г. Сега вече сме на трето място", коментира Иван Чакъров.

comment 0
visibility 2127
Събаряне на незаконни постройки в Захарна фабрика

Продължава събарянето на незаконни къщи в "Захарна фабрика"

Продължава събарянето на незаконни постройки в Захарна фабрика, район Илинден в столицата. И днес багерите ще премахват сгради в гетото. Няма напрежение и има засилено полицейско присъствие. Кметът на район Илинден Иван Божилов заяви, че хората са предупредени още през 2017 г. какво ще се случи. Общо незаконните посторйки били 143 и се премахват поетапно още преди две години. Ромите, които отговарят на условията ще бъдат настанени в общинско заведение за 3 месеца. В гетото живеели над 400 души и нито един няма адресна регистрация. Събарянето ще продължи цялата седмица.

comment 0
visibility 3783
Линейка

Масов бой в "Орландовци", дете е в болница

Дете на около 7 години е пострадало при масов бой между няколко ромски семейства в столичния квартал "Орландовци" тази нощ. Кървавото меле е станало на ул. "Дан Колов", съобщават очевидци. В разгара на боя, между възрастните с подръчни средства, на мястото се е озовало дете което е пострадало. Веднага са извикани екипи на полицията, жандармерията и линейка. Детето е откарано в болница. Към момента не е ясно какво е състоянието му. Няма информация за арестувани. Причините за боя се изясняват.  

comment 0
visibility 839
Агресивни роми във влака

Агресивните роми от влака София-Пловдив влязоха в съда

Агресивните роми, които бяха снимани преди дни да се разпяват и да налитат на кондуктор във влака София - Варна, днес се изправиха пред съда. Първоначално те бяха арестувани за 24 часа в Стамболийски. Срещу тях са издадени актове за дребно хулиганство. Скандала стана на 9 юни, между мъж и жена от ромски произход и служители на БДЖ заради липсата на билети. Вместо да си платят те започнали да обиждат и да нападат кондукторите. Шокираните пътници се обаждат на телефон 112. Полицаите веднага са задържали мъжа и жената. Днес излезе решението на съда, според което заради заканите и криминалното им минало няма как да им се наложи наказание за хулиганство. Вместо това делото е върнато на прокуратурата, за да се третира като нарушение по Наказателния кодекс. За подобно провинение закона предвижда до 2 години затвор или пробация.

comment 0
visibility 619
Роми пазаруват от контейнер за дрехи

Роми си ''напазаруваха'' от контейнер за дрехи в Подуяне (ВИДЕО)

Група роми си ''напазаруваха'' от препълнен контейнер за дрехи на столичната ул. Тодорини кукли 55 в квартал Подуяне. За наглото посегателство над общинска собственост разказа столичанин в социалната мрежа. На публикувано видео се вижда как ромите си избират дрехи и обувки, извадени от контейнера. В специалните съдове всеки може да остави стари дрехи и обувки. Контейнерите за тестилни отпадъци се обслужват и подъдржат от фирми, който ги извозват за преработка. Днес следобяд инспектори са направили проверка и не са установени проблеми. Минути след това ромите са атакували събраните дрехи и обувки. Те първо изваждат, а след това си избират и остават пространстовот около съдовете мръсно. След сигнал на Столица.bg от Столичен инспекторат предприеха незабавни действия и изпратиха екип, за да предотвратят разграбването на дрехи и обувки от контейнера. Мястото бе почистено от фирмата и са предприети мерки.    

comment 0
visibility 1106
Без билети

Роми без билети заплашиха с бой кондуктор във влака София-Пловдив (ВИДЕО)

Скандал между мъж и жена от ромски произход и контрольори е станал във влака София-Пловдив. Неприятният инцидент е заснет и пуснат в социалната мрежа от граждани. На кадрите се вижда много агресивни мъж и жена нападащи и обиждащи служителите на БДЖ. Скандала започва след като контрольора им прави забележка, че за пореден път се возят без билет.От думите на служителя на БДЖ, става ясно, че те се редовни пътни и редовно „забравят“ да си купят билети. В отговор ромите започват да обиждат и да сипят заплахи. Агресивният мъж дори вади пари и започва да ги размахва в лицето на кондуктора. Друга кондукторка опитва да успокои ситуацията издавайки билети на двамата гратисчии. Нападнатият предупреждава, че ще извика полиция и положението ще стане по-лошо. Той крещи „Ей, внимавай с кой си имаш работа! Боклук!“, вика заплашително той. Двойката е свалена от влака. Става ясно, че са пътували за село Хаджиево. Билета до там е едва 2 лева.

comment 0
visibility 6473
Автобус 111

Арестуваха четирима роми за масовия бой в автобус 111

Четирима мъже от ромски произход са задържани за бой в градския транспорт. Инцидентът стана на 8 юни сутринта в кв. „Суходол“ на бул. „Околовръстен път“, на спирка МГТ „Суходол“. В автобуса са извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Групата мъже са пребили възрастен мъж защото им е направил забележка. Шофьорът веднага спира автобуса, но мелето продължава и навън. Освен пострадалите пътници има материални щети по автобуса. Те са се заканили и на шофьора на превозното средство с думите: „Ти ще отнесеш всичко! Ще ви избием всичките!“. Жертви на боя са двама души на 30 години и един на 21. Веднага са извикани екипи на Спешна помощ и полиция. На място 15 минути след сигнала пристигат две линейки. Двама от пострадалите са с наранявания по главата. Единият отказва лечения, другият е с травма на главата и е откаран в Пирогов.  В хода на разследването е установено, че извършители са четирима мъже на 27 ,30 и 21 години. Те вече са с повдигнато обвинение за престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 НК, съобщават от прокуратурата. Заради високата обществена опасност и възможност да повторя деянието и четирима са задържани за 72 часа до привеждането им в СРС за разглеждане на искане за „Задържане под стража“.

comment 0
visibility 2134
Бой в автобус 111

Пияни роми се биха в автобус 111, трима са пострадали

Пияни роми се качват в автобус по линията 111 в София и заформят поредния скандал, преминал в бой с пострадали. Само за 24 часа това е вторят инцидент с пострадали в автобус в столицата. Късно снощи в автобус жена падна и е със счупени шийни прешлени в резултат на рязко спиране на автобус. Петима души са се сбили тази сутрин в автобус 111. На спирката на "Суходол" се качи група пияни роми", разказва шофьорът пред телевизия "Европа". Екшънът е станал около 8 часа сутринта. При качването на ромите възрастен мъж им прави забележка. Те го объркват с друг и започват да го бият. Шофьорът веднага спира автобуса, но мелето продължава и навън. Освен пострадалите пътници има материални щети по автобуса. Жертви на боя са двама души на 30 години и един на 21. Веднага са извикани екипи на Спешна помощ и полиция. На място 15 минути след сигнала пристигат две линейки. Двама от пострадалите са с наранявания по главата. Единият отказва лечения, другият е с травма на главатаи е откаран в Пирогов. Полицията и лекарите от Спешна помощ са категорични, че биячите са употребили алкохол.  

comment 0
visibility 1218
Контейнер за дрехи

Масово разбиват контейнерите за дрехи на БЧК в София

Вандали масово разбиват контейнерите за дарения на дрехи на БЧК поставени в столицата. Освен, че се рушат съдовете от тях биват откраднати дрехите. Така оставените дарения не стигат до нуждаещите се, съобщава bTV. В повечето случай крадците от ромски произход взимат по-качествените облекла и обувки, а останалите изхвърлят на вън. Подобни грабежи обикновено стават през пролетта и лятото. В столицата редовно се констатират разбити и обрани контейнери след влизане в тях. Част от дарените дрехи отиват директно в кризисните центрове на Българския червен кръст. А останалите се изнасят, като за всеки килограм 10 стотинки постъпват в хуманитарната организация. Набраните средства биват реализирани в различни каузи. От началото на тази година във фирмата, стопанисваща контейнерите, има постъпили 10 сигнала за счупени съдове и кражби.

comment 0
visibility 926
Линейка

Бой край стадион „Васил Левски“ прати мъж в болница

Бой между двама души от ромски произход е станал преди минути в района на стадион „Васил Левски“ край сектор Г. Напрежението е ескалирало след жесток спор между двамата, съобщават очевидци. Веднага на място са изпратени екипи на полицията и линейка. Единият е получил нараняване на главата и веднага е откаран в болница, а другият е задържан, съобщиха от СДВР пред Столица.bg. От полицията изясняват причината за сбиването.  Най-тежко е пострадал 30-годишен ром, който е намушкан с нож. Екшънът е станал между работници, които почистват стадиона за мача между "Септември" и "Дунав" тази вечер. Боят е бил масов и е завършил с много арести.

comment 0
visibility 1399
Махат незаконни ромски постройки

Премахнаха 20 незаконни постройки във „Филиповци“ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Продължава масово събаряне на незаконни къщи и постройки в район „Люлин“. Днес бяха съборени 20 незаконни ромски постройки в самия квартал „Филиповци“. Всички сгради са с влезли в сила заповеди, издадени от Директора на общински строителен контрол. За да не се стигне до ексцесии на място бяха изпратени екипи на жандармерията който да пазят машините. На място бе и кметът на район ''Люлин'' Милко Младенов. Това е поредното събаряне на незаконни постройки в района. Преди близо месец бяха съборени незаконни ромски постройки в местността „Смърдана“ и "фургоните" на изхода на София и голяма част от незаконните постройки по бул. „Сливница“ и вътрешността на комплекса. Събарянето на постройки ще продължи и в други части на район „Люлин“.  

comment 0
visibility 348
Съдебна зала

Задържаните за фиктивни бракове остават в ареста

Специализираният съд остави в ареста задържаните трима български граждани и индиец. Те живеят в столичния квартал „Факултета”. Като според разследващите, докато са действали, са засечени 10 фиктивни брака. Групата е подвеждала жени, че ще започнат работа, след което се оказва, че ще трябва сключат брак с индийски и пакистански граждани. Като гаранция да не се откажат са им били отнемани личните карти, съобщи прокурор Калин Близнаков. Булките са били от ромски произход и са набирани от българите, а чужденците – от индиеца. Целта на мъжете е била да се сдобият с легално право да пребивават в страни от Европейския съюз. За браковете са били плащани по около 1500 евро. Разследването по случая продължава.

comment 0
visibility 671
Пожар в кв. Христо Ботев

Роми подпалиха боклуци в кв. ''Христо Ботев''

Роми подпалиха боклуци и гуми в кв. Христо Ботев. Очевидци съобщиха за горяща купчина боклуци и гуми и черен пушек в района на квартала. Към момента към огъня няма изпратена пожарната. Няма и никой около него което е предпоставака за разрастване. Според живеещи в квартала това е редовна практика на ромите. Те горят какво им падне и след което се разгаря и всичко наоколо. Гражданите се оплакват от тези палежи и изказват своето възмущение и недоволство в социалната мрежа. Голяма част от тях искат от общината да започнат да налагат глоби за нерегламентираното палене.

comment 0
visibility 1821
Роми измъкват изхвърлени дрехи в контейнер

Роми изпразват контейнери за текстил (ВИДЕО)

Урожаят за ромите започна със затоплянето на времето. Из цяла София като хлебарки, на групички изникват роми, които бързо и необезпокоявани се ровят из столичните отпадъци. От дни на прицел са контейнерите за текстилни отпадъци. Специалзираните съдове са поставени по график на 20 места, в различни райони на София. Отворите на съдовете са умишлено направени високо. Това обаче изобщо не пречи на мургавите. Група циганки с малко цигане са атакували един от контейнерите в Слатина. Видеото бе пуснато в социалната мрежа. От записа се вижда, как "най-смелата" се е качила на чувал с парцали и чевръсто рови в контейнера. Тя е добре запозната с механизма на затваряне и успява да го задържи, така че за изкара всички текстилни отпадъци. Другата до нея бързо сортира и прибира в в чували. Взимат си каквото им харесва и след тях остава кочина. Сигналът е подаден до Столичния инспекторат и веднага е изпратен екип на мястото. Установено е, че циганките са счупили механизма за затваряне на контейнера. Фирмите оператори са предупредени стриктно да следят за напълването на контейнерите и веднага да извозват, за да не стават обект на ромски набези. Досега не сме имали такъв случай, това е първият. Предприели сме мерки, коментираха от Столичен инспекторат. 

comment 0
visibility 967
Жители на Факултета на протест

Жители на "Факултета" излизат на протест заради Виетнамските общежития

Живущи в квартал "Факултета" готвят протест заради местенето на роми от Виетнамските общежития в тяхната махала. Недоволството нарасна заради план ромите да бъдат настанени в апартаменти от контейнери до поликлиниката в квартала. Голяма част от общежития бяха съборени след протести на жителите в квартал "Красна поляна". 2,4 млн. лв. са предвидени за изграждането на апартаментите от контейнери. Те трябва да бъдат построени на мястото на зелено игрище, където играят децата от квартал "Факултета", съобщава Bulgaria on Air. Жителите са категорични, че ако ромите бъдат преместени там, след няколко дни от 60 семейства ще станат стотици. Те се притесняват и от нарастване на престъпността в квартала. Не искаме да бъдат настанени точно тук, защото между тях има редовни хора, но те са малко. Другите са събрани от всички краища на България. Тук не е място, на което могат да бъдат настанени 50-60 семейства. Само за няколко дни те ще станат стотици. Това все пак е игрище за деца, а не парцел за жилищни сгради. Самите роми не искат тези роми да идват. 90% от жителите имаме нотариални актове на къщите си от 70-80 години. Ще започнем протести и те ще бъдат до когато тези контейнери се махнат от тук. Това нещо трябва да се спре. Ще блокираме и булеварди ако е необходимо, споделиха жители на "Факултета". От 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента за повече от 300 жители на Виетнамските общежития. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се строителството да започне до края на месец март.

comment 0
visibility 1715
Виетнамските общежития

Жилища от транспортни контейнери вместо Виетнамските общежития

Нови жилища направени от транспортни контейнери на стойност 2,4 милииона лева ще бъдат изградени вместо Виетнамските общежития в София. Сградите ще могат да се монтират и демонтират без проблем и ще могат да се преместват при необходимост, съобщава bTV. От 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента за повече от 300 жители на Виетнамските общежития. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се строителството да започне до месец. Според жителите на Красна Поляна, обаче всички ромени не трябва да бъдат преместени на едно място. Отоплението на сградите ще бъде вградено и така ще се избегне възможноста климатиците да бъдат свалени.  Новите сградите ще бъдат същите като общежитията на учениците от 153 гимназия в София.Очаква се по-план до края на 2019-та година да бъдат съборени още два блока от Виетнамските общежития. Към момента обаче свободни общински жилища няма. Кмета на район „Красна поляна” Иван Чакъров, сподели, че първите жилища от контейнери ще бъдат построени в кв.Факултета, като в Красна Поляна няма да има такива.

comment 0
visibility 1024
Роми крадат ток в Орландовци

Роми се жалват от общината за имот, хващат ги да крадат ток (СНИМКИ)

Роми се жалват, че са им били съборени къщите в покрайнините на кв. Орландовци. Техният защитник - адв. Иванова, твърди, че след като са живяли там 25 години автоматично ставали собственици на имота. За събарянето на къщите те обвиняват общината. През 2017 г. без предупреждение и без заповед дойдоха и ни събориха къщите, а те са законно построени. С фадромите ни унищожиха живота, жалват се ромите пред bgonair.bg.  Обвиненията обаче се оказва, че са вид защита на ромите, тъй като вчера те са хванати да крадат ток. При рутинна проверка се установява, че си хванали ток от електрически стълб на ул. Градините. За съдействие потърсихме ЧЕЗ и от II РПУ. Част от тези хора, които се жалват, вчера бяха задържани, заявиха пред Столица.bg от община "Сердика". След като е установена кражбата представителите на ЧЕЗ са демонтирали жиците, с които ромите снабдявали три постройки с ток. Циганите са настанени на ул. Градините през далечната 1985 г. Тогава са постъпили на работа в държавното предприятие "Чистота" и от там им дават място за живеене.  На около 7 декара са построени 3 къщи. По-късно имотът е приватизиран, а след това върнат на собствениците - частни лица. В момента този имот има много наследници, потвърдиха пред Столица.bg от район "Сердика", на чиято територия се намира имотът.