Тема: РЗИ-София

comment 0
visibility 663

Още 28 заболели от хепатит за седмица, 22 случая на шарка

Нови 28 заболели от хепатит А има през изминалата седмица. За това сочи справка на РЗИ-София за епидемичната обстановка за инфекциозните заболявания в столицата. Регионалната здравна инспекция  регистрира епидемичен взрив на заболели от вирусен  хепатит А от 5 юли до  2 октомври т. г. Това е в район Красна поляна, кв. Факултета. Бяха предприети мерки и от общината, която осигури необходимите дози ваксина. Всети са и необходимите противоепидемични мерки. Всички заболели са лекувани в болнични условия. Заболелите от шарка през изминалата седмица са 22 като от тях 12 случая са на варицела, 9 на скарлатина и 1 на коклюш. През периода 1 - 7 октомври т. г. има 48 случая на чревни инфекиции, като 42 от тях са ентероколит. Има и пациенти с екзотични диагнози. Двама са със западно-нилска треска и един с лаймска борелиоза. През изминалата седмица инспекторите на РЗИ-София са извършили 687 проверки и са издадени 38 предписания и 4 наказателни постановления по Закона за здравето.  

comment 0
visibility 777

Още 500 детски ваксини за хепатит купува общината

Нови 500 ваксини за деца за хепатит А са поръчани преди ден  поради голямото търсене от родители. Това съобщиха за Столица.bg от район "Красна поляна".  Очаква се до дни са бъдат получени и разпределени от РЗИ-София към джипитата. Дозите са детски и продължава търсенето от притеснени родители.  Само едно болно дете има от всички детски градини в "Красна поляна" и за това са предупредени родителите на останалите малчугани. Предприети са всички мерки и е извършена са дезинфекция. От предишните закупени 600 дози - 200 за възрастни и 400 за деца до момента са останали само 60. Именно затова с писмо РЗИ-София е поискало още от ваксината срещу заразната болест. Епидемиологичната обстановка се следи от здравната инспекция. Огнището на хепатита бе открито още през юли - август във "Факултета".  Предприети бяха всички мерки срещу разпространението на заболяването. Извършена бе информационна капания и дезинфекция.  

comment 0
visibility 1080

Родители: В "Красна поляна" никой не ни информира, че има хепатит

Родители на деца в детски градини в Красна поляна не са били информирани за епидемията от хепатит в началото на учебната година. За съществуващата опасност те се оплакаха пред Столица.bg. Майки на 4-годишни деца заявиха, че никой не ги е предупредил и не е имало надпис в детските градини. Трябваше на всички градини, ясли и училища в район "Красна поляна" да има предупреждения, че има опасност децата ни да са в контакт с болни от хепатит, коментираха те. Огнището на Хепатит А бе във "Факултета" и то бе установено от РЗИ-София още през юли. За ситуацията инспекцията редовно уведомяваше общинските власти. През август се оказа, че броят на заразените е нараснал. Още тогава Столична община закупи ваксини. През септември много от хората във Факултета включително и родители на малки деца отказваха да се ваксинират. Сега вече заразаха от Хепатит А е из няколко столчни квартала, въпреки, че в Красна поляна бяха взети всички мерки за дизинфекция и локализирането на болестта. Хепатит А е болест на мръсните ръце и не спазването на елементарни хигиенни навици. Месец по-късно се оказва, че има недостиг на ваксини и общината е закупила още по искане на родители. Първоначално Столична община закупи 100 дози, а преди дни е поръчала още 3000 за най-малките. Ваксините се доставят чрез РЗИ и личните лекари, обясниха от общината. Очаква се да се закупят още дезинфектанти за всички училища и детски градини в засегнатите райони.