Тема: сдвр

comment 0
visibility 1411
Оцветители за уиски и около 100 л незаконен алкохол са открити във "Факулте

Оцветители за уиски и около 100 л незаконен алкохол са открити във "Факултета"

Около 100 литра незаконен алкохол, оцветители за уиски и фалшиви бандероли са открити при ареста на Д. Ташев в дома му в столичния квартал Факултета, научи Столица.bg. Ташем бе арестуван вчера при акция на екипи на икономическа и охранителна полиция на III РПУ на СДВР, потвърдиха от пресцентъра на МВР. Името му нашумя миналата седмица за имотна измама.  Арестуваха имотен измамник от Факултета за производство на менте "Джак Даниелс" Той е произвеждал незаконно алкохол - ракия и уиски. Поставял етикети на "Джак Даниелс" и "Чивас регал". Иззета е дестилационната инсталация, както и голямо количество фалшиви бандероли. Образувано е досъдебно производство по случая и всички материали са предадени в прокуратурата.

comment 0
visibility 2309
Арестуваха трима в автосервиз в Горубляне с 40 000 евро фалшиви

Арестуваха трима в автосервиз в Горубляне с 40 000 евро фалшиви

Трима души са задържани в автосервиз в Горубляне при акция на ГДБОП и "Кобра" на СДВР. Те са арестувани за разпространението на фалшиви пари в големи количества, съобщиха от Апелативна прокуратура-София. Само преди ден е постъпил сигнал в „Икономически престъпления“ на СДВР за разпространение на неистински парични знаци. Незабавно е сформиран екип от "Кобра" и ГДБОП . В 1 часа са арестувани две от посочените лица в момент на сделка. Отделно в лека кола Марцедес са открити  40 350 евро, 28 600 щатски долара и 20 паунда. Всички копюри са били фалшиви. На място са били задържани Н.Й. (на 18 години), ползвал МПС, в което са били открити банкнотите, и М.Н. (на 32 години) - купувач. Било е установено още едно лице – 23-годишният Х.Х., български гражданин с ливански произход, собственик на автомобила. По случая е било образувано досъдебно производство, което се води от Софийска градска прокуратура. Тримата са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. От направена справка, към настоящия момент е известно, че Н.Й. и М.Н. са криминално проявени. Единият - за хулиганство и причиняване на телесна повреда, а другият – за измами, обсебвания и грабежи. Работата продължава с активни действия по разследването на извършеното престъпление.

comment 0
visibility 3440
Полицаи задържаха младеж, стрелял в центъра на София

Полицаи задържаха 18-годишен, стрелял в центъра на София

Полицаи от СДВР арестуваха младеж, който е стрелял във въздуха в центъра на София. Изстрелите са произведени докато се возил в автомобил на централния булевард "Скобелев", съобщиха от пресцентъра на Столичната дирекция. Стрелбата  езаснета от охранителни камери. Това е станало на 6 юни т. г. Около 10.25 ч. са произведени три изстрела от движещ се автомобил в присъствието на много хора. Пищолджията е на 18 години, бил е арестуван за 72 часа и е привлечен към наказателна отговорност за хулиганство. Не се съобщава дали са му направени тестове за алкохол и наркотици.

Реклама
comment 0
visibility 556
65 служители на СДВР наградени от вътрешния министър

65 служители на СДВР наградени от вътрешния министър

65 служители на СДВР бяха наградени от министъра на вътрешните работи Младен Маринов, съобщават от МВР.   20 служители от сектор „Специализирани полицейски операции“ (Кобра) са удостоени с индивидуални  отличия за постигнати трайни резултати по разкриване и  предотвратяване на престъпления и терористични действия, за активна работа по ограничаване на екстремизма, опазване на обществения ред и противодействие на престъпността.    Вътрешният министър отличи  и 45 служители от отделите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Разследване“ и „Експертно криминалистическа дейност“ в СДВР за постигнати високи професионални резултати.   

comment 0
visibility 6004
Пет магазина в "Младост" са разбити и обрани

Пет магазина в "Младост" са разбити и обрани

Пет търговски обекта в столичния "Младост" 1 са разбити и обрани тази нощ, научи Столица.bg. Магазините се намират в близост до Цариградско шосе. До момента не е ясно колко големи са щетите. Все още на мястото се извършват огледи от криминалисти. Има откраднати пари и стока. Магазините са за алкохол и цигари, сладки, лакомства и хранителни стоки. Извършителите все още не са заловени. В район има камери и се преглеждат записите. По първоначална информация крадците са обезвредители алармената система.

comment 0
visibility 793
Хванаха фалшиви банкноти по 100 евро в столицата

Хванаха фалшиви банкноти по 100 евро в столицата

Фалшиви еврови банкноти са намерени у трима мъже в столицата, съобщиха от Апелативна прокуратура-София. Започнало е разследване. Образувано досъдебно производство за държане на неистински парични средства в големи количества. Във вторник, 26 май т. г. на ул. „Козлодуй“ в София са задържани три лица – К.К., М.М. и Н.Г. При извършен обиск у двама от тях са били открити подправени 99 банкноти - копюри по 100 евро. В единия от тримата разследващите са намерили една неистинска банкнота, също от 100 евро. По първоначални данни, с нея К.К. и М.М. са му платили, за да бъдат превозвани с автомобил. Прокуратурата е привлякла към наказателна отговорност К.К. и М.М. за извършено от тях престъпление по чл. 244, ал. 1, вр. чл. 20 от НК – прокарване в обръщение на неистински парични знаци. Третият обвиняем Н.Г. – за това, че знаел за престъпното им деяние и не съобщил за това на властта (по чл. 248, ал. 1 от НК).

comment 0
visibility 4608
СДВР и ГДБОП хванаха още 250 кг кокаин в Студентски град

СДВР и ГДБОП хванаха още 250 кг кокаин в Студентски град

Нови още 250 кг кокаин са открити в жилище в Студентски град, съобщи БНР. Стоката е открита снощи при операция на СДВР и ГДБОП. По първоначална информация количеството е открито в дома на мъжа, който преди два дни бе заловен с 40 кг от същия наркотик. При претърсването са открити над 300 пакета от дрогата. Според разследващите става въпрос за депо за разпределение на дрогата. Първата пратка от 40 кг бе заловена при рутинна полицейска проверка на мъжа на пътя. Вероятно намереният кокаин е бил предназначен за износ. Продължава разследването по случая. Общо заловеният от службите кокаин е над 290 кг.  

comment 0
visibility 3924
Опашка се изви за лични документи пред II РПУ в София

Опашка се изви за лични документи пред II РПУ в София

Дълга опашка се изви днес пред II РПУ-СДВР от граждани, които чакаха да си сменят личните документи, видя Столица.bg. Хората спазваха дистанция, както изискват противоепидемичните мерки за COVID-19. Чакащите бяха насядали и по земята пред районното, а слънцето ги препичаше. "Въпрос на организация е да си подменим личните документи без да висим по час", коментираха хора от опашката.

comment 0
visibility 3574
Колони от автомибил тръгват от София за трите празнични дни

Колони от автомобили тръгват от София за трите празнични дни

Клони от автомобили са излизане от София и областни градове вече са факт, въпреки ограничителните мерки, наложени заради епидемията от коронвирус. За предстоящите три празнични дни вътрешният министър Младен Маринов даде брифинг и пропомни, че мерките не са отменени и се прилагат. КПП-тата между облаластните градове са над 200 и там ще бъдат проверявани всички влизащи и излизащи. Очакванията са за засилен трафик по пътищата в страната. Само за София има 23 пропускателни пункта на вход и изход. Най-натоварено е на пропускателните пунктове към магистралите. От СДВР призовават гражданите да се държат възпитано и да не обиждат служителите на реда. Няма да се пропускат автомобили без основателна причина за пътуването. Контролът ще бъде изключително засилен и при влизане в столицата след 3 дни. За Великденските празници колони от автомобили нощуваха на магистралата, тъй като не бяха пропуснати на влизане. 68 552 човека са пробвали да минат неразрешено през КПП-та на София До момента са проверени над 55 000 декларации, задължителни при влизане и излизане в София и областни градове. От тях в 3400 са открити несъответствия. Важно е да се знае, че за лъжливи данни се носи наказателна отговорност по чл. 313 от НК, а санкцията е лишаване от свобода и глоба от 100 до 300 лв. До 3 години затвор за лъжа в декларациите на КПП-тата Много от гражданите декларират, че отиват на работа, а в същото време се оказва, че изобщо нямат трудови договори. До момента са образувани 1300 досъдебни производства за фалшиви данни.        

comment 0
visibility 1331
СДВР издирва свидетели на катастрофата, при която загина Милен Цветков

СДВР издирва свидетели на катастрофата, при която загина Милен Цветков

Столичната дирекция на МВР издирва очевидци на на катастрофата на Великден, при която загина журналистът Милен Цветков. С имейл до медиите от МВР призовават всички пешеходци, пресичали на 19 април 2020 г. на пешеходна пътека на кръстовището на бул. „Черни връх“ и ул. „Хенрик Ибсен“, в момента на настъпване на тежкото пътнотранспортно произшествие, при което загина Милен Цветков и станали очевидци, да се свържат чрез тел. 112 със СДВР. Още 6 души можеше да са мъртви при убийството на Милен Цветков (ВИДЕО) От публикуваното видео в социалната мрежа се вижда, че най-малко още 6 души, които пресичат, са се спасили от смъртта.  

comment 0
visibility 2273
Откриха  чукове, бухалки, палки и наркотици в жилищата на арестуваните за п

Откриха чукове, бухалки, палки и наркотици в жилищата на арестуваните за побоя над Слави ...

Три от арестуваните вчера седем лица са привлечени като обвиняеми за нападението и жестокия побой над журналиста Слави Ангелов, главен редактор на 168 часа, съобщиха от Спецпрокуратурата. Ангелов бе нападнат и жестоко пребит на 17 март 2020 г. вечерта пред дома му на столичния бул. Дондуков. Докато двама от биячите го налагат с метални прътове и с нож в крака, третият снима на видео побоя. Журналистът беше обезобразен, със натрошен крак и прободни рани. Специализираната прокуратура привлече три лица – Г.А., Н.А. и Б.М, като обвиняеми във връзка с нанесения побой на 17.03.2020 г. на журналиста Слави Ангелов. Те са обвинени за участие в престъпно сдружение, причиняване на средна телесна повреда и държане на наркотични вещества. При извършени обиски, претърсвания и изземвания от обитаваните от обвиняемите жилища и управляваните от тях автомобили, са намерени и иззети множество вещи и предмети, имащи отношение към настоящото наказателно производство – телефони, сим карти, флашки, компютри, дрехи, обувки, чукове, бухалки, електрошокови и телескопични палки, белезници, военни димки, големи парични суми, знаме със свастика, книгата на Адолф Хитлер „Моята борба“, както и наркотични вещества – кокаин. При извършен оглед на автомобил са иззети множество натривки и биологичен материал, за които са назначени ДНК експертизи. На 25.04.2020 г. по отношение на тримата обвиняеми предстои да бъде внесено искане в Специализирания наказателен съд за налагане на най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража“. „Въпреки извънредното положение колегите от МВР, съвместно с наблюдаващите прокурори, работиха активно и в изключително разумен срок събраха доказателства, които се надяваме да бъдат оценени правилно от Специализирания наказателен съд и да им бъдат наложени мерки „задържане под стража“, заяви на брифинг в Съдебната палата главният прокурор Иван Гешев. „Колегите работиха денонощно, за което им благодаря много. По време на извънредното положение МВР има неспецифични дейности, но продължава да работи по разследването. Този случай е атака срещу българската държава. Основната версия е, че нападението е свързано с работата на журналиста Слави Ангелов, и е резултат на действия на лица, които искат да дестабилизират държавата, обект са на наказателно преследване и се намират извън границите на страната и се укриват“, посочи главният прокурор. Иван Гешев подчерта още, че макар разкриването на поръчителите при подобен тип престъпления да е сложно, действията по разследването и в тази насока продължават.

comment 0
visibility 1916
Футболен фен от "Левски" и боксьор е един от задържаните за побоя над Слави

Футболен фен от "Левски" и боксьор е един от задържаните за побоя над Слави Ангелов

Фен от агитката на "Левски", който е боксьор е сред биячите на журналиста Слави Ангелов. Днес при полицейска акция бяха задържани седем лица от група за силови действия. Журналистът бе пребит на 17 март вечерта пред дома му на бул. Дондуков в столицата. 32-годишният бивш боксьор е известен на полицията. Той е бил задържан за футболно хулиганство, съобщи 24 часа. Журналистът бе нападнат от трима и докато двама ги налагали с метални пръти и проболи с нож, третият снимал видео. Днешната специализирана операция по залавянето на биячите бе под надзора на Специализираната прокуратура съвместно със СДВР. По първоначална информация сред арестуваните са и тримата нападатели на Ангелов.  

comment 0
visibility 2700
Криминалисти от СДВР арестуваха 17-годишен за кражби от таксита

Криминалисти от СДВР арестуваха 17-годишен за кражби от таксита

Криминалисти на Столичната дирекция на МВР (СДВР) задържаха 17-годишен извършител на множество кражби от таксита. Тийнейджърът е арестуван в момент на кражба. Разследването е започнало след подадени много сигнали за извършени престъпление от таксиметрови автомобили. В рамките на предприетите оперативни действия, в ранните часове на вчерашния ден, в момент на поредно престъпно деяние, е установен и задържан 17-годишен младеж. Част от откраднатото е намерено и иззето. След доклад на материалите в СГП задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 195 и чл. 216 от НК и мярката за задържане е удължена до 72 часа. Над 25 жалби са подадени от таксиметрови шофьори само за периода 28 март - 18 април. Крадецът-тийнейджър разбивал стъклата на вратите на колите и е отмъквал вещи и монтирани устройства. По заявените случаи са образувани преписки и досъдебни производства, съобщиха от СДВР. Работата по документирането на случаите продължава под надзора на прокуратурата.    

comment 0
visibility 1161
Директорът на СДВР: Има един задържан при недоволство във "Факултета"

Директорът на СДВР: Има един задържан при недоволство във "Факултета"

  При недоволството във „Факултета“ има задържан един нарушител .Той се оказал с ограничителна заповед. Това каза пред журналисти в квартала директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. Той посочи, че до полицейско присъствие на място се е стигнало, след като жена е потърсила униформените, защото е била нападната.    „Знаете за новата заповед. Създали сме организация. Разговаряхме и с управителя на „Т Маркет“ и магазинът е зареден напълно. Опитваме да сме диалогични и да не предприемаме репресивни мерки, към настоящия момент това дава резултат”, допълни той, цитиран от "Фокус".   Органите на реда ще извършат проверка дали действията на жителите на квартала са провокация и са били предварително организирани.    

comment 0
visibility 1763
СДВР търсят жена, свидетел на престъпление в столицата

СДВР търсят жена, свързана с престъпление в столицата

СДВР търси съдействие от гражданите в София за издирването на жена, на която да се изясни самоличността. Причината са подробности за установяване на обстоятелства около извършено криминално престъпление на територията на София. Гражданите, които разполагат с информация за имената, адреса или местонахождението на жената от снимката да съобщят на тел. 112 или най – близкото поделение на МВР, прозоваха от СДВР. От полицията гаранитрат анонимността.

comment 0
visibility 3795
Намериха голяма сума в метрото, СДВР търси собственика

Намериха голяма сума в метрото, СДВР търси собственика

В метрото преди дни е намерен голям плик с пари на станции от лини 1, съобщиха от СДВР. Голямата сума пари е намерена на 9 април т. г. от гражданин. Той е предал плика на охранител на "Метрополитен". До момента никой не е потърсил парите. От СДВР търсят съдействие, за да се открие собственикът на парите. Той трябва да потвърди подробности за случая, кога и ъде е пътувал, сумата, копюри и подробности, предупреждават от Столичната дирекция на МВР. Голямата сума пари се пази в сградата на сектор "Метрополитен"-СДВР, която е на адрес гр. София, бул. "Драган Цанков" № 5. Собственикът може да се обади за информация тел. 02 9820419 - дежурна на сектор "Метрополитен" - ООП - СДВР

comment 0
visibility 1566
Махнаха пейките от градинката на храм "Св. Георги Победоносец"

Махнаха пейките от градинката на храм "Св. Георги Победоносец" (СНИМКИ)

Пейките от градинката на храм "Свети Георги Победоносец" в София са премахнати. Оставени са само няколко, за да има все пак къде да се сяда. Причината е да няма струпване на хора в столицата, където все още е рекорден броят на заразените с COVID-19 от всички в страната. Около 12 ч. днес на камион бяха натоварени пейките и изнесени от градинката, забелязаха граждани. Снимката бе публикувана в социалната мрежа и получи десетки одобрителни коментари за предприетите действия. Вероятно и в други градинки на  църкви ще бъдат оставени съвсем малък брой пейки. "Моля всички хора на Цветница и Великден да останат вкъщи. Нека дадем възможност на лекарите да си свършат работата. Аз съм вярващ християнине, ще остана вкъщи, ще се моля пред иконата. Църквата съобщи, че няма да се раздават върбови клонки . Тази година ще покажем съпричастност и обединение на всички, мисля, че София го заслужава, че софиянци го заслужават да се справим с трудното положение", призова по-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Заедно с директора на Столичната дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев бяха на НДК и за пореден път обясниха, колко е важно гражданите да не се струпват и събират и да останат вкъщи за предстоящите Великденски празници. Фандъкова призна, че определено е притеснена за Великден от опасността за събиране на много хора на едно място и разпространяване на заразата. "Ще има строг контрол за спазване на мерките", предупреди столичният кмет. Тя обясни, че от днес се извършва дезинфекция на пространствата около храмовете в София. "Но това да не успокоява хората и да отидат. Това е само превантивно и се надявам повечето хора да си останат вкъщи. Трудна е организацията, аз изисквам от полицията за контрол на мерките, а от църквата гарантират да няма струпване. Целият капацитет на Столичен испекторат и почисващите фирми ще са около храмовете в София", каза Фандъкова. Затоплянето на времето и излизането на гражданите на групи из града тя коментира като безотговорно. "Никак не ми е приятно София да дава като лош пример, защото смятам, че това не е честно към повече от 90% от отговорните дисциплинирани софиянци, които положиха огромни усилия през този месец. Защото заради един малък процент от хора, които не се съобразяват със забраните всички останали се подлагат на риск. От Националния оперативен щаб и специалистите предупредиха, че предстои пика на заразата с коронавирус. Вярно е, че хубавото време провокира да излезеш, но смятам, че не е сега моментът. Трябва да бъдем отговорни да продължаваме да се пазим", предупреди кметът на София. От СДВР вече са осигурили максимален ресурс от служители, които са по софийските улици,  паркове и междублокови пространства и следят за спазване на противоепидемичните мерки. "И днес, и утре и по празниците, благодаря специално на всички полицаи. Нека да уважаваме техния труд. Те са излезли навън, да пазят нас и нашето здраве. Да не ги принуждаваме да се чувстват неудобно и да не могат да си свършат работата. Нека уважаваме лекарите. Имах обаждания от директори на големи болници. Те самите са силно притеснени от отпускането на дисциплината. Естествено в София има най-много случаи, но уважението към лекарите ще го покажем с отговорност. Да няма натиск към болници и отделения и да не се налага на медиците, кого да избират. Това е моят апел. Целият ресурс на Общинска полиция - 20 екипа, са навън по паркове, пазари и около църкви. нека спазваме изискавнията и да излизаме само с маски", каза Йорданка Фандъкова. По нейно нареждане по столичните пазари не се допускат граждани без маски и потокът от хора се движат еднопосочно. Който няма маска му се дава от пазара. Призовавам винаги и смятам, че софиянци са интелигентни хора. Но за съжаление, очевидно, без санкции няма как да минем. Нека не се давим на края на Дунава, да проявим още малко търпение, за да може след празниците лека полека да излизаме от тези строги мерки, предупреди кметът.  "МВР и СДВР способства за изпълнение на заповедта на здравния министър. Към момента полицаите са изключително толерантни и в момента водим кампания, с която разясняваме на гражданите в София как да спазват портивоепидемичните мерки. Целта не е санкция, а е превантивна. В краен случай, където се налага и има грубо нарушаване на заповедта на здравния министър и обществения ред, разбира се, че Столичната полиция ще вземе отношение и ще налага санкции. Колегите по високоговорящите устройства предупреждават хората да спазват мерките. Да стоят на разстояние, да не се струпват. Движението в столицата не е забранено, но не е редно да се движат безцелно, нормално е да се отиде до магазина и до аптеката. Шляенето не се толерира", категоричен бе комисар георги Хаджиев.  

comment 0
visibility 6880
В София с пропусквателен режим във Факултета, Орландовци и "Христо Ботев"

В София с пропускателен режим във Факултета, Орландовци и "Христо Ботев"

Пропускателен режим е въведен вътре в София в кварталите Орландовци, Факултета, Христо Ботев и др. При полицейска акция на СДВР снощи бяха дислоцирани сили за вътрешни КПП- с цел да се спазят противопедимичните мерки за COVID-19 и запазване здравето и живота на гражданите. Четири пропускателни пункта има и в столичния Орландовци, район "Сердика". Два са за влизане в квартала и още два около църквата, научи Столица.bg. От СДВР са категорични, че въвеждането на входове и изходи не е за ограничаване правата на гражданите, а да бъдат запазени от заразяване. Няма напрежение, положението е спокойно и под контрол, съобщиха от "Сердика" пред Столица.bg КПП-тата са поставени на входовете и изходите на ромските квартали. През тях се пропускат само при неотложно пътуване и за работа и се прибират, като задължително трябва да покажад служебна бележка. Тази сутрин от "Христо Ботев" искаха да напуснат, около 8 часа, квартала предимно работещи във софийските фирми за чистота. По пунктовете са предимно служители от жандармерията.  Най-малко по четирима служители на МВР са по контролните пунктове. Пропускателен режим ще има и за допускане до църкви като задължително е носенето на маски, предупредиха от Националния оперативен щаб.  

comment 0
visibility 4859
СДВР засилва полицейското присъствие във всички 101 храма в столицата

СДВР засилва полицейското присъствие във всички 101 храма в столицата

Засилено полицейско присъствие ще има в София и около всички 101 храма за Цветница и Великден. Това обяви директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев. На извънреден брифинг главният секретар Ивайло Иванов обяви, че е разговаряно със Синода да създадат организация за пропусквателен режим в храмовете. Той призова гражданите да са дисциплинирани и отговорни. "Създадена е организация съобразно епидемичната обстановка в София за засилено полицейско присъствие в районите, където гражданите ще бъдат за празниците. В София има 101 храма - църкви, манастири и параклиси и въведените мерки ще се контролират от колегите, за да се изпълни заповедта на здравния министър. Ще се следи да не се допуска струпване на граждани. Най-важното е  да запазим живота и здравето на гражданите. На някои места е възможно да възникват конфликти ситуация. Нека гражданите да проявят търпения, а колегите да се контролират", каза главен комисар Георги Хаджиев. Главният секретар на МВР предупреди, че на КПП-тата няма да важи оправданието "отивам на работа", защото са почивни дни. "Движението и пропускването  на КПП-тата ще ограничено. В храмовете на се спазва дистанция  и да се ползват лични предпазни средства. Църквите ще се третират като всички други обществени места както хранителни вериги и аптеки", каза Иванов. "Приоритет е придвижването на гражданите от едно населено място до друго. За Цветница и Великден се въвеждат организация по стиковане на мероприятията на всички Областни дирекции на МВР по църковните мероприятия. Призовавам да има движение само по необходимост за дадено населено място - възрастни родители и служебно. Няма да намаляване контрола на КПП-тата и Пътна полиция по прилагане на Закона за движение по пътищата. Спират ще отпуските на всички служители на МВР, за да се осигури охраната на всички събития с единствена цел опазване живота и здравето на гражданите на Република България", каза директорът на ГДНП Христо Терзийски. До момента от обявяването на извънредно положение има 638 образувани досъдебни производства и над 2000 акта. 

comment 0
visibility 5001
СДВР затвори паркове и градинки и за разходка на кучета (СНИМКИ)

СДВР затвори паркове и градинки и за разходка на кучета (СНИМКИ)

С полицейски ленти са затворени входовете на паркове и градини в София. В зелените площе не се допускат и хора с кучета да ги разхождат. Стриктната мярка е предприета от полицейските екипи на СДВР. Днес всички входове на Южния парк бяха оградени с ленти и имаше патрули, видя Столица.bg. Освен че не допускат граждани за разходки, не се разрешава и разходка с куче. Причината била, че хората с домашните любимци се събират на групи и разходката е доста продължителна с кафе или с бира. За да не се изкушават собствениците на кучета да ходят към парковете и за да им спестят пари от глоба, служителите на реда опънаха забранителните ленти. В ситуацията за епидемия и извътредно положение най-облагодетелствани са в кварталите, защото там могат да ги разхождат в междублокови пространства.  

comment 0
visibility 5625
Тестваните 1000 полицаи за COVID-19 са от СДВР

Тестваните 1000 полицаи за COVID-19 са от СДВР

Всички 1000 полицаи, които ще бъдат тествани за CОVID-19 с бръзи тестове са от Столичната дирекция на вътрешните работи, научи Столица.bg. Те са служители от СДВР и деветте районни управления на МВР. Както съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски всички те ще бъдат тествани с бързи тестове за коронавирус. Изследването трябва да покаже надежността на спорните бързи тестове. Другият важен показател е колко от тях са заразени и са без симптоми или карат заболяването в леко състояние. Целта е да се установи груповият имунитет, което ще е обща картина за заболелите в България. Полицаите, репрезентативна извадка, са сред хората, които са на първа линия и имат най-много контакти с хората. Резултатите трябва да излязат до 10 дни. Тестването започна днес и резултатите излизат за 10 минути.

comment 0
visibility 5146
Столицата е с 23 КПП-та заради COVID-19

Столицата е с 23 КПП-та заради COVID-19

Столицата е обградена с общо 23 Контролно-пропусквателни пункта заради епидемията от COVI-19. Днес сутринта е имало колони от автомобили и забавянето е било заради граждани без необходимите документи, съобщиха за Столица.bg от СДВР. На цялата територия на Столична дирекция на МВР има засилено полицейско присъствие и екипите от патрулиращите полицаи следят за спазване на мерките, наложени с извънредно положение на 13 март т. г. заради епидемията. Много от преминаващите през КПП-та тази сутрин са били без декларация или служебна бележка от работодателите. Причината е, че през уикенда не са успели да си вземат задължителните документи. От СДВР предупреждават, че от утре ще са безкомпромисни и всички преминаващи през КПП-та трябва да имат документи. Най-натоварено е било на 5 от всички 23 пропусквателни пункта. Най-дълги колони е имало на изхода на София към магистрала Тракия, в двете посоки на магистрала Струма, както и на КПП в местността Мечката, Ярема, Панчарево. Доста натоварено е било и на пункта на Драгичево в двете посоки и на Нови Искър. От СДВР призовават да се спазват мерките и изискванията за предвижването между областните градове.

comment 0
visibility 9325
Патрулка, хванаха двама за разпространение на наркотици в Студентски град

Полицаи от 7 РПУ хванаха студенти с 1,4 кг дрога в Студентски град

Успешно завърши поредната акция срещу разпространение на наркотични вещества в Студентски град. Заслугата е на полицаите от столичното 7 РПУ. Задържани са двама мъже при операция на 20 февруари т. г. Полицаите са имали информация и са работили по случая от доста време под наблюдението на прокуратурата. Двамата мъже са заловени веднага след продажба на наркотични вещества. Иззетото количество на дрогата е около 1,4 кг, съобщиха от СДВР. Мъжете са разпространявали наркотици в района на Студентски град. Задържаните са 26-годишен от Благоевград и 22–годишен от Видин. И двамата са студенти, научи Столица.bg. При процесуално-следствените действия са направени обиски в жилищата на наркоразпространителите. Там са открити над 250 пликчета с растителна маса, вещество на бучки и прах и таблетки, три електронни везни и голяма сума пари. Направената експертна показва, че иззетите вещества са марихуана с тегло 1 195 грама и амфетамин с тегло 182 грама. След доклад в Софийска градска прокуратура задържаните са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложени са им мерки "задържане под стража" за срок до 72 часа.Работата по образуваното по случая досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.