Тема: СГС

comment 0
visibility 385
СГС

Софийски градски съд не пусна на свобода "валиумния изнасилвач"

  Нидерландецът Йохан Стелингверф, известен като „валиумния изнасилвач”, няма да излезе на свобода. Решението е на Софийския градски съд и е окончателно,съобщават от Нова телевизия.Чужденецът е обвинен за изнасилване на унгарка. Случаят е от 24 октомври миналата година.   Според магистратите има доказателства, че Стелингверф е извършил брутално посегателство върху жената. Джулиана Пап дошла в София по покана на Стелингверф, след като се запознали в Будапеща, разказват от медията. Тя категорично била против садистичния и груповия секс, но холандецът я бил с юмруци и електрошокова палка, преди да я изнасили, стана ясно в съдебната зала. Унгарката подала жалба до българското МВР, след като се прибрала в родината си.   Според съда на свобода Стелингверф може да извърши престъпление и да се укрие. Магистратите не подминаха и това, че през 2010 г. той е бил осъден в Холандия. Присъдата му е 5 г. и 8 месеца затвор за две изнасилвания и едно блудство. Сега срещу него се води дело за измама и изнасилване в Малта, но то е спряно, тъй като Стелингверф е задържан у нас.  

comment 0
visibility 550
СГС отхвърли регистрацията на "Няма такава държава"

Софийски градски съд отхвърли да регистрира "Няма такава държава"

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия "Няма такава държава", съобщиха от СГС. Мотивът на съдебния състав, с председател Татяна Костадинова е, че "Използване на знамето в символа на партията е налице, не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на Републиката". Според съдебния състав представеното графично изображение не само не разколебава, ...а засилва формирания по-горе извод, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на знамето на Републиката. Относно името на партията съдът приема, че "изразът "Няма такава/няма такъв …" би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида. Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок от връчване на препис.

comment 0
visibility 644
пребит

Призовкар от Софийски градски съд пребит по време на работа

Докато изпълнява служебните си задължения призовкар от Софийски градски съд е бил пребит, съобщиха от  съдебната институция. Човекът е станал жертва на побой. Удрян е с ритници и юмруци в областта на главата. Нападението е извършено в момент, в който той се опитал да предаде книжа на човек, който отказал да ги вземе.  Нападателят е имал поне двама съучастници, информират още от СГС.   За случилото се са информирани МВР и Районната прокуратура. Води се разследване. Призовкарите, които работят в Софийски градски съд, са около 100. Те посещават адреси в София и околностите.       

Реклама
comment 0
visibility 320
палата

Пропуск в документите върна искането за отмяна освобождаването на Полфрийман

Неправилно окомплектоване на документите от Софийски градски съд стана причина да бъде върнато  делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Решението е на Върховния касационен съд   Според съобщението на ВКС градските магистрати трябва да съберат всички документи по него до утре. На този етап първоинстанционният съд не е изпълнил процедурата по чл. 424, ал. 3 от НПК.С две думи- австралиецът не е получил лично съдебните книжа по случая.   Липсват данни Полфрийман да разполага с препис от подаденото от главния прокурор искане за възобновяване.  

comment 0
visibility 377
съдебна палата

Софийски градски съд остави в ареста убийците на Йордан и Марияна

В ареста остават убийците на бившия треньор по борба Йордан Атанасов и съпругата му Марияна. Това реши преди минути Софийският градски съд на заседание за мярката за неотклонение. За бруталното престъпление бяха задържани криминално проявените 39-годишният Пламен Шляпашки и 44-годишният Георги Нанчев. Малко след като бяха задържани от полицията те са направили пълни самопризнания, а оръжието, с което са убили семейството бе открито на посоченото от тях място. Шляпашки и нанчев са убили Йордан и Маряна в дома им в София, укрили телата и се върнали да прикрият следите си. Престъплението е умишлено, а преди това те са планували начина и средствата за извършване. Целта им била за вземат от семейството пари и бижута. Телата на жертвите са били разфасовани и найлонови чували пренесени и изхвърлени до водоем в село Негован. За двойното убийство извършителите могат да получат затвор до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна.

comment 0
visibility 592
Царски конюшни

СГС реши: Сделката с Царските конюшни е нищожна

Софийския градски съд обяви за нищожна сделката, с която областната управа на София град продаде терена под комплекса Царските конюшни на фирмата "Евротрансбилд" ООД. Аргументите на магистратите са, че има противоречие. Едно от тях е няколкократно занижената цена, на окято е продаден имотът - 658 000 лв. Мотивът е по скоро морален, тъй като се оказва, че държавата, продала имота на частна фирма доста е занижила цената, доста под пазарната.  Решението на градския съд не е окончателно и може да бъде обжалвано. Земята на Царските конюшни е площ 7,3 дка и е в идеалния център на столицата на булевардите "Дондуков" и "Левски". За делото са назначени експертизи на лицензирани оценители. Единият от експертите прави анализ  на имотите по три метода и дава цена 24 млн. лв. за Царските конюшни. Втори пък сравнява по цени, на които Столичната община е продавала терени, без да се отчита местоположението им. Според него имотът струва 2,5 млн. лв.  Бившият областен управител на София град Веселин Пенев сложи край на съсобствеността на имота с частната фирма. В началото на юни 2016 г. със своя заповед той прекрати партньорството и Евротрансбилд стана едноличен собственик на терена. Три протеста в съда внесе Софийска градска прокуратура в края на 2018 г. да се обяви сделката за нищожна. Това искаха от Министерството на регионалното развитие. Ексуправителят на София град Пенев и оценителят на имотите Юлия Димитрова-Цекова се сдобиха с обвинение за ощетяване на държавата с 11 млн. лева. Процесът в съда още не е тръгнал.     

comment 0
visibility 391

Четирима се включиха в иска срещу Столична община за мръсния въздух

Бездействала ли е Столична община за проблемите със замърсяването на въздуха в последните 3 години. Това трябва да се докаже в Софийски градски съд (СГС). Към иска на недоволните столичани, обединени в „Група за чист въздух“ се присъединиха още четирима. Искът е от пролетта на 2017 г. и е заведен от „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“, Център за независим живот. Всички те смятат, че Столична община с с действията и бездействията си е нанесла вреда на всички жители, живеещи от 2015 г. в София, пише lex.bg. В профила на „Група за чист въздух“ преди седмици обясняваха, че който иска може да се присъедини към иска, но не трябва да са прекалено много. ОТ СГС потвърждават, „че само четирима столичани са изпратили молби за присъединяване към иска до 1 окткомври. До 15 октомври ищците трябвало да са наясно с множеството доказателства, представени от Столична община като отговор на исковата молба. Делото върви вече две години, а подалите иска трябваше да докажат, че имат финансов ресурс да водят дело. Решението бе обжалвано и САС го отмени, и делото се върна в СГС.

comment 0
visibility 750

Тръгват бус-линии на столичния градски транспорт

Предвижда се градският транспорт в столицата да използва бусове за превоз на пътници от кварталните улички в София до метрото. Това се налага на местата, където не може да преминава голям автобус по ред причини. Евгени Крусев, зам-кмет по транспорта, обясни, че маршрутите на бусовете ще се уточнят в следващите месеци, информира Труд. От СО ще се стремят това да стане възможно най-бързо, за да могат „Горна баня“, „Хаджи Димитър“, старата част на „Овча купел“ и др. да достигат до метрото по-бързо и лесно и да не се налага да използват личните си автомобили. Бусовете ще бъдат свързани към системата за таксуване, която функционира в момента.

comment 0
visibility 533

Днес се провежда Ден на отворените врати в Софийски градски съд

Днес от 9 ч стартира инициативата „Ден на отворените врати“ в Софийски градски съд. Активно участие в тази инициатива ще вземат студенти, изучаващи право в СУ „Климент Охридски“. Те ще научат каква е системата за разпределяне на делата и как работят деловодствата, коментира sofia.topnovini.bg. Бъдещите юристи ще присътват на интересно за обществото дело, а след това ще се включат в дискусия със съдиите. Ще могат да задават и въпроси. Освен студентите по право, в инициативата могат д се включат всички граждани, които се интересуват от работата на СГС.