Тема: скорост

comment 0
visibility 1081
Кола се заби в камион на Околовръстното към Перник

Кола се заби в камион на Околовръстното към Перник

Катастрофа е станала е на Околовръстното в посока Перник преди минути. За инцидента съобщиха очевидци в социалната мрежа. Лек автомобил се е забил отзад в камион. Не се съобщава за пострадали хора. Ударът е станал в дясната лента и най-вероятната причина е неспазване на дистанцията на лекия автомобли и несоъбразена скорост. Движението е спряно, коли преминават само в локалното платно.

comment 0
visibility 2366
Заради зачестили катастрофи от Красно село искат камери по "Цар Борис III"

Заради зачестили катастрофи от Красно село искат камери по "Цар Борис III" (СНИМКИ)

От районната община "Красно село" искат да се поставят камери по бул. "Цар Борис III". Причината са зачестилите тежки пътно-транспортни произшествия в района. Има внесено писмо до министъра на вътрешните работи и зам.-кмета на Столична община по транспорт Кристиан Кръстев. Необходимо е поставяне на камери за контрол на скоростта по най-натоварените пътни артерии в района, които стават най-често арена на шофиране с висока скорост и автогонки - бул. "България", бул. "Никола Мушанов", бул. "Ив. Ев. Гешов", бул. "Цар Борис III", бул. "Тодор Каблешков", бул. "Христо Ботев". През март и април т. г. са станали няколко катастрофи и само по чудо няма жертви. Най-често автомобили, преминаващи с висока скорост се удрят в предпазните метални заграждения, които пазят пешеходците по "Цар Борис III" в района на Красно село. ПТП-тата носят и значителни щети по инфраструктурата, които в много от случаите се заплащат с парите на данъкоплатците. Темата за публичните пари ще става все по-приоритетна с оглед на кризисната ситуация и финансовите ограничения, на които ще бъде подложен Бюджет 2020.  

comment 0
visibility 1678
Шофьор от София лети по "Тракия" с 210 километра в участък с разрешени 140

Шофьор от София лети по "Тракия" с 210 километра в участък с разрешени 140 км/ч

Екипи на „Пътна полиция“-Пловдив са заснели автомобил, който е „прелетял" с 210 километра по магистрала „Тракия”. "Геройството" е засечено в участък с максимално разрешена скорост от 140 км/ч. Леката кола е със софийска регистрация,водачът е пътувал  от Пловдив към столицата, разказват от bTV.   Най-високата заснета скорост досега на магистралата в същия участък бе от 194 км/ч, засечена през месец февруари.   Санкцията е регламентирана в Закона за движението по пътищата и за превишаване над 50 км/ч. глобата започва с 600 лв., като за всеки следващи 5 км/ч превишаване над тези 50 км се увеличава с 50 лв.    

Реклама
comment 0
visibility 7894
магистрала "Тракия"

Ограничават на 70 километра скоростта на "Тракия" от София към Бургас

До 13-ти март скоростта на движение при изхода на София на автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас е ограничена до 70 км/ч. Поради изграждането на складова база, офиси и магазин край пътя е затворена за движение аварийната лента. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".   Шофьорите трябва да карат с повишено внимание и да спазват стриктно пътните знаци.  

comment 0
visibility 4886
Тринога камера

Триноги камери дебнат на Сливница и в Дружба

Триноги камери за следене на скоростта на автомобилите са поставени в различни точки на София. В социалната мрежа съобщават, че апаратура и екип на КАТ има на "Христо Ботев" и "Сливница" в посока Люлин. За превишение на скороста има тринога и на бензиностанцията на "Лукойл" преди разклона за летището по ул. "Асен йорданов". След ремонта шофьорите там си позволяват превишение на скоростта. Триногата камера автоматично засича по 6 автомобила едновременно и дава пълна информация за скорост, регистрационен номер, ГО и др. Изборът на локация в София ставал планово - на места с конентрация на нарушения и ПТП-та, както и по сигнали на граждани. От 28 триноги камери, за всяка област по една, в столицата има три.

comment 0
visibility 2520
КАТ скорост

София първенец по нарушители за скорост

София държи рекорда по нарушения за скоростта. Това показват данните от проверката на СДВР. В столицата са установени 7742 нарушения. Приключи специализираната полицейска операция за контрол на скоростните режими, която беше от 25 ноември 2019 г. до 1 декември 2019 г. Установени са общо 37 582 нарушения на скоростните режими. От тях 26 098 са нарушения на превишаване на максимално разрешената скорост в населени места, а 11 484 са нарушенията извън населени места. Най-много установени нарушения на скоростта са констатирани в СДВР – 7742. На второ място по джигите е София област - ОДМВР-София, с 3132. В челната трока е и ОДМВР-Русе – 3122. От ГДНП отчитат положителен ефект от приложените мерки за контрол върху поведението на шофьорите при спазването на скоростните режими, резултат и от активното съдействия на медиите.

comment 0
visibility 650
трамвай

Две версии за инцидента с трамвая до Съдебната палата

Две са основните версии, по които се работи след вчерашния инцидент с трамвай до Съдебната палата.Те са: Повреда в стрелката, която определя посоката на движение и несъобразена скорост, която е 10 км/ч, съобщи bTV. Припомняме,че вчера около обяд трамвай по линия 10 излезе от релсите и удари жена в района на Съдебната палата. Пострадалата е без опасност за живота. Тя е настанена в „Пирогов”  със счупен крак.   Пред камерите инж. Иво Василев от "Столичен електротранспорт" обясни, че стрелката, която е с автоматичен режим на отваряне, е в пълна изправност. Той допълни, че ватманката на трамвая не е успяла да задейства автоматично стрелката. Според Василев жената е била в шоково състояние и не е могла да обясни какво точно се е случило. Експертът заяви, че се е наложило тя да слезе от трамвая и ръчно да манипулира стрелката.   Инженерът подчерта, че в стрелката е имало пясък, който се пуска от спирачните системи на мотрисите при буксуване.      

comment 0
visibility 500
Тринога камера на Околовръстното при Арена в посока Ринг мол

Полицаи дебнат в Бояна, тринога камера има на Околовръстното

Полицаи от Пътна полиция са се позиционирали преди Фантастико на Бояна в София, съобщават наблюдателни шофьори в социалната мрежа. Тринога камера пък е поставена около "Арена" на Околовръстното в посока Ринт мол, предупреждават. От 28 триноги в България три са в столицата. Технологията позволява едновременно да бъдат заснети до 6 автомобила. Санкциите за превишена скорост започват от 50 лв. за 10 км над позволената. Служителите на столичната Пътна полиция следят за нарушители за превишена скорост. От утре започва акция "Зима" и активно ще се правят проверки за губи, чистачки и светлини.

comment 0
visibility 453
проверка

Проверки за алкохол и скорост на автобуси и товарни автомобили в София и страната

Масирана акция за проверка на шофьорите на автобуси и товарни автомобили тръгва от днес до 20 октомври в София и други градове. Операцията се провежда и на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. В екипите, които ще проверяват по пътищата, са включени и хора от Криминална и Икономическа полиция, както и от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, съобщават от МВР.   По време на акцията ще се следи дали се спазва времето за почивка, кара ли се с превишена скорост, употребата на алкохол или наркотици, превоз на необезопасени товари, претоварване на машините.   А защо се прави акцията? Защото при тежки инциденти с автобуси или товарни автомобили последиците са доста по-сериозни от останалите случаи.         

comment 0
visibility 6192
Катастрофа

Дъждът в София наказа самонадеяни шофьори (ВИДЕО)

Едва ли има изненадани, че есента вече е факт, времето е по-хладно и заваля дъжд. Изненадани обаче остават самонадеяни и неразумни шофьори по столичните улици. Падналият днес дъжд в столицата наказа надценили се водачи. БМВ се завъртя и се удари в автобус на градския транспорт при ТЕЦ-а. Със сигурност причината е несобразена скорост. инцидент стана и в тунела на Люлин. За щастие няма пострадали хора. Видеото на катастрофирало БМВ бе публикувано в социалната мрежа. А коментарите за съжаление са повече подигравателни, отколкото със съчувствие. Хлъзгаво време малко повече газчица и си на въртележката, предупреждават изпатили.  

comment 0
visibility 343
проверка по празниците

Проверки за скорост, пияни водачи и наркотици от КАТ по празниците

"Пътна полиция" ще прави масирани проверки по пътищата на София и страната през трите празнични дни около Съединението. Ще има контрол на максималната скорост за движение, дали има хора, които са зад волана пили или след употреба на наркотици, съобщиха от МВР. Ще се проверяват не само водачите на леки автомобили, но и тези с мотори, и с тротинетки. Екипите на "Пътна полиция" ще бъдат разположени не само по големите пътни артерии, но и по малките трасета. По време на празниците около 6 септември миналата година са регистрирани повече от 7600 нарушения на скоростта. От КАТ напомнят на всички, които ще пътуват през празниците, че носят отговорност не само за собствения си живот, но и на останалите хора на пътя.

comment 0
visibility 762
Катастрофа в Люлин

Пазарджиклия се заби в металната преграда в Люлин

Автомобил с пазарджика регистрация самокатастрофира на булевард в столичния Люлин рано сутринта. Инцидентът е станал в близост до бензиностанция. Снимката на катастрофата бе публикувана в социалната мрежа. Най-вероятната причина е висока скорост. Очевидно "майсторът" шофьор се е надценил и се е забил в металната преграда на булеварда, която разделя платната за движение. Преградата е спряла автомобила да продължи летежа и да влезе в насрещното и в бензиностанцията.  Не се съобщава за пострадали хора. Според коментари на очевидци шофьорът е правил опити за дрифт.

comment 0
visibility 2633
Ограничават скоростта на тротинетките

Тротинетките със 7,5 км/ч в паркове и градини в София

Тротинетките вече се движат с ограничена скорост в определени зони в София. Такива са паркове и градини, където има много хора. За тяхната безопасност скоростта на двуколесните е намалена на 7,5 км/ч, което е близка до тази на пешеходец. Ограничението е в сила от понеделник, 26 август т. г., съобщи пред Столица.bg Елица Панайотова, ръководител на проекта "Зелена София" на Столична община. Тази седмица ще се довърши и маркировката на местата за паркиране на етротинетките. Намаляването драстично на скоростта е заради сигурността на хората в определените зони. Така от 25 км/ч при навлизане в парк, градина или зелена площ веднага скоростта намалява. И всеки, който си е наел тротинетка, а трябва да кара бавно, ще предпочете да остави двуколесното и пеша да прекоси парка.

comment 0
visibility 1244
превишена скорост

44 539 хванати да карат с превишена скорост в София и страната за седмица

Само за една седмица на територията на София и страната са хванати 44 539 водачи, които карат с превишена скорост. Данните са от специализираната полицейска операция за контрол на скоростта от 12 до 18 август по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL. Най-много провинения са записани от мобилните камери – 21 038, със стационарно-преносимите са регистрирани 18 602, а със стационарните – 4 862, съобщават от МВР. Според данните повечето нарушения стават през деня – 41 583, през нощта са регистрирани 2 956 случая. По време на операцията са намерени 5 издирвани лица и 9 нелегални мигранти.

comment 0
visibility 308
Проверка на пътна полиция

"Пътна полиция" започна проверки за скорост и колани

"Пътна полиция" стартира от днес поредна проверка на територията на София и на страната. Акцията е като резултат от тежките катастрофи, които станаха тези дни. Това съобщиха от МВР. Водачите ще се проверяват основно за каране с регламентирана скорост, дали са правоспособни, ползването на колани и детски столчета в колите, дали дават предимство на гражданите на  пешеходните пътеки. Особено внимание ще се обръща на мотористи и велосипедисти- дали са правоспособни, видимост и състояние на регистрационните табели и ползването на предпазни каски. Полицейските екипи ще бъдат по участъци с въведена временна организация на пътя, както и по местата със засилен трафик.

comment 0
visibility 560
НДК Тунела

Тринога камера дебне за нарушители в тунела на НДК

Тринога камера следи за нарушители на ограничението за скорост в тунела на НДК. В близост до нея има и екип на Пътна полиция , съобщи гражданин в социалната мрежа. В тази отсечка шофьорите редовно влизат с превишена скорост, не спазвайки правилата за движение. Тринога е поставена и на бул. „Президент Линкълн“ в Овча Купел и на бул. България и ул. Нишава. От КАТ препоръчват на шофьорите де се движат внимателно и с допустимата скорост, за да няма инциденти.

comment 0
visibility 1493
Градски транспорт

Да се увеличи средната скорост на градския транспорт

Скоростта и интервалите на движение на градския транспорт в София трябва да се подобрят. Това сочи изследване на инициативата Визия за София, която работи за бъдещето развитие на столицата. В момента средната скорост на первозните средства от масовия градски транспорт и изключение на метрото е около 20 км в часа.  Анализът от събраните данни от Визия за София показват необходимост от увеличаване на средната скорост на придвижване с обществен транспорт. Това повишение е нужно и за да може градският транспорт да бъде ефективна алтернатива на личния автомобил, коментират он инициативата. А предпочитайки градския транспорт се намаляват задръстванията, шума и отделените вредни емисии във въздуха от колите.  Това са мерки, които ще повищат качеството на живот в града като цяло. Препоръчва се и намаляване на интервалите между превозните средства особено на натоварените линии. Също така е необходимо и по-добро синхронизиране между пристигащите на една спирки различни линии. Друга необходимост за намаляване на времето за пътуване с обществения транспорт е адаптиране на транспортната схема спрямо потоците към работните места и по-директно свързване на кварталите един с друг, препоръчват от Визия за София.

comment 0
visibility 644
Шофьор в насрещното

Шофьор кара в насрещното на Северната тангента (ВИДЕО)

Шофьор предприе изключително опасна маневра като кара в насрещното движение на Северната скоростна тангента. Кадри от случката бяха публикувани в социалната мрежа. Водачът на автомобила първо прави обратен завой и после започва да се движи в насрещното на скоростния път без да се притеснява. Според очевидци мъжът е пропуснал отбивка и за това е решил да се върне обратно но през грешното платно. В този участък ограничението е 50 км/ч, а по цялата тангента е 70 км/ч. Като движението и силно натоварено и е цяло чудо, че не е станал тежък инцидент. На скоростната тангента има и камери, които би трябвало да са записали опасният водач. Граждани настоява той да бъде глобен, защото заради 1-2 километра, движението му в насрещното е можело да се превърне в тежка катастрофа.

comment 0
visibility 532
Проверка на пътна полиция

КАТ с масови проверки в София и областта

Заради зачестилите катастрофи в последно време, полицията започва масови проверки в София и цялата страна. Началото бе дадено тази сутрин. В града са разположени повече патрули на полицията, те са позиционирани в участъците с най-висок риск от произшествия, съобщават от МВР. Те ще правят проверки за правоспособност и употребата на алкохол, освен това ще се следи дали шофьорите ползват колани и дали се използват детски обезопасителни системи в автомобилите. Заради започналият мотосезон ще бъдат проверявани и дали мотоциклетистите използват предпазни средства, дали са им изрядни мотори и как са поставени регистрационните табели.

comment 0
visibility 762
проверка на КАТ

8 дни КАТ ще лови водачи без книжки,ще проверява и за колани

Акция за неправоспособни водачи и ползване на колани ще проведе "Пътна полиция" в София и страната от утре до 24 април. Шофьорите ще бъдат тествани и за употреба на алкохол, съобщиха от МВР. Най-много проверки ще се правят на лицата, които карат мотоциклети. Там ще се гледа за наличие на книжка, ползването на обезопасителни средства от шофьорите и спътниците им и за правилно поставени регистрационни табели. При проверките на автомобилите ще се гледа освен дали шофьорът има книжка и за наличието на детски столчета за превоз на малки пътници. Ще има и проверки за скорост.

comment 0
visibility 948
тринога

Тринога камера за скорост днес на бул. „Царица Йоанна“ в "Люлин"

Триногата камера за нарушения на скоростта днес, 7 април, чака своите жертви на бул. „Царица Йоанна“ в “Люлин“. Екип на Пътна полицията е на мястото, съобщава гражданин в социалната мрежа. Видеотехниката се намира точно до бензиностанция „Еко“ в квартала. Известно е, че шофьорите си позволяват често в тази отсечка да вдигат по-високи скорости и да прекрачват правилата за безопасно движение. От КАТ препоръчват на водачите де се шофират внимателно и с предвидената района скорост, за да не се получават инциденти.

comment 0
visibility 402
Проверка на пътя

Пътна полиция стартира операция за контрол на скоростта

Започна новата операция на “Пътна полиция” за контрол на скоростта която ще продължи до 7 април на територията на София и цялата страна. Тя има за цел да покаже на водачите, че скоростта е една от причините за възникване на катастрофи с най-много загинали, съобщават от пресцентъра на МВР. Утре от 6 часа сутринта до 6 часа на 3 април, ще започне още една акция с името „24 часа скорост", тогава в рамките на 24 часа ще има изключително много проверки за спазване на скоростта. Днес засилена проверка ще има на бул. „Цариградско шосе" №166 посока изход на града.

comment 0
visibility 1051
Катастрофа на Околовръстното

Баничарка се обърна до бензиностанция на Околовръстното (ВИДЕО)

Автомобил се обърна на Околовръстното при бензиностанция Еко в посока бизнес парка, съобщиха очевидци на инцидента. За щастие леката кола, тип баничарка се е спряла на трототара на локалното. Можеше да стане трагедия, ако автомобилът бе навлязъл в бензиностанцията. Все още не е известно дали има пострадали хора. Катастрофата е станала преди минути. Дясната лента около зоната е отцепена от конуси и полиция. Шофьорите карат бавно. Няма задръстване, увериха минаващи от там. Най-вероятната причина за инцидента е висока скорост. Не е ясно дали е засечен от друг автомобил, но по пътното платно няма спирачен път.