Тема: срок

comment 0
visibility 809
30 дни става срокът за плащане на тока за битовите потребители

30 дни става срокът за плащане на тока за битовите потребители

Срокът за плащане на електроенергията за битови потребители се удължава от 20 на 30 дни. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти. Тя представи допълнителни мерки в помощ на потребителите на електроенергия във връзка с извънредното положение. Новите промени в сроковете са обосновани от подробен анализ на финансовите параметри, за да има сигурност, че системата няма да има ликвиден проблем при разсрочване на плащанията от страна на битовите потребители. Финансовата система на енергетиката в частта електроенергията е стабилна, съобщи още Теменужка Петкова. Тя посочи, че 70% от хората са си платили до момента сметките за ток и призова за безконтактно плащане, като увери, че офисите за плащане на ЕРП-та се дезинфекцират стриктно.

comment 0
visibility 2246
Синя зона

Стикерите за „синя“ и „зелена“ зона с удължен срок

Служебният абонамент и валидността на стикерите за „синя“ и „зелена“ зона в столицата ще са с удължен срок, съобщи столичния кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС. Безплатно остава паркирането в зоните за платено паркиране до 4 май. След тази дата вероятно ще започне поетапно възстановяване на платеното паркиране. В началото ще се възстанови „синята“ зона. Тъй като ще се увеличат хората, ползващи градския транспорт, има готовност да се увеличат средствата на градския транспорт, но всичко ще става поетапно, каза кметът на столицата. Мерките трябва да се разхлабват поетапно, а не изведнъж, за да не се допусне ново увеличаване на заразените.

comment 0
visibility 1130
Удължават служебно срока за плащане на инвалидните пенсии

Удължават служебно срока за плащане на инвалидните пенсии

Националният осигурителен институт напомня, че експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на инвалидност изтича по време на въведеното извънредно положение (от 13 март до 13 май включително), продължават действието си по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна. В тези случаи изплащането на отпуснатите инвалидни пенсии се продължава служебно съобразно посочения срок. Когато срокът на инвалидността е изтекъл на дата преди 13 март 2020 г., преценка за правото на пенсия на лицето след съответната дата може да бъде направена след неговото преосвидетелстване и получаване в НОИ на ново експертно решение на ТЕЛК. Във връзка с мерките поради извънредното положение НОИ отново призовава всички свои клиенти да се въздържат от лично посещение в офисите на институцията в цялата страна, освен в случаи на реална неотложност.Във всички други случаи на разположение са алтернативните форми за контакт с НОИ: над 70 електронни услуги, Контактен център (0 700 14 802), писма или електронна поща (noi@nssi.bg). Заявления, жалби и други документи във връзка с парични обезщетения, помощи, пенсии, гарантирани вземания и издаване на документи от Осигурителния архив на НОИ се подават по електронен път, по реда на Закона за електронното управление, с квалифициран електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК) или чрез лицензиранпощенски оператор.

Реклама
comment 0
visibility 880
удължен период за плащане на сметки

40 дни става срокът за плащане на сметките към "Софийска вода"

"Софийска вода" удължава срока за плащане на фактурите за вода на своите клиенти. Поради кризисната ситуация с разпространението на коронавирус COVID-19, досегашният срок от 30 календарни дни се удължава на 40, считано от днес до края на срока на обявеното извънредно положение. Към този момент той е 13.04.2020 г. включително.    Всички центрове за услуги на клиенти остават затворени, включително и работещият до днес Център за услуги в Бизнес парк София.    Дружеството припомня, че вече са преустановени всички планирани и предварително обявени на входовете обиколки на проверители на водомери до края на срока на извънредната ситуация. Клиентите могат да отчетат и предадат данните от водомерите си сами дистанционно през сайта (директно в имейл платформата в раздел „Въпроси“ или след регистрация, като по този начин да се възползват от редица онлайн услуги) или на безплатния денонощен телефон 0800 1 21 21. Важно е всички клиенти да имат предвид, че данните се приемат от системата за фактуриране, само ако са подадени в отчетния период. Всеки клиент може да провери отчетния си период в профила на сайта или по телефона.    В случай, че няма техническа възможност да направят самоотчет, клиентите ще получат прогнозна сметка на база предишно потребление. При следващ реален отчет „Софийска вода“  ще коригира фактури с регистрирана разлика.   За улеснение, остава валиден и обявеният безплатен период до 16 април 2020 за промяна на партида онлайн през сайта на компанията. Така те могат да получат услугата бързо и лесно от дома си.    

comment 0
visibility 1243
COVID-19 удължи срока за кандидатите за заседатели към Софийски районен съд

COVID-19 удължи срока за кандидатите за заседатели към Софийски районен съд

Епидемията от корона вирус удължи срока за кандидатстване за съдебни заседатели към Софийски районен съд, съобщиха от Столична община. Конкурсът е за мандат 2020 – 2024 год. Първоначално обявеният срок за прием на документи бе от 2 март до 6 април 2020 г. Заради извънредно положение, обявено в България от 13 март до 13 април 2020 г. срокът се удължава със срока на извънредното положение. Кандидатите, които вече са подали документите си, не е нужно да ги подават повторно. Досега кампаниите показват, че има много кандидати за съдебни заседатели.

comment 0
visibility 1742
удължаване срокове за плащане на тока

Заради извънредното положение: Срокът за плащане на сметките за ток става 20 дни

Заради извънредното положение срокът за плащане на сметките за ток се удължава и става 20 дни. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет, съобщи Нова телевизия.   Тя обяви, че трите електроразпределителни дружества отменят всички планови ремонти по мрежата. Прекъсвания на тока ще има само при евентуални аварии и работата по тяхното отстраняване. Освен това, екипи на ЕРП-та ще проверяват дали агрегатите за резервно захранване на болниците са в изправност.   Петкова призова българите да задават въпросите, които ги вълнуват, на посочените на сайтовете на ЕРП-та телефони и имейли за връзка.   "Работата в центровете за разплащания се преустройва. Помещенията ще бъдат редовно дезинфекцирани и в тях ще се допускат ограничен брой хора", каза още министърът.   Тя коментира и идеята за налагането на мораториум върху плащането на сметки. "Популизмът може да стане по-страшен от вируса. Това е рискова стъпка, която ще доведе до сериозно напрежение и междуфирмена задлъжнялост. След месец-два битовите потребители ще имат да плащат няколко сметки накуп", категорична бе Петкова.   „Дали сме указания на ВиК операторите да преустановят снемане на показанията на водомерите на битовите абонати с цел намаляване на контактите”, заяви регионалният министър Петя Аврамова. И уточни, че мярката ще е в сила до 29 март.   На ВиК операторите са дадени указания за това потребителите да могат сами да направят отчет на водомерите си и да ги съобщят по телефона или онлайн. Където няма самоотчет, ВиК операторите ще могат да залагат служебни резултати, съобразени с отчетите от предишни периоди.   Що се отнася до заплащането, от министерството препоръчват на потребителите да използват електронен път. До касите пък ще има пропускателен режим, за да не се струпват много хора. Помещенията ще се дезинфекцират, а служителите ще бъдат оборудвани с предпазни средства. Всички електронни услуги на регионалното министерство ще бъдат изпълнявани, като ще се заложи на електронен обмен на информация, обясни министър Аврамова      

comment 0
visibility 497
удължаване

Удължават до 28.02 приемането на творби за детския конкурс "Ще ти разкажа приказка"

Във връзка с организирането на деветото издание на Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка” и по повод обявената грипна ваканция за училищата в страната срокът за прием на авторски творби за конкурса се удължава. Приказки  ще  се приемат до 28 февруари 2020 г., включително, до 17:00 ч. в деловодството на дирекция "Култура" или изпратени по пощата (важи пощенското клеймо) на адрес: София – 1000, пл. "Славейков" №4, дирекция "Култура", За конкурса "Ще ти разкажа приказка". Информацията е от Столична община.    Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9 – 12 години и 13 – 15 години. Всеки автор може да участва с приказка (до три печатни страници), в четири екземпляра, изпратени в запечатан плик, като изпише върху всеки от четирите екземпляра лични данни (трите имена, дата на раждане, град, училище и телефон за връзка).   Награди (за двете възрастови групи):   Първа награда – лаптоп;   Втора награда – таблет;   Трета награда – таблет;   Поощрение – книги.  

comment 0
visibility 1013
ремонт на ул. "Каменоделска"

Спазва се графикът за ремонт на ул. „Каменоделска“

Спазва се стриктно графикът за ремонт на ул. „Каменоделска“, съобщават от Столична община. Припомняме, че този обект е включен в проекта за „Интегриран столичен градски транспорт – фаза I ”. Направена е подмяна на трамвайните релси и текат работи по контактно-кабелната мрежа. По проект ще бъде направен ремонт на пътното платно, ще се положи нова асфалтова и тротоарна настилка. Ще се пренаредят и подменят бордюрите. Готов е 1 км нов уличен водопровод и ново улично осветление. Обектът ще е готов в срок до края на месец септември, както е по план, уверяват от фирмата-изпълнител.

comment 0
visibility 2250
почистване

Срокът за подаване на оферти за сметосъбирането в София е удължен

Столична община удължи срока за подаване на оферти за събирането на смет и почистването за предстоящите 5 години в София до 9 септември, съобщават на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Столична община има 7 зони за почистване. Всеки кандидат може да се кандидатира за почистването на максимум две от зоните. Важно изискване за кандидатите е в последните три години оборотът им за този вид дейност да е между 8 и 13 млн. лв. Също така, задължително е да разполагат с необходимата специализирана техника. Зоните в момента са разпредлени на следните обединения от фирми: Зоната на районите "Средец", "Студентски" и "Лозенец" Разход за почистване 68.43 млн.лв Почиства консорциум "Титан София център 1", съставен от "Нелсен Чистота" на "Титан" и "Ай Ес Ви трейд" Зоната на районите "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци" Разход за почистване 60.61 млн. лв. Почиства консорцуриса "Титан София изток 1" Зоната на районите "Изгрев", "Слатина" и "Подуяне" Разход за почистване 57.36 млн.лв Почиства австрийската А.С.А Зоната на районите "Илинден", "Надежда" и "Сердика" Разход за почистване 50 млн.лв Почиства консорциум "АЕС-Х груп" Зоната на районите "Банкя", "Връбница" и "Нови Искър" Разход за почистване 39.79 млн.лв Почиства "Титан София изток 1" Зоната на районите "Люлин" и "Красно село" Разход за почистване 41.69 млн.лв Почиства общинската фирма "Чистота Искър" Зоната на районите "Възраждане", "Оборище" и "Триадица-център" Разход за почистване 45.29 млн.лв Почиства "Титан София център 1"

comment 0
visibility 563
Красива България

Изтича срокът за участие в програмата "Красива България"

Последен ден за подаване на заявления за проекти по мярката "Осигуряване на достъпна среда на обществени сгради" по програмата "Красива България". Държавни институции и общини могат да участват с идеи за поддържане или създаване на достъпна архитектурна среда в обществените сгради за хората с увреждания или с намалена работоспособност, съобщават от БНТ. Сумите по проектите варират от 30 000 до 120 000 лв, а 90 процента от парите се дават от програма "Красива България".  

comment 0
visibility 1513
Западен парк

Ремонтът на Западен парк забуксува заради некадърни проектанти (СНИМКИ)

Ремонтите и обновяването на Западен парк най-вероятно ще се забавят и може да приключат едва към края на 2019 година. Преди два месеца там на посещение бе зам.-кметът по екология на София Йоанна Христова и тогава изпълнителят заяви, че през септември един от най-големите паркове в столицата ще е готов през септември т. г. Оказа се обаче, че това няма как да се случи до септември. "Там имам проблеми с проектирането. Месеци наред се търсеше решение. Първоначално проектът за електрическата инсталация трябваше да мине през 500 дървета. Ние не се съгласихме и искахме промяна. До момента ВиК системата и електрическата инсталанция са изпълнени, но изникнаха проблеми на входа на парка, откъм "Сливница", защото там има голям колектор на ВиК. Проектантите нямаха капацитет и прекратихме работата с тях", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в Люлин. Сега препроектирането е възложено на столичната "Архитектура и градоустройство и проектът е спрян с акт 10, уточни столичният кмет. Фандъкова е възложила да се обезопасят местата, където има изкопи, за да се гарантира сигурността на гражданите. Тя каза, че до края на 2019 г. трябва да приключи реконструкцията на Западен парк. До преди 10 години София нямаше подземен кадастър и се разчиташе само експлоатационните дружества за подземната инфраструктура, припомни кметът на София. До началото на май т. г. реконструкцията бе изпълнена само на 20%. Първоначално срокът за приключване бе юни т. г., но след проблемите с подземната инфраструктура бе удължен с 3 месеца - до септември.  Западен парк е разположен на 530 декара с 11 подобекта по проект. Предвижда се да има кътове със заведения, розариум, сух фонтан, цветна изложба, детска площадка, зона за пикник, площадка за кучета и зелено училище със амфитеатрална сцена. Двете основни алеи ще са с настилка от гранитни плочи. Стойността на проекта е 8,8 млн. лв., а предвиденият срок беше 365 дни.

comment 0
visibility 1654
отсечката за рехабилитация

Рехабилитацията на бул. “България“ започва в края на юни

В последния ден на юни започва рехабилитацията на отсечката от бул. „Черни връх“ до бул. „И.Е.Гешов“ по бул. „Булгария“, информира зам.-кметът Дончо Барбалов в профила си в социалната мрежа. Очаква се рехабилитацията да свърши през септември, според кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Стартът е по южното платно към центъра, следва ремонт по северната част. По време на рехабилитацията, движението ще е двупосочно в едното платно. В основата на пътя ще се положи мрежа, която ще направи асфалта по-устойчив. Проектът за рехабилитация е с цена 2,7 млн. лв. Рехабилитация бе направена на отсечката от бул. "И.Е.Гешов" до бул. "Гоце Делчев" миналата година. Вече стартира и ремонта на бул.“Асен Йорданов“ от бул. “Проф. Цв. Лазаров“ до бул. “Хр. Колумб“ и на ул. “Искърско шосе“ от бул.“Хр. Колумб“ до ул.“Дим. Пешев“. Ще бъде обособена и велоалея. С изпълнението на ремонта на обектите се е заел Консорциум „Щрабаг- Трансгео“ ДЗЗД, който разполага със 124 дена за извършаването.  

comment 0
visibility 2515
стари печки

Последен ден за смяна на старите печки в София

Срокът, в който столичани могат да сменят старите си печки на твърдо гориво с нови отоплителни системи, изтича днес. Новите отоплителни уреди освен друго са щадящи за околната среда, съобщи БНТ. Данни показват, че близо 35 процента от замърсяването на околната среда в София идва именно от отоплението с твърди битови горива. 5000 домакинства в града могат да подменят старите уреди за отопление с нови безплатно, без да трябва да отговарят на някакви допълнителни критерии. Проектът обхваща общо 5 общини и е с общ бюджет от близо 17 милиона лева. Той ще бъде финансиран от европейската програма LIFE. Крайната цел е спестяване на около 160 тона фини прахови частици годишно.    

comment 0
visibility 567
Плащане на данъци

Остават два дни за плащане на данъци с отстъпка

Живеещите в столицата имат само два дни 25 и 30 април до крайния срок, в които може да заплатят дължимите данъци за недвижими имоти и моторни превозни средства с отстъпка. В края на този месец изтича и крайният срок за първата вноска за такса битови отпадъци, съобщават от Столична община. Местните данъци и такси могат да се платят и на части. Сроковете са за МПС 30 юни - 31 октомври, а за битови отпадъци са 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. Заплащането може да бъде направено във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, без значени къде е адреса на имота или задълженото лице. На всякъде може да се плати и с дебитна или кредитна карта. Гражданите могат да платят и по банков път или през сайта на Столична община.

comment 0
visibility 682
Летище София

За пети път удължават срока за концесията на Летище София

Срокът за отдаване на Летище София на концесия е удължен с още 7 дни. Това е пети път, в който процедурата се разтяга във времето. Този път удължаването ще бъде до 10 или 11 април, съобщи economic.bg. Причина за удължаването се оказват промените в Закона за концесиите, които бяха приети миналата седмица,но още не са публикувани в Държавен вестник. Това поясни транспортният министър Росен Желязков на изслушване в Транспортната комисия към парламента. Той допълни,че след като има промени в законодателството,те трябва да видят бял свят и в официалния вестник на ЕС. А това отнемало около 7 дни.

comment 0
visibility 940

Трамваите по „Граф Игнатиев“ тръгват най-рано на 8 декември

За пореден път бе отложено пускането на трамваите по „Граф Игнатиев“. Центъра за градска мобилност оповести нов срок за пускането им – 8 декември. Според началните планове, трамваи 4,10,12 и 18 трябваше да тръгнат още на 2 октомври. Беше посочена нова дата – 1 ноември, която се преправи на 17 ноември. Сега срока е удължен до 7 декември. Няма да е изненадващо, ако и тази дата бъде променена със съобщение от общината, пише Mediapool. Факт е, че ремонтните дейности по релсовия път продължават. Работи се по настилката около релсите. Според изпълнителя на ремонта „Джи Пи Груп“ забавяне няма. Официалният срок, който беше даден е 300 дни от 7 май 2017 г, но той може да се удължава заради спиране на дейностите по независещи от изпълнителя причини. Според това правило, ремонтът може да надвиши тезо 300 дни без да бъде санкциониран строителя.

comment 0
visibility 359

Последният срок за плащане на местни данъци изтече

Срокът за плащане на последната вноска на данъка върху недвижимите имоти и таксата върху превозните средства в София изтече днес, припомнят от Столична община. За всички, които все още не са платили дължимото от 1 ноември започва да се начислява лихва. Четвъртата такса от данъка за битови отпадъци трябва да бъде платена до 30 ноември. Дължимата сума може да се изплати във всеки от данъчните отдели на Столична община. За гражданите на столицата, за които този начин не е удобен, могат да го направят по банков път или през интернет страницата на Столична община.

comment 0
visibility 392

Удължават срока за записване в едногодишните школи в НАТФИЗ

Големият интерес към едногодишните школи в НАТФИЗ стана причина да се удължи срока за записване в тях. Всички желаещи да посещават школите, могат да се присъединят до края на октомври месец. Едногодишните школи за квалификация тази учебна година са в специалностите : Актьорско майсторство, Драматургия, режисура и монтаж на кратки филмови форми, Операторска работа с видеотехника, Фотография, Анимация, Звукозапис в малки екранни форми. Всеки, който завърши успешно обучението си в тях, ще получи Удостоверение за квалификация от НАТФИЗ. Обучението е разделено на два семестъра, включващи 150 академични часа. Занятията са вечерни /18.00 – 20.30 ч./ два пъти в седмицата. Годишната такса е 900 лв., информират от natfiz.bg. Всички, проявяващи интерес, могат да се запишат и в едномесечните школи, които стартират от тази година: Правилен изговор в 8 урока и Танцови школи. За Лятната киношкола за ученици в НАТФИЗ се изисква предварително записване заради ограничените места и големия интерес.. Тя ще се състои през юни и юли месец и приема ученици от 5 до 10 клас. Записванията се правят на касата на НАТФИЗ, разположена на ул. „Г.С. Раковски”№ 108А.