Тема: Столична библиотека

comment 0
visibility 290
изложба

Показват първи издания на Чудомир в Столична библиотека

Столична библиотека ще отбележи в аванс с няколко прояви 130 години от рождението на големия художник - карикатурист и писател Чудомир. На 20 февруари 2020 г. от 17.00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека ще се състои официалното откриване на гостуващата изложба на Литературно-художествен музей „Чудомир“ - „Нашенци“ . Тя е част от последната изложба на Чудомир „Нашенци“, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му и съдържа 34 репродукции на Чудомировите акварели от общо 63 оригинални творби.    Столична библиотека ще представи на изложбата едни от най-ценните книги с творби на Чудомир, съхранявани във фондовете ѝ –„ Не съм от тях: Весели разкази: кн.1" С., 1935 /Първо изд./, „Нашенци: Весели разкази и драскулки" С.,1939, 2 изд. „Аламинут: Весели разкази" С., 1940 , 2 изд., както и по-нови редки издания и албуми на емблематичния творец.   Изложбата ще бъде открита от Борис Кърчев, председател на Управителния съвет на Фондация „Чудомир" и депутат в 44-то Народно събрание и проф. Михаил Неделчев- литературен историк, критик и културолог .   Експозицията може да бъде разгледана от 20 до 29 февруари 2020 г. от 9.30 ч. до 17.00 ч.  

comment 0
visibility 358
Анжелина Пенчева

Преводач за февруари в Столична библиотека е Анжелина Пенчева

Гост в поредицата „Преводач на месеца“ в Литературния клуб на Столична библиотека този месец ще бъде доц. д-р Анжелина Пенчева. Доц. д-р Анжелина Пенчева е един от популярните преводачи от чешки, в библиографията ѝ са автори като Карел Чапек, Ярослав Хашек, Милан Кундера, Бохумил Храбал и много други. Събитието ще води Емил Басат, а представящ ще бъде доц. д-р Добромир Григоров от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. След като през 1981 г.Пенчева  завършва  Славянска филология, чешки профил в СУ “Св. Климент Охридски”, през 1998 г. защитава докторат по чешка литература (PhD) в Карловия университет в Прага. Преподава дълги години като хоноруван асистент в различни университети: СУ “Св. Климент Охридски”, Нов български университет и др. През 2003 г. се хабилитира по специалността Чешка литература и от 1.6.2003 г. до 1.2.2019 г. е доцент по чешка литература и славянски литератури в Югозападния университет в Благоевград. От 2019 г. е преводач на свободна практика. Анжелина Пенчева чете и лекции по Теория на превода, Превод и редактиране, различни видове специализиран превод и др. Има и много научни публикации по проблеми на художествения превод. Работила е върху 40 заглавия чешка проза, сред тях произведения на едни от най-изтъкнатите чешки писатели и интелектуалци – Карел Хинек Маха, Карел Чапек, Ярослав Хашек, Бохумил Храбал, Милан Кундера, Вацлав Хавел, Иржи Кратохвил, Яхим Топол, Александра Беркова и много други. Има дългогодишен опит и практика и като преводач на документи, синхронен и консекутивен преводач, включително на правителствено ниво и за институции на ЕС. През 2010  г. ѝ е присъдена наградата „Премия Бохемика“ на чешкото Сдружение на писателите за най-добър чуждестранен преводач на чешка литература за въпросната година. През 2019 г. получава Грамота за преводаческата си дейност от Министерството на културата на България.

comment 0
visibility 253
поет на месеца

Иван Ланджев- поетът на февруари в Столична библиотека

В Литературния клуб на Столична библиотеката (пл. „Славейков” № 4) ще гостува най-младият поет на месеца досега, който е и най-младият носител на наградата „Орфеев венец“ (2019).Това е Иван Ланджев. А събитието ще бъде на 13 февруари 2020 г. (четвъртък) от 18:30 ч.   Ланджев ще бъде представен от Катя Атанасова, ще чете свои стихове, а Илко Биров с китара и глас ще спаси положението, ако не върви добре.   Иван Ланджев е роден през 1986-а, но все още минава за млад поет. Kъм 2056-а обещава да е вече "обещаващ".  

Реклама
comment 0
visibility 244
библиотека

Надежда Радулова- поетът на януари в Столична библиотека

Столична библиотека продължава срещите със знакови родни поети, писатели, преводачи. На 29 януари 2020 г. (сряда) от 18:30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков” № 4) ще бъде представен един от запомнящите се гласове на българската поезия от началото на новото хилядолетие- Надежда Радулова. В събитието ще се включат Яна Генова, директор на фондация „Следваща страница“ и на „Софийска къща за литература и превод“, както и Лора Ненковска, преподавател в СУ и преводач от и на румънски език.   Надежда Радулова е доктор по сравнително литературознание. Пише, превежда поезия и проза от английски, редактира. Понякога преподава. Но най-много обича да чете. Вярва, че без последното всичко друго би изгубило смисъл и страст.   Авторка е на пет поетически книги („Онемяло име”, „Алби”, „Памук, стъкло и електричество”, „Бандонеон”, „Когато заспят”), на книгата за деца „Чудна азбука” и на непубликуваното изследване „Литературни палимпсести: Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева”. Носителка е на наградите за поезия „Иван Николов” и „Николай Кънчев”, както и на наградата за литературен превод от английски език.

comment 0
visibility 244
преводач

Силвия Борисова – преводачът на януари в Столична библиотека

Гост в поредицата „Преводач на месеца“ в Столична библиотека на 27 януари 2020 г. (понеделник) от 18:30 ч. ще бъде българският глас на нобеловата лауреатка за 2018 г. Олга Токарчук. А именно Силвия Борисова.    Борисова, която има над 40 преведени книги зад гърба си като сред превежданите от нея автори са още Болеслав Прус, Ярослав Ивашкевич, Славомир Мрожек, Адам Загаевски, Юзеф Тишнер, Чеслав Милош, Анджей Вайда, Йежи Пилх, Павел Хюле и др., бе удостоена през декември 2019 г. с държавната награда на Полша “Златен кръст”.    Водещ на събитието ще бъде Силвия Чолева, основен представящ – Марин Бодаков, а Симеон Германов (китара) ще разнообразява словото с музика.Място на провеждане- Литературния клуб на Библиотеката.       

comment 0
visibility 374
изложба

Столична библиотека с изложба за 125 години от рождението на Гео Милев

Столична библиотека почита 125 години от рождението на Гео Милев с изложбата "Човека преди всичко". Тя  представя част от книжовното наследство на твореца, съхранено в библиотеката. Събитието ще бъде утре- 15 януари от 11 часа в Мраморното фоайе-партер на книжния храм.    „Човека преди всичко. Духът е човека. Духът. Върховният дух. Светия Дух. Който създава нуждата от красота. Който създава нуждата от Изкуство”. Така Гео Милев -поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор, издател, публицист и журналист - формулира основната и вечна тема в литературата във „Възвание към българския писател”, поместено в списание „Везни“, бр. 4 от 1921 г.    В изложбата са представени първите издания на двете приживе издадени стихосбирки на поета – „Жестокият пръстен” (1920) и „Иконите спят”(1922) , първото самостоятелно издание на поемата „Септември” 1944 под редакцията на Марко Марчевски, книги на наши и чужди писатели, издадени от издателство „Везни”, повечето в превод на Гео Милев. Изложени са и броевете на списание „Славейче” 1906 г., където са поместени първите публикации на малкия Георги Милев Касабов /Гео Милев/ рисунките „Как се рисува” и стихотворението „Зима”, както и кн.7/8 1924 г. на сп. „Пламък”, където за първи път е отпечатана поемата „Септември”, течението на сп. „Везни” (1919-1922).     Оригиналният подпис на Гео Милев е в преведената от него книга на  Ернст Толер „Маса човек”. В изложбата е включен и том от избраните произведения на поета (1940), със съставител Мила Гео Милева, подарена на Камен Зидаров с неин автограф.   

comment 0
visibility 303
вечери

Столична библиотека започва годината с "Издателски вечери"

Първа литературна инициатива на Столична библиотека за 2020 г. е представянето на издателство "Лист". То е част от поредицата на библиотеката „Издателски вечери“. Събитието ще е на 15 януари 2020 г., сряда, от 18,30 ч. в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков“ 4). В представянето ще участват главният редактор на издателството Гергана Димитрова, а също художничката Капка Кънева и преводачът Стефан Русинов. Ще се продават книги от каталога на „Лист“ с 20 % отстъпка. Издателство „Лист” се появи в родното книгоиздаване преди малко повече от 3 години и веднага заяви присъствието си с ясно зададена стратегия и качество на изданията си. Каталогът на издателството е изграден с мисълта за цялостност и концептуални връзки между различните книги и поредици. В каталога на „Лист” присъстват имена като Дино Будзати, Сол Белоу, Джон Барт, Франк О’Конър, Сам Шепърд, Джордж Сондърс, Том Улф, Кендзабуро Ое, Колсън Уайтхед с легендарни романи и разкази. Някои от преводите вече имат награди – една „Христо Г. Данов”, три „Кръстан Дянков” и три от Съюза на преводачите.  

comment 0
visibility 276
награди на годината

Столична библиотека награждава писател и читател на 2019 г.

Библиотеката на София организира церемония по връчване на „Годишни награди“ на Столична библиотека 2019 "Писател на годината & Читател на годината". Церемонията ще се състои на 17 декември 2019 г., вторник, от 12:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека, ет. 1, пл. „Славейков“ 4.   Освен писател и читател на годината, ще бъдат дадени призове и за партньори и медии, популяризирали дейността на библиотеката.А ето и кои са отличените в различните категории:    Писател на годината на Столична библиотека – Захари Карабашлиев (най-четен автор на художествена литература) с „Жажда“, „Хавра“ и „18% сиво“. В топ 10 на най-четените съвременни български писатели в библиотеката са: Георги Господинов, Владимир Зарев, Стефан Цанев, Цочо Бояджиев, Калин Терзийски, Милен Русков, Алек Попов, Недялко Йорданов и Елена Алексиева.   Най-четена книга от съвременен български писател – „Юлски разкази“ от Здравка Евтимова.   Най-четен автор на научна и научно-популярна литература – Христо Христов с „Погубената България“ (в съавторство с Вили Лилков), „Секретното дело за лагерите“, „Тайните фалити на комунизма“ и „Тодор Живков“. В топ 10 на най-четените автори на научна и научно-популярна литература са: Калин Тодоров, Симеон Идакиев, проф. Владимир Чуков, проф. Николай Овчаров, Юлияна Антонова-Мурата, акад. Георги Марков, Боян Петров, Димитър Бербатов и Христо Стоичков.   Писател на годината – детски автор – Радостина Николова с поредицата за „Мотовете“. В топ 10 на най-четените съвременен детски писатели са: Милен Хальов, Екатерина Антонова, Галина Златина, Петя Кокудева, Мая Дългъчева, Божана Апостолова, Юлия Спиридонова, Емил Конрад и Стефи Петкова.   На церемонията ще бъдат връчени награди в следните категории за най-активни читатели: Читател на годината – Калина Иванова; Читател на детска литература – Веселин Балачев (10 г.); Най-малък читател – Криси (4,5 г.).   Награди за успешно партньорство:Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия;А1;Природен парк „Витоша“.   Награда за дарител: Константин Чипев  Гостите ще могат да видят най-новото дарение от внука на Константин Стоилов – Константин Чипев: „История на българите“ от Константин Иречек, „Веда словена“ от Стефан Веркович, първо издание, „Български народни песни“ от братя Миладинови, първо издание 1861 г., списание „Читалище“, 1870 и др.   Гости на церемонията ще бъдат носители на миналогодишни награди на Столична библиотека, членове на Обществения съвет, журналисти, издатели, писатели, медии и наши партньори, като акад. Георги Марков, Николай Овчаров, Георги Константинов, проф. Михаил Неделчев, Мирела Иванова, Владимир Левчев, Марин Бодаков и др.    

comment 0
visibility 226
библиотека

Любопитен проект за Сирано дьо Бержерак в Столична библиотека

Когато чуят „Сирано дьо Бержерак“, хората от по-старото поколение си припомнят постановката в Народния театър с Андрей Чапразов, а хората на средна възраст – герой с лицето на Жерар Депардийо. Грозник с дълъг нос, който великодушно подпомага любовните домогвания на своя съперник-красавец – такава е общата представа на неизкушения зрител. А пиесата на Ростан, прекрасно преведена от Веселин Ханчев, със сигурност предлага повече. В някои от нейните смислови пластове ще се надникне на 16 декември 2019 г., понеделник, в сектор „Изкуство“ на Столична библиотека, с помощта на лекторката Невена Лилова. Тя кани почитателите на класиката на пътешествие в миналото, с акцент върху театъра, игровото начало и превъплъщението, така както ги открива в едноименната героична комедия. Лекцията включва кратка биографична скица за Едмон Ростан, поглед към проблематиката от позицията „театър в театъра“ (използвана от автора не само буквално и не само в първо действие), шест видеоилюстрации от филма на Репно и коментари към тях. Продължителност – час и четирийсет минути. Вход свободен.

comment 0
visibility 232
библиотека

Столична библиотека пита софиянци какво искат да четат догодина

  „Моето книгожелание за Коледа“ е празничната инициатива на Столична библиотека, чрез която се благодари на всичките 58 хиляди читатели, които и през 2019 г. избраха Столична библиотека като най-доброто място за среща с книгата.    От 11 до 31 декември 2019 г. всеки може да изпрати своето желание за книга, която иска да заеме и прочете през 2020 г. чрез страницата на Столична библиотека във Фейсбук, на email:libsofdir@libsofia.bg или да пусне желанието си  на място в Столична библиотека в специално изработена кутия за книгожелания.    Предизвикателството, което Библиотеката на София отправя към всеки един от вас, е да споделите и коя е любимата ви книга за 2019 г. или цитат от нея.   На всеки включил се в инициативата Столична библиотека ще подари читателска карта. Ще ви предоставим възможността да станете посланик с кауза през 2020 г., като подкрепим ваша идея, свързана с насърчаване на четенето.        

comment 0
visibility 290
изложба

"Ателието на мечтателите" с коледна изложба в Столична библиотека

Изложба на прекрасни детски рисунки може да бъде видяна в дните преди Коледа в Столична библиотека. Проявата е кръстена "Ателието на мечтателите". Тя се открива на 16.12.2019 г. от 18:00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека. А творбите са детски рисунки на Школата по изобразително изкуство към НЧ „Д-р Петър Берон 1926 г.“ с преподавател Диана Христова. Възпитаниците на школата са носители на множество награди и отличия от национални конкурси и изложби.   В навечерието на светлите Коледни празници нека се потопим във вълшебния детски свят и да си подарим едно прекрасно изживяване.  

comment 0
visibility 258
Столична библиотека

Поет и разказвач на декември в Столична библиотека е Силвия Чолева

Поет и разказвач на месец декември в Столична библиотека е Силвия Чолева. За незапознатите- тя е една от най-разностранните личности в съвременния литературен пейзаж у нас, член на Обществения съвет на Столична библиотека. Срещата с нея ще бъде на 4.12.2019 г. (сряда) от 18:30 ч. Силвия Чолева ще бъде представена от нейния колега поет и журналист Марин Бодаков, ще чете и ще отговаря на въпросите на Николай Бойков, както и на тези на своите читатели и почитатели.    Чолева е носител на Националната награда за поезия „Иван Николов“, наградата „Хр. Г. Данов“ – за представяне на българската литература, Почетен знак „Златен век“, печат на Симеон Велики на Министерство на културата и др. Работи в БНР, програма „Христо Ботев“, където води предаване за култура. Води и рубрика в предаването „Библиотеката“ на БНТ.    

comment 0
visibility 360
Столична библиотека

Детска книжка с истински семена - изненада в Столична библиотека

Едно страхотно преживяване за децата се задава утре в Столична библиотека. От 10:30 ч. Дарина Димитрова ще представи в Детския център своята книга, от страниците на която можете да отгледате малка домашна градина от ядливи цветя, саксийни ягоди, домати, моркови, сладки чушлета, марули и репички. Томчето носи закачливото заглавие „Бобо Бермундо и Отряд „ПиПер“.   Книгата е напечатана с безвредно за почвата еко мастило върху 100% рециклирана натурално бяла хартия. Съдържа ръчно направени хартиени елементи с вградени семена за покълване. Шрифтът е за хора с дислексия.  

comment 0
visibility 434
библиотека

Пощенски картички разказват истории от два века в Столична библиотека

Пощенски картички, издадени и изпращани от 80-те години на 19 век до 60-те на 20-и, разказват любопитни истории в Столична библиотека. Те са събрани в книгата  „Прочете ли ѝ гърба?. Написана е от  Димитър Димитров, дългогодишен журналист в Би Би Си - Лондон, първи кореспондент на Би Би Си в България след ноември 1989 г. Събитието е на 27 ноември от 18.30 ч. в Американския център на библиотеката. Входът е свободен.        За разлика от други подобни творби в книгата се проследява и написаното на гърба на картичките, откъдето идва и заглавието. Творбата съдържа 12 тематични раздела, между които: Самореклама, в който, между другото, са включени сгради в София и околностите, въжеходци в София, пътешественици, тръгнали да обикалят света от София. Курортни, в който е и софийския – Горна Баня, където „има много граждани“. Също и в другите раздели – Между роднини, Между деца и родители, Между приятели, Между приятелки, Войни и борби за България и т.н. – фигурират София и софиянци; както и хора от всички краища на страната, а също и от места,  понастоящем извън територията на България.   Има и множество картички, изпращани от българи до чужбина, както до роднини и приятели, така и до чуждестранни фирми, издателства и организации в търсене на информация или за покупки.    

comment 0
visibility 286
библиотека

Книга за чудесата близо до нас представят в Столична библиотека

По случай Деня на християнското семейство- 21.11.2019 г. от 18:00 ч. в зала „Вяра“ на Столична библиотека ще се състои премиерата на новата книга на Мариана Праматарова „Сакрално: чудесата близо до нас“. Томчето вижда бял свят с помощта на ИК „Новата цивилизация“. Входът на събитието е свободен.     Авторката е доктор по културно-историческо наследство. Пише поезия, публицистика и проза. В книгата „Сакрално: чудесата близо до нас“ са представени православни манастири и светци, места с чудодейни мощи, лечебни води и чудотворни икони, които се намират близо до нас – в България, Гърция, Румъния, Северна Македония, Турция и на Балканите. Мариана е автор на над десет книги, към които има голям интерес.

comment 0
visibility 357
Столична библиотека

13 поети журналисти представят творбите си в Столична библиотека

Числото 13 може да не е само фатално, но и да носи много позитивни емоции и хубави срещи. Това доказват и тринайсет поети журналисти, които събраха свои стихове в антологията „Тринайсет“. Тя носи знака на издателство „Атеа“ и е третият сборник, който Клубът на поетите журналисти издава. Срещата с приятели и почитатели е утре, 19 ноември 2019 г., 18.00 часа, Литературен клуб на Столична библиотека   Авторите в това издание са: Асен Сираков, Боряна Желева, Венцислав Паскалев, Гергана Хрисчева, Димитър Дженев, Иглика Горанова, Мариана Кирова, Палми Ранчев, Силвия Недкова, Спасиана Кирилова, Станислава Пирчева-Ава, Татяна Атанасова и Татяна Явашева. Редактори на книгата са Татяна Явашева и Иглика Горанова. Графичният дизайн е направен от художничката Александра Димитрова, която използва за оформлението специално обработени снимки с интересна история – те са правени на стар кораб във водите на каменна кариера край София.   Клубът на поетите журналистите е свободна общност, която съществува от 2003 г. През 2004 г. излиза първият поетичен сборник „Време за кактуси“, а през 2013 г. издават „Време за камъни“. Сбирките на Клуба са в Литературния кабинет „Владимир Башев“, който се намира в дома на големия български поет. Всеки от 13-те има издадена поне една книга, а някои и доста повече. Събира ги това, което може да направят заедно.    

comment 0
visibility 335
Столична библиотека

Столична библиотека с вечер на американските индианци

Столична библиотека организира интересна вечер, посветена на американските индианци. Събитието ще се проведе в понеделник, 18 ноември, от 19 ч, съобщават от библиотеката. Вечерта ще е особено интересна за тези, които се интересуват от историята и културата на северно-американските индианци. Презентацията е подготвена от Българското индианско общество „Орловия кръг“. Месец Ноември е обявен за Национален месец на културно наследство на американските индианци. На 3 август 1990 г. президента на Съединените щати Джордж Буш обявява ноември за месец на индианците. Тогава се провеждат редица събития, които целят запознаване с богатата и разнообразна индианска култура, традициите и историята им. Те имат важен принос, както в исторически план, така и в настоящето.

comment 0
visibility 344
Столична библиотека

Фотоизложба разказва за племената от Борнео в Столична библиотека

Една пъстра и много любопитна фотоизложба ще посрещне всички на 18 ноември от 18.30 ч. в Столична библиотека. Тя може да бъде видяна до 28 ноември включително в галерия "София" на библиотеката. Дело е на пътешествениците Маги и Цветин от "Вълшебния керван". Фотоизложбата се казва "Картини от Един свят" и  посветена на племенните култури. Тя ще потопи зрителите в джунглите на тропичния свят, из далечни архипелази, островни държави и атоли при племенните общности и традиционни култури на Земята.   На откриването Маги и Цветин ще ви почерпят с изненади и разкази за личните си преживявания сред традиционните общества от остров Борнео, Ява, Сулавеси, Папуа Нова Гвинея, Соломонови острови, Фиджи, Вануату и малко познатите планински етноси на Южен Китай.   "Керванът" ще си вземе и последно довиждане преди да поеме на новата си експедиция „Пътеките на Източна Африка“, пътешествие с предвидено времетраене от поне половин година през африканския континент на автостоп и пеш.

comment 0
visibility 458
преводачката

Анджела Родел- преводачът на ноември в Столична библиотека

  Преводачът на ноември в Столична библиотека е Анджела Родел. Срещата с нея е на 11 ноември от 18 часа в Литературния клуб на библиотеката (пл. „Славейков“ № 4). Петнадесет години пълноценен живот в България не само  като на преводач, но и на университетски преподавател, музикант, актриса, специалист по образователния обмен – Анджела Родел наистина е един от малцината истински посланици на българската култура по света.    В представянето ѝ ще се включат писателката Виргиния Захариева и нейни бивши и настоящи студенти от магистърската програма „Преводач-редактор“ към Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.  

comment 0
visibility 244
поет на месеца

Палми Ранчев- поет и разказвач на ноември в Столична библиотека

През ноември в Столична библиотека отново ще станем свидетели на събитие от вида 2 в 1. Това е продължение на успешния експеримент за съчетаване на поетическото и преводаческо амплоа на Рада Панчовска в една вечер през миналия месец.    Една от най-колоритните личности в съвременната българска литература, автор, който еднакво успешно се представя и като поет, и като белетрист (а също и като боксьор и треньор), ще гостува в Литературния клуб на Столична библиотека на 7.11.2019 г. (четвъртък) от 18:30 ч. Палми Ранчев ще бъде представен от журналиста, литературен критик и медиен анализатор Митко Новков, ще чете стихове и проза и ще отговаря на въпросите на своите читатели и почитатели.     

comment 0
visibility 303
Столична библиотека

Представят „Къщите още говорят“ в Библиотеката на София

Литературният клуб на Столична библиотека ще бъде домакин на представянето на новото издание на двата тома, съдържащи завладяващи истории за 660 емблематични сгради и къщи, строени и използвани след Освобождението до 1944 г. Представянето ще започне в 18.30 ч. в четвъртък, 31 октомври, в Литературния клуб на Столична библиотека. Тя е помогнала с бърза и подробна информация на авторите на двутомника. Книгите са подготвяни в продължение на 6 години. Те са богато илюстровани и са издадени от Нова български университет. Заглавията са  „Къщите говорят“ и „Къщите още говорят“.

comment 0
visibility 281
Изложба в Столична библиотека

Документална изложба в Столична библиотека за 1 ноември

В навечерието на 1 ноември, Деня на будителите, в Столична библиотека ще се открие документална изложба под надслов „Първи будители на българския род“, информират от културното средище. Изложбата включва графики на проф. Петър Чуховски. Посетителите ще могат да видят „Св. Иван Рилски“, „Св. Патриарх Евтимий“, „Св. Паисий Хилендарски“, „Св. Константин Философ“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Св. св. Кирил  и Методий“ и „Св. Седмочисленици“. Те са дарение от съпругата на твореца. Ще се представи и книгата „Богомилски легенди“ 1912 г. на Богомил Райнов. Любопитни факти ще бъдат споделени за Черноризец Храбър от от „История на българската литература“ от Димитър Маринов, 1887 г. Събитието е с начален час 11.00 ч. в Мраморното фоайе в четвъртък, 31 октомври.

comment 0
visibility 334
изложба

Столична библиотека представя изложба за писателя Емил Коралов

Документална изложба, посветена на писателя Емил Коралов, представя Столичната библиотека. Събитието е организирано заедно със семействата Коралови, Стоеви и фондация „Елена и Христо Генчеви“.   Изложбата е наречена  „Емил Коралов – писателят, гражданинът“ и е посветена на Деня на народните будители. Откриването ѝ е на 31 октомври 2019 г. от 18 часа в галерия „София“. Експозицията може да бъде видяна от 31 октомври до 14 ноември 2019 г.