Тема: строеж

comment 0
visibility 1620
Нарушение на строеж

Санкционираха "Евробилд -М ЕООД" за замърсяване на прилежащи площи

Служители на Столичен инспекторат са направили проверка на строеж в район "Подуяне", ж.к. Левски- Г. Констатирали са замърсяване на прилежащата територия, както и липса  на плътна строителна ограда. На техническият ръководител от "Евробилд-М" ЕООД е съставен акт за установено  административно нарушение на Наредбата  за управление на отпадъците и поддържане и почистване на територията на Столична община. Санкцията за подобно нарушение е от 100 до 5000 лв.

comment 0
visibility 426
глоба за технически ръководител

Глобиха технически ръководител във "Витоша" заради мръсни камиони

Технически ръководител на строеж във "Витоша" на улица "Бяла река" е глобен от Столичен инспекторат. Причината- лицето от фирма GP Груп АД е допуснало напускането на строителна механизация и транспортни средства от строежа с непочистена ходова част.   Актът е съставен на основание чл.61, т. 10 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.    

comment 0
visibility 414
детска болница

От Камарата на архитектите ще сезират и прокуратурата заради строежа на Националната педиа...

Камарата на архитектите ще сезира прокуратурата, Агенцията за държавна и финансова инспекция, както и Европейската прокуратура, заради казуса с изграждането на Национална педиатрия. Това обяви арх. Петкана Бакалова пред камерите на Bulgarian ON AIR.   Тази седмица отпадна поредната пречка пред избраната от Министерството на здравеопазването компания за създаването на Национална педиатрия от изоставения строеж в двора на "Александровска болница". Комисията за защита на конкуренцията обяви, че няма проблем в процедурата за близо 80 млн. лева компанията да превърне скелето в съвременна детска болница.    "Комисията не се е произнесла по същество по жалбата, разгледала е само искането за спиране на изпълнение на поръчката. Подобно нещо се случи и с нашата жалба във Върховния административен съд - не се произнесе по същество, че сградата е безопасна", заяви арх. Бакалова. И обяви, че повече от половин година от Камарата на архитектите се опитват да получат пълната документация от страна на министерството. По думите ѝ не им е било предоставено копие, за да направят независима експертиза с чуждестранни експерти.    "Министерството отказва да предостави пълната информация, това е подозрително. От информацията, с  която ние разполагаме, заключението е, че тя е непълна - нямаме гаранция за безопасността на този строеж. Може да се окаже всичко. Така не се прави детска болница, ние ще покажем как се прави детска болница. Прави се предварително проучване за нуждите на самите деца и родителите. Да кажем, че от един строеж преди 40 години можем да направим модерна болница, е все едно да кажем, че можем да летим с влак", коментира арх. Бакалова.   Мнението ѝ е, че с последното решение на комисията, ако вторият участник не пусне частна жалба в съда, то след 10 дни може да влязат багерите. При условие, че давате 80 млн. без да поставите условия как да бъдат разходвани, неизбежно има съмнения за корупционна схема, настоя архитектът.   Майката на 3 деца Златина Станкова посочи пред медията, че скелето в "Александровска болница" е остаряло и няма достатъчно пространство и светлина. Децата трябва да се чувстват удобно там, да са на безопасно място, да има пространство да си учат уроците, да могат да играят, категорична бе тя.   "Не потърсиха контакт с нас през цялото време - да видим какви са техните доводи, какви са нашите доводи. В един момент решиха да си измият ръцете, абсолютно нищо не правят за тези деца. Показаха един проект на болница, който нямаше нищо с общо с тези кубчета, които се опитваме да пробутаме на хората. За мен е важно управляващите да разберат, че нашите деца са единственото бъдеще", обясни Станкова. "Естествено, че ще протестираме, това са нашите деца", закани се тя.  

Реклама
comment 0
visibility 883
Изграждат детски онкохемотологичен център в Костинброд

В Костинброд изграждат онкохематологичен център за деца

Строежът на Център за деца с онкохематологични заболявания в Костинброд ще бъде завършен през май т. г.. Това е един изключително добър и ценен проект, който се реализира от община Костинброд, съобщава радио София на БНР. Проектът стартира като инициатива на родителите от Сдружението на деца с онкохематологични заболявания, които успяват да съберат средства и придобиват парцел. Мястото на Центъра е на границата между селата Опицвет и Безден. След придобиване на терена от Сдружението кандидатстват с проект и печелят финансиране от Фонд "Земеделие" за изграждане на възстановителен център за деца след тежко лечение - химио- или лъчетерапии, обясни кметът на Костинброд Трайко Младенов. Центърът за възстановяване на деца след лечение е седмият подобен в света. В него ще идват не само нуждаещи се от България, но и от целия Балкански полуостров. Обектът е в близост до язовир, а в района има и две конюшни, което дава възможност за разходки с коне. В комплекса ще има отделни къщички и там ще се настаняват цели семейства. Ще има също административна сграда и параклис. Община Костинброд също участва в проекта с повече от 700 000 лв. Кметството ще кандидатства и за европейско финансиране за заплатите на служителите в центъра. Кметът на Костинброд Трайко Младенов посочи също, че в общината има добре работещ център за работа с деца на улицата. В него се осигурява облекло и храна за децата и те получават помощ за обучението си.

comment 0
visibility 687
подкуп

От строителна фирма се опитали да подкупят инспектори

Представители на фирма  "Юг Строй 1" се опитали да подкупят служител на Столичен инспекторат, за да им се размине акта за административно нарушение. Нарушението на строителите е установено при извършен текущ контрол във вторник, 4 февруари т. г. Испектори на Столичен инспекторат са проверили строеж на ул. „Джон Атанасов“ в м. Кръстова вада и контролиращите от район "Триадица" са установили липса на устройство за измиване на ходовата част на строителната техника. Машините, които излизали от строителната площадка замърсявали уличното платно и създавали предпоставка за инциденти и ПТП-та. При съставяне на акт за установяване на административно нарушение, за липсата на устройство, представител на фирмата възложител "Юг Строй 1" ООД, се е опитал да подкупи инспекторите. За случая са уведомени органите на реда, съобщиха от Столичен инспекторат. Засега не се уточнява предложената сума от строителите при "Нещо да дадем" към инспекторите.

comment 0
visibility 465
арх. Игнатов

Арх. Игнатов: Укрепването на строежа на детската болница ще донесе огромни разходи

Укрепването на строежа, предвиден за националната детска болница, ще струва много повече отколкото, ако се изгради нова сграда, сподели арх. Игнатов в БТВ. Той припомни, че са отпуснати 95.4 млн.лв от Здравното министерство, за да бъде достроена конструкцията, започната през 1978 г. Тя стои неизползвана вече 20 години. Според арх. Игнатов, много бързо разходите за строежа могат да се удвоят след разкриване на бетоновите покрития и армировката. Проектът е в разрез с всички изисквания за височина на етажите, твърди архитекта. Таваните ще се окажат ниски след прокарване на комуникацията. Асансьорните шахти също са малко. Стаите са толкова малки, че няма да могат родителите да придружават децата си при болнично лечение. Арх. Игнатов е на мнение, че е по-добре да се събори старата конструкция и да е издигне нова сграда. Цената ще е същата, но сградата ще отговаря на всички съвременни изисквания. Той нарече старата конструкция „неизчерпаем кладенец на непредвидени разходи“ и сподели, че недоумява защо се упорства този строеж да бъде продължен.

comment 0
visibility 1466
глоба

Глоба за строители в "Красно село" за неразрешено затваряне на улица

Технически ръководител на строителен обект в "Красно село" бе глобен от Столичен инспекторат. Причината- допуснал е да затвори улица и да разположи бетонпомпа без разрешителни документи на бул. "Цар Борис III" 135.    След съставянето на акта неправомерно разположената строителна техника е премахната. Нарушението е констатирано съвместно с представители на районната администрация.    

comment 0
visibility 1342
Пропадна строеж и улица в Манастирски ливади

Скъсан водопровод е причинил срутването в Манастирски ливади, АПП спасиха 3 коли от пропад...

Три леки коли са спасени "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община от пропадане в строителния изкоп в Манастирски ливади-Изток, район Триадица, научи Столица.bg. По-рано днес изкопът се срупи, а с него и пропадна улицата. Строежът на жилищна сграда с магазини и две нива на гараж се намира на ул. "Боянски водопад" и "Шарл Шампо". Сигналът за аварийната ситуация е получен около 4.30 ч. тази сутрин. Пристигналите незабавно екипи на АПП с джиповете са изтеглили автомобилите, за да се пропаднат в изкопа. През септември 2018 г. до бл. 412 в Овча купел също се срути изкоп на строеж и вътре падна, паркирания наблизо Фолксваген Голф. Причината за рухването е скъсан водопровод. Не е ясно още кога точно е станала аварията, но бликащата няколко часа вода е довела да свличането на земна маса и пропадането на улицата. В момента от АПП са обезопасили района. Спряна е водата и тока. До края на деня се очаква да се пусне водоснабдяването и елетрозахранването на околоните жилищни сгради.  По проект сградата е 12-етажна в най-високата си част, 8 етажа в най-ниската. Строежът е на жилищна сграда с магазини и две нива подземен гараж. Местонахождението е в Манастирски ливади - Изток на ул. "Боянски водопад" и "Шрл Шампо". Възложител и изпълнител на строежа е Бартер ЕООД. Разрешението за строеж е от 4 юли 2019 г. с технически ръководител е инж. Нина Ламбова-Димова, сочи информационната табела на обекта. Строителните дейности са стартирали на 9 септември т. г. и сградата трябва да е готова до 2 февруари 2022 г. На строежа максимлано могат да работят 30 души, а строителен надзор е "Проконсултинг" ЕООД.

comment 0
visibility 1283
Пропадане на строеж в Манастирски ливади

Пропадна и пътят около строежа на "Боянски водопад" и "Шарл Шампо" (СНИМКИ)

Пропадна и улицата край строеж в "Манастирски ливади". По-рано днес укреплението на новострояща се жилищна сграда не издържа и се срути. Инцидентът е в столичния квартал Манастирски ливади, район Триадица. Цялата зона е отцепена. На мястото са екипите на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) и зоната е обезопасена. Забранено е преминаването по "Боянски водопад" и "Шарл Шампо", тъй като по-голямата част от са пропаднали и са опасни. Има вероятност срутването да продължи. В зоната от ЧЕЗ са спряли електрозахранването. Тама са и екипи на ДНСК и се правят огледи. Засега не е изясняна причината, поради която се е стигнало до пропадането на земната маса и част от пътя. Предпирети са всички мерки за безопасност на живеещите около строежа, където в момента са кметът на район Триадица Димитър Божилов и заместникът му по строителство Христо Вълчанов. Той успокои живеещите наблизо, че до края на деня ще им бъде пусната водата и тока. През септември 2018 г. пропадна строеж в Овча купел до бл. 412. Срутването погълна и част от улица и паркиран на нея автомобил "Фолксваген".

comment 0
visibility 1061
срутване

В "Манастирски ливади": Срути се укрепление на строеж

Укрепление на новострояща се сграда се срути тази сутрин. Инцидентът е станал при строителство на жилищна сграда на ул. „Шарл Шампо" в близост до ъгъла с ул. „Боянски водопад" в кв. „Манастирски ливади" – изток, съобщи БГНЕС.   Сигнал за срутването е подаден през нощта срещу четвъртък. Властите са уведомени за инцидента. Сигнал е подаден и до кмета на район „Триадица" Димитър Божилов.  

comment 0
visibility 2001
пропадане

Заради строеж в близост: Пропадна улица в "Кръстова вада"

Строеж на жилищна кооперация в столичния квартал "Кръстова вада" стана причина за пропадане на улица. Инцидентът е станал тази нощ. Един от живеещите на въпросната улица- Паско Пасков, разказа за проблемите пред камерите на Bulgaria ON AIR.     Първата причина за проблемите се оказва, че строежът е доста близо до жилищна сграда. Градежът е на малко повече от седмица. Хората от района са говорили с работниците, изразявали са съмнения за начина и скоростта на работа. За толкова дълбок изкоп липсват каквито и да е укрепващи съоръжения.     Според Пасков е можело да се случи и нещо доста по-лошо. А поставените найлони предпазват обекта от допълнително овлажняване. Пасков е решил тази нощ да не спи в дома си. И лично е спрял течащата в изкопа вода. Човекът е решил да се консултира с адвокати заради пропадналата улица.  Вече има реакция от институциите по случая. Работниците на строежа пък вече се опитват да укрепят улицата и да се справят с пропадането.     

comment 0
visibility 2175
Национална педиатрична болница

Строежът за детска болница в София опасен, от КАБ се жалват във ВАС

Камарата на архитектите в България (КАБ) категорично е против пуснатата обществена поръчка от МЗ за избор на изпълнител за довършването на двете 12-етажни сгради в двора на Александровска болница в София, които трябва да станат Национална педиатрична болница. Браншовата организация е пуснала жалба във Върховния административен съд и вече е насрочено дело за 11 ноември т. г., което трябва да спре поръчката или да бъде избран изпълнител. Според архитектите сградата е опасна и незаконна и не би трябвало да се продължи строителството. Преди да бъде пусната обществената поръчка от МЗ направиха комисия от ексепрти и беше направено обследване на сегашното състояние на сградата. Всички бяха категорични, че ам може да продължи строителството, а конструктивно няма проблеми по сградата. От КАБ твърдят, че според нормативите за земетръс в София не може да има сграда за болница по-висока от 8 етажа. ВМА пък е доста над 8 етажа. ОУП и ПУП позволявали височина на сградата до 20 м, което 6 етажа. единият от аргументите на КАБ е, че през 2011 г. съществуващият незавършен строеж е трябвало да се премахне и се предвиждало изграждане на нова детска болница на 5 етажа. Строежът на сградата в двора на Александровска болница в столицата е започнат още през 1978 г. и за толкова дълго време всяка сграда старее. От Камарата подчертават, че през 2004 г., когато идеята за детска болница отново е на дневен ред, експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод. Архитектите твърдят, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти. Независимо от това през април тази година здравното министерство обявява обществена поръчка за довършване на строежа. От КАБ твърдят, че заданието за проектиране е непълно и некомпетентно и позволява редица злоупотреби. Дали тази сграда ще стане Национална педиатрична болница или ще строи нова ще се стане ясно на 11 ноември т. г. Със сигурност обаче столичани ще имат Педиатрична болница, която ще построи Столична община. Както преди месец заяви кметът Йорданка Фандъкова пари и специалисти има. Новата детска болница ще е на ул. Пиротска в сградата на Центъра по наркомании. Тя бе дадена за ползване от МЗ, но вече е освободена, имотът си е върнат на Столична община.

comment 0
visibility 1079
строежи

Над 15 хил. разрешителни за строеж издадени в София

Разрешителни за строеж на 15 808 жилища са издадени в София за последните 4 тримесечия. Бройката е тройно повече от 2007 и 2008 година. Тогава разрешение за строеж е получено от 5000 жилища, информират от Investor.bg. Ако се приеме, че в във всяко едно от новите обитания има по 2 души, то само за разрешение през последната година трябва да има прираст на населението от 30 хил. души.  Голяма част от новоизградените жилища ще излязат на пазара за наеми или продажби. И това вероятно ще се отрази на цените. Някои имоти ще останат празни или ще бъдат давани под наем на по-ниски цени. Това ще доведе до по-ниска от очакваната от собствениците им доходност.    Не е за пренебрегване и още едно нещо: Информацията за прираста на населението в София се изкривява от хората, които живеят без регистрация. Има и столичани, които живеят в чужбина или са се преместили в други градове. Друг фактор, който може да измени данните, са старите жилища, които се събарят, за да се построят нови на тяхно място. В повечето случаи това са къщи, на чието място се строят по-малки многофамилни сгради.    

comment 0
visibility 2858
строителство

Заради строеж в "Дървеница": Променят маршрута на 4 автобуса, местят и спирка

  Строително- монтажни дейности изменят трафика в "Дървеница". Засягат се маршрутите на четири рейса в района, измества се и автобусна спирка, съобщават от Столична община. Измененията влизат в сила от утре- 6 октомври в 9 часа и ще продължат до 24 часа на 11 октомври.    Ето и конкретните новости: Измества се автобусна спирка на градския транспорт с код 1015 „ж.к. "Дървеница“ от локалното пътно платно на бул. „Св. Климент Охридски” с 50 метра назад в централното пътно платно на булеварда.   Промяна има и в маршрутите на автобусни линии № 69, 70, 88 и 123.Тя е от локалното пътно платно на бул. „Св. Климент Охридски“ по централното пътно платно на булеварда, в участъка от бул. „Андрей Ляпчев“ до ул. „Канарче“ в посока бул. „Г. М. Димитров“.  

comment 0
visibility 451
спирка

Местят автобусна спирка в "Студентски" заради строеж на блок

Автобусна спирка в квартал "Дървеница", район Студентски ще бъде изместена временно заради строеж на жилищна сграда, съобщават от ЦГМ. Промяната важи от 08:00 часа до 17:00 часа на 03.09.2019 г. Стоянката е с код 1015 „Ж.к. Дървеница“ от локалното пътно платно на бул. „Св. Климент Охридски”. Новата локация ще е с 50 метра назад в централното пътно платно на булеварда. Има изменение и в маршрутите на автобусни линии 69, 70, 88 и 123 от локалното платно на бул. „Св. Климент Охридски“ по централното платно на булеварда, в участъка от бул. „Андрей Ляпчев“ до ул. „Канарче“ в посока бул. „Д-р Г. М. Димитров“.

comment 0
visibility 464
Национална детска болница

Искат нов технически паспорт на бъдещата Национална детска болница

Сградата, определена за Национална детска болница, не е безопасна, смята инж. Иван Каралеев. Пред БТВ той изрази мнение, че тя не е в съответствие с изискванията за безопасност и качество. Инж. Каралеев, който е обследвал ВМА и Националната кардиологична болница и проектите им, е категоричен, че сградата трябва да получи нов технически паспорт за състоянието. Сградата е стара. Началото на строителството ѝ е през 1976 г. След обледване през февруари тази година е констатирано, че трябва да се приключат необходимите строително-възстановителни дейности, за да се завърши окончателно строежа. Д-р Елена Георгиева, детски пулмолог, изрази притеснение, че е имало становище преди 10 години, че срадата не е била годна за използване, а сега изведнъж се оказва, че всичко е наред. Инж. Каралеев смята, че една болница задължително трябва да отговаря на всички съвременни технически изисквания, за да се използва десетилетия напред.

comment 0
visibility 1111
Градинката до сторежа на АРменската църква е превърната в кочина

Хулигани и зависими чупят и превръщат в кочина градинката край Арменската църква (ВИДЕО)

Сериозен проблем се оказа градинката, която е в съседство с новостраящата се Арменска църква на ул. Лайош Кошут в район Красно село. Миналата седмица граждани се оплакаха пред Столица.bg от денонощни сбирки, шум, крясъци и мръсотия. Проблемът е освен в почистването, но и в постоянното замърсяване, категорични са хората. Преди дни Столица.bg публикува и видео, на което се вижда как тийнейджъри чупят пейка в градинката. Вандалските прояви не стихват. Всякаква паплач се събира в тази градинка. По-често трябва да минават полицаи тук, искат живеещите в близост до градинката. Според тях това е единствената мярка, която може да спре денонощните сбирки в градинката. От район Красна поляна редовно почиствали зелената площ, но само няколко часа по-късно тя отново се превръща в кочина. "Жените намериха много спринцовки и игли", съобщиха от Красно село. Въпреки това мястото е било изцяло почистено. От администрацията разчитат и на обещанието на Арменската общност за изпълни поетия ангажимент. Строителният обект на Арменската църква е със заграждения, за да няма инциденти, а и това което направено и измазано може да бъде издраскано, притесняват се от Арменската общност. Те също са обещали веднъж седмично да чистят градинката, която според тях е общинска собственост. Засега си изпълняват ангажимента, но са категорични, че нямат възможности за повече. Обмислят варианта да се постави и видоенаблюдение за тяхна сметка, но това едва ли ще спре вандали и наркомани, коментира пред Столица.bg Оханес Паникян, председател на Църковното насотятелство.  Между Красно село и Арменската общност, собственик на църквата има доста дебела папка с кореспонденция за собствеността и подъдржането на градинката. Зесега обаче никой не се е заел изцяло с трансформацията на зелената площ, така че да се реши веднъж завинаги проблемът и градинката да не е свърталище за всякаква паплач. Дотогава потърпевши ще са гражданите, които живеят в зоната.

comment 0
visibility 863
Недостроената спортна зала в кв. Лозенец на ул. Люботрън 12

Търси се инвеститор за довършване на спортна зала в "Лозенец" `(СНИМКИ)

Недовършена сграда на спортна зала повече от 20 години очаква инвеститор за довършване. Строежът е обезопасен, но изоставен. Той е залепен до основната сграда на 21 училище "Христо Ботев" в столичния квартал Лозенец  на ул. "Люботрън" 12. За тази сграда районният кмет води разговори за публично-частно партньорство със спортни федерации, каза преди два дни кметът на София Йорданка Фандъкова. Сградата е започната в началото на 90-те години и е изоставена на груб строеж. Само за довършването ѝ, без оборудване, ще са необходими около 2 млн. лв., пресметнали са от район Лозенец. От кметството са направили анализ на конструктивното състояние и експерти смятат, че то е перфектно и спокойно може да се довърши . От район Лозенец са водили разговори с няколко спортни федерации и клубове, но до момента никой не се е навил да инвестира в завършването на спортната зала. Сградата е на 3 етажа и има възможност на първото ниво да се изгради паркинг, което ще е голямо удобство. Условието на общината обаче, е сградата да запази предназначението си, да се използва само и единствено за спорт. Както и спортните събитие на училища в район Лозенец да се провеждат там. В недовършения спортен обект може да има голяма, многофункционална зала за волейбол, баскетбол и футбол и малка зала, която да се ползва за борба, бокс, гимнастика, аеробика и бойни спортове спортове. Също така там може да се направи и голям фитнес.  Големият проблем за намирането на инвеститор обаче си остават парите. От идеята за довършване и ползване са се отказали няколко федерации и клубове. В момента за общестевно обсъждане се подготвя Наредба на Столична община за спортните имоти. До момента те се отдаваха максимум за 10 години. В Наредбата срокът е увеличен на 30 години. Целта е да привлечем инвеститори, а срокът е удължен, защото в спортна бавно се възвръщат инвестиции, аргументираха се авторите на документа. 

comment 0
visibility 984
Овча купел, строеж, перминаване през зелена площ

В Овча купел недоволни от минаването на камиони през зелена площ (СНИМКИ)

Тежка строителна техника минава през зелена площ и покрай детска градина, за да стигне до строеж. За това недоволстват жители на Овча купел 2 и поискали проверка от районната администрация. В сигнала си  до кмета Христина Семерджиева те пишат, че има неправмерно преминаване на строителна техника през зелени площи от източната страна на бл. 13. Камионите няма откъде да минат, за да стигнат до строежа, тъй като ул. Централна е затворена поради изграждането на метрото. "Преминаването на строителна техника от източната страна на бл. 13 се извършва по терен, който не е предвиден за озеленяване, а за изграждане на ул. "Андреас Грейс", отговаря кметът на недоволстващите граждани. Според тях това унищожава поредното парче зелена площ, за да се обслужи строителен обект. В квартала имало достатъчно неасфалтирани улици, които отдавна очакват да се положи настилка и да се изградят тротоари, казват гражданите. За тях е недопустимо тежки камиони , излизащи от черен път, на метри от детска градина да вдигат прахоляк, който децата дишат. "При извършената проверка на място е установено, че на горепосочения участък е изпълнена настилка от трошен камък, като няма замърсяване при прилежащите терени. Такова замърсяване не е установено", категорични са от кметството на район Овча купел.

comment 0
visibility 1437
Парка Заимов

Възстановяват старата тоалетна в парка Заимов

Нова, чиста и модерна тоалетна ще има съвсем скоро в парка Заимов, научи Столица.bg. Тя ще бъде на мястото на старата, между театър "Сфумато" и новата метростанция от третата линия. За строежа вече има издадено разрешително и теренът е заграден, видя Столица.bg. Подготовката за строеж и неяснотата какво точно ще има там възбуди недоволството на живеещи и посетители на парка, тъй като частния имот влиза в границите на парка. Някога там е имало градска тоалетна - 105 кв. м. През 2004 г. тя е продадена от тогавашния кмет Стефан Софиянски на частник. Заедно с нея купувачът получава и прилежащата площ от още 55 кв. м, обясниха пред Столица.bg от район Оборище, на чиято територия е паркът Заимов. През 2007 г. собственикът препродава атрактивния терен и новият притежател през 2011 г. успява да си извади разрешение за строеж на тоалетна и банков клон. След това обаче банковият клон отпада и според документацията ще строи бирария. Със сигурност обаче се запазва изграждането на тоалетната. В момента такава няма в целия парк, а посетителите разчитат на заведенията и поставените две химически тоалетни. По същата схема в началото на новия век Стефан Софиянски разпродава почти всички градски тоалетни в София, за да се стигне до днешната криза на санитарни помещения. Навсякъде по паркове и градини, и на места в центъра на София са поставени ужасно смърдящите, особено през лятото, химически тоалетни. А заведение върху възстановена тоалетна вече има в градинката на ул. Солунска. В градинката пред СДВР също има заведение, но тоалетната не работи. Потънала в мръсотия и забрава обаче е тази на самия Орлов мост, точно зад орлите, в посока Пловдив, над реката между двете платна. Засега не е ясно кой е собственикът там, но със сигурност локацията не е подходяща за заведение под крилете на орлите.  

comment 0
visibility 1456
Теренът, който ще бъде застроен при бл. 401 в район Младост

Кметът на Младост проверява издаденото разрешително от арх. Стефанов

Вътрешна проверка започва в общината в район Младост за издаденото разрешително за строеж до бл. 401 от главния архитект Стефан Стефанов. Тя е по искане на и. д. кмета арх. Румен Русев, научи Столица.bg. Арх. Стефанов е представил обяснения пред кмета и сега ще се провери дали са спазени всички процедури и законови срокове. Длъжен съм да направя проверката на цялата документация, за да установя дали обясненията от арх. Стефанов отговарят на истината, заяви пред Столица.bg арх. Русев. В края на юни от район Младост бе издадено разрешително за издигане на строеж до бл. 401 в Младост 4. И това става, докато работна група от общински съветници водят преговори със собствениците там да не се застроява, а да ги обещетят с друг терен. В момента, в който собсвеникът получава зелена светлина прекратява разговорите. Това бе повод кметът на София Йорданка Фандъкова да поиска оставката на гл. арх. Стефан Стефанов. Такава не е подадена и не виждам защо трябва да има оставка, коментира районният кмет арх. Русев пред Столица.bg. Новият строеж до бл. 401 ще е с РЗП около 5000 кв. м, а проектът струвал около 100 000 лв. Живеещите в бл. 401 протестират срещу застрояването там още от 2016 г.  

comment 0
visibility 1616
Нов физкултурен салон в 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин

И 37-о училище с нова спортна зала до края на месеца (СНИМКИ)

Поредно столично училище ще има нов, просторен и голям физкултурен салон до края на юли. От новата учебна година учениците на 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин ще карат часовете си по физическо в модерна спортна зала. Досега децата влизаха час в пригодена класна стая с 3 шведски стени и мрежа на прозорците. Изграждането на спортна зала е започнало през декември 2018 г., а до края на юли ще има акт 15 на сградата, казаха пред Столица.bg представители на изпълнителя ЕТ "Металик". В училището учат 320 деца. "Само в Люлин за детски градини и училища Столична община е инвестирала 5 млн. лв. За тази година строим 10 училища, а 5 от тях са със физкултурни салони. През 2019 година имаме рекорден бюдежт за модерницазия и строителство на детски градини и училища. С последно одобрените 2 млн. лв. от приватизационния фонд, общо инвестираме 82 млн. лв.", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Днес тя провери как върви изграждането на физкултурния салон в 37 училище "Райна Княгиня" в Люлин.  Тя бе посрещната от малчугани, които бяха доволни, че вече ще има къде да спортуват. В училището учат 320 деца, но освен те новата зала за спорт ще може да се ползва и от деца, живеещи в квартала, уточни директорът Цветомира Георгиева. "Много сме доволни от процеса на строителството, защото не се наруши учебният процес. Обектът беше обезопасен и по време на матурите работниците проявиха разбиране и спряха работа", каза Георгиева. Просторният физкултурен салон е с височина 8 м и е 500 кв. м. Сградата е свързана с топла връзка към основната. Децата ще имат съблекални, бани и тоалетни, а общо РЗП-то е 700 кв. м. Средствата от 1,136 млн. лв. са осигурени от Столична община. Гаранцията за покрива е 5 години, а за конструкцията е 10 години. През 2017 г. е сменена дограмата на училището. В момента се прави шпакловка в салона, приключват строително-монтажните дейности и остава до края на седмицата да се боядиса, обясни пред столичния кмет техническият ръководител на обекта.

comment 0
visibility 835
Кал по улицата, разнасяна от камион

Камион омаза ул. Йордан Радичков", след като бе измита (СНИМКИ)

Камион, който излиза от строеж в столичния квартал Витоша, район Лозенец тотално омаза ул. "Йордан Радичков" в събота. И това се случва само ден, след като улицата е била измина и лъсната от фирма за чистота. За наглата постъпка сигнализираха възмутени граждани в социалната мрежа. Вероятно шофьорът е разчитал, че в почвините дни от Столичен инспекторат няма да го забележят и да го глобят. "Мърлячите от строежа се изгавриха с всички ни", коментираха живеещи в квартала. Според тях шофьорът на камиона е карал на зиг-заг, за да си изчисти по-добре гумите от калта още по "Йордан Радичков" преди да излезе на Симеоновско шосе. Разбира се, че по Симеоновско е по-голяма вероятността да бъде забелязан и глобен, коментират възмутени столичани.