Тема: строителство

comment 0
visibility 971
болница

Здравният министър подписа договор за 93 млн. лв. за детска болница в София

Здравният министър Кирил Ананиев подписа днес договор с обединение  ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Стойността на договора е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС. Изграждането на модерна Детска болница е главен приоритет за развитието на детското здравеопазването в страната. Министерството на здравеопазването поема ангажимента изграждането на Националната многопрофилна детска болница да става при максимална обществена информираност и в диалог с компетентните институции и със специалистите в детското здравеопазване в страната. Ще се сформира работна комисия, в която влизат действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за различните отделения - вид, квадратура, леглова база, нужни кабинети и операционни. Изпълнителят има на разположение една година да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ посочват, че ще извършат допълнително конструктивното обследване на строежа. Всичко по проекта ще се извършва при максимална публичност и прозрачност. Родители, лекари и архитекти още в края на миналата година се обявиха срещу изграждането на детско лечебно заведение, каквото нямаме до момента, в изоставената недосторена сграда в двора на Александровска болница. Строежът дори бе оспорван пред съда.

comment 0
visibility 1026
Строителство на метална конструкция в пешеходната зона на бул. Витоша

Българска асоциация на заведенията: Това е атака от общинския съветник срещу бизнеса

От Българска асоциация на заведенията (БАЗ) се обявиха категорично против действията на независимия общински съветник Борис Бонев. В специална декларация от браншовата организация определят действията му като атака срещу бизнеса. "Българска асоциация на заведенията изразява своето възмущение от поредната атака срещу български бизнес на общинския съветник в София Борис Бонев.Във фейсбук страницата е публикувано видео на Бонев, придружено с текст, в които откровено се твърди, че на бул. „Витоша“ се извършва незаконно строителство от страна на наш колега", пише в декларацията, подписана от председателя Ричард Алибегов. Общински съветник сигнализира за строителство на бул. Витоша (СНИМКИ)От Асоциацията заявяват, че показаната временна постройка е напълно законна и има издадени всички необходими разрешителни от Направление архитектура и градоустройство на Столична община. Ето и какво още се казва в декларцията на БАЗ: Считаме за изключително несериозно общински съветник да се появява неочаквано на частен обект и да изисква информация от намиращите се на него работници. Време е господин Бонев да разбере, че той вече е официален представител на Столичния общински съвет, а не граждански активист, който обикаля из София и залива социалните мрежи с неверни твърдения. Ако е имал съмнения за законността на показаната от него постройка, има установен законов ред, по който това да бъде установено. Още повече, като общински съветник, неговият път към необходимата му документация би трябвало да бъде сравнително кратък. Българска асоциация на заведенията категорично заявява, че е за спазването на всички закони на Република България, но няма да позволи да бъде петнено доброто име на нейните членове с неверни клеветнически твърдения.

comment 0
visibility 1508
Йорданка Фандъкова и кмета на район "Искър" Ивайло Цеков

Подадени са документи за строежа на 9 ДГ и училища с държавни средства

Девет нови детски градини и 3 училища ще се строят в София с финансиране от програмата на правителството. Документите за кандидатстване вече са пуснати в Министерски съвет. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова днес пред журанлисти. Столичният кмет порвери реконструкцията на 36 детска градина "Пеперуда" в столичния квартал Дружба 1. Столична община кандидатства за строителство на 9 нови детски градини и 3 училища (СНИМКИ) Тази година общо в бюджета на Столична община заложихме строителството на 12 детски градини, 2 детски ясли и 4 училища. Вече подадох заявката си за инвестиция от държавата по програмата на правителството за детски градини и училища. Разбира се, че сме заложили и още детски градини, каза столичният кмет. В кои столични райони ще се строят детски градини и училища В Дружба 1 Фандъкова пристигна от Горна баня. Там е имала среща с Инициативния комитет на квартала. Обсъждано е и новото строителство на детската градина, за която имаше архитектурен конкурс за проектиране. Сградата е уникална за софийска детска градина и е изцяло съобразена с нестандартния терен в Горна Баня. За всяка група има отделна сграда на два етажа , а отпред площадка за децата. Разчупена, цветна и привлекателна ще е новата градина в Горна баня. Различната архитектура е по желание на кмета на София. "Тилев архитекти" спечели конкурса на СО за проект на нова детска градина в "Горна баня" (СНИМКИ) "Очаквам до есента да има избран изпълнител. Именно тази градина е заложена за финансиране с държавните средства . Всички източници използваме и инвестираме максимално. Имаме изключително амбициозна програма и ни предстои много и сериозна работа", коментира кметът на София.

Реклама
comment 0
visibility 1601
Детски градини и строителство в Столична община

В кои столични райони ще се строят детски градини и училища

В 10 столични района ще се строят училища и детски градини. Преди два дни Столична община кандидатства за финансиране от държавния бюджет на изграждане. Списъкът с районите нуждаещи се от училища и детски градини показва, че те ще бъдат в „Красно село“, „Слатина“, „Възраждане“, „Овча купел“, „Витоша“, „Подуяне“, „Люлин“, „Триадица“, „Изгрев“ и „Кремиковци“. В 5 от тях районните кметове не са на ГЕРБ, а на Демократична България и един на БСП. Това опровергава тримесечната политическа мантра в СОС, че кметовете били разделени и се давали по-малко пари от бюджета. Както обеща кметът Йорданка Фандъкова документите са внесени и се очаква одобрение за финансиране от републиканския бюджет. "По програмата на правителството сме заложили да кандидатстваме с 9 нови сгради на детски градини и 3 училищни сгради на обща стойност около 40 млн. лв. 4 от 9-те сгради за детски градини се намират в райони, където кметовете не са на ГЕРБ", заяви преди два дни столичният кмет. Столична община кандидатства за строителство на 9 нови детски градини и 3 училища (СНИМКИ) София е град на свободни хора, които всекидневно преминават поне през 2-3 от партийните граници, които се очертават на картата. София е един град, а не отделно взети партийни владения, написа в социалната мрежа общински съветник. След ремонтите във френската гимназия и стотно училище, където ще имат физкултурни салони, единствето училище без зала за спорт в столицата остава Профилираната гимназия по изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов" в район Сердика. Столичният кмет потвърди, че проектът е готов и се търси финансиране.

comment 0
visibility 1577
Негован

Столична община кандидатства за строителство на 9 нови детски градини и 3 училища (СНИМКИ)

Кметът Фандъкова днес ще изпрати до Министерски съвет писмо за кандидатстване за строителство на нови училищни сгради и сгради на детски градини. "По програмата на правителството сме заложили да кандидатстваме с 9 нови сгради на детски градини и 3 училищни сгради на обща стойност около 40 млн. лв. 4 от 9-те сгради за детски градини се намират в райони, където кметовете не са на ГЕРБ". Това каза кметът на София пред журналисти по време на визита в новоизградения физкултурен салон на 176 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Негован, район Нови Искър.   Последната вметка на Фандъкова бе заради една "мантра", която се наложи по време на обсъждането на бюджета в Общинския съвет. Твърдението бе, че не се инвестира в районите, и че се избират кметовете, при които да се инвестира.   "Мисля,че е срамно за всеки политик, който разделя хората на "наши" и "ваши" и кметовете на "наши" и "ваши". Защото и в Негован, и в "Лозенец" и в Нови Искър, и в Младост живеят гражданите на София,  които плащат данъците си и които имат нужда от подобряване на средата. Аз не деля хората. И доказателство за това е цялата ни работа.     Смятам,че е крайно време да спре това разделяне. Да се насочат и кметовете, и общинските съветници към работа,  към подготовка на проекти. Защото където има готови проекти, готови план сметки, там си струва да се насочат инвестициите. За да може да се справяме с проблемите в града", подчерта Фандъкова.    

comment 0
visibility 414
Пуснати в експлоатация нови сгради и жилища, четвърто тримесечие на 2019 г.

129 сгради с 881 жилища са пуснати за ползване в София в края на 2019

В София има най-много въведени в експлоатация жилищни сгради и жилища. За последното тримесечие на 2019 г. в столицата за ползване са пуснати 129 сгради с 881 жилища. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). На второ място е Варна със 128 сгради и 699 жилища. Следва Благоевград със 104 сгради и 309 жилища. Общо през четвъртото тримесечие на 2019 г. в България са въведени в експоатация 1057 новопостроени сгради с общо 4474 жилища. В сравнение с последното тримесечие на 2018 г. сградите са с 335 повече, което 46,4%. Жилищата пък са с 2101 повече - 88,5%. От новите жилища, които вече се ползват най-голям е делът с 3 стаи - 38,2%, след това са с две стаи - 37,5%. Най-малък е броят на жилищата с 6 и повече стаи, те са само 2,7%. Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през четвъртото тримесечие на 2019 г. е 422.4 хил. кв. м, или с 81.4% повече в сравнение със същото тримесечие на 2018 г., а жилищната площ се увеличава с 84.7% и достига 315.6 хил. кв. м. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 98.1 кв. м през четвъртото тримесечие на 2018 г. на 94.4 кв. м през същото тримесечие на 2019 година. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Враца - 158.0 кв. м, и Силистра - 137.2 кв. м, а най-малка - в областите Велико Търново - 55.2 кв. м, и Плевен - 71.2 кв. метра.

comment 0
visibility 539
Строителство в София

Пловдив измести София по брои разрешителни за строеж на нови жилища

София остана на второ място по брой издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. Лидерството е на Пловдив с 261, а столицата е втора с 243. Третото място е за област София със 139. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2019 г. В класацията следва Варна със 137 и Бургас със 133. Статистиката за идадените разрешения обаче не е най-обективния критерии за темповете на строителство в големите градове. Данните сочат, че най-много жилища предстои да бъдат започнати в София-столица - 2515, Варна 1532, Пловдив - 968, Бургас - 547 и Кърджали - 324. Строителство на най-голям брой нови сгради в четвъртото тримесечие на 2019 е започнало в областите: Пловдив - 194 жилищни и 65 други сгради; София (столица) - 177 жилищни и 29 други сгради; Варна - 102 жилищни и 32 други сгради; Бургас - 92 жилищни и 39 други сгради; Стара Загора - 53 жилищни и 58 други сгради За същия период местните администрации са издали общо разрешителни за строеж на 1512 жилищни сгради със 7477 жилища в тях и 895 903 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 21 административни сгради/офиси с 21 053 кв. м РЗП и на 1103 други сгради с 610 349 кв. м РЗП. В сравнение с третото тримесечие на изминалата година издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват със 7.2%, броят на жилищата в тях - със 17.1%, а общата им застроена площ - с 19.3%. Издадените разрешителни за строеж на административни и други видове сгради са по-малко съответно с 8.7 и 7.2%, а при тяхната РЗП се наблюдава спад с 64.0 и 12.1%. Спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година обаче има увеличение с 2,4% на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, а същеврменно жилищата в тях намаляват с 36%.

comment 0
visibility 2957
имоти

Eксперт: Южните квартали на София започват да изчерпват капацитета си за строителство

Почти 150 хил. сделки с имоти са вписани в цялата страна до края на септември 2019г., сочат данните на Агенцията по вписванията, като само в София те са малко над 20 хил. и нарастват с 5,5% на годишна основа. Оказва се, че последните 3 месеца от годината са най-активни и се сключват рекорден брой сделки. Това обясни пред камерите на Bulgaria ON AIR Иван Велков от Международната федерация за недвижими имоти   "Ниските лихви по кредите, огромното количество в банковата система и традиционно липсата на алтернативи за спестявания, които хората в България могат да имат и използват, водят интерес до това, че покупката в големите градове от години се превръща в тенденция, независимо какви са макроикономическите перспективи за света и Европа." Това каза пред камерите експертът.   От думите му стана ясно, че последните няколко месеци на година, а понякога и седмици, традиционно в столицата и страната се сключват рекорден брой сделки за недвижими имоти. Ръст на цените има в цяла София и имот, който се придобива в сграда, строена сега, е в пъти по-стойностен от такъв, който е купен преди кризата.   "Това се отчита в големите градове. Последните тримесечия винаги са най-активни", посочи той. Иван Велков допълни, че българският пазар за недвижими имоти се движи със собствена логика и ритъм.    Експертът е категоричен е, че броят на сделките, броят на сключените покупко продажби и броят на наемите, който е най-сериозният индикатор за оживление в един пазар, в никакъв случай не са извън рамките на нормалното за развитие на пазарите.   "Южните квартали в София започват да изчерпват капацитета си за строителство и в някои случай прекаляването на строителство в тези зони води до обратната тенденция", допълни той.  

comment 0
visibility 5392
Строителство на детски градини и училища

Столична община е предвидила 20,1 млн. лв. за изгражането на 10 детски градини

През 2020 г. Столична община е предвидила 20,1 млн. лв. за изгражането на 10 детски градини с общинско финансиране. Това съобщи в социалната мрежа зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов. Средствата са заложени в проекта на Бюджет 2020, който мина на публично обсъждане в четвъртък вечерта. Очаква се финансовият закон на Московска 33 да бъде приет от СОС на 6 февруари. от справката на зам-кмета става ясно, че през 2020 г. детски градини ще се строят и с държавно финансиране, както и с общинско. Ето какво и с какви средства ще се изграждат, обновяват и ремонтират в детски градини и училища в София: ДГ и училища с финансиране от МС 2020 г.Детски градини – 5 бр.:1. Изграждане на нова ДГ за 2 групи, кв. „Сеславци“, район „Кремиковци“ – 1 600 000 лв.;2. Реконструкция на съществуваща етернитова сграда за 9 групи на ДГ № 22, район „Люлин“ – 2 400 000 лв.;3. Нова сграда към ДГ № 116 за 5 групи, м. „Павлово-Бъкстон“, район „Витоша“ – 3 100 000 лв.;4. Разширение за 3 групи, административна част и обновяване на старата сграда ДГ № 119, район „Възраждане“ – 2 800 000 лв.;5. Изграждане на нова ДГ за 6 групи, м. „Горна баня“, район „Овча купел“ – 3 500 000 лв.;УЧИЛИЩА: 4 бр.1. Разширение на сградния фонд на 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, ул. „Позитано“ № 26, район „Възраждане“: I етап - Източен корпус, вертикална планировка и благоустрояване на дворното пространство от север на съществуваща сграда – 4 382 000 лв.;2. Училищна сграда за две подготвителни групи към 52 ОУ „Цанко Церковски“, кв. „Бояна“, район „Витоша“ – 850 000 лв.;3. Многофункционална спортна зала към 56 СУ „Константин Иречек“, район „Люлин“ – 4 млн. лв.;4. Изграждане на физкултурен салон и подпорна стена към ПГИИ „Проф. Николай Райнов“, район „Средика“ – 2 091 000 лв.Забележка: Ще се появят в сборния бюджет на СО при излизане на ПМС за целевата субсидия. ДГ с общинско финансиране 2020 - 10 бр. – 20,1 млн. лв.1. Нова ДГ за 6 групи, кв. 35, м. „Кръстова вада“, район „Лозенец“/3 000 000 лв. от СОПФ, от които 1 526 077 лв. за 2020 г./ – работи се;2. Реконструкция на етернитова сграда за 4 групи и изграждане на физкултурен салон на ДГ № 124, район „Красно село“ /2 500 000 лв. от бюджета на СО, от които 2 116 025 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР по договор – март 2020 г.3. Реконструкция на етернитова сграда за 10 групи на ДГ № 36, ж.к. „Дружба 1“, район „Искър“/2 600 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 525 487 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - юли 2020 г.4. Реконструкция на етернитова сграда за 10 групи на ДГ № 31, м.р. 2, район „Люлин“/2 200 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 764 222 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - септември 2020 г.5. Изграждане на нова ДГ за 6 групи, кв. 109, м. „Овча купел“, район „Овча купел“/5 487 695 лв. от бюджета на СО, от които 3 443 665 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - март 2021 г.6. Разширение на съществуваща сграда за две градински групи, една яслена група и физкултурен салон на ДГ № 4 „Слънчо“, с. Владая, район „Витоша” /2 020 000 лв., като 500 000 лв. от СОПФ, и 1 625 075 лв. от бюджета на СО за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - февруари 2021 г.7. Реконструкция на съществуващата етернитова сграда на ДГ № 30, ж.к. „Дианабад“, район „Изгрев“ /2 300 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 884 140 лв. за 2020 г./ - на 16.12.2019 г. е сключен договор за изпълнение, предстои откриване на строителна площадка, по данни от района на 10.02.2020 г.8. Реконструкция на етернитова сграда за 8 групи, разширение за 4 групи, основен ремонт на дворна инфраструктура на ДГ № 16, район „Студентски“/4 200 000 лв. от бюджета на СО, от които 2 500 000 лв. за 2020 г./ - решение за избор на изпълнител от 09.01.2020 г.9.Ново ДГ за 8 групи, УПИ I, кв. 40, м. „Манастирски ливади – изток“, район „Триадица“/6 300 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 000 000 лв. за 2020 г./ - На 01.08.2019 г. е обявена процедура за избор на изпълнител от СО.10.Преустройство, реконструкция и надстройка на основната сграда на ДГ № 20 и изграждане на пристройка-разширение за общо 8 групи, район „Подуяне /2 900 000 лв. от бюджета на СО, от които 2 715 000 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - юни 2021 г.  

comment 0
visibility 803
30 училище Братя миладинови

Йорданка Фандъкова: За мен като кмет на София най-важните задачи са здравето и образование...

Здравето и образованието на децата в столицата са едни от най-важните задачи за кметът на София Йорданка Фандъкова. Това заяви тя при проверката на строителството на 25-метров закрит басейн и физкултурен салон в 30 СУ "Братя Миладинови". Повече от 30 години сградата на басейна бе превърнат в руина, а сега през март децата в училището ще играят физическо в нов салон, а от началото на новата учебна година в район "Възраждане" ще ползват едно прекрасно и модерно спортно съоръжение като 25-метровия закрит басейн. "Басейнът представляваше опасност за целия район в центъра на София. С проекта и финансирането, предоставено на район "Възраждане" се поставиха две важни задачи - цялостна модернизация на физкултурния салон и построяване на нов училищен басейн. Дейностите са на финала. Работи се в срок и се очаква от март физкултурният салон да започне да функционира, след като се оборудва. Предоставили сме средства на районната администрация за това. От следващата учебна година 30-о училище, едно от много добрите в София с прекрасни деца, ще започне да ползва и училищния басейн. Как ще стане това ще реши директорът с Училищния съвет и районния кмет. За всяко семейство най-важното е децата да бъдат здрави, образовани и да имат бъдеще. За мен като кмет на София и за града смятам, че това са най-важните задачи - здравето и образованието на децата", каза кметът на София Йорданка Фандъкова пед журналисти. Столична община продължава да инвестира много сериозно в строителството и модернизацията в училища, детски градини и разбира се в спортни съоръжения, допълни кметът. "Не случайно София бе избрана за Европейска столица на спорта за постоянно, защото ние показахме, че имаме амбицията да създаваме максимално добри условия за детски и училищен спорт", коментира столичният кмет. Йорданка Фандъкова припомни, че за последните 10 години са построени и обновени 19 училищни сгради в това число и 5 училищни басейна. "Това е голяма моя гордост, защото всички те се използват. Да припомня, че 15 басейна в детски градини сме построили, така че Софя е една от столиците, в които има сериозен брой училищни басейни и басейни в детски гради. Дори за тях много столици ни завиждат. Продължаваме с тази инвестиция. Миналата година завършихме 7 училищни сгради и сега строим две. Тази година сме заложили още 4, в това число физкултурните салони на стотно училище и френската гимназия. Процедурите се правят в момента. Продължаваме да инвестираме и строим. Ивестициите в училища и детски градини предоставяме на районните кметове, които са много важни в нашата програма, за да ги насочват правилно и да контролират. Знаете от началото на тази година има нов заместник кмет, който ръководи нов ресор и обединява строителството в много сектори, както транспортната инфраструктура така и улиците, булевардите, площадите, ВиК мчрежата, канализация водопроводи и здравнито строителстов, училища и детски градини", каза кметът Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 875
Басейнът на 30 училище "Братя Миладинови"

Басейнът на столичното "Братя Миладинови" готов през пролетта (СНИМКИ)

С още едно спортно бижу ще се сдобият жителите на столичния район "Възраждане". Със сигурност обаче на 25-метровия закрит плувен басейн ще се радват най-много учениците в 30 СУ "Братя Миладинови". Изграждането на съоръжението е на финалната права. В момента там се връзва пречиствателната инсталация и други, необходими за функционирането на басейна. Довършват се и мазилките по стените. Вече е готово коритото, както осветлението, подовите настилки и съблекалните с душовете. В доброто изпълнение на проекта се увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. На първата си проверка днес бе и заместник-кметът по строителството инж. Цветан Божинов. С набитото си професионално око още при влизането на обекта той отбеляза, че се използват качествени материали и изпълнението е добро. В екипа на кмета бяха и главният архитект на София арх. Здравко Здравков, кметът на "Възраждане" Савина Савова, както и заместникът й по строителството арх. Диков. 25-метровият басейн ще бъде готов през пролетта, най-вероятно март, април т. г. След това започват изпитанията и тестовете на системите.Савова, която заедно със заместника си контролират строителството на обекта са категорични, че със сигурност новата учебна година децата ще ползват новия басейн. "Радостно е, че бесейнът е възстановен. Всяко дете, което плува е спасен човешки живот и най-доброто е, че с този басейн още много деца ще бъдат привлечени в спорта. Плуването не е агресивен спорт, учи на дисциплина, уважение и най-вече да превъзмогваш себе", каза Петър Стойчев, който е единственият българин, приет в Международната зала на плувната слава в САЩ и 11-кратен носител на Световната купа по плувен маратон световен шампион на 25 км в открити води през 2011 г. Именитият ни плувец също бе поканен и пристигна в училище "Братя Миладинови", за да види новите басейн и физкултурен салон. Присъствието му зарадва учениците и заедно с директора на училището, те си направиха снимка с най-титуливания български плувец. Повече от 30 години спортното съоръжение тънеше в разруха и се бе превърнало в сметище и свърталище на дрогаджии и пияници.Сега там има едно спортно "бижу", което си е направо за "завиждане". Заедно с басейна е изграден и чисто нов физкултурен салон. Цялата инвестиция на Столична община е за 3 млн. лв. Изпълнител на спортните съоръжения е ямболската фирма "Суперстрой инженеринг" ЕООД. Строителните дейности са в график и няма как да не са, тъй като районният кмет Савина Савова редовно контролира изпълнението на проекта. При едно от проверките на столичния кмет през лятото, тя препоръча да се направи зелен, екологичен покрив покрив, а не както е по проект черен. Това обаче било невъзможно. "Първоначалното предложението беше да направим зелен покрив на басейна на 30-о училище. Наистина подходихме много сериозно, направихме изследвания и проучвания, но се оказа, че проекта, които имаме и от гледна точка на конструкцията на сградата, това много би усложнило и променило проекта и е почти невъзможно. Затова излизаме с наше предложение, да се направи вертикално озеленяване на 2 стени, които ще бъдат между двете сгради - басейна и физкултурния салон. За изпълнението на тази идея можем да работим съвместно с преподаватели и студенти от УАСГ и Лесотехническия университет. Може да обявим и конкурс, за да изберем най-доброто решение съвместно с хората, които са експерти в тази област", обясни районният кмет на "Възраждане". Тя обясни, че следващият етап след приключване на строителството на басейна и физкултурния салон започва вертикалната планировка и ремонт прилежащото пространство - двора на училището. Там ще има спортни игрища със специална настилка, което ще превърне тази част от училището в спортен комплекс. Всичко това ще се изпълнява през лятото, така че за новата учебна година всичко ще е готово и учениците ще ползват всички нови спортни съоръжения.

comment 0
visibility 3069
Антисеизмично строителство в София

Инж. Георги Кордов пред Столица.bg: В България се строи по строги правила и най-добрите ан...

В България и София се прилагат едни от строгите изисквания за антисеизмичност в строителството. Категорично не съм несъгласен с написаното в "Ню Йорк таймс", защото за новото строителство в България има въведени правила от 1987 г. Това заяви пред Столица.bg инж. Георги Кордов, председател на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране и на Регионална колегия София-град, в която членуват 5500 инженери. "През 1987 г. се въведоха норми за прединвестиционно проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони. Новата наредба е от 2012 година и тя е съгласувана с Европейската система за проектиране на сгради и съоръжения - Еврокодове. Това означава, че всички сгради, които са по обществени поръчки са изключително важни и новите сгради в България се строят по строги правила според най-добрите антиземетръсни тенденции, коментира инж. Кордов. Той припомни, че България има правила за антиземетръсно строителство още от 1964 година. Инж. Георги Кордов беше във втората група експерти, от 10 до 15 декември т. г., които посетиха Албания след разрешителното земетресение през ноември т. г. В продължение на 5 дни са обследвали над 170 сгради и са оказали компетентна помощ след пораженията от земетресението. "Добре познавам тяхното строителство. Между изискванията в България и Албания, България - Северна Македония, България - Сърбия има огромна разлика. Ние първи въведохме Европейската система - Еврокодове. Още с Наредбата през 2012 година осигурихме стабилност и интисеизмична устойчивост на сградите в България", коментира председателят на Камарата на инженерите. В София и всички високи сгради се изпълнявали по същестувващите нормативни документи за проектиране и изпълнение.  "В камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в София град през последните години се провежда специален Експертен съвет за оценка на проектирането на високи сгради. През него са минали четирите най-високи здания в столицата - Младост, Солни пазар и други. Това се прави по искане на главния архитект на София арх. Здравко Здравков. В Експертния съвет членове са най-доказаните експерти в строителното инженерство, което отговаря изцяло на съвременните строителни норми", коментира инж. Курдов. За жилищното и общественото строителство няма сгради, които да не отговарят на нормите, а те са най-добрите на Балканите. В нашите нормативни документи се посочва включително какъв бетон и каква арматура да се използва и това се контролира на строителната площадка, категоричен е председателят на Камарата. Той уточни, че с внимание се подхожда към сгради в София, строени в периода от 1920 до 1940 г., в които е направено преустройство на партерните етажи. Но трябва да се има предвид, че това не е ново строителство, а преустройство, предупреди инж. Кордов.

comment 0
visibility 1455
Детски градини в София

Столична община строи 4 нови детски градини и разширява още 11 през 2020

Столична община е планувал да построи 4 нови детски градини и да разшири съществуващите сгради на още 11 през идната 2020 г. Това бе съобщено днес на семинара за обсъждане на проекта за бюджет на Московска 33. 486,6 млн. лв. са заложени за образование за 2020 г. Това е с над 55 млн. лв. повече от 2019 г. Средствата са насочени за общински училища, детски градини държавна отговорност. В повечето пари са включени и увеличението на заплатите на учителите. В проектаза бюджет 435,9 млн. лв. са за държавни дейности, а за местни дейности са 38,617 млн. лв. без капиталовите разходи. Очевидно, че строителство на детски градини е един от приоритетите на Столична община. През идната година ще започне строителството на още 4 нови детски градини. Предвидено е те да са в "Манастирски ливади, район Триадица, в кв. Овча купел, кв. Горна баня, район Овча купел, в район Витоша - нова сграда за 5 групи към съществуващата ДГ №116. Разширение ще се направи в още 4 детски градини, които са в районите Витоша - ДГ №4, Връбница - ДГ №138, Възраждане - ДГ №119 и Красно село - ДГ №8. Реконструкции и разширения ще се направят на други 7 сгради на детски градини, които са стари и са от ентернитови плоскости. Такива все още има в районите Красно село - ДГ - 124, Люлин - ДГ №31, Искър - ДГ №36, Изгрев - ДГ №30, Студентски - ДГ №16 и Подуяне - ДГ №20. През 2019 г. е завършило строителството на 4 нови сгради на детски градини в столичните райони Искър - 96. В нея има 2 нови групи и физкултурен салон. Това съобщи в презентацията си зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов. На разширение и повече деца се радват и във Витоша, където бяха завършени две детски градини - ДГ 60 "Бор" в Княжево с групи и физкултурен салон и в кв. Павлово - 3 нови групи и физкултурен салон. С 3 групи и салон за спорт се разшириха децата и в район Студентски в кв. Мусагеница. До края на тази година ще приключи строителството на градина в "Кръстова вада", район Лозенец, която е за 6 групи и ще е първата в тази част на столицата. Приключва и изграждането на 135-а детска градина с 6 групи на мястото на старата ентернитова в кв. Курило, район Нови Искър. През 2019 година бяха разкрити 8 нови групи в градините в район Панчарево, Красно село, Банкя и Искър. Там бе направено преустройство на съществуващите помещения. Общо през отиващата си година за открити 26 нови групи за 585 места в София.

comment 0
visibility 666
Нов стадион на ЦСКА

Строителството на нов стадион на "Армията" най-рано през пролетта

Строителството на нов стадион на "Българска армия" в Борисовата градина най-вероятно ще започне през пролетта на 2020 г., прогнозираха пред Столица.bg от ПФК ЦСКА. Спортното съобръжения получи благословията на главния архитект на София с издаване на разрешително, а също и на МС преди месец. На свое заседание кабинетът одобри създаването на съвместно дружество между държавното "Сердика спортни имоти" и ЦСКА. Това се направи с цел да се построи ново модерно спортно съоръжение. До пролетта трябва да е готова и пълната строителна одкументация за стартирането на изграждането. В момента вървят административни поредури и няма никакъв казус за решаване, категорични бяха от ЦСК пред Столица.bg. Вече е започнала оценката на спортната база, която включва ст. Българска армия и базата в Панчарево. Имотите ще бъдат апортирани в съвместното дружество от страна на държавното. Собствениците на ПФК ЦСКА пък влизат с левовата равностойност на имотите. Оценката е необходима за учредяването на новото съвместно дружество "Спортни имоти Българска армия". Оценката ще се направи от 3-членен екип от лицензирани специалисти, които ще огледат двата спортни комплекса. Формално е необходимо Министерският съвет да издаде нареждане за оценяването, което според запознати ще се случи през тази седмица, пише "Тема спорт".  По предварителни данни имотите са на стойност между 20 и 25 милиона лева. Сумата, която бъде определена от оценителите, ще се внесе от ЦСКА като капитал на съвместното дружество с държавата "Спортни имоти Българска армия". Отделно клубът ще налее още 40 милиона лева в дружеството като привнесен капитал. Така ще се получи сума около 60 млн., която ще бъда използвана само за реконструкцията на стадиона и дейностите по Панчарево.

comment 0
visibility 2395
Строителство София

София е лидер по издадени разрешителни за строеж през трето тримесечие

В София са издадени най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради през третотто тримесечие на годината. Общо това са 263 разрешителни, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).  Очаквано столицата е на първо място, следвана от Варна - 203, Пловдив - 187, София област - 132 и Благоевград - 111. Лидер е пак Сафия и в започналото строителство на най-много нови сгради - 3839 от началото на годината. Следват Варна - 1385, Пловдив - 859, Бургас - 646, и Кърджали - 521. Разбивката показва, че строителство на най-голям брой нови сгради е започнало в областите Пловдив - 200 жилищни и 67 други сгради; София (столица) - 198 жилищни, 3 административни и 28 други сгради; Варна - 138 жилищни и 37 други сгради; София - 83 жилищни и 51 други сгради; Стара Загора - 58 жилищни и 61 други сгради, сочат данните на НСИ. Общо през третото тримесечие на 2019 г. е започнал строежът на 1156 жилищни сгради със 7021 жилища в тях и с 908 670 кв. м обща застроена площ, на 13 административни сгради/офиси с 12 301 кв. м РЗП и на 666 други сгради с 390 746 кв. м РЗП. През третото тримесечие на 2019 г. местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1630 жилищни сгради с 9018 жилища в тях и 1 110 322 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 23 административни сгради/офиси с 58 419 кв. м РЗП и на 1 188 други сгради с 694 726 кв. м РЗП. Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради се увеличават с 2.5%, броят на жилищата в тях - с 6.6%, а общата им застроена площ - с 3.0%. Издадените разрешителни за строеж на административни сгради намаляват с 25.8%, а тяхната РЗП - с 6.0%. При издадените разрешителни за строеж на други сгради е регистрирано нарастване с 1.7%, а при общата им застроена площ - с 18.0%.

comment 0
visibility 22493
Пробивът в Люлин по бул. Петър Дертлиев

Започна разчистване за строежа на пробив от Люлин 5 към Околовръстното

Багер започна разчистването и подготовката на терена за изграждането на пробив в столичния Люлин. Техниката работи от два дни там, забелязаха живеещи в квартала. Проект на Столична община предвижда изграждането на трасе, което да свърже квартала с Околовръстното (снимки 2). Готова е и строителната документация и съвсем скоро ще започнат строителните дейности. Пробивът е отклоненине по околовръстното трасе на Люлин - бул. Д-р Петър Дертлиев и ще стига до колелото на Околовръстното. Целта на новия път е да се разтовари вътрешнокварталния трафик и да се улеснят транзитно преминаващите. Живеещите в Люлин са доволни, че плануваният пробив скоро ще бъде реализиран и от Люлин 5 директно ще се излиза на Околовръстното. В момента трябва да се премине по цялата "Д-р Петър Дертлиев", по продължението "Добринов скала" и едва на кръстовището с "Царица Йоанна" може да се излезе към Околовръстното. След безкрайни дела, точещи се над 10 години, започва изключително важния за квартала пробив. Той ще поеме повечето трафик на двете кръгови. Целият квартал ще види малко спокойствие, коментираха люлинчани в социалната мрежа.

comment 0
visibility 5227
Тестват комплексно системите за управление на метрото

Тестват комплексно системите за управление на метрото, строителството е на финала (СНИМКИ)

До края на октомври приключват всички строителни дейности по станциите и трасетата на метрото от Третата линия, научи Столица.bg. Архитектурно и строително всичко ще бъде завършено. Вече са приключили и изпитанията на влаковете по новата метролиния, каза директорът на Метрополитен проф. инж. Стоян Братоев. Той обаче уточни, че ще продължат тестовете на системите за управление. Те са общо 6 и всяка една вече е минала успешно пробите, но ще продължи комплекстното тестване, как ще сработят. Това се прави в движение на метровлаковете, обясни Стоян Братоев. Усилена работа кипи на метростанциа "Театрална", на кръстовището на "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Мадрид", видя Столица.bg. Продължават дейностите по възтановяването на пространството отгоре над спирката. Там ще има цветни алеи, озеленяване, както и архитектурното завършване на станцията с поставянето и на обозначителни знаци и вход за слизане към метрото. До нова година се очаква по новата Трета метролиния да тръгнат влаковете от първия етап. Новото по трасето от Красно село ще са стъклените прегради на станциите, които са с врати и се отварят синхронизирано с тези на влака. Това се направи за сигурност на пътниците. Такива прегради ще бъдат монитрани и на станциите от другите две линии, но на по-късен етап. За дъворшването на строителните дейности от днес влиза в сила промяна на движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", както Столица.bg вече писа, по-рано днес.    

comment 0
visibility 2942
Нов стадион на Армията в Борисовата градина

Анкета на Столица.bg: Да се построи нов стадион на Армията в границите на сегашния

Да се направи нов стадион на Българска армия в сега съществуващите граници в Борисовата градина. Това сочат резултатите от анкетата на Столица.bg - Одобрявате ли проекта за ПУП на Борисовата градина? От над 1020 гласували. 89% от участниците отговарят, че проектът им харесва, но трябва да има нов стадион на Армията. Според проекта на  арх. Атанас Ковачев там може да се направи ремонт или реконструкция, която включва премахване на пистата и покриване на трибуните. Собственикът на ЦСКА вече има 3 варианта на проект за нов стадион, като в единия се предвижда подземен паркинг за 3000 места. Идеята за нов стадион се подкрепя и от спортния министър Красен Кралев.  Като цяло предложеният ПУП се одобрява от гражданите, защото запазва Борисовата градина от строителство. Но, разбира се, че има много мнения и становица за промени на конкретни обекти и детайли в устройството на Борисовата градина. 5% от гласувалите харесват проекта, тъй като е щадящ за зеленината и растителността. Други 13% не одобряват строежа на нови паркинги, в момента имало къде да се спират автомобилите. 2% от участниците в анкетата харесват ПУП-а, но искат да се премахнат Маймунарника, Веселото село и автокъща Капитолия, която е в съдебен процес със Софийски имоти. На първа инстанция общинското дружество спечели спора. 3% от столичани искат да се възстановят емблематичната къпалня Мария Луиза и Летния театър и да се ползват. Засега обаче това е невъзможно, тъй като и двата имота са апортирани в частно дружество. Над 1000 мнения и становища изпратиха гражданите в трите районни администрации на Столична община - Изгрев, Лозенец и Средец, в чиято територия попада най-голямият парк на София. На 26 юни т. г., сряда е публичното обсъждане на ПУП на Борисовата градина, след като проектът бе представен от арх. Ковачев на 5 юни т. г.

comment 0
visibility 660
Район Витоша петиция за застрояване

Сградите в район Витоша до 7 м високи

Ограничения на строителството или по точно на устройствените параметри в район Витоша предложиха от местното кметство. Кметът инж. Теодор Петков и екипа му стартираха петиция и със събиране на подписи ще настояват за въвеждането на нови правила при застрояването в кварталите в района. Искаме намаляване на параметрите, ако сега на 1 декар може да се застори с 1000 кв. м РЗП, то трябва да се намали на 700 кв. м РЗП, например, обясни пред Столица.bg зам.-кметът на Витоша Кънчо Кънев. Той потвърди, че друго изискване ще е там където няма канализация да не може да се посторят повече от 3 самостоятелни имота, като например в една сграда да няма повече от 3 апартамента. Също така да се огриничи до 7 метра и височината на строителството. Това ще даде възможност да се запази красивата панорама при съседни сгради. Всички тези ограничения са резултат от искания на гражданите. Кметът на Витоша имаше срещи с жителите на всички квартали в района. Именно по настояване на гражданите сега се предлагат нови правила на строителство в един от най-апетитните райони на Столична община. До края на юли ще се събират подписи за петицията. Според Кънев не би трябвало сторители да се противят, тъй като пиремането на ограниченията ще вдигне дената на квадратния метър ново строителство заради възможността да има добри панорамни изгледи от имотите. Възможностите за промяна ще бъдат коментирани и обсъдени и с главния архитект на София Здравко Здравков, а след това петицията ще бъде внесена в Столична община, в комисии и в СОС за обсъждане. Също така ще се проведе и обществено обсъждане с гражданите. Най-бързият път до реалните промени може да се постигне през парламента чрез искане за промяна на ЗУТ. Крайно време е да има ясни и точни критерии, и правила, коментират граждани.  

comment 0
visibility 5017
Аквапарк "Възраждане"

Аквапаркът във "Възраждане" готов през ноември (СНИМКИ и ВИДЕО)

Аквапаркът за 9,5 млн. лв. във "Възраждане" ще е готов на 5 ноември т. г. Това потвърди Димитър Шивачев, изпълнителен директор на Софийски имоти. Общинското дружество е изпълнител на атрактивния проект и в рпеализацията няма нито един лев от общинския бюджет, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. 5 млн. лв. са от фонд "Мениджър", а останалите пари се осигуряват от Софийски имоти. Общинското сдружество се сдоби със скандална слава и съдебни дела в резултата на разграбването под управлението на Тошко Добрев. Въпреки трудностите "Софийски имоти" успя да се стабилизира икономически и вече инвестира в София. Аквапаркът е разположен на 24,5 декара площ и е част от големия новоизграден парк "Възраждане" между ул. Скобелев, ул. Партений Нишавски и ул. Добруджански край. В него ще има 5 открити басейна за възрастни и за деца на различна възраст. Те са на площ от 6,5 декара. В най-големия от тях ще са водните пързалки. Началото им пък ще е на 8,6 м и ще започват от покрива на сградата, в която е разположен СПА центъра. "Съобразили сме височината, за да не достига шумът до съседните жилищни блокове. Дърветата също изолират, а и отстоянието от блоковете е 43 м", обясниха строителите. Столичният кмет Йорданка Фандъкова днес провери, докъде е стигнало строителстовто на водния атракцион. Изпълнителният директор на Софийски имоти Димитър Шивачев подробно запозна столичния кмет с изграждането и разпределнието на съоръженията и направиха обиколка на обекта. Вече са изградени петте овални, външни басейна. В подземния етаж на СПА центъра ще има 25-метров басейн за плуване. "Реално изграждаме нови 25 дка пространство, като 19 от тях са реално парк, а на останалата територия за първи път в София ще бъде изграден обществен аквапарк. С този порект придаваме зелена площ на София", каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че е имало в това пространство първо е трябвало да се изчисти собствеността, но благодарение на Софийски имоти и с подкрепата на СОС, столицата ще има аквапарк. В новото райско място за столичани и гости ще се използва само минерална вода от Баталова воденица. Пред СПА центъра ще има чешма, хората да си наливат вода. "Има голям дебит на минерлан вода, който досега не е използван", уточниха изпълнителите. От общата площ на аквапарка 18 декара е озеленяването и там ще бъдат засадени над 600 дървета. Въпреки строителството, днес в парковата част почиваха майки с деца и възрастни. Те се забавляваха около работещите вече шадравани откъм централния вход на ул. Скобелев. От някогашната индустриална зона, където се продаваха строителни материали и горива нищо не е останало. Пространството е изцяло преборазено и ще се превърне в зелена зона за релакс, забавление и почивка. Докато строители показваха на кмета разпределинето на СПА центъра, на кортовете на Спортна София, които граничат с аква парка, малчугани усилено тренираха. След получаването на акт 15 ще трябва време, за да свикат от ДНСК комисия за акт 16 - за въвеждане в експлоатация. След това започват тестовете на системите на басейните и едва тогава аквапъркът ще отвори за посетители, обясниха от Софийски имоти. Но със сигурност първите столичани ще влязат през пролетта на 2020 г.  

comment 0
visibility 618
Софарма

"Софарма" отложи изграждането на завод в София

"Софарма" няма да строи планираният нов лиофилен завод в София, съобщава Моnеу.bg., цитирайки фармацевтичнта компания. Това беше решено през 2018 г. и от компанията смятаха да инвестират 30 млн. лв.  В новата база трябваше да се увеличат производстевните мощности и да се повиши продущцията на мeтилпpeднизoлoн. След анализи и възможностите за инвестиции в изграждането на завода от "Софарма" са решили, че това е икономически неизгодно за компанията на този етап. Според Πeлaгия Bиячeвa, диpeĸтop зa вpъзĸи c инвecтитopитe, пocoчи, чe в бъдeщe тoвa мoжe дa ce пpoмeни и зaвoд вce пaĸ дa бъдe изгpaдeн. Скоро ще стартира cтpoeжa нa зaвoдa в Kaзaнлъĸ, който е тяcнo oбвpъзaн c oчaĸвaнoтo peшeниe нa aмepиĸaнcĸaтa Aдминиcтpaциятa пo xpaнитe и лeĸapcтвaтa (FDА). Организацията paзглeждa възмoжнocттa нa щатския пазар дa ce пpoдaвa бългapcĸия пpoдyĸт зa oтĸaзвaнe нa цигарите.   

comment 0
visibility 1601
Разширяване на 12 ДГ Лилия в кв. Мусагеница, район Студентски

Още 80 деца ще поеме новата сграда на 12 ДГ в "Мусагеница" (СНИМКИ и ВИДЕО)

С три нови групи ще се увеличи 12 детска градина "Лилия" в кв. Мусагеница, район Студентски. В момента там усилено продължава строителството на нова сграда, която е свързана с топла връзка със съществуващата. РЗП-то е 1100 кв. метра и в двуетажната постройка ще се помещават три нови групи - 2 детски и една яслена, видя Столица.bg. В момента една от най-големите градини в район "Студентски" има 10 групи, а когато пристройката отвори врати, през есента, общо ще станат 13. Новата сграда е на стойност над 1,5 млн. лв. без ДДС и в нея за първи път градината ще има физкултурен салон и учителска стая. Съществуващата сграда, построена през 1973 г., също е ремонтирана и санирана. Заедно с изграждането на нова база в дворът на градината, 10 декара, ще се направят и 13 нови детски площадки и една спортна, каквито са изискванията по наредба. Сега в "Лилия" учат 280 деца, а с новата сграда те ще станат около 360. Това ще даде възможност да се осигури място на всички малчугани в района. "На първото класиране останаха около 80 неприети деца. Новите места ще се пуснат през есента", каза директорът на "Лилия". На проверка днес строежа обиколиха столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по образование доц. д-р Тодор Чобанов, директорът на "Образование" на Столична община Мария Минчева. Тя бяха посрещнати от кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев и заместникат му Велина Влахова. Дилчев бе категоричен, че до края на август новата сграда трябва да е готова. Пред кмета Йорданка Фандъкова директорката на градината потвърди, че с Дилчев вече са избрали и оборудването на градината. В пристройката е предвиден и асансьор, който ще осигурява достъпност на деца с увреждания. Учителите пък също са доволни, защото за първи път ще имат и учителска стая. "Това е една от тези 7 градини, които строим в момента. Спорт и образование е най-добрата грижа за семействата и най-важното за града. Строителството на детски градини и училища ще продължи с изграждането на нови квартали, защото те са привлекателни за младите семейства. Преди години е направена голяма грешка, да се закриват детски гардини и да се продават сгради", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова през журналисти и пропомни, че до момента са построени 90 сгради. Тя сама се увери, че децата в новите групи ще имат достатъчно пространство за игри, уроци и отдих. "Квадратурата е според изискванията и са осигурени тези 4 квадрата за дете", каза пред Столица.bg представител на строителя Пи Ем Груп. През есента се затваря и друга голяма градина в район Студентски - 12-та. Тя е от старите ентернитовите и ще се прави цялостна реконструкция, уточни районният кмет Дилчев.

comment 0
visibility 961
Бойко Борисов на магистрала Европа

Започнаха строителството на магистрала "Европа" от София до Калотина (СНИМКИ)

Започна строителството на автомагистрала "Европа" от София до Калотина. Тя трябва да свърже столицата със сръбския град Ниш и оттам пътят за Европа. Сръбският участък вече е напълно готов от границата до Ниш. Тя ще бъде изградена на три лота, като от днес се строи отсечката от Драгоман до Сливница. Модернизацията на вече съществуващият път включва изграждането на ново платно, надлези, подлези и разширяване на габаритите. Началото на строителството бе дадено лично от премиера Бойко Борисов. Магистралата трябва да е готова до 2021 г. ''За нова година, догодина, хората трябва да ходят лесно до Европа. От Бургас като тръгнат до Белград и Мюнхен не трябва да има светофар, това сме се разбрали с колегите, или от Истанбул през София до Белград, и от Солун до София същото'', каза пред журналисти Борисов. Общата инвестиция в магистралата е над 230 милиона лева.