Тема: СУ

comment 0
visibility 2648
Промяна: Вече приемат "Право" в СУ с матура по български

Промяна:Вече приемат "Право" в СУ и с матура по български

Софийският университет направи промени в Правилника за приемане на студенти за новата академична година. Това се прави във връзка със заповед на Министъра на здравеопазването № РД-01-268 от 15.05.2020 г. Информацията е публикувана на страницата на най-старото ни висше училище в интернет.    За новата учебна година в СУ ще се признават оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми.   Софийският университет ще проведе кандидатстудентски изпити по биология и химия за специалностите „Медицина“ и „Фармация“ и по математика ІІ за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет. С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.   Кандидатстването в специалност „Право“ ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.   Кандидатстудентските изпитите ще се проведат както следва:   - Химия – от 9.00 часа на 14 юни 2020 г.;   - Биология – от 9.00 часа на 20 юни 2020 г;   - Математика II – от 9.00 часа на 21 юни 2020 г.   Кандидат-студентите, които до този момент не са подали заявления за явяване на изпит, могат да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено чрез електронизирана система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.   Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.   Кандидат-студентите се регистрират за класиране в срок от 22 юни до 3 юли 2020 г. чрез електронизираната система на адрес: https://online.uni-sofia.bg с линк от главната страница на Университета – http://www.uni-sofia.bg.  

comment 0
visibility 726
СУ

Дистанционното обучение в СУ до края на май

Дистанционното обучение на студентите от Софийския университет ще продължи до 25 май, според заповедта на ректора на учебното заведение Атанас Герджиков. Пропуснатите занятия ще се наваксват след възстановяване на присъствените часове. Отлагат се всички студентски практики, дори и тези в университетските болници и външните институции. Всички, които вече са започнали, ще бъдат прекратени. Отменени са всички пътувания зад граница на служители и студенти на университета. Преустановяват се всички масови мероприятия на университета. Спешните решения ще се гласуват електронно на академичния, катедрените и факултетните съвети. Студентските столове са затворени.

comment 0
visibility 801
Боил Банов: Дупките по фасадата на СУ ще бъдат запълнени

Боил Банов: Дупките по фасадата на СУ ще бъдат запълнени

  Дупките по фасадата на Софийския университет ще бъдат запълнени. А следващата седмица най-вероятно ръководството на висшето училище ще получи акт. Това каза пред БНТ министърът на културата Боил Банов. Причината за тези мерки станаха снимки в социалната мрежа през уикенда как по фасадата на университета се правят нови дупки за поставянето на климатици.    Столичани алармират: Дупчат фасадата на СУ за климатици (СНИМКИ)   Боил Банов за дупките по фасадата на СУ: Ще има немалки глоби   Софийският университет: Махат се стари климатици, няма нови дупки   "Проверките показват, че се подменя климатичната инсталация и вместо да се премахнат, както е по предписание на Столична община, всички климатици, се бият дупки да се монтират нови под някаква схема, която от университета са решили, че е добра", обясни пред камерите Боил Банов.Той като подобно действие е рецидив при тях, и на други места управлението на собствеността, което е свързано с паметници на културата към университета, не е е най-силната част на тази институция, ще бъдат вероятно глобени максимално. Сигурно 30 000 лева, обясни министърът.   Той не е говорил с ректора откакто се е случило това и не го счита за необходимо. В случая има ясно нарушение, категоричен е Банов. По негово мнение има някой, който се занимава с имотите им и той е некомпетентен.   "Вместо да си изплющиш климатичните тела на централната фасада, ти можеш да ги отведеш някъде назад. Съзнанието за това, че обитаваш и поддържаш сграда паметник на културата е нещо, което се гради във времето", коментира Банов.

Реклама
comment 0
visibility 986
Боил Банов за дупките по фасадата на СУ: Ще има немалки глоби

Боил Банов за дупките по фасадата на СУ: Ще има немалки глоби

Министърът на културата Боил Банов се закани да има немалки глоби за надупчената фасада на Софийския университет. Той отиде на място да провери дали ремонтните дейности продължават. По-рано днес граждани алармираха в социалната мрежа, че се дупчи паметник на културата за слагането на климатици. Банов инспектира висшето училище заедно с директора на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” Александър Трайков. Столичани алармират: Дупчат фасадата на СУ за климатици (СНИМКИ) "Днес в 12 часа съпругата ми ме информира, че в социалните мрежи се разпространява снимка, на която се вижда, че се извършват ремонтни дейности по фасадата на Ректората на Софийски университет", заяви министърът пред журналисти. И допълни: "Изпратих Трайков да провери. На място веднага е дошла полиция и ремонтните дейности са спрени. Всичко е приложено по закон". Според Банов е обидно, че институциите не спазват правилата и "смятат, че са над закона". Министърът е на мнение, че така не се дава добър пример на обществото. Направените ремонтни дейности са поправими, но за тях не е имало проект, казва още той, цитиран от  Нова телевизия. От администрацията на висшето учебно заведение в същото време обясняват, че реално бригадата премахва загрозяващи фасадата външни тела на климатици. Дейността се извършвала по заповед на общината. "Общината може да им е казала да си махнат климатиците, но това не значи да се слагат нови", категоричен бе Банов. Александър Трайков обясни, че за подобни нарушения глобите са между 3000 и 5000 лв.

comment 0
visibility 1516
Столичани алармират: Дупчат фасадата на СУ за климатици

Столичани алармират: Дупчат фасадата на СУ за климатици (СНИМКИ)

През днешния ден върви дупчене фасадата на Софийския университет. А причината е слагане на климатици. За това съобщиха възмутени свидетели на операцията в социалната мрежа. Хората недоволстват, защото сградата е обявена от години за паметник на културата. В интернет мненията под публикуваните снимки се разделиха на няколко лагера. Едни коментираха,че идеята е била от доста време. Дори работници са мерили и оглеждали. И просто сега използват,че няма особено много хора в района. Други пък казваха, че явно някой е разрешил манипулацията. Има Академичен съвет и още куп администрация- да се пита за подробностите. Имаше и гласове, че сградата няма топлоизолация. Август месец става 44 градуса и вътре не се живее. И дори и паметник на културата, вътре трябва да се работи нормално. Малко, след като информацията за климатиците се появи в медиите, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков реагира.И посегателството върху сградата на най-старото висше училище  у нас бе спряно.  "Нашата проверка е установила, че монтажът на климатици на СУ се извършва без съгласуван проект с НИНКН и работата е спряна. Уведомен е инспектората към Министерство на културата. Иначе работниците на място са обяснили, че преди година е получено писмо от СО с препоръка да се премахнат външните тела на климатиците и сега са започнали да правят инсталация с едно голямо тяло", съобщи във Фейсбук кметът на "Средец".

comment 0
visibility 1699
СУ- дистанционно обучение

И Софийският университет на дистанционно обучение заради COVID-19

Учебните занятия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се провеждат дистанционно. Това се прави във връзка със заповедите на здравния министър и на ректора на СУ с цел ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19 (коронавирус). Това съобщиха от най-старото висше училище у нас.    Студентите могат да ползват системата за електронно обучение Мудъл на Университета (https://elearn.uni-sofia.bg и съответните адреси във факултетите, в които има самостоятелна Мудъл платформа), до която имат достъп с потребителското им име и парола от Системата за управление на студентска информация (СУСИ).   От СУ препоръчват на младите хора да проследяват съобщенията в курсовете, които посещават по учебен план, намиращи се в "Моите курсове" в системата за електронно обучение. Да проверяват за допълнителна информация на сайта на факултета, в който следват, за допълнителна информация относно промяна в графика или средствата, чрез които се извършва обучението. Да следят и електронната си поща за информация от преподавателите, относно конкретни указания за учебния процес.  

comment 0
visibility 2650
спиране  на занятията

Заради коронавируса: Софийският университет спира занятията до 15 март

Ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" взима мерки за превенция заради потвърдените у нас случаи на коронавирус. Да бъдат спрени  присъствените учебни занятия  от 9 до 15 март, с изключение на вече насрочените държавни изпити, защити на дипломни работи и публични защити на дисертации, в случаите, когато е невъзможно да бъдат отложени. Това се казва в заповед на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, която е за ограничаването на опасността от разпространение на заразата.   Пропуснатите занятия ще бъдат наваксани след възобновяването им и след изготвянето на нов график на учебния процес. Дотогава препоръчвам поддържане на образователния процес - неприсъствено чрез дистанционни средства, и с обучение в платформата Мудъл, се казва в заповедта на ректора на СУ. В нея се информира, че ще се преустановят всички масови мероприятия, които се организират в Софийския университет, включително конференции, дискусии, публични лекции, представления, концерти и други културни събития, спортни прояви, катедрени и факултетни съвети, и събрания. Неотложните решения на катедрените и факултетните съвети ще се гласуват електронно.   Кандидатстудентската кампания продължава по обявения график, освен ако епидемиологичната ситуация и препоръките на Националния оперативен щаб не наложат друго.   Ректорът на СУ препоръчва максимално ограничаване на всички командировки и пътувания на академичния състав, на служителите от администрацията и на студентите в чужбина, освен по изключение в случаите, в които не могат да бъдат отложени или отменени.      

comment 0
visibility 1951
отнемане на звания

Софийският университет отне почетните звания на четирима, свързани с нацизма

Софийският университет отне посмъртно почетните звания "Доктор хонорис кауза" на четирима души, свързани с управлението на нацистка Германия, съобщават от БНР.    Академичният съвет на най-старото висше учебно заведение у нас е отнел титлите, дадени през 1939 и 1940 година, на Ханс Франк, Бернхард Руст, Едвалд фон Масов и Едуард Колрауш.   Франк е бил личен юридически съветник на Хитлер и е осъден на смърт за военни престъпления по време на Нюрнбергския процес. Руст е министър в Третия Райх и групенфюрер на СА, който се самоубива в навечерието на германската капитулация. Масов е висш военен от СС, а Колрауш е изтъкнат юрист, награждаван от Хитлер.    Според академичния съвет на СУ е "очевидно", че "посочените четири лица" нямат място сред заслужилите личности от областта на науката, културата и политиката, награждавани с почетни докторати.   Отнемането на званията се случва седмица, след като български националисти провалиха за втора поредна година дискусия на тема фашизъм в рамките на университета.  

comment 0
visibility 411
турнир

Волейболистите на СУ победиха на коледния турнир в зала "Триадица"

В столичната зала "Триадица" се състоя коледен празник „Да подкрепим колективните спортове“. Турнирът този път бе посветен на най-успешния български колективен спорт – волейболът. Ученици от столичните училища участваха в демонстрациите и надпреварата с цел популяризиране на спорта сред подрастващите. Организаторите на събитието от Фондация „София – Европейска столица на спорта“ и Столична община бяха осигурили ранички, тениски и други предметни награди, като всеки малчуган си тръгна с подарък в навечерието на новогодишните празници. В състезанията се включиха деца на възраст 12-13 години. С победата при момчетата триумфираха представителите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Момчетата на треньора Петър Колев, първо надиграха тима на ВК "Люлин" след много оспорван тайбрек и победа само с две точки, а след това също с две точки се наложиха и над ВК "Казийски" и така си осигуриха титлата. Втори остана ВК "Казийски", а трети ВК Люлин. „От близо 10 години развиваме волейбола с детски и юношески отбори в Софийския университет. Добре е да има повече подобни турнири за малките, защото от тях тръгва пътя към големия спорт и важните състезания,“ каза наставникът на шампионите Петър Колев, главен асистент в Департамента по спорт към СУ „Св. Климент Охридски“ Децата бяха поздравени и наградени от Анатоли Илиев - организационен секретар на София – Европейска столица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES Europe. Той отличи призьорите и пожела на младите спортисти весели Коледни празници и много здраве, щастие и победи през новата година. Празникът в зала „Триадица“ бе последното от 92-те основни активности в календара на „София – евростолица на спорта“ за тази година. Следващото голямо събитие от инициативата е петото издание на „Витоша зимен фест - Световен ден на снега“, с който на 18 януари, събота, ще стартира поредицата от над 100 основни и приблизително още толкова съпътстващи прояви, предвидени в програмата за 2020 година.

comment 0
visibility 506
Цвета на паметника на Климент Охридски

Кметът на София и ректорът на СУ поднесоха цветя на паметника на Климент Охридски

Кметът на София Йорданка Фандъкова поднесе цветя на паметника на Св. Климент Охридски в едноименната градина в центъра на града. Венци и цветя на паметника положиха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков. Православната църква почита днес, 25 ноември, Свети Климент Охридски. Денят е и патронен празник на най-старото ни висше училище – Софийския университет. Свети Климент Охридски е един от най-видните български средновековни книжовници и учители. От „Пространното житие на Климент Охридски” научаваме, че „Климентовите ученици са най-добри по знание и биват поставяни за четци, дякони и свещеници. Климент Охридски е автор на първото житие – безценен литературен паметник на Константин Кирил Филосов. По времето на цар Симеон Велики Климент е ръкоположен за пръв епископ на България.

comment 0
visibility 2237
преизбран

Преизбраха старият- нов ректор на СУ "Св. Климент Охридски" след 6 часа дискусия

254 от членовете на Общото събрание гласуваха проф. Анастас Герджиков да бъде преизбран за ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“, съобщи БГНЕС.   Герджиков беше единственият кандидат, който направи отчет за свършеното през изминалия мандат и начерта целите пред университета. Изслушването и дискусията в "Алма Матер" бяха над 6 часа.   Старият-нов ректор заяви, че целите в новия 4-годишен мандат са свързани с повишаването на държавната субсидия, собствените приходи на висшето училище, оптимизиране на разходите, осигуряване на допълнителни средства за 60% увеличение на заплатите, средства за ремонти и поддръжка на сградния фонд.  

comment 0
visibility 381
СУ

Международна конференция за Япония събира ценители в Софийския университет

Международна конференция събира ценители на Изтока и по -конкретно на Япония в Софийския университет. Катедра  „Японистика“ при ФКНФ организира събитието на тема „Япония и Европейския Югоизток – над сто години политически, икономически, културни и академични взаимоотношения“. Проявата ще бъде в Аулата на СУ от 21 до 23 ноември (четвъртък - събота) от 9:30 до 19:00 ч. Конференцията е част от 30-ите юбилейни Дни на японската култура и се осъществява с подкрепата на Японската фондация и НИС на СУ. Входът за всички посетители е свободен.   През 2019 г. Япония и България отбелязват три важни годишнини: 110 години от установяването на официални контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения.     

comment 0
visibility 349
нов декан

Избраха декан на Стопанския факултет на СУ

Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ има избран декан. Това е доц. д-р Атанас Георгиев. Той бе избран единодушно от 57 делегати на Общо събрание, проведено на 15 октомври. Това съобщиха от най-старото висше училище у нас.  В предишния мандат доц. д-р Атанас Георгиев беше заместник-декан по административната и проектната дейност на Стопанския факултет.   Новият декан е завършил Стопанския факултет. Има последователно бакалавърска степен („Икономика“, 2004 г.), магистърски степени („Финанси и банково дело“ и „Енергийна икономика и мениджмънт“ – 2007 и 2008 г.) и докторска степен с дисертация на тема „Институционалната независимост на националния енергиен регулатор в България“ през 2016 г.   Доц. Георгиев е посетил и редица специализации във водещи институции: IVLP/Global Energy Security на Държавния департамент на САЩ (DC, NY, OK, CA, WA), Generation Next на Россотрудничество, курсове по „Ценообразуване“ и „Бенчмаркинг“ в Public Utility Research Center (University of Florida, САЩ), Енергийна школа в Azerbaijan Diplomatic Academy, Енергийно право във Florence School of Regulation (European University Institute – Италия), както и обучение по Енергийна сигурност в Masaryk University (Чехия) и др.    

comment 0
visibility 1428
СУ, откриване

Софийският университет открива академичната си година

Най-старото висше учебно заведение Софийският университет открива в аулата учебната си година в 10,00 ч., съобщават от пресцентъра на СУ. Ректорът проф. Анастас Герджиков, членовете на Академичния съвет на Софийския университет и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви. Академичната година със слово ще открие проф. Анастас Герджиков и ще представи деканите на факултетите на Софийския университет. В края на церемонията ректорът на Софийския университет и вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчат студентските книжки на първокурсници, лауреати от олимпиади.

comment 0
visibility 1192
нова учебна година

В СУ "Ген. Владимир Стойчев" откриха новата учебна година

Новата учебна година бе открита в двора на СУ "Ген. Владимир Стойчев", съобщиха от "Младост". Директорът Васил Вутев поздрави децата за постигнатите до момента успехи. Той подчерта, че само за последната година възпитаниците на школото са спечелили над 300 медала в различни спортни дисциплини. На тържеството присъстваха много официални лица, родители, гости, учители.

comment 0
visibility 2533
магистри

В СУ ще обучават магистри по право на Европейския съюз срещу 3 хиляди

Ако се изкушавате да научите тайните на правото в Европейския съюз, може да подадете документи за международната магистърска програма, която се провежда в Софийския университет. Тя се прави съвместно с висшите училища на Лотарингия (бивш университет Нанси-2) и Страсбург, Франция. Кандидатите за "платено обучение" трябва да подадат документите си до 27 септември. Срокът на обучение е 2 семестъра, 1 учебна година (октомври-юли).Формата е редовна (занятията са в извънработно време). Получават се две дипломи: българска (магистърска степен) и френска (магистърска степен или диплом за специализация). Обща такса за обучението е 3 196 лв. Предвидени са места за държавна поръчка с конкурсен изпит. Ръководител на програмата е доц. д-р Иван Стойнев. Лекциите са на български и френски език (с осигурен пълен превод на български език)  

comment 0
visibility 648
Запален автомобил до СУ

Автомобил се запали до СУ, шофьорът е леко пострадал

69-годишен мъж пострада леко, след като автомобилът му се запали в София. При инцидентът той е леко обгазен, предаде Фокус, цитирайки Центъра за спешна медицинска помощ. Колата е пламнала около 4.35 часа пред Софийски университет "Св. Климент Охридски" на бул. "Цариградско шосе". Покрай мястото на инцидента е минавала линейка, а екипът веднага е оказала помощ на пострадалия. 

comment 0
visibility 501
Софийски университет

Международна конференция за сигурността на софтуера в СУ

Софийският университет става домакин на Международна конференция за качество, надеждност и сигурност на софтуера. Тя се провежда за 19-ти път и ще събере 250 учени и изследователи от 15 държави, сочи БНТ. Това е своеобразна платформа, позволяваща на младите учени да покажат най-ефективните техники за сигурност в света. Академичната общност ще има шанса от 22 до 26 юли да научи кои са водещите тенденции в софтуерната индустрия и киберсигурността. В организацията на конференцията участие имат страни като САЩ, Хонконг, Австрия, Франция, Германия, Австралия, Тайван и Китай. Форумът ще даде възможност на българските студенти да се съревновават с колегите си от най-уважаваните световни висши училища.

comment 0
visibility 2654
изпит по история

804 човека се явиха на изпита по история в СУ

804 кандидат-студенти се явиха на изпита по история в Софийския университет тази сутрин. С препитването по история на България продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г, съобщиха от най-голямото ни висше училище. В 65-та аудитория на Ректората на СУ бе изтеглен вариант № 1 на теста и двете теми, от които ще избират явилите се на изпита: „Софроний Врачански – книжовна и политическа дейност“ и „Българската държава според Санстефанския договор, Берлинския договор и Търновската конституция“.Деканът на Историческия факултет и председател на изпитната комисия доц. Тодор Попнеделев пожела успех на кандидатите.

comment 0
visibility 707
Планетариум в София

Учени искат създаването на Планетариум в София

Учени от години настояват да бъде изграден Планетариум в София. Още през 2009-та година специалисти от БАН и Астрономическата асоциация представят проект за изграждането му. Идеята за създаването на подобно място се обсъжда още през 1960 година. Строителството така и не започва, а част от причините са липсата на подходящо място и финансиране, съобщава БНР. Писани са писма до Бойко Борисов, до главния архитект, в общината са носени стотици материали, но решение така и не идва, споделя председателят на Астрономическата асоциация Валери Генков . ''Не говорим за символичен Планетариум с малки размери и с малки мащаби, какъвто вече има тук. София е единствената столица на европейска държава, която все още няма такъв Планетариум. Това може да е минус, но може и да е плюс, на-малкото защото през последните години Планетариумите се развиха и вече може би може да се говори за пето поколение Планетариуми", уточни доц. Любомир Илиев от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН. Според извършени изчисления изграждането би струвало между 8 и 12 милиона лева. ''Подобен Планетариум веднага би влязъл във визитната картичка на съотвения град. Такъв е случаят с градове като Ню Йорк и Лос Анжелис", допълни Любомир Илиев. Интересното е, че в момента има още един проект но за по-малък Планетариум и той е дело на Авиационно-космическия форум. Идеята е да се създаде симулатор , но в по-малък мащаб. Той ще бъде по-опростен и за 15 човека, споделя Авиационно-космическия форум Недислав Веселинов. ''Планетариумите са важни, защото държавата се нуждае от високотехнологични кадри, а тези хора трябва да се заинтересуват още в млада възраст и точно затова е важен този симулатор. Ние сме една малка група инженери и приятели от Физическия факултет на Софийския университет, от БАН, от Техническия университет, които в свободното си време се занимаваме с популяризация на науката. Правим това, защото искаме страната ни да изглежда по-европейска, по-красива, по-уредена, и разбира се по-образована'', подчертава Недислав Веселинов.

comment 0
visibility 2364
Софийски университет

Кандидат-студенти ще държат химия и физика в СУ

Предварителната кампания в СУ за кандидат-студенти продължава и днес, 21 април. Днес са изпитите по физика и химия, както и изпит- събеседване за „Графичен дизайн“, информира Офнюз. В 9.00 ч. започнаха изпитите по физика и химия, а за 14.00 ч. е насрочено събеседването за желаещите да се обучават в специалността „Графичен дизайн“. Изпитът по физика ще премине в рамките на 4 часа. Кандидатите е необходимо да решават тест и една задача от материала по физика от училище. Тя ще тества как явилите се прилагат знанията си по предмета. Тестът има 20 въпроса от всички дялове на предмета. Калкулатори могат да се ползват, но електронни бележници, мобилни телефони и портативни компютри – не. Изпитът по химия е предвиден за 4 часа и половина. Съставен е от две части – първата има 20 тестови въпроса и 4 логически задачи, а втората изисква развиване на тема  от материала от 7, 8, 9 и 10 клас. Втората част е само за тези, които кандидатстват „Медицина“. На събеседването за „Графичен дизайн“ кандидатите показват свое портфолио с авторски произведения. Те могат да бъдат както на хартиен носител и в оригинал, така и в електронен вариант.

comment 0
visibility 538
Софийски университет

Започна кандидат-студентският изпит по история в СУ

В 9.00 ч бе даден стартът на изпита по история в СУ от предварителната сесия за кандидат-студенти. Явилите се трябва задължително да участват в двата етапа на изпита – разработка на тема по исторически проблем и тест, пише Офнюз. Изтеглените теми, между които трябва да избират кандидатите са „Любен Каравелов – политическа и книжовна дейност" и „Златният век на българската култура (краят на IX – началото на X век): творци и постижения". За теста е изтеглен вариант 1. 887 човека влязоха в залите изпита по история в СУ. Оценката от него е необходима за кандидатстване в специалности като „Философия"; „Социология";  „История"; „Археология";  „История и география" и др. Тестът съдържа отворени и затворени въпроси, касаещи стопанската, политическата, културната и църковна история на България от Средновековието до днес. Изпитът проверява познанията на кандидатите по история, които се усвояват в училище, умението за писането на текст с ключови аргументи за даден исторически проблем и  владеят ли добре книжовния български език.

comment 0
visibility 629
Градинката на св. Климент Охридски

Фандъкова: Не са изпълнени предписанията от фирмата, ремонтираща градинката пред СУ

Работата по обновяването на зоната около площад "Александър Невски" в "Свети Климент Охридски" е спряна, поради не добре направен ремонт и не спазване на предписанията още от месец февруари. Това обяви вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова която направи проверка на мястото за отдих. При проверката бе установено, че дефектите от предишната проверка не са оправени и в момента има нови. Фандъкова обясни, че е възложила спиране на работите докато не бъдат отстранени забележките. Към момента няма да се прави комисия и няма да се приема обекта. Няма да бъдат платено и разходването на средства. За всеки ден забавяне ще бъде наложена неустойка в размер до 180 хил.лв. на ден, съобщи тя пред БНТ тази сутрин. Главният архитект Здравко Здравков, разясни, че става въпроса за не добре направени фуги, потънали, счупени и стърчащи плочки. Столична община не е доволна и това ,че настилката е била закърпвана с обикновено лепило за плочки, тъй като то ще се повреди много бързо. Около седмица ще трябва на строителя за да отстрани дефектите, но само ако мобилизира най добрите си хора, каза още Фандъкова. За да се оправят тези дефекти в срок, всички останали обекти на фирмата ще бъдат спрени. Именно заради отстраняването на тези дефекти ще има забавяне и с ремонта по ул. „11 –ти август“ и ул. „Дунав“. Спрян ще бъде и ремонта на в градинката на Кристал.