Тема: Света Неделя

comment 0
visibility 2994
Света Неделя

Църквата против проекта за реконструкцията на площад "Света Неделя"

Софийската света митрополия се противопостави на проекта на архитект Фуксас за новата визия на площад "Света Неделя", на който се намира и едноименната църква. "Не е въпрос на харесване, тук говорим за дисциплина. Нашият храм идва от началото на 4 век. Това е едно свято място, това е Божий дом, дом за молитва на всички вярващи. Този проект прекъсва църковния живот в нашия храм. За придвижването на хората е необходим транспорт", посочи пред Bulgaria ON AIR отец Кирил Попов от храма. Според него това не е площад пред някой мол, а в проекта имало много дефекти и недообмислени неща.    "Това е безотговорност. Г-н Фуксас кога е дошъл да се срещне с църковното ръководство на Софийската света митрополия, с ръководството на нашия храм. Допуснал е множество грешки. По закон, ако е отговорен архитект, ще знае, че всяка обществена сграда е необходимо да има непрекъснат достъп до автомобили", подчерта отец Попов."Самата естакада е наполовина, липсва дори оградата. Той сигурно е велик архитект, но темата е дали тук е мястото на тези футуристични изпълнения на този площад, който има друг дух", каза още отец Кирил Попов.   Председателят на Комисията по култура в СОС Малина Едрева, обясни пред камерите, че продължават дискусиите по идейния проект на студио "Фуксас". "Този конкурс е придружен с много препоръки. Те ще бъдат предоставени на представителите на студио "Фуксас", ще бъдат поканени и представителите на митрополията. В никакъв случай не може да говорим за прекъсване на достъпа до храма. Въпросът е какво става с колите, които паркират", обясни тя.   Едрева увери, че няма да има бутане на стени и премахване на естакадата. В диалог ще намерим ясните решения и това пространство ще се превърне в много живо. Нека да минем към професионален диалог, призова тя.  

comment 0
visibility 568
проекти

За реконструкцията на пл. "Света Неделя" са подали проекти 7 архитектурни бюра

За участие в международния конкурс на Столична община за възстановяване и обновяване на площадното пространство на пл. „Св. Неделя" проекти са подали седем водещи архитектурни бюра. Това съобщиха от Столична община.   Това са: консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; "Конкурент-90" ЕООД; Студио Вилмот; Студио Фуксас; Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението: Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.   На 28 и 29 ноември международното жури ще оцени и класира идейните проекти. В журито участват главните архитекти на Москва и Варшава, архитекти от Ротердам, Атина, Тирана, както и представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Регионален исторически музей София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, НАГ и СОС.   Международният конкурс за реконструкция на пл. „Св. Неделя“ заедно с експониране на разкритото археологическо наследство беше обявен през февруари тази година. На първия етап на конкурса участваха 14 екипи, като до втори кръг – изготвяне на идеен проект – достигнаха 7, сред които утвърдени архитектурни студиа от Италия, Франция, Русия и България.   На автора на класирания на първо място проект Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на пл. „Св. Неделя“.    

comment 0
visibility 940
Умна стая

Умна стая посреща столичани на площад ''Света Неделя''

Умна стая ще посреща столичани и гостите на площад ''Света Неделя'' днес и утре. Целта и е да представи нов жилищен проект, посветен на смарт строителството от Europroperty. Компанията изгради чисто нов комплекс с името Fohar в полите на Витоша, с който бързо навлезе в бързо развиващите се смарт жилища. Самата стая представлява помещение с видео демонстрация и добавена реалност, която пренася посетителите в спокойното кътче в полите на Витоша. Функционалностите на стаята позволяват дистанционно управление на сигурността, отключване и отопление с едно движение чрез телефона. Всички домове от комплекса на компанията са снабдени с окабеляване и инфраструктура, благодарение на която бъдещите ще собственици могат да надграждат своя дом с последните технологични новости. Fohar се намира в планината, нещо което благоприятсва за по-устойчив и здравословен начин на живот сред зеленина, спокойствие и тишина, само на 15 минути от центъра на София с кола. Комплекса е разположен на главна улица между Бояна и Драгалевци и дори има собствена едноименна спирка на градския транспорт. Архитектурата и всички функционалности на апартаментите са дело на известните архитекти Атанас Панов и Ивайло Игнатoв от архитектурното студио "ЛП Арх" ООД, чието портфолио още няколко модерни, красиви и функционални сгради в София.

Реклама
comment 0
visibility 467
молитви срещу лош късмет

Молитви срещу лош късмет ще се четат в "Света Неделя"

Молитви, имащи силата да прогонят зли сили или лош късмет, ще бъдат отслужени днес в 10 часа в катедралния храм "Света Неделя" в столицата. Това съобщиха духовници, цитирани от "Фокус".Става дума за т.нар. "Киприянови молитви", които се радват на особена почит и внимание сред миряните в цялата страна. Тези молитви се четат за отключване късмета на мъже и жени или за премахване влиянието на лоши очи. Преди четенето обаче вярващите трябва да спазят определени правила. След края на молитвите ще бъде направен и водосвет.  

comment 0
visibility 598
Храм "Света Неделя"

Опразват от коли района около "Света Неделя" заради ремонт

Коли няма да могат да спират, паркират и дори да влизат по улица "Съборна" в участъка от 25 метра до площад "Света Неделя" в столицата. Ограничението е заради ремонт на настилката, който започва от 8 април и ще приключи на 25 април, съобщиха от Центъра за градска мобилност. За същото време празен ще бъде и служебният паркинг на площада, закриват се временно и местата за платено паркиране в този участък.    

comment 0
visibility 11757
Света Неделя

Обявиха конкурсът за нова визия на площад „Света Неделя“

Както съобщи Столица.bg още в петък, Столичната община е стартирала конкурсът за разработване на нова визия на площад „Света Неделя”. Проекта ще се проведе с присъждане на награди с общ награден фонд от 250 хиляди лева, за класираните на първите пет места. Заданието ще бъде проведено в два етапа, първия ще е класиране на кандидатите по зададените критерии, а втория за разглеждане на проектите. В тях ще могат да участват всички проектанти отговарящи на изискванията на възложителя.Конкурсът е съобразен с оглед значимостта на обекта и системата от публични пространства в самия център на града. За да бъдат избрани бъдещите проектантите ще трябва да спазят, рационалността, ефективността, функционалната структура, пространствения интегритет на площада и контакта му с археологическите обекти, съвременен градски дизайн и благоустройство. Конкурсът вече беше отложен веднъж в средата на октомври 2018 г., заради противоречиви мнения от страна на КАБ. Според тях първоначалния си вариант проекта ограничава участниците. Целта на този конкурс е да се привлекат големите чуждестранни архитекти или бюра, тъй като зоната, която ще бъде трансформирана има много археологически и исторически обекти. Срокът за подаване на документи за участие в мащабния проект е до 8 май тази година.

comment 0
visibility 1365
Света София

Неправителствена организация настоява за подмяна на настилката на пл. "Света Неделя"

От небезизвестната гражданска организация настояват за незабавен ремонт на площада около църквата Свeта Неделя. Според тях състоянието на пространството в момента е трагично, счупени плочи и антипаркинг елементи, пропаднали отводнителни решетки, разхвърляните камъни и боклуци. Това показват те в пост в социалната мрежа. Те подхвърлиха, че общината не полага никакви превантивни грижи за площада, докато тече организацията на конкурса за реконструкция на цялото пространството. От неправителствената организация твърдят, че кметът на София Йорданка Фандъкова е допуснала емблематични софийски пространства да бъдат занемарени. Те настояват за незабавна реакция от страна на общината, тъй като подобна гледка в центъра на София е срам за града.

comment 0
visibility 330

Обществено обсъждане на проект за площад “Света Неделя”

Направление “Архитектура и градоустройство” координира инвестиционното намерение на Столична община за възстановяване, обновяване и изграждане на площад “Света Неделя” и прилежащите му публични пространства. В тази връзка Ви каним на обществено обсъждане на Задание за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад “Света Неделя”, гр. София, което ще се проведе на 10 октомври (вторник) 2017 г. от 17.30 ч. на площад “Независимост” (под куполите на “Ларгото”). Заданието е изработено от екип на "Центъра за научни изследвания и проектиране" към "Университета по архитектура, строителство и геодезия" с ръководител доц. д-р арх. Валери Иванов и членове доц. д-р арх. Елена Димитрова, доц. д-р арх. Милена Ташева-Петрова, доц. д-р арх. Ясен Кьосев, гл. ас. д-р арх. Венета Златинова,  гл. ас. д-р арх. Владимир Чангулев,  гл. ас. д-р урб. Ирина Мутафчийска, гл. ас. д-р урб. Ангел Буров и ас. урб. Виргиния Симеонова. Разчитаме на Вашето присъствие и активно участие.