Тема: свобода

comment 0
visibility 1213
Коне се разхождат на свобода в "Дървеница"

Коне се разхождат на свобода в "Дървеница"

Няколко коня от близо месец съвсем свободно си се разхождат по бул. "Андрей Ляпчев" в столичния кв. "Дървеница". Пред Нова телевизия жена от района каза, че шофирала, когато на пътя ѝ се изпречили няколко животни. Една от кобилите се изправила на задните си крака срещу автомобила ѝ. Живеещи в района твърдят, че конете плашат деца и минувачи, докато обикалят наоколо. А и са предпоставки за доста катастрофи.   "В неделя, прибирайки се по бул. "Андрей Ляпчев", срещу мен се изправиха 4 коня, водени от момче на колело. В момента, в който ги видях, спрях. Конете не знаеха накъде да вървят. Един от тях се изправи на задни крака, аз просто легнах на предната седалка и чаках да видя какво ще се случи”, обясни ситуацията жената. Едно от животните се удря в колата ѝ. След това стадото продължава по пътя си.    Кметът на район „Студентски” Петко Горанов и собственикът на конете Евгени Димитров увериха, че ситуацията е под контрол и са взети необходимите мерки. Жителите на квартала обаче споделят, че след подаване на сигнал, конете биват прибирани за 3 дни и след това отново са пускани на свобода.

comment 0
visibility 2977
Топлофикация София

Голяма авария спря топлото на Надежда 3, 4, 5 и 6 и "Свобода"

Голяма авария спря топлото на "Надежда" и "Свобода", съобщиха от общинското дружество "Топлофикация-София". Проблемът е в магистрален път и затова без парно остават 4 части на "Надежда" - 3, 4, 5 и 6 част, научи Столица.bg. Без топлоподаване също са и домакинстмата в жк "Свобода". Това са бл. 13, по ул. "Дилянка" 20, 22 и поликлиниката - ДКЦ 24. Незабавно е създадена необходимата организация и аварийните екипи ще работят до отстраняване на аварията, съобщават от "Топлофикация-София".

comment 0
visibility 293
Джок, съд, свобода

Полфрийман ще чака два месеца за свободата

Сагата с Джок Полфрийман, който уби Андрей Монов, получи 20-годишна присъда и бе пуснат от затвора 7 години предсрочно, продължава. Австралиецът ще трябва да чака два месеца, за да разбере дали ще бъде свободен. Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото и до два месеца ще реши дали да го пусне да си тръгне за Австралия. Заседанието по делото, което от 23 октомври беше пренасрочено за 7 октомври, за възобновяването на производството за предсрочното му освобождаване продължи около 40 минути. Срокът за произнасяне е два месеца, но съдебният състав може да направи това много по-рано. Датата беше променена с довода, че правото за придвижване на осъдения се нарушава. Полфрийман продължава да изчаква решението в приемния център за бежанци в Бусманци.  Делото бе възобновено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който се аргументира, че съдебинят състав, взел решението за освобождаването на австралиеца, е незаконен. Председателят му Калин Калпакчиев имал връзки с БХК, който пък дал положителна оценка по делото. Джок Полфрийман не присъства на заседанието днес, но имаше дипломатически представител на Австралия в Гърция.

Реклама
comment 0
visibility 484
Полфрийман, затвор

Изведоха Полфрийман от Софийския затвор

Джок Полфрийман бе изведен от Софийския затвор, но от Дирекция "Миграция" не разрешиха той  да говори с медиите. Единствено, което се чу, че австралиецът благодари на заместник-началника на затвора.  Той излиза предсрочно почти седем тодини по-рано. в даклодите за неговото поведение пише, че имал добро поведение, бил любознателен, научил български език и дори вече имал предложение за работа. Изплатил е по-голямата част от 450 000 обещетение, което дължи на роднините на убития от него Андрей Монов. Според адвоката на австралиеца Калин Ангелов пред NOVA, Джок се е поправил за времето, прекарано зад решетките. Ангелов не знае през каква процедурата трябва да премине Полфрийман. Австралиецът няма валиден паспорт и не ясно дали трябва да бъде екстрадиран към родината си. След главния прокурор Сотир Цацаров вчера и премиерът Бойко Борисов отказа да коментира решението на съда. Освобождаването на австралиеца предизвика остри реакции в парламента от всички политически сили.

comment 0
visibility 1728
Минифутбол, район "Надежда"

Нов комплекс за минифутбол ще има квартал "Свобода"

Веднага след празничните дни, на 25-и септември, в столичния квартал "Свобода" ще бъде открит модерен комплекс за минифутбол. Ще се проведе детски футболен турнир за купа "Надежда", в който ще участват отбори на 12 детски градини и 9 училища от района. Първите изяви на малките футболисти ще наблюдават не само родителите и възпитателите на малчуганите, а и шефът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Комплексът е изграден по програмата FIFA Forward и се състои от три терена за минифутбол, като площадките отгововарят на всички международни изисквания за професионален терен, с изключение на размерите. Настилката е съобразена със стандартите на ФИФА, а комплексът вече разполага и със собствен паркинг.  Радвам се, че успешно реализираме тази идея за нов футболен комплекс в „Свобода“. Децата и младежите ще имат отлични възможности за двигателна активност, в близост до дома си и учебните им заведения. Надграждаме условията на терените за минифутбол, с които разполагат някои от детските градини и училищата в района, каза пред журналисти инж. Димитър Димов, кмет на район „Надежда“ по повод предстоящото откриване.  Според ръководителя на Проекта по изграждането и Президент на Българската асоциация по минифутбол Братан Братанов най-важното предимство на новия комплекс е възможността за безопасно практикуване на масов футбол. Българският футболен съюз ще експлоатира новия комплекс с некомерсиална и комерсиална цел. Приходите ще бъдат използвани за поддръжка и евентуални бъдещи реновации на игрищата. След края на договора за експлоатация БФС ще предостави безвъзмездно комплекса на Столична община – район „Надежда“.

comment 0
visibility 273
Апелативния съд на пусна Тодоров на свобода

Апелативният съд остави Иван Тодоров в ареста

Неуспешен опит направи собственикът на ТАД Груп Иван Тодоров да излезе от ареста. Апелативният съд го остави зад решетките след днешното заседание, на което се гледаше исканата промяна на мярката за неотклонение. На всичкото отгоре Тодоров получи и ново обвинение за организатор на престъпна група с користна цел. Съдът отложи решението за утре, когато ще сатне ясно дали ще излезе на свобода. На заседанието станаха известни нови разкрития за извършени престъпления от собственика на Тад Груп. Имало дълъг списък с родни сайтове, които трябвало да бъдат ударени, а после изнудвани, за да станат клиенти на компанията. Списъкът е изготвен по поръчка на Тодоров. Подчинените му служители трябвало всеки ден да му докладват какви опити са правили да хакнат някой от мишените в списъка. Камерите в офиса на дружеството били насочени към компютрите на служители, за да може Тодоров да наблюдава как работят. Според прокурора Николай Христов Тодоров е следял всяко движение на подчинените си. Магистратът настоява той да остане зад решетките заради кибератаката на НАП. Адвокатите на Иван Тодоров се аргументираха, че никой от разпитаните свидетели не твърди, че е изнудван или принуждаван да плати.

comment 0
visibility 491
гаранция

Мъжете, потрошили заведение на "Тодор Каблешков", излязоха под гаранция

Софийският градски съд пусна двамата мъже, задържани за погрома на заведение на бул. "Тодор Александров" на 12 август. На всеки бе определена парична гаранция от 2000 лева, съобщи Нова телевизия. Обвинения за хулиганство, извършено с особена дързост, са повдигнати и на Цветко Цветков, и на Сергей Димитров. Продължава търсенето на останалата част от групата, заснета от охранителни камери как троши заведението. След залавянето им и на тях ще бъдат повдигнати обвинения за хулиганство. Причината за погрома се оказа спор между съдружници, вероятно за солидни средства.    

comment 0
visibility 968
детска градина

171 ДГ "Свобода" изпрати своите "абитуриенти" (СНИМКИ)

Децата от група "Слънчо" на 171 ДГ "Свобода" в "Надежда" си взеха довиждане с градината и учителките. И показаха, че са напълно готови за първи клас. Невръстните "абитуриенти" рецитираха стихчета, писаха думи, танцуваха, правиха модно ревю. И всичко това съпроводено с много усмивки, цветя, сълзи и прегръдки с учителките и помощник-възпитателките. Мъниците обещаха, че ако им остане време от писане на букви и цифри, ще идват да виждат учителките си в градината. И дори ще им помагат с новия випуск.

comment 0
visibility 1267
Жилищен пазар

Най-лесно и бързо се продавали панелни апратаменти

Панелните апартаменти държат най-ниските цени в София и те варират от 500 до 850 евро на квадрат. Най-евтини те са в „Обеля“, „Левски“, „Надежда“, „Люлин“, „Сухата река“, пише в. Монитор. Дори и пускането на метрото в някои от тези кквартали цените не са скочила. Винаги ще има търсене на панелни апартаменти, защото са по-евтини, коментират брокури. А този вид жилища се продавали бързо. В „Обеля“ неремонтирани, двустайни апаратменти вървят около 48 000 евро. Санирането не качвало цената, но имало повече интерес и по-бързо се продавали, коментират брокери. Оказвало се, че всяка трета сделка в София ие с жилище в най-ниския сегмент на пазара. Това важало най-вече за крайните квартали. В блокове строени през 50-те години цените са 650 - 700 евро на квадратен метър. Като цяла на жилищния пазар в София такива дсделки са около 40%. Причината е във финансирането, тъй като за тези имоти банките не отпускали по-нисък процент ипотечни кредити от цената на покупката. Продажбите на панелките намаляват, тъй като намалява и относителния дял от сградния фонд в столицата. В момента в жилищния фонд панелните апартаменти са около 20 - 30%. Апартамент в Дружба 1 на последния етаж на 6-етажен блок е  34 500 евро за 60 кв. м.  Най-ниската оферта за „Люлин” е 37 000 евро за 64 кв. м, а в „Обеля” на същите критерии апратаментите са 53 480 евро заради метрото. 37 000 евро излиза жилище от 67 кв. м в "Надежда”, двете части на „Връбница” и ”Свобода”. 

comment 0
visibility 541

В колона по един на поход срещу трафика на хора

Днес, 18 октомври, е Европейския ден за борба с трафика на хора и в цял свят има редица събития, свързани с него. В София за пета година се организира Поход за свобода в защита на жертвите на трафика на хора. Походът е обявен за 20 октомври, събота, от 11.00 ч. Стартът е пред паметника с лъва до НДК. Оттам участниците ще тръгнат в колона по един ентусиасти ще покажат подкрепата си в борбата срещу трафика на хора. Организаторите, фондация А21, информират, че първите 150 участници, които успеят да се запишат до 10.30 ч. в събота за участие, ще получат тениска на кампанията. Края на похода ще се ознаменува с излъчването на документалния филм MISSING PERSONS, който е посветен на 10-годишнината на организацията. А21 е неправителствена фондация, целяща борба срещу трафика на хора използвани за труд или сексуална експлоатация. Подобен поход ще има в още 15 български града