Тема: такси

comment 0
visibility 1046
кражба  на чанта

До Първа градска: Шофьорка на такси отмъкна чантата на болна жена, източи ѝ картата

  Болна от множествена склероза жена е била ограбена от шофьорка на такси до столичната Първа градска болница. Клиентката е пътувала в колата заедно с бебето си. Тя е останала без чантата, в която са били парите ѝ, документите и телефона. С помощта на съучастничка шофьорката е източила от дебитната карта на жената парите,с които тя е трябвало да храни бебето си през следващите две седмици.   За кошмара Благовеста Найденова разказа  пред камерите на Нова телевизия. Полицията е задържала двете жени- шофиращата таксито и нейната приятелка,която реално е действала с дебитната карта.    Благовеста хванала таксито от  квартал "Левски", където живее. Жената с жълтата кола се съгласила да я закара до болницата, макар,че не била на работа. Стигнали до лечебното заведение. Благовеста си отворила чантата, за да плати сметката от 8 лева. Дала 10 на цяло. И после шофьорката слязла, за да изкара количката на детето от багажника. През това време Благовеста оставила чантата на седалката и отишла да сложи бебето в количката. В мига, в който се обърнала за чантата,шофьорката се качила в колата, затворила вратите и потеглила.    

comment 0
visibility 1916
полиция

Родители биха директорка на детска градина заради неплатени такси

Майка и баща от село Джурово- Правец, са нападнали директорката на детската градина в селото. Инцидентът е станал вчера при скандал заради неплатени такси на детето им, съобщават от МВР.   На място незабавно са изпратени служители на районното управление в Правец, които установили и задържали извършителите - мъж на 35 и жена на 31 години. По случая е образувано досъдебно производство.    

comment 0
visibility 512
обир

Таксиметров шофьор обран от клиент в двора на столична болница

Шофьор на такси  бе обран в двора на столична болница от свой клиент. Антон Русинов се оказал с неплатена сметка за превоз и без смартфона си, след като на 24 октомври през нощта качил момче, което искало да прибере леля си от болницата. Шофьорът разпознал крадеца. Той се оказал стар познайник на полицията. Антон разказа за патилата си пред камерата на Нова телевизия.   В началото "лелята" на бандита уж трябвало да е в белодробното отделение. Е, не била там. С колата влезли в двора на Медицинска академия и почнали да обикалят и да я търсят. Нямало я навън. И клиентът влязъл в Спешното. Според персонала там той се държал доста неадекватно-буйствал, тропал по вратата и си излязъл.   После се качил пак в колата и поискал телефона на шофьора. Уж, че неговата батерия била паднала. Провел един разговор с непознато лице. Водачът усетил,че младежът тръгва да бяга и слязъл след него. Не го настигнал.   Но се сетил, че гледал по телевизията репортаж с това момче. Там то признало,че е откраднало телевизор. А мотивът бил " Да покажем на българите колко смешен народ сме, защото някои крадат за над 100 000 лв. и не ги вкарват в затвора, а мен искат да ме вкарат в затвора за сума от 100 лв". Младежът се казва Емилиян Йорданов. И има доста богато криминално минало- хващан е за кражби, грабежи, обсебване, както и за друг случай, при който не е платил сметката си в такси.     Шофьорът на таксито Антон Русинов споделя, че в телефона, освен личната информация, има документи, има и жалби до прокуратурата, номера на преписки.    Ако се докаже престъплението, законът предвижда наказание от една до шест години затвор.

Реклама
comment 0
visibility 1438
линейка

Инцидент между велосипедист и такси на „Ломско шосе“

Велосипедист е налетял на такси в София. Таксито е засякло велосипедиста по столичния бул. „Ломско шосе“, съобщава Днес. Свидетели твърдят, че водачът на велосипеда е бил с рани по лицето от удара. Той бил откаран в лечебно заведение. Катастрофата е станала в събота около 18 ч., в 21 ч. все още се очаквало пристигането на експерти на КАТ да огледат мястото на инцидента.

comment 0
visibility 1690
промени

Идея: Спират продажбата на жилище, ако не са платени таксите за входа

Собственикът на жилище в една сграда няма да може да го продаде, ако не си е платил таксите за входа. Продавачът няма да може да отиде при нотариуса, ако не носи служебна бележка от домоуправителя, че са изчистени задълженията му  към общите нужди.    Това е една от обсъжданите от март насам промени в Закона за етажната собственост (ЗУЕС). Тя бе дискутирана и от Гергана Благиева, директор „Жилищна политика“ на МРРБ време на шестото поредно издание на Национална конференция "Inspire to higher" по случай „Празника на брокерите и агентите за недвижими имоти 2019“, съобщава "Монитор".   Има и още една новост, коментирана на събитието. За това какви да бъдат общите разходи на входа и за всякакви решения на общото събрание на етажната собственост да може да се гласува по електронната поща.   Но даването на глас по имейла трябва предварително да бъде заявено. И така ще бъде изпълнена и още една важна и подготвяна промяна- участието в общото събрание на всички собственици в една сграда да стане задължително.           

comment 0
visibility 1893
Таксита в София

Такси одра болна жена с 24 лв. за 3 км в София

Такси е взело 24 лв. за 3 км в София на болна жена. На този случай са попаднали от Асоциацията "Активни потребители" при проучване на тексиметровия пазар в столицата. Жената била от Варна и в София се качва на такси. За 3 км и няколко светофара сметката била безумна. Първоначалната такса била 8 лв., което много над законната. Автомобили на менте превозвачи и имитиращи известни фирми в таксиметровия транспорт в столицата са окупирали Централна гара, сочи проверка на Телеграф. В София в момента се движат таксита с дневна тарифа 1,30 на км и 1,60 след 22 часа. Стартовата им цена е около 2 лв., а на светофар апаратът чука по левче. Нормалните цени са по 79 стотинки на километър. Клиентите задължително да гледат за цената на престоя, защото там е уловката с големите сметки, предупреждават патили граждани. От "Активни потребители" са категорични, че трябва да има сериозен контрол на такситата.

comment 0
visibility 550
Бакшиш

Таксиджия показа как се ''пресича'' на пешеходна пътека в Младост

Таксиджия изуми столичани след като пресече с колата си буквално през пешеходна пътека в Младост 1. За случката разказва ядосан гражданин в социалната мрежа. Той споделя, че е винаги трябва да се пресича на пешеходна пътека както въпросният шофьор. Изглежда шофьорът съвсем е забавил, че е зад волана на автомобил и е решил, че е пешеходец. Според закона за движение по пътищата той няма право да прави обратен завой на това кръстовище, но явно му е изникнал супер спешен адрес до летището например. Снимката с нарушителя събра огромен брой коментари, като общото мнение, че водачът на таксито трябва бъде глобен.

comment 0
visibility 672
НАТФИЗ

Вдигат таксите за студенти и докторанти в 13 университета

13 държавни университета ще вдигнат таксите за обучение на студенти с от 5% до 63%, или от 30 до 270 лева. Става ясно от приетото утвърждаване на таксите за кандидатстване и обучение на студенти и докторанти за 2019/2020 година от правителството. В София с по високи такси ще са в УНИБИТ, НАТФИЗ както и НХА. Намаления пък ще има за студентите във Висшето строително училище "Л. Каравелов" с около 17%. Общо в 19 държавни висши училища няма да има промяна в размера на таксите за новата учебна година.  Таксата за кандидатстване пък остава 50 лв за държавните висши училища и 30 лв за висшите военни училища. Също без промяна е и таксата за кандидатстване в БАН и научните организации или 30 лева. Новото увеличение за учебната 2019/2020 година ще обхванат най-малко 160 хиляди учащи, от които 155 хиляди студенти и 5 хиляди докторанти в редовна и задочна форма на обучение.

comment 0
visibility 1219
Такси

Масов протест на таксита блокира София

Таксита ще блокират центъра на София днес. Недоволството е породено от фирмите за споделено пътуване "Максим" ЕООД и Uber (Юбер). Протеста е организиран от Инициативния комитет на водачите в София и е срещу извършваните нерегламентирани превози на пътници срещу заплащане. Според организиращите протеста, от около година чрез платформата "Максим" се извършват незаконни превози на пътници. В София нерегламентираните превози гонят около ¼ от пазарния дял на такситата - стигнали са около 1000-1500 нерегламентирани коли. Традиционно в града има около 6000 регламентирани таксита от 2000 г. досега. Протестното шествие ще бъде на 21 март и ще започне от от 14 часа на 7-ми километър на "Цариградско шосе" и като ще приключи към 16 часа пред храм-паметник "Св. Александър Невски". По трасето на лъча по "Цариградско шосе" е допустимо включването само и единствено на таксиметрови коли. Очакванията на организаторите са да се включат около 5 000 таксиметрови коли. Заради протест се променя движението в София. От 07.00 часа до приключване на протестните действия днес се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на следните зони в столицата: - северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“, зад църквата „Св. София“; - ул. „Оборище“ между ул. „Г.С.Раковски“ и пл. „Св. Ал. Невски“; - ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Св. Александър Невски“; - югоизточната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“. От 13.00 часа до 14.30 часа днес се разрешава паркирането на само на автомобилите, участващи в протестното шествие в крайна дясна пътна лента на бул. „Цариградско шосе” между 7-ми километър и двореца Враня в посока център, само извън обхвата на спирките на масов градски транспорт и зоните за престрояване.

comment 0
visibility 969
Такси

5000 таксита излизат на протест в София

Масов протест на таксиметрови компании готвят от съюз "Такси'' този четвъртък. Причината за протеста са фирмите за споделено пътуване "Максим" ЕООД и Uber (Юбер). Протеста е организиран от Инициативния комитет на водачите в София и е срещу извършваните нерегламентирани превози на пътници срещу заплащане. Според организиращите протеста, от около година чрез платформата "Максим" се извършват незаконни превози на пътници, съобщи председателят на съюза Кирил Ризов пред News.bg. Превоза на пътници е ставал и с коли, които не са обозначени като таксита и не са в задължителния жълт цвят. Проблема е в това, че с това мобилно приложение се прескачат самите компании, към които са таксиметровите шофьори. Такси Максим ООД от няколко години са на пазара и са преки конкуренти на всички нас. Дотук нещата вървяха, но от 2018 г. извършват и превози по незаконен начин с нерегламентирани автомобили и шофьори без документи, сподели още Кирил Ризов. Той дори сравни нарушението с това на Uber (Юбер). И според него тези компании трябва да бъдат забранени. Припомняме, че в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вече има производство срещу "Максим" от преди седмици. Приложението за таксиметров превоз действа освен в София и във Варна и Пловдив. В София нерегламентираните превози гонят около ¼ от пазарния дял на такситата - стигнали са около 1000-1500 нерегламентирани коли. Традиционно в града има около 6000 регламентирани таксита от 2000 г. досега. Протестното шествие ще бъде на 21 март и ще започне от от 14 часа на 7-ми километър на "Цариградско шосе" и като ще прикючи към 16 часа пред храм-паметник "Св. Александър Невски". По трасето на лъча по "Цариградско шосе" е допустимо включването само и единствено на таксиметрови коли. Очакванията на организаторите са да се включат около 5 000 таксиметрови коли. Протестът се провежда с подкрепата на Националния таксиметров синдикат, "Съюз такси", Националния съюз на превозвачите в България, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи в България, Асоциацията на таксиметровите синдикати в България.  Подкрепа има от Инициативен комитет на водачите в София, в който са - Д. Ванев ("Такси С експрес"), Л. Костадинов ("Радио СВ такси"), В. Тодоров ("Йелоу 333"), Николай Ценов ("За едно евро") и Д. Колев ("О"К супертранс").

comment 0
visibility 1356
Софийски университет

Софийският университет вдигна таксите за някои специалности

Софийският университет утвърди годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2019/2020 г. Промяната в годишните такси се отнася единствено за студенти, докторанти и специализанти, приети през новата учебна година. Без промяна остават годишните такси за обучение на действащите студенти, докторанти и специализанти, приети преди учебната 2019/2020 година.Без промяна ще останат и годишните такси за обучение на новоприети студенти, докторанти и специализанти в десет от факултетите – Историческия факултет,Медицинския факултет, Биологическия факултет, Факултета по математика и информатика, Факултета по химия и фармация, Богословския факултет,  Юридическия факултет, Факултета по педагогика, Факултета по класически и нови филологии и Стопанския факултет.Намаляват се таксите на три от специалностите във Физическия факултет – "Учител по природни науки в основна степен на образованието“, "Физика и информатика“ и "Физика и математика“, от 400 на 200 лева.Без промяна остават таксите на докторантите и специализантите.Няма да се променят и таксите за кандидатстване в Софийския университет за учебната 2019/2020 година и те остават 30 лева за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентскатакампания и класиране. Същата остава и таксата от 50 лева за конкурсен изпит на кандидат-докторанти.За втора поредна година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, професионално направление "Математика“, специалности "Математика“ и "Статистика“ в бакалавърска степен се освобождават от заплащане на годишната такса за обучение за първата година.Академичният съвет прие увеличение на годишната такса за обучение на студенти ОКС "бакалавър“ редовно обучение, приети в специалност:- "Туризъм“ (Геолого-географски факултет) от 420 лева на 460 лева;- "Връзки с обществеността“, "Комуникационен мениджмънт“, "Журналистика“ и "Книгоиздаване“ (Факултет по журналистика и масова комуникация) от 560 на 600 лева за редовно обучение и от 300 на 350 лева за задочно обучение;- "Европеистика“ и "Политология“ (Философски факултет) от 560 на 600 лева;- "Филология“ (Факултет по славянски филологии“) от 300 на 400 лева за задочно обучение;- "Философия“ (Философски факултет) съответно от 540 на 580 лева за редовно обучение и от 300 на 320 лева за задочно обучение;- "Графичен дизайн“ и "Музикални медийни технологии и тонрежисура“ (Факултет за науки за образованието и изкуствата) от 730 на 780 лева.

comment 0
visibility 579
Полиция, СДВР

17-годишния помел трима полицаи, отива в институция

Четири обвинения получи 17-годишния, който блъсна трима полицаи в петък следобед в София. Той беше хванат зад волана на такси, без да има книжка и под въздействието на наркотици.  Под строг конвой младежът бе отведен в дом за деца, лишени от родителски грижи, съобщава Нова.Той ще отговаря за притежание на наркотици и нанасяне на леки телесни повреди на трима униформени. За сега младежът няма да бъде арестуван. От прокуратурата са му наложили мярка - надзор на инспектор от Детска педагогическа стая. Момчето е имало няколко криминални регистрации за кражба и наркотици.

comment 0
visibility 3369
Полиция, СДВР

Такси блъсна полицай в София, шофьорът опита да избяга

Полицията задържа няколко пътници и шофьор на такси, защото не се подчинили на стоп-палка и не спрели за проверка, съобщиха от пресцентъра на МВР. Колата е спряна на на бул. „Васил Левски” и ул. „Аксаков”, където в момента има много полиция. Таксито, което не е било на работа в този момент, е отказало да спре за проверка и е ударило леко полицай. От таксито са извадени две момчета и едно момиче. В хода на проверката е установена самоличността на шофьора, 17- годишен, неправоспособен  младеж, криминално проявен. Извършен му е полеви тест, който е отчел положителна проба за употреба на наркотици. Двамата му спътници  са 20-годишен криминално проявен мъж и жена на 22 години.  При последвало претърсване в колата са намерени наркотични вещества и оръжие. Процесуално- следствените действия продължават и към момента. При инцидента са пострадали трима униформени служители, те са откарани за преглед в болница.

comment 0
visibility 625
Печатане на съобщенията за недвижими имоти

Стартира печатането на данъчните съобщения за собствениците на недвижими имоти в София

В понеделник започва изпращането на 682 000 писма за дължими местни данъци и такси до собствениците на недвижими имоти в Столична община. Печатането на съобщенията започна днес, съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Собствениците, които са се отказали от хартиени съобщения и са предоставили имейл, ще получат информацията на електронната си поща. Справки могат да се правят и през интернет страницата на СО, ако собственикът има ПИН код, издаден от СО или ПИК от НАП, съобщи още Барбалов. Срокът за плащане с 5% отстъпка на данък сгради и данък МПС и тази година е 30 април, но само ако цялата дължима сума се внесе наведнъж. До края на април е и крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци. Сроковете за плащане на данъците на части са: Данък недвижими имоти и данък МПС: 1 юли – първа вноска и 31 октомври – втора вноска; Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 1 юли, 30 септември и 2 декември. Плащането може да се извърши във всеки от 22-та данъчни отдела на СО, независимо от адреса на имота. Друга възможност е да платите по банков път или през интернет страницата на Столична община. През тази година данък сгради е по-висок само за недвижими имоти в парк Витоша и в курортните зони Банкя и Панчарево, които не са основни жилища за собствениците. Изменението беше въведено с промени в Закона за местните данъци и такси, гласувани от парламента.

comment 0
visibility 3279
Катастрофа Люлин

Тежка катастрофа с такси преди тунела на Люлин

Тежка катастрофа е станала тази вечер в столичния квартал Люлин посока тунела, съобщава очевидец в социалната мрежа. В катастрофата са участвали два автомобила, единия от които е таксиметров и е пострадал доста. На място все още няма пристигнали екипи на бърза помощ и КАТ, а автомобилите са блокирали средна лента. Движението се осъществява само в дясната. Образувало се е и задръстване. Препоръчително e шофьорите да избират алтернативни маршрути.  

comment 0
visibility 469
Такси

Таксиметров шофьор мести саксии, за да паркира

Такси паркирано на зелена площ зад саксии в "Дружба 2" предизвика бурни коментари в социалната мрежа.  Някои от потребителите са по-крайни и призовават да срежат гумите на колата или да му вдигнат чистачките, други се шегуват да му оставят една от саксиите на предния капак. Част от коментиращите го подкрепят като задават въпроса: "къде да паркира".  Друг потребил разсъждава, че когато колите се паркират по тревата тя се унищожава, а после цялата мръсотия се разнасяла из града. Според потребителя написал това калта полепва по гумите на автомобилите и старателно се разнася от тях по маршрута, по който минават.

comment 0
visibility 513

Хванаха крадец на такси в София

Сигнал за откраднат таксиметров автомобил е бил подаден вчера, 29 ноември. Шофьор на такси потърсил помощ от Седмо РУ в столицата около 17.45 ч, информира МВР. Таксиджията се оплакал, че клиентът, когото закарал до посочен адрес на бул. „Цариградско шосе“ го набил и го изхвърлил от колата. Крадецът отпрашил с таксито в посока „Горубляне“ по „Самоковско шосе“. От полицията реагирали моментално. Таксиметровият автомобил бил намерен на АМ“Тракия“ – изоставен на разклона за Цалапица. На помощ се притекли и служители на ОДМВР Пловдив. Заловен бил бургазлия, на 28 години, в района на Цалапица. Работата по случая продължава.

comment 0
visibility 531

Пешеходец издъхна след като бе ударен от такси

Таксиметров шофьор е блъснал пешеходец в района на Централна гара в София, съобщават от МВР. Те са получили сигнала малко преди 8 часа тази сутрин. Тежкият инцидент е станал на кръстовището на булевардите „Мария Луиза“ и „Христо Ботев“. Водачът на таксито е блъснал възрастен мъж, който е починал на място. Шофьорът е останал на местопроизшествието. В момента се извършва оглед. Причините довели до инцидента ще се изясняват. Това не е първата катастрофа със загинал пешеходец на това кръстовище в София. На 5 ноември тази година, 40-годишен мъж загина, след като бе блъснат от микробус.  

comment 0
visibility 815

Остават 10 дни за плащане на местни данъци и такси, после се трупат лихви

Срокът за такса смет, остават още 10 дни до крайната дата 30 ноември 2018 г. За това алармира зам.-кметът по финанси в Столична община Дончо Барбалов в социалната мрежа. Подсещането му е към собствениците на недвижими имоти трябва да платят последната вноска на такса битови отпадъци за настоящата година. След 30 ноември т. г. започват да се начисляват лихви, предупреждава финансистът. Той припомня на фирмите, които искат да плащат такса смет според генерираното количество през 2019 г., ще трябва да си пуснат декларации  в дирекция "Икономика и търговска дейност" на Столична община. Ако пропуснат ще плащат по 10 промила върху отчетната стойност на имотите. На 31 октомври пък изтече крайният срок за годишния данък сгради и данък МПС за граждани и фирми. Върху неплатените суми вече цял месец се трупат лихви, напомнят от дирекция "Общински приходи" на Столична община. Плащането на местните налози може да стане във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Освен в брой касите разполагат и ПОС устройства за плащане с карти. Също така плащането може да стане и по банков път или през електронната страница на Столична община.

comment 0
visibility 535

Таксиджии наказаха неправилно паркиран автомобил в столицата

Таксиметрови шофьори обсипаха с мемори стикери неправилно паркиран автомобил в София. Нарушителят бил спрял на стоянката за таксита пред НДК снощи. Шофьорите налепили колата с жълти стикери и така я превърнали набързо в такси. Определено, начина на наказание е копиран от клип в социалните мрежи. Той показва как наказват кола в Бразилия, паркирала неправилно, пише Дир.бг. Таксиметровите шофьори се възмущават от факта, че те трябва да плащат 2000 лв. годишно, за да могат да паркират на специализираните за таксита места, а се появяват коли, които им пречат да упражняват дейността си. Предполага се, че причината за това действие на шофьора на облепената кола е липсата на достатъчно места за паркиране пред НДК, а снощи имаше три събития в двореца.

comment 0
visibility 650

БНР е имало пари за данъци в бюджета, защо не са платени

Българското национално радио е имало заложени в бюджета си за 2018 г. 442 900 лв. за данъци и такси, научи Столица.bg. Това сочи справка на държавното ведомство. Интересното е, защо дори за тази година не са платени налозите към общината, след като парите ги има. Сега медията ще плати данък сграда за последното тримесечие, а за предишните три остават в графа "дължими". Иначе бюджетът за 2018 г. на БНР е 42 336 000 лв. На сесията на СОС, миналия четвъртък, се гласува БНР разсрочено да си плати задълженията към Столична община. До момента те са над 1,8 млн. лв. Общинската сесия одобри схемата, по която финансираната от държавата медия ще се издължава до 2023 г. Така в продължение на 5 години всеки месец трябва да внасят малко над 31 000 лв. Радиото не е плащало задълженията си към общината от 2013 г., когато директор бе Радослав Янкулов, а от 2016 г. начело на медията е Александър Велев. В държавната медия се случват и други странни неща. Още през 2016 г. УС взима решение от радио София да отпаднат новите за София!, научи Столица.bg от протокол на заседанието на УС. От пет гласували, решението се взима с 5 "за". Докладната е била на директора на радио София Светослав Костов за нова програмна схема. В нея се предвиждали нови блокови и музикални предавания, както и за младите хора, за туризъм, за здраве и за хората с увреждания и малцинствата. Промените трябвало да влязат в сила от 3 октомври 2016 г., по новата програмна схема отпаднали изцяло собствените новини на радио "София" за София.

comment 0
visibility 473

СОС разсрочи задълженията на БНР от 1,8 млн. лв. до 2023 г.

Българското национално радио ще плаща дълговете си към Столична община до 2023 г. Днес на сесия на СОС бе одобрено разсроченото плащане на натрупаните от държавното радио дългове от над 1,8 млн. лв. . Задълженията са от неплащане на местни данъци и такси от 2013 г. За пет години БНР дължи  1 866 725 лв. на Столична община. С приетото днес решение на СОС за разсрочено погасяване радиото ще трябва всеки месец да внася по 31 112 лв. следващите  5 години. Как може държавно учреждения с осигурен бюджет да не си плаща данъците, коментира преди два дни общинският съветник Карлос Контрера.  Той предложи Сметната палата и АДФИ да направят пълна проверка на обществената медия. БНР има осигурен от държавата бюджет от над 40 млн. лв. Задълженията са започнали да се трупат от управлението на Радослав Янкулов от 2013 г., а през 2016 постът на генерален директор зае Александър Велев.

comment 0
visibility 1074

Теодор Петков, кмет на район „Витоша“: „Районът ни е един от тези с най-много санирани учи...

В интервюто си пред Радио Фокус за предаването „Вече 30 години" Теодор Петков, кмет на район „Витоша“, сподели мнение, че e време да спре практиката всички такси на жителите на столичните райони да се вливат изцяло в бюджета на Столична община. Според г-н Петков част от тези такси трябва да остават и в районните администрации. Той призна, че с помощта на Столична община е подобрена образователната инфраструктура. Район „Витоша“ може да се похвали с най-голям брой санирани училища в столицата. Ремонтирани са били и дворовете на две от училищата в „Княжево“ и „Владая“. Кметът на район „Витоша“ изтъкна и проблемите, с които се сблъскват жителите. Един от значителните проблеми в района е канализацията. Беше изтъкнато, че изграждането на канализацията на района е особено скъпо и няма как да се направи наведнъж. Любопитното е, че в началото много от жителите на района са били против включването в канализацията, но след разговори с домакинствата е станало ясно колко наложително е това. Друг важен проблем в района е пътната инфраструктура. Средствата за този проблем се отпускат на база площ на района и брой население. По документи жителите на района са 70 000, но всъщност са много повече, каза г-н Петков. Той отправи апел към гражданите да се регистрират в район „Витоша“, за да може постъпващите средства да са повече и да се подобри значително състоянието на пътната инфраструктура. Според кмета на район „Витоша“ за сметосъбирането, сметоизвозването и снегопочистването трябва да отговарят кметовете на районите, в момента не е така.