Тема: търговци

comment 0
visibility 837
спирка х=л Плиска

Санкционираха търговци на открито в район Слатина

Съставени са четири акта на лица, които са извършвали търговска дейност на открито без нужните разрешителни документи. Това съобщават от Столичен инспекторат. Нарушителите са установени в района около спирка бивш хотел „Плиска“ и улиците "Коперник" и „Благородна". Търговците не са се възползвали от възможността за продават стоките си на  кооперативните пазари, където се спазват всички противоепидемични мерки, а са заели неправомерно обществени площи с риск за здравето на клиентите.

comment 0
visibility 1381
Глобиха търговци с масички на спирката на хотел "Плиска"

Глобиха търговци с масички на спирката на хотел "Плиска"

Три акта на търговци на открито в район Слатина са съставени днес от проверяващи на Столичен инспекторат. Те са предлагали малотрайни стоки без разрешение около спирката на градския транспорт на хотел Плиска и на ул. "Н. Коперник". търговците излагат на риск здравето на хората в условията наепидемията от коронавирус. Те имат възможност да отидат на столичните пазари и е недопустимо да продават в пространства около спирки. Търговски обект на ул. "Георги Минчев" 28 бе санкциониран за смесване на биоразградими отпадъци и кашони. На управителя се направени предписания и ще се извърши последващ контрол за спазването им.

comment 0
visibility 1266
Търговци на "Димитър Петков": Ще отидем с цветята при властимащите

Търговци на "Димитър Петков": Ще отидем с цветята при властимащите (СНИМКИ)

Търговци на цветната борса в София са недоволни от затварянето на пазара "Димитър Петков". От утре там ще е пусто, никой няма да работи, защото пазарът ще е затворен запади епидемията от COVID-19. В момента там се спазват всички противоепидемични мерки. "Затварят за неопределено време и не знаем какво да правим. Ще отидем с цветята да  видят властимащите", каза търговец на цветя пред Нова телевизия. Търпим загуби от това, че ни затварят безпричинно въпреки взетите мерки от ръководството на пазара. Създаде се ред и ни затвориха в събота вечерта, без предупреждения. Ние по опасни ли сме от големите вериги, коментира търговец Той обясни, че по-голямата част от рязания цвят ще се изхвърли, защото е стока, която не издържа на времето. Ще бракуват и много цветя в саксии.  Знаете ли колко труд се полага, за да се произведе тази стока, попита търговецът.

Реклама
comment 0
visibility 2212
Трима търговци от Женския пазар с прекратени договори- не спазвали кризисни

Трима търговци от Женския пазар с прекратени договори- нарушили кризисните мерки

Договорите на трима търговци на Женски пазар са прекратени заради неспазване на мерките за борба с COVID-19, съобщиха от общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, което стопанисва Женски пазар и пазар „Димитър Петков“. Част от строгите допълнителни мерки, които предприятието приложи според заповедта на кмета на София за въвеждане на засилени противоепидемични мерки на територията на тържищата в столицата, включват търговците задължително да носят предпазни маски и ръкавици, да дезинфекцират работното си място и да спазват дистанция от 2 м. при търговия – в противен случай следва именно незабавно прекратяване на наемните отношения. Женски пазар и пазар „Димитър Петков“ отвориха врати днес при засилени противоепидемични мерки за борба с COVID-19 и в следващите два работни дни, в които тържищата могат да функционират според заповедта на здравния министър, ще бъдат прилагани още по-строги правила за организация на работа и достъп на клиенти в пазарните площадки. Като извънредна мярка, благодарение на екипа на Столична община и полицията, са отцепени и контролирани улиците, пешеходните зони и градинките около пазарната площадка на Женски пазар. Това подпомага ограничаването струпването на хора на едно място и позволява безпроблемното спазване на дистанция, когато клиентите изчакват достъп до зоната за продажба на плодове и зеленчуци.  „Продължаваме с драконовските мерки, които въведохме тук на Женски пазар, за да гарантираме здравето и сигурността на хората в борбата срещу коронавируса. Пазарната площадка е с ограждения, движението е еднопосочно с пропускателен режим с КПП на входа и на изхода на пазара, за да ограничим струпването на хора пред сергиите. Допускат се по 80 човека в зеленчуковата зона и влиза нов клиент на принципа „влязъл-излязъл“, като охраната е с постоянна връзка по радиостанциите, за да може да реагира веднага и да управлява потока от хора. Търговците са снабдени с необходимите предпазни средства и знаят, че който не спазва изискванията рискува моментално прекратяване на договора си за наем. Именно с развалянето на договорите на трима от наемателите показахме, че ще бъдем безкомпромисни. Призоваваме възрастните хора да пазаруват в ранните часове на деня и така да избегнем струпването на много клиенти по едно и също време. Вече се вижда, че отцепването на прилежащите улици и пространства около пазарната площадка дава положителен резултат срещу събирането на много хора в зоната, но и ще ни помогне в управлението на човекопотока извън пазарната площадка. Именно прилежащите пространства бяха критичните точки в съботния ден, когато топлото време и предстоящите празници доведоха много хора на Женски пазар“, обясни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД. В следващите работни дни ще продължи дезинфекцията на Женски пазар и на пазар „Димитър Петков“.                

comment 0
visibility 2869
Цена на медицински маски в София

Цената на медицинските маски скочи над 10 пъти в София

Цената на маските, които масово се използват за предпазване от грип скочи драстично в София. Освен това трудно се намират в столичните аптеки. Ако обаче имате късмет те са вече на нови и доста завишени цени. Преди епидемията от коронавирусът цената им беше между 7 и 20 стотинки. В момента санитарните маски вървят от 2 до 6 лв. за бройка, съобщава БГНЕС след направена проверка. Кутията с медицинския артикул има 150-170 бр. маски, а цената скочи от 10 лв. на 60 лв. Нуждаещи се и истерясали по носене на маски започнаха да търсят в интернет, а там кутията достигна до 300 лв. За свръхпотрелението потвърждават и аптекари и предупреждават за спекуланти. Според специалистите хората трябва да внимават от къде купуват, защото не се знае произхода на медицинското изделие, а пък се продава и от търговци, които нямат разрешение за медицински изделия. Аптекарите обясняват, че и при тях маските пристигат с нова, по-висока цена от производителя.

comment 0
visibility 846
Нарушители по Витошка са санкционирани

Столичен инспекторат глоби търговци на "Витошка" на 31 декември

В последния ден на отиващата си 2019 г. търговци бяха глобени от служители на Столичен инспекторат. На 31 декември след обяд бе направена изненадваща проверка на търговците в пешеходната зона на бул. "Витоша", дали се спазват индивидуалните одобрени схеми за разполагане на подвижни съоръжения-маси и столове. Инспекторите установили, че търговците на три обекта на централния софийски булевард не спазват одобрената схема. Друг пък не успял да покаже необходимите документи за разположените подвижни съоръжения. Срещу четиримата нарушители са започнали административно наказателни процедури по съставяне на актове, съобщават от Столичен инспекторат.Имуществената санкция се определя от административно наказващия орган и може да достигне 2500,00 лв. Столичен инспекторат осъществява контрол постоянен контрол, без почивен ден през цялата година, предупреждават от контролиращата структура на Столична община.

comment 0
visibility 540
кофи за боклук

Търговци в пет столични района с глоби за смесване на отпадъци

Търговци от пет столични района отнесоха глоби за смесване на отпадци. Санкциите са наложени от екипи на Столичния инспекторат на обекти в "Студентски", "Лозенец", Триадица" , "Витоша " и "Младост". Проверката е била за наличие на кашони и отпадъци от опаковки в контейнерите за битови отпадъци и около тях. Над 43 нарушения са констатирани вчера след 18.00 ч. От Инспектората отново напомнят, че кашони и картонени кутии не трябва да се смесват с друг вид отпадък. Приведени във възможно най- малък размер да се поставят вътре в съдовете за разделно събиране на отпадъци.  

comment 0
visibility 559
Ремонт на ул. Граф Игнатиев

Софийският градски съд отхвърли иска на търговците от „Графа''

Софийският градски съд прекрати делото, което бе заведено от недоволни търговци работещи на на ул. „Граф Игнатиев“. Продавачите поискаха Столичната община да им плати обезщетение на стойност 364 182,76 лв. заради пропуснати ползи от забавянето на ремонта на улицата. Те искаха да им бъдат изплатени 22 876,96 лв. за унищожено имущество и бракуване на стока, съобщиха прокуратурата. Търговците твърдят, че не са били запознати със сроковете за стартиране и приключване на мащабния ремонт, както и че никой не ги е предупредил, че в района няма да минават хора изобщо, а не само в отделно участъци. Според съда всеки търговец трябва да заведе своите претенции лично за всеки отделен търговски обект. Решението на съда може да бъде обжалвано в едноседмичен срок в Софийския апелативен съд.

comment 0
visibility 832
Ремонт на Графа

Търговци се канят да съдят Общината заради ремонта на "Графа"

Притежателите на магазини по столичната улица "Граф Игнатиев" са готови да заведат иск срещу Столична община. Причината са претърпените финансови загуби по време на ремонта в района. Част от магазините и заведенията вече са фалирали поради липсата на клиенти. Дребния бизнес защитава правата си най-трудно, търговците обаче вместо да правят протест са готови да съдят общината, съобщава Bulgaria on Air. Граф Игнатиев е улицата на дребния бизнес в България и който е предвидил този мащабен ремонт, е трябва да предвиди убийството на 70% от бизнеса, заяви Диана Дамянова, която е собственик на търговски обект в района. Според нея в последно време потокът от хора пред магазините е намалял сериозно. Тя споделя, че според камерите на магазина пред него е имало работници само 40 дни. Дамянова е основател и управител на първата PR агенция у нас. В периода 1990-1993 г. тя е вицепрезидент на КНСБ. Адвокатът на собствениците е категоричен, че те ще заведат колективен иск, за да защитят правата си. Те искат справедливо обезщетение за причинените им щети. Според Марияна Хронева, председател на сдружение "Справедливост за всички в България", което обединява търговците, които искат да съдят Столичната община, колективният иск ще бъде подаден в началото на следващия месец, като все още предстои неговото разгласяване и който иска, може да се присъедини към него. Ние започнахме разговори с търговците през ноември месец, но много от тях фалираха", допълни тя. Според търговците ремонта на улица "Граф Игнатиев" е трябвало да бъде направен както този по бул. "Витоша", като не се пречи на работата им. Собственици на магазини потвърдиха пред Столица.bg, преди два дни,че си възвръщат клиентелата след премахване на загражденията и приключване на ремонтните дейности по готовите участъци на Графа.

comment 0
visibility 2568
Пролетно почистване

Над 2000 се включиха в Пролетно почистване в София, засадени са 1100 фиданки (СНИМКИ)

Най-голям брой доброволоци в Пролетното почистване са включили в районите „Красно село“, „Подуяне“, „Надежда“, „Искър“, „Панчарево“ и „Младост“. Традиционната кампания бе открита на 20 март т. г. До момента общо са излезли да почистват 2257 доброволци в столичните райони. Засадени са над 1100 броя и зелени храсти, почистени са 307 междублокови градиники и са пребоядисани 63 пейки и детски съоръжения, съобщиха от Столичен инспекторат. От контролиращото звено на Столична община оказват подкрепа на желаещите да почистят градинки и междублокови пространства. Осигуряват им ръкавици, чували, бои, лакове и посадъчен материал. Както Столица.bg вече писа ученици сами боядисаха оградата си и я направиха като чисто нова, след като заличиха издрасканите с графити стени. През почивните дни Столичният инспекторат отново извърши проверки на търговци на открито по паркове, градинки и спирки на градския транспорт. И отново нарушители има в Южен парк, Борисова градина, парк Лебеда на Панчарево, както и в районите „Люлин“, „Връбница“, „Овча купел“ и „Илинден“. Общо са установени 19 търговци от 42 проверки без разрешителна да извършват дейност. Те са продавали балони, играчки, памук и други джунджурии. Нередовните са глобени. За неправилно паркиране в градинки през уикенда глоби са отнесли 32 собственици на автомобили спрели в квартални градинки и детски площадки в районите „Красно село“, „Искър“, „Лозенец“, „Младост“, „Люлин“ и „Слатина“. 47 писма са получили собственици на имоти в район "Искър" да ги почистят. От Инспектора са им дали срок, който, ако не бъде изпълнен ще се наложат глоби. И този уикенд в Оперативния център са приети 52 сигнала от столичани за нередности в града. 37 са отработени от мобилните екипи на Столичен инспекторат, а други 15 са предадени на компетентни институции. В края на седмицата инспекторите установиха нарушение на територията на МОЛ София, район Възраждане. УСтановили са смесването на биоотпадъци с битови в контейнерите, което е непозволено. Съставени са три акта на управителите на търговските обекти.  

comment 0
visibility 703
Миене на улиците в София

Глобяват търговци на открито без разрешително в паркове и около стадиони

Търговци на открито по паркове и спирки в София бяха хванати в нарушени, след като извършвали дейност без разрешително. Това са установили проверките на служители на Столичния инспекторат през почивните дни. На 16 и 17 март инспекторите са установили 22 нарушения около стадион "Българска армия" и стадиона в кв.- Бенковски, където се празнува Тодоровден. Нередовни търговци е имало и в Южен парк, Борисова градина, в районите „Люлин“, „Връбница“, „Подуяне“, „Овча купел“,“Сердика“ и „Илинден“. Без разрешителни за търговска дейност те са продавали балони, ирачки, памук и други предмети. От направените 58 проверки са съставени 22 акта за установаване на административно нарушение. 29 пък са глобени неправилно паркиране в квартални градинки и детски площадки в районите „Искър“, „Лозенец“, „Младост“и „Люлин“, „Кремиковци“, “Красно село“ и „Слатина“. Въпреки почивните дни от Столичния инспекторат са следили за качествено миене на улици в различни столични квартали. Общо 42 сигнала за нередности са подадени от граждани в Оперативния център на Инспектората. 32 от тях са отработени, а 10 са предадени по компетентност на други институции. Санкционирани са и шофьори на камиони в кв. „Враждебна“ на ул. 46. Единият е превозвал земна маса без чергило, а другият без направление за извозване. Акт е съставен и за мръсен камион, който се е движил по Околовръстното и е замърсявал пътното платно.

comment 0
visibility 775
Поставяне на кашпи на детска площадка при бл. 11 в Дружба 1

Глобяват търговци на балони и играчки по спирки и паркове

Столичният инспекторат глоби 15 търговци на джунджурии по спирки, паркове и тротоари през уикенда. Екипите са извършили проверки през почивните дни на търговци на открито. Санкционираните не са имали разрешителни за търговия. Нарушителите са били в Южния парк, около метростанции и спирки в районите Люлин, Връбница и Сердика. Направени са общо 45 броя проверки са съставени 15 акта за административно нарушение. Извършени са още: 19 пък са глобени за паркиране в квартални градинки и детски площадки в „Искър“, „Лозенец“, „Младост“и „Люлин“. В Дружба 1 инспектори са поставили 10 кашпи до бл. 11, за да се спре паркирането около детска площадка. През последните 2 години Столичният инспекторат е оградил над 150 броя детски площадки и зелени площи. Целта е предотвратяване на паркиране на непозволени места. Тази дейност ще продължи и на други места в София през 2019 г., съобщават от Инспектората. 28 сигнала са подадени в Оперативния център на Столичния инспекторат през уикенда. 20  от тях са отработени, а 7 са предадени по компетентност на други институции. Мобилната група от инспектори и служители на IV РПУ са направили порверка по сигнал на граждани в "Лозенец" на строителен обект в м. Драгалевска спирка. Работници са изхвърляли строителни отпадъци от етажите на сградата върху тротоара. За допуснатото нарушение са наложени санкциии, а замърсените площи са почистени.

comment 0
visibility 694
Баба Марта

Времето и предстоящите събития на 1 март 2019 г. в София

Времето на 1 март 2019 г. Затоплянето продължава и максималната температура днес в София ще достигне 14 градуса. Минималната е над 0 - 2 градуса. Вятърът се засилва и се очаква променлива облачност, но с повече слънце. Валежи не се очакват, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 1 март 2019 г. 10.00 часа Започва кампанията за безплатни кардиологични прегледи на офицери и сержанти от запаса и резерва в диагностичните кабинети на УМБАЛ „Света Екатерина“. 10.00 часа Официално откриване на европейската образователна платформа за интерактивно и видео обучение „IEDU360.EU"в конферентната зала на хотел „City Sofia“ (ул. „Стара планина“ 6. 12.00 часа Протест на медицински специалисти по здравни грижи с искане за по-добри условия на труд и заплащане ред сградата на Министерството на здравеопазванет. 12.00 часа Над 200 деца ще рецитират заедно „Аз съм българче“ и ще изпеят „Питат ли ме де зората“ пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 12.00 часа Представяне на първите резултати по проект „Добро управление в спорта“до 14.00 часа в конферентната зала на Национална спортна академия „Васил Левски“. 13.30 часа Второто заседание по делото срещу цената на билета в градския транспорт в София в Административния съд. 16.00 часа Голямо литературно четене под надслов „За Русия – с обич“ в Руския културно-информационен център. 17.00 часа Откриване на изложбата „Символи на държавността“ в галерия „София“ на Столична библиотека. 18.00 часа Откриване на изложбата „Дворецът за изкуството“ в Националната галерия. 18.00 часа Откриване на изложбата по живопис на руски художницив в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. 18.00 часа Концерт на Грета Ганчева в Руския културно-информационен център. 18.00 часа Стартира ретроспектива от филми на полския режисьор Кшищоф Занусив в Дома на киното. 19.00 часа Тържествен концерт на „Сдружение на танцовите дейци“ в зала 1 на НДК. 19.30 Спектакълът „Малките неща“в ДНК пространството за съвременен танц и пърформънс.

comment 0
visibility 811
Мартеници

Мартеници превзеха "Дондуков", търговците плащат по 9 лв. на ден (СНИМКИ)

В бяло и червено вече са оцветени голяма част от улици, тротоари и пазари в столицата. От два дни навсякъде са изнесени щендери, стойки и масички отрупани с мартеници, видя Столица.bg. Стартира продажбата на усуканите бяло-червени кончета. С търговци е пълно и в центъра на София.  По булевард "Дондуков" търговци на мартеници са се подредили буквално през 50 м и от двете страни. Проверка на Столица.bg показа, че те самите са производители и сред предлаганите артикули няма китайско производство. Разрешителните да продаваме тук, на тротоара се издават от районната община, обясниха те. Тези по "Дондуков" са платили в район "Оборище". За центъра излиза 9 лв. на ден и търговецът ползва 2 кв. м. Асортиментът е от класически мартеници, само от конци, през пластмасови картинки, метални символи и се стигне до гривни, гердани и пръстени оцветени с цветове на баба Марта. Цените са прилични и започват от 0.80 лв. и стигат до 3 лв. за комплект, метални гривна и пръстен. За децата се предлагат почти всички анимационни и филмови герои, задължително сред които е Спайдермен и Батман. Впечатление правят и профилираните мартеници за различни професии, като за медиците са със слушалка, за учителите с книга и т. н. Има дори и за машинисти - локомотив, шегуват се търговците.   

comment 0
visibility 940

Изложението „Златен лъв“ представя повече от 100 български производители

Тринадесетото търговско изложение „Златен лъв“ стартира на 24 ноември, събота, в зала Универсиада в София. То ще приема посетители до 8 декември, информират организаторите. Изложението представя  продукцията на повече от 100 български производители от цялата страна. На щандовете се предлагат всякакви стоки от леката промишленост. Гостите на изложението могат да намерят всички от текстил до храни и козметика. Разбира се, всеки търговец се стреми да презентира новите си стоки като плодови вина, произведени по автентична рецепта, месни продукти с гарантиран произход, както и българска натурална козметика. Цените на стоките, предлагани на изложението са значително по-ниски от тези в магазините. Тази година всеки патък, събота и неделя ще се провежда и аграпазар, на който ще има продукти директно от пекарни, мандри и винарни.

comment 0
visibility 479

Големи търговски обекти отнасят глоби от 700 до 20 000 лв. за отпадъци

Серозни глоби налага Столична община за смесване на различни отпадъци. От началото на октомври служители на Столичния инспекторат правят безмилостни проверки в центъра на столицата. Под ударите на закона попаднаха три големи търговски обекта в район "Оборище" и район "Триадица", научи Столица.bg. Те ще получат глоби за смесването на отпадъци. От Столичния инспекторат вече са изпратени покани за актове за административно нарушение. В сградата на инпектората трябва да отидат управителите на търговските обекти и да обяснят, защо са допуснали смесването на отпадъците. Санкциите за такова нарушение са от 700 до 20 000 лв. Целта на проверките е да контролира разделното събиране на отпадъци от опаковките - хартия, найлон, пластмаса и стъкло и био отпадъци - хранителни- кухненски. От 1 октомври до момента Столичният инспекторат не е пожалил и физически лица. Съставени са 25 глоби с фиш за по 50 лв. на място.

comment 0
visibility 573

Днес търговците на горива ще протестират пред парламента

Днес пред парламента ще протестират малки и средни търговци на горива. Причината за този протест е приетият на първо четене проектозакон за търговията с горива. Търговците не са съгласни с това, всички, складиращи и транспортиращи горива да се регистрират в Министерството на икономиката и да представят сериозни банкови гаранции, информира topnovini.bg. Според тях това би вдигнало цените на горивата за крайния потребител, а малките бензиностанции ще стигнат до фалит.

comment 0
visibility 809

Бум на незаконни търговци в парковете след работа

Незаконни търговци предлагат стоките си в столичните паркове след работно време. Чрез децата те манипулират родителите и превръщат разходката в парка в скъпо удоволствие. Кметът на община "Оборище", Васил Цолов, заяви, че трябва да е ясно дефинирано дали паркът е място за отдих или парк с множество атракциони и подвижни търговски обекти. По думите на кмета, който отговаря за общинския парк "Заимов", в парка има обособени места за търговски дейности, които не се спазват. На територията на парка функционират много повече подвижни търговски обекти. Те се появяват след работното време на общината, така че да избегнат проверките на общински служители. По този начин различни търговци предлагат стоки, чиито произход, качество и срок на годност не могат да бъдат определени. Според Цолов, нарушителите се санкционират, но глобите са твърде малки, за да предотвратят незаконната дейност. Предстои ремонт и възобновяване на парк Заимов, който ще бъде с нова визия през следващата година. Ще бъдат обособени зони за въртележки, площадки за игри и градинки за разходка на домашни любимци. Ще бъде изградена и зона за каране на скейтборд и ролери, така че това да не пречи на почиващите в парка. В момента се избират изпълнители на проекта.

comment 0
visibility 609

Търговците на горива на национален протест в София

Вчера в Бургас се състоя протестно шествие от коли, камиони и цистерни. Така малките и средни търговци изразиха недоволството си от проектозакона за търговията с горива, приет в парламента на първо четене. Според тях проектозаконът е лобистки и неминуемо ще ги доведе до фалит, а цената на горивата за крайния потребител ще се повишат, информира БТВ. От бранша направиха съвещание във Велико Търново, където взеха решение да се организира национален протест на 26 юни в 10.00 в София.

comment 0
visibility 527

Общински инспектори погват нелегалните търговци в столицата

От Столичния инспекторат споделят, че на ден поне 18 търговци биват залавяни в нарушение, а именно да използват нелегално тротоарното право. От началото на тази година се били наложени повече от 33 000 лв глоби на нарушителите.   За едноличните търговци глобите са от 100 до 1000 лв., информира Днес.   Нарушенията са предимно за неплащане на тротоарно право или ако имат платено такова, са се разпрострели на по-голяма площ.   Проверяващите споделят, че най-много нарушители са хванати в районите „Триадица“ и „Средец“.   Проблеми с мястото по столичните тротоари се появяват в топлите месеци, точно тогава са констатирани и най-много нарушения. В топлите дни не само търговците, но и заведенията се разпростират на по-голяма площ и заемат тротоарите, смятайки, че ще увеличат клиентелата. Преди дни стана известно, че Столична община готви промени в наредбата за преместваемите и рекламни обекти, което ще разреши до голяма степен проблемите с нерегламентираното заемане на тротоарните площи, особено в центъра на столицата.