Тема: технологии

comment 0
visibility 569
технологии за деца със СОП

Два софийски центъра за деца със СОП ще получат финансиране по национална програма

Два центъра за специална образователна подкрепа в София ще бъдат финансирани по национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда", научи Столица.bg от МОН. Те са в софийските квартали "Надежда" и Княжево. В тях се обучават общо 166 деца от София, които имат Специални образователни потребности. 65 са в Княжево, а останалите в "Надежда". Проектите са одобрени за финансиране. Около 3000 деца в цялата страна, които получават подкрепа в центровете вече ще могат да се обучават чрез нови софтуерни продукти и модерни технологии, закупени по национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда". За първа година в програмата беше включен модул за модернизиране на базата на специализираната образователна среда. финансиране ще получат 38 центъра. 31 от тях са държавни, а 7 общински. За модернизацията ще се разпределят 1,6 млн. лв. Парите ще се използват за купуването на технологии за контрол на компютър с поглед. В столичният "Надежда". Пилотен проект стартира в две общински детски градини в района още през есента на 2018 г. Технологиите позволяват на малчугани с тежки физически увреждания, които не могат да използват ръцете си, да боравят с компютър. Предвижда се използването на софтуер, с който децата да общуват чрез синтезирана реч, да изразяват мисли и желания, да се учат, да използват интернет, да разговарят в социалните мрежи и чрез електронна поща, да пишат или рисуват. Някои от центровете ще закупят 3D принтери, които са подходящи за създаване на предмети или макети с образователна цел от децата със сензорни увреждания. Някои от проектите, получили финансиране предвиждат и закупуването на бели магнитни дъски за децата с детска церебрална парализа. Към дъските има и комплекти от магнитни букви и цифри, както и други подходящи образователни игри. По модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците“ на националната програма ще бъдат финансирани и 87 училища за оборудване на кабинети за занимания по интереси. Те ще получат 800 000 лв., като ще бъдат купени книги, игри и материали за разгръщане на потенциалните творчески заложби на учениците в областта на науките, изкуствата и спорта. Класните стаи ще могат да се ползват и за други дейности за учениците от начален и прогимназиален етап, като например тържества или срещи.

comment 0
visibility 1017
Уебит София

Пламен Русев: Webit превърна София в топ дестинация

Светът все по често нарича София дигитална столица благодарение на Webit. За първи път в България идват 120 държави. Това не се е случвали в 1338-годишнита история на страната ни, казва създателят на Webit Пламен Русев в интервю за 24 часа. Тази година представителите на различните технологични компании бяха на много по-високо ниво от миналата година и това означава, че София се превръща в топ дестинация, допълва той. Експерти са оценили, че 60 млн. евро е въздействието на Webit върху икономиката на София и България. В столицата нямаше нито един свободен хотел, а стая в тризвезден струвала 800 лв. на вечер, разказва Русев. 15 178 са регистрираните хора, като от тях 60% чужденци са посетили технологичния форум в НДК. Над 500 инвеститора и над 500 медии са присъствали на Webit, а компании и корпорации тепърва ще отварят офиси в столицата ни. А това означавало повече работни места и по-висок стандарт на живот. А най-важното било, че младите хора започват да се връщат в българия и ще правят успешна кариера, коментира Пламен Русев. Webit носи и на София глобален имиджи, който не може да се купи и налага държавата ни като дестинация за технологии и иновации. Изключителна подкрепа ни оказаха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Щандът на Московска 33 тази година бил един от най-посещаваните- Имахме над 300 доброволци, които поемаха гостите от летището и получихме подкрепата на транспортно министерство да качваме гостите в наши амтомобили. Миналата година съпругата на тенисиста Нова Джокович - Йелена плати 80 лв. за такси от летището до зала "Армеец", спомня си Пламен Русев.

comment 0
visibility 1513
15 СОУ "Адам Мицкевич"

15 СУ представи "Дигитален поглед към качествено образование" (СНИМКИ)

15 СУ "Адам Мицкевич" представи в открити уроци "Дигитален поглед към качествено образование", а също и нова STEM лаборатория и 13 интерактивни дъски. Всички те са финансирани от Министерство на образованието и науката. Образователният софтуер за виртуална реалност включва различни теми от дисциплините по природни науки,Земята и космоса. Гостите имаха възможност да разгледат големият брой интерактивни инструменти за анализ и експерименти. ''Иновациите в образованието за нас са ключов фактор с който да гарантираме качествено образование на децата'', сподели директорът Ваня Минева. На уроците бе и Ваня Кастрева,директор на Регионален инспекторат по образование- София град.

Реклама
comment 0
visibility 585
Софийски фестивал на науката 2019

София става столица на науката

През май София ще превърне в столица на науката. Причината е деветото издание на ''Софийския фестивал на науката'', което ще се проведе от 9-ти до 12-ти май в София Тех Парк. В него участие ще вземат над 100 български и световни учени. През тази година акцент в програмата са личности и събития на които отбелязваме годишнини тази година. От Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано, през кацането на Луната до създаването на Периодичната система на химичните елементи, основаването на БАН и на Международния астрономически съюз. Специални изложби пък ще напомнят за богатството на света от морските води до Космоса. Интересната новост тази година ще бъде зоната "Направи си сам", където ще има работилници за деца и подрастващи. Те ще могат да работят с новите технологии и ще имат възможност да създават роботи от лего, а също и виртуални светове на Minecraft и 3D технологии. Всички събития за деца ще бъдат напълно безплатни, благодарение на Британски съвет, МОН и Столична община.

comment 0
visibility 922
Среща с комисар Мария Габриел

Мария Габриел проведе дискусия с учениците от „Овча купел“(СНИМКИ)

В пълните зали на „Професионална гимназия по електротехника и автоматика“ /ПГЕА/ и 88 СУ „Димитър Попниколов“ се проведе дискусия за предимствата на цифровите технологии и заплахите от развитието им.Специален гост бе еврокомисар Мария Габриел. Тя отговори на въпросите на учениците и заедно мислиха върху идеите за цифровото настояще и бъдеще. Освен нея на срещата присъстваха и Христина Семерджиева – кмет на район „Овча купел“, Татяна Георгиева общински съветник и народният представител от 44-то Народно събрание. Внимание бе отделено и на безопасността в интернет, мерките за защита от кибер атаки, езика на омразата, защитата на личните данни и развитието в областта на изкуствения интелект. Учениците и Мария Габриел бяха на едно мнение относно успешната цифрова трансформация за икономиката. Според тях за това начинание е нужни цифрови умения.

comment 0
visibility 1122
Виваком TECH HALL

VIVACOM има решения за въздуха, паркирането и сметоизвозването в София (СНИМКИ)

Най-големият телеком у нас - VIVACOM е готов да стартира и 5G мрежата, очаква се да се получат честотите през 2020 г. Това обяви главният технически директор Радослав Здравков на презентацията TECH HALL в технологичната база на компанията в Младост. "След една година аз изпълних обещанието си за най-бързата мрежа в България. Трудихме се много с нашите екипи, с партньорите от "Нокиа", с различни бизнес партньори и университети. Инвестирахме и изпълнихме стратегията си с основен фокус към качеството. Целта ни е нашата мобилна мрежа да е с безокмпромисно качество, покритие и увеличаване на скоростите. Над 1,5 домакинства в България ползват оптическа връзка. VIVACOM е в Топ 10 в света по качество на услугата", каза Радослав Златков. Партньорите на компанията ползват и предлагат технологични разработки, ползвайки мрежата на телекома.  Пускането на супертехнологията 5G е неизбежна, защото се увеличава борят на свързаните устройства, ще се увеличи и скоростта, ще има по-бързо действие и за появата на автономни автомобили, роботизацията ще се подобри и ще се появат на живо интерактивни игри, обяви Златков. Броят на крайните потребители се увеличава, а честотните спектри на 4G мрежата са лимитирани и качеството ще се влоши заради голямото потребление, допълни той. VIVACOM отдавна не е само телефони, телевизия и интернет. Компанията представи днес партньорски продукти, с които спокойно може, ако не изцяло, то да се започне решаването на най-големите проблеми в столицата. Партньори на телекома демонстрираха технологичните продукти в Tech Hall, бившата телефонна палата, в Младост 1. Не на теория, а в реално време как се използват от крайния потребител, който може да управлява и контролира процеса. Три са основните проблема на Столична община, за които отдавна се търси решение. Правят се стратегии, предприемат се мерки, върви се към решаването им, обаче все си остават нерешени. Това са качеството на въздуха, сметоизвозването и паркирането. И трите фирми, които са разработили платформи за управление и наблюдение ползват мрежата на VIVACOM, а приложенията са безплатни за крайния потребител. Въздухът Develiot са разработили технология, която в реално време следи качеството на въздуха и отчита над 5 показатела, които замърсяват въздуха. След повече от година работа фирмата има решение с технологична апаратура от четвърто поколение. Системата е с 4 електрохимични сензора, които в реално време показват съдържанието на ФПЧ във въздуха, както и концентрацията на азотен двуокис, въглероден окис и серен двуокис. Технологията позволява да се следи въздуха в градска среда и на всеки 5 минути да дава информация за качеството. ФПЧ ги отчита до 1 микрон, тъй като има лазерна система. Също така разработката на Develiot може да отчита температурата, влажността и налягането. Може да се монтира и устройство за посоката на вятъра и това вече позволява да се анализират резултатите и да се направи прогноза за замърсяването на въздуха за следващите 24 часа. В момента се работи прогнозите да бъдат за следващите 36 и 72 часа. Има два вида на захранване - електрическо и соларно, но без захранване апаратът може да отчита качеството на въздуха до 10 дни. Дори при -10 градуса се отчитат данните в реално време. При високи температури няма грешки, тъй като датчиците са в термочаша и се охлаждат с вентилатори, обясниха представители на фирмата. В София все още няма монтирани такива устройства. Съвсем скоро те ще бъдат поставени в един град в България, засега не е ясно кой и два в чужбина. Develiot е част от "Телелинк", който ще разработва системата и поставянето от Столична община на 22 станции, научи Столица.bg. "Умно" сметосъбиране Решението със сметоизвозването ще спести разходи, замърсяване на въздуха и околните пространства. Все още обаче гражданите редовно сигнализират за купища  отпадъци около контейнерите в понеделник. След почивните дни те са значителни и гражданите недоволстват. Soitron Sensone има разработена платформа, с която може да се управлява сметосъбирането, както и да показва на кои места не са пълни контейнерите. В столицата има поставени "умни" контейнери на 80 точки - Надежда, Дружба, Манастирски ливади и други райони. Системата в момента се прилага пилотно в "Надежда". В този район са оборудвани 5 локации, като на всяка има по 6 контейнера. Проектът стартира в началото на март и ще продължи една година. Контейнерите са за миксиран отпадък, кафяв за хранителни отпадъци, зелен за стъкло и метален. На всяка локация те са заградени. На домакинствата, включени в проекта са раздадени ключове за достъп до контейнерите и специални чували за изхвърлянето. С разработената технология в реално време може да се види в кой контейнер колко килограма отпадък има, колко е пълен и дали се налага извозването. Всеки съд е оборудван със сензори. Сметоизвозването трябва да е при необходимост, а не по график, категорични са авторите на приложението от Smart bin monitoring by Sensoneo. "Умното" паркиране Infosystems International има разработена система за паркиране, която в реално време показва свободните места. Платформата също използва мрежата на VIVACOM и чрез приложения може да се следи паркирането. Тази система все още не е реализиран в София, но пилотен проект има в Бургас. Датчиците на всяко паркомясто са вкопани в земята. Преди време пилотен проект пуснаха и от ЦГМ на ул. Солунска. Оказа се, обаче, че информацията не е много точна, тъй като при лошо паркиране не се отчита, че мястото е заето.  

comment 0
visibility 477
Конференция „Investum Supersonic“

Инвеститори и предприемачи на „Investum Supersonic“ в София

Конференция „Investum Supersonic“ ще се проведе на 25 март 2019 г. от 14.00 часа София Тех Парк, съобщава sofiatech.bg. Събитието е посветено на развитието на иновативната екосистема в България. То ще се проведе в иновационния форум „Джон Атанасов“ на научно-технологичния парк. „Investum Supersonic“ ще даде възможност за среща и взаимодействие между водещи инвеститори, предприемачи и хора с новаторски идеи. Целта е да се създаде платформа за реализация и насърчаване на предприемчиви българи, който имат иновативни проекти за продукти или услуги. На конференцията ще се представи иновативната разработка на София Тех Парк. Програмата е за предприемачи, менторство, обучения и хора с иновативни идеи, които могат да представят разработките си пред висококвалифицирани експерти. Водещи инвеститори от България ще представят инвестиционен климат в България и анализ на стартиращите бизнес проекти. на конференцията ще присъстват международни лектори – Rob Newell, Laurent Sinaï Sinelnikoff, Victor Schiller и Georgi Gunchev. Покана за участие имат вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката Емил Караниколов.  

comment 0
visibility 502
Директорът на СОАПИ Владимир Данаилов

Владимир Данаиолв: София има изграден имидж на технологичен град

София вече има изграден имидж на технологичен град, столичните компании създават продукти и услуги с висока добавена стойност, вече има и тенденция на завръщане на кадри. Това заяви изпълнителният директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ) Владимир Данаилов на откриването на  Innovation Explorer 2019.  Работата ни през последните години ни позволи да сравним средата тук с тази по света, допълни Данаилов. Технологичният форум бе открит от кмета Йорданка Фандъкова. Темата за 2019 г. е,  какво предстои отвъд пределните граници на хората и технологиите и възможно ли е невъзможното. Според столичният кмет София има всички основания да бъде дигитален хъб не само в региона, но и за Европа. "И аз, и екипът ми, работим по редица дейности, които да подпомагат развитието на технологии и иновации в столицата, защото именно те са тези, които създават устойчива бизнес среда", каза кметът на София.

comment 0
visibility 1002
София

Американска компания иска да инвестира $20 млн. в София

Между 20 и 25 млн. долара за 24 месеца смятат да инвестира в София американската компания AtScale. Тя ще създаде инженерно звено. В началото на годината от дружеството обявиха, че европейското им разширяване ще започне от България, съобщава investor.bg. AtScale е привлякла инвестиции за 50 млн. долара в последния кръг от преговори за финансиране, водени от Morgan Stanley. Почти половината от тях ще ги инвестира в нов офис в София. Това разкрива Матю Бърд, който е основател на UpScale, и Скот Хаузър, продуктов директор на AtScale пред Bloomberg TV Bulgaria. Компанията иска екипът и в България да достигне до 50 служители през следващата година. За следващите 2 години искат да ерализират инвестиция от 20 - 25 млн. долара в местния пазар и да изграждаме по-силно присъствие тук от това, което имаме днес, коментира Скот Хаузър. Фокусът им е върху образователната система и как да се създават по-добри кариерни възможности и по-голяма мобилност на гражданите, защото това гарантира развитие на технологиите в този регион. Американците искат да създадат у нас инженерно звено, в което екипите да имат възможност да работят независимо по собствени продукти от началото до завършването им. Компанията се е насочила и към Франция и Великобритания.

comment 0
visibility 544

Над 1000 топмениджъра на Блокчейнч форум в София

Столична община чрез Асоциация за развитие на София е партньор на най-големия Блокчейнч форум в Централна и Източна Европа. Днес и утре на форума, организиран от организиран от CEE BLOCK, се събират над 1000 топмениджъри на световни компании, политици, експерти, инвеститори и финансови институции, ръководени от еврокомисаря Мария Габриел. На събирането ще се дискутира прилагането на най-успешните модели на блокчейнч технологиите, регулаторната, правната и данъчната рамка за развитието им. През тези дни ще бъдат направени презентации и интерактивни панели за приложения за логистика, енергетика, социални медии, пътувания, реклама, производство, финансови услуги, правни услуги, здравеопазване, застраховане, енергетика. На форума е обявена и награда от 250 000 евро, която ще получи победителят от състезанието за разработена блокчейнч технология.

comment 0
visibility 521

На Витоша има нов заслон

Вече е факт новият заслон в природен парк „Витоша“. Той бе готов за празника на парка в неделя, 26 август. Такова нещо се случва за пръв път от 50 години насам, пише БНТ. Новият заслон е изграден по проект в стил 2050 г. и в осъществяването на идеята се включват много доброволци. Заслонът е дело на арх. Андрея Момерин, който споделя, че тепърва ще се поставят панели за захранване, безжичен Интернет и всякакви високи технологии, които биха подпомогнали основните функции на заслона – да пази човешкия живот при тежки планински условия.

comment 0
visibility 424

Присъждат се наградите „Топ 100 на технологичните компании в България“

За трета година поред ще бъдат отличени най-високотехнологичните компании в страната, които са намерили място в класацията „Топ 100“. Тази вечер в София ще се състои церемонията, на която са поканени водещи ръководители от сектора, както и представители на държавната администрация. В проекта са включени 8 основни категории, разпределени по различните сектори, както и две награди за доставчиците на телекомуникационни услуги и на фирмите, които разработват, доставят и внедряват решения и услуги в областта на информационните и комуникационните технологии, информира topnovini.bg. Награди ще има и в направленията хардуер, софтуер, аутсорсинг, системна интеграция, най-голям ръст на бизнеса през 2017 година, най-висока рентабилност, най-динамично развитие, най-ефективна компания.

comment 0
visibility 563

Webit фестивал в София този месец

В края на юни ще се проведе първият дигитален фестивал в столицата под наименованието Webit. На събитието ще присъстват водещи европейски политици, инвеститори и иноватори.  Форумът ще се състои на 26 и 27 юни, като той е част от българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Лектори от цял свят ще изнасят конференции на най-различни теми, като "Интелигентни градове", "Европа през 2050-та година", "Кибер сигурност", "Блокчейн" и т.н. Ще бъдат разгледани много актуални теми, които засягат обществото на 21-ви век. Организаторите на програмата, Пламен и Аниела Русеви, обещаха, че ще бъдат обсъдени фалшивите новини, GDPR политиката за лични данни, предпазването в интернет, интегрирането на софтуери в здравеопазването и още куп други теми. До момента са регистрирани близо 5500 участници, а лекторите, които ще пристигнат в София са над 400. Също така 1000 европейски политици ще уважат тази конференция. Това е един голям успех за страната ни, тъй като много чуждестранни инвеститори се завръщат и инвестират в българското развитие.