Тема: цени

comment 0
visibility 1081
Имотите в "Иван Вазов" в София биха по цени жилищата в центъра на столицата

Имотите в "Иван Вазов" в София биха по цени жилищата в центъра

Имотите в елитния столичен квартал "Иван Вазов" надминаха по цени апартаментите в центъра на София. През 2019 г. жилищата в "Иван Вазов" поскъпнаха най-много – с 9,18% до 1594 евро за кв. м., показват данни на компания за недвижими имоти, цитирана от "Труд". В резултат той вече заема челно място сред най-скъпите софийски квартали. За сравнение цените на апартаментите в центъра на столицата нараснаха с 5,6% до средно ниво от 1474 евро за кв. м. Причината за сериозното поскъпване в квартал “Иван Вазов” е ограниченото предлагане както на нови, така и на стари жилища.   Веднага след кв. “Иван Вазов” по цени се нарежда кв. “Изток” с 1506 евро за кв. м (увеличение със 7,19% за година). Много високи са и цените в “Лозенец” – 1464 евро за кв. м (+6,4%) и “Яворов” 1348 евро за кв. м (+7,4%). В “Гео Милев” цените достигнаха 1282 евро за кв. м (+6,5%).   Поскъпването на жилищните имоти през 2019 г. в София е средно със 7,13%. Това до голяма степен се дължи на засиления интерес към ремонтирани обзаведени жилища, което води до сделки с по-скъпи имоти. Оттам идва и сериозното покачване на средните цени на реализираните продажби, уточняват брокери.   В южната част на София, където преобладава новото строителство, много сделки се сключват още на етап “в строеж”, заради по-изгодните условия, с което се обяснява и по-малкото поскъпване в квартали като “Манастирски ливади”. Там квадратният метър достигна 1085 евро (+4,8%). В кв. “Кръстова вада” цените са средно 1168 евро за кв. м (+6,7%). В кв. “Витоша” апартаментите се продават средно за 1068 евро за кв. м (+7,3%).   Традиционно най-евтините жилища в София са в северните квартали. “Обеля” държи най-ниска цена за квадратен метър – 712 евро (+5,4%). В кв. “Свобода” апартаментите се продават по 714 евро за кв. м, като увеличението на цените е с 8,3% за година. В кв. “Надежда” квадратният метър поскъпна с 8,7% до 864 евро.   Една трета от всички сделки в София през 2019 г. са били за имоти с цени между 70 хил. и 100 хил. евро. Покупките на имоти с цени от 100 хил. до 150 хил. евро имат малък ръст спрямо предходната година и представляват 23% от всички реализирани сделки, докато продажбите на имоти на цени от 50 хил. до 70 хил. евро имат дял от 22%.                                  

comment 0
visibility 1859
Топлофикация-София: През март времето  е било по-студено с около 2 градуса

Топлофикация-София: През март времето е било по-студено с около 2 градуса в сравнение с 2...

Тази седмица клиентите на "Топлофикация София" ще получат месечните си съобщения за мартенските сметки за парно и топла вода. Сметките бяха достъпни за потребителите в клиентските центрове и в интернет от 14 април т. г. Това предупреждават от общинското дружество с имейл до медиите. От столичната "Топлофикация", обясняват, че по данни на НИМХ средномесечната температура през март 2020 г. е била +6,4 градуса или с 2,3 градуса по-ниска в сравнение със същия месец на предходната година. От началото на въведеното извънредно положение в страната, 13 март т. г., повечето от столичани трябваше да останат в домовете си, в резултат на което и общото количество потребена топлинна енергия е по-високо. Преди часове от КЕВР съобщиха, че влизат на проверка в общинското дружество заради завишени сметки, за които граждани са сигнализирали. "Поради по-ниската температура и застудяването през последното десетдневие на март тази година столичани са консумирали 430 323 МВтч топлинна енергия, докато през м.март 2019 г. консумацията е била 346 945 МВтч. Напомняме на нашите потребители, че мартенските сметки са изчислени по-високата цена на топлинната енергия, която действаше до 1 април 2020 г. Новата цена топлинната енергия, утвърдена от КЕВР, влезе в сила от 1 април 2020г. и е с 26,5% по-ниска, 70,32 лв. за мегаватчас /без ДДС/. Поради това се очакват по-ниски сметки за последния месец на отоплителния сезон", коментират от "Топлофикация". Сметките на клиентите са изготвени съобразно изискванията на действащата Наредба за топлоснабдяване. Прогнозните месечни сметки за настоящия отоплителен сезон се формират на базата на реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразени в окончателната изравнителна сметка за периода 1.05.2018 -30.04.2019 г. Реално потребените количества топлинна енергия във всяко жилище ще бъдат отчетени след приключване на отоплителен сезон 2019-2020 г. и на тази база ще бъдат изготвени годишните изравнителни сметки. Изключение правят потребителите с реален месечен отчет. В изпълнение на новите разпоредби, приети преди дни с промените в Закона за енергетиката, „Топлофикация София“ ще извърши преизчисление на сметките на своите клиенти в законово определените срокове и след като КЕВР определи ретроактивните цени на природния газ и на топлинната енергия за периода от 5 август 2019г. до 31 март 2020 г. Клиентите, които имат ежемесечен реален отчет на уредите си за дялово разпределение, ще получат сумите още с първите си месечни сметки след утвърждаването на ретроактивните цени от КЕВР. За останалите потребители, които получават прогнозни месечни сметки, сумите ще бъдат отразени в годишните изравнителни сметки и ще са видни през юли, обясняват от "Топлофикация".

comment 0
visibility 1219
КЕВР влиза на проверка в Топлофикация-София, имало завишени сметки

КЕВР влиза на проверка в Топлофикация-София, имало завишени сметки

Извънредна проверка започва в Топлофикация-София. Тя е по нареждане на председателя на КЕВР Иван Иванов.  Причината е, че има подадени сигнали за завишени сметки на столичани. Енергийният регулатор се е самосезирала и от медийни публикации. Експерти ще проверяват ценообразуването на сметките за указания период. Ако се открият нарушения КЕВР ще наложи предвидените в закона наказателни мерки, съобщават от регулаторния орган. От комисията обещават официално да обяват резултатите от проверката на Топлофикация-София. От общинското дружество обещават пълно съдействие при проверката.

Реклама
comment 0
visibility 918
Как да платим онлайн парното

Как столичани да платят онлайн парното с № на инсталация

Смяната на абонатните номера на клиентите на столичната Топлофикация предизвика стотици въпроси за начина на плащане. Столичани се интересуват най-много от това, дали, ако платят по електронен път парите ще отидат по сметката им. От Топлофикация-София разясниха подробности за плащането онлайн: 1. Ако потребителят досега е плащал през ePay системата на Топлофикация-София автоматично е вкарала новите номера. 2. Ако за първи път ще се плаща с електронно е необходимо да се вкара № на договорната сметка и № на инсталацията. Клиенти, които не ги знаят, да погледнат фактурата си за изминалия месец - за февруари, излезли от 20 до 25 март т. г. 3. При плащане по банков път, всички банки са уведомени от Топлофикация-София и са им изпратени номерата на договорните сметки и инсалациите на клиентите. "Топлофикация София" сменя абонатния номер с № на инсталацияКлиентите на столичната Топлофикация, които искат да платят електронно, а нямат данните си могат да се обадят на 0700 111 11 в колцентъра на дружеството и ще получат информация, както и на имейли inf_r@toplo.bg и info_r@toplo.bg.

comment 0
visibility 1575
Кметът на София: Не е обосновано искането на Топлофикация за повишение на п

Кметът на София: Не е обосновано искането на Топлофикация за повишение на парното с 20%

Общинското дружество "Топлофикация-София" е внесло искане за увеличение на парното. Срещу това предложение се обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. На профила си във фейсбук кметът написа: "Искането за увеличение на цената на топлинната енергия за софиянци с 20% е необосновано и не отговаря на актуалните цени на природния газ". Предложението на столичната Топлофикация е внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране, на база старите цени на газа и топлинната енергия. Така дружеството е спазило нормативното изискване да изпрати в КЕВР предложението си до 31 март. В него обаче, не са отразени цени, които влизат в сила с решение на регулатора от 1 април т. г., както и бъдещи промени в цените. Това е причината това искане за повишение на цената да не бъде подкрепено и да се преработи, призова Йорданка Фандъкова. Кметът на София е категорична, че важната задача на ръководството на "Топлофикация София" в момента е в максимално кратки срокове след решението на КЕВР за намаляване на цените със задна дата. Също така да организират преизчисляването и приспадането на надвзетите суми на хората.

comment 0
visibility 2280
Софийските Център, Mлaдocт, Лoзeнeц и Изтoĸ показват устойчовст в цените на

Софийските Център, Mлaдocт, Лoзeнeц и Изтoĸ показват устойчовст в цените на имотите

Пет са софийските райони, в които се показва устойчивост на цените на имотите. Това Цeнтъp - Средец, Южeн, Mлaдocт, Лoзeнeц, Изтoĸ и вepoятнo те ще имат най-малък спад в цeнитe нa жилищaтa през времето на епидемия и икономическа криза, пише money.bg. Прогнозата е на eĸcпepти в oблacттa нa нeдвижимитe имoти. Те изброяват три фактора, ĸoитo oпpeдeлят ycтoйчивocттa нa цeнaтa нa имoтa - ceгмeнт, лoĸaция, cъcтoяниe. "Πpeди нacтъпвaнeтo нa пaндeмиятa, нaй-лиĸвидни бяxa имoтитe cлeд ocнoвeн peмoнт. Πpeдпoлaгa ce, чe тaзи тeндeнция щe ce зaдъpжи, тъй ĸaтo чиcтo тexничecĸи тeзи имoти щe пoзвoлят нa нoвoдoмцитe дa oбитaвaт нoв, yютeн дoм, бeз дa пpeминaвaт пpeз pиcĸoви пpoцecи в нecигypни вpeмeнa", коментира Гeopги Янĸoв, yпpaвитeл нa Рrіmо+.

comment 0
visibility 4501
Прима Център

В Горна баня, Полигона и Малинова долина имотите падат с 15%

В последно време цените на пазара на имоти в столицата само растат, споделят от money.bg. За увеличение на цените на жилищата в София свидетелстват анализите на агенциите за недвижими имоти. Разбира се, тенденцията за увеличение не е за цялата територия на столицата. През 2019 г., например, в Горна баня цените на имотите падат с 28%.  Спадът в Малинова долина, Редута и Западен парк е с повече от 15%. В Полигона също намалението се ориентира около 15 %. Намаление на цените на жилищата с под 5 % има в Белите брези, Гоце Делчев, Гео Милев, Лъвов мост. Ръст бележат цените на жилищата в "Хаджи Димитър", „Драгалевци“, „Иван Вазов“ и квартал "Изток" – с приблизително 28%.  В "Красно село", "Младост 1", "Симеоново" поскъпването е с повече от 10%. Почти без промяна са цените в "Дружба 1" и "Разсадника". Най-желани са тристайните жилища, след тях се нареждат двустайните и най-малко предпочитани са едностайните жилища. Квадратният метър в столицата за миналата година е поскъпнал с 50 евро. Най-голям ръст в цените има при едностайните жилища – 9%, при многостайните – 7%, а тристайните с 3%. Най-търсени са жилищата в централната част на София и край Витоша.  

comment 0
visibility 2869
Цена на медицински маски в София

Цената на медицинските маски скочи над 10 пъти в София

Цената на маските, които масово се използват за предпазване от грип скочи драстично в София. Освен това трудно се намират в столичните аптеки. Ако обаче имате късмет те са вече на нови и доста завишени цени. Преди епидемията от коронавирусът цената им беше между 7 и 20 стотинки. В момента санитарните маски вървят от 2 до 6 лв. за бройка, съобщава БГНЕС след направена проверка. Кутията с медицинския артикул има 150-170 бр. маски, а цената скочи от 10 лв. на 60 лв. Нуждаещи се и истерясали по носене на маски започнаха да търсят в интернет, а там кутията достигна до 300 лв. За свръхпотрелението потвърждават и аптекари и предупреждават за спекуланти. Според специалистите хората трябва да внимават от къде купуват, защото не се знае произхода на медицинското изделие, а пък се продава и от търговци, които нямат разрешение за медицински изделия. Аптекарите обясняват, че и при тях маските пристигат с нова, по-висока цена от производителя.

comment 0
visibility 583
Поскъпват жилищните имоти в София

С почти 10% са скочили цените на жилищните имоти в София

Жилищните имоти в София продължават да поскъпват с бързи темпове. За второто тримесечие на годината увеличението е с 9,6%, показват данни на консултантска компания, цитирана от investor.bg. Това отрежда 19-о място на българската столица за най-бързо поскъпване на жилищата в света. Градът е и на девето място в Европа по ръст на цените на жилищата. Това сочи индексът на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие. Увеличението с 9,6% на годишна основа е между април и юни т. г. Това поставя София след Утрехт в Холандия и преди френския град Лион в класацията на Knight Frank, която включва 150 града в света. Общо цените на жилищата в изследваните градове са нараснали средно с 3,5% през второто тримесечие на годината. Китайският град Сиан води класацията за най-бързо растящият жилищен пазар в света. Там цените на жилищните имоти са се увеличили с 25,1%. В Топ 10  са Будапеща (24,2%), Хидерабад (18,3%), Ахмедабад (15,3%), Ухан (14,6%), Санкт Петербург (14,6%), Порто (13,6%), Чунцин (12,1%), Загреб (11,4%) и Атина (11,2%). С 9,4% пък са поевтинели жилищата в Сидни. Следват Дубай със спад от 9,3%, Мелбърн (-7,8%), Абу Даби (-7,5%), Делхи (-7,1%), Йерусалим (-5,5%), Дарвин (-5%), Ванкувър (-4,9%) и Абърдийн (-4,8%). Общо в 80% от градовете, включени в индекса на Knight Frank, цените на жилищата са нараснали през 12-те месеца до второто тримесечие, като повишението на нововъзникващите пазари достига 5,9%, а на развитите пазари – 2%.

comment 0
visibility 8990
МОЛ Сердика имоти

До 8000 евро за кв. м. на жилище на столичната "Московска"

Цените на квадратен метър за жилище в центъра на София удариха рекорд. До 8000 eвpo достигна стойността нa ĸвaдpaт на софийската улица "Московска" в центъра на София. Това е доста впечатляваща оферта за апартамент. Големината на жилището е 90 ĸв. м. и се продава за 730 000 eвpo, а това е по 8111 eвpo нa ĸвaдpaт, пише money.bg. 16 000 лв. за кв. м. е нереално висока не само за София и България, но и за Европа. Цените на имотите в столицата категорично поскъпват. Причините са ниcĸитe лиxви пo ĸpeдити и дeпoзити, което направиха взимането на кредит пo-достъпно, a cпecтявaнeтo - нeизгoднo. Очевидно, че покачването на заплатите и увеличение на потреблението влияе на пазара на имоти. Повишението в търсенето на имоти за купуване вдига безкомпромисно цените на пазара. Средният ръст на цените е около 10% на година. Бурното повишение през последните години доведе и до нереални, та дори и до безумни цени на квадратен метър. Имот на 100 м от НДК достигна 299 900 eвpo или 3749 eвpo нa ĸвaдpaт. Жилищeтo e peмoнтиpaнo и новите собственици могат само да се събуят и да започнат да живеят. Това обаче няма да ги успокои, че са си купили жилище на нормални цени. Друга оферта пък е за 250 000 евро за двycтaeн нa бyл. Πaтpиapx Eвтимий. Цената е скочила само, защото там скоро ще спира метрото. Големината на двустайния апартамент е 75 ĸвaдpaтa. Toвa пpaви пo 3333 eвpo нa ĸвaдpaт и тo зa нeoбзaвeдeн имoт. Безумните 2000 eвpo нa ĸвaдpaт се искат за панелка в "Младост 3". Цената е 97 000 евро за 50 кв. м. Приблизително толкова голям апартамент - 53 кв. м в Подуяне се предлага за 124 000 евро в близост до мол "Сердика". И въпреки, че сградата е строена през 2006 г. цената е безумно висока за района.  

comment 0
visibility 296
Столично дерби Славия - Левски

Фенове на Левски недоволстват от високите билети за мача със Славия

Привържениците на "Левски" София надодаха вой до небесата заради скъпите билети за столичното дерби със "Славия". Ръководството на "белите" е определило цена от 20 лева за вход на стадиона в Овча купел. Сините се недоволни и призовават да влизат гратис на мача. Напрежението продължава да расте в социалните мрежи, пише Меридиан мач. "Сините" фенове са категорични, че цената е прекалено висока. Вече има препоръки при влизане на да се показват стари билети и други хартии, както често практикували фенове на "Славия". По 10 лв. бяха билетите за мача на "белите" с ЦСКА в края на юли.

comment 0
visibility 2936
жилища

Цените на апартаментите в София растат - най-желани са двустайните

Цените на апартаментите в София бавно се покачват. Все още най-желаните жилища са двустайните и средните офертни цени при тях са се покачили в сравнение с миналата година. Средната цена при тях е около 1200 евро за кв.м, а цената за квадратен метър в тристаен апартамент е 1100 евро, съобщава в. Сега. Лозенец, Изгрев, Изток, Витоша и Оборище остават най-желаните квартали за покупка на жилище. Апартаментите, които се купуват там са предимно с цел инвестиция. Кв. "Овча купел" продължава да буди интереса на купувачите. Двустайните жилища все още са най-желани, но не липсва и търсене на тристайни апартаменти. 130 000 евро е средната цена за тристайно жилище, монолитно строителство. Панелните тристайни апартаменти са на цени около 75 000 евро. Не липсват и купувачи "на зелено", които са поблазенени от по-ниската цена.

comment 0
visibility 1166
Лифтове на Витоша

Лифтовете на Витоша работят през уикенда и празнични дни

30 лв. струва картата за седалковите лифтове на Витоша за колоездачи. От Витоша ски съобщават, че лифтовете "Лале 1", "Лале 2" и "Симеоново - Алеко" ще работят всяка събота и неделя, а също и в празничните дни. Това ще продължи до средата на ноември.  От средата на юни столичани и гости могат да се наслаждават на планината и да стигнат до най-високата точка на Витоша - Черни връх (2290 м) с лифт. До Алеко пък се стига с кабинковия лифт "Симеоново - Алеко". Цената на билетите през сезона е 12 лв. в едната посока и 17 лв. в двете. Комбинираните са по 25 лв, но включват ползването на кабинковия и седалковите лифтове в един ден.

comment 0
visibility 460
Sting

От 60 до 140 лв за концерта на Стинг в София

От 60 до 140 лв струват билетите за концерта на Стинг, който ще се състои утре в зала „Арена Армеец” в София. Днес в столицата пристигна целият екип на британската звезда. Вече е започнало и строителството на сцената за лайфа. За шоуто се грижат над 100 души. Концерта в столицата е част от международната обиколка на певеца, като преди няколко дни той изнесе уникален концерт във Франция, а България е втората му спирка. Турнето се осъществява в подкрепа на албумът му „My Songs”, включващ модернизации на едни от най-големите му хитове. Самият Стинг ще пристигне утре в София. Желаещите да го видят на живо все още имат шанс да закупят билети на място от касите на залата или онлайн.

comment 0
visibility 2122
Локомотив на Баба Меца

Пускат допълнително пътуване с "Баба Меца" от София до Банкя

Второ пътуване от София до Банкя с атрактивния влак Баба Меца пускат от БДЖ. Първоначално бе обявено, че жп бижуто ще се движи на 18 май, събота за фестивала на "Уличините артисти", но заради големия интерес на гражданите, композицията ще се движи и на 19 май. Влакът с парния локомотив тръгва от Централна гара и на 19 май, неделя в 9 ч. сутринта по маршрута София - Банкя - София. От Банкя към столицата потегля в 14:30 ч., съобщават от БДЖ. Продажбата на билети на запазени места ще стартира в сряда, от касите и железопътните бюра във всички гари в страната след 14:00 ч. Цената на един билет е 17,50 лв., за пътуване в двете посоки със запазени места. За децата до 7 години пътуването е безплатно, без да се ползва седящо място. Възрастта на децата ще бъде доказвана с акт за раждане или копие от него при самото закупуване на билети. Всички малчугани до 10-годишна възраст ще бъдат допускани във влака само с придружител. Пътуващите ще се насладят на първия национален фестивал на уличните артисти, който се провежда в Банкя.

comment 0
visibility 644
Кръводаряване

Цената на кръвта в София на черно удари 600 лв

Цената на кръвта на черно в столицата удари 600 лв. за бележка, ако е от редките групи АВ и В групи. О и А вървят от 200 до 400 лева, съобщава вестник Монитор. Информацията е събрана пред двата хематологични центъра в столицата - Националния център по хематология и този в Университетската болница "Света Анна". Търговците на кръв са наясно с нуждите на всички болници и дори колко милилитра кръв са нужни за дадена операция. За още по-голяма убедителност те дори споменават имената на различни хирурзи. През летните месеци цената животоспасяващата течност пада наполовина, тъй като плановите операциите спират заради горещините, а болниците оперират само по спешност. Те преценяват на място колко пари да искат от "купувача", според облеклото му, марката автомобил, с който е пристигнал. У нас търговията с кръв е забранена. Санкцията е до 1000 лв., а при ново нарушения може да скочи и до 10 000 хил.лв. И въпреки това пазара на кръв се прави без проблем. Все още глобени няма. Според нормативната уредба е позволено плащането на кръв и кръвна плазма легално само в случай, когато са необходими за производството на ваксини, серуми и др. Но тогава търговията е само между юридически лица, каквито са например всички кръвни центрове. В България има и платени кръводарители с редки групи. Като дори се води регистър, но той рязко намаля, тъй като цената за литър е 90 лв.

comment 0
visibility 17493
Милка Христова и Калоян Паргов, СОС

Ще вдигнат ли цената на парното в София поправки в закона

Цената на парното и топлата вода в София и други големи градове може да се увели неочаквано. За новото, непредвидено повишение на цените на общинското дружество Топлофикация предупредиха общинските съветници в столицата Милка Христова и Калоян Паргов. Услугата на Топлофикация ще се повиши заради внесените и минали на първо четене промени в Закона за енергетиката в Народно събрание. Те са дело на Делян Добрев и бившия шеф на АЕЦ Козлодуй Валенти Николов. Те искат за отпадне регулираната цена на кафява енергия. Това е произвежданата от топлоцентралите електроенергия, която се изкупува на преференциални цени от държавата.  В момента с тези средства от кафявата енергия столичната Топлофикация се подпомага. Премахвайки я дружеството ще търпи загуби и това може да доведе до вдигане на цените на парното и топлата вода, предупредиха общинските съветници. Те настояват столичният кмет Йорданка Фандъкова да използва авторитета си като зам.-председател на ГЕРБ и да разговаря промените в закона да не се приемат. В края на миналата година бе създадена работна група към СОС, в която участват общински съветници, експерти и представители на Топлофикация София. Целта е да се направи технически одит на оборудването на общинското дружество и да се види каква е необходимостта от обновяване на съоръженията. В момента анализът показва, че има нужда от изграждането на допълнителна когенерационна мощност за производство на кафява енергия. До момента именно от нея общинското дружество покрива голяма част от разходите си, обясни пред Столица.bg Милка Христова. Защо трябва да се премахне кафята, а не зелената енергия?, задава риторичния въпрос общинският съветник. На всички е известно, че столичната Топлофикация има големи задължения, около 900 млн. лв. С производството на кафява енергия приходите се увеличават и така се изплащат лихвите по дълга, който е разсрочен. "Когато обаче дойде времето да се покрива главницата и не се произвежда кафява енергия дружеството няма да е в състояние да покрие дълга си", коментира Христова.

comment 0
visibility 5275
Цени на пресни картофи

Българска верига пусна чушки по 9.99 лв. и картофи по 5.99 лв. (СНИМКИ)

Безумни цени на картофи и чушки вгорчиха живота на столичани през уикенда. За високите цени на зеленчуците сигнализираха граждани пред Столица.bg. Българска хранителна верига продавала през почивните дни пресни картофи по 5.99 лв., което се доближавало до цената на килограм свински пържоли.  Учудването било още по голямо на клиентите, когато видяли цената на червените чушки - 9.99 лв. за килограм, което  се равнявало почти на 2 кг пилешко месо. Около 7 лв. пък струвало килото на зелените чушки. На всичкото отгоре те били доста застояли и увехнали. Откъде идват тези зеленчуци?, питат столичани, тръгнали за пазаруват през уикенда. Отговор така и не получили, но и не пазарували на безумните цени. И докато пресните картофи са по 6 лв. , а чушките гонят небесата, хората предпочели да хапват месо. "Определено за предпочитане са пържолите пред зеленчуците", коментираха недоволни клиенти на българската верига. А цената на свинските пържоли била 7.99 лв.

comment 0
visibility 1585
София

Столичани търсят къщи извън града заради хаоса

Масово жители на София търсят имоти извън града с цена до 60 хил. евро. Причините за това е умората от живота в панелните жилища, мръсният въздух и хаоса. Търсенето на парцели в районите около столицата е с ценови диапазон за Драгалевци, Симеоново и Бояна или около 200 евро/кв.м, Бистрица - 150 евро/ кв.м, Горна Баня и Банкя - 100 евро/кв.м. , съобщава вестник труд цитирайки данни на агенции за недвижими имоти. В същото време анализите показват, че новите жители на столицата предпочитат еднакво двустайните и тристайните жилища. Като най-предпочитани са апартаментите с цени между 60 и 80 хил. евро за двустайните и 120 -170 хил. евро за тристайните. В момента най-предпочитани са сградите в процес на строеж. Сериозен ръст бележат и сделките с къщите около София с цени от 25 хил. до 60 хил. евро. Клиентите днес се разделят на 3 групи: Висок интерес за покупка – Изток, Оборище, Витоша, Дианабад, Кръстова вада, Гео Милев, Център, Лозенец, Хаджи Димитър, Малинова долина; Среден интерес за покупка – Овча купел, Редута, Сухата река, Дружба 1 и 2, Люлин – Център, Белите брези, Студентски град, Стрелбище, Гоце Делчев; Нисък интерес за покупка – Зона Б-4, Левски, Слатина, Модерно предградие, Захарна фабрика, Орландовци, Павлово. В близките години се очаква интереса към жилища извън столицата да се засили.

comment 0
visibility 1091
Кемпер за почивка

Кемперът - свободата да се събуждаш с изгрева

Коя почивка е най-хубавата? Тази, на която не се съобразяваш с резервации и хотелиери. Тази, която ти дава свободата да правиш каквото и когато си поискаш. Да лягаш под залеза и да те събужда изгрева, далеч от шумните хотелски комплекси и нервно крещящи майки и баби. Спокойствието и разнообразиета може да се осигури с палатка или къща на колела - кемпер. Туристическият сезон наближава, а с него и отпуски, планове за пътувания, отдих и най-веселата семейна почивка. "Ай Ви Груп" на ул. "Житница" в столичния Овча купел осигурява кемпери под наем. Така можете да изберете мечтаното пътешествие или поредното приключение в България и Европа. С кемперите Фиат и Форд, модел от 2011 г. можете да си позволите всяка сутрин да се събуждате на различно място. Със сигурност няма да останете без покрив, както често се случва с безотговорни туроператори. Не зависите дори от транспортните връзки и си спестявате нервите от изпуснатия самолетен полет. Кемперите са подходящи за семейства с едно и две деца. А какво по-хубаво от това да отидете на места, които вашите деца пожелаят. За наемане на кемпер най-изгодно е за дълъг уикенд - от петък до понеделник, излиза 350 лв. 110 лв. е на ден за почивка между 15 и 21 дни. Ако сте четиричленно семейство излиза по около 26 лв. на ден за нощувка. От 1 май до края на септември наемането на кемпер е за най-млако за 5 дни. В момента и за четирите почивни дни за Великден все още има предложения за дълъг уикенд.  

comment 0
visibility 1198
Жилищен пазар

Най-лесно и бързо се продавали панелни апратаменти

Панелните апартаменти държат най-ниските цени в София и те варират от 500 до 850 евро на квадрат. Най-евтини те са в „Обеля“, „Левски“, „Надежда“, „Люлин“, „Сухата река“, пише в. Монитор. Дори и пускането на метрото в някои от тези кквартали цените не са скочила. Винаги ще има търсене на панелни апартаменти, защото са по-евтини, коментират брокури. А този вид жилища се продавали бързо. В „Обеля“ неремонтирани, двустайни апаратменти вървят около 48 000 евро. Санирането не качвало цената, но имало повече интерес и по-бързо се продавали, коментират брокери. Оказвало се, че всяка трета сделка в София ие с жилище в най-ниския сегмент на пазара. Това важало най-вече за крайните квартали. В блокове строени през 50-те години цените са 650 - 700 евро на квадратен метър. Като цяла на жилищния пазар в София такива дсделки са около 40%. Причината е във финансирането, тъй като за тези имоти банките не отпускали по-нисък процент ипотечни кредити от цената на покупката. Продажбите на панелките намаляват, тъй като намалява и относителния дял от сградния фонд в столицата. В момента в жилищния фонд панелните апартаменти са около 20 - 30%. Апартамент в Дружба 1 на последния етаж на 6-етажен блок е  34 500 евро за 60 кв. м.  Най-ниската оферта за „Люлин” е 37 000 евро за 64 кв. м, а в „Обеля” на същите критерии апратаментите са 53 480 евро заради метрото. 37 000 евро излиза жилище от 67 кв. м в "Надежда”, двете части на „Връбница” и ”Свобода”. 

comment 0
visibility 3923
Златният век

Квадратът в „Златния век“ на „Артекс“ на зелено е 9000 лева(СНИМКИ)

Цената на зелено за квадратен метър в небостъргача на „Артекс“ е 9000 лв. Така е обявено от компанията пред клиентите. Сградата е на 34 етажа и се строи в квартал „Лозенец“. От обявените цени за апартаментите в сградата става ясно, че строителната компания ще спечели 350 млн.лв. Апартаментите в „Златния век“ се разпродават на зелено доста ударно, коментира Lupa.bg. Ценовите оферти, които са били предназначени за богати клиенти, са били разпращани през изминалите два месеца. В тях се посочва, че най-ниската цена з квадратен метър е 2400 евро. Апартаментите на последните етажи вървят по 4500 евро за кв. м. Това са цените на зелено. Според брокери на имоти, след като сградата бъде завършена и пусната в експлоатация, цените ще се увеличат с около 40-50%. Жилищата на последните 5 етажа не се предлагат, а апартаментите на етажите от 29 до 34 вече са купени, въпреки, че цената им е по 5000 евро за кв.м. Сред собствениците на най-високо разположените жилища е и посолство на арабска държава. Жилищата на по-ниските етажи са с по-ниска цена, но площта на етажите е по-голяма. Най-ниската цена за апартамент на по-високите етажи е 1 105 000 евро, а тези с квадратура от 324 кв. м. са с цена 4 млн. лв. Забелязва се една особеност, при покупката на жилище от 324 кв. м. на висок етаж, ще трябва да се плати и за около 87 кв.м обща част и 42 кв. м. клубен етаж. Брокери са на мнение, че предлаганите от строителната компания цени за жилищата в небостъргача са крайно нереални. Дори в Париж и Виена цените са много по-ниски.  

comment 0
visibility 2558
Ръст цени София

София с 29 места нагоре в световна класация за ръста на цените

София вече се намира на 90-о място в световна класация за цената на живота за последната една година. При предишното проучване столицата е била с 29 места по-надолу, става ясно от данните в класацията Worldwide Cost of Living 2019, която е дело на Economist Intelligence Unit. В света има само един град, който може да се похвали с ръст на цените по-висок от този на българската столица. Става дума за Нумеа в Нова Каледония. Градът се изкачва с 33 места нагоре в класацията и стига до 20-а позиция. По примера на много градове в източния регион, София продължава да предлага много добро съотношение между качество и цена. Това обаче не спира тенденцията цените на хранителните стоки в столицата плавно да се доближават до тези в западноевропейски страни. Причината - очакваното приемане на еврото в близките години, се казва в изследването. 2,6 процента е средният ръст на цените на хранителните продукти за 2018 година. Това е един от двигателите на инфлацията от 3% за 2018 в България. С по-високи темпове обаче нарастват цените на услугите, почивките и културата. Ръстът им е 4% през последните 12 месеца, отбелязва Economist.