Тема: ценители

comment 0
visibility 283
изложби

Три интересни изложби за ценителите в София през януари

Три интересни изложби продължават и през януари в столицата- в Софийската градска художествена галерия и в Галерия-музей Дечко Узунов, съобщават от Дирекция "Култура" на Столична община.    „Галерия на 6-те. 120 години от рождението на Дечко Узунов” и „Думи, образи, места. 140 години от обявяването на София за столица“ са двете изложби, на които Ви кани Софийската градска художествена галерия (ул. „Ген. Гурко” №1).   В галерия „Дечко Узунов” (бул. „Драган Цанков“ №24, ж.к. "Изгрев") продължава експозицията, част от програма „Памет“ – "Маша Живкова-Узунова (1903–1986) - съпруга, модел и художник".  

comment 0
visibility 1786
баници

Фестивал на баницата събра ценители в село Балша (СНИМКИ)

Един уникален и много вкусен фестивал събра млади и стари в село Балша, район Нови Искър. Става дума за "Фестивал на баницата", направен от кметството на Балша, съвместно с Народно читалище "Иван Денкоглу" и пенсионерския клуб в селото. Над 30 бяха специалистите по приготвянето на това традиционно българско ястие, които се включиха в надпреварата, разказа в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева. Наред с изкушенията за хапване, организаторите бяха подготвили и забавна програма, изпълнена с шопски хумор, народни песни, традиционни български хора и изпълнения на пенсионерския клуб. Най-трудно бе на журито, което трябваше да определи победителя в първото издание на фестивала, тъй като всички кандидати бяха представили кулинарни шедьоври, показващи истинско майсторство.  

comment 0
visibility 710
концерти

Музика за ценители в подлеза на НДК цял месец

И през този месец ценителите на хубавата музика ще могат да се насладят на концертите на сцената в подлеза пред НДК (до фонтана пред Театър „Азарян”), съобщават от Дирекция "Култура" на Столична община. Ето и подробностите:    11 октомври, петък, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Дамска вокална група „Наслада”   12 октомври, събота, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Група „Мехехе”   18 октомври, петък, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Музикално-поетичен рецитал „Амфибрахий в До мажор” на Ивайло Диманов   25 октомври, петък, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Поп концерт „Родени в България” на Тодор Трайчев и млади изпълнители   26 октомври, събота, от 18.30 ч. до 19.30 ч. - Концерт на група „Мехехе    

Реклама
comment 0
visibility 346
гласът на София

"Гласът на София" събира ценители на музиката под купола на Ларгото

"Гласът на София" е концерт, който ще събере ценители под купола на Ларгото на 21 май от 18.30 часа. Пред публиката ще се представят оркестър Симфониета "София" с диригент Свилен Симеонов и Софийски камерен хор "Васил Арнаудов" с диригент проф. Теодора Павлович, съобщават от Дирекция "Култура" на Столична община. Солисти на концерта ще бъдат Виктор Василев, Зорница Иларионова, Лора Маркова, Славина Тенева. В програмата ще прозвучат творби от Ф. Крайслер, Х. Виенявски, Сен-Санс, премиера на Messa Brevis от Амброж Чопи (Словения)

comment 0
visibility 357
Яна Язова

Животът на Яна Язова събира ценители в Столична библиотека

Истории за живота на блестящата поетеса и красива жена Яна Язова ще съберат ценители на литературата в Столична библиотека. На 16 май от 18.00 часа в Мраморното фоайе критикът Юлии Йорданов ще разкаже за нерадостната житейска съдба на Люба Ганчева- както е истинското име на Яна Язова. Йорданов работи за опазване литературната памет на България. Събитието е организирано от Дружество "Будители" в област Монтана.

comment 0
visibility 336
хорова асоциация

Хорови творби очакват ценители в "Красно село"

Блестящата хорова асоциация "Света София" очаква своите фенове на 3 май от 18.30 часа в сградата на общинския културен институт "Красно село" в столицата. Под вещото ръководство на диригента академик Валентин Бобевски хорът ще представи едни от най-добрите си творби. Музикалният съпровод на събитието е поверен в ръцете на Ваня Грива. Репертоарът на хора е широк - от старите майстори до нови и модерни творби. Те често са писани специално за формацията както от българи, така и от чужденци. "Света София" са носители на много наши и международни награди.  

comment 0
visibility 414
фестивал на етносите

Фестивал на етносите събра ценители под купола на Ларгото (СНИМКИ)

Фестивалът "Наследство" събра ценители на фолклора, песните и усмивките в Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“ – под купола на Ларгото. Проявата показа пролетните традиции на различните етноси в България и бе организирана от Сдружение "Глобално творчество" с помощта на Дирекция "Култура" на Столична община. Фестивалът е посветен и на 140 години София столица на България и на Международното десетилетие за сближаване на културите. Младежки формации от София и областта показаха, че ценят и развиват фолклорните традиции, оставени от предците им. Имаше много песни, танци, работилници за рисуване и концерти. Изработваха се любими герои от приказките, оцветяваха се национални костюми и шевици, съобщават от Дирекция "Култура" на Столична община.