Тема: училища

comment 0
visibility 795
забранено влизане

В "Изгрев": Забраниха влизането в дворовете на училища и детски градини (СНИМКИ)

Забранява се влизането в дворовете на училищата и детските градини на територията на "Изгрев", както и посещенията на площадките за игра на деца. Това идва след заповед на кмета на района д-р Делян Георгиев.   Общинската администрация апелира в социалната мрежа гражданите да проявят разбиране и отговорност. Всеки от нас трябва да се съобразява с извънредното положение и здравните рискове, пред които сме изправени като общество    

comment 0
visibility 2942
БНТ 2 излъчва уроци за начален курс от вторник

БНТ 2 излъчва уроци за начален курс от вторник

БНТ 2 ще излъчва телевизионни уроци за учениците от началния курс от вторник, 17 март т. г. До понеделник сутринта училищата трябва да са направили организация за дистанционно обучение, обяви обарзователният министър Красимир Вълчев пред БНТ. Всички училища в страната остават затворени да 29 март т. г заради извънредното положение за епидемията от корона вирус. Това налага да се премине към дистанционно обучение. Вълчев съобщи, че няма да се отлагат изпити, а в момента продължават да обмислят варианти за пролетната ваканция. Най-вероятно тя ще бъде ограничена в няколко почивни дни около Великден. Също така не се предвижда и удължаване на учебната година. Според Красимир Вълчев над 90% от училищата имат готовност за дистанционно обучение и се очаква във вторник да започнат с уроците. "Това не означава, че 100% от учениците ще се включат още в първия ден, но целта ни е максимално деца да се включат в дистанционната форма на обучение", каза министърът. Всяко училище само ще избира дистанционната форма на обучение. Нека дистанционното обучение не се асоциира с виртуална класна стая. Важното е да се пускат материалите на учениците по избрана платформа и е много важно те да имат обратната връзка с учителите. Възможно е да се организират видеоуроци, онлайн тестове и др., коментира пред Столица.bg директор на софийско училище. В някои от столичните училища подготовката за дистанционно обучение е започнала още в четвъртък, миналта седмица и от утре могат да започнат с уроците. Беше уточнено, че при малките от I до IV учебният процес ще си се води от учителите. При големите - прогимназия и гимназия от утре се започва часове по програмата, която имат учениците, но тя може да претърпи промени. Важно е да има координация и между учителите по отношение на писмените изпитвания. Другото съществено нещо е учениците да не бъдат претоварени. Едно от изискванията на МОН е учителите да разпределят материалите, така че да няма струпване и е препоръчано децата да учат общо по 5 часа, което включва разработване на уроците. В някои софийски училища децата ще получават материалите предния ден до 19 часа и ако имат 4 часа, ще получат 4 задачи за работа.  

comment 0
visibility 23836
затворени училища

Фандъкова: Училищата на територията на Столична община затворени за седмица от понеделник

Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от седмица, считано от понеделник. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на брифинг във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в София.   Фандъкова посочи, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с който са обсъдили вариантите за онлайн обучение.   „От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите“, обясни Фандъкова.   Затварят се и публични места: театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.   Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени. „Сега ще затворим и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ – всички места, на които се струпват много хора“, посочи кметът.      

Реклама
comment 0
visibility 1026
Столична община

Вдигат заплатите на медицинските сестри в ДГ, ясли и училища в София

С 25% ще се вдигнат заплатите на медицинските сестри в детски градини, ясли и училища на територията на Столична община. Увеличението е предвидето и в бюджета на Московска 33 за 2020 г.  Повишението на месечните възнаграждения на сестрите в Столична община е един от приоритетите, каза кметът Йоранка Фандъкова още при обсъждането на Бюджет 2020 г. Миналата седмица на Московска 33 е подписан колективен трудов договор. Увеличението е в сила от 1 януари 2020 г. и парите ще си ги получат със стара дата. Столична община е вдигнала с 10% заплатите на медицинските сестри от 1 мартДосега заплатите им са били около 650 лв., а целта е да станат около 900 лв. основна брутна, върху която се трупат класовете за трудов стаж. Данните сочат, че голяма част от тях са с трудов стаж над 30 години. Те имаха увеличение от 10% и през март 2019 г. Новото повишение е от март т. г. В общинските градини ясли и училища работят около 2000 медицински сестри. Кметът на София: Приоритет в Бюджет 2020 са кварталите и градския транспорт Общо в страната медицинските сестри са 11 000 и една трета от тях са в системата на общинското здравеопазване. Сега 610 лв. е най-ниската  заплата, средната е 750 лв., а а трябва да стане 900 лв., каза Пламен Димитров от КНСБ. Той коментира, че заплатите се определя по наредба от преди 20 години и било време да се промени. "Във всяка община има разлини специфики и наредбата определя на колко деца да има един медицински специалист. В ясли и детски градиниг говорим за допълващ стандарт. В училището тези 800 деца се падат на един специалист, както казва наредбата отпреди 20 години. Трябва да стане 600 деца на специалист, обясни Димитров. Вчера КНСБ се разбра с правителството за увеличението на заплатите на медицинските сестри, за което ще бъдат отпуснати 50 млн. лв.  

comment 0
visibility 9895
Грипна ваканция

Грипната ваканция за София ще почака

Учениците в София няма да излизат в грипна ваканция да края на седмицата, научи Столица.bg. Вчера такава бе обявена за общините в Софийска област и още две области. В момента в столицата няма висока заболеваемост. Справка в РЗИ София град сочи от началото на седмицата, че има 201 дихателни инфекции и от тях 172 случая на варицела, 26 на скарлатина, 2 на морбили и 1 случай на туберкулоза. Дали се е повишило нивото на заболели от грип ще стане ясно в понеделник. От Регионалния инспекторат на МОН съобщиха, че грипна вакатнция се обявява по данните на Регионалната здравна инспекция, а засега няма такива. Ако в началото на следващата седмица се обяви грипна ваканция, тя ще е втора, след като първата бе обявена в края на януари.

comment 0
visibility 4419
Лекарства за грип

Училища в Софийска област излизат в грипна ваканция

В грипна ваканция излизат училищата в общините на Софийска област. В принудителна ваканция са и училища в още 2 области - Стара Загора и Русе. Общо в 10 области в страната е обявена грипна ваканция. По препоръка на Националния оперативен щаб грипната ваканция е заради увеличения брой на респираторните заболявания сред учениците. Учебните занятия се спират до 9 март т. г., понеделник. По-рано днес от РЗИ София област бяха преустановени учебните занимания в общините Костинброд, Своге, Ботевград, Правец, Елин Пелин, Златица и Копривщица. До момента няма положителна проба за корона вирус у нас, съобщиха от оперативния щам във ВМА преди минути. Изследваните днес 12 във Военна болница и 12 в реферетната лаборатория и са отрицателни.  Усложнява се ситуацията с грипна епидеммия от щам Б и бързо расте броят на заболелите, казват от Националния щаб. Това е втора грипна ваканция за тази зима.

comment 0
visibility 819
Конкурс за маски и рисунки за Сирни Заговезни

В "Подуене" стартира конкурс за маски и рисунки за Сирни Заговезни

Конкурс за рисунка и маска стартира за Сирни Заговезни стартира. Надпреварата се организира от район Подуене съвместно с рицарите тамплиери от Командерия "Света София". Темата на шестото издание е "Да съхраним българското", а участниците са ученици от V и VI клас на всички училища в "Подуене".  24-26 февруари 2020 г. е първият етап на конкурса. В училищата ще бъдат отличени по 3 маски и 3 рисунки, които ще се състезават във финалния кръг. Заключителният етап, в който ще бъдат излъчени победителите в  "Да съхраним българското" е от 13 часа на 27 февруари в актовата зала на ОУ „Бенито Хуарес“. Победителите за най-добрите маски и рисунки ще получат награди, осигурени от рицарите тамплиери.

comment 0
visibility 1590
Детски градини и строителство в Столична община

В кои столични райони ще се строят детски градини и училища

В 10 столични района ще се строят училища и детски градини. Преди два дни Столична община кандидатства за финансиране от държавния бюджет на изграждане. Списъкът с районите нуждаещи се от училища и детски градини показва, че те ще бъдат в „Красно село“, „Слатина“, „Възраждане“, „Овча купел“, „Витоша“, „Подуяне“, „Люлин“, „Триадица“, „Изгрев“ и „Кремиковци“. В 5 от тях районните кметове не са на ГЕРБ, а на Демократична България и един на БСП. Това опровергава тримесечната политическа мантра в СОС, че кметовете били разделени и се давали по-малко пари от бюджета. Както обеща кметът Йорданка Фандъкова документите са внесени и се очаква одобрение за финансиране от републиканския бюджет. "По програмата на правителството сме заложили да кандидатстваме с 9 нови сгради на детски градини и 3 училищни сгради на обща стойност около 40 млн. лв. 4 от 9-те сгради за детски градини се намират в райони, където кметовете не са на ГЕРБ", заяви преди два дни столичният кмет. Столична община кандидатства за строителство на 9 нови детски градини и 3 училища (СНИМКИ) София е град на свободни хора, които всекидневно преминават поне през 2-3 от партийните граници, които се очертават на картата. София е един град, а не отделно взети партийни владения, написа в социалната мрежа общински съветник. След ремонтите във френската гимназия и стотно училище, където ще имат физкултурни салони, единствето училище без зала за спорт в столицата остава Профилираната гимназия по изобразителни изкуства "Проф. Николай Райнов" в район Сердика. Столичният кмет потвърди, че проектът е готов и се търси финансиране.

comment 0
visibility 1743
Отсъствия по време на грипна ваканция и скарлатина в детска градина в София

Отсъствията в ДГ и ясли в София се извиняват със заявление от родителите

Отсъствията на здрави деца в детските градини и ясли по време на грипната ваканция ще се извиняват със заявление от родителите и по домашни причини. Преди ден директорът на "Образование" в Столична община Мария Минчева даде указания.  Проблемът възникна след като училищата в столицата излязоха в грипна ваканция, каквато по закон няма да градините и яслите. Много от родителите спряха децата си от градина, за да ги опазят от грипния вирус. Отсъствията на децата в ясли и детски градини в София няма да се извиняват служебно, а със заявление на родителите. Така ще им бъде преизчислена таксата, и за да може ръководството на детското заведение да направи разчет за храната. А ако детето е болно, тогава родителите трябва да занесат медицинска бележка от лекар, съгласно действащата наредба”, посочи Минчева, цитирана от БГНЕС. Грипната ваканция в София е до 4 фуевруари, вкючва  и меджусрочната и учениците трябва да се завърнат в клас на 6 февруари. В 128 ОДЗ в Захарна фабрика пък има дете със скарлатина, групата е под карантина и е затворена. Здравите деца не ги приемат в другите групи, тъй като са контактни и трябва да си ги гледат вкъщи. За отсъствията не е необходима бележка от домашния лекар, тъй като са здрави. Родителите трябва само да пуснат заявление за домашни причини, обясни пред Столица.bg директорът. Ако няма други деца със скарлатина в понеделник всички ще бъдат приети в детската градина.

comment 0
visibility 624
Ремонт на три столични училища, гласуване в СОС

СОС решава за ремонта на три столични училища

Три столични училища ще бъдат ремонтирани тази година. Това става ясно от внесения доклад на зам.-кмета по образование и култура Тодор Чобанов. Точката е в дневния ред на утрешната сесия на СОС. Докладът е за кандидатстване на Столична община за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. с проект „Изграждане, основен ремонт/реконструкция на 3 училища на територията на Столична община“. Училищата, които се нуждаят от ремонт са 28 СУ "Алеко Константинов" в район Красна поляна, 48 ОУ "Йосиф Ковачев", основано през 1907 г. в район "Сердика" и Първо СУ "Пенчо Славейков" в район Оборище. В дневния ред на сесията има 42 точки, като 5 от тях за питания. Също така се очаква утре да има още една точка и това вероятно ще бъде извънредния доклад на кмета Йорданка Фандъкова за водата в Перник

comment 0
visibility 5363
Строителство на детски градини и училища

Столична община е предвидила 20,1 млн. лв. за изгражането на 10 детски градини

През 2020 г. Столична община е предвидила 20,1 млн. лв. за изгражането на 10 детски градини с общинско финансиране. Това съобщи в социалната мрежа зам.-кметът по образование доц. Тодор Чобанов. Средствата са заложени в проекта на Бюджет 2020, който мина на публично обсъждане в четвъртък вечерта. Очаква се финансовият закон на Московска 33 да бъде приет от СОС на 6 февруари. от справката на зам-кмета става ясно, че през 2020 г. детски градини ще се строят и с държавно финансиране, както и с общинско. Ето какво и с какви средства ще се изграждат, обновяват и ремонтират в детски градини и училища в София: ДГ и училища с финансиране от МС 2020 г.Детски градини – 5 бр.:1. Изграждане на нова ДГ за 2 групи, кв. „Сеславци“, район „Кремиковци“ – 1 600 000 лв.;2. Реконструкция на съществуваща етернитова сграда за 9 групи на ДГ № 22, район „Люлин“ – 2 400 000 лв.;3. Нова сграда към ДГ № 116 за 5 групи, м. „Павлово-Бъкстон“, район „Витоша“ – 3 100 000 лв.;4. Разширение за 3 групи, административна част и обновяване на старата сграда ДГ № 119, район „Възраждане“ – 2 800 000 лв.;5. Изграждане на нова ДГ за 6 групи, м. „Горна баня“, район „Овча купел“ – 3 500 000 лв.;УЧИЛИЩА: 4 бр.1. Разширение на сградния фонд на 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, ул. „Позитано“ № 26, район „Възраждане“: I етап - Източен корпус, вертикална планировка и благоустрояване на дворното пространство от север на съществуваща сграда – 4 382 000 лв.;2. Училищна сграда за две подготвителни групи към 52 ОУ „Цанко Церковски“, кв. „Бояна“, район „Витоша“ – 850 000 лв.;3. Многофункционална спортна зала към 56 СУ „Константин Иречек“, район „Люлин“ – 4 млн. лв.;4. Изграждане на физкултурен салон и подпорна стена към ПГИИ „Проф. Николай Райнов“, район „Средика“ – 2 091 000 лв.Забележка: Ще се появят в сборния бюджет на СО при излизане на ПМС за целевата субсидия. ДГ с общинско финансиране 2020 - 10 бр. – 20,1 млн. лв.1. Нова ДГ за 6 групи, кв. 35, м. „Кръстова вада“, район „Лозенец“/3 000 000 лв. от СОПФ, от които 1 526 077 лв. за 2020 г./ – работи се;2. Реконструкция на етернитова сграда за 4 групи и изграждане на физкултурен салон на ДГ № 124, район „Красно село“ /2 500 000 лв. от бюджета на СО, от които 2 116 025 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР по договор – март 2020 г.3. Реконструкция на етернитова сграда за 10 групи на ДГ № 36, ж.к. „Дружба 1“, район „Искър“/2 600 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 525 487 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - юли 2020 г.4. Реконструкция на етернитова сграда за 10 групи на ДГ № 31, м.р. 2, район „Люлин“/2 200 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 764 222 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - септември 2020 г.5. Изграждане на нова ДГ за 6 групи, кв. 109, м. „Овча купел“, район „Овча купел“/5 487 695 лв. от бюджета на СО, от които 3 443 665 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - март 2021 г.6. Разширение на съществуваща сграда за две градински групи, една яслена група и физкултурен салон на ДГ № 4 „Слънчо“, с. Владая, район „Витоша” /2 020 000 лв., като 500 000 лв. от СОПФ, и 1 625 075 лв. от бюджета на СО за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - февруари 2021 г.7. Реконструкция на съществуващата етернитова сграда на ДГ № 30, ж.к. „Дианабад“, район „Изгрев“ /2 300 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 884 140 лв. за 2020 г./ - на 16.12.2019 г. е сключен договор за изпълнение, предстои откриване на строителна площадка, по данни от района на 10.02.2020 г.8. Реконструкция на етернитова сграда за 8 групи, разширение за 4 групи, основен ремонт на дворна инфраструктура на ДГ № 16, район „Студентски“/4 200 000 лв. от бюджета на СО, от които 2 500 000 лв. за 2020 г./ - решение за избор на изпълнител от 09.01.2020 г.9.Ново ДГ за 8 групи, УПИ I, кв. 40, м. „Манастирски ливади – изток“, район „Триадица“/6 300 000 лв. от бюджета на СО, от които 1 000 000 лв. за 2020 г./ - На 01.08.2019 г. е обявена процедура за избор на изпълнител от СО.10.Преустройство, реконструкция и надстройка на основната сграда на ДГ № 20 и изграждане на пристройка-разширение за общо 8 групи, район „Подуяне /2 900 000 лв. от бюджета на СО, от които 2 715 000 лв. за 2020 г./ - срок за приключване на СМР, по договор - юни 2021 г.  

comment 0
visibility 642
Детска градини Люлин

36 нови детски и спортни площадки радват децата в Люлин

36 нови детски и спортни площадки са изградени в най-многолюдния столичен район Люлин. Това показват данните за обновяването на този район в София. За последните 4 години там изцяло са  реконструирани сградите на 2 детски градини и една детска ясла. Обновяването включваше конструктивно укрепване, премахване на старите ентернитови стени и модернизиране на детските заведение. Освен това в две от най-големите училища в района са приложени най-модерни мерки за енергийна ефективност в 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ и 79 СУ „Индира Ганди“. В момента продължават довършителните работи в "Индира Ганди" като там продължава ремонтът, който ще доведе до 50% намаляване на енергийните разходи.  Моделът е взет от Германия и енергиини екипи от ученици и учители са обучени да прилагат мерки за спестяване на енергия. Проектът н 79-о училище в Люлин е за 1,4 млн. лв. 85% от парите са осигурени от Националния доверителски екофонд и 15% от Столична община.  В Люлин бяха изградени и 28 нови детски площадки към детски градини и площадка за игра и тренировка на кучета, а също и повече от 6 км канализация в местност „Бул. Сливница“. По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са санирани 6 жилищни сгради – бл. 317, бл. 604, бл. 227, бл. 423, бл. В, бул. „Европа“ №128, бл. 106.  В района успяха да направят и отворят  45 социални жилища по Оперативна програма „Регионално развитие“, за което обектът беше отличен с награда „Високо оценена номинация“ в конкурс „Сграда на годината“ – бл. 959. Безспорно най-ефективният от всички ще е дългоочакваният пробив на бул. "Д-р Петър Дертлиев" към кръговото на Околовръстното. това ще разтовари значително трафикът в Люлин 5 и ще улесни движението от и към Банкя и обиколното трасе.

comment 0
visibility 4043
Още два дни почивка в училищата заради балотажа

Учениците в София учат 3 дни и после пак почивка

Само три дни ще учат тази седмица учениците в софийските училища, научи Столица.bg. Днес всички почиват заради местните избори. Учебните занимания ще бъдат подновени във вторник, сряда и четвъртък. В петък отново има почивка заради Деня на будителите. А следващия понеделник, 4 ноември т. г., пак е неучебен, защото ще има втори тур - балотаж в столицата. В битката за Московска 33 излизат Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Балтожа ще има и почти всички райони на София, както и в повечето кметства. Днес, в неучебния ден, много от училищата са организиранли безплатно посещение на музеи в София.

comment 0
visibility 689
Детски градини в район Витоша

Две обновени градини във Витоша отварят врати до 10 дни

Две обновени и разширени детски градини в район Витоша отварят врати до 10 дни, научи Столица.bg. Това са 37 ДГ "Вълшебство" в кв. Павлово и 60 ДГ "Бор" в кв. Княжево. В първата малчуганите ще имат модерен физкултурен салон, както и нови групи. В Княжево пък едната от двете нови групи ще е яслена и също ще има зала за спортуване. В петък е първата копка на 4 ДГ "Ела" във Владая. Проектът е готов и има пълна готовност за започване на строителните дейности по разширението на детското заведение. Средствата са осигурено от Столична община от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ). Освен физкултурен салон там ще има и яслена група, която жителите на Владая искат. Бърза справка сочи, че за изминалия мандат във район Витоша са санирани и обновени всички училища без 2 СУ "Акад. Емилиян Станев". От общо 8 в района седем са санирани. Проектът за второ училище също е готов и скоро и там ще започнат строителните дейности. В "Симеоново" пък освен ремонт 64 училище "Цар Симеон Велики" беше разширено с нов физкултурен салон и още 5 класни стаи. На нови детски градини се радват вече в кварталите Симеоново и Бояна. 

comment 0
visibility 495
Столична община осигурява медициски специалисти, лекарства и консумативи за

Столична община осигурява медици и лекарства за здравните кабинети в 214 училища (СНИМКА)

214 училища - общински и държавни разчитат на Столична община за здравните си кабинети, както и присъствие на лекари и медицински сестри. Столична община им осигурява медицински специалисти, лекарства и консумативи за здравните кабинети. Това съобщава на прифала си в социалната мрежа зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов. При проверката на училищните здравни кабинети бяха направени проверки от дирекция "Здравеопазване" на Московска 33 и зам.-кметът Дончо Барбалов. Пред тях  всички медицински сестри отчетоха, че нямат проблем със задължителните имунизации на учениците. "Към момента децата се разболяват предимно, ако им предстои контролно в клас. Особено при по-големите често има "световъртеж или проблем с кръвното"", подсмихва се сестра Танева в 21-во училище. Затова и в кабинета й има не един, а два апарата за измерване на кръвно. Според Наредба 3 на МЗ, на 800 деца в училище трябва да бъде осигурено 1 медицинско лице. Въпреки, че в някои учебни заведения възпитаниците са значително по-малко, от Московска 33 са осигурили навсякъде здравен кабинет и медицинска сестра. Такова, например е 52 ОУ "Ц. Церковски" в район Витоша, в което учат 483 деца от 1 до 7 клас. С по-малко ученици е и 21 СУ "Христо Ботев" в район Лозенец. А там се обучават 650 деца, включително и две предучилищни групи. Задължението на медицинските сестри в училищата са да оказват долекарска помощ при възникване на спешни състояния, да провеждат профилактични и противоепидемични дейности, да изготвят анализ на здравословното състояние на учениците, да провеждат здравно-образователни мероприятия. Те всекидневно контролират работата на училищните бюфети и стол, където се хранят децата. "В нашето училище има басейн и в задълженията ми влиза да проверям редовно и басейна, който се ползва от учениците по график", допълва сестра Божкова. Тя работи в 88 СУ "Димитър Попниколов" в кв. Овча купел, където учат 1170 деца в общо 50 паралелки. Тъй като там режимът на обучение е двусменен, медицинските сестри са две, за да може здравният кабинет да е отворен от тъмно до тъмно.  

comment 0
visibility 911
ремонтирани басейни в училищата в Люлин

От 7 басейна в Люлин три са обновени, а четвъртият се ремонтира

Три плувни басейна са обновени, работят и стотици деца в Люлин тренират и се учат да плуват, установи проверка на Столица.bg. Обновените спортни съоръжения са в три училище - 56 СУ "Проф. Константин Иречек", 97 СУ "Братя Миладинови" и 33 ОУ "Санкт Петербург". Четвъртият - в 90 СУ "Хосе де Сан Мартин" е в ремонт и най-вероятно ще заработи до началото на втория срок на учебната 2019/2020 г. Преди 4 години състоянието на плувната база в училищата в Люлин бе в плачевно състояние. От общо 7 басейна 4 бяха затворени, а другите 3 с предписание за затваряне, спомня си кметът Милко Младенов. С много усилия и осигурено финансиране от Столична община и по проекти, басейните бяха възстановени и обновени. Сега на тях учениците могат да тренират напълно безплатно, като някои се ползват и от УСШ на Столична община. В 97-о и 33-то училище басейните се стопанисват от директорите. Продължава обновяването на басейна в 90-о училище "Хосе де Сан Мартин". Обектът е отдаден на частник за 10 години, тъй като инвестицията е доста голямо. Целият ремонт ще излезе между 400 000 и 500 000 лв., обясниха пред Столица.bg от район Люлин. Инвестицията е изцяло частна, но след възстановяването базата ще се ползва безплатно от училището, както и учениците.  

comment 0
visibility 1078
капачки

Сърца за капачки се появиха в 105 СУ,11 ОУ и в 119 СУ

Три контейнера във формата на сърца за събиране на капачки вече има в три училища на територията на "Изгрев". Това са 105 СУ „Атанас Далчев“, 11 ОУ „Св. Пимен Зографски“ и 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.Четвъртото сърце от инициативата "Капачки за бъдеще" е в сградата на районната администрация.    Контейнерите имат за цел да приобщят подрастващите към кампанията за набиране на средства за кувьози за болниците в страната. Това е и един вид превенция на противообществените прояви чрез благотворителност и добротворчество.    

comment 0
visibility 517
ремонти

Кметът на "Витоша" отчете ремонтите по училищата (СНИМКИ)

Кметът на "Витоша" Теодор Петков направи своеобразен отчет за състоянието на училищата в района. Той публикува какво е свършил на страницата си във Фейсбук.  Ето и какво е направено в  школата:   Санирани са сградите на 5 ОУ; 52 ОУ (там има и основна реконструкция на покрива); 26 СУ (основен ремонт и на двора на училището, който не е правен от създаването му); 86 ОУ в с.Владая (ремонт и на двора, и покрива).    Във всички училища на територията на района има изградено видео наблюдение. Заедно с това са правени по-малки вътрешни ремонти (класни стаи, коридори, физкултурни салони, отводнителни с-ми и др.).        

comment 0
visibility 2511
мотористи и общината.

"Софийски мотористи" с кампании за пътна безопасност по училищата

Групата "Софийски мотористи" заедно със Столична община ще започнат кампании по темата  "Безопасност на движението" по училищата в града. На подрастващите ще се обяснят рисковете на пътя и правилата, които трябва да спазват, съобщиха от "Московска"33. Инициативата идва след среща на кмета Йорданка Фандъкова с представители на мотористите заради зачестилите инциденти с водачи на мотори по пътищата.     Обсъдено бе да се затегне и вътрешния контрол в средите на самите "волни ездачи". Те ще се включат и в зелените инициативи на Столична община и ще участват в проекта "Новата гора на София".    Дискутирана бе и идеята да се изгради писта близо до столицата. "Софийски мотористи" се ангажираха да направят концепция на съоръжението. А Общината ще търси подходящ терен за изграждането му.   

comment 0
visibility 478
ремонти

Ремонтите в училищата и градините приключват до 15 септември

Повечето ремонти по училищата и детските градини на територията на София ще приключат до 15 септември. В около 10 обекта дейностите ще продължат и след тази дата. Това каза пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова. Днес тя провери строежа на детска градина в квартал "Кръстова вада- Изток". Градоначалникът допълни,че има уверението на директори и учители, че там, където ще има реновиране и след 15 септември, е направена организация то да не пречи на учебния процес. Фандъкова очаква учебната година да бъде открита във всички общински училища в София. Дори и в тези, където продължават строителните работи.    

comment 0
visibility 1801
6 ОУ София

Столичните училища ще борят тероризма с помощта на ДАНС

ДАНС има ангажимент да обучи директорите на софийските учебни заведения как да противодействат на тероризма, казва БНР. На 30 август се предвижда провеждането на среща, на която ще се обсъдят ефективните мерки, оценката на риска и изработването на план за сигурност, които ще се използват задължително от всички училища. Все още не е изтекъл срока за обществено обсъждане на изработената от ДАНС инструкция за работата с личните данни на учениците, до които има достъп системата на образованието.

comment 0
visibility 370
MON

МОН финансира електронни дневници на всички желаещи училища

Всички училища в страната, които през новата учебна година желаят да използват електронни дневници ще бъдат финансирани от МОН. Близо 2 милиона лева по национална програма „Информационни и комуникационни технологии“ са заложени за специализирания софтуер, съобщават от образователното министерство. До 3 септември 2019 г., училищата могат да изберат свободно доставчик на услугата и да заявят закупуването на електронен дневник. Средствата ще бъдат диференцирани спрямо броя на учениците в съответното учебно заведение. Електронните дневници трябва да имат модул за известяване на родителите при записването на всяка нова информация в дневника, като отсъствия или оценки. Трябва да бъдат достъпни и през стандартните браузъри и да функционират през мобилни устройства. По националната програма „Информационни и комуникационни технологии“ е предвидено финансиране за абонамент за доставка на интернет услуги за всички училища в страната. Кандиданстването ще става през сайта на МОН.

comment 0
visibility 1178
Ремонтирания физкултурен салон

Възстановяват стълбите по ул. "Багра" към "Цар Борис III" (СНИМКИ)

Учениците на 26-о училище "Йордан Йовков" в кв. Княжево ще започнат новата учебна година в два нови, ремонтирани салона за физическо. Обновяването приключи миналата седмица, похвалиха се от район Витоша в социалната мрежа.  Другата добра новина е, че е започнала реконструкцията на стълбите между ул. "Багра" и бул. " Цар Борис III". Жителите на кв. Драгалевци пък вече имат сцена, която беше възстановена. Ремонтът завърши и са обновени и пейките. Започнаха строителни дейности по изграждането на две нови детски площадки на ул. "Крайречна" в квартала. В кв. Бояна продължава работата по подмяна на пейките на сцената в парк "Воденичница". Тази седмица започна и полагане на изкуствена тревна настилка, на футболното игрище в двора на училище "Иван Вазов" в кв. Павлово. "Трябва да се вдигне височината на оградата на училището, откъм реката, за да се опази новата придобивка", загрижени са за опазването на съоръжението граждани. В социалната мрежа живеещи в район Витоша продължават да задават въпроси към районната администрация. "Очакваме да направите повече подобрения в района на Княжево, как вървят нещата с лифта?", пишат граждани. Продължават проблемите с изхвърлянето на боклука по ул. Найден Николов. Две седмици кофите не са изхвърляни, оплакват се потърпевшите. "Предстои и цялостен ремонт във второ училище. Там ще бъдат обновени пет класни стаи и окачен таван на физкултурния салон. Във всички коридори от първи до четвърти етаж е поставен окачен таван и ново осветление", съобщават от район Витоша.