Тема: училище

comment 0
visibility 1750
МОН: Дистанционно ще приключи учебната година

МОН: Дистанционно ще приключи учебната година

Учениците няма да се завръщат в класните стаи. Учебната година ще завърши дистанционо заради епидемията от коронавирус. Официално това бе потвърдено и от МОН. На сутрешния брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че мерките са съгласувани и изпити в училище ще има само за IV и XII клас. При засилени мерки срещу епидемията в училищата ще се проведат само изпити. В следващите дни се очаква от образователното министерство да обявят датите за провеждане на изпитите. Решението е взето след обсъждане между министъра на образованието Красимир Вълчев и членове Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации. В училищата ще се допускат и ще се организират индивидуални присъствени консултации за децата, които искат или по преценка на преподаватели. От МОН обявиха, изпитният материал ще се избере след анализ на усвоения през последните месеци чрез дистанционно обучение. Допълнително ще се оповести и учебното съдържание, което няма да бъде включено в изпитите.

comment 0
visibility 1385
От училище "Г. Бенковски" изработиха 15 предпазни шлема за COVID-19

От училище "Г. Бенковски" изработиха 15 предпазни шлема за COVID-19 (СНИМКИ)

15 предпазни шлема за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19 изработиха от 143 училище "Георги Бенковски" в столичния район Подуене.  От кметството изказват своите благодарности към ръководството и възпитаниците на училището, както и родителите на учениците. Шлемовете са принтирани на 3D принтер, който е закупен преди години от училището. Предпазните средства са предоставени на служители на районната общинска администрация. Служителите също са на първа линия и работят с граждани. Екипът на училище "Георги Бенковски" ще продължи да произвежда предпазни средства и да осигурява защита на хората от "първа линия" в район Подуене.

comment 0
visibility 10044
Над 50% учители и директори работят 10 - 12 часа дневно в дистанционното об

Проучване: Над 50% учители и директори работят 10 - 12 часа дневно в дистанционното обучен...

56% от учителите работят между 10 и 12 часа дневно по време на дистанционното обучение, въведено заради езвънредното положение  и епидемията от COVID-19.  13,1% работят над 12 часа, а 25,3% работят от 5 до 8 часа, 5,6% работят по 5 часа. Това сочи проучване на синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа". Изследването е направено сред над 2500 учители и директори на училища в цяла България и участниците са отговорили на 6 въпроса. Целта е да се направи обществено известно подготовката и провеждането на дистанционното обучение в образователните институции и ползите от него. Според него работният ден на учителя включва подготовка за дистанционен урок и провеждане на часовете, подготовка на материали и изпращане на учениците. Организация на обучението от разстояние от ръководствата на образователни институции показва продължителност на работния ден, достойна за уважение, коментират от КТ "Подкрепа". От резултатите за продължителността на работния ден, синдикатът прави извода, че учители и директори работят при огромно натоварване на ръба на своите възможности, като 94,4% от колегията работи над „нормалните“ за КТ 8 часа. 84% от педагозите чувстват огромна умора и прегаряне, като едва 15.3% не чувстват умора, поради това, че преди това са имали изграден свой електронен облак и са били квалифицирани за работа в електронна среда, коментират от синдикат "Образование". 42,6% от учителите в дистанционен режим са преподавали нови знания още от началото на дистанционното обучение, а 43% са започнали да интегрират новите знания след препоръката на МОН за това. Всички учители имат готовност да извършат оценяване и оформяне на годишна оценка. 48% от учители и директори смятат, че дистанционния учебен процес е ефективен, колкото и нормалния, а други 48% отговарят, че е по-малко ефективен, като 4% смятат, че дистанционната форма е по-ефективна. По въпроса за увеличаване на учебната година, колегията е сякаш единна с 85%, които смятат, че засега не е необходимо удължаване на учебната година, защо това би обезсмислило този огромен по времетраене и голям по значимост труд. Едва 9,1% смятат за логично удължаване на учебната година. На въпроса: „Коя според Вас е обективната оценка за ученика в 4 клас?“, 41,5% от учителите отговарят, че Институционалното оценяване на четвъртокласниците в училище е по-обективно, защото учителите познават и следят развитието на ученика. 43% от респондентите отговарят, че не е необходимо НВО в 4 клас, а 5,4% отговарят, че малките матури са по обективни, защото са външни.От синдикат "Образование" са категорични, че българските учители вършат отлично своята работа и заслужават огромни обществени адмирации. 

Реклама
comment 0
visibility 3041
Красимир Вълчев: Няма да има нулева година, дистанционно до 13 април

Красимир Вълчев: Няма да има нулева година, дистанционно до 13 април

Няма да има нулева година и дистанционното обучение ще продължи до 13 април, успокои родители и ученици  министърът на науката и образонатието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Той уточни, че се очаква днес да излезе нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, скоято ще се удължи срокът на противоепидемичните мерки срещу COVID-19 и училища и ВУЗ-ове ще останат затворени. Предложението е на Националния оперативен щаб, за което съобщи председателят ген. проф. д-р Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин. Преди дни Вълчев изпрати писмо до директорите на училища, с което да ги подготви за този вариант. Стартирахме добре с електронното обучение и 90% от децата вече са обхванати. Този вариант на учебния процес ще бъде приравнен към нормалния, а също и работата на учителите, коментира Вълчев. Останалите деца, които не са се включили  в дистанционното обучение не разполагали с техника. Вълчев уточни, че не са обхванати всички деца в дистанционното обучение, но пък учителите имали връзка с родителите. Учебни материали се изпращали чрез учителите, дори и чистачката и медиатори ги разнасят, за което трябвало да се осигурят защитни облекла, допълни министърът. В момента имало 20% непосещаемост на учениците и причината била слабата ангажираност на някои от учителите, а проблемни били ромските квартали.  При дистанционното обучение не се пишели оценки, учителите си отбелязвали активността. Според Вълчев две седмици ще са достатъчни за оформяне на оценките. 60% от учебналата година бе минала още преди началото на грипната ваканция, коментира министърът. Не било проблем до 12 април да се навакса с материала за матурите, убеден е Вълчев, но вече допусна и вариант за отлагане на матурите. Не е невъзможно, най-сложно е с 12 клас, но съм убеден съм, че висшите училища също ще отложат приема, ако се наложи, коментира министърът. Вълчев намекна, че е възможно да се удължи учебната година за сметка на лятната ваканция. Той предупреди да не се правят планове за почивки през юни, а за седмокласниците - и през юли.

comment 0
visibility 3652
освободени от присъствие

МОН: Децата са освободени от присъствие в училище по преценка на родителите

Учениците са освободени от присъствие в училище на местата, където няма обявена грипна ваканция, съобщават от образователното министерство. Дали децата да отидат до класните стаи е решение по преценка на родителите.   Това се налага поради извънредните обстоятелства с развитието на заболеваемостта с коронавирус и предпазването на разпространението.   

comment 0
visibility 903
открит урок тенис на маса

Открит урок по тенис на маса в залата на училище "Свети Георги" (СНИМКИ)

Открит урок бе организиран днес от „София – европейска столица на спорта“ и Българска федерация тенис на маса. Наред с учебните срещи в залата на училище „Свети Георги“ се състояха и демонстративни игри на част от най-добрите млади български таланти  в този така популярен спорт. Своите умения показаха Йоан Величков, Георги Стоянов, Симеон Спасов и др.   Събитието бе открито от председателя на БФТМ Стефан Китов, който благодари на Столична община и „София – европейска столица на спорта“ за популяризирането на тениса на маса сред подрастващите. Специален гост на демонстрациите бе генералният секретар на Балканския съюз по тенис на маса Милорад Тръпковски. Тези дни той е на визита у нас във връзка с подписването на договор за домакинство на Балканските първенства във всички възрастови групи, които ще се състоят в курортен комплекс Албена по-късно през годината.   Сред поздравилите участниците в открития урок бе и зам.-председателят на „София – европейска столица на спорта Анатоли Илиев, двамата със Стефан Китов подписаха Споразумение за сътрудничество между Федерацията и Фондацията.   На събитието бяха отличени с предметни награди и най-активните преподаватели от столични училища, сред тях бе и легендата на българската атлетика Николина Щерева – олимпийска вицешампионка от игрите в Москва 1980 и златна медалистка от европейските първенства в Мюнхен 1976 и в Гренобъл 1981 на 800 м.    

comment 0
visibility 758
Не сте сами в 2 СУ "Академик Емилиян Станев"

"Не сте сами" отново е в софийските училища (СНИМКИ)

Поредната "доза" разяснения и новости в борбата срещу наркотиците получиха днес учениците от столичното 2-ро училище "Академик Емилиян Станев". След няколко месечно прекъсване известният сред тийнейджърите експерт по наркотиците Стефан Бакалов от Агенция Митници. В препълнения салон малчугани и гимназисти научиха още подробности за зарибяването, как да се предпазят, въздействието на наркотичните вещества, както и какви са новостите в дрогата. Агенция Митници продължава кампанията "Не сте сами", която е от повече от 5 години. Бакалов периодично е в училища в столицата и в градове из страната. "Най-хубаво и удовлетворяващо е когато привлечеш децата на правилната страна", споделя експертът.

comment 0
visibility 8097
китайчета

Здравният министър за коронавируса: Наблюдаваме училището в "Илиянци", там учат 30 китайче...

Петима китайци са влезли у нас през Летище "София" вчера, съобщи Кирил Ананиев пред министрите и премиера в началото на правителственото заседание, цитиран от DarikNews. Те били част от общо 1763-ма пътници, пристигнали на 4 февруари през нашия столичен аеропорт.   "Китайците не показват температура", успокои Ананиев. И обясни, че след като минали през термокамерите, чужденците попълвали въпросник, получили указания и листовки от здравните служители на летището.   Ананиев останал много впечатлен, след като узнал, че две китайски сдружения у нас - на студенти и на бизнесмени, са се организирали и посрещат по своя инициатива сънародниците си, които пристигат от Китай. "След като минат през термокамерата и попълнят въпросник, посрещат ги с техен транспорт, за да не се качват в градския транспорт, водят ги до мястото, където живеят, 14 дена си ги наблюдават", разказа здравният министър. Ананиев изказа задоволство, че домашната карантина е голямо облекчение за нашите власти.   "Браво на тези две сдружения, защото това облекчава наблюдението, но и МВР имат указания да ти оказват максимум съдействие", вметна премиерът Бойко Борисов. Той насърчи повишеното внимание, защото подчерта, че доста китайци са пътували по Нова година, а у нас има около 1000 техни сънародници.   "Усилено наблюдение правим на пазара в "Илиянци". Там има българско училище, в което учат 30 китайчета, те са под непрекъснато наблюдение, добре са", каза още Кирил Ананиев.  

comment 0
visibility 8121
отрова

Отрова за кучета пръсната около училище в "Люлин"

Жители на столичния квартал „Люлин” сигнализират за системен проблем с поставена отрова в близост до училище. Това притеснява хората с домашни любимци в района, разказват от Нова телевизия.    „Притеснени сме, защото проблемът е системен. Има случаи на поставени колбаси с кабърчета и игли, включително и прах срещу растителни паразити. Много е важно стопаните да бъдат наясно как една отрова може да бъде неутрализирана. В повечето случаи няма необходимото време да се търси помощ от ветеринар”, каза пред камерите стопанката на куче Виктория.   „Близо до моя вход имаше поставена отрова с неясен произход. Съседи ми сигнализираха, че няколко котки са намерени отровени. Всички са притеснени от случващото се”, добавя Константин,също стопанин на куче.  

comment 0
visibility 3065
Нов училищен комплекс във Възраждане

Столична община дава терен за нова сграда на училище "Роналд Лаудер"

Нова сграда върху общински терен ще вдига частното училище "Роналд Лаудер" в София. Училищният комплекс е предвиден да бъде в район "Възраждане". В дневния ред на утрешната сесия на СОС е включен доклад за учредяване на безвъзмездно и безсрочно право на строеж върху недвижим имот - частна общинска собственост. Земята се дава без търг и конкурс на Организацията на евреите в България "Шалом" за изграждане на училищен комплекс в столицата. Сградата ще е в градската част - Зона Б-18 и ще е с площ 8238 кв. м. Частното основно училище "Роналд Лаудер" е създадено от "Шалом" чрез Фондация Бет Шалом, вписано е в регистъра на институциите в системата на предучилищно и училищно образование със седалище София, бул. "Александър Стамболийски 50" и се представлява се от Алина Йосифова Леви, пише още в доклада. Вносител в СОС е зам.-кметът по образование и култура доц. Тодор Чобантов. Предназначението на училището е да се извършват дейност в обществена полза и с основни цели - интелектуално, емоционално, социално и духовно-нравствено и физическо развитие. Също така идеята е за съхранение и утвърждаване на българската идентичност, придобиване компетентности, необходими за личностна и професионална реализация. В "Роналд Лаудер" се учи според обарозвателните стандарти и изисвания на Закона за образование в България. Районната администрация на "Възраждане" е дала становището си и се счита, че е необходимо изграждането на училищен комплекс за деца от първи до седми клас, тъй като има нужда от нова сграда. С отдаването безвъзмездно на терен Столична община подкрепя проекта за нов училищен комплекс, за който няма да се отделят средства от бюджета на Московска 33. Предвидени са две строителни петна - за училище и административна сграда. Според действащия застроителен план височината на училищната сграда ще е под 20 м, а застроената площ е около 3000 кв м. РЗП-то пък на надземната част на училището е около 8500 кв. м., пише в доклада на Т. ЧОбанов до СОС.  Административната сграда ще е 6-етажна - около 18 метра висока с около 1000 кв. м РЗП.

comment 0
visibility 527
болница Софиямед

„Софиямед“ открива „училище“ за пациенти с онкологични заболявания

Болница „Софиямед“ в Отделението си по медицинска онкология открива „училище“ за пациенти, които са с различни онко заболявания, съобщава Дир.бг. Всеки последен вторник от месеца  от 14 ч. всеки желаещ ще може да научи повече за своето заболяване, начините за диагностициране, протичането и преодоляването на страничните му ефекти. На 26 ноември ще се обърне внимание на диагностиката и лечението на карцинома на млечната жлеза. Планирано е дискутирането на диетолечението, физическата активност на болните и психологическите консултации за тях и близките им. Всеки вторник ще се говори за различно заболяване. Желателно е предварително записване за присъствие.

comment 0
visibility 1237
Нова сграда към училището в Симеоново

Ново строителство осигурява едносменен режим в 64-то "Цар Симеон Велики" в Симеоново (СНИМ...

Учениците от 64 училище "Цар Симеон Велики" от втория срок могат да преминат на едносменен режим. Това става възможно благодарение но новото разширение на училището в кв. Сиемоново, район Витоша. Децата за първи път ще имат физкултурен салон, след като досега са провеждали часовете в класна стая. Освен това новата пристройка осигурява и пет нови класни стаи с интерактивни дъски и модерно обурдване за съвременните методи на обучение. В училището учат 311 деца. Новата сграда е пред завършване. Строителните дейности в нея приключват на 5 декември т. г. и започват процедурите за въвеждане в експлоатация на сградата - акт 16. Най-вероятно това ще стане до началото на 2020 г., така че, ако директорът реши вече ще има възможност да премине към едносменен режим на обучение. Проектът за разширението на "Цар симеон Велики" е финансиран от Столична община за 1.050 млн. лв. Изпълнителят ще приключи в срок, както е по договор, категоричен е районният кмет на Витоша инж. Теодор Петков. Днес на проверка в училището беше и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя искаше лично да се увери, че всичко е в срок. Освен новата сграда старата също е ремонтирана и са приложени мерки за енергийна ефективност. "С нетърпение се очаква пускането на новата сграда и физкултурния салон, защото децата досега са играли в класна стая. Знаете, че една от важните ни задачи беше и си остава да довършим, и да не оставим училище без физкултурен салон в София. На път сме да реализираме тази задача, този приоритет, заедно със строителството на нови училищни сгради. Децата тук ще имат 5 нови класни стаи, физкултурен салон, учителска стая, съблекални и всичко, което позволява да спортуват, да играят и да постигат спортни резултати. С прилагането на мерките за енергийна ефективност и в старата сграда, около една трета се спестяват средства от отоплението. Това е много важно, защото тези пари остават за училището, за учителите, за децата за извънкласни дейности.  Една много важна национална политика е, че след построяването и пускането в експолатация на новата сграда, ще могат да минат на едносменен режим на работа. А това сме го заложили в годините, за да можем постепенно да се справим и децата да не стават в 5 часа сутринта, да тръгват на училище в София. Поздравявам кмета на Витоша, който започна и продължава с тази задача. Строим детска градина във Владая. Благодаря на г-жа Ирина Савина и колегите, които имат много последователни действия за реализирането на този най-важен за мен пироритет - образованието", каза пред журналисти Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че в това училище учат и деца от квартал "Витоша ВЕЦ Симеонов", защото там няма училище и детска градина. "Надявам се новият кмет да започне активна работа и продължи това, което старият кмет направи с договореност с Православната църква, за да можем да работим бързо и да изградим и там училище. Много е важно районните кметове да станат кметове, да работят, да не мрънкат и да не се оплакват. Защото ги чувам как ще ме притискат. Не, те трябва да работят, аз нямам нужда от натиск. Ако кметът си е свършил работата, ако дойде с готовия проект, възлагаме го веднага за строителство. Ако просто си се оплаква, той да си носи отговорност", категорична бе Фандъкова. Тя припомни, че около 20 млн. лв. средно на година Столична община инвестира в строителството на нови сгради за детски градини и нови училищни сгради. "Искам да поздравя и правителството с вече заложената инвестиционна програма от 70 млн. лв. в проекта за бюджет за следващата година и разбира се, ние ще се възползваме веднага. В момента ние строим 10 нови сгради за детски градини и сме заложили още 8 за следващата година. Имаме готовност с проекти за още 5, така че задължително ще кандидатстваме и ще сме едни от първите с нови училищни сгради. С всички възможности ще се възползваме, за да можем да реализираме и да направим за децата каквото е необходимо", коментира столичният кмет. Тя е категорична, че по отношение на задължителното обхващане на 4-годишните в детска градина, процесът е плануван и Столична община ще се справи. "В програмата на ГЕРБ, още когато бях министър на образованието, заложихме тази политика за задължителен обхват на децата от 4 години нагоре. Знаете, че трудно защитихме тогава задължителния обхват за 5 годишните. Но се радвам, че всички разбраха и имаме и оценка от ЕК за тази политика. Това означава, че държавата финансира тази предучилищна възраст. Очаквам в София веднага да се зададе въпросът: А ще можете ли да се справите? Да, ние сме планирали и проектирали така нещата, както се справихме без никакъв проблем със задължителния обхват на 5-годишните, сега имаме план, как ще се справим, за да обхванем 4-годишните деца. Това е важно за равния достъп и подготовката на децата за първи клас. Това е национална политика и сме готови за нейната реализация",  каза Фандъкова.    

comment 0
visibility 1406
вандали

Вандали заляха с блажна боя фасадата на училище в "Дианабад"

Вандали намазаха с блажна боя фасадата на физкултурния салон на 105 СУ "Атанас Далчев" в "Дианабад". Предполагаемите извършители са малолетни, а част от тях са възпитаници на училището. Пред камерите на Bulgaria ON AIR директорът на 105 СУ Цветанка Костадинова разказа за неприятния инцидент.    В събота сутринта чистачката е заварила вратата намазана с червена и зелена блажна боя. Казала на домакина на училището, който се обадил на  директорката. Тя сигнализирала заместник-директора г-жа Георгиева, за да се направи преглед на камерите. Посегателството се е случило след 10 часа вечерта, тъй като до 10 има жива охрана в училището.   И проверката установила, че след полунощ, в 1,03 часа, петима малолетни и непълнолетни са навлезли в училището заедно с голям плик с боя и четки и са почнали да пакостят. Били са на територията на училището до към 3,30 часа, допълни пред камерите заместник-директорът Снежина Георгиева.   Директорът сподели, че са открили трима от извършителите - двама са настоящи ученици на училището, а третият е бивш възпитаник.  

comment 0
visibility 7206
училище

Децата в София на училище в деня след балотажа

  Децата от София ще бъдат в класните стаи в деня след втория тур  от местните избори. Директорите на школата, където ще има балотажи, са решили масово да не се губи още един понеделник и са обявили деня 4 ноември за учебен, съобщава "Монитор". Така практически  няма да има вариант за четири последователни почивни дни с децата- есенната ваканция от първи до 3 ноември плюс ден след вота.    Директорът на столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров обясни пред медията как те са процедирали на първия тур от изборите. На 28 октомври учениците са били на излет в планината, но следващият понеделник всички ще са в клас, за да не се изпуска  материал. Има 18 секции, но с помощта на учители и родители ще може да бъдат пренаредени. Занятията започват в 9 часа, а часовете за първа смяна ще са намалени.     На училище ще бъдат и в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан“. „Избирателните секции са само на първия етаж и имаме достатъчно класни стаи в по-горните етажи и ще учим“, каза директорът на гимназията Звезда Пеева.   Във Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“ пък за част от децата понеделникът ще бъде неучебен, но присъствен. „Осмокласниците ще посетят Столична библиотека, но всички от 9-ти до 12-ти клас ще имат редовни часове“, обясни  директорът на школото Емилия Лазарова.      

comment 0
visibility 2813
Национална библиотека "Кирил и Методий" проект з "Медиация срещу агресията

В София обучават тийнейджъри по проект "Медиация срещу агресията в училище"

Проект срещу агресията в софийските училища стартира утре, 29 октомври, вторник в 10.30 ч. в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Там ще се даде официалният старт на проекта "Медиация срещу агресията в училище". "Инициативата е продължаваща  и целта е да запознаем учениците с принципите на медиацията  и да могат самида решават споровете си. Те ще бъдат обучени от медиатори-практици, които решават сериозни сонфликти в съда", коментира пред Столица.bg Надя Банчева, председател на Център за спогодби и медиация при Софийски районен и Софийски градски съд. Проектът предвиждаза обучи деца от V и XII клас в столичните училища. Центърът за спогодби и медиация при Софийския районен и Софийския градски съд работят в партньорство с националната библиотека, за да популяризират медиацията като начин за разрешаване на спорове. Проектът дава медиатори да обучат тийнейджърите и заедно да допринесат за допълнителното ограмотяване сред учениците при преодоляването на агресията в училищата. След откриването утре ще се проведе и първото обучение на ученици на територията на Националната библиотека.

comment 0
visibility 1382
агресия

Момиче набито от бащата на съученичка в столично училище

Агресия от страна на възрастен към дете се е разиграла в столичното 28 СУ "Алеко Константинов", съобщава Нова телевизия. Баща е набил съученичка на дъщеря си. Детето е с хематом на главата. Двете момичета излезли от училището, за да си купят закуски. И се изгубили. После таткото дошъл в школото и си изкарал яда на едно от децата. Обяснението било, че не си вдигали телефоните. Възрастният казал на пострадалото момиче, че ще избие цялото ѝ семейство. Скубал я е, разказва майката на детето. Директорът на училището обясни пред камерите,че двете момичета били много притеснени и плачели. Педагозите ги извикали, за да разберат какво става. В този момент влязъл бащата и се насочил към едното дете. Не давал вид на агресивен. Но изведнъж се навел към него и го ударил в главата. Майката на набитото дете и охраната са подали сигнал в полицията.  

comment 0
visibility 614
училище, листа, тор

Учениците от 120 ОУ събират окапалите листа в компостери

Учениците от 120 СУ "Г. С. Раковски" " се включиха активно в кампанията за разделно събиране на отпадъците. Заедно със своите преподаватели те почистиха училищния двор от окапалите листа от вековните дървета и ги събираха в компостери. Децата знаят много добре предназначението на съоръжението, ползата от него и по време на междучасията с желание се включват в почистването. Събраните листа се връщат отново в градината на училището и алпинеум като естествен тор.

comment 0
visibility 834
Нов корпус в Първа английска гимназия

Около 12 000 първолаци тръгват на училище в София (СНИМКИ)

Около 12 000 деца тръгват в първи клас тази година в София. Това показват данните на Регионалния инспекторат по образованието в столицата. През миналата учебна година училищният праг са прекрачили с 1000 деца по-малко, сочи справка. Точният брой на първокласниците за учебната 2019/2020 ще бъде окончателен в края на септември. До тогава е срокът за подаване на справките от директорите, научи Столица.bg. Свободните места за първокласници в София са 1077. "Да, има свободни места. Често желанието на родителите и възможностите на системата се разминават", коментира пред Столица.bg директорът на Инспектората по образование в София Ваня Кастрева. На откриването на учебната година - 16 септември т. г. В Първа английска гимназия ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на инспектората Ваня Кастрева и други официални лица. Причината е, че втора поредна година в уччилището се открива нов корпус от цялостното разширение. С година по-рано врати отваря новата пристройка. В новопостроената сграда, с топла връзка към основната, има 41 нови кабинета и физкултурен салон, а на последния, трети етаж, многофункционална спортна зала. Там ще бъдат специализираните лаборатории по физика и химия, а ще има и асансьор за децата с увреждания. Новият корпус ще даде възможност учениците от двете училища в сградата - Първа английска и 112-о училище, да преминат на едносменен режим.

comment 0
visibility 2469
Ремонт на 1-ва Английска гимназия

В 20 столични училища ремонтът продължава и след 16 септември

12 500 ще са първокласниците в София през новата учебна година, съобщава Ваня Кастрева, началникът на Регионалното управление по образованието, пред БНТ. Повече от 140 ремонта са направени през летния сезон в столичните училища. В 20 училища ремонтите не са приключили и учебната година ще започне въпреки ремонта. В 134-то столично училище в момента се сменя парната инсталация. Новата инсталация ще предотврати авариите, които се случваха редовно в предходните години. Забавянето на обществената поръчка забави началото на ремонта. Той няма да попречи на ученето, тъй като е създадена необходимата организация. Очаква се ремонтът да приключи до началото на октомври. Тази година много училища ще започнат учебната година с електронни дневници. В София има 100 такива училища. Така много по-бързо информацията за учениците ще достига до родителите максимално бързо.

comment 0
visibility 1396
Кметът на Илинден Иван Божилов

Кметът на "Илинден" амбициран да отвори 110-о училище

Кметът на столичния район "Илинден" Иван Божилов се зарече следващия мандат да отвори затвореното 110-о училище "Проф. Гаврил Кацаров" в квартал Захарна фабрика. В момента в "Илинден" се модернизират и ремонтират детски градини и училища. Той обаче е непримирим към затвореното училище. "Работим и ако съм и следващия мандат ще го отворим това училище. Когато затвориш училище отваряш затвор, а когато отвориш училище затваряш затвор, казва той. В района работим по решаването на проблемите, трупани с години, коментира пред bgonair.bg Иван Божилов. Такъв е и с премахването на незаконните постройки на ул. Суходол. "От 3500 роми сега в ромското гето са останали около 300 души. Откакто съм кмет сме направили над 40 детски площадки", гордее се районният кмет. За решаването на проблемите той получава подкрепа и съдействие на органите на реда, особено преди 2 седмици, когато да пореден път бяха съборени ромски постройки. Всичко премина спокойно и без напрежение.  Божилов смята, че ремонтът на Западен парк ще се случи макар и да продължи по-дълго от пхредвиденото. Особено важно било отводняването, което създавало доста проблеми преди. Кметът припомни, че район "Илинден" е от най-зелените в столицата и благодарение на еколога, които работи с домоуправителите има много финансирани проекти по програмата на Столична община "Зелена София".

comment 0
visibility 1280
Кметът на район Студентски Димитър Дилчев

Липсата на кадастрална карта бави строежа на училище в Студентски град

Следващата година се предвижда изграждането на училище в Студентски град. Благодарение на министъра на образованието Красимир Вълчев вече има два терена. Това заяви кметът на район Студентски Димитър Дилчев в интервю пред телевизия Bulgaria ON AIR. Засега обаче имало процедурни проблеми, не толкова с терените, колкото заради липсата на  кадастрална карта. "Студентски град е единствения квартал в София, в който няма кадастрална карта и никой не може да свърши нищо когато касае терените", обясни Дилчев. За кандидатурата са кмет той обясни, че още е рано, защото е концентриран към ремонтите и разширенията на детски градини.  В момента в Студентски продължава обновяването и разширението на детски градини. "Ще се откриват нови крила с 3 групи и физкултурен салон. Искаме да ги свършим в срок, за да посрещнем новата учебна година. Преди 12 години в Студентски град започна процес, който до известна степен успя да спре планираното още през 2000 година. Към края сме на този процес, но остава още малко, за да видим реалната картина, кой какво стопанисва и какво притежава.Предвиждаше се засторяване на целия двор на НСА, на Минногеоложки университет и на Техническия университет. На УНСС също беше предвидено застрояването на двора", каза Дилчев. През септември т. г. ще е готов техническия проект на първия кампус в Студентски град. "Има 3 варианта за стопанисване на всеки капус, в зависимост от характеристиките им ще се избере варианта на управление. Важно е да започнем изграждането на първия. За 12-те кампуса срокът ще с определи след първия. Работим в места където инсфраструктурата е от преди 50 години. Вече е избран проекта за кампуса, който ще отдели общежитията 1, 2, 3 и 4 и ще бъде с ограничение за достъпа. Засега там се предвижда да има 160 паркоместа", коментира районният кмет. Обособяването на студентски лагер ще е до сградата на общината. Два блока са на Техническия университет и един на Минногеоложкия университет . Предвижда се в Студентски град да има дванадесет такива кампула. Според кмета това е модел, с който да се успокои транспортно района. Търговските площите около общежитията и парка ще дадат сигурност на младите хора и условия да живеят в действително добре структурирана, поддържана и чиста градска среда.

comment 0
visibility 1208
Ремонт на 156 училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци

Учители и родители преобразиха 156 училище в Кремиковци (СНИМКИ)

Нов облик ще има 156 Основно училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци. Учебната година там ще започне в обновени класни стаи с прекрасни рисунки и ремонтирани коридори. Заслугата е изцяло на родители и учители, които имат и подкрепата на проекта "Обичам моето училище". "Дано всички училища в района да добият този вид, за да могат децата да посещават учебните занятия с още по-голям интерес и желание!", написаха в социалната мрежа участници в преобразяването на кварталното училище. Много скоро, учениците ще бъдат изненадани от красивите си класни стаи с вълшебни герои и приказно настроение. Учители и родители продължават ремонтните дейности по боядисването. Много скоро ще се видят крайните резултати от красивите им фоайета, коридори и столова, написаха в социалната мрежа. Вече е започнало поставянето на тапетите на първия етаж в 156 ОУ "Васил Левски", кв. Кремиковци в гр. София. В групата "Забелязано в Кремиковци" се изказват благодарности към всички, които от сърце са вложили доброволен труд за обновяването на училище "Васил Левски".

comment 0
visibility 1590
Ремонт в 86 училище "Св. Климент Охридски" във Владая

Ремонтът на училището във Владая приключва до 15 септември `(СНИМКИ)

Санирано, с нови инсталации, осветление и ремонтирани класни стаи ще отвори врати 86 училище "Св. Климент Охридски" във Владая. В момента там се извършват ремонтни дейности на сградата, като нова хидроизолация на покрива. Обновяването на училището започна в края на май т. г. Представител на фирмата изпълнител "Булстрой" обеща днес пред столичния кмет Йорданка Фандъкова, че ще приключат ремонта и на 15 септември учениците ще влязат в нови класни стаи. В училището във Владая учат 120 деца, а капацитетът е за 500 деца. Фандъкова днес провери как вървят строителните дейности на обекта. "Образованието за мен е водещо и за 2019 г. сме инвестирали над 90 млн. лв. в образователна инфраструктура. Благодаря на Нациоанлия доверителен еко фонд, защото с отпуснатите средства можем да реализираме мерки на енергийна ефективност на общинските сгради", каза Йорданка Фандъкова пред журналисти. Столичният кмет припомни, че през студените зимни месеци само там се е наложило да се спре учебния порцес заради ниските температури. Общо за район Витоша Столична община е отпуснала 10.5 млн. лв. за училища и детски градини. Предстои разширението на градината във Владая с 3 нови групи. Нови постройки има в градините в Павлово и Княжево, както и на училището в Симеоново. "Училището не е ремонтирано откакто е съсзадено. Преди 20 години е сменяна дограмата. Сега се подменя и другата част. Ремонт се прави и на физкултурния салон", каза директорът на 86 училище "Св. Климент Охридски" Емилия Бурова.