Тема: учители

comment 0
visibility 2807
Дневници

10 дни допълнителен отпуск получиха столичните учители

Заради последиците от извънредното положение заради пандемията, полагаемият платен отпуск на учителите и директорите в столичните образователни институции е удължен с 10 дни за 2020 г, съобщава Дир.бг.  Това касае и учителите в яслените групи. Увеличението на платения отпуск е записано в Колективния трудов договор за системата за образованието в Столичната община. Към Анекса е включен допълнителен ангажимент на Столична община, а именно безплатни периодични медицински прегледи за дамите при мамолог, а за господата преглед на простата.

comment 0
visibility 1278
Учители от "Гниляне" доставиха маски на полицията в Нови Искър

Учители от "Гниляне" дариха маски на полицията в Нови Искър (СНИМКИ)

Днес бяха раздадени и последните маски, които група учители от 172 Обединено училище "Христо Ботев" в кв. "Гниляне" ушиха, за да дарят на хора, работещи на първа линия в борбата с COVID-19. Г-жа Мария Цветкова днес остави последните бройки в полицейския участък в Нови Искър.Това съобщиха във Фейсбук от администрацията на района. Добрина! Учители от 172 ОУ в "Гниляне" шият предпазни маски (СНИМКИ) По време на кампанията бяха направени над 300 маски, които бяха дарени на полиция, лекари, пощите, Столичен инспекторат, инвалиди, възрастни хора и социално-слаби жители на района.

comment 0
visibility 1376
Добро дело!Учители от 172 ОУ "Христо Ботев" в "Гниляне" шият предпазни маск

Добрина! Учители от 172 ОУ в "Гниляне" шият предпазни маски (СНИМКИ)

Страхотна инициатива е започната от учителите  от 172 Обединено училище "Христо Ботев" в квартал "Гниляне" на район "Нови Искър". Г-жа Мария Цветкова и госпожите Румяна Дамянова, Цветелина Веселинова и Теодора Малакова използват оборудвания с шивашки машини кабинет в училището, за да шият предпазни маски. Искат да ги дарят на хора, които работят в обществения сектор и ежедневно са в контакт с много хора - лекари, полицаи, служители на пощите, доброволци и други. Към този момент работят върху първата партида от 200 бр. За доброто дело съобщи в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева.   Дизайнът и кройката на маските е дело на госпожите и ги разработват в два варианта - мъжки и дамски. Платът е двуслоен, памучен с висока плътност и с неутрален тъмносин цвят. Специално внимание госпожите са обърнали на ластиците, тъй като хората, работещи на т. н. "първа линия" носят тези предпазни средства по 10-12 часа на ден и те трябва да са им удобни. Следващото, което смятат да започнат да изработват учителките, е предпазни шлемове, нужда от които има по болниците и поликлиниките. Училището е обединено и е с шивашки профил  

Реклама
comment 0
visibility 10203
Над 50% учители и директори работят 10 - 12 часа дневно в дистанционното об

Проучване: Над 50% учители и директори работят 10 - 12 часа дневно в дистанционното обучен...

56% от учителите работят между 10 и 12 часа дневно по време на дистанционното обучение, въведено заради езвънредното положение  и епидемията от COVID-19.  13,1% работят над 12 часа, а 25,3% работят от 5 до 8 часа, 5,6% работят по 5 часа. Това сочи проучване на синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа". Изследването е направено сред над 2500 учители и директори на училища в цяла България и участниците са отговорили на 6 въпроса. Целта е да се направи обществено известно подготовката и провеждането на дистанционното обучение в образователните институции и ползите от него. Според него работният ден на учителя включва подготовка за дистанционен урок и провеждане на часовете, подготовка на материали и изпращане на учениците. Организация на обучението от разстояние от ръководствата на образователни институции показва продължителност на работния ден, достойна за уважение, коментират от КТ "Подкрепа". От резултатите за продължителността на работния ден, синдикатът прави извода, че учители и директори работят при огромно натоварване на ръба на своите възможности, като 94,4% от колегията работи над „нормалните“ за КТ 8 часа. 84% от педагозите чувстват огромна умора и прегаряне, като едва 15.3% не чувстват умора, поради това, че преди това са имали изграден свой електронен облак и са били квалифицирани за работа в електронна среда, коментират от синдикат "Образование". 42,6% от учителите в дистанционен режим са преподавали нови знания още от началото на дистанционното обучение, а 43% са започнали да интегрират новите знания след препоръката на МОН за това. Всички учители имат готовност да извършат оценяване и оформяне на годишна оценка. 48% от учители и директори смятат, че дистанционния учебен процес е ефективен, колкото и нормалния, а други 48% отговарят, че е по-малко ефективен, като 4% смятат, че дистанционната форма е по-ефективна. По въпроса за увеличаване на учебната година, колегията е сякаш единна с 85%, които смятат, че засега не е необходимо удължаване на учебната година, защо това би обезсмислило този огромен по времетраене и голям по значимост труд. Едва 9,1% смятат за логично удължаване на учебната година. На въпроса: „Коя според Вас е обективната оценка за ученика в 4 клас?“, 41,5% от учителите отговарят, че Институционалното оценяване на четвъртокласниците в училище е по-обективно, защото учителите познават и следят развитието на ученика. 43% от респондентите отговарят, че не е необходимо НВО в 4 клас, а 5,4% отговарят, че малките матури са по обективни, защото са външни.От синдикат "Образование" са категорични, че българските учители вършат отлично своята работа и заслужават огромни обществени адмирации. 

comment 0
visibility 619
зала

176 ОУ в Негован радва деца и учители с невероятна спортна зала (СНИМКИ)

176 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Негован, район Нови Искър вече радва децата и учителите с голяма придобивка- невероятна спортна зала. Днес кметът Йорданка Фандъкова лично посети училището, за да види резултата от упоритата работа на много хора.    "176 училище в Негован беше едно от местата, които нямаха изобщо физкултурен салон. Столична община разработи специална програма, за да може да няма училище без физкултурен салон на територията на столицата. Заедно с изграждането на невероятната спортна зала, а не просто физкултурен салон,беше изцяло преасфалтиран и двора.Така и  възможностите за спорт са и навън при хубаво време. Беше  изцяло санирано и училището. 1 милион и 400 хиляди лева е инвестицията, която направихме в цялата база в училището в Негован. Със санирането на учебното заведение и подмяната на отоплителната инсталация от нафта на пелети, директорът очаква да спестява около 50 процента от средствата за отопление, които е давал до момента. Това са доста сериозни средства за едно училище.Той веднага е предвидил, че ще ги даде за работа по проекти, с които да се обогатява дейността на училището, за децата, за учителите", каза пред журналисти Фандъкова.    Тя допълни,че 6 нови физкултурни салона са построени за 2019 г, в момента се строят или започват да се строят още 3- 100 ОУ "Найден Геров" физкултурния салон, довършване на басейна в 30 училище, и физкултурния салон заедно с новата сграда във Френската гимназия. За тях има заложено финансиране.    Последното училище без спортна зала на територията на Столична община е Професионалната гимназия в район "Сердика", за която се финализира проекта, обясни кметът на столицата.        

comment 0
visibility 728
ринене на сняг

Учители в София принудени да ринат сняг, за да отворят път до класните стаи

Учители са принуждавани да ринат сняг, за да осигурят достъп до класните стаи. За това разказаха пред Нова телевизия родители на деца, които посещават Центъра за специална образователна подкрепа "Проф. Димитър Кацаров" в София.   Няколко часа персонал и възпитатели  здраво въртели греблата, за да пробият път до входа на училището, вместо да се грижат за децата. Жена в напреднала бременност изпаднала в шок, защото ѝ се наложило да пробива пъртина, докато води детето си.   „Налага се на бременни жени от време на време да почистваме училищния двор, ако искаме да имаме достъп до класните стаи. Имаше родителска среща, на която ни беше вменено. Директорката заяви, че пари за почистване няма да има”, обясни пред камерите Любомира Василева, майка на дете със специални образователни потребности.   Ангажиментът за почистване на снега е на администрацията, заяви пред медията заместник-директорът на институцията Венцислав Атанасов.  

comment 0
visibility 1410
фиданки

Учители и ученици от 144 СУ залесиха "Младост"

Учениците и техните учители от 144 СУ "Народни будители" в "Младост" залесиха района. Включиха се и много от живеещите в квартала. Акцията бе съвместно с "Фондация 77", които са създатели на инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“. Партньор на благородната кауза е Столична община. Засаждането на фиданктите е част от кампанията „Вдъхнови града с NET1”. Тя тръгна през пролетта и набра дарения за озеленяване чрез различни творчески и спортни активности, които бяха организирани в квартала.  

comment 0
visibility 1461
боя

Ученици и учители обновиха оградата на 68 СУ "Академик Никола Обрешков" (СНИМКИ)

Учители и ученици от 68 СУ "Академик Никола Обрешков" с дружни усилия обновиха оградата на школото. Боядисването стана по инициатива на треньора по таекуондо - Юлиян Стефанов, на председателя на Обществения съвет на училището София Лубани-Караначева и на самите ученици. В акцията се включиха много деца и родители, съобщават от администрацията на район "Искър".   С помощта на кмета на района до месец ще започне ремонт на двора с направата на нови спортни съоръжения- успоредка, шведска стена и лостове. С усилията на директора на училището Румяна Парцова през октомври миналата година бе направен и нов централен вход.     

comment 0
visibility 2339
училище

Над 600 свободни места за учители има в София

Над 600 свободни места за учители има в София. На 19 август са обявени 50 вакантни позиции в системата. Най-трудно се намират начални учители, след тях идват детските, после са педагозите по чужди езици, тези по български език и литература, по математика и информационни технологии. Това обясни пред програма "Хоризонт" на БНР началникът на регионалното управление на образованието - София- град Ваня Кастрева. В Пловдив се търсят близо 300 даскали, във Варна бройката е над 110. Сред факторите, които водят до отлива на педагози в повечето български градове, са посочени натовареността на учителите с административни задължения и агресията сред децата.

comment 0
visibility 1264
Ремонт на 156 училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци

Учители и родители преобразиха 156 училище в Кремиковци (СНИМКИ)

Нов облик ще има 156 Основно училище "Васил Левски" в кв. Кремиковци. Учебната година там ще започне в обновени класни стаи с прекрасни рисунки и ремонтирани коридори. Заслугата е изцяло на родители и учители, които имат и подкрепата на проекта "Обичам моето училище". "Дано всички училища в района да добият този вид, за да могат децата да посещават учебните занятия с още по-голям интерес и желание!", написаха в социалната мрежа участници в преобразяването на кварталното училище. Много скоро, учениците ще бъдат изненадани от красивите си класни стаи с вълшебни герои и приказно настроение. Учители и родители продължават ремонтните дейности по боядисването. Много скоро ще се видят крайните резултати от красивите им фоайета, коридори и столова, написаха в социалната мрежа. Вече е започнало поставянето на тапетите на първия етаж в 156 ОУ "Васил Левски", кв. Кремиковци в гр. София. В групата "Забелязано в Кремиковци" се изказват благодарности към всички, които от сърце са вложили доброволен труд за обновяването на училище "Васил Левски".

comment 0
visibility 392
семинар

Директори и учители от София на семинар за STEM обучение

Директорите и учителите от столични училища ще участват в семинар за STEM обучение. Това звучи сложно, но реално става дума за обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката. Събитието се организира от Столичната община (Асоциация за развитие на София) в партньорство с Министерство на образованието и науката, "Майкрософт България", Стопански факултет на СУ и с подкрепата на дирекция ПИСТ и дирекция „Образование“ на СО. Място на обучението ще бъде Софийската лаборатория за иновации (София лаб). На 19 юни там ще бъдат демонстрирани ресурсите на STEM обучението, резултати от неговото пилотно прилагане, както и възможности за финансиране на проекти.

comment 0
visibility 543
топка

Ученици и учители заедно на турнир по народна топка (СНИМКИ)

Ученици и учители от София участваха заедно в турнир по народна топка. Той се проведе на 14 юни от от 13.30 часа на терените на Спортен комплекс „Зона Б-5“, парк „Възраждане“, съобщават от дирекция"ПИСТ". Е, официално той бе обявен само за учителите. Но децата от училищата поискаха да се включат. Получи се празник и за малките, но и за вече порасналите. Събитието бе организирано от Столичната община, дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" в партньорство с Федерацията по народна топка и "Спортна София – 2000". Пилотното издание на турнира предложи възможност да се популяризират новите правила на играта "Доджбол".  

comment 0
visibility 545
народна топка

Учители от София ще мерят сили в турнир по народна топка

Учители от столичните училища и детски градини ще премерят сили в първия турнир по народна топка "Доджбол". Той ще се проведе на 14 юни, от 13.30 часа на терените на Спортен комплекс „Зона Б-5“, парк „Възраждане“. Проявата е организирана от Столичната община, дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" в партньорство с Федерацията по народна топка и "Спортна София – 2000" Пилотното издание предлага възможност да се популяризират новите правила на играта "Доджбол". То обаче е и чудесна възможност за един по-различен тиймбилдинг на учителския колектив. Заявки за участие се подават по електронна поща – lyubomira_radoeva@abv.bg до техническата конференция, която ще се проведе на 12 юни (сряда) от 12:30 часа, в сградата на Столичната община, на ул. „Оборище“ № 44, Заседателна зала.    

comment 0
visibility 685
гора

Дървета в "Гората на буквите" ще засадят деца и учители на 24 май

Деца и учители ще засадят дървета в "Гората на буквите" на 24 май. Проявата е част от честванията, които район "Връбница" е подготвил за отбелязване Деня на славянската писменост и култура. За празника е предвидено и шествие, което ще тръгне в 10 часа от метростанция "Обеля". В него ще участват деца, учители, граждани и служители на районната администрация. В 11 часа в градинката на улица "акад. Дмитрий Лихачов" започва концерт с участието на Духов оркестър към Център за изкуство , култура и образование “София“ – филиал „Надежда“, с диригент Димитър Лазаров, мажоретките на 74 СУ "Гоце Делчев" и на 175 СУ "Васил Левски".

comment 0
visibility 364
Среща на учители по религия

Учителите по религия от София и областта се събират на годишна среща

Годишна среща на учителите по религия от София и областта ще се проведе на 18 май в салона на Софийска митрополия на улица "Цар Калоян" №7. Организаторите са Софийска митрополия и Центърът за образователни инициативи "Двери". Темата на срещата е "Да учим като Христос", съобщава dveri.bg. На срещата могат да присъстват не само учители, но и студенти, семинаристи и дори ученици, които се интересуват от темите, свързани с религиозното образование. Целта е хората да се запознаят с някои техники при преподаване на религия и мотивиране на учителите да повишават квалификацията си.  

comment 0
visibility 1165
Кадър: Охранителна камера на 51 СУ

Родители и ръководството на 51 СУ излязоха на протест

Родители, учители и ръководството на 51 СУ „Елисавета Багряна” излязоха на протест тази сутрин. А причината е , че миналата седмица училището осъмна като в сцена от криминален филм. Тогава баща на първокласник разлепи из целия двор, заплашителни бележки и плакати с послания срещу ръководството. Освен това той запали и свещи пред входа на учебното заведение, а действията му бяха запечатани от камерите, съобщава Нова телевизия. Той твърди, че неговото дете е жертва на тормоз и лошо отношение от страна на учителите. Действията му обаче не спират до тук, той изпраща още писма с нови обвинения, които се заканва да разлепи навсякъде. ''До днес сме получили над 20 писма от въпросният баща'' разказа директорът на училището Асен Александров. Той сподели още, че бащата и преди е разлепвал своите искания и е свикнал именно така да получава това което иска. „Не му харесват правилата в първи клас – разлепи целия квартал и приеха детето му. Не беше доволен от правилата за прием в детска градина – разлепи цялата детска градина и приеха детето му”, коментира още Александров. Този път искането на бащата е да бъде уволнена учителка, която е направила забележка на детето му. Родителят твърди, че дори е упражняван психически тормоз върху детето му. Според ръководството обаче, такъв тормоз е упражняват от детето му върху другите ученици. Учителите заявиха, че се притесняват за себе си и за колегите си. Според тях е нечовешко да се отправят подобни заплахи. Още през изминалата седмицата от ръководството са подали сигнал до полицията, която вече работи по случая.

comment 0
visibility 941

Кмет, учители и ученици от "Нови Искър" участваха във форум за трафика на хора (СНИМКИ)

Даниела Райчева, кмет на район "Нови Искър", заедно с  учители и ученици от 170 СУ "Васил Левски", участваха в конференцията „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“. Организатори на събитието, което се проведе в  в Софийската младежка лаборатория за иновации, бяха общинските съветници Михаела Иванова и Йонна Драгнева под патронажа на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Трябва да се говори и да има много информационни кампании по темата с превантивна цел. Също така жертвите на трафика на хора трябва да имат пълна подкрепа. "Ако с тези форуми успеем да спасим дори 1 човешка съдба, то всичко би си струвало", каза Цветанов. Олга, жертва на трафика, разказа какво е преживяла. Осем години жевееля като в затвор. Изпитвала страх. "Не бях човек, а машина, която се използваше както от сводника, така и от клиентите. Преживях най-големия кошмар, който човек може да си представи“, разказва Олга. Тя също подкрепя инициативата, за да се предпазят други момичета от този капан. Инспектор Ян Смит, който е водил разследването по случая на Олга, сподели през какви етапи е минал процесът и обясни, че събирането на доказателства за съпричастност на дадено лице в трафик на хора е много трудно. Той отбеляза, че работата му с българските власти е много успешна и има редица български и холандски граждани, задържани и осъдени за това престъпление благодарение на съвместните им действия.

comment 0
visibility 1099

Кметът на "Искър" награди отличниците - учители и ученици

Кметът на "Искър" Ивайло Цеков уважи успехите на учителите и учениците  в района. те бяха наградени за втора поредна година, по случай Деня на будителите - 1 ноември.  На церемония в културния дом "Искър" той връчи плакети, грамоти и значки на номинираните за 2018 г. учители. Всички те успешно се реализират с високи резултати и професионализъм в българското образование. Учениците също бяха уважени от Цеков за високи резултати в образованието, изкуството и науката. те бяха наградени със значки, книги и грамоти, съобщават от район "Искър". Председателят на Постоянната комисия по екология в СОС Лорита РАдева също присъства на церемонията. Тя поздрави  педагозите, културните дейци, учениците и гражданите на района за празника. Най-емоционален денят бе за ученикът от 108 СУ „Никола Беловеждов“ Александър Петров. Той също участва в тържеството в качеството си на „кмет на район „Искър“, като част от иницативата "Мениджър за един ден". След награждаването имаше музикална програма, а събитието е част от  Календара на културните събития на Столична община.

comment 0
visibility 903

В почивен ден деца, родители и учители обновиха училище в "Слатина"

Деца, родители и учители се събраха в двора на 148 ОУ „Проф. д-р Любомир Милетич”с голям ентусиазъм обновиха училищния двор и спортната площадка в събота. Всички те се погрижиха за почистването и реновирането на поостарелите съоръжения, пише вестник "Софийски вести". С голямо желание децата и родителите им възстановиха баскетболните табла и боядисаха футболните врати. Едната част от доброволците се отдаде на спортната база, а другата боядиса фасадата на училището, там където беше издраскано с графити. Дворът бе разчертан за часовете по физическо възпитание и спорт, а също и зоната за безопасност на движение. Сръчни дърводелци от европалети направиха мебели - пейки, за фоайето на училището. Всички се погрижиха и 10 дървета бяха засадени на подходящи места в училищния двор.

comment 0
visibility 800

Ученици от „Надежда“ се учат да гасят пожари

През октомври инспектор Веска Иванова и инспектор Радослав Иванов, 2 РСПБЗН направиха демонстрация на реални ситуации пред учениците на 102 ОУ „Панайот Волов“. Показаха гасене на пожар и поставяне на въздушен дихателен апарат. Пожарникарите разказаха на децата как се предотвратяват пожарите и какви са начините за действие при възникването им. Проведено беше и обучение на педагогическия и непедагогическия състав на 102 ОУ „П. Волов” за усвояване на практически умения за работа с основните видове пожарогасители. Представителите на 2 РСПБЗН бяха изключително убедителни в необходимостта от адекватни и бързи действия при пожар от страна на персонала.

comment 0
visibility 466

Софийска митрополия организира семинар за учители

Софийската митрополия организира семинар за учители по религия, съобщават на сайта си. „Обмяна на опит, добри практики и иновации между учителите по религия в Софийска Епархия“ ще бъде на 29 септември т. г. в салона на Митрополията от 10.30 ч. Семинарът е практически и учителите ще демонстрират похвати за по – ефективна работа в детските градини, в училищата - начален и прогимназиален етап, неделни училища както и в школи по катехизис за възрастни. Желаещите да се включат в семинара трябва да се запишат предварително при техническия секретар на Софийска света митрополия, тел: 0893950931.

comment 0
visibility 559

Тръгва пилотен проект за обучение на учители от 24 столични училища

Прилотен проект инициира Столична община. Програмата „Предприемчиви учители“ е предназначена да повиши квалификацията на учители от софийски училища в преподаването на предприемачество. В периода 1 – 10 септември учители от 24 столични училища ще бъдат обучавани, информира Труд. Инициативата е на Столична община в партньорство с Джуниър Ачийвмънт България и е одобрена от комисията по култура.

comment 0
visibility 1005

920 лв. става минималната заплата на учителите

920 лв. става минималната заплата на учителите от 1 януари 2019. При добро изпълнение на бюджета, увеличението може да настъпи и с началото на новата учебна година през есента на 2018. Това се разбира след подписания Колективен трудов договор между синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и министъра на образованието за следващите две години. Минималната работна заплата за учители и други педагогически специалности в момента е 760 лв. Предстои тя да скочи до 920 лв. Увеличение в трудовото възнаграждение ще има и за длъжностите старши учител - 955 лв., главен учител - 1005 лв., заместник-директор - 1065 лв., директор - 1140 лв. Целта на увеличението е да се стимулира учителската професия и да стане по-привлекателна, за да се предложи по-качествено образование. Предвижда се и увеличение във възнаграждението за допълнителните часове, които са над минималната задължителна подготовка. В подписания договор се предлага и решение за намаляване на агресията в училище. Една от  основните учителски функции е възпитателната. За тази цел правата и задълженията на ученици и родители ще се регламентират по-точно и ясно. При записване на ученик във всяко училище, родителят ще бъде длъжен да се запознае с изискванията на учебното заведение и да даде писмено съгласие, че е запознат с тях и ще отговаря за тяхното спазване.