Тема: ул. Малко ТЪрново

comment 0
visibility 2052
Джип се паркира на ремонтираната ул. Малко Търново

Джип се качи върху ремонтираната ул. Малко Търново `(СНИМКИ)

Джип се качи върху ремонтираната отпреди месец централна столична ул. Малко Търново. За безумието съобщават наблюдателни граждани, които публикуваха снимката в социалната мрежа. Шофьорът не само се е паркирал върху обновената настилка, но е спрял перпендикулярно на движението по бул. Дондуков. Не става ясно дали нарушението е забелязано и дали има наложена санкция. "Когато искаш да си снимаш любимата уличка, но един дебил е паркирал постизбирателно отпред на тотално забранената зона", пише авторът на снимката. Най-вероятно собственикът на автомобила е искал да спести левче от зелена зона. Другата версия според коментарите е, че го мързи да ходи и е спрял точно до входа на магазина за алкохол и цигари. Освен всичко препречва и свободното преминава през улицата, както и по тротоара на Дондуков. Най-късата улица в София - "Малко Търново" бе изцяло обновена след обществено обсъждане. Стойността на ремонта е 130 000 лв. и е дарение за София от проектантско студио. След още няколко пракирани автомобили на това място със сигурност обновения паваж ще се пропадне и настилката ще бъде опасна за пешеходците, предупреждават граждани.

comment 0
visibility 1377
Ремонт на ул. Малко Търново

Тодор Чобанов: Открит е не римски, а късноосмански зид на ул. Малко Търново (ВИДЕО/СНИМКИ)

Не римски, а късноосмански зид е открит при реконструкцията на ул. Малко Търново в центъра на София. Това заяви зам.-кметът по култура на Столична община Тодор Чобанов пред журналисти. Преди 4 дни работниците попаднали на находката, която днес според експерти се оказа, че нямала антична стойност.  Ремонтът на на най-късата улица в столицата, която свързва зоната на Двореца с бул. "Княз Александър Дондуков" започна преди седмица. Той ще приключи до септември. Според проекта улицата ще бъде изцяло обновена и се предвиждат нови стъпала, настилка, парапети, осветление и стилно включване към пешеходната зона в центъра. От горната страна към Двореца улицата ще бъде с жълти павета, а от долната със сиви гранитни, като тези по "Дондуков". "Ул. Малко Търново е част от туристическата обиколка на София", каза Чобанов. Ремонтът е на стойност 130 000 лв. В момента се извършват 6 строителни дейности. Едната от тях е по подмяната на подземната инфраструктура. Канализацията е от 1906 г. и все още я дължим на Фердинанд, уточни Чобанов. Изцяло подменени ще бъдат подземните комуникации. Откритият късноосмански зид е от XVIII век и е част от ъгъл на сграда - основата. Не е интересен за науката и когато Министерство на културата приема обекта, ще се консервира на място. Този зид няма експозиционна стойност, обясни Чобанов. "Знаехме, че може да попаднем на находка и ето имаме ъгъл от сграда от късноосманския период. Тук има две нива на дървени греди интегрирани в каменния зид и това няма античен характер. Според формата на тухлите и начина на градеж може да се каже, че това е възрожденска или късноосманска сграда", коментира д-р Александър Станев, експерт от РИМ София, който наблюдава строителните дейности по ремонта. В зидарията е открит куршум от пистолет, най-вероятно Маузер. Той е предаден за експертиза. "Имаме източници, но тепърва ще ги проучваме. Първо ще направим теренно проучване, после, ще качим обекта на кадастралния план на София и едва тогава ще градим хипотези за откритието. Тази сграда тук не е описана никъде, както това е направено с джамиите в София, обясни д-р Александър Станев.  

comment 0
visibility 978
Обновяват ул. Малко Търново

"Малко Търново" ще светне с ново осветление, парапети и настилка (СНИМКИ)

Най-късата улица в София - "Малко Търново" ще бъде ремонтирана и обновена. 60-метровата отсечка се провира покрай Младежкия театър и свързва централния бул. "Дондуков и площад "Александър Батенберг". Ремонтът ще бъде извършен безвъзмездно от фирма BLD по проект на Atelier Serafimov Architects, също изготвен безвъзмездно. Най-късата улица ще има ново осветление, настилка и парапети. В момента тя е тъмна и неугледна. По нея има няколко вида настилки и доста остарели стълби. В тези 60 м е събрана много от историята на София и е едно от емблематичните места за развитието на града. Обновяването бе обсъждано през март т. г. от кмета, общински съветници, архитекти, интелектуалци и представители на културните среди. В закътаната уличка е бил входът към килиите на Държавна сигурност преди 9 септември 1944 г., както и входа на прочутия бар "Луна". Старото ѝ име е "Часовникова" заради съществуващата някога Часовникова кула. Легенда гласи, че тя е била премахната заради намиращите се наблизо часовникарски ателието, чиито собственици се оплаквали, че кулата пречела на бизнеса им. Уличката отстрани на Младежкия театър скоро ще се превърне в едно романтично място, връщащо към спомените и историята на София.

Реклама
comment 0
visibility 1116
ул. Малко Търново

Представят историята на улица „Малко Търново“ пред сградата на Държавна агенция „Архиви“

Пред сградата на Държавна агенция „Архиви“ от 13 часа днес, ще бъде представена историята на улица „Малко Търново“. Любопитни факти относно часовниковата кула, следите от пожара на Партийния дом, къде Държавна сигурност е задържала непокорните младежи ще бъдат представени от Стефан Огнянов от Free Sofia Tour и директора на Агенцията доц. Михаил Груев, съобщават от Столична община. Поводът за разходката е предстоящото реновиране на улицата, чийто проект е дарен на столицата. Подробности за нея ще представи главният архитект Здравко Здравков, авторът на проекта арх. Радомир Серафимов, Димитър Савов от компанията BLD, която ще направи ремонта безвъзмездно, Малина Едрева и др.

comment 0
visibility 1059
Обсъждане на поректа за обновяване на ул. Малко ТЪрново

Архитекти, интелектуалци и общинари обсъдиха проекта за ул. Малко Търново (СНИМКИ)

Най-късата улица в столицата "Малко Търново" ще бъде обновена и ремонтирана. Как да изглежда тя, обсъждаха заедно архитекти, учени, писатели, преподаватели, актьори, музиканти, художници, интелектуалци, общински съветници и кметът на София Йорданка Фандъкова. Проектът за реконструкция предвижда смяна на настилката, парапетите и осветлението. На 60-метровата улица ще има и място за пърформанси, което да се използва от съвременни артисти. От тази зона ще се възползва и трупата на Младежкия театър, чийто служебен вход е там. "Улицата със стъпалата" е едно от емблематичните места и е събрала почти цялата история на развитието на града. Под жълтите ѝ павета има останки от антична Сердика, там е и прочутият бар „Луна“, в който представители на царската фамилия са се отбивали на питие, а зад черна врата в една от стените още се намират килии на бившата Държавна сигурност" – разказа професорът по история Николай Поппетров от БАН. С ул. „Малко Търново“ е свързана  и  легендата за подпалването на Часовниковата кула. Сторили го градските часовникари, които са живеели и работили в района. А причината била, че кулата пречела на бизнеса им. По фасадата на сградата все още има следи от големия пожар на бившия Партиен дом през 1990 г., припомни доц. д-р Михаил Груев  от Държавната агенция за архивите. Това място е знаково и в тези 60 метра е събрана много история. Нашата цел е да обновим улицата и да разкажем на всички за нея. Длъжни сме да запазим духа на града, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Малката улица със стъпала е въажна връзка между пл. ”Кн. Александър Първи” и бул. ”Дондуков” и най-важна е идеята, а след това да стигнем и до най-малкия детайл и да я изпълним. Развитието на пешеходните пространства е приоритет в анализа на публичните градски зони, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Той напомни, че е важно как ще присъства историята с новите настилки, почистване на фасадите, осветление, характерния парапет на стъпалата, които са част от проекта. Проектът е изработен като дарение от екип, с ръководител арх. Радомир Серафимов.